Как е свързан кранът и монтажът на тоалетната чиния към водопровода?


Защо имате нужда от кран за пералня

Необходимостта от инсталиране на кран, когато свързвате пералнята и я изключвате от водопровода по време на празен ход, е оправдана в инструкциите на производителя за употреба, има две основни причини:

 1. Гъвкавият захранващ маркуч не е проектиран да поддържа постоянно налягане в системата; ако се повиши или рязко скочи, обвивката може да се счупи.
 2. Обратният (спирателен) клапан във водоснабдителната система има конструкция под формата на пружина и гумен диск; той е предназначен за временна работа, когато камерата с барабана е пълна с вода. Постоянното налягане на водния стълб води до удължаване на пружината и съответно до разхлабване на спирателния мембранен клапан. Също така, при постоянно изстискване, самото гумено уплътнение може да се спука - изброените фактори водят до нарушаване на битовите уреди и течове.

Във водоснабдителната система кранът трябва да работи в режим на включване и изключване, който не изисква регулиране на водния поток, поради което са прости, евтини и надеждни конструкции с дълги интервали от време за поддръжка и ремонт с подмяна на износени агрегати използвани. Формата на тялото по време на монтажа се избира от гледна точка на най-удобната опция за свързване и достъп до дръжката, която от своя страна е проектирана като дълъг асиметричен лост или дръжка пеперуда.

Дизайн на марката Bugatti

Двойна връзка

Има модели на автоматични перални машини, в които има възможност за двойно свързване към водопровода: както към студена, така и към топла вода.

Такива възможности присъстват в американските и японските производители на перални машини.

Това е създадено с цел икономия на електроенергия, тъй като в машините без двойна връзка се използва отопление със студена вода. Както показва практиката, в Русия подобни машини не се справят често с работата си.

Сменете крана на пералнята

Като цяло пералните машини са доста взискателни към качеството на подаваната към тях топла вода. Обикновено в централизираната отоплителна система водата не се счита за толкова чиста, колкото бихме искали, следователно се случва замърсяване и запушване на филтри, различни видове аварии и т.н. Ефективността на прането може да не е достатъчно добра.

Като правило в условия на индивидуално водоснабдяване водата е много по-чиста.

Но все пак препоръчваме да извършите анализ и да оцените състоянието на водата, преди да купите и инсталирате пералня.

Водата може да не е в добро състояние, което означава, че системата за почистване трябва да се подобри. Ако това не бъде направено, вашата перална машина ще стане много уязвима от възможни повреди.

Крайният клапан може да бъде свързан само към съществуващ водопровод.

Схема за свързване в централизирана водоснабдителна система

Ако в района, където се намира вашата къща или парцел, има колекционен кладенец, тогава връзката се извършва (ако е разрешено) в този кладенец. Ако се намира далеч, тогава достъпът до тръбата се осъществява през допълнителен кладенец.

Как да спойка кран в пластмасова тръба

 • на посоченото от проекта място изкопават квадратна яма с размери 1,51,5 метра;
 • от ямата, в посока на къщата, изкопават изкоп за бъдещо разпределение;
 • след приключване на всички работи по връзката, се издига допълнителен кладенец с капак за достъп до точката на свързване.

Свързването към централизирана тръба, която е под налягане, се извършва на два етапа:

 1. Монтиране на разклонителен фланец със спирателен вентил.
 2. Развиване на тялото на тръбата.

Можете да изрежете в пластмасова водопроводна тръба със или без заваряване. Свързването към стоманени комуникации обикновено се извършва с помощта на заварен фланец.

Забележка! Общото правило за потупване в клон е, че диаметърът на врязаната комуникация винаги е по-малък от диаметъра на централната тръба.

Подгответе се за процеса

Собственикът на автоматичната машина трябва да знае особеността на процедурата за инсталиране на уреда към водопровода.

Спирателен вентил за пералня

В края на краищата може да възникне повреда на специален кран, който в бъдеще ще трябва да бъде заменен или ако машината трябва да бъде пренаредена на друго място в къщата. Дори начинаещ по този въпрос може да се справи доста добре със задачата, ако помни списъка с важни точки.

Каним ви да се запознаете с функцията памук в пералната машина

При инсталиране на пералня е възможно да се използват спирателни клапани с доста проста конструкция.

Монтажът на такива кранове се извършва на видно място, така че собствениците да могат да изключат водата, влизаща в пералнята, по всяко време извън контрол.

Машината автоматично извършва различни действия, загрява водата, като преди това я е взела от системата, по това време могат да възникнат всякакви повреди, които могат да бъдат предотвратени само ако кранът е на видимо място и след това става възможно да се завърти клапана и спрете подаването на вода.

В повечето случаи на повреда на автомобила е необходимо да се затвори водата и ако това не бъде направено, тогава има вероятност да наводните апартамента (къщата) и съседите.

Когато свързвате пералната си машина, можете да използвате спирателни клапани, чието разнообразие е разделено на две категории:

 • Те се врязват в съществуващата водоснабдителна система, която отива към други обекти (смесител, котел и др.);
 • Крайни кранове Те се поставят на клона на водоснабдителната система, специално направен за автоматични машини.

За перална машина би било по-добре, ако тя получи вода от водопровода, който минава през цялата къща, с абсолютно същото сечение.

Препоръчително е да инсталирате филтър в системата - той ще пречисти водата, която ще влезе в машината.

https://www.youtube.com/watch?v=KCsq1YbxZ-A

Филтърът е мрежа, която е много лесна за инсталиране. Не забравяйте да го почиствате периодично.

Разположение на спирателния клапан на видно място

Препоръчваме ви да изключите подаването на вода към машината след измиване и да го включите само преди да го стартирате.

Или можете да инсталирате цяла система от филтри. Но това зависи от наличието на материални възможности.

Кой маркуч е по-добър?

Възможно е производителят да предостави специален маркуч за свързване към водопровода и ако има такъв, тогава е по-добре да го инсталирате. Дължината на предоставения маркуч може да не е достатъчна, така че не бива да го свързвате веднага от две части, защото в този случай той скоро ще бъде счупен.

Най-добрият вариант е да закупите нов, по-дълъг маркуч в специален магазин от производителя на вашата машина. По-добре е да купите маркуч във фирмен магазин, тъй като евтините аналози в обикновените магазини, като правило, се развалят много бързо.

Етап # 2 - подготовка за инсталация

Закупената машина се доставя в апартамента в опакован вид. Всички въртящи се части са закрепени със скрепителни елементи (болтове, пръти, скоби), които предпазват устройството от случайни повреди по време на транспортиране.

Преди да започнете инсталацията, е важно да премахнете всички крепежни елементи (болтове, скоби, скоби), които предпазват частите на машината по време на транспортиране

Донесената пералня трябва да се освободи от кутията и след това да започне да се отстраняват фиксиращите части:

 1. Скобите трябва да се свалят от задната стена на устройството., които са определени за твърдостта, необходима за транспортиране на домакински уреди. Такива елементи също така поддържат гъвкави части на конструкцията, а именно маркуча и електрическия кабел.
 2. След това е необходимо да премахнете решеткитепоставени между резервоара и корпуса на устройството. За да направите това, просто наклонете шайбата леко напред.
 3. Болтовете също трябва да бъдат свалени.които са инсталирани отпред на машината за фиксиране на барабана. По-добре е незабавно да поставите пластмасови тапи в отворите от отстранените елементи (те обикновено се доставят с модела).

Освободените крепежни елементи трябва да бъдат внимателно опаковани и съхранявани: те може да са необходими, когато се свържете със сервиза.

Галерия с изображения

Снимка от

Пералните машини се транспортират със задължително монтиране на закрепващи болтове, които фиксират положението на вътрешните движещи се части. Премахнете ги, преди да се свържете.

Има ключ за отвиване на болтовете. С негова помощ първо трябва само да разхлабите крепежните елементи.

Докато държите болта с гаечен ключ, трябва внимателно да го извадите заедно с пластмасовата вложка. След това трябва да затворите отвора с пластмасовата тапа, доставена с модела.

Болтовете, отвинтени от пералнята заедно с пластмасови вложки и ключ, трябва да се съхраняват. Те все още могат да бъдат полезни, ако трябва да се транспортира домашно оборудване.

Точки за монтаж на фиксиращи петна

Разхлабване на болтовете с предоставения ключ

Отстраняване на болта заедно с пластмасовата вложка

Събиране на транспортните болтове за съхранение

Препоръчваме: Правилно пране на спално бельо

Конструктивно изпълнение

Сферичният кран има опростен дизайн, висока степен на хидроизолация, малки размери и лесен за използване, основните структурни елементи на стандартен продукт са:

 • Жилище. Типичен сгъваем дизайн е направен от никелиран или хромиран месинг, външната резба е приложена към входящите и изходните разклонителни тръби за свързване към тръбопровода и водопроводната арматура, електротехника.
 • Топка. Изработена е от полиран и полиран месинг, хромиран отгоре, отгоре е направена правоъгълна вдлъбнатина в тялото му, в която е вмъкната стеблото.
 • Наличност. Това е месингов прът с уплътняващи гумени пръстени, монтирани върху тялото, кран е прикрепен към единия му край. В горната част има отвор за завинтване в фиксиращ винт или върху ролката е приложена резба за закрепване на дръжката към гайката. Противоположната страна на стеблото има правоъгълно напречно сечение и е проектирана да бъде вкарана в корпуса на сферичния кран.
 • Кацащи и уплътняващи пръстени. Пръстените на седалките, разположени от двете страни на топката на входа и изхода на отвора, осигуряват уплътнение, като предотвратяват навлизането на вода в изхода при затваряне. Гумен пръстен, поставен върху едната част на тялото, предотвратява изтичането му, когато е свързан с друга част.
 • Химикалка. Въртящата се дръжка е направена във формата на пеперуда или удължен лост, прикрепен към стеблото с винт или самозаключваща се гайка от никелирана стомана. Изработена е от алуминий, никелирана стомана, покрита с полимери в течен пластификатор (пластизол).

Предлагаме ви да се запознаете с Възможно ли е да смените палета в близост до душ кабината

Характеристики и материали на типичен клапан

Методи за инсталиране

Така че, в допълнение към металния тръбопровод, който отдавна стана класически, в момента се използват следните видове материали:

 • Металопластика;
 • Полиетилен с ниско налягане;
 • Полипропилен;
 • PVC.

По-долу ще разгледаме по-подробно характеристиките на инсталирането на клапани със собствените си ръце за всеки тип от тези тръбопроводи.

Тръбопровод от армирана пластмаса

Така че, нека да разгледаме как да свържете металопластична тръба към кран.На първо място, трябва да се каже, че металните цангови клапани се използват за металопластика. Те се инсталират много просто и това не изисква специални инструменти или специални умения.

Закрепващият елемент на такива устройства се състои от следните елементи:

 • Гайка;
 • Пръстен за цанги;
 • Монтаж (намира се на корпуса на устройството).

Инструкциите за извършване на тази работа са както следва:

 • На първо място, трябва да изрежете тръбата равномерно, така че разрезът да е перпендикулярен на оста си.
 • Съединението на частите трябва да бъде добре почистено.
 • След това се поставят гайковият и цанговият пръстен.
 • След това тръбата се поставя върху фитинга.
 • След това на кръстовището се натиска цангов пръстен и гайката се затяга. За плътност, фум лентата трябва да се навие върху конеца.
 • След това свързването на спирателните кранове с тръбопровода от другата страна се извършва по същия начин.

Трябва да кажа, че работата с металопластика обикновено е много проста. Например, ако имате нужда от кран във водопровод, който вече е инсталиран, можете просто да го отрежете и да инсталирате спирателните клапани, както е описано по-горе.

Вентилът за полиетиленови тръби също е направен от полиетилен, а дори заключващият механизъм е направен от пластмаса, но това не влияе на издръжливостта на клапаните. Що се отнася до метода на инсталиране, той може да се извърши по три начина:

ЦанговТози метод на монтаж прилича на свързване на спирателни клапани в металопластичен тръбопровод, но самият закрепващ елемент е направен малко по-различно. Следователно, преди да свържете крана с пластмасова тръба от полиетилен, е необходимо не само да изрежете точно последната, но и да скосите няколко милиметра. -пръстен се поставя върху тръбата преди инсталацията. Освен това самото устройство няма обков.
ФолцевСъщо така, доста прост метод за монтаж - свързването на пластмасовата тръба с крана се извършва чрез болтов метод през отворите в гънките. Трябва да се отбележи, че този метод на монтаж не се използва в битови тръбопроводи за бита.
ЗаварениЗавареният монтаж също доста рядко се използва в битовите тръбопроводи. За неговото изпълнение е необходима специална машина за заваряване. Освен това заваряването може да се извърши по два начина:
 • Чрез топене на краищата на съединяваните части, които впоследствие се притискат един към друг със сила.
 • Метод на свързване - към двете части се прилага електрически съединител, към който е свързано електричество и загрява частите, които трябва да бъдат свързани.

Забележка! Има клапани с комбиниран метод на монтаж, които по правило допълнително служат като адаптери между тръбопроводи, изработени от различни материали.

Полипропилен

Кранове за пластмасови тръби от полипропилен са направени под формата на втулка. Тяхната инсталация се извършва по заварен метод, съответно за тези цели ще ви е необходима специална заваръчна машина, която също се нарича поялник.

По-долу ще разгледаме по-отблизо как да поставим кран върху пластмасова полипропиленова тръба:

 • На първо място, трябва да инсталирате дюзи с подходящ диаметър върху поялника.
 • След това трябва да включите поялника и да изчакате, докато се затопли до работна температура... Това ще бъде показано със зелен индикатор.
 • Докато заваръчната машина се загрява, трябва да почистите тръбата (ако е подсилена)... За тези цели трябва да използвате специален инструмент - стриппер, който се поставя на върха на тръбата, след което се обръща няколко пъти.
 • След това трябва да поставите частите, които трябва да бъдат свързани в дюзата и да изчакате известно време, докато повърхностите им се затоплят и станат меки. Времената за всеки диаметър на частите са посочени в таблицата, която се доставя с всяка машина за заваряване.
 • След времето, посочено в таблицата, трябва да извадите частите от дюзите и да свържете... В това положение те трябва да бъдат фиксирани, докато пластмасата изстине.
 • Освен това, по същия начин спирателните клапани са свързани от другата страна.

Съвет! Преди да изрежете крана в пластмасова тръба, изработена от полипропилен, трябва да практикувате върху остатъци от тръби и евтини фитинги, за да не разваляте клапана, тъй като цената на този продукт е доста висока.

Тук може би са всички основни моменти за това как да свържете кран към пластмасова полипропиленова тръба.

Често PVC тръбите се използват за водоснабдителни системи, за които също се използва отделен тип спирателни клапани. Свързването се извършва по резбован метод, но за това ушите, които са включени в устройството, трябва да бъдат залепени към тръбите.

Този метод на монтаж е доста надежден, тъй като лепилото топи повърхностите, които трябва да се съединят, и всъщност те са заварени един към друг.

Видове кранове за перални машини

Производствен материал. Водопроводните инсталации често са направени от метали: месинг, неръждаема стомана, силумин, месинговите продукти се считат за най-скъпите и висококачествени. Най-евтините спирателни кранове са направени от силимин - алуминиева сплав, продуктите са с ниска якост и леко тегло, за разлика от скъпите метали, те имат ниска пластичност и се напукват при натоварване.

На пазара можете да намерите евтини полимерни спирателни кранове, пластмасовите кранове са удобно монтирани в полипропиленов тръбопровод чрез запояване - това ви позволява да спестите от адаптери от пластмаса към метал и от разходи в сравнение с използването на метални продукти.

Принципът на заключващия механизъм. Има два основни типа спирателни кранове: винтови и сферични, при първия има постепенно многооборотно спиране на потока поради въртенето на винтовия спирателен вентил, което е нерационално за клапаните, единствената цел на която е да подава и прекъсва водния поток.

Полимерни клапани

Дизайн на жилището. В зависимост от местоположението на тръбопровода и лекотата на достъп, във водоснабдителната система се монтират следните видове кранове:

 • Прав или прав вентил за пералня има входни и изходни разклонителни тръби, разположени в една линия, монтирани в тръбопровод, който има отделен изход за свързване на оборудване.
 • Тройник кран. При този тип дизайн водният поток е направо вътре в корпуса, а в страничната стена има разклонение за свързване към машината. Тройникът за свързване на пералната машина към водопровода се използва във водоснабдителни системи с предварително свързано водопроводно оборудване. Обикновено трипосочен клапан е инсталиран под мивки в кухня или баня, свързващ гъвкав маркуч от мивката и шайбата съответно към пропускателните и изходните тръби, а корпусът на крана към водопровода.
 • Ъглова. Често пералнята е свързана с извод за вода, вграден в стената, докато е много по-удобна и рационална, така че входът на гъвкавата водопроводна линия да се приближава под ъгъл от 90 градуса. За да направите това, завийте ъглов кран за пералня със съответния диаметър в него и свържете маркуч към него, спуснат надолу по стената.

Предлагаме ви да се запознаете с дизайна на баня в дървена къща

Видове тела на клапаните: праволинейни, тройници, ъглови

Разновидности на PP сферични кранове

Крановете се различават по диаметър и предназначение.

Те се намират директно за захранване с топла вода, които са по-устойчиви на високотемпературен поток, има клапани за захранване със студена вода, направени, като правило, от по-евтини полипропилен.

По дизайн те са разделени на разглобяеми и сгъваеми видове.

 1. Разглобяемите са проектирани да разкачат клапана от тръбопровода, в случаите, когато това може да се наложи.
 2. Сгъваем. Метод на свързване с помощта на съединителна гайка ("американска"). Използва се за свързване към колектори, резервоари, сензори, стоманени тръбопроводи. Предлагат се щапелни съединители както от едната, така и от двете страни, което прави използването на сферичните кранове PPR по-гъвкаво. Сгъваемите кранове са два вида: прави, ъглови. Целта на правите линии е последователна връзка с друга секция на тръбата, без промяна на посоката на конструкцията. В случай на промяна в посоката на тръбата, например при свързване към колектор, се инсталира ъглов клапан.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Как да направите правилния тухлен комин със собствените си ръце?

Съществуват и конструкции от едно парче, които се различават само по начина на монтаж. Проектиран за свързване със секции от полипропиленова тръба или РР колектор. Кламерът използва заваряване, което усложнява по-нататъшната поддръжка на системата. За да замени конструкцията, кранът ще трябва да бъде отрязан с тръбна секция.

Разлики от месинговите кранове

Полипропиленовите сферични кранове не могат да служат като регулиращи клапани. Аналог с възможност за регулиране на потока на работната среда е месингов клапан.

топка полуметална

Месинговите кранове са обслужвани конструкции. Много по-лесно е да се разглобява и ремонтира, така че в случай на повреда да бъде възможно да се замени повредената част, без да се подменя продуктът.

В конструкции, където налягането надвишава 20 MPa или температури под -10 ° C или над 95 ° C, се препоръчва използването на месингови продукти. Те са по-устойчиви на натиск и имат по-широк работен температурен диапазон.

Забележка! Недостатъкът е цената, която надвишава цената на PPR продуктите 2 - 3 пъти, поради което е икономически целесъобразно да се използват месингови кранове, където недостатъците на полипропилена се проявяват най-значително.

Критерии по избор

1. Сферичните кранове са най-подходящи за бързо спиране и включване на водоснабдяването, при което спирателен механизъм с форма на топка с проходен отвор незабавно блокира водния поток, когато дръжката се завърти на 90 градуса.

2. За естетика и за предотвратяване на непланирано въртене на дръжката използвайте продукти с компактно люлеещо се рамо на пеперуда. На места, където достъпът е затруднен и е невъзможно да се поправи ситуацията, по-рационално е да се използва модел с асиметричен дълъг лост, който е по-лесен и по-лесен за завъртане.

3. Най-добрият материал за производство на клапани е месингът, който не е обект на корозия и има експлоатационен живот от десетки години; битовите клапани от този тип имат хромирано покритие, което им придава красив естетичен вид. Месинговите кранове са монтирани в стоманен метален или полимерен (полипропиленов PP) тръбопровод, в последния е припоен адаптер от пластмаса към метал.

4. Изборът на дизайна на корпуса на крана зависи от опцията за свързване - ако е монтиран в междина или тръбопровод, към който са свързани мивките, смесителят или неговият отлив, маркучът за душ, използвайте тройна конструкция. С изход за вода, излизащ от стената, най-добрият вариант е ъглов корпус, модификацията на директния проход не се използва твърде често и е свързана с тръбопроводи или гнезда за вода, разположени в долната част на пода.

Чукнете с входящ маркуч, свързан към изход за вода

5. Когато купувате, понякога трябва да обърнете внимание на позицията на дръжката, при която кранът е отворен или затворен, например, по-удобно е клапан с дълъг лост близо до стенното покритие да се затваря плътно успоредно на стената и се отварят перпендикулярно на равнината й, изпъкнали навън - това ще предотврати неволно завиване и нежелано отваряне на канала за приемане на вода.

6.Когато избирате подходящ модел в железария или на пазара, трябва да обърнете внимание на производителя (за маркови фитинги фирменото лого се нанася върху корпуса). Санитарните арматури на следните руски и европейски марки са с високо качество и са се доказали на вътрешния пазар: Bosch, Bugatti, Elsen, Grohe, Itap, Valtec.

Как да инсталирате кран

Има няколко начина за свързване на пералнята към тръбопровода за студена вода, в зависимост от това кои различни видове водопроводни инсталации са закупени, по време на операцията се използват следните аксесоари и инструменти:

 • Регулируем ключ, отвертка.
 • Входящият полимерен маркуч, доставен с машината или продукт, закупен от търговска мрежа с 10% запас по дължина за големи разстояния от изхода за вода до електрическо оборудване.
 • Сферичен кран с ъглова конструкция на корпуса с директен поток или тип тройник.
 • Уплътнителни материали: ленено влакно, водопроводна резба, Fum лента.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни