Как да направите парогенератор със собствените си ръце

Направи си сам парогенератор. Как да направите парогенератор на дърва със собствените си ръце

13 април 2014 г.

Парогенераторът е устройство, което произвежда водни пари в различни количества, в зависимост от мястото на употреба. Често такива устройства се използват в промишлени предприятия. Парогенераторът обаче намери своето приложение в ежедневието, където най-често се инсталира в душ кабини и бани. Благодарение на такова устройство винаги ще дишате чист и влажен (не сух) въздух, което е особено ценено от истинските любители на сауната.


Въпреки това, преди да изберете парогенератор, трябва да обърнете внимание на цената. Тяхната цена се измерва дори не в стотици, а в хиляди щатски долари. Следователно, с намален бюджет, трябва да търсите други начини, а именно да направите парогенератор със собствените си ръце. Как да направите това, вижте тази статия.

Характеристики на сглобяването на парогенератор на твърдо гориво за къща на дърва или въглища

За сглобяването на класиката се използват метални тръби с различни диаметри. Това донякъде напомня на слоеста торта с най-широкия слой отдолу, това ще бъде камерата за зареждане.

Някои майстори казват, че ефективността на печката е много по-висока от ефективността на електрическите парогенератори. Но това не е така. Просто сглобяването на такъв котел е по-евтино. Следващият слой е резервоар за вода, той се намира точно над камината. Към него е заварен адаптер с тръба, през който ще тече пара. Ако искате да научите повече за това как да направите парогенератор на твърдо гориво със собствените си ръце, гледайте това видео.

Какво е парогенератор?

Първо, нека разгледаме по-отблизо всички функции на това устройство. Това е устройство, което значително разширява функционалността и възможностите на модерна баня или душ кабина. С помощта на такова устройство можете лесно да съживите древните традиции на древноримските бани и всичко това е само благодарение на парогенератора.

По отношение на размерите си този апарат не е твърде голям, той се отличава със специалната си компактност, която позволява да се поставя почти навсякъде в банята. Дори в малки сауни с площ от 9 квадратни метра има място, където да го инсталирате.

Как да си направя парогенератор за баня?

Тъй като цената на тези устройства не е достъпна за повечето собственици на сауни в задния двор, най-ефективното решение би било да ги направите сами. И така, нека разберем как сами да направите парогенератор.

Като основа трябва да се използва цилиндър с пропан. Размерите му трябва да бъдат избрани въз основа на количеството пара, което трябва да се генерира за стаята. Също така, не забравяйте за правилата за безопасност - преди започване на работа, цилиндърът трябва да е напълно празен. За да направите това, просто развийте месинговия клапан. След това контейнерът се измива старателно. Вътрешността е обработена с препарат за миене на съдове, докато миризмата на газ напълно изчезне вътре. След като цилиндърът изсъхне, започнете да инсталирате нагревателните елементи. Това трябва да се направи с помощта на заваръчна машина. Монтажът за нагревателни елементи е разработен отделно. Тук обаче е необходимо да се вземе предвид, че нагревателният елемент трябва да издържа натоварване под налягане от поне 6 атмосфери. Не заварявайте тръбния електрически нагревател до смърт - инсталирайте го по такъв начин, че лесно да демонтирате и инсталирате този елемент в случай на прегаряне. Тези електрически нагреватели са избрани с изчисляването на мощност от 3 kW на 10 литра вода.Ако правите парогенератор на дърва, не е необходимо да монтирате нагревателни елементи със собствените си ръце и да извършвате всякакви изчисления. Незабавно обаче отбелязваме, че използването на тези устройства е изключително неудобно (особено ако това устройство е в къщата), така че е най-добре да проектирате електрически устройства.

Принципът на производство на парогенератор

Най-добре е да направите парогенератор от съдове с херметически затворен капак. Идеалният вариант би бил тенджера под налягане, тъй като функцията за генериране на пара е включена в дизайна от самото начало.

Размерите на контейнера за отопление на водата директно ще зависят от обема пара, който искате да получите. В противен случай устройството ще трябва да работи непрекъснато, което ще се отрази негативно на неговия експлоатационен живот.

Често, когато дестилира дебела каша, гъстата изгаря, повлиявайки зле на аромата и вкуса на напитката. Парна дестилация на кашата позволява да се предотврати влошаване на качеството на дестилата. Направата на парогенератор у дома е сравнително проста - имате нужда от друг контейнер (тенджера под налягане, алембик, кутия), свързващи маркучи и тръба за подаване на газ.

Заваряване на тръбите

Как да направите парогенератор със собствените си ръце след това? В горната част на цилиндъра допълнително са монтирани четири тръби с резба. След това върху тях се завинтват елементите за автоматизация, както и пълнещият клапан на парогенератора и предпазният клапан. Но това не е всичко. Отстрани трябва да бъде заварена тръба със сферичен кран. В този случай местоположението на този елемент трябва да бъде на разстояние не повече от 10 сантиметра от горната точка на цилиндъра. Тръбата на сферичния кран ще служи като ниво на течността и ще се отвори веднага след като определено количество вода навлезе в контейнера. Веднага след като течността започне да тече от него, този процес трябва да бъде спрян.

Как да направите парогенератор за баня от газова бутилка със собствените си ръце

Този тип сглобяване е най-популярният сред майсторите. Първо, самият балон е направен от висококачествен ламарина. Намирането на такъв е почти невъзможно. Металът ще издържа на почти всякаква температура, той е устойчив на спада на налягането. Как да направите парогенератор със собствените си ръце от газова бутилка, можете да гледате в това видео.

Какви инструменти и материали са необходими за работа

Заварените шевове на цилиндъра могат да издържат на достатъчно налягане. Металът не се страхува от корозия, устойчив на високи температури. Подготовката на цилиндъра се състои от важни етапи: отстраняване на остатъците от газ и пари (както говорихме по-горе), отрязване на горната част и обработка на краищата.

Съвет!

Подгответе предварително всички консумативи: метални листове, плочи, манометри, дюзи, сферични кранове, адаптери.

Избор и подготовка на контейнер за парогенератор

Защо точно газова бутилка - обясняваме. Диаметърът на основата му е универсален и е подходящ за избор на нагревателен елемент от конвенционална електрическа кана. Нагревателният елемент в този случай е нагревателното дъно. Това само по себе си е иновативно решение, тъй като спестява пари и време за инсталиране на различна отоплителна система.

Коментирайте

Ръководител на ремонтно-строителни екипи

Задай въпрос

„Размерът на контейнера се избира изключително въз основа на планирания обем пара. Ако направеното устройство издава сумата, по-малка от необходимата, тогава ще трябва да работи непрекъснато, в границите на възможностите си, което често ще изисква ремонт.

«

Преди да започнете монтажните работи, бутилката трябва да се освободи от вода и да се изсуши! Всички заваръчни работи трябва да се извършват само след като сте напълно убедени в липсата на газови пари. Понюхайте, цилиндърът трябва да е напълно без мирис на пропан.

Монтаж на нагревателни елементи

Нагревателните елементи са съществен компонент на всеки парогенератор.Основното правило е, че ако използвате нагревателни елементи, а не нагревателната повърхност като такава (някои модели електрически чайници имат нагревателни елементи под дъното), те не трябва да докосват нито дъното, нито стените.

Важно е да се поддържа разстоянието, в противен случай дъното може да изгори и да се повреди. Препоръчваме да използвате поне две изолационни шайби със специални термоустойчиви силиконови уплътнения. Не забравяйте да осигурите клапани за източване и подаване на вода. В някои проекти, за да се осигури впръскване на течност, като правило се използва допълнителен резервоар с по-голям обем или той е свързан към централизирани мрежи.

Коментирайте

Ръководител на ремонтно-строителни екипи

Задай въпрос

„Резервоарът е разположен над датчика, за да осигури естествено налягане. Обикновено се прави специална тръба за доливане на вода в дъното на работния контейнер. Точно тя, напротив, трябва да е под нивото на нагревателните елементи.

«

Изборът на нагревателен елемент зависи от обема на водата и планираното натоварване на устройството. Изборът на устройство по отношение на мощността трябва да се основава на изчислението за всеки 10 литра течен 3 kW нагревателен елемент.

Монтаж на допълнителни елементи

За надеждно фиксиране на кранове и автоматизация се използват специални крепежни елементи. Те са разположени в горната част на парогенератора. Това е пълнител, освобождаване на налягането и сферичен кран, както и чистачки.

Всички тези елементи трябва да бъдат избрани по най-внимателния начин, тъй като те отговарят на процесите на обмен на балона. Неправилната инсталация, в грешен ред или на грешна височина може да доведе до лоша производителност.

Ревизия на клапана

Ако използвате газов цилиндър, най-вероятно все още имате месингов клапан, който може да се използва при работата на парогенератора. Може лесно да се превърне в сферичен кран. За да направите това, клапанът се разглобява, щифтът се отстранява, резбата се врязва в него, вентилът се завинтва. Такъв дизайн ще бъде необходим за извличане на потоци пара.

Проверка за безопасност на парогенератора

Основното условие за работата на парогенератора е правилното отопление и водоснабдяване. За това е важно да се контролира процесът на всеки етап. Ето защо повечето домашно приготвени парогенератори са оборудвани със специални автоматични системи за управление.

Важно е да се организира верига за управление: когато се генерира определено налягане, нагревателният елемент се изключва.

Ревизия на клапана

Също така, по време на работа, месинговият клапан на пропан цилиндъра трябва да бъде модифициран. За да направите това, той се нарязва наполовина (в този случай горният прът се отстранява и всички 15 мм отвори се развъртат допълнително). След това се нарязва резба и се завинтва сферичен кран. Последният ще ни служи за избора на пара.

Всички измервателни уреди могат да се използват като инструментариум за парогенератора. Един от тези сензори ще следи температурата, а другият ще следи налягането. Устройствата трябва да бъдат свързани последователно. Това е необходимо, така че когато се задействат ограничителите, отоплението в системата автоматично се изключва. Като натоварване ще се използва набиращата бобина на магнитния стартер.

Как да инсталирам парогенератор за сауна „направи си сам“?

Особено внимание трябва да се обърне на това къде точно ще се намира парогенераторът във ваната. Често това устройство е инсталирано близо до парната баня, но в отделна стая. Мястото, където ще бъде разположен парогенераторът, трябва да отговаря на следните правила - трябва да е сухо и добре проветриво. Също така, за да се избегне кондензация, дължината на паропровода трябва да бъде правилно изчислена. Той трябва да бъде възможно най-кратък - само тогава рискът от образуване на влага ще бъде сведен до минимум.

Направи си сам парогенератор за баня

Като се има предвид, че цената на индустриален марков парогенератор може да варира между 1-10 хиляди долара, има смисъл да изградите конструкцията сами. Има два метода, изпитани във времето - парогенератор във фурна и самостоятелен генератор на пара. Нека разгледаме по-нататък как да си направим домашен парогенератор и по двата начина.

Инструкции за създаване на парогенератор на фурна за баня

Истинските ценители на парната баня не разпознават електрическите парогенератори. Такива любители предпочитат да изграждат парогенератори директно в печката на сауната. Ще ни трябват следните материали: економайзерна тръба (от 100 рубли на брой), магнезитови листове (от 340 рубли на брой).

Изгражда се конструкция по следната схема:

 1. Увеличаваме инертността на парната баня. За да направите това, трябва да увеличите теглото на камъните. Ако фурната побира около 60–80 килограма, ние правим допълнително стоманено корито. Инсталираме го във фурната.
 • Полагаме слой камъни.
 • Инсталиране на парни оръдия.
 • За да се отървете от твърдата инфрачервена радиация, оградете фурната.
 • Покрийте тръбата с икономизатора с магнезитови листове. Първо трябва да ги закачите на рамката. За да направим това, правим заготовки от дюралуминий и завиваме листовете върху рамката по такъв начин, че да оставяме празнини между тях. Това осигурява конвекция.
 • Добавяме още един слой камъни, за да блокира напълно пътя към радиацията.

Изработване на домашен електрически парогенератор за фурната

Домашен парогенератор за баня
Схема на свързване на парогенератора

Устройството, конструирано съгласно диаграмата по-долу, ще работи при високо налягане. Следователно трябва да се внимава корпусът да е с подходяща дебелина. За да направите домашен генератор на пара, можете да използвате обикновена газова бутилка. Трябва само леко да се модернизира.

Материали, които ще са необходими в процеса на работа:

 • Газова бутилка (от 4300 рубли);
 • Нагревателни елементи (около 140 рубли на брой);
 • Манометър (около 450 рубли).

Инструкции стъпка по стъпка за създаване на електрически парогенератор:

 1. Вземаме газова бутилка за основата. Освобождаваме газ от него, махаме клапата и изплакваме добре вътрешността на цилиндъра с топла вода и всякакъв препарат, докато миризмата изчезне напълно. Изсушаваме балона.
 • Избираме нагревателни нагревателни елементи за 10 литра вода - 3 киловата. Монтираме ги в долната част на нашия балон. Когато създавате монтиране, имайте предвид, че налягането трябва да бъде най-малко шест атмосфери и монтирането трябва да ги издържа.
 • След това трябва да направим 4 тръби с резба. Върху тях ще бъдат завинтени клапан за събиране на налягане, клапан за пълнене на парогенератора с вода и устройства за системата за автоматизация.
 • След това отстрани на тръбите и на разстояние 10 см отгоре заваряваме тръба със сферичен кран, който ще контролира нивото на водата. Когато водата се събира, чешмата трябва да се отвори и да се изчака водата да изтече от нея. Ако водата е изтекла, значи има достатъчно и кранът е затворен.
 • За да създадем устройство за извличане на пара, месингов клапан от цилиндър е подходящ за нас. Разрежете го наполовина, отстранете горната лента и направете отвор от 15 мм. След това изрязваме резбите и завиваме сферичния кран.
 • Като сензори можете да използвате манометри, които да следят температурата и налягането. Инструменти и инструментариум ще свършат работа. Свържете устройствата - и когато се задейства ограничението, отоплението автоматично ще се изключи. Използвайте бобината на магнитния стартер за зареждане.
 • Инсталираме парогенератора с помощта на паропровод.

Запомнете: парогенераторът не трябва да се поставя директно в парната баня. Трябва да се намира в отделна стая, но до нея. Помещението трябва да е сухо и добре проветриво. Дължината на паропровода от помещението с парогенератора до парната трябва да бъде възможно най-кратка. Внимавайте да не се образуват конденз и водни джобове.

Ще научите повече за работата на парогенератор за баня от видеото:

Както можете да видите от инструкциите, устройството за парогенератор за баня не е сложно, а доста трудоемко в процеса на създаване. При производството на парогенератори трябва да се обърне голямо внимание на системата за безопасност. В края на краищата парогенераторът работи на електричество и контактът на електротехник с пара е доста опасно явление.

Как да изберем най-подходящия контейнер

Пример за ултразвукова верига на парогенератор

Съвременните домакини често използват процеса на изпаряване на водата в процеса на готвене, например с помощта на тенджери под налягане. Това е такова устройство, което може да се използва безпроблемно при създаването на парогенератор, по-специално неговото тяло. Основната им характеристика е, че можете да фиксирате капака възможно най-плътно.

Има и специален клапан, който предотвратява експлозия при наличие на налягане, надвишаващо нормата. Предимството на такъв контейнер е, че стените му са достатъчно дебели и могат да издържат на възможно най-високото ниво на налягане.

Избор на място за процеса на отопление

След като контейнерът е избран, струва си да вземете решение за мястото, което ще се използва за висококачествено отопление на водата.

Най-често срещаните са следните:

 1. Обикновена електрическа или газова печка.
 2. Висококачествени електрически нагревателни елементи.

Много по-лесно е да се даде предпочитание на електрическа или газова печка, тогава това са по-опасни опции, особено когато става въпрос за газова печка без подаден газ.

Поради тази причина си струва да се даде предпочитание на метода, основан на използването на нагревателни елементи. Разнообразието от тези устройства на пазара е достатъчно голямо, че ще ви позволи да закупите точно това, което е необходимо за нагряване на необходимия обем течност.

Прилича на парогенератор за хамам

Предлаганите модели се различават по размер, форма и ниво на мощност.

Процес на монтаж на нагревателен елемент

Струва си да се определи внимателно бъдещото местоположение на десетте. Независимо от вида и вида на този елемент е важно да го инсталирате стриктно на височина от 0,5 до 1 см от дъното на избрания контейнер.

Монтажът на нагревателния елемент се извършва, както следва:

 1. На посочената височина маркирайте маркировките от външната страна на съда;
 2. Дупките с необходимия диаметър се пробиват възможно най-компетентно;
 3. Необходимо е да се подготвят отворите, т.е. да се монтира болт или специален шпилка във всеки от тях, да се поставят шайби от двете страни и да се затегнат, доколкото е възможно, с гайки.

Важно! Струва си да се внимава горещата вода по време на работа на това оборудване да не прониква през отворите, направени за инсталиране на нагревателя.

За тази цел си струва да използвате специален топлоустойчив силикон от двете страни.

Организация на притока на вода

След като уплътнението е извършено, можете да продължите към основната работа - свързване на захранването.

За тази цел в долната част на нагревателния елемент е разположена тръба от мед. С негова помощ прясна вода ще се доставя бързо и без прекъсване.

Монтаж на устройството в душ кабина

Ако това е душ кабина, тогава ще трябва да осигурите нейната максимална плътност и принудителна конвекция на въздуха. За това върху душа е монтирана специална запечатана капачка. Конвекцията ще се извършва от конвенционален вентилатор. Можете да инсталирате няколко устройства наведнъж, но няма нужда да създавате течение в душа. Най-добрият вариант би бил закупуването на няколко 12-волтови устройства от типа, използвани за охлаждане на компютърни блокове (охладители).

След това трябва да свържете парогенератора със собствените си ръце към електричество. Но тъй като банята е най-влажната и влажна стая в къщата, от съображения за безопасност, както в предишния случай, поставете устройството на отделно място или стая (важно е това да е сухо място). Ако решите да закупите това устройство в магазин, преди да изберете парогенератор, обърнете внимание на видовете - автоматичните блокове са най-компактните и практически не заемат място.

Защо парогенераторът се разпада?

Като цяло това устройство се проваля доста рядко (поради примитивния си дизайн).В повечето случаи парогенераторът се разваля поради лошо качество на водата. Високото съдържание на примеси от желязо, хлор и соли води до бързо образуване на котлен камък, което е причината за разпадането на тази единица. Ето защо, дори по време на инсталацията, трябва да помислите за закупуване на специални фини филтри. При тях повредата на парогенератора определено ще бъде изключена. И още нещо - за да може този уред да служи възможно най-дълго, периодично източвайте останалата вода от него.

И така, разбрахме как да направим парогенератор със собствените си ръце и да избегнем преждевременната му повреда.

Коментари (1)

Подобни материали

Автомобили Как да си направим сами релси за покрив

Често релсите на покрива се сравняват с големите SUV с четири задвижвания, както и отдих и вълнуващи пътувания. Въпреки че ако ги разгледате по-отблизо, няма да е трудно да се определи ...

Домашен комфорт Как да направите украшение на стената със собствените си ръце?

Когато извършват ремонти в къща или апартамент, собствениците се стремят да създадат модерен, интересен и оригинален интериор. Декорацията на стени може да се извърши по различни начини. Ако собствениците искат да ги направят необичайни, украсете домовете им ...

Домашен комфорт Как да направите хидрофолио за мотор на лодка със собствените си ръце?

Много хора не могат да си представят съвременния лов или риболов без такова превозно средство като моторна лодка. Най-често тези превозни средства са оборудвани с извънбордов двигател. Мощността им може да варира ...

Домашен комфорт Как да направите покрив на гараж със собствените си ръце? Строителство, материали, инструменти

Когато строят гараж, малко хора избират сложен и сложен дизайн. Простотата, икономичността и надеждността са на първо място. Издигнатите покриви, като правило, имат фронтон или едноскатна форма. Последно ...

Домашен комфорт Щепсел за контакт от деца: описание, предимства, снимка. Как да направите щепсели за контакти със собствените си ръце

Ако във вашата къща живеят малки деца, използването на този предмет се превръща в необходимост. За какво става дума? Това е щепсел за контакт, който е ефективна защита срещу токов удар. При възможност възрастните могат да ...

Домашен комфорт Как да направите тревна площ в страната със собствените си ръце: инструкции стъпка по стъпка

Ливадата, която се отличава с кадифена трева, е в състояние да създаде определена атмосфера в цялата област. Изумрудените нюанси могат да определят дизайна чрез комбиниране на цветове, пътеки и алпийски пързалки. Как се прави газ ...

Домашен уют Как да си направим комин дефлектор със собствените си ръце?

Нормалното функциониране на всяка отоплителна единица изисква комин. В същото време е важно да се осигури добра тяга, която да гарантира работоспособността на печката, котела или камината. Много ...

Домашен уют Направи си сам вата в страната: майсторски клас. Как да направите ограда от плетеница в страната със собствените си ръце?

Много майстори правят плетеница със собствените си ръце в дачата днес. Напоследък това стана най-често срещаното поради причината, че селският стил набира популярност във външността на селския пейзаж ...

Капачка за домашен уют на коминната тръба: цена и снимка. Как да направите капачка на коминната тръба със собствените си ръце?

Просто е необходимо да се монтира капачка на тръбата на комина. Този елемент действа като един от най-важните компоненти на печка или камина. Благодарение на качулката е осигурен безпрепятствен и постоянен изход ...

Домашен комфорт Как да направите езерце на сайт със собствените си ръце: инструкции стъпка по стъпка

Колко е приятно да прекараш няколко часа край сенчесто езерце или езеро в горещия летен сезон! Разбира се, чудесно е, ако има такъв в квартала. Въпреки това, най-често прекарваме безплатни летни дни в дачата и далеч от ...

Как да направите парогенератор за дома и сауната със собствените си ръце

Може би основната характеристика на всяка баня е високата влажност.Повечето от нас вярват, че парата в баните се генерира чрез изливане на вода върху горещи камъни.

Но наскоро модернизацията на производството на пара достигна дотам, че за целта се използва специално устройство, а именно парогенератор.

Какво е парогенератор

Това е специален резервоар за вода, който се състои от няколко елемента:

Където и да е монтиран парогенераторът, той във всеки случай ще бъде оборудван с допълнително оборудване: няколко сензора и паропровод.

Това ще даде възможност за лично регулиране не само на обемите на входящата пара, но и на режима на отопление.

По-модерните модели са оборудвани с D / U-дистанционни управления, които осигуряват дистанционно управление.

Също така имайте предвид, че парогенераторът се използва във всеки случай, когато влажността е висока. Но безопасно ли е? Естествено! Всъщност дори при такива условия устройството има специална защита, която покрива всички проводници и кабели.

Нагревателните елементи в устройството бързо се загряват до такава температура, че уловената влага се изпарява почти моментално.

И парата, генерирана по този начин, в никакъв случай не е обикновена - тя се нарича лека пара и е доста трудно да се получи по естествен път.

Калъфът за парогенератор

 1. Спестяване на вода... В сравнение с конвенционалната печка, парата от която излиза от парната заедно с дима, електрическият парогенератор осигурява необходимата плътност на парата с по-малък разход на вода.
 2. Удобството на използване... Търговските парогенератори обикновено са автоматизирани и могат да бъдат програмирани да доставят точното количество пара в точното време. Това означава, че никой не трябва да гледа камъните и да добавя вода, когато достигнат точната температура. Дори ако парогенераторът е домашно приготвен, неговият обем обикновено е достатъчен за пълна сесия за релаксация в парната баня и няма нужда да се добавя вода в процеса.
 3. Максимално полезна суха пара... Ако генераторът е направен правилно, в парната баня влиза "лека" пара, състояща се от много малки капки. За разлика от „по-тежката“ пара на конвенционалния нагревател, той няма вредно въздействие върху сърдечно-съдовата система и не причинява дискомфорт. Дори децата могат да отидат в парната с генератор.
 4. Бърза подготовка на парната баня за работа... В печката трябва да изчакате, докато цялата маса камъни се нагрее до желаната температура. При парогенератора отнема само 15–20 минути, за да се подготви, тъй като в него се генерира пара поради контакта на вода с горещо желязо в дъното на пещта или с нагревателен елемент (при електрически модели). Ако желаете, можете да оборудвате парна баня само с парогенератор, като напълно изоставите нагревателя. В този случай обаче ще е необходимо да се предвиди алтернативна отоплителна система.

Започваме да правим парогенератор със собствените си ръце

Първо, бих искал да отбележа, че всъщност парогенераторите се използват не само в бани - те са широко разпространени в различни индустриални зони.

Освен това те дезинфекцират всякакви повърхности. Те ще ви позволят напълно да премахнете използването на химически почистващи препарати.

И въпреки че на пазара на електроника е представена широка гама от такива устройства, всеки от нас може да направи парогенератор със собствените си ръце.

Какво е необходимо за това? На първо място, доста дебел калъф - в крайна сметка устройството ще функционира при изключително високо налягане.

В ролята на основата за нашия парогенератор, ние ще служим като обикновен цилиндър за пропан.

Характеристики на парната система

Няма универсален размер на цилиндъра, защото той ще бъде избран само в зависимост от конкретните ни цели и възможности, както и от това колко пара се нуждаем.

На първо място, трябва напълно да освободим останалия газ от бутилката (без да забравяме стриктно да спазваме правилата за безопасност).

След това внимателно развиваме месинговия клапан.След това старателно измиваме цялата вътрешна повърхност на цилиндъра, като използваме загрята вода и препарат за това.

Измиването трябва да продължи, докато газовият аромат изчезне напълно.

Накрая случаят трябва да изсъхне малко.

Вземаме нагревателните елементи и внимателно ги нарязваме в долната половина на корпуса. По отношение на монтажа, вие сами избирате материалите за него (изключително важно е да вземете предвид, че това монтиране трябва да издържа на шест атмосфери!) И да го инсталирате, за да можете в бъдеще лесно да стигнете до нагревателните елементи.

И накрая, самите нагревателни елементи са избрани, като се вземе предвид факта, че има 3 киловата на 10 литра вода.

Четирите резбови тръби трябва да бъдат закрепени към горната половина на корпуса на парогенератора.

Ние ще прикрепим към тези тръби:

 1. Клапан за контрол на налягането.
 2. Клапанът за пълнене на устройството с течност.
 3. Автоматизация.

След това от страната на парогенератора заваряваме друга тръба (този път с топчен механизъм), която трябва да е на десет сантиметра от най-високата точка. Тази тръба ще ни служи като ниво на водата в резервоара.

Когато напълним тялото с течност, тогава този кран ще трябва да се отвори и ако тече от него, това ще бъде сигурен знак, че подаването на вода трябва да бъде спряно.

Месинговият клапан, разположен върху тялото, трябва да бъде леко модифициран.

За да го направим, го разрязваме наполовина. Отстраняваме съвсем горната част, а в долната пробиваме дупка с диаметър до петнадесет милиметра. След това отрязваме резбите с помощта на допълнителни устройства, завиваме тук сферичния кран (ако все още не сте го разбрали, ще го използваме като парен екстрактор).

За да управлявате правилно нашия парогенератор със собствените си ръце, е необходимо да инсталирате контактни манометри със стрелки.

В нашето устройство те ще играят ролята на инструментални и контролни устройства. Първият от тях ще следи налягането в кутията, а другият ще следи температурата.

Най-добре е да свързвате такива устройства последователно - тази проста манипулация ще ни позволи незабавно да деактивираме парогенератора, в случай че някой от сензорите ни информира за превишаване на допустимата скорост.

Като допълнителен товар можем да използваме един от елементите на магнитния стартер - а именно неговата намотка.

Някои други препоръки за инсталиране на парогенератор

Ако желаете, можете да използвате ароматите, които споменахме в началото на статията.

Водата с тях ще тече през горния фитинг, след което ще се превърне в пара, която от своя страна ще излезе от съседния фитинг.

Не забравяйте за безопасността на домашен парогенератор. Можем да му предоставим експлозивен клапан, който не само съобщава за открити неизправности, но и независимо освобождава излишното налягане в устройството.

Експертите смятат, че е най-добре да инсталирате парогенератор някъде наблизо, а не в парна баня (разбира се, ако ще се използва във вана).

Видео урок за направата на парогенератор със собствените си ръце

Повече информация по темата: https://boldproject.ru

Как работят парогенераторите

Преди да пристъпите към търсене на подробности и ревизии, е важно да разберем какво всъщност трябва да търсим. Парогенератор със собствените си ръце може да бъде сглобен от боклук - проверете сами. Помислете за устройството на класически парогенератор: всяко устройство работи на вода, съответно ще ни трябва контейнер или резервоар. Между другото, най-добре е контейнерът да е превишил якостта и топлоизолацията. Някои майстори използват обикновена газова бутилка за сглобяване на парогенератора. Всъщност парогенератор може дори да бъде направен от метална колба.

Коментирайте

Задай въпрос

«

Ако планирате да използвате газов цилиндър като контейнер за парогенератор, е необходимо да извършите процедура за почистването му от газ.За да направите това, е необходимо много внимателно и внимателно да извадите клапана, да освободите останалия газ от цилиндъра, да го напълните с вода, да повторите процедурата няколко пъти. И едва след това преминете към рязане на тялото.
«
Освен това трябва да намерите, вземете, сглобите или вземете назаем нагревателен елемент. В това ще ни помогнат неизправни стари домакински уреди, например електрически.

За успешното изпълнение на проекта е необходимо да се изготвят чертежи на парогенератор, сглобен на ръка. Важно е да се вземат предвид и да се изчисли мощността и необходимия обем на контейнера. Ще ви трябва и помпа за пара и вода. Особено, ако трябва да направите парно оръдие за баня със собствените си ръце. Не забравяйте, че за да може устройството да работи дълго време, е необходимо да се осигури постоянно подаване на студена вода, което между другото допълнително ще охлади цялата система. За и можете да инсталирате специални сензори. Ако планирате да свържете устройството към централизирана водоснабдителна система, тогава е необходимо да осигурите разклонителна тръба.

Освен това не забравяйте, че във всяка система е наложително да се източи водата и да се почистят нагревателните елементи. Следователно е необходимо да се осигури дренажен клапан, както и постоянен достъп до нагревателните елементи.

Направи си сам парогенератор

[td]Парогенератор - неразделна част от системата за гладене, която е предназначена да преобразува водата в технологична пара.
На съвременния пазар има много парогенератори, които се различават помежду си по мощността на нагревателните елементи, обема на резервоара за вода и в резултат на това по производителност и предназначение. Основните части на парогенератора, без които работата му е немислима, са:


1.

Котел 2. Нагревателен елемент 3. Термостат 4. Термичен предпазител 5. Превключвател за налягане 6. Капак на предпазния клапан 7. Парен клапан

Някои парогенератори са оборудвани с:

8. Парен регулатор 9. Манометър

За правилната работа на парогенератора е необходимо да развиете капака на предпазния клапан (6) и да налеете вода в котела (1) - кух цилиндър за генериране на пара.

След това парогенераторът е свързан към електрическата мрежа (220V). С помощта на превключвателите на контролния панел нагревателният елемент (2) се включва. Водата в котела започва да се нагрява, превръщайки се в пара, като по този начин се създава налягането, необходимо за работа в котела (около 0,35 МРа) и след около 8 минути парогенераторът идва в пълна готовност.

Превключвателят за налягане (5) е отговорен за регулирането на налягането в парогенератора, който изключва нагревателния елемент в случай на свръхналягане и когато намалява, го включва отново. Ако превключвателят за налягане не работи, парата автоматично се освобождава през капака на предпазния клапан в атмосферата. За да се предпази нагревателният елемент и котелът от прегряване, на парогенератора са монтирани термостат (3) и термичен предпазител (4).

Когато температурата надвиши стандартната, термостатът изключва нагревателния елемент чрез затваряне и отваряне на контактите на веригата и когато температурата спадне, го включва. В случай на повреда на термостата се задейства термичен предпазител, който отваря веригата и прекъсва подаването на напрежение към парогенератора; след такова изключване термичният предпазител трябва да бъде заменен.

След като сигналните лампички на контролния панел на парогенератора показват, че парата е готова, можете да започнете да работите. Чрез натискане на микропревключвателя (14) върху дръжката на електрическото парно ютия се включва паровият клапан (7), който подава пара към ютията. Докато микропревключвателят е натиснат, той се подава през топло- и влагоустойчивата паропроводна линия към подметката на ютията и излиза (10) под налягане през отворите в подметката. В проводника може да се натрупа конденз, който се решава с помощта на лабиринтна парна камера, в която технологичната пара се почиства от капчици вода и се изсушава.

Постепенно, по време на продължителна работа, тъй като водата в парогенератора се изчерпва, налягането на парата в котела започва да намалява, което може да се контролира с помощта на манометър (9).

В този случай е необходимо да добавите вода към котела. За повторно пълнене е необходимо да изключите парогенератора от мрежата, да освободите останалата пара от котела през капака на предпазния клапан (бавно и плавно го развийте) и нова порция вода.

След това трябва отново да завиете капака, да изчакате водата да се загрее и да продължите да работите.

Парогенератор или парен пистолет - описание, устройство, принцип на действие, видове

Лечебните свойства на парата са известни отдавна, тъй като тя може да има лечебен ефект върху човешкото тяло, ако се използва в оптимално количество и при определен температурен режим. Ако такова устройство е инсталирано във ваната, тогава няма нужда редовно да се излива вода върху камъните, за да се образува необходимия обем пара в парната баня. Също така, благодарение на парния пистолет, водата значително се спестява. Не заема много място, сглобява се лесно и не изисква много скъпи материали за създаването му.

Парно оръдие

Парно оръдие за печки за сауна

Устройство

Традиционният парогенератор е устройство, което е оборудвано с електрически нагревателен елемент. По принцип на действие той прилича на обикновена електрическа кана. Налейте вода в парогенератора, включете нагревателя, течността заври и се образува пара. Капакът на устройството е снабден със специален клапан, с който можете самостоятелно да регулирате степента на налягане. В резултат на това можем самостоятелно да „създадем“ пара с необходимата температура. Пара с висока степен на влажност ще създаде атмосферата на традиционен турски хамам, а горещо и сухо ще ви накара да се почувствате като в истинска руска баня.

Устройство на пещ с парогенератор

Устройство на пещ с парогенератор

Парогенераторът може да се използва заедно с печка - нагревател. В резултат на този "контакт", парата, произведена от устройството, се подава допълнително към камъните за пълно нагряване. Благодарение на тази схема се спестява значително електричество и в същото време температурата на камъните намалява, натоварването на пещта намалява и експлоатационният й живот се увеличава.

Ако използвате парогенератор без нагревател, енергийните разходи ще се увеличат значително, но няма да е необходимо да изграждате скъпа голяма тухлена фурна. В този случай ще е необходимо само да изберете отоплителна система за банята.

Типичен парогенератор, закупен от магазина, се състои от:

 • Сензор за сигурност.
 • Резервоари за вода.
 • Помпа за движение на вода и пара.
 • Подготвителен блок за вода.
 • Уред за генериране на пара.
 • Контролен панел.

Извън устройството има индикатор и дисплей, който показва цялата информация за работата на устройството и неговите програми.

Видове и видове

Такива устройства могат да имат ръчно и автоматично пълнене с вода. Автоматичното пълнене осигурява свързването на парогенератора към централното водоснабдяване. Повечето модерни парогенератори са оборудвани с автоматична система, която сама ще контролира температурата в парната баня. А също така те могат да бъдат керамични и метални.

Има два вида парогенератори:

 • Индустриални устройства с напрежение от 220 до 300 волта. Такива устройства често се използват в големи сауни и обществени бани.

  Индустриален парогенератор

  Индустриален парогенератор за баня

 • Домашните парни пистолети са с мощност от 4 до 16 киловата и са предназначени предимно за малки битови бани и сауни.

  Домакински парогенератори

  Домакински парогенератори за бани, сауни и хамам

За парна баня от 10–13 m3 може да се използва парен пистолет от 8–9 kW. В помещение с площ над 15 m3 се препоръчва да се инсталират устройства с мощност 12 kW. За малка парна баня до 5 м3 ще бъде достатъчно да се направи парогенератор с мощност 5 кВт.

Устройствата с мощност над 9 kW имат трифазна система за свързване.

Парогенераторите могат да имат три вида отопление на водата:

 • Електрод. В този случай токът, преминаващ през електродите през водата, я загрява до определена температура.Такъв нагревател има прост дизайн (обикновените метални пръти действат като електроди) и не прегрява, тъй като просто няма да работи без вода. Но тъй като електродите са склонни да се разтварят с течение на времето, те ще трябва да се сменят периодично.

  Електродни нагреватели

  Електродни нагревателни елементи

 • Нагревателни елементи. Устройства с различни нива на мощност се използват за нагряване на вода.

  Нагревателен елемент

  ДЕСЕТ за нагряване на вода

 • Индукция. Нагряването на водата се извършва по същия начин, както в микровълнова фурна. В този случай водата бързо се нагрява, тъй като променливото електромагнитно поле дава възможност незабавно да загрее целия контейнер, в който се намира течността.

  Индукционен нагревател

  Индукционен нагревателен елемент

Самоинсталация и монтаж на парогенератора

Устройството на самото електрическо парно ютия е подобно на устройството на парогенератор. Състои се от:

10. Железни подметки 11. Нагревателен елемент 12. Термостат 13. Термичен предпазител 14. Микропревключвател 15. Термостат

Термостатът (15) може да променя температурата на гладещата подметка. Необходимата температура се настройва чрез завъртане на термостата, докато температурният индикатор на желязната дръжка се изравни със символа, отпечатан на циферблата на термостата. Нагревателният елемент на ютията (11) се включва и изключва автоматично, т.е.затваряне и отваряне на контактите на термостата (12), когато подметката достигне температурата, зададена от термостата.

Съвременните индустриални ютии трябва да отговарят на изискванията за безопасност, така че много производители ги оборудват с коркова дръжка за предотвратяване на плъзгане по време на работа и предпазител за ръце за предотвратяване на изгаряния.

Има електрически ютии, които се различават по електрическа пара по това, че полуфабрикатът се навлажнява не с помощта на микропревключвател и отвори на подметката на ютията, а ръчно чрез пръскане на вода върху повърхността на тъканта, който ще се обработва или чрез предварително овлажняване.
[/ td]
САЙТ НА ОФИЦИАЛНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА КОМПАНИЯТА SILTER В РУСИЯ всички права запазени © Welltex 2015

Как да направите парогенератор със собствените си ръце: добър съвет за домашни майстори

Те са основните съставни елементи на мащаба. Това се прави по следния начин:

Дайте водата, която ще използвате в парогенератора за анализ. След това, с резултатите от анализа на водата, се свържете с компанията, която се занимава със системите за пречистване на водата (те често правят анализ на водата). Те ще изберат филтъра, от който се нуждаете. Инсталирането на филтър значително ще намали вероятността от образуване на котлен камък.

Не трябва да се използва дестилирана вода като той не провежда електричество и всички сензори на парогенератора работят при ниски токове.

Тези. с такава вода няма да се включи.

Замърсената вода не влияе върху чистотата на парата. Врящата вода се превръща в пара, но примесите остават в течна вода и не влизат в парната баня с пара. Замърсяването засяга само работата и продължителността на работата на уреда без почистване.

→ Тук можете да намерите парогенератор за хамам

Как да направите парогенератор за измиване на двигателя със собствените си ръце - нюансите

Много често парните машини се използват от професионални. Парата ефективно премахва мръсотията и микробите. Тези машини са едни от най-шумните такива специални устройства в държавата (поради работещия компресор).

Обикновено това е устройство на колела, напомнящо донякъде на прахосмукачка, към него се подава вода. Операторът работи като пистолет. В този случай парата се подава под достатъчно налягане. Но домашно направен парогенератор за кола може да се използва за продухване на двигателя, загряване на маркучите.

парогенератор за автомивка

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни