Прехвърляне на гейзер: основни изисквания и работна процедура


Стандарти и изисквания за монтаж

Самозамяна

Всички видове работа с доставката на газ, които включват монтаж на тройници, доставка на газовата тръба и монтаж на спирателни кранове на газопровода, трябва да бъдат поверени на специалистите на организация, която има съответния лиценз. Ако тази разпоредба бъде пренебрегната, може да се натъкнете на необходимостта да платите глоба.

Работата по инсталирането на колоната трябва да бъде разделена на две категории. Първият предвижда инсталирането на устройството от нулата. Вторият е подмяната на старото устройство с ново. В първия случай ще трябва да подадете газова тръба до мястото на бойлера. Вие също трябва да се погрижите за наличността на проекта. Тези работи се извършват от газовите съоръжения на всяка област или от компания, лицензирана за определен вид дейност. В този случай не можете да направите нищо сами.

Ако проектът е готов и всичко е договорено, тогава можете да направите част от работата сами, спестявайки пари. Необходимо е да се започне манипулиране след изготвяне на проект и получаване на одобрения, както и разрешителни. Стандартите за инсталиране на описаното оборудване са регламентирани от SP 42-101-2003, който съдържа разпоредби за изграждането и проектирането на газоразпределителни системи. Трябва да се вземе предвид и законът SNiP 42-01-2002, който се отнася до газоразпределителните системи.

Когато подменяте газов бойлер, трябва да се уверите, че височината на тавана е най-малко 2 м. В стаята трябва да има комин. Диаметърът му е 120 мм. Те не включват „удушители“ в апартаментите. Водоснабдяването трябва да поддържа налягане от 0,1 атмосфера. Газовите бойлери не трябва да се монтират в баните.

Монтажът трябва да се извършва върху стени, изработени от незапалими материали. Уредът не трябва да се поставя над газова печка. Ако това не може да се избегне, тогава разстоянието трябва да е повече от 10 см. Ако колоната, която е била използвана в банята, трябва да бъде заменена и отговаря на техническите стандарти, тогава монтажът е разрешен в същата стая.

Прехвърляне на газови тръби

Ако има значителни разлики в размера на новия газов бойлер от старото оборудване, може да се наложи прехвърляне на газови тръби, а също така, тръбите могат да пречат на мебелите или други интериорни предмети.

Не трябва да носите газови тръби сами, тъй като това, освен че е незаконно, може да бъде и опасно.

Ако тръбите бяха преместени сами, това, освен проблеми с газовата проверка, може да доведе до течове на газ, пожари и дори човешки жертви. Следователно горните работи трябва да се извършват само от специалисти с лиценз и специално разрешение.

Основни изисквания за безопасност при работа с газово оборудване:

 • газовият бойлер може да бъде инсталиран само от лицензирани специалисти;
 • забранено е неразрешено прехвърляне на такива устройства на друго място в апартамента без съответните документи от газовата служба и предварително одобрение на проекта с тях;
 • колоната може да бъде прикрепена само към негорими повърхности;
 • забранено е поставянето на оборудване, ако под него има газова печка, между тях трябва да има празнина от поне 10 см;
 • инсталирането на тези устройства в хола е забранено.

Демонтаж на колоната

Подмяна на батерията

Смяната на газовата колона трябва да започне с демонтиране на стария уред. Ако извършвате тези работи сами, тогава можете да спестите до 800 рубли. Манипулациите трябва да започнат чрез блокиране на достъпа на газ до оборудването. За това клапанът в края на тръбата е затворен. С помощта на отворен ключ или регулируем ключ с подходящ размер, развийте гайката за закрепване на маркуча.

Понякога има начин за подаване на газ с метална тръба. Газовата тръба рядко се поврежда, когато маркучът се развие. Ако за свързването е използвано парче метална тръба, тогава неприятният изход е съвсем реален. Това важи особено за случая, когато кръстовището е боядисано с боя от година на година.

Не трябва да се прилагат прекомерни усилия за премахване на слоя. За това се използва разтворител. Газовата тръба трябва да се задържи на място чрез развиване на гайката. Това намалява шансовете за увреждане на комуникациите. След изключване от газовата тръба маркучът се отстранява от точката на влизане в устройството. Ако наскоро е бил променен и състоянието му е задоволително, можете да използвате повторно тази част от системата, когато свързвате нов високоговорител. Когато се съмнявате в надеждността на маркуча, трябва да закупите нов. Когато купувате, трябва да изберете сертифициран тестван продукт, който ще гарантира безопасността.

Допълнителни правила за безопасност

При обслужване на газово оборудване, за да избегнете аварии, спазвайте основните правила за безопасност:

 1. Съгласно нормативните изисквания, газовото оборудване трябва да има безпрепятствен достъп до въздух, поради което шкафът, в който е поставен газовият бойлер, не трябва да бъде плътно затворен.
 2. Поддръжката се извършва веднъж годишно, независимо от вида на газовите уреди и газовите тръби, така че трябва да помислите как да им осигурите достъп в кухнята.
 3. Забранено е да се ограждат стените на газовите тръби или да се покриват с неотстраними кутии.

Прочетете повече При напускане на работа какви плащания се дължат
Спазвайки тези условия, вие не само ще се застраховате срещу значителни санкции, но и ще запазите живота и здравето си в безопасност.

Характеристики на демонтирането: изключване на водоснабдяването и закупуване на допълнителни консумативи

Как да замените колона

При смяна на газовата колона на следващия етап е необходимо да се изключи водоснабдителната система. Ако са предвидени кранове за изключване на колоната, изключете ги. При липса на такава възможност трябва да прекъснете подаването на апартамента. В последния случай, преди да инсталирате ново устройство, трябва да закупите два крана за изхода и входа на водата. Тези елементи са монтирани в частта от тръбата, където ще бъде направена връзката. В бъдеще това трябва да улесни поддръжката на устройството.

След като изключите колоната от водоснабдителната система, е необходимо да извадите свързващата тръба от изхода на устройството и да я извадите от комина. Колоната е деактивирана. Може да се свали от монтажа. Освободено е мястото за инсталиране на новия блок. Можете да преминете към следващия етап на работа.

Монтаж на нов бойлер: подготовка на материали

Подмяна на мембраната

Преди да започнете инсталацията, трябва да се погрижите за наличието на следните материали:

 • поцинкована тръба;
 • пръстени за влизане в комина;
 • азбест или метален комин.

Поцинкованата тръба може да бъде заменена с гофриране. Ако този елемент е в комплекта, няма да се налага да харчите пари. В противен случай е необходимо да се определи диаметърът на изхода или да се види този параметър в инструкциите.

Когато подменяте газов бойлер в къща, ще ви е необходима тръба от метал или азбест. Диаметърът му трябва да бъде 120 мм. Тази стойност може да бъде увеличена. Дължината трябва да е равна на 2 м. Чрез увеличаване на този параметър можете да подобрите сцеплението.

Ще ви трябва и типичен маркуч за газ. Размерът му ще зависи от конкретни условия. Например стъпката от края на газопровода до входа в устройството. Важно е да се вземе предвид вида на конеца при влизане в единицата Краят на маркуча трябва да съвпада и да съответства на вида на резбата. Точката за свързване на водопровода е подготвена предварително.

Ще ви трябват два свързващи маркуча. Тази работа може да се извърши с помощта на металопластична тръба.В последния случай трябва да решите дали е необходим съединител, така че размерите на тръбата и точката на свързване да съвпадат. Когато подменяте газов бойлер в апартамент, ще ви трябват и дюбели, които ще ви позволят да фиксирате устройството на стената. Ако в къщата няма груб филтър, трябва да го инсталирате. Животът на уреда ще зависи от качеството на водата.

15.03.2016

Как да заменим стар газов бойлер в апартамент с нов - казва "Ивановская газета"

Мачове и факли - настрана: как да заменим стар газов бойлер в апартамент с нов
Време е да се отървете от "казаците" на стената

Собствениците на жилища, където колона гордо стои на кухненската стена, са еднакво завистливи (в крайна сметка плащането за студена вода и газ е много по-ниско от сметките за топла вода, а прословутият „тест под налягане“ няма да остане без душ процедури. ) и съчувствате (обемист блок в малка кухня заема много място, а самият бензин е опасно нещо).

По едно време много жилищни сгради като Хрушчов и Брежнев бяха построени по проекти, при които беше предвидено инсталирането на газови бойлери. Освен това самите бойлери по съветско време не бяха много удобни за използване: за да се изчака горещият, беше необходимо да отворите крана в банята, след което да запалите газа в колоната с кибрит или факла. Е, трябваше да се измия с мисълта, че чудо, което дава толкова необходима топла вода, може да причини много неприятности: или излезте в най-неподходящия момент „сапунен“ и напълнете кухнята с газ, или дори ... експлодирайте . В колоните, разбира се, не експлодира газ, а вода, която се разширява, кипи и спуква тръбите, през които циркулира.

В допълнение, съветският газов бойлер на стената изглеждаше като Запорожец на магистралата: и забавен, и страшен. Но изминаха десетилетия и се появи концепцията за дизайн, дизайн по поръчка, стил, красота и ергономичност. Говорителите са станали красиви и стилни.

Заедно с външния вид се е променила и „душата“. Мачът беше заменен от автоматично оборудване и намаляваше опасността от експлозия до нищо. Дори ако колоната случайно изгасне поради ниско налягане на водата, специален клапан ще изключи подаването на газ.

Модерният газов бойлер е много лесен за използване.

„Все още има доста апартаменти в Ивановска област, в които високоговорителите са инсталирани от построяването на сградата. Естествено, такива устройства не са безопасни и носят малка полза, особено на горните етажи, където налягането на водата в някои къщи е слабо и например трябва да перете или да перете в „непопулярни“ часове - след полунощ или рано сутринта ", Казва монтажник на газово оборудване. Михаил Мокров. Според него е по-добре да решите да замените газовия бойлер, отколкото да страдате, тъй като всеки водопровод ще Ви посъветва бойлер с оптимална мощност и ще подкани марката. Най-популярни са газовите бойлери "Нева" - и двете са по-евтини и са по-подходящи за руските комунални реалности от "чужденците".

Въпрос с цената: Преди кризата беше възможно да се закупи газов бойлер за 5 хиляди рубли. Сега долната лента е нараснала до 8-9 хиляди. Освен това ще трябва да закупите батерии отделно - ние също добавяме 500 рубли.

Пет стъпки към цивилизацията

От момента, в който купите нов газов бойлер, цялото забавление тепърва започва. Сега трябва да отделите няколко дни за разходка през властите, така че покупката да се парадира на стената на кухнята и да подава законно топла вода. Имайте предвид, че разходите са значителни, а живеещите в неприватизирани апартаменти сменят газовия бойлер за своя сметка.

Стъпка 1. Обаждаме се на техническия отдел на Газпром газоразпределение Иваново (в областния център, телефон 93-81-03). По-специално е желателно да се посочи марката на стария газов бойлер, за да се изясни неговата топлинна мощност.Диспечерът, фокусирайки се върху последователността, ще определи ден, в който можете да дойдете с необходимия пакет документи и да напишете заявление за работа по реконструкция на мрежата за потребление на газ (включително подмяна на газов котел или друго оборудване с промяна в топлинната мощност).

Между другото, диспечерът може да се обади сам, ако оставите заявка на уебсайта на компанията ivoblgaz.ru или gpgr-ivanovo.ru (в раздела "Потребители" изберете "Услуги с един прозорец" и името на желания обслужване).

Стъпка 2. Пристигаме в отдела за обслужване на клиенти на клон Газпром Газоразпределение Иваново (в регионалния център - ул. 10 август, 18а). Пишем заявление за преобразуване на газово оборудване (в Иваново само тази организация е подходяща за всички необходими изисквания за изпълнението на тези работи) и прикачваме следните документи: - паспорт на собственика или лицето с пълномощно; - документ, удостоверяващ правото на собственост върху жилищно помещение; - технически сертификат; - паспорт за оборудване, използващо газ (при закупуване на газов бойлер, той се издава в магазина).

Стъпка 3. Подготовка на проекта. За да замените газов бойлер с нов, без да променяте топлинната мощност и мястото на монтаж, не се изисква проектна документация. Практиката обаче показва, че никъде няма проект без проект: съветските говорители са по-малко мощни от съвременните. Следователно е необходимо да се свържете с дизайнерската фирма и да наредите излизането на дизайнера до обекта, така че той да изготви скицата.

Цена на издаване: - около 600 рубли - преглед, 1300 - технически условия, 5700 рубли - проект. - ако отоплителните мощности съвпадат, но е необходимо прехвърляне в помещенията (например газовият бойлер трябва да бъде преместен от едната стена на кухнята в друга) - от 1500 рубли.

Стъпка 4. Преди да подмените колоната, трябва да посетите управляващата компания: обадете се на специалист, който ще провери вентилационните канали и комина и ще издаде протокол за проверка. Обикновено изходът на „комина“ от управляващата му компания не се заплаща, но може да се забави.

Стъпка 5. Премахнете старата колона и инсталирайте нова. Можете да направите това сами, но, както показва практиката, не всеки успява да инсталира правилно колоната. Една от възможните грешки е свързването на газопровода с водопровода. Подобно недоразумение може да доведе до изтичане на газ и след това последват ужасни последици. Ето защо е по-добре да се обърнете към специалисти - към същите бензинари.

Проблем с цената: - демонтиране на старата колона и инсталиране на нова - 1253 рубли. - връзка на колоната - 2021 рубли. Тази сума не включва разходите за инсталиране на водоприемна система, димоходна тръба. Между другото, ще трябва да закупите допълнителни тръби, клапани и други консумативи за газовия бойлер. Тяхната цена е в рамките на 2500 рубли.

Неупълномощената инсталация може да премине настрани

За някои такова дълго и скъпо пътуване ги спира още на първите две стъпки. Собствениците решават да се обърнат към специалисти на трети страни, които предлагат да подменят газовия бойлер на по-ниска цена - от 5 хиляди рубли. Струва си да се отбележи, че този път е най-евтиният (включва само разходите за колоната и инсталацията), но и най-ненадеждният. Какви проблеми могат да бъдат подложени на този метод за подмяна на колони?

1. Проблеми от страна на газовите услуги. Трябва да се има предвид, че напоследък санкциите за неоторизирана подмяна на газови уреди са затегнати. Сега специалистите на услугата VDGO периодично излизат с проверки и ако бъде разкрито незаконно инсталирано устройство, има голям риск да остане без газ в продължение на няколко месеца, докато не бъдат попълнени всички документи. Ако не изпълните инструкциите навреме, можете да получите глоба - от 10 до 15 хиляди рубли.

2. Гаранцията за колона (обикновено една година) „изтича“. Такава забрана е установена за сервизни центрове от газови услуги. Нарушението ще доведе до загуба на лиценза.

3. Възможни катастрофални последици. Има случаи, когато нещастни майстори, вместо маркуч за газ, завинтват маркуч за вода към колоната, в резултат на което водата тече от печките и всички жители на къщата остават без газ за периода на ремонтните дейности. Например през последната година в региона са регистрирани около 30 случая на проникване на вода в газопроводи.

Така че, когато избирате тази опция за инсталиране, струва си да помислите: наистина ли е толкова евтино?

BTW

Администрациите на общините, ако бюджетът включва средства, се обръщат към работниците на газ с молба за подмяна на колоната или печката за пенсионери, големи семейства и нуждаещи се хора. Те получават услугата, без да чакат на опашка, безплатно (или с отстъпка - това е индивидуално) от общината.

Изготвено от Олга ПЕТРОВА, вестник No 20 (15.03.2016)

Подготовка на инструмента

Инсталиране на колона

В зависимост от това колко сложно ще работи, ще са необходими някои инструменти. Сред тях трябва да се подчертае:

 • регулируем гаечен ключ;
 • перфоратор;
 • теглене;
 • уплътнител;
 • отворени ключове.

Комплект длета и бормашини трябва да отидат до перфоратора. Ще ви е необходима бормашина с бормашина, която е предназначена за работа с керамични плочки.

Инсталиране на колона

Свързване на високоговорители

Когато подменяте газов бойлер с нов, точките за монтиране на крепежните елементи трябва да бъдат маркирани. Необходимо е да се определи височината на устройството, така че свързващата тръба да има дължина 50 см от изхода до изхода. Когато височината на помещението е повече от 2,7 m, тази стойност трябва да бъде намалена до 25 cm.

Височината на бойлера трябва да бъде такава, че децата да нямат свободен достъп до устройството. Измерете разстоянието между отворите за монтиране на корпуса. С помощта на перфоратор или свредло се правят дупки за инсталиране на дюбели. След това се монтират куки. След това колоната може да бъде окачена на стената.

Как да изберем устройство

Когато избирате газов бойлер, трябва да обърнете внимание на неговия дизайн и цвят, които трябва да са в хармония с останалите интериорни предмети и домакински уреди, тъй като неспазването на едно от тези правила може да наруши хармонията.

За някои интериорни стилове е характерно, че колоната не трябва да се прехвърля, а, напротив, да се показва (модерна, високотехнологична).

За неговия декор можете да използвате различни стикери и др. Това решение ще бъде от значение, ако преместите газовия бойлер в банята.

Обикновено трансферът на оборудване изисква инсталирането на много тръби. Тъй като отдолу уредът е свързан с газова тръба, студена вода и топъл изход, а в горната му част има комин. За тези цели е необходимо да използвате специални кутии, които често се доставят с оборудването, или да ги направите сами.

Ако следвате всички тези правила и получите съответното разрешение, можете без усилия да преместите оборудването на ново място както в Хрушчов, така и в други къщи.

Вижте видеото, в което специалистът обяснява важните моменти по отношение на монтажа на газовия бойлер в кухнята:

В неприватизиран (общински) апартамент е необходимо да прехвърлите газовия бойлер от банята в кухнята. В кухнята има комин, актът е изписан от коминочистачите. Необходимо е също да се инсталира газомер в апартамента. За прехвърляне на газова колона (според съвременните изисквания) е необходим проект.

Кой трябва да го направи? Апартаментът е общински, следователно цялата работа трябва да се извършва от МО. Как можете да ги накарате да вършат тази работа (вземете проект, свършете работата според проекта)?

Бихме искали да установим индивидуално измерване на потреблението на топлинна енергия. Електрическа схема, вертикална, еднотръбна. Трябва ли МО да вършат тази работа и как да ги накарат да я свършат.

Здравейте! Прехвърлянето на газовия бойлер необходимост ли е или искате да го направите за ваше удобство?

Във всеки случай действията, които сте планирали, са преустройство.

Ако е необходимо прехвърлянето на горелката, напишете заявление до областната администрация (в кометите за управление на градската собственост), така че те да направят проучване и да работят. Ако това е решението. след това кандидатствайте за одобрение на реконструкцията.

Първоначално собственото му решение, според Рос. изискванията се проектират и в нови сгради. и условията, които можем да изпълним (за наша собствена безопасност (чести новинарски бюлетини).Плюс PP за инсталиране на измервателни уреди (не помня номера), също трябва да се извърши.

Въпросът за прехвърлянето на газов бойлер се регулира от разпоредбите на SNiP 2.04.08-87 * Газоснабдяване "(одобрено с Постановлението на Държавния комитет по строителството на СССР от 16.03.1987 N 54), в съответствие с точка 6.37 . * От които монтирането на бойлери, отоплителни котли и отоплителни устройства трябва да се осигури в кухни и нежилищни помещения, предназначени за тяхното поставяне и отговарящи на изискванията на параграфи. 6,42 *. Съгласно точка 6.43. Инсталирането на тези уреди в баните не е разрешено.

Прочетете повече Уволнение на директор без съгласието на учредителите

Въпросът за необходимостта от пренареждане на газови бойлери от баните, в които са били поставени в съответствие с предварително валидни стандарти, в кухни или други нежилищни помещения на жилищна сграда по време на реконструкцията на къща или газоснабдителна система за всеки случай се решава от проектантската организация в съгласие с местните експлоатационни организации газови съоръжения.

Тъй като от техническа гледна точка прехвърлянето на газов бойлер е поне процес на подмяна и пренос на инженерни мрежи и оборудване, които изискват изменение на техническия паспорт, в съответствие с член 25 от Жилищния кодекс на Руската федерация, подобни действия се означават като реорганизация на жилище (жилищна сграда, апартамент, стаи), чиято процедура е регламентирана както от глава 4 на КТ на РФ, така и от разпоредбите на Кодекса за градоустройство на РФ относно реконструкцията на сградата къща за газоснабдителна система (т.е. получаване на проект за реконструкция, разрешение за реконструкция, акт за въвеждане в експлоатация и др.) Реорганизацията на помещенията се извършва в съгласие с органа на местната власт, на чиято територия се намират жилищните помещения.

Кандидатът трябва да се обърне към местната власт с молба за преустройство на жилището. Формата на такова заявление е одобрена с Постановление на правителството на Руската федерация от 28 април 2005 г. N 266 "За одобряване на формуляра за заявление за реорганизация и (или) преустройство на хола и формата на документа Потвърждаване на решението за одобряване на реорганизацията и (или) преустройството на дневната ". Едновременно с това заявление собственикът представя документите, посочени в част 2 на член 26 от LC RF.

По този начин, тъй като необходимостта от прехвърляне на газовата колона се дължи на нормите на законодателството, тогава имате право да поискате от Министерството на отбраната да извърши тези работи.

Благодаря ви за толкова подробен отговор. Благодаря.

Като цяло трябва да изготвим заявление в предписаната форма и да го изпратим на областната администрация. След това изчакайте, докато се появят средства за реконструкция на газоснабдителната система на нашата къща.

Ще бъде ли възможно да компенсираме разходите за независима работа (сервизна организация) за наша сметка.

Благодаря ви за толкова подробен отговор. Благодаря.

Като цяло трябва да изготвим заявление в предписаната форма и да го изпратим на областната администрация. След това изчакайте, докато се появят средства за реконструкция на газоснабдителната система на нашата къща.

Ще бъде ли възможно да компенсираме разходите за независима работа (сервизна организация) за наша сметка.

Съгласно изброените нормативни и нормативни документи прехвърлянето на гейзера на друго място трябва да се извърши при спазване на следните условия:

 • работата ще се извършва от специалист с необходимия прием;
 • връзката ще бъде осъществена в съответствие със съществуващия проект.

Съответно, независимият демонтаж и повторното свързване на газовото оборудване се счита за грубо нарушение на разпоредбите. Ако работата ще се извършва от специалист, например, представител на газовата служба, тогава промяната в местоположението трябва да бъде съгласувана, както е видно от проекта, посочващ новото местоположение на колоната.

Свързване на уреда с PVC маркучи или тръби

Газов бойлер

Необходимо е да свържете водопровода към входа на колоната. Маркучът е удобен за използване, тъй като на фугите не е необходима лента или теглич. Постоянно е необходимо да свържете крана със студена вода към входа на колоната. Връзката на изхода за топла вода към крана се извършва по същия принцип. След това е необходимо да отворите крана със студена и гореща вода, като наблюдавате херметичността. Ако не бъде открит теч, можете да натиснете задържащите гайки на маркуча.

Подмяна на мембраната в колоната "Neva"

За подмяна на мембраната в газовата колона "Нева" оборудването е изключено, както и подаването на студена вода и газ. Един от крановете за вода трябва да се отвори, за да се намали налягането в тръбите. В следващата стъпка корпусът се отстранява. Точките за закрепване са доста лесни за намиране. Фиксиращите винтове са разположени под облицовките.

Смяната на мембраната в газовата колона започва след отстраняване на корпуса, който дава достъп до вътрешната структура на устройството. Елементът е разположен във водния регулатор като отделна част. Намирането му е лесно. В него ще влезе тръба със студена вода. За да свалите регулатора, развийте съединителните гайки, закрепващи тръбите. След това регулаторът на водата се отстранява. Трябва да се разглоби, за да замени мембраната. Важно е да се обърне внимание на правилното сглобяване. Елементът не трябва да се монтира с главата надолу, като в този случай ще блокирате байпаса, който свързва половинките на водния възел.

Документи за замяна на колона

Съставът на необходимите документи се определя от това коя колона планирате да инсталирате вместо старата. Ако е абсолютно същото, задачата е опростена: нов бойлер просто се побира в съществуващите хартии. Ако мощността на колоната се увеличи или конфигурацията на газовите тръби се промени, е необходимо да се разработи нов проект за свързване, което ще отнеме време и определени разходи. Във всеки случай си струва да се запасите с акт за проверка на състоянието на комина.
Всички документи, заедно със заявленията за подмяна на колоната и за извършване на основната работа, се подават в газовата служба, която издава разрешение за работа в рамките на 2-3 седмици.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни