Устройството и правилата за инсталиране на спирателен вентил


Разбиране на спирателния клапан

Спирателният клапан е инсталиран така, че механично да пречи на свободното движение на течности и газове през тръбопровода. Спиране и изпразване на линията от съдържанието може да се наложи поради течове, понижаване на налягането, критични промени в температурата или налягането. Тоест съдържанието или е напълно изгонено от сайта, или движението му е блокирано.

На мрежата се монтират устройства с газове, петролни продукти, топла и студена вода. Това могат да бъдат както битови комунални услуги, бензиностанции, така и по-индустриални структури или, например, градска отоплителна мрежа.


Спирателен клапан

Има устройства за еднократна употреба, които са оборудвани със сменяеми клапани или подлежат на пълна подмяна след работа. Обикновено са изработени от пластмаса. Многократното метално оборудване е в голямо търсене поради дългия си експлоатационен живот.

Разновидности на клапани

Предлагат се за продажба системи против наводнение с бутално или мембранно задвижване. Освен това устройството може да бъде разделено на няколко типа:

 • Ъглова
 • Чекпойнт
 • Двуместен
 • Едноместен

В допълнение към еднократните възвратни клапани има и устройства за многократна употреба. Те са разделени на няколко вида в зависимост от начина на затваряне:

 • Клапани, затворени по тегло
 • Пружинно натоварени клапани
 • Пневматични устройства
 • Агрегати с електромагнитен клапан

Дизайнерски характеристики

Устройството е базирано на леено тяло, седалка и капак. Изработени са от чугун, поцинкована стомана, месинг или полимерни материали с високи стойности на якост. Вторият елемент е за инсталиране на клапана в тръбопровода.

Механизмът на затвора е представен както следва:

 • пружина, която задвижва устройството (затвор и връщане);
 • стеблото, отговорно за динамиката на клапана;
 • Абсорбираща подложка за предотвратяване на кондензация и изтичане.

Електрическите или пневматичните задвижващи механизми са отговорни за задействането на устройството. Клапанът се управлява по два начина: ръчно от оператора или автоматично. Без човешка намеса задействането обикновено се случва поради вградени сензори.


Устройство със сензор

Принципът на действие на еднократния клапан

Работата на спирателния клапан се основава на следния принцип. Течността, влизаща в клапана, се разпространява в него и пада върху абсорбиращата подложка. Той от своя страна попива и увеличава обема си, като по този начин повдига клапата в заключващия механизъм. Затворен клапан предотвратява навлизането на вода във филтърното устройство. По този начин всяко изтичане се предотвратява своевременно.

Това устройство обаче е устройство за еднократна употреба. Тоест, след като уплътнението се намокри и задейства заключващият механизъм, старият клапан може да бъде изхвърлен и на негово място е инсталиран нов агрегат. Но трябва да се има предвид, че течовете не се случват често и в случай на задействане на клапана разходите за закупуване на ново защитно устройство са несравними с разходите, които биха могли да възникнат в случай на теч и наводнение на апартамент . Следователно можем да заключим, че разходите за закупуване на спирателен клапан са просто оскъдни.

Принцип на действие

Функционалността на спирателното устройство е да гарантира, че съдържанието на тръбопровода спира движението си в определен участък или по линията като цяло. В този случай спирателният вентил трябва бързо да изключи потока, за да се сведе до минимум рискът от злополуки. Има няколко причини за тяхното възникване:

 • нарушения на технологията за монтаж на тръбопровода, филтри;
 • неспазване на изискванията за безопасност;
 • края на живота на съставните компоненти;
 • различни видове неизправности;
 • неочаквани промени в налягането или температурата в конструкциите.

Устройствата, оборудвани със специални сензори, се считат за по-практични. Това се дължи на автоматична работа за кратък период от време (от части от секундата до минути). Скоростта зависи от характеристиките на сензорите и качеството на хардуерните настройки. Обученият обслужващ персонал отговаря за последното.

Положителни аспекти на използването на спирателен вентил

В сравнение с клапаните, които първоначално са изпълнявали задачата да изключат движението на течности и газове, спирателните клапани са оборудвани с различни видове автоматични механизми за реакция. Състои се или в подаване на сигнали към операторите, или директно блокиране на свободното преминаване през тръбопровода.


Спирателен вентил

Днес устройствата премахват някои от недостатъците на прототипното оборудване. Например:

 • поради кални потоци и примеси се изключват фалшиви аларми;
 • по-уплътнените корпуси са по-способни да се справят с малки спада на налягането;
 • скоростта на реакция е сведена до минимум до няколко секунди.

В допълнение, съвременните спирателни клапани спират движението и в двете посоки. И в дизайна има допълнителни елементи. Например, силиконови пружинни шайби или подложки.

Клапан KEI

Импулсните електромагнитни газови спирателни кранове KEI-1-20 са предназначени за автоматично изключване на подаването на газ. Процесът се извършва във вътрешни газопроводи, както и в газово оборудване, а съобщение за прекомерно замърсяване с газ ще служи като сигнал за задействане. За това такива устройства могат да бъдат директно свързани към сигнални устройства, например към SGB-1, както и към други устройства, които по време на работа ще генерират изходен импулсен електрически сигнал.

Основни видове устройства

Тръбните фитинги се различават по дизайн и предназначение. Така че, нормално отворените устройства се различават. Те са отговорни за справяне с потока във връзка с трафика. Обикновено затворените спирателни устройства обикновено се задействат ръчно и се отварят при спешни случаи, за да освободят съдържанието на резервоар или тръба.

Устройствата за вода, петролни продукти и газ се разглеждат отделно. Задействането може да се извърши посредством механичен товар, пружинен механизъм, пневматично или магнитно задвижване. Устройствата също са различни по характеристики, методи на свързване, работят в една или две посоки. И в зависимост от използваните материали, производителите предлагат спирателни кранове за еднократна и многократна употреба.

Ъглова


Ъглов клапан
Областта на приложение включва линии за течни продукти, течащи под високо налягане. Корпусът на оборудването е изработен от високоякостна стомана. Оборудването е с бутално хидравлично задвижване. Принципът на действие е предназначен за входящи и разпределителни движения.

Чекпойнт

Важно е да се монтира спирателен вентил с директно действие в тръбопроводите, където има риск от течове. Съдържанието в този случай може да бъде както чисто, така и с примеси или примеси, балонни включвания. В същото време микрочастиците не се утаяват и не се натрупват в възловите стави. По отношение на материалите основните критерии са устойчивост на удар, устойчивост на износване и защита срещу корозионни повреди.

Двуместен

Този инструмент има две седалки и щепсели. Монтажът е разрешен на тръбопроводи с големи напречни сечения и високи спада на налягането.Двуместните спирателни кранове се използват в условия на експлозия и активни химични реакции.

Едноместен

Такова спирателно устройство е инсталирано на тръбопроводи с относително малък диаметър. Същото се отнася и за амплитудата на спада на ниското налягане. Устройството има вградено бутало, което блокира потока в една посока.


Едноместен клапан

Автоматичен

Спирателните клапани от този тип обикновено имат парен клапан. Той работи в рамките на 1,5-10 секунди след възникване на неизправност. Те също се характеризират с издръжливост и минимална податливост на деформация. За по-голяма ефективност устройствата са оборудвани със специални контролери. Те реагират на промени в налягането, температурата, в състава на съдържанието, които трябва да останат постоянни.

Основната задача

Основната задача на клапана е ясна от пълното му име: автоматично изхвърляне на въздух и други газове от тръбопроводи и съдове, пълни с течна среда.

Как същите тези газове попадат там? Ето основните пътища:

 1. Разтворени в охлаждащата течност:
  това се отнася конкретно за въздуха. Обикновената студена вода съдържа значително количество от този газ в разтворена форма - около 30 g на 1 кубичен метър. м. Често се излива като охлаждаща течност без предварителна подготовка, в резултат на което целият разтворен въздух е вътре в системата. Известно е, че с увеличаване на нагряването разтворимостта на газовете в течности намалява. В съответствие с този закон, когато водата се нагрява, въздухът започва да излиза от нея.За да се предотврати подобно явление, водата трябва да бъде подложена на специална подготвителна процедура преди наливането - обезвъздушаване. Допринася за значително намаляване на количеството разтворен въздух - до 1 g на 1 кубичен метър. м. По същия начин трябва да подготвите водата, използвана за грим. Ако за това се използва обикновена чешмяна вода, което се случва доста често, въздухът ще се натрупва в системата малко по малко.
 2. Когато системата се напълни бързо:
  Опитните водопроводчици знаят да запълват отоплителния кръг постепенно, като по този начин позволяват на въздуха да излиза естествено. Обикновено отнема няколко часа за зареждане с разклонена система в рамките на един етаж, докато охлаждащата течност трябва да се излива отдолу. Ако пренебрегнете това правило и напълните охлаждащата течност по-бързо от очакваното, вътре ще остане справедливо количество въздух.
 3. През стените на полимерни тръби:
  някои марки полимерни тръби, например омрежен полиетилен, нямат антидифузионно покритие. В резултат на това стените им пропускат въздух. Ясно е, че постепенно ще се натрупва, ако такива тръби погрешно се използват в отоплителната система.
 4. При извършване на ремонтни работи
  , особено свързани с демонтирането на оборудване.
 5. Когато системата е под налягане.
 6. Поради корозия.

В този случай не говорим за въздух, а за водород. Той се освобождава от водна молекула, когато присъстващият в нея кислород реагира с желязото (припомнете си, че корозията е окисляване на желязото и други метали). Обемите на отделяне на водород са доста забележими: с ръждясал 1 кубичен метър. см желязо от вода се образува 1 литър от този експлозивен газ.

Демонтиран отдушник за отоплителна система

Водородът и кислородът се отделят особено активно в алуминиевите радиатори. Факт е, че алуминият играе ролята на катализатор, който насърчава разлагането на водна молекула в газови компоненти.

Поради тази причина е забранено пушенето и използването на открит пламък в близост до вентилационните отвори, инсталирани на такива устройства. При биметалните радиатори също се наблюдава това явление, макар и в много по-малка степен.

Ръководство за избор на изолиращ клапан

Един от основните критерии е скоростта на реакция на устройството. Особено ако потокът от течност или газ протича под високо налягане.Това обаче не е единственият параметър. Следното също е важно:

 1. Област на приложение. Тази концепция крие течащите вещества, техния състав, степента на агресивност.
 2. Условията на работа включват налягане и температура.
 3. Пропускателната способност се отнася до напречното сечение на линията.
 4. Стегнатост. Надеждността на оборудването зависи от този показател.
 5. Трайността влияе върху издръжливостта на устройствата.


Чугунен клапан
При избора на спирателен клапан се обмисля дизайнът и действието в една или две посоки. По отношение на материалите се разглежда не само тялото, но и уплътнения, салници, уплътнения.

Проверка на избора на клапана

Когато купувате клапан за проверка на водата, трябва да обърнете внимание на материала, от който е направен вентилът: качествените клапани са изработени от месинг CW617N.

Погледнете и маркировките на клапаните:

 • Максималното работно налягане е обозначено с буквите RU или PN. Например: RU-20: означава, че вентилът може да издържи максимално налягане от 20 бара. Нормалното налягане във водоснабдителната система на апартамент се счита за налягане, което не надвишава 6 бара за студена вода и 5 бара за топла вода.
 • Номиналният диаметър е маркиран с буквите DN или DN. Например: DN-20. Този параметър трябва да съответства на подобни параметри на всички съседни елементи,
  за предотвратяване на ненужни натоварвания и намаляване на налягането в системата.

Правила за монтаж на спирателния клапан

Инсталирането на устройството за изключване се извършва съгласно инструкциите на производителя. Самостоятелната инсталация е разрешена само на водоснабдителната система в частния сектор. В този случай гаранционното обслужване и експлоатацията на устройството може да не отговарят на декларираното поради неопитността на инсталатора. Затова би било правилно работата да бъде поверена на специалисти.

Монтирайте вентилите на достъпни места за поддръжка или подмяна на оборудването. В същото време трябва да се изключат зоните, в които може да се образуват стагнация и хидравлични „торби“. Има и правила относно местоположението:

 • при вертикални резервоари се разглежда горното дъно (или върху тръба на каската);
 • на хоризонтална - в зоната на парна фаза (горна генерация на цилиндъра).

Важен момент е премахването на замръзването на съдържанието на тръбопровода в възловите връзки. А напречното сечение на разклонителната тръба трябва да бъде 1,25 пъти по-голямо от общия аналогичен индикатор спрямо клапаните, инсталирани на него.


Съотношението на диаметъра на тръбата и клапана

Експлоатационни съвети

Забранено е използването на оборудване за регулиране на потока на съдържанието на линията. Следователно клапаните трябва да са в напълно отворено или затворено положение. По време на монтажа и поддръжката е важно да се изключи всяко запушване на вътрешната повърхност на кутията и проникване на чужди предмети. Работата е възможна само при стриктно спазване на инструкциите; всяка друга цел е неприемлива.

Моментите, свързани с безопасността, са посочени в ГОСТ 12.2063-2015 и 32569-2013, в нормите, установени от такива организации като Ростехнадзор, Митническия съюз, Евразийската комисия. Също така е важно да използвате лични предпазни средства. И само обучени специалисти с разрешения имат право да обслужват устройства, да ги заменят.

Спирателните клапани се използват широко поради предназначението им. Благодарение на тези устройства по магистралите има шанс да се локализират последиците от неизправности, да се коригират и да се пуснат отново в експлоатация. Това важи както за комуналните мрежи, така и за мащабните тръбопроводи.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни