Как да инсталирате парапетен газов котел със собствените си ръце и кой е по-добре да изберете - руски или внос


Начало / Газови котли

Обратно към

Публикувано: 26.07.2019

Време за четене: 4 минути

0

1080

Много собственици на котли нямат представа какво е парапетен котел, въпреки че ги използват отдавна. Този модерен блок принадлежи към класа на енергийно ефективни устройства и отстранява димните газове с помощта на коаксиален комин, монтиран в проходен отвор в стената на сградата.

Блокове, оборудвани със затворена горивна камера, е позволено да ги инсталирате в малки помещения. Тъй като кислородът, необходим за изгарянето, не се взима от жилищната площ, той не е опасен. Отоплителното тяло е толкова компактно, че може лесно да се побере дори в кухнята под перваза на прозореца.

 • 1 Какво е парапетен котел
 • 2 Принципът на действие на парапетно ​​газово оборудване
 • 3 Видове и цени
 • 4 Монтаж на парапетен котел

Какво е парапетен газов котел?

Парапетните газови котли са отоплителни тела, които съчетават характеристиките на атмосферните и турбокомпресорните модели. Те са напълно нелетливи, но са оборудвани със затворена горивна камера.

Специална характеристика на този дизайн е използването на коаксиален комин, който се свързва към задната част на устройството и извежда на улицата. Извличането на дим и поемането на чист въздух се случва в резултат на конвективните процеси.

При пускане в експлоатация на котела в помещението няма миризми, няма дори следи от сажди и други продукти от горенетоI.

Освен това кислородът не изгаря в помещението, което позволява поддържането на микроклимата в нормално състояние.

Друга особеност на парапетните котли е възможността да се използват като независими нагревателни елементи. В долната част на корпуса има специални отвори, през които излиза горещ въздух.

Той циркулира в помещението и осигурява зададената температура в него.

Монтаж на парапетен котел

Парапетните газови котли са пожароопасно оборудване и поради това е забранено независимото инсталиране на оборудването.

Работата по монтажа и монтажа на този тип оборудване може да се извършва от сертифицирани майстори, а представители на газовата компания могат да се свържат към газовата мрежа.

Нарушаването на тези правила създава опасност за човешкия живот и може да повреди оборудването.

Процес на монтаж на парапетен котел:

 1. Системата за отвеждане на дим се извежда през външната стена на помещението в околната среда.
 2. Защитете горната част на тръбата с предно стъкло, за да предотвратите издухването на силния вятър от горелката от дюзата.
 3. Инсталирайте тръбите на водоснабдителната, газоснабдителната мрежа и топлата вода, може да се наложи постоянно поддържане на налягане, с монтиране на помпа във веригата.
 4. Извършете обработката на стената, предназначена за монтаж на уреда, с незапалими материали за пожарна безопасност.
 5. Горивното помещение е оборудвано с вентилационна система.
 6. За да се спази пожарната безопасност, е забранено да се монтира котелът по-близо от 0,5 м до мебели, дърво и други запалими предмети.
 7. Забранено е премахването на комина в затворени помещения, помещения от SIP панели, входове, тавани.
 8. Оборудването се избира съгласно предварителен проект на термичната верига.
 9. Последователността на инсталационната работа зависи от модела на устройството. Специфични инструкции за междинните етапи на монтаж и пускане в експлоатация се издават от производителя.
 10. Първо се пробива канал за изхвърляне на комина в околната среда.Препоръчителното място е до прозореца, за да улесни по-нататъшната поддръжка на комина за газовия котел и функционалните проверки.
 11. Инсталирайте въздушната тръба и я фиксирайте, така че детайлът да не се движи.
 12. Извършете инсталирането на захранващата линия на котела.
 13. Инсталирайте шипове в стената, за да закрепите котелното устройство.
 14. По подобен начин коминната секция е монтирана и фиксирана с максимална плътност между монтажните елементи. Необходимо е да се фиксира димоотводната част под ъгъл, за да се отцеди кондензатът.
 15. Регулирайте празнините, така че пламъкът да гори равномерно без отделяне.
 16. Свържете тръби, батерии и разширителен резервоар във вътрешна отоплителна система.
 17. След завършване на инсталацията, водната мрежа е под налягане с налягане 1,5 от работната.
 18. Представител на газовата служба е поканен да свърже блока към газовата мрежа.

Отличителна черта на парапетния котел е, че когато газът изгори, кислородът не се изгаря, което е важно, особено през есенно-зимния период. За да го свържете със съществуващите инженерни мрежи, не са необходими сложни комуникации, достатъчна е стена с отвор за изхода на коаксиалната тръба. Потребителите основателно вярват, че парапетните котли са универсални и обещаващи за инсталиране на индивидуално топлоснабдяване в частна къща или апартаменти в многоетажна сграда.

Каква е разликата от обичайната?

Основната разлика между парапетните модели и конвенционалните котли е способността да се постигне повишена безопасност от енергонезависима конструкция и да не се влияе върху вътрешната атмосфера на жилищните помещения.

Ако обикновен атмосферен котел консумира околен въздух, активно изгаряйки кислород и изискващ постоянна вентилация, тогава парапетните модели са напълно изолирани и не нарушават режима на обмен на въздух.

Друга разлика е способността за самостоятелно нагряване на въздуха, което прави парапетния котел подобен на печка.

Стартиране на котела за първи път

Абсолютно всички съвременни вносни и местни котли са оборудвани с автоматизирана система за стартиране, подаване на гориво и система за аварийно изключване.

Система за аварийно изключване: тази система се задейства в случай на рязък спад на налягането на горивото, който се записва на електронните манометри. Рязкото спадане на налягането показва изтичане на газ, което само по себе си е опасно и изисква аварийно изключване на "приемника", т.е. на потребителския котел.

Автоматично стартиране: тази функция ви позволява да настроите пускането на котела на таймер, както и да зададете честотата на подаване. Това значително улеснява работата и спестява гориво, когато котелът работи в "секции" за 15-20 минути и се изключва за час или два, като същевременно се поддържа постоянен температурен режим.

Автоматичното подаване на гориво ви позволява постоянно да поддържате постоянен режим на горене.

За първото стартиране на котела е необходимо да се спазват всички тези параметри, като се използват данните за настройка, които са дадени отделно за всеки котел в инструкциите. Първото пускане трябва да се извърши с минимална ефективност и да се увеличава постепенно на равни интервали, това ще позволи на котела да се „запали“ и да провери основните работни параметри.

Парапетните котли са отлична комбинация от качество, относително ниска цена и ненадмината функционалност. Парапетните котли са избор на хиляди и хиляди собственици на жилища.

Предимства и недостатъци

Предимствата на парапетните котли включват:

 • липса на консумация на електроенергия;
 • не се използва вътрешен въздух, няма допълнително натоварване на вентилационната система;
 • няма нужда да се свързвате към общ комин;
 • нисък разход на гориво;
 • ефективност, практичност, устойчивост на външни натоварвания.

Могат да се вземат предвид недостатъците на моделите:

 • инсталацията изисква да се направи дупка в стената с диаметър от 25 до 31 см;
 • инсталирането е възможно само в близост до външна стена;
 • няма начин да се осигури пълнофункционален контрол и защита на възлите и частите на устройството (за енергонезависими модели).

Въпреки недостатъците, парапетните котли са високо оценени от потребителите. Търсенето на тях непрекъснато нараства.

Направи си сам котелна инсталация


На комина е монтирана защитна капачка, така че вятърът да не отвежда дим обратно

Котелът трябва да бъде инсталиран от експерти по газ. Собственикът на имот може да подготви мазе или място за стена за него, да пробие отвор за комин и да направи тръбопроводи за отопление и топла вода. Фиксирането на устройството и свързването на комуникациите се извършва от съветника. Изключение правят случаите, когато котелът е свързан към газова бутилка.

За да се предотврати издухването на вятъра от котела, е необходимо на етапа на монтаж в края на комина да се направи защитна капачка, която да потуши турбуленцията и силните въздушни потоци. От време на време вътрешната тръба трябва да се почиства от сажди, тъй като вътрешните отлагания намаляват теченията.

Устройство

Дизайнът на парапетната единица почти напълно повтаря дизайна на всеки нелетлив котел.

Охлаждащата течност постъпва в първичния (основен) топлообменник, където получава висока температура и влиза в трипътен клапан (смесител). В него към горещата течност се добавя по-студено „връщане“, в резултат на което температурата на отоплителната система приема параметрите, зададени от режима.

При двуконтурните модели, преди да влезе в трипътния вентил, охлаждащата течност преминава през вторичен топлообменник, където се приготвя БГВ.

Разликата се крие в структурата на горивната камера и комина, които не са типични за такива устройства.... За отстраняване на дима се използва коаксиална двойна тръба, през външната кухина на която навлиза свеж въздух, а вътрешната е комин.

Въздухът се засмуква в затворена горивна камера и позволява процеса на горене. Той се разширява от нагряване и измества дим и други газове, които се появяват по време на изгарянето на горивото. Някои модели са оборудвани с две отделни тръби, едната от които подава въздух, а другата излиза от дим.

Тази опция ви позволява да подобрите конвекцията и да стабилизирате процесите на движение на газа.

Рейтинг на най-добрите производители

Двуконтурен парапетен газов котел, кой производител е по-добър, върху какво да се съсредоточи. Необходимо е да се анализира рейтингът на парапетни газови котли, прочетете рецензии.

Вносни парапетни газови котли. Сред тях си струва да се подчертае оборудването с чугунени топлообменници, тяхното предимство в надеждността, с мощност от 12 до 60 вата. Те ще могат да отопляват по-големи къщи и апартаменти. Отличителна черта на този вид топлообменници е тяхната устойчивост на екстремни температури и механични деформации. И така, компанията Electrolux произвежда оборудване, което може да издържи на критични температури над 90 градуса.

Трябва да се отбележи качествените продукти на такива компании: италиански - Fondital, Beretta; Словашки - Alphatherm Beta, Attack; Унгарски - делтата на Алфатерм.

Руски парапетни газови котли. Местните производители често използват компоненти от страните от ОНД и ЕС за производството на оборудване. Това са чугунени топлообменници, сензори, контролери. По този начин, запазвайки качествените характеристики, крайният разход се намалява с около 15%.

Тези видове продукти включват: котли "Титан N" (Ryazan); Lemax Leader GSU-ch (Таганрог); Сибир KChGO (Rostovgazoapparat CJSC). Тези модели се отличават с широк спектър от мощност на оборудването. Производителите предлагат едноконтурни, двуконтурни котли от различни видове.

Струва си да се отбележат качествените продукти на руските компании Helios, Danko, Conord.

Може да се заключи, че парапетните газови котли са универсално оборудване за отопление на къща, което съчетава висококачествени показатели (ефективност 93-95%) и оптимални цени. Те се сравняват благоприятно с модели на комини с отворена газова камера, тъй като не се нуждаят от отделно помещение за котелното помещение. В същото време в сравнение с моделите с турбокомпресор е по-лесно да се работи. Изгодната страна на този тип оборудване е неговата автономност от захранващата система. Това прави възможно инсталирането на котела в зона, където съществува риск от прекъсване на електрозахранването.

Изгледи

Има различни опции за проектиране на парапетни котли, които могат условно да бъдат разделени според специфичните характеристики.

По метод на инсталация:

 • стена. Инсталиран е шарнирно на външна (носеща) стена. Според условията на монтаж те са ограничени по тегло и мощност;
 • етаж. На пода. Ако е дървена, се изисква негорима стойка. Те нямат ограничения за тегло, размери и мощност.

Чрез захранване:

 • летлив. Дизайнът съдържа агрегати, които изискват използването на електричество - циркулационна помпа. електронно табло за управление и др .;
 • нелетлив. Те работят само по механичен контрол. Добър избор за отдалечени села и райони с прекъсвания на тока.

По набор от функции:

 • едносхемен. Те са в състояние да осигурят само отопление на охлаждащата течност;
 • двойна верига. Успоредно с отоплението, отоплителните агенти са в състояние да приготвят топла вода за битови нужди.

ЗАБЕЛЕЖКА!

Повечето потребители предпочитат едноконтурните подови модели, които показват най-голяма ефективност.

Къде да купя парапетен газов котел за отопление на частна къща или апартамент

В Москва и Московска област

 1. MirCli (mircli.ru/search?keyword=parameter + газ + котел + отопление) - Ленинградски бул. 80, сграда G, тел. +7 (863) 303–35–06, +7 (800) 775–29–90.
 2. ProComfort (pro-komfort.com/kotly-otopleniia/parapetnye-gazovye) - 1-ви Вязовски пр. Д. 4, сграда 19, тел. +7 (800) 333–56–02, +7 (863) 333–26–06.

В Санкт Петербург

 1. Термомир (thermomir.ru/parapetnye_gazovye_kotly_rossijskogo_proizvodstva) - ул. Ленсовет сграда 62, сграда 1, тел. +7 (812) 615–80–19, +7 (800) 500–47–02.
 2. TeploDvor (ru / kotly-otoplenija / napolnye-gazovye-kotly / parapetnye) - булевард Витебск сграда 3 / B, офис 25, тел. +7 (812) 628-13-33, +7 (800) 775-21-95.

И в заключение бих искал да поясня, че такива котли все още не са пълноправен заместител нито на монтирани на стена, нито на подове. Всъщност, в желанието си да „прегърнат необятното“, производителите предприемат половин мерки, намалявайки тези и други параметри. Лично ние препоръчваме да вземете познат, но по-надежден и ефективен аналог.

Газови котли

Принцип на действие

Работата на парапетен котел се различава малко от нормалната работа на газовите конвекционни агрегати.

Горелката загрява охлаждащата течност, която дава част от енергията за приготвяне на БГВ или се извежда към отоплителния кръг след подготовка в трипътен клапан.

В това няма промени. Специфична характеристика е способността на котела да изпълнява функцията на конвектор, което прави възможно да не се монтират радиатори в помещението, където се намира агрегатът.

Освен това се използва специален метод за подаване на въздух и отвеждане на дим. Когато горелката се запали, в горната част на горивната камера се натрупва излишно въздушно налягане, което принуждава тя да бъде изхвърлена заедно с дима навън.

В същото време в долната част се образува вакуум, който създава засмукване на свеж поток през външната част на коаксиалната тръба. Това създава разлика в налягането, подобна на тази, използвана в конвенционалните пещи.

Това позволява да се използва затворена горивна камера без турбо вентилатор.

ВАЖНО!

При някои конструкции коминът и тръбата за всмукване на въздух са направени отделно, но това не променя принципа на работа.

Как работи?

Уредът има следните структурни елементи:

 • запечатана горивна камера;
 • газова горелка и клапан, съставляващ устройството за газова горелка;
 • топлообменник;
 • стоманен корпус;

 • разклонителна тръба за всмукване на въздух и отстраняване на продуктите от горенето.

Съвет! Често комплектът за доставка включва елементи за сглобяване на коаксиален комин: тръби, фитинги за свързване, адаптер за монтаж в стената в мета на изхода на тръбата.

Принцип на действие

Цикълът на работа на котела се състои от следните етапи:

 • ако е необходимо да се стартира, потребителят активира пилотната горелка с помощта на пиезо запалване;
 • след това газът се подава автоматично към основната горелка и тя започва да функционира;
 • високотемпературни отработени газове влизат в топлообменника, загрявайки охлаждащата течност;
 • при използване на котли без свързване към система за отопление на вода, горещият въздух навлиза през конвекционни отвори на тялото, покрити с декоративни решетки;

 • охлаждащата течност в топлообменника се загрява до максимум 90 градуса, когато се достигне максималната температура, сензорът се задейства, газовият клапан спира подаването на гориво;
 • когато топлообменникът се охлади, сензорът се обръща, клапанът за подаване на гориво се отваря и основната горелка започва да функционира.

Съвет! Ако подаването на газ бъде прекъснато, пилотната горелка спира да работи и котелът спира да работи автоматично. За да го възобновите, трябва да използвате пиезо запалване.

Рейтинг на ТОП-5 парапетни газови котли

Парапетните котли са лишени от много недостатъци на стенните модели, така че техният асортимент непрекъснато се увеличава.

Нека разгледаме най-популярните модели:

Lemax Patriot-12.5

Етажен енергонезависим парапетен котел от местно производство. Мощността на агрегата е 12,5 kW... Подходящ е за помещения до 125 кв. м.

Основни характеристики на устройството:

 • Ефективност - 87%;
 • температура на охлаждащата течност - 80 °;
 • налягане в системата - до 2 бара;
 • разход на газ - 0,75 м3 / час;
 • размери - 595х740х360 мм;
 • тегло - 50 кг.

Котелът е едноконтурен, но е възможно да се свърже външен котел. Това ще ви позволи да получите пълноценна линия за БГВ.

Lemax Patriot-20

Подов парапетен котел, произведен от завода в Таганрог. Мощността на агрегата е 20 kW, така че размерът на помещението не трябва да надвишава 200 кв. м.

Изпълнява се само основната задача - нагряване на охлаждащата течност. Ако трябва да разширите функционалността, трябва да закупите и свържете външен бойлер за съхранение.

Параметри на котела:

 • Ефективност - 87%;
 • температура на охлаждащата течност - 80 °;
 • налягане в системата - до 2 бара;
 • разход на газ - 1,2 м3 / час;
 • размери - 670х790х400 мм;
 • тегло - 67 кг.

Потребителите и специалистите отбелязват ниския разход на гориво, което увеличава ефективността на устройството и позволява значителни икономии.

Lemax Patriot-16

Друг пример за битова отоплителна технология. Подов парапетен котел 16 kWпредназначени за използване в помещения до 160 кв. м.

Подобно на други модели от серията Patriot, това е единична схема със стоманен топлообменник.

Неговите характеристики:

 • Ефективност - 87%;
 • температура на охлаждащата течност - 80 °;
 • налягане в системата - до 2 бара;
 • разход на газ - 0,95 м3 / час;
 • размери - 670х790х400 мм;
 • тегло - 67 кг.

Агрегатите от серията Patriot с мощност от 16 и 20 kW представляват еднакъв дизайн, само един от моделите има изкуствено намалена производителност.

Lemax Patriot-10

Продукт на инженери от Таганрог. Парапетен котел с мощност 10 kW е подходящ за селска или частна къща с площ до 100 кв. м.

 • Ефективност - 87%;
 • температура на охлаждащата течност - 80 °;
 • налягане в системата - до Bar;
 • разход на газ - 0,6 м3 / час;
 • размери - 595х740х360 мм;
 • тегло - 50 кг.

ЗАБЕЛЕЖКА!

Надеждността и ниският разход на гориво правят парапетните котли Lemax Patriot най-успешният избор за всички потребители.


ATON Compact 12.5E

Газов парапетен котел украинско производство. Мощността на модела е 12,5 kW, а обслужваната площ е до 160 кв. м. Енергонезависима единица, предназначена за монтаж на пода.

Основните параметри на котела:

 • Ефективност - 90%;
 • температура на охлаждащата течност - 90 °;
 • налягане в системата - до 1,5 бара;
 • разход на газ - 1,39 м3 / час;
 • размери - 630х700х275 мм;
 • тегло - 50 кг.

Уредът е оборудван с топлообменник от неръждаема стомана и предпазен газов клапан.

Как да изберем котел?

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание при избора, е мощността на инсталацията. Този параметър зависи от площта на помещенията, които трябва да се отопляват. Следващият важен момент е материалът, използван от производителя за производството на топлообменника.

Най-добрият вариант е 3 мм стоманен лист. Ако се използват по-дебели листове, тогава ефективността на уреда намалява, ако се използват твърде тънки листове, надеждността страда.

Производителят не винаги посочва характеристиките на материала, от който е направен топлообменника, поради което информацията трябва да се получи от консултант по продажбите. Освен това трябва да обърнете внимание на това какви показатели за налягане са посочени от производителите като максимално допустими. Колкото по-високи са те, толкова по-надеждно е оборудването.


Друг важен параметър е ефективността на агрегата, която зависи от ефективността. Съвременните производители са успели да постигнат доста високо ниво на ефективност - 90-93%. Когато избирате единица, струва си да дадете предпочитание на тази с по-висок индикатор.

След като сте решили основните параметри, трябва да решите коя версия на котела е подходяща за определена стая, тъй като производителят предлага две възможности за свързване към газоснабдяването и водоснабдяването, отдясно и отляво.

Характеристики за разглеждане

Най-добрите парапетни газови котли са надеждни и имат редица отличителни качества. Преди да изберете устройство, трябва да обърнете внимание на:

 • Дебелината на материала. Металът в оборудването не трябва да бъде повече от 3 милиметра. Ако дебелината е по-голяма, тогава процесът на пренос на топлина се забавя и ефективността на устройството намалява.
 • Качеството на материала. Можете да определите свойствата на метала, като разгледате максималното ниво на налягане, препоръчано от производителя. Колкото по-високи са показателите, толкова по-добро е качеството на материала.
 • Дизайн на топлообменника. При избора на котел е важно да се изчисли неговата ефективност (ефективност). Ефективността и икономичността на оборудването зависи от този показател. Повечето газови котли имат ефективност най-малко 90-92%. В идеалния случай трябва да изберете техника с висока стойност, тъй като дори няколко процента е осезаемо увеличение на ефективността.

Избор на най-добрия и най-надежден газов котел Buderus газови котли: характеристики

 • Размери на устройството. Размерът е индивидуална характеристика за всеки клиент, която влияе върху условията и местоположението на котелната инсталация.
 • Местоположение на съединителите за свързване. Обърнете внимание на положението на връзките. Има котли, в които съединителите са отляво или отдясно. Има универсални модели, които могат да бъдат свързани от всяка страна.
 • Единична мощност. Качеството на отоплението и разходите зависят от този показател. Ако вземете твърде мощен котел, значителна част от електричеството и горивото ще бъдат изхабени. Когато изчислявате оптималния показател, трябва да вземете предвид дебелината на стените, височината на таваните, броя на прозорците, наличието на течения и т.н. Формулата за изчисление изглежда така: за всеки 10 квадратни метра стая са необходими 2 kW мощност.

Моля, обърнете внимание: Парапетният котел е лесно за инсталиране и експлоатация оборудване, което изпълнява функцията на бойлер, конвектор и фурна.

Технология за монтаж на газов котел на пода

На първо място, трябва да извадите устройството от пакета и да проверите отново неговата пълнота. За да знаете какво трябва да има в кутията, трябва да вземете инструкциите за експлоатация, които производителят задължително поставя в опаковката, и да проверите всичко спрямо нея.

Ако установите недостиг, трябва незабавно да се свържете с продавача.Същото трябва да се направи и в случаите, когато по корпуса на устройството има следи от ремонтни дейности, вдлъбнатини и др.

Друг важен момент е проверката на техническите данни. Тези, които са приложени от производителя към кутията на устройството, трябва да съвпадат точно с тези, които са вписани в техническия лист. Ако установите несъответствие, трябва да се свържете с продавача.

Всички щепсели се отстраняват от устройството, тръбите се измиват, ако е необходимо. По този начин можете да сте сигурни, че в тях няма случайни боклуци, които могат да попаднат вътре по време на събирането.

Монтаж на подов газов котел
Подовият газов котел е монтиран на здрав подиум от огнеупорен материал

Процесът на инсталиране на подово оборудване може да варира значително в зависимост от вида и модификацията на оборудването. Най-общо казано, това е инсталирането на устройството на мястото, предвидено за него, последващото свързване на комуникациите и подреждането на комина. Нека разгледаме по-отблизо всеки етап.

#one. Работа по монтаж на нагревател

Първо трябва да поставите оборудването на мястото, подготвено за него. Това може да бъде бетонна основа, малък подиум от огнеупорни плочи и т.н. Плътният дървен под е покрит с метална ламарина, която трябва да излиза на около 30 см от тялото на котела по целия периметър.

За частни къщи се използва различна опция. Тук е подготвена вдлъбнатина за отоплителните устройства, която е на 0,3 м под нивото на пода.

Дъното на такъв джоб се излива с бетон, а стените са облицовани с всякакъв незапалим материал. По-често плочки. Подовият газов котел обикновено е доста масивно оборудване.

За транспортирането му се използват колела, с които устройството се доставя най-често от производителя. Устройството се поставя върху подготвена основа и внимателно се изравнява.

Монтаж на подов газов котел
Фигурата показва диаграма на една от опциите за инсталиране на подов газов котел

Трябва да се разбере, че непрекъснатата работа на устройството до голяма степен зависи от точността на неговата настройка. Следователно хоризонталата на инсталацията трябва да се проверява с помощта на ниво сграда.

Оборудването се изравнява на място с помощта на регулируемите крачета. Ако те не са там, под опорите се поставят малки парченца от всякакъв негорим материал, например метален лист.

# 2. Инсталация на комина

Първо трябва да направите дупки за комина. За пореден път проверяваме диаметъра на очертаните части, той трябва да е малко по-голям от напречното сечение на коминната тръба. Правим дупки в тавана и покрива.

След това поставихме адаптер за адаптер на изхода на котела, който ще бъде свързан към комина. Важен нюанс. В този случай гофрирането, както при монтажа на стенни устройства, е строго забранено.

Адаптерът трябва да бъде направен само от ламарина. След инсталирането на частта монтираме тройника и така наречената ревизия, чрез която ще се извърши проверката и почистването на комина.

На следващо място, останалите елементи са прикрепени: прави тръби и колена сегменти. За преминаването на комина през тавана и покрива се използват специални части. Тук трябва да се обърне специално внимание на пожарната безопасност.

Монтаж на подов газов котел
В горната част на комина е монтирана специална дюза, която предпазва конструкцията от валежи, отломки и вятър

Следователно участъците за преминаване през подовете трябва да бъдат оборудвани с негорими материали. Коминът трябва да бъде монтиран с лек наклон към улицата. Точната стойност на наклона може да бъде намерена в техническата документация за котела. Това е необходимо за гладкото оттичане на кондензат, който неизбежно се натрупва в тръбата поради температурни разлики.

Сглобената конструкция е здраво закрепена към стената или тавана със скоби и скоби. Стъпката на фиксиране на първата е 2 m, втората - 4 m.Препоръчително е да се укрепят връзките на елементите, за това те са покрити със скоби, затегнати с болтове или тел.

Тръбата, изведена на повърхността на покрива или на стената, се повдига до желаната височина, след което задължително се монтира връх, който ще предпази комина от валежи, отломки и вятър.

Можете да се запознаете с технологията на сглобяване и монтаж на коаксиален комин в популярна статия на нашия уебсайт.

# 3. Връзка на отоплителната система

На този етап трябва да свържете котела към дренажната и захранващата тръба на отоплителната система. За едноконтурно устройство това ще приключи работата. За двойна верига също ще трябва да се свържете с водопровода.

Първо свързваме отоплителните тръби. В зависимост от действащата отоплителна система, която може да бъде дву- или еднотръбна, броят на тръбите за свързване може да е различен.

Монтаж на подов газов котел
Всички връзки трябва да се извършват при стриктно спазване на правилата и разпоредбите, както и със задължително запечатване

Във всеки случай, експертите силно препоръчват да се инсталира филтър за груба мрежа, за да се предпази котелът от частици от котлен камък и мръсотия, които могат да попаднат в него от отоплителната мрежа.

Нагревателят не е много чувствителен към качеството на охлаждащата течност, но ако параметрите му са много различни от препоръчаните от производителя, трябва да се инсталира допълнително почистващо оборудване.

Това може да бъде например дозатор за полифосфат или друга подобна система. Препоръчително е да се монтират спирателни кранове на връщащите и захранващите линии, които ще помогнат за предотвратяване на въздушните радиатори и ще улеснят ремонта на нагревателя.

Всички връзки на елементите се извършват стриктно съгласно правилата със задължително запечатване. За да запечатате конеца, можете да използвате обичайното теглене и боя или по-модерни средства.

Процедурата за свързване на котела към водопровода е почти същата. Също така е силно препоръчително да инсталирате филтър, за да предотвратите навлизането на ненужно замърсяване в устройството. Препоръчително е също да се монтират отводни кранове на водопроводните тръби.

Най-добре е да използвате т. Нар. "Американски" с разглобяеми връзки, което ви позволява бързо да замените износен агрегат, ако е необходимо и значително улеснява инсталацията.

Монтаж на подов газов котел
Само теглич може да се използва за уплътняване на връзките на газовите тръби.

#four. Газова връзка

Трябва да знаете, че според нормите за инсталиране на газови подови котли, само специалист с допускане може да извърши тази операция. Можете да свършите работата сами, но поканен специалист все пак ще провери монтажа и ще направи първото стартиране.

Работата по свързването се извършва изключително внимателно и точно. Те започват чрез свързване на газовата тръба към съответния елемент на отоплителния котел.

Като уплътнител може да се използва само теглич. Никой друг материал няма да даде необходимата плътност на връзката. Задължително е да се монтира спирателен вентил, който е допълнително оборудван с филтър.

В същото време газовите работници настоятелно препоръчват да се инсталира висококачествена система тук. Недостатъчно ефективен филтър може да причини повреда на котела.

За свързването се препоръчва да се използват медни тръби, чийто диаметър може да варира от 1,5 до 3,2 cm, или специални гофрирани маркучи. Във всеки случай трябва да се обърне специално внимание на качеството на запечатване на фугите. Тъй като газът има тенденция да изтече от хлабави връзки и да се натрупва в стаята, което е изпълнено със създаване на експлозивна ситуация.

Гъвкавата връзка трябва да бъде разположена зад филтъра, който е направен само с гофриран маркуч. Каучуковите части са строго забранени, тъй като с течение на времето развиват пукнатини, създавайки канали за изтичане на газ.

Гофрираните части са фиксирани към дюзата на котела с помощта на съединителна гайка. Задължителен елемент на такава връзка е паронитовото уплътнение.

Монтаж на подов газов котел
След инсталирането и свързването на газовия отоплителен уред е необходимо да се провери качеството на връзките и възлите. Най-простият контрол е прилагането на сапунен разтвор върху съединението. Ако мехурче, значи има теч.

# пет. Тестово пускане

Това завършва основната работа по свързването на газовия котел. Изключение правят уредите със затворена горивна камера. Те трябва да бъдат свързани към електрическата мрежа. По-добре да направите това чрез стабилизатор.

След това системата може да се напълни с охлаждаща течност. Това се прави възможно най-бавно, за да се измести по-голямата част от присъстващия в него въздух. Течността се изпомпва, докато се достигне налягане от 2 атм.

Всички връзки се проверяват внимателно за възможни течове. След като представителят на газовата служба инспектира направената връзка и разреши подаването на газ, вие също трябва внимателно да инспектирате всички връзки на този тръбопровод. Те трябва да бъдат покрити със сапунена вода и да се уверите, че няма мехурчета. Сега можете да извършите първото пускане на оборудването.

Следва да се сключи договор за услуга с представител на газовата компания, която е монтирала оборудването, съгласно която организацията се задължава да извършва редовни проверки за проучване на техническото състояние и ремонт на блока, ако е необходимо.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни