Отчитане на електромера: показва функции на различни устройства и практически съвети


Какво е трифазен електромер?

Как изглежда трифазният електромер? Снимка # 1

Трифазният електромер е стандартно измервателно устройство, инсталирано в отделни жилищни помещения или в техните комплекси. Основната функция на това устройство е да изчислява консумираната електроенергия в дадено жилище и да отразява генерираните показания във форма, удобна за човек.

Разликата между трифазния измервател и еднофазния измервател е, че първият е способен да работи в по-натоварени мрежи, по-малко причудлив е за използване и е по-точен при отчитане. Въпреки това, за малките жилищни помещения няма специален смисъл да се инсталират трифазни измервателни устройства, тъй като еднофазното устройство може напълно да показва всички необходими показания. Във всеки случай на територията на нашата страна и двата вида електромери се използват с еднаква честота.

Много е лесно да се направи разлика между трифазен и еднофазен измервателен уред - просто обърнете внимание на това колко жици се побират на устройството:

 • ако 3 или по-малко - устройството работи на една фаза;
 • ако са повече от 3 - устройството е трифазно.

Днес се произвеждат два вида трифазни електромери: индукционни и електрически. Първите работят на принципа на показване на показанията за консумация на енергия на специални скролиращи елементи, докато вторите показват данни на електронно табло.

Къде е монтиран броячът и кои модели са най-популярни?

Съвети за инсталиране и избор на трифазен брояч. Снимка # 2

Както беше отбелязано по-рано, за изчисляване на потреблението на електроенергия в малка площ (апартамент, частна къща и т.н.) няма особена целесъобразност при използване на трифазни измервателни уреди. Според последните статистически данни обаче около една трета от частните жилища в Руската федерация са оборудвани с точно такъв електромер.

По отношение на по-широк спектър от приложения за трифазни устройства, тяхното използване е често срещано в:

 1. Многофамилни сгради (когато става въпрос за измерване на електричество в цялата къща).
 2. Големи технически предприятия.
 3. Големи офиси.

Тоест, трифазни измервателни уреди се използват главно там, където електрическата мрежа се простира на голяма площ и натоварването върху нея е доста голямо. В момента най-популярните модели на такива устройства са както следва:

 • сред опциите за индукция - Mercury 200, Izmeron и Energomer.
 • сред електронните версии на устройства - Mercury 200, Energomer, Micron и Syman.

Няма специални разлики между електромерите от различни производители, така че вероятно няма да разгледаме всеки от тях по-подробно.

Как се приема четенето?

Взимаме показания на електромера. Снимка # 3

Показанията от всеки електромер се правят или от собствениците на съоръжението, в което е инсталирано устройството, или от упълномощени лица от управляващата компания, която предоставя комунални услуги на определена група лица. В същото време собственикът на дома има пълното право да не дава показанията на своя брояч както на представителите на управляващото дружество, така и на други лица.

В този случай изчисляването на цената на услугите за предоставяне на електроенергия ще се извършва по средните регионални тарифи.

Директната процедура за отчитане на различните видове трифазни измервателни уреди е различна:

 • когато се използва устройство с индукционна форма на броене, за да се получат желаните числа, е необходимо да се пренапишат наличните показания на въртящия се дисплей на устройството на лист хартия.Ако една или две цифри, като правило, от пет или шест, обикновено имат различен цвят от останалите, тогава при отчитане тези цифри се отхвърлят (те показват междинно изчисление на потреблението на електроенергия в малък мащаб, следователно, при определяне на показанията за един месец те не се вземат предвид).
 • когато използвате електронен брояч, ще трябва да се обърнете към неговите инструкции. Факт е, че различните модели измервателни уреди за 10-15 секунди показват: време, дата, показатели за консумация на енергия за всички времена и по периоди (T1 - 7-23: 00, T2 - 23-7: 00, T3, T4 и т.н. .). - гратисни периоди). По правило последователността на показване на стойности съответства на описаната по-горе, но за най-точно определяне си струва да се обърнете към споменатата по-горе инструкция за брояча.

Вземането на показания от трифазен измервателен уред е само половината от успеха. След това трябва да направите следното:

 1. Определете колко електричество е изразходвано през последния месец. За да направите това, достатъчно е да вземете показанията на измервателния уред за предходния месец и да ги извадите от наличните в момента. Можете да разберете тези показания чрез месечно въвеждане или да разгледате последната платена разписка за електричество.
 2. Умножете полученото количество електроенергия по тарифата, която е в сила във вашия регион. Така например, с индикатор за консумация на електроенергия от 200 kW на месец и тарифа от 4 рубли за 1 kW, ще трябва да платите - 200 * 4 = 800 рубли.

Както можете да видите, няма особени трудности при работа с трифазни електромери и вземането на показания от тях е толкова лесно, колкото обстрелването на круши. Надяваме се горният материал да ви е бил полезен. Успех с вашите сметки за комунални услуги!

Можете да научите за процедурата за вземане и предаване на показанията на електромера, като гледате видеоклипа:

Измерватели на енергия

Отчитането на енергомера на Energomer ден-нощ (двутарифна или многотарифна) се случва по същия начин. Разликата е, че бутонът на тези електромери се нарича "PRSM" (изглед). В зависимост от модификацията може да има два или три бутона.

Електромер Energomera CE301

Когато щракнете върху този бутон, се появяват цифри, показващи колко киловата са "тактирани" за всяка тарифна зона. Няма повече разлики.

Прочетете повече: Наем с възможност за последваща пълна покупка

Вземете показания от електромера на Mikron

В многотарифните електронни електромери на Mikron има само един бутон на корпуса и трябва да го натиснете, за да се покажат необходимите показания на екрана. Само в този случай е необходимо да изчакате, докато на дисплея се покажат "отметки" над буквите "T1" и "R +" (вижте снимката). Това ще бъде индикацията за първата тарифа.

Как да вземате показания от електромера на Mikron модел SEB-1TM.02M

След това натискаме същия бутон, докато отметките се появят над T2 и R +, ако има повече зони, натискаме допълнително. По този начин те вземат показания от този брояч ден / нощ.

Сайман метри

Сега в много региони старите индукционни измервателни уреди се заменят безплатно с електронни и най-често се инсталират устройства Saivan. Това са много прости устройства, те нямат бутони, с които можете насила да „прелиствате“ показанията. Трябва само да изчакате, докато се покаже необходимата стойност. Тоест, в този случай вземете показанията на електромера, просто изчакайте, докато се покаже необходимата стойност (ОБЩО) и я запишете в касовата бележка (или я прехвърлете на съответната служба).

За да улесните навигацията, ето редът, в който данните се показват в този електромер:

 • дата;
 • време;
 • номер на брояча;
 • предавателно число (1600);
 • ОБЩО - показанията на едноскоростния измервателен уред или се показват последователно Т1, Т2, ОБЩО за дневни / нощни измервателни уреди (двустепенни).

В касовата бележка е необходимо да се запишат ОБЩО или T1 и T2 показанията, както и общото ОБЩО. Нека ви напомним още веднъж, че трябва да запишете само цялата част, с изключение на цифрите след десетичната запетая.Можете да гледате същата информация във видео формат.

Чрез брояч

Ако измервателният уред е инсталиран, коефициентът на умножение не се прилага. Плащането се извършва в зависимост от количеството използвани ресурси. В този случай потребителят получава възможност да влияе върху размера на таксите, спестявайки консумация на енергия.

Последователност на четене

Данните за измервателните уреди трябва да бъдат събрани и прехвърлени на управляващото дружество в рамките на 20-25 дни от отчетния месец. Ако информацията не бъде предадена, фактурата се издава въз основа на полугодишните средномесечни показания.

Последователността на операциите при отчитане:

 • запишете текущия брой киловати, като ограничите стойността до цяло число и изключите първите нули;

  отчитане на електромера 102

 • показанията от последния месец се изваждат от записаната дата;
 • разликата се умножава по размера на тарифата, което води до крайната стойност на плащането.

Внимание! Ако вашият брояч е многотарифен, тогава горната последователност се повтаря за всяка тарифа, на снимката по-горе, тарифната зона (T1) е показана на квадрат. След това сумата се сумира.

вземане-четене

Потребителят трябва да контролира навременността на преминаване на следващото калибриране на измервателния уред. В случай на изтекъл срок за проверка електромерът не може да се използва и показанията му не се вземат предвид.

Инструкции за вземане на показания от измервателния уред TsE6803V: Прочетете инструкциите

Видеото описва подробно как да се вземат показания от многотарифен измервателен уред (Mercury 200.02).

Как да вземате показания от трифазни измервателни уреди

Има два вида трифазни електромери - старият тип, изискващи трансформатори и електронна директна връзка (без трансформатори). Ако е инсталиран електронен, е необходимо да се вземат показанията на електромера по същия начин, както е описано по-горе. Просто запишете стойностите, изчакайте, докато необходимата информация се покаже на екрана, или "превъртете" данните до желаната страница.

Свързване на електромер в трифазна мрежа чрез токови трансформатори

Ако е разпределена голяма мощност или има измервателно устройство от стар стил, на всяка от фазите е инсталиран трансформатор. За да вземете показания в този случай, трябва да знаете коефициента на трансформация. Взетите показания трябва да се умножат по този коефициент. Получената цифра ще бъде действителното потребление.

Но като цяло трябва да прочетете договора. Процедурата за изчисляване трябва да бъде изписана там - в някои организации те изписват показания, по-долу записват данните за трансформатора или коефициента на трансформация, а действителните изчисления се правят от самия оператор. Така че, ако имате 3-фазен измервателен уред, проверете формата и процедурата за изчисления, когато инсталирате и запечатвате измервателното устройство и го пускате в експлоатация.

Изчисляването на електричеството трябва да се прави правилно В нашата епоха човечеството зависи от наличието на електричество. Телевизори, компютри, хладилници, микровълнови печки, чайници, перални - всичко това работи само на електричество. И, разбира се, този ресурс не е безплатен за нас. Всеки човек плаща месечно определена сума пари за електричество. Изчисляването на тази услуга обаче поражда въпроси за мнозина. Факт е, че има няколко варианта за разпределяне на сметките за ток. Днес ще ви кажем каква формула се използва за преброяване на тази услуга във вашия случай.

Изчисляване на електричеството в апартамент с индивидуален брояч

Нашите апартаменти не могат без редица комунални услуги, всички ние използваме вода и електричество и не съществуват много домове без газ. И ние трябва да платим за всички тези услуги.

Много хора питат: "Как да изчислим електричеството?" Всичко зависи от това дали плащате тази услуга на метър или не. Разбира се, в повечето случаи ще ви бъде по-евтино да инсталирате отделно устройство, което да записва консумацията на електроенергия. Мнозина вече са придобили този полезен и необходим механизъм.Ето защо, за начало предлагаме да разгледате как да изчислите електричеството, ако апартаментът ви има метър.

Нека си представим, че след като вземете показания от измервателния уред, видяхте, че за един месец са използвани 400 kW, докато тарифата за вашия регион за електроенергия е 2 рубли за kW. Така този месец ще платите 800 рубли за електричество във вашия апартамент.

Как изчислихме тази цифра, ще попитате? Всъщност в този случай не е трудно да се изчисли електричеството. Има формула за това. Вече видяхте пример за изчислението, така че сега нека разгледаме самата формула.


Има специални формули за изчисляване на електричеството

Как се изчислява електричеството от брояча:

 1. На първо място, трябва да вземете показания от глюкомера. В този случай червеното число, което постоянно се върти, не се взема под внимание.
 2. След това трябва да запомните следната формула: P = VxT. Където T е тарифата за вашия район за плащане, а V е киловата, който сте използвали за месеца.
 3. По този начин трябва да умножите показанията от глюкомера по тарифата, с която плащате за комуналните си услуги.

Ще изчислите плащането по метър по една формула, независимо дали е Украйна, Русия или Беларус. Министерството на финансите на всяка държава поддържа подобна система за изчисляване. Kyivenergo също съветва да се използва тази конкретна формула.

Как да изчислим електричеството, ако няма брояч

Досега обаче не всички са монтирали метри в апартаментите си. Следователно има опция, при която можете да изчислите тарифата за плащане на комунални услуги, дори ако нямате калкулатор на електричество.

Вариантът, когато в дома ви няма брояч, е удобен, когато консумацията на електроенергия на месец надвишава нормата. В този случай вашите плащания ще бъдат по-ниски. Ако обаче не харчите много електроенергия, без да инсталирате метър, ще надплатите. Ето защо, нека да видим пример за това как правилно да се изчисли електричеството, ако нямате брояч.

Ако двама души живеят във вашата къща и за всеки от тях се изчисляват 60 kW електроенергия на месец, а цената на тарифата е две рубли, тогава за един месец разходите ви за плащане за получаване ще бъдат 240 рубли.

Как да изчислим услугата в този случай? Тази формула не е толкова проста, колкото предишната, но взимайки калкулатор, можете лесно да се справите с такива изчисления.


Възможно е да се изчисли електричеството, дори ако няма брояч

Как да изчислим, за да разберем колко да платим за светлина този месец:

 1. На първо място, трябва да изчислите броя на хората, живеещи във вашия дом. Това взема предвид както възрастни, така и деца.
 2. След това трябва да разберете колко е електричеството на месец за всеки човек. Цифрите могат да варират в зависимост от региона.
 3. Сега трябва да направите изчисления, като използвате формулата P = nxNxT. В този случай n е броят на хората, живеещи в апартамента, N е обемът на киловата, изчислен за всеки човек, а T е цената на един киловат.

Използвайки тази формула, не е нужно да изчислявате месечното плащане за светлината. Трябва да разберете само веднъж сумата и тя ще остане такава, докато не се промени един от показателите във вашата формула.

Прочетете повече: Международна академия за изпит и оценка Лиценз

Според стандарта

Ако електромерът не е инсталиран, потребителят заплаща доставката на ресурси съгласно действащите разпоредби. Регулаторните показатели и тарифи се одобряват от местните власти, като се вземат предвид разходите за производство и пренос на електроенергия, както и индивидуалните характеристики на региона, които оказват влияние върху цената на ресурсите.

Ако отсъствието на отделно измервателно устройство се обяснява с невъзможността да се инсталира по технически причини, изчислението се извършва по следната формула:

P = k × H × T, при което

 • P - сумата на месечното плащане;
 • k - броят на официално регистрираните жители на определената жилищна площ;
 • H - норми на потребление, установени в региона;
 • T е стойността на тарифата, която определя цената на един киловатчас.

Ако няма технически причини, поради които е невъзможно да се монтира електромер, във формулата освен посочените фактори допълнително се включва умножаващ коефициент. Използването му се обяснява с факта, че властите се опитват да заинтересуват собствениците от инсталирането на индивидуални измервателни уреди.

Броят на жителите се определя от официалните данни за регистрация. Но ако по време на проверката представители на управляващото дружество допълнително идентифицират лица, които са на посочената жилищна площ, сумата на плащането ще бъде начислена, като се вземат предвид нерегистрираните наематели.

Пример за изчисление

Нека разгледаме пример за изчисление за семейство от Москва, състоящо се от 3 души. Двустайният апартамент не е оборудван с електрическа печка, а електрическата енергия не се използва за отопление на помещенията.

Тарифата, определена за тези условия, е 5.47 рубли. на 1 kWh при консумация от 56 kWh на човек.

Сумата се изчислява по горната формула. След заместване на действителните стойности получаваме:

P = 3 × 56 × 5,47 = 918,96 рубли,

За ситуация, при която инсталирането на метър технически не е възможно. В противен случай резултатът трябва допълнително да се умножи по 1,5. Тогава плащането ще се увеличи до 1 378,44 рубли.

Препоръчваме: Как да премахнете уплътнение от водомер

Как да изчислим електричеството от обществен брояч

Сега държавата изисква да плащаме за ток на обществени места, или по-скоро за входа. Това, разбира се, не е много приятно нововъведение, но няма как да избягаме от него. Факт е, че използваме асансьор, светлина във входа, на улицата и на тавана. За всичко това някой трябва да плати. Следователно трябва да платите за такива услуги.

Тук също има два варианта за развитие на събитията: когато има общ метър за къща и кога не е. Тъй като много къщи вече са инсталирали подобно устройство за себе си, предлагаме първо да изчислите плащането за къщата, ако има електромер.

Да приемем, че сте взели показания от обикновен домашен метър и сте получили 20 000 kW. Показанията от всички индивидуални измервателни устройства възлизат на 12 000 kW. Тези, които не използват измервателния уред, консумират 7 kW на месец. Общата площ на всички апартаменти е 5000 кв. м. Общата площ на един апартамент е 40 м. Цената за един kW е 2 рубли. В този случай изчислението ще бъде както следва: ((20000-12000-7000) x 45/5000) x 2 = 18.

Както можете да видите, формулата е доста сложна, използва много числа. Освен това има двама от тях. Нека да видим правилата за това изчисление.


Преди да изчислите електричеството според обществения измервателен уред, е необходимо да вземете показания от него

Как да изчислим плащането за електричество от обща къща:

 1. Първо, трябва да вземете показание от общия метър на къщата. Също така трябва да вземете показания от измервателния уред във всеки апартамент и да разберете колко апартамента имате без измервателни уреди.
 2. Сега трябва да измерите общата площ на всички апартаменти във вашия дом. За това площта на всеки апартамент се измерва поотделно и получените резултати се добавят.
 3. След като сте открили всички получени показатели, изчислението се извършва по формулата: V1 = (Vd - Vcount - Vo) x S1 / Sb. По този начин Vd е общият показател, взет от общия измервателен уред, V сметка е общият показател, взет от всички индивидуални измервателни уреди на апартаменти, Vo е показателят за сумата на всички апартаменти, които не плащат според измервателния уред, S1 е обща площ на един апартамент, S е общата площ на всички апартаменти.
 4. След като получите резултата от изчисленията по предходната формула, трябва да изчислите размера на плащането за услуги. За това Pod = Vod x T. Тук V od е резултатът от изчисляването на предишната формула, а T е цената за тарифата.

Формулата наистина е доста сложна и объркваща.Затова обикновено се изчислява от един човек. Понякога обаче можете да го използвате сами, за да проверите достоверността на разписката, предоставена ви за плащане. За да улесните изчисляването на всички стойности, можете да използвате онлайн сметката за комунални услуги, има таблица със стойностите. С помощта на такова устройство можете да изчислите не само цената на всичките си услуги, но и да изчислите спестяванията в сравнение с последния месец.

Как да си платя сметката за ток?

До предишния раздел на главната страница на официалния уебсайт на Mosenergosbyt има раздел "Как да платя сметката", в който трябва да отидете на подраздел "Начини на плащане за електричество".

Тук можете да намерите информация за всички съществуващи възможности за плащане, а именно:

 • В личната сметка на абоната чрез дебитиране на средства от банкова карта. Това е най-бързият, без комисионни и удобен начин за плащане на електричество.
 • Като се обадите на потребителя до контактния център. Необходимата информация се диктува на оператора. Средствата се дебитират от банковата карта на клиента.
 • Чрез разпечатване на формуляри за фактури за плащане на електроенергия в различни кредитни институции.
 • През . Банковата карта на абоната е свързана с разписки от Mosenergosbyt. Необходимата сума ще бъде дебитирана ежемесечно.
 • Чрез терминали за самообслужване на Mosenergosbyt, електронни портфейли QIWI и Eleksnet (с комисионна).
 • Чрез едно електронно плащане, което съчетава плащания за различни услуги.

Можете също така да изтеглите празен формуляр за плащане на електрически услуги и да го попълните сами, за да извършите плащане.

касови бележки могат да бъдат намерени на официалния уебсайт на PJSC Mosenergosbyt на тази страница.

 • Влезте в личния си акаунт: https://lkkbyt.mosenergosbyt.ru
 • Официален сайт: https://mosenergosbyt.ru

Как да платя за електричество, ако къщата няма общ електромер

В къщите не винаги има общи метри за къщи. Формулите за изчисляване на сумата, която трябва да бъде платена, в този случай ще бъдат по-прости. Въпреки това, при липса на общ измервателен уред за къщата, няма да можете да спестите електричество на входа. Колкото и да го използвате, пак ще има една тарифа.

Ако във вашия регион стандартът на общата сградна енергия на кв. метър е 1 kW, цената на kW енергия е 2, общата площ на всички апартаменти е 5000 кв. м, площта на един апартамент е 50 кв. м, а общата площ на общите части е 500 кв. метра, тогава изчислението ще бъде както следва: (1x500x50 / 5000) X2 = 10.

Това изчисление също се прави с помощта на две формули наведнъж. Той обаче е по-прост и отнема по-малко време. В допълнение, след като изчислите разходите за плащане за входа веднъж, можете да използвате получената стойност, докато един от показателите на формулата не промени стойността си.


Изчисленията при липса на общ електромер за бита са доста прости

Нека да видим как да изчислим общото електричество без метър:

 1. Първо, трябва да разберете какъв стандарт за потребление на електроенергия на квадратен метър съществува във вашия регион.
 2. След това трябва да изчислите общата площ на всички апартаменти в къщата. Също така трябва да изчислите средните кадри на един апартамент. И открийте площта на общите части.
 3. Сега трябва да направите изчисления, като използвате тази формула: V1 = Nod xStotal xSo.kv / S vol. В тази формула Nod е стандартът за електричество на квадратен метър. метър за общо ползване, Stot е площта на общите части, So.kv е площта на един апартамент, Sb е общата площ на всички апартаменти.
 4. Сега трябва да направите просто изчисление P1 = V1xT. Тук V1 е количеството обществена електроенергия за един апартамент, а T е тарифата за комунални услуги.

Както можете да видите, изчисленията в този случай са доста прости. Обаче отново няма да можете да платите по-малко от установената от държавата ставка за двутарифен пакет.

Прости изчисления

Преди това електричеството се плащаше съгласно регламентите: нямаше значение колко електроенергия всъщност похарчихте, плащането беше строго фиксирано.
Вярно е, че имаше горна граница, която не се препоръчваше да се прекрачва.

Днес измервателните уреди най-често се използват за изчисляване и регулиране на електричеството. Те ви помагат да проследите потреблението и да спестите пари, ако е необходимо.

В жилищните сгради обикновено се разграничават две консумации на енергия: в отделен апартамент и в обща къща:

 • в първата версия изчислението се извършва според индивидуален метър за жилищна площ: той включва всички електронни устройства, които се намират в апартамента.
 • втората се занимава с осветлението на общите части: стълби, входове, както и работата на асансьора и други нужди на къщата.

Принципът на изчисление е доста сходен:

 1. В апартамента: за да изчислите правилно консумацията на електроенергия, трябва да знаете само две числа: показанията на измервателните уреди в началото на месеца и в края. За целта в дисплея на брояча те пренаписват всички числа, които са до десетичната запетая. Дроби обикновено не се броят, защото са твърде малки. Изваждайки първото от второто, получаваме консумираната електроенергия за месеца. Сумата ще бъде изразена в kWh.
  Най-добре е да правите показания в същия ден от месеца, за да не се объркате. След това получената сума трябва да се умножи по тарифата: тя също е посочена за 1 kW / час. След това получените данни се въвеждат в касовата бележка за плащане.
 2. Обща сграда: първо, те вземат показанията на брояча и изчисляват колко електроенергия е изразходван за един месец, след което изчисляват общото количество. След това получената сума се разпределя между всички собственици на жилища. Обикновено в този случай разделянето не се случва еднакво между хората, но според заетите от тях квадратни метри: получената сума се разделя на общото количество жилищна площ в цялата къща.
  Оказва се приблизителното потребление на електроенергия на 1 кв. м. За да се изчисли сумата, необходима за плащане за един апартамент, неговата площ се умножава по последния получен номер, а след това - по приложимата тарифа.

Забележка: закъсненията в плащанията се глобяват и затова е препоръчително да плащате за електричество навреме.

Може би ще ви заинтересува статията за общите електромери за бита. Прочетете статията за това как правилно да отчитате показанията на електромера тук.

Какво да правим и как да изчисляваме електричеството без показания от брояча

Понякога има някои неизправности на глюкомера. В този случай, докато проблемът не бъде отстранен, няма да можете да платите за него, но има няколко опции как да платите за електричество - този път.

Плащане за електричество по време на повреда на измервателния уред:

 1. Показанията на брояча се представят на доставчика на електроенергия. Ако не сте имали време да ги представите навреме, тогава за този месец ще платите според средното потребление на електроенергия на вашия апартамент. За целта комуналните услуги ще вземат показания от документацията, която сте предоставили през последните шест месеца, и ще предоставят получената цифра за плащане.
 2. Ако вашият измервателен уред се повреди, от момента, в който това устройство се повреди, ще плащате според средните показатели, изчисляването на които ще се извърши според показанията през последните шест месеца. Такава тарифа обаче ще бъде валидна само три месеца, ако проблемът с брояча не бъде разрешен, тогава ще трябва да платите според стандарта.
 3. Периодично представители на електроснабдителната компания проверяват показанията на брояча в апартамента. Ако не ги разрешите в продължение на три месеца, тогава сте преведени на плащане съгласно стандартите.
 4. В случай, че сте счупили умерено измервателния уред или сте донесли електричество от друг апартамент, тогава ще платите касова бележка, която представителят по продажбите на енергия ще ви изготви, и всички устройства във вашата къща ще бъдат включени в него, сякаш са били постоянно работи.

По този начин е по-добре да наблюдавате измервателния уред и в случай на повреда се свържете навреме с комуналните услуги. В противен случай може да имате проблеми.

Как да изчислим цената на електричеството и неговото потребление?

Нека да разгледаме как да изчислим потреблението на електроенергия. На метри основната мерна единица е 1 kWh (киловат на час). Всеки регион има свои цени за този киловат.

За изчисляване на плащането, трябва да знаете два показателя, тарифа (колко е 1 kW / h) и консумация на енергия (колко сте „прегазили“ на измервателния уред).


Можете да разберете местните цени по три начина:

 1. От касовата бележка, която идва в апартамента или къщата всеки месец.
 2. Като се обадите в организацията на доставчика.
 3. На официалния уебсайт на съответните електропреносни мрежи.

Потреблението на електроенергия се изчислява чрез просто изваждане на стойността от последния месец от текущата.

Умножавайки потреблението по тарифата, получаваме сумата, която трябва да бъде платена за светлината.

Знаете ли, че индивидуален топломер може да спести до 60% от сметките за отопление на помещенията? Топломер за апартамент - принципът на работа, монтаж, отчитане.

Как да отопляваме селска къща с електричество, ще ви разкажем тук.

Инсталирането на електрически кабели изисква определени познания. Следващата тема https://microklimat.pro/otopitelnoe-oborudovanie/elektrichestvo-v-chastnom-dome-svoimi-rukami.html ще бъде посветена на тънкостите на полагане на електричество в частна къща.

Домакински брояч (ODN)

Още един въпрос - как да изчислим ЕДИН за електричество? Общият измервателен уред отчита електричеството за осветление на асансьора, стълбището и стълбището и други споделени разходи.

Плащането от всеки собственик ще бъде колкото повече, толкова повече м 2 жилищна площ заема.


За да:

 1. Показанията се отчитат по същия начин, както на домашно устройство.
 2. Последните платени данни за последния месец се приспадат.
 3. Получените показания се разделят на площта на всички апартаменти.
 4. Резултатът се умножава по броя на квадратните метри на вашия апартамент.
 5. Вашият разход се умножава по местната ставка.

Как се изчислява плащането, ако няма брояч

Как да изчислим електричеството без метър? Възможно е да няма индивидуално измервателно устройство. В този случай се взема средният процент на потребление за региона.

Броят на хората, живеещи в апартамент, се умножава по средния процент на потребление (всеки регион има свой собствен) и се умножава по местната тарифа.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни