Устройството и принципът на работа на котел за отопление на вода: как работи бойлер за съхранение

Видове електрически бойлери

Най-икономичният начин за отопление на студена вода е използването на газов бойлер, но в повечето случаи този нагревател просто не може да бъде инсталиран. В многоетажните сгради най-често липсват специални системи за обезвреждане на отпадъците от горенето на природен газ и много частни къщи и вили не са снабдени с газ. Следователно в този случай инсталирането на електрически уреди за получаване на топла вода няма алтернатива. Всички електрически бойлери са разделени само на два вида: акумулаторни (бойлери) и проточни. По-долу ще разгледаме накратко принципа на действие на всеки тип поотделно.

 1. Електрически бойлер за съхранение (бойлер). Това устройство най-често се нарича котел. Устройството е обикновен резервоар за вода с инсталирани нагревателни елементи (TEN) и електронни или механични системи за управление. Самият контейнер е топлоизолиран от външната среда, което значително пести енергия. Принципът на действие на бойлера за съхранение е статичен. Резервоарът се пълни със студена вода и се нагрява от нагревателни елементи. Целият процес на отопление и поддържане на необходимата температура протича под контрола на блока за автоматизация.

 1. Течащ електрически бойлер. Принципът на действие на проточния бойлер е динамичен. Това устройство няма резервоар за студена вода. Процесът на нагряване на вода чрез нагревателни елементи протича в специални тръби и намотки с постоянен поток на водата през тези елементи. Както в системите за съхранение, принципът на механично или автоматично управление с помощта на електронен модул е ​​реализиран в проточните бойлери. За бързо нагряване на силен поток от вода до необходимата температура, моментният електрически нагревател трябва да има достатъчна мощност, което е категоричен недостатък.

Тези два вида електрически бойлери могат да имат различен дизайн. Има устройства с индиректно нагряване, при които топлинната енергия се прехвърля към водата чрез допълнителен топлоносител в модула за топлообмен. В този случай нагревателните елементи загряват специална течност, която от своя страна пренася топлината към студената вода в топлообменника. Освен това като нагревателни елементи могат да се използват не само нагревателни елементи, но и други устройства, например инфрачервени източници.

Но всички тези устройства са много по-скъпи, поради което се използват главно бойлери с поток и съхранение с директно нагряване на водата чрез съпротивителни нагревателни елементи, тоест нагревателни елементи. По-долу ще разгледаме по-отблизо устройството, принципа на работа, предимствата и недостатъците на двата вида електрическо отоплително оборудване за вода. Това ще ви позволи да направите правилния избор на устройство за непрекъснато подаване на топла вода във вашия дом, офис или сервизно помещение.

Колко често и как трябва да се почиства бойлерът?

Котелът трябва да се почиства поне веднъж на всеки две години. Производителите препоръчват почистване веднъж годишно. Честотата на процедурите за почистване пряко зависи от степента на твърдост на водата. Ако водата е добре, твърда или не отговаря на стандартите, тогава котелът ще бъде задръстен с котлен камък много по-бързо. На практика има случаи, когато котелът е бил запушен само за два месеца употреба. Има и противоположни случаи, когато котлите служат 15 години без нито едно почистване и остават в експлоатация.

Няма нужда да изпадате в крайности. След закупуване и инсталиране на бойлера е необходимо да се извърши превантивно почистване след около година или година и половина. Ако по време на процедурата установите, че няма много котлен камък, тогава второто почистване може да се извърши след две години. Ако забележите, че котелът загрява водата по-дълго и загрява по-малко вода и издава силно съскане по време на работа, това означава, че е необходимо спешно почистване. Ако е необходимо, заедно с почистване на котела, е необходимо да се замени магнезиевият анод.

Изключете уреда от електрическата мрежа преди почистване. След това трябва да отворите долното отделение на резервоара и да изключите проводниците. След това трябва да изключите студената вода, да свържете специална тръба с подходящ диаметър към дренажния клапан и напълно да изключите тръбата, която доставя студена вода. Може да отнеме повече от 30 минути, докато водата изтече. След това трябва да извадите нагревателния елемент. За да съберете мащаба, имате нужда от кофа. Не е необходимо да почиствате котела до перфектно състояние, тъй като може да повредите частите. Фенерче ще помогне при почистване на резервоара. След завършване на механичното отстраняване на котления камък изплакнете резервоара и изсушете нагревателния елемент. След това можете да започнете сглобяването на бойлера. Някои хора съветват да сложите около един литър оцет в резервоара, за да помогнете за почистването на повърхността. След сглобяването не забравяйте да проверите дали няма изтичане. Ако не сте уверени във възможностите си, тогава е по-добре да поверите поддръжката и почистването на устройството на професионалисти.

Бойлер за съхранение

Устройството за бойлер за съхранение е съвсем просто. Основният елемент на устройството е резервоар за вода, изработен от неръждаема стомана или алуминий. Ако резервоарът е направен от обикновена стомана, тогава вътрешната му повърхност на резервоара е покрита със специални материали, които подобряват неговите характеристики и устойчивост на корозия. В резервоара за съхранение е инсталиран нагревателен модул, състоящ се от един или няколко нагревателни елемента. Нагревателните елементи могат да бъдат "мокри" или "сухи". В първия случай нагревателният елемент е в пряк контакт с вода, а във втория е поставен в тръба, която загрява водата.

Цялата тази конструкция е поставена във външна обвивка и изолирана от нея със специален топлоизолационен материал. В резервоара са инсталирани термостат и други необходими сензори, свързани към системата за автоматизация и информационните модули. На външната обвивка на устройството е монтирана система за управление, механична или електронна. По-долу е дадена класическа схема на бойлер за съхранение на вода в разрез с минимално необходимия набор от елементи.

Как работи бойлер за съхранение? Това е доста просто! Принципът на работа на котела се основава на свойствата на водата с различни температури. Както знаем от училищния курс по физика, топлата течност има тенденция нагоре, а студената - надолу. Именно върху този физически феномен се изгражда работата на всички бойлери за съхранение. Студената вода се подава от дъното на устройството и се нагрява от нагревателен елемент. Докато се издига, той се изважда от резервоара през висока тръба за всмукване на гореща вода. Самият процес е прост, но за надеждното функциониране на цялата система е необходимо инсталирането на допълнителни елементи и системи както вътре в резервоара, така и върху защитната обвивка.

Вътре в резервоара за съхранение е инсталиран магнезиев анод, който е необходим за намаляване на количеството свободни йони във водата. Този елемент дава възможност значително да се намали корозията на вътрешните части на котела. А също така в резервоара е инсталиран термостат, който ви позволява да регулирате температурата на водата и да изключвате нагревателните елементи, когато се достигне необходимия температурен режим. Целият процес на отопление и отвеждане на топла вода в котела е показан на следващата фигура.

В повечето електрически бойлери за съхранение са инсталирани температурни сензори, с показания, показани на електронен дисплей или механичен термометър. Студената вода се подава през кран с предпазен клапан. Режимите на работа на котела се контролират както от електронни модули, така и от механични регулатори в по-опростените модели. Предимствата на акумулаторните електрически бойлери включват способността да загряват големи маси вода и ниската консумация на енергия, а недостатъците са високата цена.

Предимства и недостатъци на бойлерите

По-горе говорихме за това как работи електрически бойлер за съхранение. Много от вас може да кажат, че цената на 80L електрически бойлер е много висока. Но цената може да се компенсира от най-важната й полза - спестяване на пари. Това се случва, ако при използване на котел просто не плащате за топла вода. Освен това това е от голямо значение за тези хора, които имат монтирани измервателни уреди в къщата или апартамента си. В този случай се консумират само студена вода и електричество. Що се отнася до последното, то в минимален размер.

 • Различните модели бойлери могат да имат различни характеристики. Хоризонталните плоски бойлери от 80 литра имат следните предимства:
 • Компактни размери. Плоският котел ще заема няколко пъти по-малко място от кръглия. Можете лесно да го инсталирате на пода, на стената в кухнята или навсякъде другаде. Плоският модел на нагревателя е отличен рений за апартамент с малка площ.
 • Поддържане на температурата на водата. В допълнение към всички предимства, плоският, кръгъл нагревател за съхранение има функция Thermos. Това означава, че охлаждането на водата е бавно. Това означава, че не е нужно да загрявате водата всеки път, когато трябва да измиете чиниите или да вземете душ.
 • За всеки бойлер централата издава двегодишна гаранция. Изхождайки от това, в случай на повреда, имате право да се свържете със сервизния център за ремонт напълно безплатно.

Ако говорим за недостатъците на плоските котли, тогава, разбира се, много тук ще зависи от модела. Например, ако нагревателят е проточен, тогава можете да забравите за спестяване на електроенергия, тъй като водата ще се нагрява по посока на движението си. Това означава, че енергията за отопление ще се използва, докато водата тече. Натрупващите котли в този случай са много по-изгодни, така че например можете да използвате нагрята вода само веднъж за дълго време, без да изключвате нагревателния елемент. Много разработчици специално намаляват енергийната ефективност на плоските нагреватели, за да намалят общия им размер. Въз основа на това не е нужно да купувате много малък модел, най-вероятно той ще бъде неефективен.

електрически бойлер за съхранение 80 литра плосък

Какво да търсите при избора на бойлер

Всеки котел има определени плюсове и минуси. Но има няколко точки, на които просто трябва да обърнете внимание при избора на всякакви опции за бойлер:

 • Механичното управление на устройството винаги ще бъде по-надеждно от електрическото управление, тъй като електротехникът може да повреди цялото оборудване в случай на случайни скокове на тока.
 • Емайлираното покритие е най-ефективно, тъй като може да предотврати корозия при заваръчния шев. Има и друго голямо предимство на емайла - ниска електрическа проводимост. В резултат резервоарът, облицован с емайл, няма да корозира шевовете.
 • Най-добре е да определите обема на бойлера предварително, след като приблизително сте изчислили колко вода възнамерявате да използвате за единица време. Много малък резервоар няма да може да отговори на вашите нужди, ако имате голямо семейство. Но в същото време резервоар от 80 литра в къща за един човек ще консумира много ненужна електроенергия.
 • Нагревателен елемент, който няма да е в пряк контакт с вода, ще ви служи много по-дълго. Това се дължи на факта, че върху него не започва да се образува мащаб. Има още едно предимство на сухия нагревателен елемент - да не се оттича водата от резервоара.
 • Всяко отоплително устройство изисква постоянна поддръжка, независимо от честотата на неговото използване. Колкото по-често проверявате устройството за повреди и сменяте части, които не работят, толкова по-дълго устройството ще може да ви обслужва.
 • Ако закупите котел от ръцете си, тогава няма да ви бъде издадена гаранционна карта и имате големи рискове да закупите нискокачествено оборудване.
 • Котелът трябва да бъде инсталиран от професионалисти. Ако искате да инсталирате плосък, вертикален или друг нагревател за 80 литра, това може да доведе до неговата повреда, а що се отнася до гаранцията, тя вече няма да е валидна.

Струва си да се отбележи, че устройствата на барел или плосък котел със същия обем няма да се различават помежду си. Така че, когато избирате формата му, трябва да се ръководите от наличието на свободно пространство във вашата къща. 80-литров плосък вертикален бойлер за съхранение ще бъде по-подходящ вариант за малка къща или апартамент.

котел плюсове и минуси

Популярни модели и техните характеристики

Нагревател от 80 литра ще бъде най-добрият вариант за семейство от двама или трима души. Характеристиките на котлите, тяхната цена могат да варират. Зависи от производителя. По-долу в нашата статия ще ви разкажем за най-популярните модели. В допълнение към всички горепосочени модели, все още има огромен брой евтини и много надеждни модели на котли от 80 литра. В този случай изборът ще зависи от вашите собствени предпочитания по отношение на един или друг производител и няколко фактора. Ако не можете сами да изберете модела, от който се нуждаете, по-добре е да потърсите съвет от опитен специалист.

котел плюсове и минуси

Поддръжка на котела

Ако е инсталиран котел, тогава трябва да знаете как да се грижите за него. За да удължите експлоатационния живот на бойлера за съхранение на вода, трябва постоянно да извършвате технически преглед и да сменяте части. Много често срещан проблем е образуването на котлен камък върху нагревателния елемент. Това може да бъде напълно избегнато чрез инсталиране на специални филтри за вода върху входящата тръба или чрез постоянна подмяна на нагревателния елемент.

Освен това проблемите с резервоара могат да се изкривят, ако върху него има голям брой шевове, което ще бъде проблемни зони поради образуването на корозия. Това ще бъде от значение за вертикални, плоски котли Termeks 80 литра.

https://youtu.be/NXTujd3XLuc

Проточен бойлер

Устройството на проточен бойлер е напълно различно от принципа на действие на съоръженията за съхранение. Това устройство няма резервоар за съхранение на вода и се нагрява с постоянен поток течност през отоплителния модул. Като такъв модул се използва конструкция, изработена от тръби с нагревателни елементи, която може да бъде разположена както отвън, така и вътре в конструкцията. Най-добрият материал за направата на нагревателен модул е ​​медта, но в по-евтините модели може да се използва неръждаема стомана или алуминий.

В допълнение към модула за нагряване на вода, устройството включва различни допълнителни устройства. За определяне на минималното водно налягане, при което може да работи бойлерът, е необходим сензор за воден поток.Температурният сензор, температурният контролер (термостат) са предназначени да контролират режимите на работа. Термичният предпазител изключва системата при надвишаване на максимално възможните температури на водния поток. На снимката по-долу е показана класическа диаграма на напречното сечение на електрически проточен бойлер.

Кратка историческа справка

През 1760 г. швейцарецът Сосюр изобретява слънчев бойлер. Той взе два контейнера с вода и ги постави в изолирана борова кутия, покрита със стъкло отгоре. Слънчевата светлина, пробивайки стъклото, пада върху черната облицовка на кутията, която, погълната от слънцето, я превръща в топлина, причинявайки нагряване на водата. Но това беше просто преживяване. През 1891 г. Съединените щати произвеждат първия слънчев бойлер за продажба.

Първият битов бойлер е изобретен от английския художник Моен през 1868 годинаработещи на твърдо гориво. Изобретението е кръстено на горещ извор в Исландия. Устройството загрява водата, която тече през тръбите, с горещи газове от горелката, която е разположена на дъното, и водата тече във вана или заместен съд. Изобретението остана без бъдеще, тъй като нямаше комин и представляваше опасност за хората.

В това видео ще научите схемата за свързване на котела към водопровода:
https://youtu.be/i7Tt_zqVh7Y
Поредица от експерименти за изобретението на бойлер са предприети в Европа и САЩ. В края на 19-ти век американците вече продават първите си бойлери с газ, а по-късно норвежкият инженер Едуин Руд, след като емигрира в САЩ, създава бойлер за съхранение на газ, който все още се използва активно в Америка. През 1905 г. една от европейските компании произвежда първия в света газов бойлер, чийто изобретател е германският инженер Йохан Вайплант.

Оттогава газовите бойлери почти не са се променяли, но тяхната система за сигурност се е подобрила. През 1987 г. първият електрически бойлер с електронно управление се пуска в продажба в Берлин.

Електрическите нагреватели за съхранение се споменават за първи път през 30-те години на миналия век. Но едва в средата на 90-те години френската компания Atlantic разработи и подобри системата за сухи нагревателни елементи.

В Русия през 40-те години започва производството на газови бойлери. През 90-те години електрическите започват да се внасят от чужбина, които са популярни и до днес.

Преглед на пазара на електрически бойлери

В момента на руския пазар за електрическо оборудване за отопление на вода има повече производители, както местни, така и чуждестранни. Разбира се, доминират предимно чуждестранни производители като MTS и Lorenzi Vasco, но те не могат да бъдат наречени нетен внос. Повечето компании отварят собствени производствени мощности с пълен цикъл в Русия, с производство на основни компоненти. Това ви позволява да намалите производствените разходи и да ги направите достъпни за широк кръг купувачи. Една от тези компании е италианската корпорация Thermex, чиито продукти на практика са се превърнали в руска марка.

Повече от двадесет години тя успешно работи в Русия, отваря собствени фабрики и предоставя на нашия пазар висококачествени електрически бойлери. Гамата от този производител включва всички видове електрическо оборудване за отопление на водата. Популярността на бойлера Termex сред потребителите е много висока благодарение на иновативните идеи, използвани при производството му. Принципът на действие на бойлера Termeks, независимо от вида на устройството, не се различава от подобни продукти на други производители.Но веднага трябва да се каже, че продуктите на компанията са спечелили доверието на руския купувач със своите технически характеристики и достъпни цени.

Защо бойлерите от корпорация "Термекс" са толкова добри? Всичко е много просто! Гамата от продукти е много широка и позволява на почти всеки потребител да избере оборудване за отопление на вода според своите нужди. Електрически бойлери Termeks се произвеждат в широк диапазон от вътрешни обеми от 10 до 300 литра. Проточните нагреватели с различна мощност ви позволяват почти незабавно да затопляте течащата студена вода до необходимата температура.

Други предимства на електрическите бойлери Termeks включват следните технологични и дизайнерски характеристики:

 • гамата от бойлери за съхранение се състои както от кръгли, така и от плоски модели с различни размери с лаконичен дизайн;
 • висококачествената топлоизолация на продуктите и автоматичното управление на режимите на работа могат значително да спестят енергия;
 • в различни модели се използват както електронно, така и механично управление, което дава възможност за оптимизиране на целия процес на нагряване на вода;
 • резервоарите за бойлери за съхранение са изработени от специална неръждаема стомана с висока устойчивост на корозия;
 • при проточните бойлери отоплителният модул е ​​изцяло изработен от мед, което увеличава неговата надеждност и издръжливост;
 • при някои модели бойлери за съхранение вътрешната повърхност на резервоарите е покрита с порцелан от био стъкло, което напълно елиминира корозията на резервоара.

В допълнение, продуктовата гама включва електрически бойлери с комбинирана система за отопление на водата.

Устройството и общият принцип на действие на бойлера за съхранение

Общото устройство на бойлер за съхранение е едно и също за всеки модел. Котелът се състои от резервоар за вода, който е затворен в декоративна обвивка, а между тях е положен нагревател. Оказва се като термос. Основната разлика между бойлерите е какъв нагревател имат: електрически нагревателен елемент или газова горелка.

Има бойлери за непряко отопление, където нагревател, свързан към отоплителната система, служи като нагревател. Такива котли се оказаха практически не търсени. Отоплението не работи целогодишно, което означава, че човек няма възможност да използва топла вода през лятото.

Натрупващите нагреватели се различават според вида на инсталацията. Вертикалните котли заемат много място, поради което са поставени в просторна стая. Хоризонталният бойлер е по-подходящ за малка стая. Последната опция е неудобна по отношение на използването. В случай на хоризонтален котел, горещият и студеният слой вода бързо се смесват. В резултат на това, когато кранът се отвори, врящата вода тече и след около минута започва да тече по-студена вода.

Общо устройство на котела

Нека разгледаме как изглежда диаграмата на конвенционален бойлер от тип съхранение:

 • Котелът е базиран на резервоар. При домакинските модели капацитетът му е ограничен до 300 литра. Резервоарът е изработен от неръждаема стомана или стомана. За да се предотврати ръждата на метала, като вътрешно покритие се използва стъклен емайл, стъклен порцелан или титаново пръскане.
 • Резервоарът за вода е затворен във външна декоративна обвивка. Може да бъде направен от неръждаема стомана, обикновена емайлирана стомана или пластмаса.
 • Пространството между резервоара за съхранение и външната обвивка е запълнено с топлоизолационен материал - полиуретанова пяна.
 • Предната част на външната обвивка на бойлера е снабдена с термометър.
 • Сърцето на бойлера е нагревателят. Електрически бойлер работи от вграден елемент - нагревателен елемент (тръбен електрически нагревател). Газовите бойлери за съхранение на газ са оборудвани с горелка и комин.
 • Тръбите за топла и студена вода излизат на дъното на бойлера.На тръбата за студена вода е монтиран предпазен клапан, както и възвратен клапан. Първият се отваря от излишното налягане на водата в резервоара. Вторият - не позволява на водата да напуска резервоара при липса на налягане във водоснабдителната система. Тръбата за топла вода е свързана с всмукателната тръба.
 • Електронното устройство е предназначено да контролира работата на бойлера за съхранение. Той получава сигнал от термостат, чиито сензори са монтирани вътре в резервоара.
 • Магнезиевият анод предпазва стоманения резервоар на котела от галванична корозия чрез отделяне на йони.

Инсталирането и експлоатацията на всеки бойлер за съхранение не създава затруднения за потребителя. Устройството е прикрепено към стената със скоби. Захранващата тръба може да бъде свързана само със захранване със студена вода. Това е принципът на работа на котела, тъй като в него се загрява студена вода. Ако входът на бойлера за съхранение е свързан към централизираното водоснабдяване на апартамента, правилното постигане на температурата след подаване на топлата вода в резервоара ще стане невъзможно.

Принцип на действие

Основният принцип на действие на бойлера за съхранение е разделянето на слоеве по течности с различни температури. Според закона на физиката горещата вода е отгоре, а студената - отдолу. За пълно разбиране на това как работи котелът, ще разгледаме всички стъпки в ред:

 • Когато отворите крана за вода, водата започва да тече. Горните слоеве гореща течност от резервоара на котела се насочват през всмукателната тръба към тръбопровода.
 • Налягането в резервоара за бойлер става по-малко, отколкото в тръбата за подаване на вода. Възвратният клапан се отваря и захранването със студена вода започва. Когато налягането на водопровода и вътре в резервоара е равно, възвратният клапан се затваря. По време на грима студената вода не се смесва с гореща вода благодарение на разделител, монтиран в края на захранващата тръба.
 • Сензор сигнализира за навлизането на студена вода в резервоара на бойлера. Той инструктира контролния блок да включи отоплението.
 • Електричеството се подава към нагревателния елемент, а водата се загрява до зададената температура. С газов бойлер, газът се подава към горелката вместо електричество. Когато водата достигне желаната температура, термостатът изключва нагревателния елемент.

Основи на работа с бойлер

Целият процес на работа на котела се състои от три етапа:

 1. Напълване на котела със студена вода.
 2. Загрейте тази вода до зададената от вас температура,
 3. Разпределение на вече загрята вода по предназначение.


Когато котелът е изключен, трябва да се възстанови нормалното подаване на вода от крановете

Как да напълните котела и да го включите

Последователността от действия, необходими за започване, е проста.

 1. Изключваме общия кран за подаване на топла вода от основната захранваща система. Това ще предотврати потока на загрята вода от устройството обратно в главната тръба.


  Преди да използвате котела, затворете крана за гореща вода на щранга

 2. Отваряме клапаните за топла вода в кухнята и банята, източвайки останалата вода в системата.
 3. След това напълно отваряме крановете, които подават топла и студена вода към котела. Напълваме резервоара, спираме водата.
 4. Свързваме котела към изхода (индикаторът трябва да светне). Използвайки превключвателя на термостата, ние задаваме програмата за отопление, от която се нуждаем. Пуснахме устройството в експлоатация.
 5. Чрез завъртане на термостата ще можем да регулираме температурата на водата от минималната до максималната, отбелязана на копчето на термостата. Когато зададената стойност за отопление се появи на термостата, устройството ще издава звуков сигнал със запалена индикаторна лампа.


  С помощта на термостат постигаме загряване на водата до желаната температура

 6. За всеки случай проверяваме тръбите за течове. Сега можете да използвате топла вода по свое усмотрение.

Когато стартирате уреда в режим на отопление, уверете се, че той е пълен с вода, доколкото е възможно.Включването на празен котел в този режим ще доведе до неговата незабавна повреда.

Ако водата във вашия район е „твърда“ (с високо съдържание на сол), препоръчително е да инсталирате магнитен омекотител на входа на котела или да поставите филтър. Те забавят процеса на корозия и спомагат за увеличаване на живота на устройството.

Как да изключите бойлера

За да изключите котела, трябва да направите в обратен ред всички стъпки, предприети, когато е включен. Тоест върнете нормалния поток вода от централната тръба към смесителите.

 1. Спираме програмата за отопление, извършена от уреда. Ние го изключваме от мрежата.
 2. Затваряме и двата крана за вода (студена и гореща), отиващи към котела.
 3. Оставяме бойлера в това положение, докато има нужда да го използваме отново.
 4. Отваряме крана с топла вода, идваща от основната тръба на системата.

Докато нагревателят е в работен режим, не го изключвайте от мрежата при никакви обстоятелства.

Нежелателно е много често да включвате и изключвате бойлера. Това може да доведе до отказ на цялата автоматизация на устройството. Ако ежедневно отоплявате вода, най-добре изобщо не изключвайте котела. Пълното му изключване се препоръчва само в случай на продължително неизползване.

Видео: включване и изключване на котела по време

Как да настроите котел

Колкото повече загряваме водата в резервоара на котела, толкова повече вода с необходимата температура ще получим при смесване със студена вода. Ако търсенето на топла вода е ниско и имате инсталирани водомери, ще бъде удобно да зададете температурен режим, който ви позволява изобщо да не разреждате водата. По този начин ще спестим както вода, така и електричество.

Препоръчителната оптимална температура на водата е 55 ° C. При тази степен на нагряване, най-ниската степен на натрупване на котлен камък. Температурите под 55 ° C също не винаги имат добър ефект върху устройството. Например водата при 30–40 ° C е идеална среда за растеж на бактерии, което води до гъбични инфекции на стените на резервоара. В такива случаи водата придобива упорита мухлясала миризма.

Устройството и принципът на работа на електрически котел

Електрическите бойлери се считат за най-популярни сред жителите на апартаменти и частни къщи. Популярността се дължи на лекотата на инсталиране и експлоатация. Диаграмата показва разрез на устройството за бойлер за съхранение. Нека да разгледаме как изглежда електрически котел отвътре:

 • Ще започнем да разглеждаме устройството на акумулиращ електрически бойлер с резервоар. Той е с кръгла или овална форма. Резервоарът е затворен в декоративна обвивка. Вътрешното пространство между двата контейнера е запълнено с полиуретанова пяна.
 • Характеристика на електрическото бойлер е наличието на нагревателен елемент. Елементът е монтиран в долната част на резервоара на котела върху фланцова връзка.
 • Термостатът управлява включването и изключването на нагревателния елемент. Всеки бойлер за съхранение работи без превишаване на максимално допустимата температура. За електрическите котли тази цифра е 75 o C.
 • Бойлерът е защитен. В случай на повреда на термостата, нагревателният елемент ще бъде обезсилен, когато критичната температура на водата достигне 85 o C.
 • Топлата вода се изтегля през тръба, чийто край се извежда в горната част на резервоара на котела. В дъното на резервоара е монтирана разклонителна тръба за подаване на студена вода.
 • Магнезиевият анод предпазва корпуса на резервоара от корозия. След 2-3 години елементът се срутва и трябва да бъде заменен.
 • Работата на бойлера се сигнализира от индикаторна лампа.

Знаейки как работи котелът, можете да разберете работата му. Студената вода навлиза във вътрешността на резервоара на котела през тръбата. Сензорът изпраща сигнал към управляващия блок, който, използвайки термостат, подава напрежение към нагревателния елемент. Водата се загрява до зададената температура. Сензорът подава нов сигнал и термостатът прекъсва захранването. След изтегляне на гореща вода цикълът се повтаря.

Разновидности на нагревателни елементи

Според принципа на действие нагревателните елементи са еднакви. Спиралата действа като нагревателен елемент. Но според изпълнението на нагревателните елементи те се различават и се разделят на два вида:

  Мокрият нагревателен елемент се състои от спирала, херметично затворена вътре в медна тръба. Като пълнител се използва кварцов пясък. Той действа като изолатор и предпазва намотката от допир до вътрешните стени на медната тръба. Предимството на мокрите нагревателни елементи е ниската цена. Недостатъкът е големият му размер и ниският индикатор за електрическа безопасност. Ако медната тръба е повредена или бобината я докосне, възниква повреда. В резултат на това човек, който използва гореща вода, получава токов удар.

Бойлер за съхранение със сух нагревателен елемент е по-скъп, но е по-безопасен и има дълъг експлоатационен живот. Компактните размери позволяват да се монтират два нагревателя в котела. Най-надеждният е сух нагревателен елемент, чийто набор е направен от сапун.

Как да включа котела (бойлер)? Процедура

В съвременния свят хората са свикнали с комфортни условия и затова се опитват да създадат най-удобното пространство около себе си.

За да не се притеснявате от прекъсвания в подаването на топла вода, мнозина решават да инсталират бойлер. Но поради рядката употреба не всеки знае как да включи котел с определена марка.

Всъщност изобщо не е трудно и, спазвайки определен ред действия, можете сами да се справите със задачата.

Предимства на котела

Топлата вода в къщата изобщо не е лукс, а необходимо условие за комфорт. Жителите на градските апартаменти обаче често са изправени пред факта, че през лятото топлата вода се изключва от централизираното захранване за ремонтни дейности. Това принуждава много хора да инсталират котли - контейнери, които им позволяват да загряват водата и да я използват в местната водопроводна система.

Предимството на този тип нагреватели е, че те могат да бъдат инсталирани в почти всяка, дори и най-малката стая. Съвременните модели консумират малко електричество, което спестява семейния бюджет. И най-важният плюс е, че в къщата винаги ще има запас от топла вода.

Такива устройства са доста лесни за работа, но при нередовна употреба можете да забравите как правилно да включите котела.Диаграмата е еднаква за повечето модели.

И при спазване на определена последователност от всички действия бойлерът ще служи на собственика си дълго време.

Можете да го включите сами, ако имате инструкции, или можете да се свържете със специалист за помощ.

Когато вече е инсталиран и свързан към водоснабдителната система, е необходимо да се направи пробен пуск и да се провери работата на котела. Всъщност не би трябвало да има затруднения с това и самият процес не изисква специални умения.

На първо място, е необходимо да изключите клапана на централизираното водоснабдяване на топла вода в апартамента. Това ще попречи на нагрятата вода да напусне общия щранг. В противен случай всички жители на входа ще използват водата от котела. Манипулацията се извършва и ако има възвратен клапан.

Почти всички модели нагреватели на пазара (Thermex, Timberk, Electrolux, Ariston и други) се включват по същия начин.

Процедура

Как да включа котела, така че да се появи топла вода? За да направите това, следвайте стъпките, изброени по-долу, в следния ред:

 1. Отворете крана за гореща вода на миксера и се уверете, че го няма. Спирателен клапан.
 2. Отворете крана със син кръг на входа на бойлера, след това крана на изхода, маркиран с червен знак. Изчакайте известно време, докато целият въздух се освободи от системата, ако в котела няма вода. Следва процесът на пълнене на бойлера.
 3. В случай, че котелът е бил напълнен с вода, просто трябва да го източите малко и да затворите крана с червен кръг.
 4. Преди да включите котела в резервоара, резервоарът трябва да бъде напълно напълнен с вода. В противен случай съществува риск от изгаряне на тръбния нагревател, ако моделът не е оборудван със защитна система.
 5. В процеса на нагряване на водата е важно да се контролира температурният индикатор и подаването на напрежение към нагревателния елемент.

Експертите съветват да зададете работната температура на устройството на 55-60 ° C. Това ще помогне да се избегне развитието на гъбички и бактерии в резервоара, както и да се предотврати образуването на котлен камък върху нагревателния елемент.

Котлите се използват предимно през лятото, когато често се случва прекъсване на подаването на топла вода. Ако необходимостта от отопление с нагревател е изчезнала, е важно да знаете как да изключите котела и да включите топла вода от централизирана система. Процесът може да отнеме малко повече време, отколкото при свързване на устройството.

На първо място, устройството е изключено от електрическата мрежа. Някои експерти не препоръчват да се съхранява останалата вода в резервоара, докато други, напротив, твърдят, че по този начин частите ще корозират по-малко. Ако водата все още остава в резервоара, трябва да се източи, преди да включите котела следващия път.

Наложително е да се изключи подаването на студена вода към отоплителната система (почукайте със син кръг). След това изпускателният клапан на нагрятата течност се затваря. Последният етап е включването на гореща вода върху смесителя.

Препоръки

Демонтажът на бойлера се извършва само след пълното източване на водата от резервоара. За да направите това, изключете маркуча за подаване на студена вода към котела и поставете на негово място тръба, през която ще излезе останалата течност.

По време на периоди, когато няма нужда от експлоатация на котела, устройството е предотвратено: нагревателният елемент се почиства от котлен камък, определя се наличието на покритие вътре в резервоара с магнезиев анод (защита срещу корозия). Най-добре е да правите това веднъж годишно (самостоятелно или да се обадите на специалист), за да удължите живота на бойлера.

Източник: https://FB.ru/article/320340/kak-vklyuchit-boyler-vodonagrevatel-poryadok-deystviy

Устройството и принципът на действие на газов уред за отопление на вода

По отношение на структурата и принципа на работа, газовият котел е малко по-различен от електрическия си колега. Газовият бойлер има същия резервоар, затворен в корпус с изолация от полиуретанова пяна. Анодът служи като защита. По тръбите, монтирани в резервоара, се подава студена вода и се изтегля топла вода. Отоплението се включва и изключва от термостат. Тук свършват всички прилики. Водени от схемата, ще разгледаме по-отблизо котелното устройство, за да идентифицираме основните разлики между газовия уред:

 • Основната разлика от електрическия котел е наличието на газово устройство за нагряване на вода - горелка.
 • Връзката с газопровода се осъществява през блока. Вътре в него е монтиран редуктор, който е свързан чрез тръба към дюзата на горелката.
 • Дизайнът на резервоара за бойлер за съхранение се различава значително от електрическия аналог по наличието на комин. Състои се от стоманена тръба, заварена вертикално през целия резервоар. Отгоре коминът е свързан с аспиратор. Чрез него продуктите от горенето се изхвърлят на улицата.
 • Вътре в комина е монтиран сплитер. Плочите му отнемат топлината на отработените газове и я отдават на вода. Оказва се двойно нагряване: от горелката и разделителя.
 • Поради температурната разлика между студената вода и пламъка на горелката, в комина се образува конденз. За да го съберете, под горелката е монтиран пръстен.

Газовият бойлер работи по същия принцип като електрически котел. Единствената разлика е, че електронен блок с термостат контролира работата на горелката. Когато температурата спадне, към дюзата се подава газ и се получава запалване. Когато температурата на водата достигне зададените параметри, горелката се изключва.

Газовите бойлери са слабо търсени поради сложността на инсталацията. Ще бъде необходимо да се изготви проект, а инсталирането е разрешено само от специалисти на газовата служба. Безспорното предимство обаче са спестяванията поради по-ниската цена на газа.

От двата разгледани варианта първото място е дадено на електрическите бойлери за съхранение. Устройството може да бъде инсталирано независимо на всяко място. Основното нещо е да се осигури непрекъснато подаване на студена вода под налягане.

Електрически бойлер от тип акумулатор или по прост начин бойлер отдавна и здраво влезе в живота ни, осигурявайки допълнителен комфорт и ви позволява да не зависи от комуналните системи за топла вода. Това просто устройство автоматично поддържа необходимата температура на водата, като същевременно има определен запас от нея. Устройствата, произведени от индустрията, имат разнообразни форми, размери и външен дизайн. Въпреки очевидните разлики, в основата си всички бойлери имат сходен дизайн и един принцип на действие. Въпреки това, когато се прави избор между определен модел котел, трябва не само да се разбере как работи, но и да се разберат характеристиките на изпълнението на някои от неговите компоненти.

Как правилно да използваме вече работещ бойлер?


Пример 3 за свързване на електрически бойлер.

Трябва да знаете, че котелът не трябва да се изключва от електрическия ток по време на работа. Ако временно не е необходима топла вода, устройството може да бъде изключено от контакта. Това ще ви спести енергия.

Въпреки това, много експерти твърдят, че ако котелът постоянно се пълни с нагрята вода, тогава той не претърпява разрушаване (корозия). Освен това е много по-лесно за устройството да зададе необходимата температура, отколкото да започне отоплението от нула. За да предотвратите пожар, уверете се, че уредът е заземен.

Проточните котли нямат ограничения за количеството нагрята вода. Обикновено те се използват наведнъж само на едно място (където мият чиниите или се къпят). Ако напълно отворите крана, водата в бойлера няма да има време да се нагрее. За да се намалят топлинните загуби, котелът трябва да се монтира възможно най-близо до мястото, където се използва топла вода.

Ако в къщата се подава твърда вода, тогава е необходимо да се инсталира устройство за пречистване на водата, защото в противен случай бойлерът ще се повреди много бързо. Ако устройството е инсталирано в сауна или вана, трябва да се уверите, че върху него не попадат капки течност. Невъзможно е да се използва проточен електрически котел в тези къщи, където температурата на въздуха често пада до нула.

Дизайн на котела

Всъщност всеки бойлер от този тип е голям термос с тръбен електрически нагревател (TEN) вътре, така че дизайнът на всички котли има следните елементи:

 • външен корпус с части, които позволяват устройството да бъде монтирано на стена или под;
 • вътрешен резервоар;
 • топлоизолационен слой между вътрешния контейнер и тялото;
 • тръбен електрически нагревател;
 • термостат с възможност за регулиране на температурата на нагряване;
 • предпазен клапан;
 • защитен магнезиев анод;
 • верига за управление и индикация.

Когато избирате котел, човек не може да не забележи голяма разлика в цената, дори между различните модели на един и същ производител. Това се дължи преди всичко на технологията и материала, използвани за производството на вътрешния резервоар, както и наличието на електронен блок за управление и показване.

Тези параметри определят удобството при използване на устройството, както и продължителността на неговото обслужване.

Жилище

Калъфите на бойлери имат както строго цилиндрични, така и овални и дори правоъгълни форми, различни цветове и дизайнерски дизайн. Често термометърът е прикрепен към външната страна на корпуса, за да следи работата на устройството, както и регулаторите или контролните елементи. Корпусите са изработени от стоманена ламарина или пластмаса.


Характеристики на вертикални и хоризонтални котли

Вътрешен резервоар

Дизайнът на вътрешния резервоар на котела трябва да отговаря на критерия за повишена устойчивост на корозия и в същото време да издържа на постоянни температурни промени, поради което производителите обръщат много внимание на този елемент, разработвайки нови покрития на резервоара и прилагайки методи за неговата защита.

Стоманени резервоари, покрити със стъклен емайл или стъклен порцелан

Такова покритие се получава чрез пръскане на защитен слой с последващо изпичане при висока температура (до 850 ° C). Стъкленият емайл не е способен да се окисли, следователно изобщо не корозира. В допълнение, гладката му повърхност е устойчива на натрупване на котлен камък.

Парадоксално, но основният недостатък на такова покритие произтича от неговото предимство - високата твърдост на слоя е нископластична и с течение на времето постоянните промени в температурата на водата водят до образуването на микропукнатини в слоя му, които в крайна сметка допринасят за разрушаването резервоара.

Производителите непрекъснато търсят нови формулировки за този вид покритие. Например, добавянето на титанов прах изравнява температурните коефициенти на разширение на стъклен порцелан и стомана, като леко подобрява устойчивостта на слоя към напукване. Възможно е леко да се намали вредният ефект от излагането на температура, като се зададе температурата на водата в котела на не по-висока от 70 ° C, въпреки че все още трябва да загрявате устройството колкото е възможно повече поне веднъж месечно, за да спазвате със санитарни правила. Друг недостатък на стъкло-порцелановото покритие на резервоара може да се счита за увеличеното тегло на котела. Фирми, произвеждащи бойлери с резервоари от този тип, дават гаранция за своите продукти за не повече от 3 години.

Стоманени резервоари с титаново покритие

Чрез пръскане на титанов прах върху вътрешността на резервоара се постига отлична устойчивост на корозия. В същото време този тип покритие има висока якост и механична устойчивост, като има слаби места само на заваръчните фуги. Гаранцията за устройство с такъв резервоар е до 10 години, което е огромно предимство, дори ако вземете предвид доста високата му цена.

Вътрешни резервоари от неръждаема стомана

Такива контейнери са лишени от недостатъците на двата предишни елемента. Неръждаемата стомана, подобно на титана, е в състояние да издържа на въздействието на примеси във водата, както и на корозия. Смята се, че неръждаемата стомана придава на водата особена миризма и вкус, които се появяват по време на нагряването й, но това е просто предположение, абсолютно не потвърдено от научните изследвания. Известно е, че „неръждаемата стомана“ не влиза в химическа реакция с вода. Производителите също дават до 10 години гаранция за такива резервоари, но те са най-скъпите. Резервоарите, изработени от неръждаема стомана, както и тези с титаниево пръскане, са по-податливи на образуване на котлен камък, отколкото стъкления порцелан, но това не намалява ни най-малко техните качества. Вътрешният резервоар съдържа тръби за подаване на студена вода и отвеждане на топла вода, както и електронен блок за отопление и защита.

Уред за отопление и защита

Елементите, отговорни за нагряване на водата до определена температура, както и защита на метала на вътрешния резервоар от разрушаване, са монтирани върху метален фланец, който е свързан посредством уплътнение към вътрешния резервоар на устройството.


Пример за блок за управление

Нагревателни елементи с различна мощност се използват за нагряване на вода. В зависимост от принципа на отопление се прави разлика между:

 • "Мокри" нагревателни елементи, които са в пряк контакт с вода, следователно неизбежно се покриват с котлен камък, който трябва периодично да се отстранява, в противен случай нагревателният елемент ще се повреди поради прегряване;
 • нагреватели от сух тип. Те са лишени от този недостатък, тъй като са монтирани в метална тръба, която осъществява контакт с течността. Тази схема ви позволява да се отървете от котлен камък не само на нагревателя, но и на тръбата, покрита със слой от стъклен порцелан.

Някои модели котли са оборудвани с няколко нагревателя. Този дизайн позволява поетапно регулиране на отоплението, а също така намалява броя на превключващите цикли за всеки от тях (скокове на напрежение по време на включване на устройствата влияят на тяхната трайност).

Заедно с нагревателни елементи на фланеца са монтирани термостат и магнезиев прът (анод). Термостатът е отговорен за включването на нагревателния елемент, когато температурата на водата падне под зададената от потребителя. Използват се терморегулатори както от механичен тип, така и от електронни устройства, работещи заедно с електронен блок за управление. Често термостатното устройство включва верига за безопасно изключване на нагревателния елемент при липса на вода в резервоара. Магнезиевият електрод е проектиран да намали обмена на йони на метални компоненти вътре в котела, като в замяна се отказва от собствените си частици. Такава схема намалява ефекта от елуирането на електрони от структурни елементи и те корозират в много по-малка степен. В същото време самият магнезиев прът се срутва доста бързо и изисква периодична подмяна (при изтъняване до 10 мм или намаляване на дължината до 200 мм). Схемата за управление и индикация осигурява допълнително удобство при използване на бойлера, като има функциите на прецизно регулиране на температурата на водата, включване на отоплението по време, поддържане на различна степен на нагряване в зависимост от времето на деня.

Как да превключите бойлера и да свържете топлата вода?

В съвременния свят хората са свикнали с комфортни условия и затова се опитват да създадат най-удобното пространство около себе си.

За да не се притеснявате от прекъсвания в подаването на топла вода, мнозина решават да инсталират бойлер. Но поради рядката употреба не всеки знае как да включи котел с определена марка.

Всъщност изобщо не е трудно и, спазвайки определен ред действия, можете сами да се справите със задачата.

Как да включа котела?

Когато вече е инсталиран и свързан към водоснабдителната система, е необходимо да се направи пробен пуск и да се провери работата на котела. Всъщност не би трябвало да има затруднения с това и самият процес не изисква специални умения.

На първо място, е необходимо да изключите клапана на централизираното водоснабдяване на топла вода в апартамента. Това ще попречи на нагрятата вода да напусне общия щранг. В противен случай всички жители на входа ще използват водата от котела. Манипулацията се извършва и ако има възвратен клапан.

Почти всички модели нагреватели на пазара (Thermex, Timberk, Electrolux, Ariston и други) се включват по същия начин.

Как да включа отново горещата вода?

Котлите се използват предимно през лятото, когато често се случва прекъсване на подаването на топла вода. Ако необходимостта от отопление с нагревател е изчезнала, е важно да знаете как да изключите котела и да включите топла вода от централизирана система. Процесът може да отнеме малко повече време, отколкото при свързване на устройството.

На първо място, устройството е изключено от електрическата мрежа. Някои експерти не препоръчват да се съхранява останалата вода в резервоара, докато други, напротив, твърдят, че по този начин частите ще корозират по-малко. Ако водата все още остава в резервоара, трябва да се източи, преди да включите котела следващия път.

Наложително е да се изключи подаването на студена вода към отоплителната система (почукайте със син кръг). След това изпускателният клапан на нагрятата течност се затваря. Последният етап е включването на гореща вода върху смесителя.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни