Какво да направите, ако бойлерът тече: основните причини и средства за отстраняване


Какви инструменти ще са необходими, ако котелът тече

Добре е, ако имате всичко това у дома. Ако не, можете да закупите, най-вероятно те ще ви бъдат полезни повече от веднъж. Но днес дори в управлението на къщата можете да наемете много инструменти, което също е много удобно.

За да се премахне изтичането на бойлер, е необходимо да се подготвят инструменти за работа
За да се премахне изтичането на бойлер, е необходимо да се подготвят инструменти за работа

Така че, за да премахнете теча, трябва:

 • Регулируем ключ (по-голям от най-голямата гайка в котела);
 • Комплект тръбни ключове;
 • Електронен тестер;
 • Гаечни ключове;
 • Гумен маркуч за източване на водата от резервоара;
 • Нож;
 • Отвертка.

Ако се изисква пълноправен ремонт, тогава някои минимални познания за това как работи бойлер може да не са достатъчни. Тоест, за да разберете защо котелът тече, ще го разберете, но няма да овладеете ремонта. В този случай трябва да разчитате на специалисти.

Защо котелът тече отдолу или отгоре?

Когато видите, че котелът тече, изключете го от контакта. След това внимателно огледайте устройството - определете местоположението и възможната причина за теча. Ако котелът тече отгоре, тогава може да има само една причина: в резервоара определено се е образувала дупка.

Котелът може да изтече по няколко причини.
Котелът може да изтече по няколко причини.

Защо в резервоара могат да се появят дупки:

 • Не са изключени производствени дефекти;
 • Устройството се използва отдавна, не са провеждани превантивни дейности и проверки;
 • Резервоарът няма магнезиев прът;
 • Водата от тръбопровода не е с най-високо качество;
 • Резервоарът на нагревателя не беше заземен.

Каквото и да е, котелът ще трябва да бъде ремонтиран. Ако водата е изтичала изпод пластмасовия капак, тогава причината е сериозна - може би котелът се е повредил напълно. Ако херметичността на резервоара е нарушена, водата изтича изпод запушалките, тя се движи по маркучите за оттичане на водата. Нагревателят на вода трябва да бъде заменен. Най-често нагревателният елемент "лети" - самият елемент, който загрява водата. Трябва постоянно да се почиства от котлен камък, след което ще служи дълго време. С една дума, всичко е като в пералня, по същия принцип.

Може ли да се поправи течащ котел?

След като е точно установена причината, поради която бойлерът изтича, трябва да изберете оптималното решение за отстраняване на проблема. Започвайки да търсите причината за повредата, трябва да подготвите инструментите, които може да са ви необходими в процеса:

 • маркучи за оттичане на вода;
 • отвертка, регулируеми, тръбни и торцеви ключове;
 • мултиметър.

Устройството на котела не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Ако нямате определени умения, ако откриете теч на бойлер, по-добре е да потърсите помощ от специалисти.

Първото нещо, което трябва да направите, ако се забележи теч, е да изключите уреда от електрическата мрежа и да източите цялата вода, така че резервоарът да е празен. Едва след това можете да продължите към прегледа, за да установите причината. В зависимост от причината за изтичането ще бъдат определени следващите действия. В някои случаи можете да разрешите проблема с прости ремонти, в други ще трябва да смените котела на нов. Най-добре е да направите това преди изтичането на гаранционния период.

Така че, поради течовете на апарата, по-специално на резервоара, както се вижда от появата на течове на вода от ставите на тръбите, той не може да бъде поправен, поради което се изисква подмяна.

Течът отгоре, ако са спазени всички правила за поддръжка и магнезиевият прът е променен своевременно, също изисква подмяна на котела, тъй като ремонтът е невъзможен. Подмяна на котела също ще се изисква в случаите, когато магнезиевият прът не е бил сменян дълго време, което е довело до гниене на резервоара (ако вътрешната повърхност е без емайл).

Промяна на водоснабдителната система е необходима и в случаите, когато са нарушени правилата за свързване на котела към нея, особено при използване на пластмасови тръби и липсата на специален предпазен клапан.

Резервоарът на котела работи, когато тече само самият клапан.

За да се премахне изтичането на капака на резервоара на бойлер, в повечето случаи е необходимо да се подмени нагревателят.

Ако самият резервоар тече, почти е невъзможно да се поправи, тъй като котелът е монолитна конструкция, чиято вътрешност е покрита с емайл. Ако емайлът вътре в бойлера е повреден, той не може да бъде поправен. В този случай ще трябва да закупите нов котел.

Какво да направите: капков бойлер Termeks

Всичко зависи, разбира се, от модела на котела. Тези или тези имат типични причини за изтичане. Ако например един Termeks има сух тип нагревателен елемент, тогава честа причина за изтичане в този случай е повреда на крушката, покриваща нагревателния елемент. Обикновено в тази ситуация фланецът с колбата се отстранява и се проверява за фистули. Фистулите могат да бъдат запечатани или покрити със студено заваряване. Но този, който може да издържи на температурата на водата.

Може да има проблем и с уплътнението на фланеца:

 • Ако гуменото уплътнение се е срутило, водата ще капе отдолу;
 • За да смените уплътнението, трябва да изключите устройството от мрежата, да източите водата, да премахнете защитния капак, да изключите всички проводници;
 • След това гайките се развиват по обиколката, самият фланец се отстранява;
 • Не е трудно да се види уплътнението - ако е деформирано или скъсано, ще трябва да си купите ново (при покупка вземете със себе си старо, което не работи);
 • След подмяна трябва да напълните резервоара с вода, да проверите за фистули.

Водонагревателят Termex може да изтече поради повреда на крушката
Водонагревателят Termex може да изтече поради повреда на крушката

Ако една от тръбните връзки започне да тече, това ще стане забележимо от течовете на тръбите. Връзката трябва да се развие, старата фум лента се отстранява, нова се навива. След това включвате водата, проверете отново възела. Но ако изтичащият резервоар се формира като проблем, ремонтът не е толкова прост. С фистулите се справя по-трудно.

Списъкът с основните грешки на Termex и техните решения

Сега можете да преминете към най-честите повреди на котлите Termex и да разберете как да ги ремонтирате, като отделите минималното време и усилия.

Бойлерът спря да работи, индикаторната лампа не свети

Подобен проблем е доста рядък и домакинският уред не винаги е виновен за тази ситуация. Основната причина за отказа да се работи с бойлера може да бъде просто дефектен изход, който ще изисква мултицет или индикаторна отвертка за проверка.

Последователността за проверка на работното напрежение в контакта:

 • Включете мултиметъра, задайте параметъра за измерване на променливотоковото напрежение и поставете сондите в едната и втората дупка в гнездото. Индикацията на сондите е без значение. Постигнете качествен контакт. Ако устройството показва 220 V с леко отклонение (плюс или минус 10-15 V), тогава гнездото работи правилно. Ако стойността е по-малка от 200 V или 0, тогава контактът трябва да се поправи.

Тест на напрежението с мултицет

 • Можете също да проверите изхода с индикаторна отвертка. Поставете отвертка в първия и след това във втория отвор на гнездото. Където е фазата, светлинният индикатор на отвертката ще светне. Ако докосне нула, отвертката няма да изгори.

Проверка на гнездото с индикаторна отвертка

Ако контактът работи правилно, използвайте мултицет, за да проверите изправността на проводника на бойлера. За да направите това, мултицетът се включва в режим на набиране и сондата се прилага от едната страна към щепсела, а от другата към клемната кутия на котела, където се побира захранващият проводник. Звуков сигнал показва целостта на проводника. Ако един или двата проводника са повредени, те трябва да бъдат заменени с нови.

Котелът не загрява водата, но индикаторната лампа свети

Този проблем може да бъде решен само по един начин - чрез подмяна на нагревателния елемент. Индикаторната лампа показва, че захранването се подава към нагревателния елемент, но той не работи.

Изваждане на нагревателния елемент от бойлера

Последователността на подмяна на нагревателния елемент във бойлерите Termeks:

 1. Изключете бойлера от промишлената мрежа, като издърпате щепсела на уреда от контакта.
 2. Източете бойлера. Извадете разклонителната тръба от изпускателния кран, поставете върху нея гумена тръба, която след това води до банята или друг контейнер.
 3. Отстранете защитната пластмасова обвивка, която е закрепена с метални винтове, скрити под стикерите от производителя.
 4. След това премахнете клемите за подаване на работно напрежение от нагревателния елемент. Те могат да бъдат закрепени с болтове или поставени върху нагревателния елемент с помощта на специални съединители.
 5. Развийте шестте болта, които закрепват фланеца на нагревателния елемент към тялото на нагревателя.
 6. Извадете нагревателния елемент и го заменете с нов. Монтажът на нов нагревателен елемент се извършва в обратен ред.

Преди да подмените нагревателен елемент, винаги проверявайте дали той е очевидно дефектен. За да направите това, трябва да използвате мултицет, на който е включен режимът на тест за съпротивление. Ако устройството показва нула, това означава повреда на диелектричния материал и късо съединение на проводника към корпуса на нагревателния елемент a. Ако уредът е счупен проводник вътре в тръбата на нагревателния елемент.

Затоплянето на водата е твърде бавно

Има 3 възможни причини за неизправността:

 1. Нагревателният елемент е покрит със слой от котлен камък, който предотвратява бързото нагряване на течността.

Пример за голямо количество варовик върху нагревателен елемент

 1. Термостатът частично не работи. При достигане на определена температура (много по-ниска от зададената), термостатът изключва нагревателния елемент, ако се счупи, или подава недостатъчно напрежение към нагревателния елемент.
 2. В по-модерните бойлери са инсталирани блокове за управление и наблюдение. Ако се повреди, може да има недостатъчно подаване на електричество към нагревателния елемент, това ще се покаже на дисплея като грешка.

За да почистите нагревателния елемент от котлен камък, той трябва да бъде отстранен от бойлера (описан по-горе) и поставен в пластмасова баня с течност, която има активни химични елементи. Например можете да използвате домакинския продукт „Бенка“, който работи много ефективно, когато трябва да се отървете от котлен камък или ръжда.

Инструкции: Аристон бойлер капково, какво да правя

През повечето време котелът Ariston тече, тъй като вътрешните му части не се почистват или почистват извън времето. Образува се мащаб, разрушаващ частите на бойлера. Това се случва поради голям процент соли в чешмяната вода, прекалено висока температура на нагряване и, разбира се, ненавременна подмяна на анода.

Водонагревателят Ariston може да изтече поради ненавременно почистване на вътрешните части
Водонагревателят Ariston може да изтече поради ненавременно почистване на вътрешните части

Проблеми с транспорта не бива да се изключват. Случва се точно в този момент котелът да получи силен удар.

Заваръчните шевове губят целостта си и именно през тях водата ще изтече. И, разбира се, заслужава да се спомене и грешната инсталация. Например не е монтиран предпазен клапан, параметрите на този клапан не са равни на налягането във водопровода.

Причини за изтичане

Бойлерът за съхранение е доста просто устройство. Неговата основа е контейнер, изработен от стомана, покрит отвътре със защитен слой, който предотвратява преждевременната корозия на стените на контейнера и съответно удължава експлоатационния живот.
Покритието на вътрешната повърхност може да бъде направено от емайл, стъклен емайл, стъклена керамика, защитен титанов слой, слой от неръждаема стомана и др. Обикновено това покритие е разработка на самия производител и се пази в строга поверителност.

В долната част на котела има капак, в който са монтирани нагревателен елемент, термостат и магнезиев анод. В резервоара има и термометър. Отдолу входна тръба от водопровода се подава към котела и се извежда тръба за топла вода, водеща до смесителите за душ и кухненските мивки.

Отвън резервоарът е покрит със слой изолация от полиуретанова пяна и декоративен метален корпус. Основните причини, които допринасят за преждевременната повреда на резервоара на котела, са следните:

 • ако налягането във водоснабдителната система е повече от 2 атмосфери, е необходимо да се постави редуктор на редуктора пред котела, тъй като при нагряване налягането ще се повиши още по-високо и ще възникне неприемлива деформация на стените с нарушение на целостта на защитното покритие;
 • предпазен клапан не е монтиран директно пред входа на котела, което облекчава излишното налягане при нагряване на вода във бойлера;
 • ако котелът не се предотврати веднъж годишно, тогава по стените и на нагревателния елемент се образува котлен камък, което нарушава работата на нагревателния елемент и води до преждевременно износване на самия котел. Необходимо е също така да се сменя магнезиевият анод веднъж годишно, за да се предотврати корозията на стените.;
 • нагряване на котела до висока температура над 70 градуса по Целзий. Най-добрият вариант би бил да използвате бойлера при температури до 50 градуса;
 • не източвайте вода от котела дълго време - това води до преждевременна корозия на метала.

Прилагайки на практика всички горепосочени предпазни мерки, можете значително да увеличите експлоатационния живот на бойлера за съхранение и по този начин да си осигурите комфортни условия в продължение на много години.

Интересно е! Парогенератор за душ кабина: как да изберете и инсталирате сами

Как да се грижим за котел

За да не се случат течове и в един момент котелът да не ви изложи, да кажем, спестовна сметка, трябва правилно и своевременно да се погрижите за това. Например, винаги преди да влезете в тръбата във бойлера, трябва да се монтира висококачествен сферичен кран или клапан. Тази част трябва лесно да издържа на постоянно натоварване под налягане на водата.

За да може котелът да служи дълго време и ефективно, трябва да се гледа правилно
За да може котелът да служи дълго време и ефективно, трябва да се гледа правилно

Поддръжка на котел:

 • Пролуката между котела и клапана е място за почистване на филтри;
 • Сменяйте от време на време филтриращите мембрани за нови;
 • Заземяването се извършва стриктно в съответствие с инструкциите, използвайте предпазни мерки.

За да промивате често котела, просто трябва да свържете маркуча към долната изходна тръба на нагревателя, оставете водата да тече в тялото под силно налягане. Анодният прът трябва да се почиства много често и се препоръчва да го сменяте всяка година на работа. И потопяващата тръба също трябва да се почиства своевременно.

Препоръки за употреба

За да може електрическият бойлер да служи възможно най-дълго, е много важно да се следват основните препоръки по време на монтажа и експлоатацията му.

Така че, освен факта, че котелът трябва да има всички предвидени средства за защита (защитно заземяване, предпазен клапан, магнезиев анод), е много важно да се спазват следните условия при свързване на устройството към водопроводната мрежа:

 • Доставянето на водопроводи трябва да се извършва с помощта на механично устойчиви материали (метални или металопластикови тръби). Това се дължи на факта, че в процеса на експлоатация в тръбопроводи могат да възникнат водни удари и свързани деформации.
 • При повишено налягане във водоснабдителната система (повече от 5 атмосфери) трябва да се използват редуктори, които могат да подават стабилно налягане в резервоара, което не надвишава нормата.
 • Предпоставка е периодична (поне 1 път на 24 месеца) ревизия на бойлера, която може значително да удължи експлоатационния живот на устройството и да намали разхода на енергия (нагревателен елемент, почистен от котлен камък, загрява водата по-бързо).

От гореизложеното може да се отбележи, че ако котелът (бойлер) тече, тогава не трябва да се паникьосвате, но е по-добре да анализирате ситуацията и да вземете подходящо решение.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни