Направи си сам електрически топлинен пистолет. Направи си сам газов пистолет за отопление

Топлинен пистолет "направи си сам" се прави в случая, когато е необходимо да се затопли помещение, което няма централно отопление и няма възможност за закупуване на индустриален нагревател. В допълнение, домашно приготвеният топлинен пистолет ще бъде отличен изход от ситуация, когато собственикът трябва да поддържа определена температура в нежилищни помещения, например работилница или хангар, за да осигури работоспособността на производството .

Нагревател в гаража

Класификация

Ако разгледаме това оборудване от гледна точка на мощността, тогава е възможно да се разпределят оръжията битови и промишлени. Ако разгледаме топлинните оръдия по техния източник на енергия, тогава те се разделят на:

 • дизел;
 • инфрачервена;
 • електрически;
 • воден;
 • газ;
 • много гориво.

Дизеловите топлинни пистолети работят само на дизелово гориво и са леки. Те също могат да бъдат директно отопление или косвени. От съображения за безопасност непрякото нагряване е за предпочитане, тъй като продуктите от горенето не влизат в помещението, а се показват отвън.

Електрическите топлинни пистолети имат най-широката потребителска аудитория, както и те
безопасни и екологични, те също не горят кислород и имат автоматичен режим на изключване / изключване, за да поддържат желаната температура на въздуха.
Водните топлинни пистолети представляват съд с вода, нагревател и вентилатор. Оръдия от този вид често се използват в селскостопански цели. Газовите топлинни пистолети също са много икономични, те могат да бъдат стационарни (свързани към газовата комуникационна система) и мобилни (свързани директно към газовата бутилка).

Инфрачервените топлинни пистолети са сложни механизми, които генерират топлина, използвайки инфрачервено лъчение, важно е да се отбележи, че в тях няма фенове.

И накрая, топлинните пистолети с много горива са отлични с това, че могат да работят на използван двигател и хидравлично масло. Трябва да се отбележи, че онези видове пистолети, работещи на течно гориво, не се препоръчват да се инсталират на места с много хора и на труднодостъпни места проветриви места.

С определен набор от знания за принципите на действие на единиците, някои от видовете оръжия могат да бъдат направени самостоятелно.

https://youtu.be/T933E7F48t0

На какво трябва да обърнете внимание, когато правите?

Когато самостоятелно сглобявате нагревателно устройство като топлинен пистолет, струва си да запомните няколко точки. Средната мощност на такива устройства варира от 1,5 kW до 45 kW. Ако имате нужда от повече мощност, препоръчително е да проектирате дизелов топлинен пистолет със собствените си ръце.

По време на производството всички връзки трябва да бъдат внимателно проверени за изолация. Не трябва да се занимавате със самостоятелно сглобяване на електрически нагревател в случай, че дори нямате основни познания по електротехника.

Самостоятелно направеният топлинен пистолет трябва да бъде регистриран в пожарните власти. Това ще спести собственика от доста голяма глоба за неспазване на правилата за пожарна безопасност.

Направи си сам електрически топлинен пистолет

Най-леснодостъпният в неговия метод на производство е електрически топлинен пистолет. За изграждането му е необходимо намотка от нагревателно устройство (стара ютия или електрическа печка). Освен това последователността на действията е следната:

 1. За да се подобри функцията за нагряване, намотката е леко скъсена.
 2. Взема се азбесто-циментова тръба и в нея се фиксира нагревателна намотка, в единия край на тръбата трябва да има свободно пространство, тъй като ще има вентилатор.
 3. Проводниците са прикрепени към спиралата, която ще бъде свързана към мрежата, не забравяйте за реостата, който ще отговаря за степента на нагряване.
 4. Витлото е поставено на електродвигател, който също е монтиран в тръбата.

Струва си да се помни, че захранването на спиралата и захранването на вентилатора се правят отделно. Електрическият топлинен пистолет е готов!

Функционални характеристики

Когато нямате материалната възможност да закупите патентована фабрично изработена апаратура, тогава домашно приготвеният термопистолет е единственият начин да изпълните планирания от вас ремонт или план за строителство.

Принципът на действие на такава единица е прост: нагревателните елементи са монтирани в тръба, изработена от азбест или някакъв метал, или спирала е поставена по специален начин. От едната страна се вкарва мощен вентилатор, който издухва въздуха в тръбата, където се загрява и се изхвърля в помещението през отсрещния отвор.

Такива електрически устройства наистина бързо загряват помещения с различни размери. Всичко зависи от мощността на нагревателните елементи: колкото по-мощни, толкова по-бързо се създава оптималната температура. Има само един отрицателен момент - това е голям разход на енергия и бързо изсъхване на въздуха. Когато се използва в жилищен район, до него трябва да се постави отворен съд с вода, за да се овлажнява въздухът.

Термопистолет „направи си сам“ често се прави от гаражни майстори, за да отоплява тези помещения през зимата.

DIY Diesel Heat Gun

Ако трябва да направите дизелов топлинен пистолет, тогава трябва да разберете принцип на действие това устройство: при изгаряне на дизелово гориво се издухва топъл въздух и продукти от горенето.
Този тип топлинен пистолет се състои от две тела. Долната част на тялото е резервоар за гориво, той трябва да бъде направен от някакъв материал, който има ниска топлопроводимост. Също така се препоръчва да се положи допълнителен топлоизолационен слой. По-нататък над резервоара за гориво се намира на височина 15-20 сантиметра тяло на пистолета. Материалът за изпълнение може да бъде стоманена тръба или тръба от друг метал с удебелени стени. Производственият процес съдържа следните стъпки:

 1. Електрически мотор с вентилатор, горивна помпа с дюза и горивна камера са инсталирани и фиксирани вътре в тръбата.
 2. Краищата на тръбата са покрити с решетки.
 3. Между корпуса на пистолета и резервоара за гориво има тръба с филтър, преминаващ през който горивото влиза в дюзата и се запалва.
 4. Горивната камера е тръба с половин диаметър, здраво закрепена в центъра на тялото. Той има вертикален изход - оттам ще се отстраняват продуктите от горенето.

Този топлинен пистолет вече е за по-напреднали "потребители".

Самоделно направено дизелово оръдие

Уредът, работещ на дизелово гориво и дизелово гориво, може не само да бъде закупен в магазин за специално оборудване, но и да бъде направен на ръка.

Важно е да знаете, че сглобяването на това устройство е доста сложен процес. Той е достъпен само за опитни домашни майстори, които знаят как да боравят със заваръчна машина и друго сложно оборудване.


Диаграмата, показана на фигурата, не е единствената възможна опция за проектиране на топлинен пистолет. Разположението на компонентите може да варира в зависимост от лекотата на използване (+)

След като решихте сами да създадете дизелов топлинен пистолет, първо вземете избора на дизайна на модела. Устройствата с непряко нагряване имат най-добрите технически характеристики, но те са много по-трудни за сглобяване от устройства с отворен източник на топлина.

Основни конструктивни елементи

За да направите дизелово устройство със собствените си ръце, трябва да се погрижите за три компонента, всеки от които е независим дизайн.

Те включват:

 1. Жилище (обвивка) устройство, което изисква дебел лист метал или дебела стенна тръба.
 2. Горивната камера - поцинкована или друга дебелостенна огнеупорна тръба, чийто диаметър е два пъти по-малък от този на корпуса.
 3. Резервоар за горивооборудвани с помпа и филтър. Този елемент, обикновено разположен в долната част на корпуса, е направен от огнеупорен материал, който е желателно допълнително да се покрие с топлоизолатор.

Ще ви е необходим и вентилатор с работно колело, с желаната мощност от 220 вата. Такъв детайл е необходим, за да се създаде въздушен поток, който, след като обиколи отопляемата горивна камера, ще излезе.

За инсталирането на топлинен пистолет можете да използвате готови компоненти или да се справите с материала под ръка. В първия случай цената на домашно устройство ще бъде по-висока, но качеството му ще бъде близко до фабричното.

инструкции за сглобяване

Преди да започнете сглобяването на дизеловия пистолет, трябва да подготвите всички устройства и материали и след това внимателно да ги огледате за възможни дефекти.

Корпусът на устройството е направен от тръба или метален лист (в последния случай той трябва да бъде навит и краищата да бъдат свързани). През отвор в корпуса вътре в него е монтиран вентилатор, с помощта на който въздухът от помещението ще бъде изтласкан във вътрешността на устройството.

Направи си сам дизелово оръдие
Всички операции за сглобяване на дизелов топлинен пистолет се извършват в строго определена последователност. Особено внимание трябва да се обърне на качеството на шевовете, крепежните елементи и съединенията, за да се предотврати изтичането на гориво.

Строго в централната част на корпуса горивната камера е монтирана и закрепена, в края на която дюзата е фиксирана. Елементът е запечатан от двете страни, докато е необходимо да се направят два технологични отвора в него: единият за комина, другият за дюзата.

За удобно използване и пожарна безопасност е препоръчително да се монтира пиезо запалване в горивната камера. За това е подходяща фабричната версия, която може да бъде закупена в специализиран магазин.

Резервоарът за гориво с необходимия размер и вместимост се намира под корпуса. Горивната помпа за високо налягане и финият филтър за гориво трябва да бъдат закрепени в свързаното пространство.

С помощта на димер свържете вентилатора към битовото захранване. Този елемент ви позволява да регулирате температурата на нагрятия въздух, без да увеличавате разхода на гориво.

Също така е необходимо да се заварява коминна тръба към горивната камера, където продуктите от горенето ще бъдат отстранени.

Самосглобяване на дизелов топлинен пистолет
При проектирането на дизелово отоплително устройство трябва да се вземе предвид, че разстоянието между резервоара за гориво и горелката с резервоара трябва да надвишава 15-20 милиметра.

В края е необходимо да покриете краищата на устройството с дебела метална мрежа (можете да използвате два слоя). Това е необходимо, за да се гарантира безопасността, тъй като температурата на въздушната маса на изхода може да надвишава 250 градуса.

Всички връзки трябва да се извършват изключително внимателно, като се избягват течове, последствията от които могат да бъдат фатални. Преди да налеете дизелово гориво в резервоара, предназначен за него, е важно да проверите добре всички компоненти на устройството. Ако не сте сигурни в знанията си, по-добре е да използвате помощта на специалист.

Домашен гараж
Самоделният дизелов топлинен пистолет е ефективен начин за затопляне на гаража през студения сезон. Важно е да се гарантира, че нагревателните елементи не влизат в контакт със замразени части на машината.

Предимството на домашно приготвените термодизелови пистолети е тяхната ниска цена, в същото време техническите им характеристики и лекота на използване отстъпват на фабрично сглобените модели.

Друг недостатък на такива домашно приготвени продукти е трудността при определяне на мощността на самостоятелно направения термопистолет, поради което устройството може да не отоплява достатъчно помещението или твърде много.

Маслено оръдие

Някои майстори на гаражи правят устройства, използващи отработено масло, със собствените си ръце, но защо да преоткривате колелото, когато има фабрични настройки, които са одобрени за използване във всякакви помещения. Те работят с всеки хидравличен или моторни отпадъци, който може да бъде закупен евтино.

Топлинният пистолет за отработено масло, направен от гаражен майстор, ще бъде много по-евтин, но какво ще кажете за безопасността? Кой ще отговори, ако нещо се случи с инсталацията, работеща за добив на нефт? Във фабричната версия всички продукти от горенето се изхвърлят през тръбата навън, а в домашно приготвен агрегат маслото често изгаря в мръсна чаша от насочена към него горелка. Фабричната версия е с ефективност 100% и изгарянето на масло не нарушава екологията на помещението, което не може да се каже за занаятчийското производство.

Основни характеристики

Основни характеристики

Добре направените нагреватели са издръжливи, надеждни и издръжливи. Корпусът на устройството трябва да е устойчив на механични удари, корозия и внезапни промени в температурата. Освен това всички части на топлинния пистолет не трябва да се страхуват от висока влажност, особено когато се използват в помещения като оранжерии и оранжерии. Трябва да се има предвид, че устройството трябва да е леко за улеснение при транспортиране и движение. Силно се препоръчва използването на топлинни пистолети в помещения с висококачествена и надеждна вентилационна система или възможност за периодично проветряване на цялото пространство.

Електрическо оръдие

Преди да се пристъпи към производството, се прави подробна електрическа схема на устройството, всички компоненти са сглобени.

Схема на електрически пистолет

За да направите саморъчен термопистолет, ще ви трябват следните материали:

 1. Азбест - цинкова тръба с голям диаметър за навлизане на вентилатора. Някои хора предпочитат да направят калъф от поцинкован метал с дебелина най-малко 1 м, а цялото домашно устройство е по-мобилно.
 2. Електрически мотор и работно колело за монтаж на вентилатора - могат да бъдат закупени в магазините или сглобени от скрап, например, използвайте стар вентилатор и мотор от прахосмукачка.
 3. Нагревателните елементи могат да бъдат направени от специален проводник, като се навие върху електрода. Ще получите спирала, като за електрическа печка, само трябва да направите предварителни изчисления, в противен случай такъв пистолет може да изключи светлината в цялата област.
 4. Закупете или изберете керамични изолатори, меден проводник с напречно сечение най-малко 2 мм, предпазители 24 A, свързващ проводник с щепсел и други малки неща.

Едва след това започваме да сглобяваме електрическата част съгласно схемата, съставена по-рано. Електрически топлинен пистолет е сглобен, както следва:

 • подготвяме тялото и опората с изолираща подплата;
 • ние опъваме спиралата под формата на звезда и я фиксираме вътре в тялото или инсталираме нагревателните елементи в центъра на тръбата;
 • свързваме захранващите проводници към клемите;
 • поправяме вентилатора, вкарваме окабеляването;
 • инсталираме защитни решетки от двете страни на корпуса;
 • монтираме контролния блок и свързваме всички кабели към него;
 • ние инсталираме проводника, свързващ устройството към мрежата.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни