Най-добрите подови газови котли за отопление - видове и принцип на действие.

Начало / Газови котли

Обратно към

Публикувано: 26.07.2019

Време за четене: 4 минути

0

1081

Много собственици на котли нямат представа какво е парапетен котел, въпреки че ги използват отдавна. Този модерен блок принадлежи към класа на енергийно ефективни устройства и отстранява димните газове с помощта на коаксиален комин, монтиран в проходен отвор в стената на сградата.

Блокове, оборудвани със затворена горивна камера, е позволено да ги инсталирате в малки помещения. Тъй като кислородът, необходим за изгарянето, не се взима от жилищната площ, той не е опасен. Отоплителното тяло е толкова компактно, че може лесно да се побере дори в кухнята под перваза на прозореца.

 • 1 Какво е парапетен котел
 • 2 Принципът на действие на парапетно ​​газово оборудване
 • 3 Видове и цени
 • 4 Монтаж на парапетен котел

За компанията

Историята на марката започва през 1992 г., в мазето на град Таганрог. Компанията, преминала от мини-фирма, се превърна в голяма фабрика и зае стабилна позиция на вътрешния пазар. Оборудването се произвежда на високотехнологични линии, което прави възможно производството на конкурентни продукти на цени, привлекателни за местните потребители. Котлите на завода в Таганрог съответстват на идеалното съотношение на формулата цена-качество.

Лого на марката Lemax

Сравнение на газови котли от различни производители

Газовите котли са често срещан тип отоплително оборудване, което често се използва в частни къщи и вили за отопление на помещенията и отопление на водата за битови цели.

Топлината в такива устройства се отделя поради изгарянето на метан или пропан-бутан. Благодарение на икономичността, достъпната цена и лекотата на използване на такова гориво, газовото оборудване е един от най-популярните и търсени видове отоплително оборудване.

Основните предимства на газовите котли:

 • висока ефективност (до 95–97%) и относително ниски разходи за гориво;
 • достъпна цена и голям избор както на видове, така и на модели отоплителни съоръжения от чуждестранни и местни производители;
 • простота в експлоатация - оборудването не изисква постоянна поддръжка.

Когато купува газов котел, потребителят трябва да вземе предвид няколко важни критерия. Ще бъде необходимо да се изчисли оптималната мощност на отоплителното оборудване, да се избере видът на газовия котел (модел на стена или под). И също така да вземе решение за материала, от който е направен топлообменника, и наличието на допълнителни опции.

В допълнение към тези фактори трябва да изберете производител на газов котел, тъй като на пазара на отоплително оборудване е представена широка гама от оборудване от производители от различни страни.

Рейтинг на най-добрите производствени компании на газови котли

Невъзможно е да се отговори еднозначно на въпроса коя компания е по-добре газов котел, защото всичко зависи от характеристиките на дома и нуждите на самите собственици. Но сред водещите производители на отоплително оборудване има няколко от най-популярните марки от различни страни:

 • Германските компании, включително Vaillant, Viessmann и Buderus, се считат за лидери в производството на газови котли. Но освен високо качество и надеждност, немското отоплително оборудване има и доста висока цена.
 • Газовите котли на италиански компании не отстъпват по качество на немските технологии, но в същото време се отличават с по-достъпна цена. Сред италианските марки най-търсени са Ariston, Beretta и Alphatherm.
 • Руските производители на газово оборудване адаптират оборудването си към условията на нашия климат и се специализират в производството на бюджетни котли с оптимален набор от функции. Струва си да се подчертаят няколко от най-популярните и надеждни руски марки: ZhMZ, Borinskoye OJSC и Rostovgazoapparat.

Също така заслужават внимание чешките, френските и японските производители на газови котли, които са представени на пазара на отоплително оборудване от много компании.

Сравнение на газови котли от различни производители

Тъй като руските газови котли по своите експлоатационни характеристики не отстъпват на чуждестранните аналози, но в същото време са с порядък по-евтини, ще разгледаме по-подробно предимствата и недостатъците на популярните местни марки отоплително оборудване.

Газови котли ZhMZ (Жуковски машиностроителен завод)

Известен руски производител на отоплително оборудване, който произвежда три основни линии газови котли. Повечето модели са енергонезависими съоръжения с добри експлоатационни характеристики.

Основните предимства на продуктите ZhMZ включват:

 • голям избор от модели с различни мощности от 11 до 68 kW;
 • висока ефективност;
 • достъпна цена.

Недостатъците на газовите котли ZhMZ включват слаба автоматизация, доста обемисти размери и остарял външен вид на отоплителното оборудване.

Газови котли Rostovgazoapparat

Компанията Rostovgazoapparat беше първата в Русия, която започна да произвежда газово оборудване и представя три основни линии подови котли:

 • Сибир (мощност 11,6-35 kW);
 • RGA (до 17.4 kW);
 • AOGV с битова автоматизация (11,6 -35 kW)

Основните предимства на газовите котли Rostovgazoapparat са наличието на едно- и двуконтурни енергонезависими модели с добра автоматизация.

Но отоплителното оборудване на този руски производител има и своите недостатъци:

 • масивност поради използването на топлообменници от чугун и ламарина;
 • груб външен вид;
 • ниски показатели за екологичност.

Газови котли Borinsky

произвежда отоплително оборудване от 1992 г. и доставя на вътрешния пазар повече от 30 модела газови котли с мощност 7–100 kW. Сред газовите котли Borin има както едно-, така и двуконтурни модели, оборудвани с вносна или битова автоматизация. Цялото оборудване, произведено от тази руска компания, напълно отговаря на съвременните изисквания за безопасност, качество и надеждност.

Предимства на газовите котли Borin:

 • Рентабилност. Инженерите на компанията непрекъснато подобряват дизайна на котлите, за да повишат ефективността им.
 • Сигурност. Всеки котел Borin е оборудван със система за автоматично изключване при аварийни ситуации (липса на сцепление, намалено налягане на газа и др.).
 • Енергийна независимост. Не е необходимо отоплителното оборудване да бъде свързано към електрическата мрежа, което е важно за нашата страна, където често се случват прекъсвания на тока.
 • Надеждност. Котлите от имат доста опростен и надежден дизайн, докато са перфектно адаптирани към трудните условия на руския климат.
 • Лесен за работа и поддръжка. Служителите на Mosoblgaz извършват поддръжка на газовото оборудване на тази компания.

Друго от основните предимства на газовите котли от този руски производител е демократичната цена, която привлича много потребители.

Забележка! Именно газовите котли Borin са препоръчани от Mosoblgaz за монтаж в цялата страна, което потвърждава тяхното високо качество и издръжливост.

Освен това поддръжката и ремонтът на котлите Borin могат да се извършват от служители на Mosoblgaz, което несъмнено е удобно при тяхната експлоатация.

По този начин газовите котли на местните производители не отстъпват по технически характеристики и функционалност на внесените аналози, но имат по-достъпна цена. А продуктите на AOA "Borinskoye", препоръчани от Mosoblgaz, заслужават специално внимание от страна на потребителите, които планират да закупят висококачествено и надеждно оборудване на разумна цена.

Ползи

Съдейки по отзивите, продуктите на растението в Таганрог предизвикват повече положителни емоции от потребителите, отколкото отрицателни. Наистина заслужава да бъде похвален от гледна точка на дизайн, производителност и икономичност. Неговите предимства включват:

 • Висока ефективност - 90-92%. Това е добра характеристика за битовите газови уреди.
 • Външна привлекателност - нагревателите се отличават с ергономичния си дизайн и изглеждат красиво в модерния интериор.
 • Безопасна работа - осигурена е надеждна, многостепенна система за защита.
 • Лесна връзка.
 • Дълъг експлоатационен живот - при правилна експлоатация и навременна поддръжка те могат да работят четвърт век. Гаранцията е 3 години.

Изложбен щанд на Lemax

Характеристики на парапетен котел Lemax Patriot 16

парапетен газов котел lemax

Този модел оборудване струва на потребителите 21 000 рубли. Котелът може да работи заедно с принудителни или естествени отоплителни системи. Това не изисква електрическа връзка. Правоъгълният топлообменник е базиран на висококачествена 2 мм стомана, която отговаря на европейския стандарт.

Топлообменникът е покрит с антикорозивен емайл и обработен с инхибиращ състав, благодарение на който материалът е надеждно защитен от въздействието на агресивни фактори, а именно минерални масла и солеви разтвори. Котелът може да се използва само заедно с отоплителна система, която е оборудвана с оригинални компоненти на газовата горелка. Отоплението може да бъде свързано от двете страни.

Мощността на котела е 16 kW. Отопляемата площ достига 160 м2. Предният панел има отвори, които създават конвекционен ефект. Не можете да се страхувате, че котелът ще прегрее, защото производителят му е предоставил специална система за защита. Поддръжката на котела е доста проста, тъй като конструкцията има подвижни облицовъчни елементи и профилни аксесоари. Можете да наблюдавате изгарянето на пилотната и основната горелки през прозореца за наблюдение.

Подови модели

Устройствата, стоящи на пода, съставляват лъвския дял от продуктите, произведени от производителя. И търсенето на тях е по-голямо сред потребителите. Такива версии обикновено се използват за отопление на частна къща - те се нуждаят от повече мощност и надеждност. Версиите, монтирани на стена, по-често се избират от собствениците на апартаменти - но те не могат да се конкурират с европейските марки. Принципът на действие е прост - горелка, вградена в корпуса, загрява топлообменника на отоплителната система и системата за топла вода - ако има втори кръг. Циркулация на охлаждащата течност - естествена (нелетлива) или принудителна (летлива). Използва се пиезо запалване. Предлагат се подови газови нагреватели с топлообменници:

 • Със стомана. Дебелина - 2 мм. Стоманените едноконтурни котли от подов тип са енергонезависими и работят само за отопление. Двуконтурен - едновременно загрява вода за битови нужди. Моделите са икономични - разходът на газ е практически същият като този на Vailant.
 • С чугун. Дебелина - 4 мм. Чугуненият едноконтурен отоплителен котел има най-добрите характеристики в цялата гама от модели Lemax. Чугунът е устойчив на агресивна среда, не се страхува от прегряване. Тип топлообменник - секционен. Произведено от VIADRUS (Чехия).

Самостоятелен модел на газов котел Lemax

Какво представляват парапетните газови котли

Газовият котел Parapet е компактен котел, използван за отопление (едноконтурно) и захранване на съоръжения с топла вода (двуконтурен).

Като цяло такива модели първоначално са разработени като енергонезависима алтернатива на монтираните на стена уреди, но за разлика от последните, те са универсални при избора на място за монтаж, т.е.може да се постави както на панти, така и на пода. Единственото условие е тя да бъде фиксирана към външната стена на помещението, за предпочитане под линията на первазите на прозореца.

Устройството и принципът на действие на оборудването

По отношение на функционалността парапетните газови котли са нещо средно между класически генератор на атмосферна топлина и въздушен конвектор.

Тази комбинация се постига чрез модифициране на стандартни сглобки.:

 • затворена горивна камера - напълно изолирана от жилищните помещения, което изключва каквото и да е въздействие на димните продукти върху вътрешния микроклимат;
 • първичен топлообменник - има дисипативни турбулатори, които увеличават времето за преминаване на въздушните потоци и предотвратяват изтичането на топлина;
 • система за всмукване и изпускане на дим - изпълнена чрез къса (от 25 см до 53 см) коаксиална тръба, без сложни колена, окабеляване и изолация;
 • уплътнен стоманен корпус - снабден с прозорец за наблюдение за директна видимост на пламъка на горелките, както и конвекционни отвори, т.нар. ребра.


Схематично представяне на дизайна и принципа на действие на парапетни модели.
Принципът на работа на парапетни котли не е съвсем типичен: въпреки затворената горивна камера, те работят по схемата на естествен въздушен обмен (тяга) - уличният кислород се подава през външната част на тръбата от дъното до горелката, която загрява топлообменника, след което димът се отстранява през сърцевината на тръбата.

В същото време в самата стая също се извършва непрекъсната циркулация на въздуха: преминавайки през ребрата, тя се загрява и, увеличавайки обема, измества студената маса. По този начин, ако характеристиките на котела са избрани правилно, това ще бъде достатъчно не само за отопление на отоплителния кръг, но и за отопление на пространството около него (без радиатор).

При какви условия е най-препоръчително да се използват такива котли

Моделите на парапети се използват за организиране на система за отопление и водоснабдяване (БГВ) в сгради, чийто дизайн не включва изграждането на пълноценен комин, както и проблеми с електрозахранването и други аспекти: стабилно налягане, мека вода и високо -качествено гориво.

Необходимо е обаче да се вземе предвид ограничението на мощността в диапазона от 4 до 46 kW, т.е. по отношение на подобни показатели "парапетниците" сериозно отстъпват на стенните, и по-специално на подовите единици. Това означава, че е разумно да ги поставяте само в относително малки помещения (от 30 до 250 м2), като частни и селски къщи, търговски площи, офиси в търговски центрове и, разбира се, високи апартаменти, в които се вписват перфектно в ниша под перваза на прозореца в кухнята.

Как да изберем стаен термостат и да спестим до 30% на месец за отопление

Възможност за инсталиране на парапетен котел в дървена къща

Почти всяка дървена къща има право да бъде оборудвана с парапетен котел: изключение са казармите и други жилищни сгради в стар стил.

Инсталирането се извършва съгласно действащите правила на SNiP 42-101-2003:

 • единицата е поставена на външна стена, докато празен процеп трябва да остане отвън - от 0,3 до 3,1 м (в зависимост от мощността), без фасадни елементи;
 • изходът на комина е забранен да се извършва в близост или директно в затворени помещения (коридори, тавани, входове, балкони, лоджии и др.);
 • монтажната стена е обшита с огнеупорен материал и покрита със стоманен лист, така че да има разстояние от 10–25 cm до трудни и лесно запалими зони;


  В дървените къщи е задължителна вътрешната и външната топлоизолация на коаксиалния комин.

 • порестата дървесина, за да се повиши пожарната безопасност, се подготвя предварително за припокриване, обработка със специални мастици и импрегнации в 2-3 слоя.

Много компании все още използват азбест, за да предпазват стените от огън, въпреки че днес той е официално признат като опасен за здравето материал. Замяната му ще помогне на керамични или силикатни тухли, GVP-плоча, минерална вата, базалтова изолация, пяна, газобетон и дори гипсова мазилка.

Монтирани модели

Стенният асортимент е по-скромен. Всички модели са летливи. Автоматизация - произведено в Италия. Настройките са по подразбиране. По време на работа не трябва да се настройва нищо. Основното нещо е да се осигури стабилност на напрежението. Автоматизацията, при желание, е свързана към модула на отдалечени термостати. Има защита срещу:

 • прегряване;
 • издухване на огъня;
 • образуване на сажди;
 • обратна тяга.

Минус - няма защита срещу замръзване и запушване на помпата. Модулиращата горелка, както и автоматиката, е италианска. Принципът на модулация позволява икономичен разход на газ и увеличава ефективността на устройството. Връзката е класическа. Необходима е връзка с обикновен комин.

Шарнирен модел на газов котел Lemax

Монтаж на котли "Lemax"

Основните компоненти на всеки газов нагревател:

 • Блок на газова горелка - горелка (POLIDORO, Италия), фитил (запалител), пиезо запалване. С натискане на бутона се активира пиезоелектричният елемент и с него се запалва фитилът. Основната горелка се запалва от пилота.
 • Топлообменник. Тръбни дюзи са свързани към отоплителната система. В него се нагрява охлаждащата течност. Ако има захранване с топла вода, е необходимо да се вземе предвид, че когато режимът на бойлера е включен, отоплителната система спира да работи.
 • Автоматизация. Табло за управление и сензори от NordGas. Газов клапан Sit.
 • Разширителен капацитет CIMM.
 • Циркулационна помпа Wilo.

Компанията самостоятелно разработва оформлението на елементи и възли, инструкции за експлоатация, разширява мрежата от сервизни центрове. Марката многократно се е превърнала в лидер в продажбите сред подовите котли за автономно отопление на частни къщи и индустриални помещения.

Вътрешната структура на котела Lemax

Най-известните производители и модели: характеристики и цени

Lemax Patriot-12.5

Това устройство може да бъде описано накратко с две думи - простота и ефективност. Въпреки факта, че топлообменникът е изработен от обикновена стомана, благодарение на покритието с антикорозивен емайл и инхибиращ състав, той е по-малко податлив на действието на агресивни вещества: киселини, соли и минерални масла и е в състояние да продължи 12-15 години .

С мощност от 12,5 kW, разходът му на гориво ще бъде не повече от 0,75 м3, което е един от най-добрите показатели. Но „картината“ се разваля от доста несръчно правоъгълно тяло и неинформативна система за управление: от устройствата за наблюдение на текущите параметри само термометърът е включен „по подразбиране“.

Цена: 16 130 - 21 580 рубли.

Производител: LEMAX (LEMAX), Русия.

ATON Compact-12.5EB

Сравнително многофункционален котел с мощност 12,5 kW се откроява със своите скромни размери, което не е присъщо на всеки двуконтурен аналог: той използва S-образна намотка от мед за отопление на потока - той е по-устойчив на метална корозия и с повишена топлопроводимост, която продължава до 17 години ...

Скоростта на подаване на топла вода t 35 ± 5 ° C може да достигне 5–6 l / min, докато разходът на гориво няма да надвишава 1,53 m3 / h. Удобството при инсталационната работа ще оцени още повече модела на истинската му стойност - гъвкавите изходи правят възможно свързването му както отдясно, така и отляво.

Цена: 23 350 - 27 500 рубли.

Производител: ATON (ATON), Украйна.

TERMOMAX C-12E

Друга единица, лишена от всякакви дизайнерски намеци. Въпреки това обстоятелство не бива да го отписвате, тъй като липсата на визуална привлекателност се компенсира от икономичност, ефективност и реален комфорт при използване: основните контроли са разположени директно в предната част на външния панел.

При поискване котелът може да бъде допълнен с разширителен резервоар и кръгла помпа (не е включена в основния пакет), което ще го направи подходящ за свързване към сложни отоплителни системи, включително такива с високо хидравлично съпротивление. Максималният разход на газ при мощност от 12,0 kW е 1,39 m3 / h.

Цена: 15 860 - 20 340 рубли.

Производител: ТЕРМОМАКС (TERMOMAX), Украйна.

Хефест VPR KSG-10S

Може би тази опция е един от най-добрите парапетни газови котли за отопление на частна къща: тя е разбираема, практически безшумна (забележително тиха при стартиране) и доста високоефективна, като се има предвид способността да се работи в режим „слаб пламък“, който ви позволява да намалите средния разход на газ до 0,60 м3 / ч.

Въпреки факта, че самият агрегат е сглобен в Русия, той съдържа добре познатото италианско автоматично оборудване от типа "SIT", което въз основа на текущите топлинни загуби поддържа оптимално ниво на мощност (в рамките на 10 kW), а също така слот горелка от типа "BRAY", която не изисква регулиране на въздушния поток.

Цена: 19 680 - 23 840 рубли.

Производител: Gefest WPR (Gefest VPR), Русия.

Инсталация

Нарушаването на правилата за инсталиране води до повреди и неизправности. Препоръчително е да се доверите на инсталирането на специализирани специалисти. Изискванията за инсталиране на нагреватели Lemax не се различават от обичайните, но има нюанси, които е важно да се вземат предвид:

 • Уредът за автоматизация съдържа сензор за тяга. Ако продуктите от горенето не се отделят достатъчно интензивно, горелката ще се изключи. По време на монтажа е необходимо да се предвиди създаването на условия за сцепление. Производителят съветва да свържете устройството към комин от сандвич тръби.

Не е нужно да харчите време или пари за свързване и стартиране - всичко е просто и бързо. Настройките, както бе споменато по-горе, са фабрични, а настройката е механична.

Уред за автоматизация

Тук ключовата роля играе газовият клапан. Той се управлява от аналогови сензори (в енергонезависими версии) или електронни контролери, които получават данни от електронни сензори (в летливи версии).

Клапанът от комбиниран тип е сглобен от два клапана - прост и електромагнитен. Първият се държи отворен от извор. По време на пускане вторият клапан се отваря с натискане на бутон - за запалване на фитила. Той се задържа известно време - запалвачът загрява специален елемент, който реагира на нагряване. Този елемент започва да генерира електрически ток - той държи соленоидния клапан отворен, потребителят може да освободи бутона. Когато запалителят се издуха, термоелементът се охлажда - генерирането на електрически ток ще спре, соленоидният клапан ще се затвори. Друг клапан - с пружина, ще се затвори след сигнал от тяговите и температурните сензори.

Газов котел Lemax отвътре

Възможни неизправности

Оборудването на производителите на Taganrog несъмнено изисква някои подобрения. Често има проблеми с отоплението на водата - устройствата не могат да осигурят на потребителите желаното количество топла вода в необходимия обем. Ето защо е по-изгодно да закупите едноконтурно устройство и вече да свържете BKN към него - котел за непряко отопление. Можете също да изберете шарнирен или парапетен (със затворена горивна камера) котел. Възможни проблеми:

 • Горелката се изключва спонтанно. Причината за това може да е недостатъчно сцепление или повреда на термостата.
 • Мирише на газ. Може би течът се дължи на лоши уплътнения в резбовите връзки - необходима е подмяна.
 • Дълъг, червено-оранжев пламък. Горелките са запушени или недостатъчното течение.
 • Охладени батерии с горещ котел - няма достатъчно охлаждаща течност или са допуснати грешки при монтажа.

Lemax система за газов котел с вентил

Подготовка за инсталация

Преди да инсталирате парапетния газов котел, е необходимо да подготвите всички инструменти и фиксиращи материали.

За да направите дупка в стената за изхода на комина, подгответе тренировка с диамантена корона, съответстваща на диаметъра на коаксиалната тръба. Необходимо е да се подготвят ключове и отвертки, съответстващи на крепежните елементи, линийки, ниво, маркер, нож.

Личните предпазни средства също ще бъдат полезни по време на монтажа: маска, очила, ръкавици.

експлоатация на парапетни звена

Обслужване

Някои неизправности, разкрити по време на работа, можете да отстраните сами:

 • Проблеми със сензора за сцепление. Това може да доведе до аварийно изключване с отлично сцепление.Погрешна работа възниква поради окисляване на контактите - те трябва да бъдат почистени. Ако сензорът е напълно счупен, е лесно да го замените с нов.
 • Проблеми със запалването. Запалването не се извършва поради слабо изгаряне на фитила. Как да се оправи ситуацията? Задайте необходимата мощност на пламъка. Можете да прочетете подробно за това в инструкциите. Също така към оборудването е приложена електрическа схема и лист с данни.

В почти всеки специализиран магазин можете да закупите възли и части, които да бъдат заменени. Ремонтите могат да се извършват само от упълномощен служител.

Подов котел модел Lemax Wester

Преглед на модела

Производителят предлага няколко линии, в които са представени всички възможни дизайни на котли - атмосферни и парапетни, едно- и двуконтурни, стоманени и чугунени, подови и монтирани.

Уестър умен

Линията от четири модела е атмосферни конвекционни котли, различаващи се само по показатели за мощност. Wester Clever 20/30 се характеризира с висок топлообмен, топлоносителят на изхода се загрява до 90 ° C. Wester Clever 30 спецификации:

• ефективност - 90%.

• Мощност на отопление - 34 000 вата.

• Тежи 85 кг.

• ВxШxД - 961x470x556 мм.

• Разход на гориво - 1,75 м3 / ч.

Wester Clever 40 - има по-висока производителност. Той изразходва гориво - 2,5 кубически метра на час. Капацитет на отопление 45 000 вата. Тежи 110 кг. Най-мощният представител на поредицата е Wester Clever 61.

Той може да работи енергонезависимо или да бъде свързан към електрическата мрежа. Максималният разход на газ е 3 кубически метра. m / h. Работи без прекъсване дори при налягане от 6 mbar.

Модел Wester Clever 40

Премиум

Инсталира се в помещения с комини. Диапазон на мощността в линията - от 8 до 100 kW. Има модификации с една и две вериги. Универсален - може да бъде свързан от двете страни - отляво или отдясно. Автоматично регулиране на интензивността на огъня. Изработен от 2мм стоманени листове. Топлообменници, обработени с антикорозионни агенти. Предвидени са устройства за предотвратяване на издухването на пламъка. Като пример - Premium 16:

 • Ефективността е 90%.
 • Едно верига. Атмосферен тип.
 • Летлив.
 • Капацитет на отопление 16 000 вата.
 • Тегло - 55 кг.
 • Нагрява до 160 m².

За отопление на големи площи са подходящи котли Premium 70-100 kW. Това са мощни устройства с тегло до 250 кг.

Premium Nova е подобрена версия на линията Premium. Има автоматична система, която поддържа посочените параметри. Осигурено е регулиране на налягането на охлаждащата течност.

Подов котел Lemax от линията Premium

Патриот

Възможно е да се работи с всякакъв вид вентилация - естествена или принудителна. Версиите за парапет и стена могат да бъдат инсталирани в апартаменти. Продуктите от горенето се изхвърлят през коаксиален комин. Топлообменникът е обработен с антикорозионно съединение. Мощност 6-20 kW. Има инжекционни мини горелки и защита от прегряване. Удобства Premium -12.5:

• ефективност - 87%

• 12,5 kW.

• Монтаж на парапет.

• Нелетливи.

• Затворена горивна камера.

• 50 кг.

Парапетен котел Lemax от линията Patriot

Мъдър

Материал - чешки чугун (4 мм). Идеално съотношение на обема на топлоносителя към масата и площта на топлообменника. Те не се страхуват от скокове на температурата и налягането на газа. Ако желаете, преминете към втечнено гориво. Също така е възможно да се свържат резервоари за непряко отопление, термостати, системи за дистанционно управление на климата. Капацитет на отопление в линията - от 16 до 60 kW. Wise 35 параметъра:

• Устройство с една верига. Подова инсталация.

• Отворете горивната камера.

• Капацитет на отопление 35 000 вата.

• ефективност - 90%.

• Има автоматично запалване.

• 141 кг.

Оптимална Lemax Wise линия

Видове и цени

Предимството на такива котли е голям избор от модели с различни стойки: под и стена. При избора на котел се вземат предвид действителните условия на свързване.

Котелното оборудване от европейски заводи, Русия, страните от ОНД и Китай е широко представено на строителния пазар. Ясно е, че качеството на оборудването от ЕС е по-високо от това на котлите от Китай, но цената също е много по-висока.

Популярни парапетни котли:

 1. TERMOMAX-C - енергонезависими компактни котли за индивидуално отопление на едноетажни и многоетажни сгради, оборудвани със система за отвеждане на димните газове през коаксиален канал, хоризонтално вградени във външната стена.


  Структурно те се изпълняват като едно или в двуконтурен дизайн с маркировки E и EB и топлинна мощност от 7 до 16 kW. За отоплителни системи с високо хидравлично съпротивление е предвидена циркулационна помпа. Управлението, защитата и пускането се извършват чрез газов клапан EuroSit 630. Горелката се стартира чрез пиезо запалване. TermoMax С 16ЕВ има ефективност от 90% и е в състояние да отоплява помещения с размер 120 m2, цената на устройството е 20 100 рубли.

 2. Друг руски модел парапетен котел е Lemax Patriot 20 със затворена камина. Стоманен топлообменник, обработен с инхибиращо съединение и покрит с емайлирано покритие, за да устои на корозивни процеси. По вид на инсталацията - монтирани на стена. Линия на топлинно натоварване на котлите Lemax от 6 до 20 kW. Оборудване за изгаряне на газ от италианския концерн "SIT" с инжекционна факелна горелка "POLIDORO". На предния панел има специални отвори за създаване на конвекционен ефект и увеличаване на топлопредаването в помещението. Характеристиките включват: подвижни облицовъчни елементи, запалител, коаксиална система за изпускане на дим, нелетлива опция за монтаж. Цената на единицата е 25 820 рубли.
 3. Двуконтурен котел "Slim 2.300 Fi", произведен от марката Baxi, с топлинно натоварване от 14,9 до 29,7 kW, способен да отоплява обекти с размери 140 -160 m2. Котелът е изработен от висококачествени материали, с цена от 120,0 до 140,0 хиляди рубли.
 4. EcoCompact VSC D INT 306 / 4-5 190L, котелът на немската марка Vaillant е високоефективен агрегат, той може да отоплява 160-180 м2, цената е 240,0 хиляди рубли.
 5. Парапетният котел Danko, с мощност от 7 до 18 kW, е оборудван с чугунен котел с дебелина на стената 3 mm и затворена горивна камера. Универсалният дизайн позволява двупосочно свързване на инженерни мрежи, управляващият блок е разположен на панела за управление на котела. Устройствата са оборудвани с газова автоматика Honeywell, пиезоелектрично запалване и микропламенна горелка, отоплителна площ до 160 м2, цена - 21 хиляди рубли.

 6. Eurotherm KT TSY (P2) за индивидуално топлоснабдяване в системи с естествена и принудителна циркулация на отоплителния кръг, с температура на водата до 90 C, топлинна мощност 10 kW, разход на газ 1,13 m3 / h, ефективност 92%, тегло 59 кг, гаранционен срок 24 месеца., отоплителна площ 100 м2, цена - 24 хиляди. търкайте Стоманените котли са оборудвани с медна рекуперационна система с байпасен канал. Медна намотка със специален дизайн се поставя във водната кухина за генериране на топла вода. Характеристики на дизайна: система за рекуперация на топлина с приемен резервоар, корпус, блок за управление и защита, въздуховод, газов канал, вятърна защита Дизайнът позволява модулът да се монтира на нивото на пода близо до стена. Свързващите тръбопроводи за БГВ са направени от едната страна. Въздуховодният канал преминава през външната стена с дебелина 200 - 500 mm. Монтирането на стени в дървена къща не е разрешено без мерки за противопожарна защита.

Лидер

Оборудване с чугунени топлообменници. Повърхността им е посребрена. В дъното на пещта има инжекционна горелка. Само с една верига. 19-55 kW. Те могат да отопляват от 150 до 500 m². Най-скъпите версии. Срок на експлоатация - 25 години. Автоматизация - Nova Sit. Налягането и температурата се регулират автоматично. Те могат да функционират без електричество. Благодарение на специална турбо дюза, интензивността на отстраняване на продуктите от горенето се увеличава. Параметри Leader 80:

 • Тегло 196 кг.
 • 92% ефективност.
 • Отоплителна площ 500 m².
 • Максималната температура на изходната вода е 80 ° C.
 • Отворете горивната камера.
 • Автоматично запалване.

Скъп модел на лидерската линия

Какво трябва да знаете за модела

Моделът представлява цяла поредица парапетни котли, които могат да бъдат свързани към отоплителната система отляво и отдясно. Димният комплект не е включен, но може да бъде закупен отделно.Ефективността е 90%. Налягането на работния газ е 1274 Pa. Максималният разход на природен газ е 0,8 м3 / час. Температурата на изходящата вода може да се регулира между 40 и 90 ° C. Максималното налягане на водата в отоплителната система може да бъде 0,65 бара. Размерите на котела са 672х627х266 мм. Обемът на водната кухина е еквивалентен на 24 литра. Уредът тежи 51 кг.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни