Газов котел в кухнята: изисквания за монтаж

Снимка 1

Газовите котли за отопление на водата могат да бъдат намерени не само в частна къща, но и в кухнята на модерен апартамент.

Като правило котлите за цялата отоплителна система на една къща са инсталирани в отделно помощно помещение, например в мазето.

И при инсталиране на устройство за нагряване на вода в кухнята опитайте се да поддържате хармонията на пространството на стаята.

Однокласници

Как може да изглежда кухненски газов котел

Кухненският газов котел е направен под формата на паралелепипед, размерите зависят от неговия тип: размерите на стената варират около 40х70х30 см, подът е малко повече - най-често до метър височина.

Снимка 2

Тялото е винаги направено направени от метал, и детайлите на фитингите - изработени от незапалими или огнеупорни материали.

Кожухът на котела може да бъде:

 • хром;
 • покрита с бял емайл или с принт, направен върху него под формата на геометричен, флорален модел или с изображение на кухненски прибори;
 • имат специален модел или дори огледална повърхност.

Отделни части могат да бъдат направени като лостове или бутони изработени от висококачествена пластмаса.

Как се играе с цвят

За да направите кухненския котел ненатрапчив, препоръчително е да помислите върху цветовата схема на цялото пространство.

За по-хармонично вписване в интериора е препоръчително да се спазват следните правила:

 1. Изберете правилната палитра. Например, котел, покрит с най-често срещания бял емайл, перфектно ще се побере в снежнобял кухненски комплект.
 2. Водонагревателят може да бъде независимо покрит с топлоустойчив емайл за метал от цвета, който подхожда на фасадите на целия комплект, като следвате тези стъпки:
 • смилайте тялото с мелница или шкурка, обезмаслете го с ацетон или универсален разтворител (чрез пулверизатор или кърпа без власинки) и го изсушете;
 • цвят в 2-3 слоя топлоустойчив емайл с помощта на четка, валяк или спрей;
 • включете нагревателя, след като боята изсъхне напълно.

Важно! Трябва да има разстояние между барабана на котела и повърхностите на всякакви мебели не по-малко от три сантиметра.

Как да скриете устройството зад специални панели

Можете да прикриете нагревателя на кухнята и всички комуникации не само с цвят, но и със специални панели, например от гипсокартон.

Снимка 3

Газовият котел, покрит с декоративни повърхности, трябва да има добра вентилация. В идеалния случай маскировката може да изглежда така:

 1. Имайте само врата на предния панел и странични панели.

Но дори и в този случай не е лошо, че предната повърхност не е твърда, но, например, с решетка: това ще позволи нормален достъп на въздух до огъня и ще създаде безопасни условия за работа на газовия уред.

Вратата с дупки може да се отвори като обикновен кухненски шкаф, и в този случай е допустимо да се използва котелът със затворена врата. И една солидна врата може да бъде проектирана така, че да се отваря акордеон: по този начин, в отворено състояние, когато газът гори, той няма да заема допълнително пространство и да пречи.

Внимание! Всички маскиращи устройства трябва да бъдат лесно и стреля бързо или не пречат на безплатния авариен достъп... В никакъв случай захранващите маркучи и тръби не трябва да бъдат вградени в стената.

 1. Кухненски котел, например подов, може да бъде отделен от останалото пространство вертикални странични стени от гипсокартон: в този случай котелът ще бъде визуално отделен от цялата стая и вратата не е необходима.

Стени от гипсокартон инсталиран на етапа на кухненския дизайн или по-късно, като се използват:

Снимка 4

 • профили CW и UW и влагоустойчив гипсокартон;
 • право окачване и универсален конектор;
 • самонарезни винтове с накрайник „бормашина“ и самонарезни винтове за закрепване на гипсокартон към метал с потапяща глава и пробиващ връх (3,5X35 мм);
 • пластмасови дюбели с ударни винтове;
 • уплътнителна лента, минерална вата, метален ъгъл;
 • рулетка, перфоратор, отвес, метални ножици;
 • монтажен нож, ножовка, мозайка.

Завършени повърхности от гипсокартон залепени с тапет или боядисаникато обикновени стени в кухнята.

Предпазни мерки

За да се избегнат конфликтни ситуации по време на работа с инспекционните органи, трябва да се монтира газов котел в кухнята, като се спазват следните правила за монтаж:

 • Те следват инструкциите на инструкциите на SNiP 31-02-2001, 31-01-2003.
 • В стаята е изградена вентилационна система.
 • Задължително наличие на врата, отделяща кухнята от коридора.
 • Устройството с отворен тип има свободно пространство от 35 сантиметра отгоре и отдолу, 3 отстрани.
 • Позволено е да се инсталира фалшив шкаф, който визуално наподобява интериора на стаята. Вратата е направена с вдлъбнатини за въздух, това е решетка или украшение, направено с мозайката.
 • Оборудването трябва да бъде свободно достъпно.
 • Когато котелът е поставен плътно към мебелите, стените му са защитени от възможно нагряване чрез огнеустойчиво покритие.
 • Първо се извършва монтаж на оборудване, едва след това те се обшиват, имитирайки интериора на стаята.
 • Електрическа печка, фурна, хладилник, микровълнова фурна и миялна машина не са монтирани под газовия бойлер.
 • Между котела и измервателния уред трябва да има разстояние от 1500 сантиметра.
 • Не инсталирайте уред с отворена горелка в кухнята, като котел с атмосферна конвекция.
 • Забранено е комбинирането на две аспиратори, което го прави еднакъв за газова печка и котел.

Направи си сам декоративен шкаф за газов котел

При поръчка на кухня или със собствените си ръце може да се направи специален декоративен шкаф. от готовия шкаф за стена от слушалките.

Първият начин самопроизводството ще дойде по-удобно за тези, които обичат отворените рафтове в интериора.

 • Отделете с отвертка, длета, отвертки, горната част на шкафа и вратата, тъй като горната част по принцип не е необходима (изпускателната тръба ще минава през нея), а плътната врата ще пречи на вентилацията.
 • След това трябва да измерите площта, която ще бъде заета от захранващата комуникация, маркирайте я с молив и изрежете с трион или прободен отвор в дъното или страничната стена на кутията (в зависимост от мястото на подаване) за газопроводи и водопроводи.
 • Отстранете задния панел, а крепежните елементи за окачване на шкафа вместо задната повърхност на шкафа трябва да бъдат поставени на страничните стени. В този случай ще трябва да премахнете и допълнителни рафтове. Но ако са разположени ниско и не пречат на котела, можете да ги оставите.

Снимка 5

В края шкафът ще има формата на отворена на панти, със или без рафтове, вътре в които част от пространството просто ще бъде заета от газов котел.

И ако можете да оставите един от рафтовете в този шкаф, тогава тя може да бъде заета с декоративни прибори, органайзери, удобни за кухнята, или други интериорни находки.

Те успешно ще отклонят вниманието от котела, който се намира на същото място и сега е много по-малко видим.

Втори метод на производство годни любители на минимализма в космоса, ще направи газовия котел напълно невидим, но шкафът ще изпълнява и само една декоративна функция.

В този случай трябва да направите следното:

 1. Отстранете горната и задната повърхности на шкафа, чрез поставяне на окачени бримки върху страничните стени.
 2. Отстранете дъното или част от една от страничните стеникато просто изрежете необходимото парче, в зависимост от мястото, където са свързани тръбите. Във всеки случай за окачване на конструкцията ще е необходима горната част на страничната стена.
 3. Закачете килеракато поставите котела вътре и отворите вратата само за периода на запалване на уреда.
 4. В този случай няма да е излишно да направите няколко дупки. във вратата с помощта на конвенционална бормашина или специална фреза (за по-големи дупки). За да направите това, първо трябва да маркирате симетричното разположение на отворите с помощта на линийка или рулетка и молив, а след това да изрежете или пробиете дупките, ако е необходимо, като почистите повърхностите им след пробиване и докосване с подходяща боя.

В този случай ще получите точно същия стенен шкаф като всички останали в кухненския комплект, но с равномерно разположени отвори във вратата, които ще се възприемат само като дизайнерска техника и само вие ще знаете за тяхното функционално натоварване.

Преобличане

На открито

Мислейки как да прикриете техниката, вземете предвид горните правила. По-трудно е с тръбата на комина и системата за всмукване на въздух, необходима за поддържане на горенето. За подови модели се използват следните опции:

 • Закупете парапет.
 • Цялата конструкция на котела е скрита в тухлена ниша, създавайки естетичен интериорен дизайн, осигуряващ свободен достъп до тръби и оборудване.
 • Затворете със специална кутия.

Когато инсталирате парапетен газов котел в кухнята в частна къща, поставете затворената му горивна камера зад външната стена. Въздухът е принуден в него. Ще трябва да инсталирате хоризонтален коаксиален комин зад пътеката на къща или апартамент. Предимството на това оборудване е, че то не зависи от консумацията на енергия и позволява да се монтира в ниша в отвора на прозореца.

Стена

 • Съвременните модели имат различни цветове, така че не е трудно да изберете единица, която хармонично да се вписва в интериора на стаята.
 • Украсете с изкуствени растения, скривайки техниката зад тях.
 • Поръчва се вграден комплект, като се вземат предвид размерът, цветът и местоположението на устройството.
 • Поставен по-близо до отвора на прозореца в същия ред с окачени шкафове, осигуряващи изхода на комина към улицата.
 • Те са вградени в слушалките, като се вземат предвид изброените технически изисквания за безопасност.
 • Направете декоративна подвижна кутия.
 • Те правят рисунка от външната страна на кутията, създават свой собствен дизайн.

Пример:

Инсталирането на малък по размер турбокомпресор със скрита горивна камера и двуканален дизайн на комина е скрито в фалшив шкаф от кухненски мебели. Вграденият вентилатор осигурява принудително изтегляне на въздух през тръбата, вътре в която има изход за въглероден окис.

Поставяне в слушалки

Предлага се да се разгледа възможността как да се скрие закупеният котел, когато общите размери не позволяват използването на един от стенните шкафове.

Демонтира се чрез премахване на горния и долния панел. Необходимо е да се премахне задната стена чрез свързване на страничните стени с ленти, като се гарантира твърдостта на конструкцията. Първо, технологичното инсталиране на оборудването се извършва на мястото на шкафа, въвеждат се комуникации, тества се работоспособността и работата завършва чрез фиксиране на корпуса на стенния шкаф.

Изберете правилните размери за интериора на кухнята. Панта с две врати, която е по-широка от закупената единица, може да бъде разделена на две части. Необходимата площ е отредена за котела, останалата свободна мощност е планирана за съхранение на инвентара.

Декор за интериора

Липсата на отделни стенни шкафове или нежеланието да се постави оборудване в тях, ще изисква да покажете въображението си. Монтажът на продукта се извършва над работния шкаф или без него, близо до отвора на прозореца. Съвременните видове газови котли нямат големи размери и се отличават с изискан дизайн.

Използвайте един от следните начини да се скриете, без да променяте стила на интериора:

 • Върху външния корпус се нанася декупаж или самозалепващ се шаблон.
 • Подобрете с естествени или изкуствени растения за катерене.
 • Изберете модел в цвят, близък до сянката на рамките на слушалките.
 • Оставете непроменени, като изберете интересен дизайнерски модел с хромиране, подобен на дърво или боядисан със снежнобял емайл.
 • Изработва се декоративна подвижна кутия.

Снимки на готови решения

Снимка 6

Снимка 1. Газов котел в кухненски дизайн. Устройството не е затворено от нищо, но се съчетава добре с интериора.

Снимка 7

Снимка 2. Монтиран на стена газов котел в кухнята, скрит в специален шкаф. Следователно устройството е напълно невидимо.

Снимка 8

Снимка 3. Газов котел, инсталиран в кухнята. Уредът е ограден с решетка, която позволява на въздуха да тече към огъня.

Къде да намерим газовия бойлер?

Как да скриете газовия котел най-естетически? При разработването на дизайн е необходимо да се вземат предвид всички характеристики. Това важи и за газовия отоплителен котел, за който е важно да се намери подходящо място. Най-често те избират място между шкафчетата или вграждат устройството директно в слушалките. Има и някои функции, без които използването на подобна техника не е разрешено. Според установените стандарти котелът може да бъде разположен на разстояние най-малко 3 см от околните предмети и повърхности.... Всички повърхности отстрани трябва да бъдат покрити с устойчиво на висока температура покритие. Най-често той е инсталиран над мивката, но как да се уверите, че устройството не се откроява от цялостния дизайн?

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни