Поцинкована коминна тръба: видове, критерии за подбор, характеристики за монтаж и монтаж, рецензии


25.08.2015

Когато планирате инсталирането на печка или камина в къща и свързване на комин от поцинкована стомана, трябва да се запознаете с всички възможни опции, както и да разгледате силните и слабите страни на всеки от тях. В продължение на много векове тухлени или каменни конструкции се използват за отопление. Няма да спорим, те все още се намират сега, но създаването на нови материали позволява използването на леки и надеждни конструкции, отговарящи на стандарти и норми.

Най-популярни са висококачествените стоманени продукти, изработени от неръждаема стомана или поцинкован метал. Но темата на днешната статия е именно поцинкована коминна тръба, нейните конструктивни характеристики, предимства и разновидности.

Поцинкована коминна тръба

 • 1 За главния враг - ръждата
 • 2 Поцинковани тръби 2.1 Видео - Коминни секции
 • 3 Предимства на използването на поцинковани тръби
 • 4 Класификация на поцинкованите комини
   4.1 Вариант No1. Едноконтурни продукти
 • 4.2 Вариант номер 2. Двуконтурни продукти
 • 5 Сравнение на неръждаема стомана и поцинкована
 • 6 Инсталационни характеристики
   6.1 Видео - Монтиране на поцинкован комин
 • 7 Правила за обслужване
 • Относно главния враг - ръждата

  Корозията е опасна за всички метални изделия. По-специално, това се отнася за желязото, защото то е по-податливо на негативните ефекти на влагата и атмосферните явления. Поради тази причина дизайнерите постоянно разработват нови начини за защита срещу ръжда.

  ръжда по коминната тръба

  Забележка! Различните стоманени сплави само частично решават проблема, но цинковият слой, нанесен върху повърхността на металните изделия, е отлична бариера за ръжда.

  Правят го така: стоманата се потапя в разтопена маса, след което чрез действието на специални вещества желязото се комбинира с цинк и в резултат се образува нова защитна топка. Дебелината на този слой е различна, но не повече от 60 микрона. Тази технология едновременно защитава металните изделия и увеличава техния експлоатационен живот.

  Комин и неговите характеристики

  Коминът е най-важният канал, който отстранява продуктите от горенето в газообразно състояние навън. Много опасно е неговото запушване или първоначалното представяне с лошо качество.

  Димът, преминавайки през тръбите, трябва да излиза на улицата и нищо не трябва да пречи на този процес.

  Тръби и конструктивни части за монтаж на комина

  И тъй като тръбите са основният компонент на този елемент, техният избор е отговорен въпрос.

  От цялото разнообразие от материали и средства за подреждане на комин, бих искал да подчертая поцинкована тръба. Факт е, че този материал е най-подходящ за функцията за отстраняване на дим.

  Поцинковани тръби

  Както показа многогодишната практика, поцинкованите комини многократно превъзхождат своите „конкуренти“ от камък и тухли. Както знаете, при изгаряне на гориво се появяват газове, които при преминаване през канала на комина се охлаждат и кондензират. И влагата вече има вредно въздействие както върху тухли, така и върху метал, но ситуацията се влошава от наличието на сажди в нея.

  поцинкована коминна тръба

  Той съдържа киселини, които образуват оксид, което от своя страна води до разрушаване на стените на комина. Отвътре често се появяват капчици, както и грапавини; сажди и изпарения се "хващат" върху него. Това причинява влошаване на течението, поради което газът излиза в къщата през горивната камера и представлява сериозна заплаха за здравето на хората, живеещи в нея.

  диаграма на комина

  Ситуацията може да бъде коригирана чрез редовно почистване, но не за дълго, тъй като кондензатът не може да бъде напълно елиминиран. Поради тази причина специалистите използват такива продукти като комин, при който появата на конденз е минимална. Те включват поцинкована тръба за комин.

  Коаксиален комин, какво е това?

  Преди това описахме основните предимства, технически характеристики и характеристики на монтажа на коаксиален комин, препоръчваме ви да прочетете тази статия по-подробно Научете повече тук

  Видео - Коминни секции

  Поддръжка на комина

  Освен правилната инсталация на тръбите, те трябва да се поддържат правилно. Много е важно да знаете как да почистите комина от образувалите се там отлагания. Има три основни начина: ⦁ Механични... В този случай се използва специален инструмент - четка или метална четка. При тежки запушвания може да се използва тежка метална тежест, прикрепена към верига. Четка за почистване на комини е известна отдавна и все още се смята за едно от най-ефективните устройства. Тя ви позволява точно да регулирате силата и да контролирате движението по комина. Ако върху комина са се образували дебели отлагания, тогава преди почистване на комина там трябва да се спусне тежест и, като се люлее от едната страна на другата, да се почука по стените на комина, което ще доведе до срутване на слоевете сажди, което трябва след това се отстранява през отвора в основата на комина.

  Коминна четка

  Съвет! Преди почистване затворете всички амортисьори, в противен случай облак от сажди може да влезе в котелното или друго помещение, където е монтиран котелът.

  Химически. За това се използват специални химикали, произведени в твърда или течна форма. Те трябва да се добавят към използваното гориво и да се изгорят в горивната камера. Течните формулировки се използват за импрегниране на стените вътре в комина, което само по себе си предотвратява отлагането на сажди. ⦁ Народен. Може да се използва само за почистване на комини от огнеупорни тухли. За да се отървете от сажди, в камината се запалва и поддържа пламък с висока температура, което води до пълно изгаряне на саждите. В този случай горивото може да бъде картофени обелки, трепетлика за огрев или специален труп - "коминочистач". Това е най-лесният начин да премахнете саждите със собствените си ръце.

  Предимства на използването на поцинковани тръби

  Основното предимство се крие в наличието на описания по-горе защитен слой. Разбрахме, че когато е изложен на кондензат, всеки метал започва да ръждясва и следователно плътността на канала на комина и ефективността на неговото функциониране се нарушават. Но ако продуктът е добре защитен от влага, тогава ще продължи много по-дълго. Поради това напоследък поцинкованите комини стават все по-популярни.

  Забележка! При производството се използва висококачествена ламарина. Преди оформянето той се потапя в цинков разтвор, където под въздействието на реагентите протича химическа реакция. Така създаденият защитен слой е напълно достатъчен за значително удължаване на експлоатационния живот.

  А комините, направени от този материал, имат следните предимства.

  1. Висока скорост на нагряване и в резултат на това почти мигновено сцепление. Това позволява на отоплителните уреди да работят възможно най-ефективно.
  2. Такива комини включват няколко модула, които при необходимост са достатъчно лесни за сглобяване.
  3. Инсталирането на продукти може да се извърши на всякакви отоплителни устройства. Просто казано, тяхната гъвкавост може да се счита за друго предимство.
  4. Всички поцинковани тръби са пожароустойчиви, което означава, че са пожароустойчиви. И това важи особено за дървените къщи.
  5. Инсталацията изисква минимално свободно пространство.
  6. Голямо разнообразие от вариации.
  7. Висока устойчивост на кондензация (особено на фона на тухлени аналози). В това отношение по-ефективни са само комини, изработени от „неръждаема стомана“.
  8. И накрая, благодарение на гладката повърхност, саждите не се събират по стените, което прави почистването по-бързо и лесно.

  Забележка! В светлината на всичко казано по-горе, стигаме до извода, че поцинкованите продукти са много по-добри от тухлените продукти и отстъпват по качество само на тръбите от неръждаема стомана. Следователно основното им предимство се счита за спестявания (както при покупка, така и при монтажни работи).

  Предимства на поцинкованите тръби

  Но не забравяйте, че често спестяването на качество на закупения материал е изпълнено със значителни разходи за поддръжка и ремонтни дейности.

  Сортове

  Произвеждат се поцинковани тръби от два вида: едно- и двуконтурни. И двете разновидности се предлагат готови за сглобяване, с всички необходими свързващи и функционални елементи.

  Двуконтурна тръба

  Най-лесните за инсталиране са двуконтурни сандвич тръби, които просто трябва да купите и сглобите, като дизайнер.

  Всяка секция се състои от две тръби и слой топлоизолация между тях. Оформените елементи имат подобна структура и не изискват модификация.

  Препоръчваме ви да се запознаете с: За какво служи пожарозащитата на въздуховодите и как да го изберете правилно

  Този дизайн ви позволява да издигнете комин без много усилия: вътрешната тръба играе ролята на димен канал, а външният служи като защитен кожух, а за оборудване на пълноценна работна система е достатъчно просто да сглобите секции в правилния ред.

  сандвич

  Коминът може да бъде сглобен вътре в къщата или отвън. В този случай вътрешната част на сандвич комина ще бъде абсолютно огнеупорна, тъй като черупката му не се нагрява много.

  Разположеният отвън сандвич комин е надеждно защитен от естествени капризи, тъй като изолационният слой предотвратява топлообмена между димния канал и външната среда, а външната поцинкована тръба предпазва от механични и химични влияния.

  В допълнение, сглобената двуконтурна тръба е напълно естетична структура, която може успешно да се използва във всякакви дизайнерски проекти.

  Едноконтурна тръба

  За конструкцията на вътрешната част на комина, за подреждане на димен канал в комбинирана конструкция или за барбекю се използват едноконтурни тръби. Едностенната тръба и съответните фитинги са по-евтини от двуконтурната тръба.

  едносхемен

  Въпреки това, когато избирате, трябва да оцените характеристиките на конструкциите, които в различни ситуации могат да бъдат както плюсове, така и минуси:

  • когато нагревателят работи, външната повърхност се нагрява силно, което може да представлява опасност от пожар, но от друга страна, такава тръба ще се справи напълно с ролята на допълнителен източник на топлина в помещението;
  • едноконтурният комин на улицата не може да се монтира без изолация и защитна шахта или кожух, но за разположение вътре в съществуващ тухлен или азбестоциментен комин такава тръба е идеална;
  • използването на едностенна тръба при изграждането на комбиниран комин или комин за стопански постройки значително ще спести енергия и пари.

  Класификация на поцинкованите комини

  Продуктите, описани в тази статия, се произвеждат в два вида - едно- и двуконтурни (със слой изолация). Нека се запознаем по-подробно с всеки от тях.

  Как сами да си направите капачка за комин

  По-рано ви разказахме как правилно да инсталирате аспиратора на комина, съветваме ви да прочетете тази статия допълнително.

  Вариант номер 1. Едноконтурни продукти

  Те се състоят от такива основни компоненти като тръби и други фитинги (те включват тройници, адаптери, различни видове ревизии и т.н.). Най-популярните приложения са както следва:

  1. използване като вътрешен комин;
  2. използвайте вътре в тухлен комин.

  Такива конструкции не са без недостатъци, основният от които са големи обеми кондензат, особено когато отоплителната система е свързана към модерно оборудване с ниска температура на отработените газове и отлична ефективност. За да се елиминира този проблем, коминът е изолиран или, като опция, скоростта на образуване на конденз е намалена и топлинните загуби са сведени до минимум.

  Едноконтурна поцинкована коминна тръба

  Както току-що казахме, такава поцинкована коминна тръба често се използва за ефективен и бърз ремонт на тухлените тръби за комини. Целта на това е изключително проста: вместо да се ремонтира полуразрушената зидария, в канала е монтирана модулна конструкция с необходимия размер. Между новия елемент и тухлената зидария е монтиран специален минерален топлоизолатор, което значително увеличава ефективността на конструкцията.

  Забележка! Използването на поцинковани тръби отвън е нежелателно. Но ако няма алтернативни опции, тогава тръбата трябва да бъде правилно изолирана.

  Вариант номер 2. Двуконтурни продукти

  По очевидни причини такива дизайни се наричат ​​още сандвичи. Разбира се, за тяхното производство се използва предимно неръждаема стомана, но поцинкованите тръби също са доста често срещани, често поради по-ниските си разходи. Има няколко сандвич комина, изработени от поцинкована стомана, помислете за тях.

  1. Само външният контур на конструкцията е поцинкован, докато вътрешната е тръба от неръждаема стомана.
  2. Две тръби са поцинковани наведнъж.

  И поради факта, че по-голямата част от товара пада върху вътрешните тръби, материалът, от който са направени, трябва да бъде с дебелина най-малко 0,6 милиметра. Ако говорим за външната тръба, тогава 0,5 мм е напълно достатъчно за нея.

  двуканална коминна тръба

  Забележка! Външната повърхност на конструкцията е покрита със специални топлоустойчиви емайлови и прахови покрития, които им придават по-естетичен вид.

  Описаните двуконтурни комини увеличават ефективността на отоплителните устройства, а също така увеличават ефективността на тяхното функциониране. Разбира се, металните тръби не са много естетични, поради което често не се комбинират с цялостния дизайн на къщата. Но този вид недостатък е доста лесно отстранен чрез полагане на тухли по контура на конструкцията (въпреки че за това може да се използва всеки друг материал).

  Изработване на поцинковани тръби със собствените си ръце

  Производството на поцинковани стоманени обвивки и цилиндри включва три етапа:

  1. Подготвителен. Започва с маркиране и завършва с изрязване на готовия "шаблон".
  2. Формоване. По това време се формира даден профил на комина или вентилационния канал.
  3. Финал. На този етап противоположните ръбове на детайла са свързани помежду си.

  И сега нека се спрем подробно на поетапното производство на ръчно поцинковани тръби.

  Изрязване на детайла

  Ламарината се реже лесно с ножица

  Вземете лист от поцинкована ламарина и скицирайте продукта. След това продължете по този начин:

  • Изрежете полученото измерено парче от листа, върху което сте нарисували контурите на продукта, от който се нуждаете.
  • Разточете поцинкована ламарина върху равна площ на работната маса. Измерете дължината на кутията от горния ръб и направете маркировка там.
  • Вземете квадрат и нарисувайте линия от маркировката за дължина на продукта, перпендикулярна на страничния ръб на листа.
  • Отбележете на горния ръб на детайла и маркираната линия на дължината на продукта размера на периметъра на вентилационния канал или обиколката на цилиндъра на комина.

  Забележка! Действителната обиколка или периметър трябва да се увеличи с 15 mm, за да се оформят ръбовете на съединението.

  • Свържете получените маркировки отгоре и отдолу.
  • Изрежете шаблона от листа, като направите страничен и надлъжен разрез.

  На бележка! За да измерите обиколката на поцинкована коминна тръба, използвайте рулетка или я изчислете по диаметъра на продукта, като използвате училищната геометрична формула. Добавете всички страни на кутията, за да определите периметъра.

  Формиране на профил

  По-добре е да огънете листовете с клещи.

  Сега започваме да формираме профила на бъдещата структура.

  • Маркирайте линията на сгъване по детайла (0,5 см от едната страна, 0,5 см два пъти от другата).
  • Огънете гънките под ъгъл от 90˚ спрямо равнината на детайла, който преди това е бил поставен по дължината на стоманения ъгъл (ръбът му трябва да съвпада с линията на сгъване).
  • Деформирайте листа с удари с чук, докато докосне втората равнина на ъгъла.

  Важно! Формата на листа трябва да се променя постепенно, като бавно се движи по линията на сгъване. Първо свършете работата с клещи.

  • Направете 1 см Г-образна гънка по линията 0,5 см, успоредна на равнината на детайла.
  • Сега започнете да оформяте тялото на комина. Поставете детайла върху калибрираща равнина и почукайте поцинкования с чук, докато получите желания от вас профил. Гънките в края трябва да се срещат.

  Обработка на челен заваръчен шев

  За да намачкате челния шев, подредете вертикалните гънки. Сгънете хоризонталната част на Г-образната гънка надолу, така че да се увие около вертикалната гънка на другия ръб на конструкцията. Огънете изпъкналия "сандвич", притискайки го към равнината на комина.

  Решен е въпросът как да направите сами поцинкована тръба. Желаем ви успех!

  Сравнение на неръждаема стомана и поцинкована

  Както вече беше отбелязано, в някои отношения поцинкованите конструкции отстъпват на тези от неръждаема стомана. Хората, които не са добре запознати с това, искат да знаят кой вариант е по-добър и защо. За да отговорим на въпроса, ще сравним най-важните спецификации.

  1. Кондензационната устойчивост на неръждаемата стомана е по-висока от тази на поцинкованата стомана.
  2. По отношение на пожарната безопасност и двата варианта не отстъпват на нищо. С други думи, те са равни.
  3. В версии с двойна верига на поцинкована конструкция, ние припомняме, че се използва нагревател. Но сандвич комини от неръждаема стомана все още не са произведени.
  4. Те имат приблизително същото време за загряване. И двата дизайна осигуряват добро сцепление за рекордно време.
  5. И накрая, и двете опции могат да бъдат инсталирани на всеки отоплителен уред. Те не са извънгабаритни, така че заемат малко място. Монтажът им е изключително лесен и достатъчно бърз. За да направите това, дори не е нужно да наемате професионалисти, а направете всичко сами!

  Сравнение на различни видове тръби

  Както виждате, и двата варианта са добри, но ще трябва да платите повече за качество (прочетете: неръждаема стомана).

  Производство на поцинковани тръби с диаметър 100 мм

  1. Първо трябва да вземете цял лист поцинковано желязо и да отрежете детайла. Ширината му трябва да бъде 340 мм, от една страна, и 330 мм, от друга. Това се прави, за да може в крайния резултат тръбите да влязат една в друга, тоест съгласно принципа "мама-татко". По-добре е, разбира се, да маркирате напълно целия лист, за да не се разсейвате от тази операция за пореден път. Ако тръбите няма да бъдат свързани едно към едно, но с помощта на други елементи, в този случай всяка страна на детайла трябва да бъде 340 мм.
  2. След това, по дължината на измервателните страни, е необходимо да се направят шевове за тръбата. За да направите това, като използвате чук, върху метален ъгъл, трябва да огънете 7 мм от всяка страна на листа. Огъването е направено в противоположни посоки една от друга, под 900.
  3. След това заготовката трябва да се обърне с главата надолу и да се довърши с дървен чук до около 1400.
  4. След това поставяме детайла върху ъгъл, с издатина от 1 см и отново правим огъване. Това трябва да се направи, така че чукът да лежи ясно в равнината на ъгъла, да не могат да се правят отклонения, или шевът просто да се изравнява.В този случай ударите трябва да бъдат уверени, плътни и силни.
  5. След това около тръбата на "пистолета" трябва да изстискате детайла с ръцете си. Извадете го от тръбата и закачете двата завоя един към друг. Отново поставете детайла върху тръбата "пистолет" и с помощта на чук трябва да победите на мястото на залепване на ъглите. Първо, леко почукайте шева по цялата дължина на детайла, а след това, увеличавайки силата на удара, бийте, докато той се изравнява напълно. След като завършим тази операция до края, получаваме готова тръба.
  6. За да се улесни свързването на тръбите помежду си, тръбата трябва да се разшири малко от широката страна и за да се осигури твърдост, навийте пръстени от двата края, въпреки че в оригиналната си форма тръбата е напълно подходяща за работа. И ако по време на маркировката не са допуснати грешки, тя много лесно ще бъде скачена с други елементи, дори фабрично направени.

  Трябва също да се отбележи, че тръбите от поцинкована стомана могат да се използват не само за улуци. Използват се и за различни комини и вентилационни системи. А фактът, че се научавате да ги правите сами, ще ви бъде полезен неведнъж в ежедневието.

  Инсталационни характеристики

  Диаметърът на поцинкованата коминна тръба зависи от редица фактори, включително:

  1. мощност на нагревателя;
  2. брой устройства, свързани към системата;
  3. вида гориво, използвано за отопление.

  Ако покупката на поцинкована сандвич е твърде скъпа за вас, тогава можете да направите свой собствен аналог. За това поцинкованата тръба се увива в слой от огнеупорен изолационен материал и всичко това се поставя в друга тръба, боядисана или също поцинкована.

  Забележка! Ако конструкцията се състои от няколко модула, тогава с всяка част диаметърът трябва да намалява - така влагата не прониква в комина отгоре.

  Препоръчително е всички фуги да се покрият с огнеупорен уплътнител. При липса на пропуски сцеплението ще бъде отлично. Освен това, съединенията на елементите трябва да бъдат закрепени със скоби. За това се монтират фиксиращи скоби по дължината на тръбата на стъпки от около 150 сантиметра (въпреки че това зависи от здравината на конструкцията).

  монтаж и монтаж на коминната тръба

  Забележка! Ако се планират хоризонтални участъци, знайте, че дължината им не трябва да надвишава 1 метър!

  Освен това, когато се монтира поцинкован комин, трябва да се спазват изискванията за пожарна безопасност. Това означава, че той не трябва да докосва газопровода, електрическите кабели или горими материали. Ако конструкцията е била поставена в тухлена обвивка, тогава на тавана трябва да бъдат оборудвани допълнителни крепежни елементи, за да се увеличи здравината на комина. Когато тръбата се свързва с фурната, трябва да се направи отвор за почистване и обслужване на устройството (то ще бъде затворено по време на работа).

  Видео - Монтиране на поцинкован комин

  Какви са оперативните ползи от този избор?

  Основното предимство на използването на описаната опция е наличието на защитен слой. Всеки метал в контакт с кондензат започва да ръждясва. Тя е причината за нарушаването на херметичността на комина и намаляването на ефективността на работата му. Но ако металът е надеждно защитен от влага, цялата конструкция служи добре за дълго време. Ето защо през последните години поцинкованата коминна тръба стана толкова популярна.

  За производството му се използва трайна стоманена ламарина. Преди да създадете формата, тя се потапя в течен разтвор на разтопен цинк. И двата елемента влизат в химическа реакция, по време на която молекулите на стоманата и цинка взаимодействат помежду си. По този начин е възможно да се образува много тънък, но надежден защитен слой, чиято дебелина не надвишава 60 микрона. Този слой е достатъчен, за да защити стоманата и да позволи на продуктите от нея да издържат дълъг експлоатационен живот.


  Коминни елементи

  Ако комини са направени от такъв материал, те придобиват много предимства:

  1. Дизайнът на завършения комин се състои от няколко части, които не са трудни за сглобяване.
  2. Всяка поцинкована тръба е огнеустойчива и огнеупорна, което е много важно за сгради от дърво.
  3. Описаният комин може да бъде инсталиран на почти всяка камина и печка оборудване. Универсалността е едно от най-ценните положителни качества.
  4. Стоманената конструкция се загрява много бързо, така че тягата се формира почти моментално. Благодарение на това самото отоплително оборудване работи по-ефективно.
  Рейтинг
  ( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни