Подова вентилация на сутерена: естествено захранване и изпускане и принудителна система


Сега мазето в частна къща далеч не е необичайно. Много често там се поставят складови помещения за ненужни неща и съхранение на обрати. Или, следвайки по-нова и по-модерна тенденция, те ще оборудват място за фитнес зали и басейни. Но предназначението на такава стая не е толкова важно. За да може такава стая поне да се побере за нещо и да стане наистина удобна, първо трябва да помислите за система за правилното функциониране на мазето в къщата с всички свързани комуникации. И една от най-важните е вентилацията.

Характеристики на вентилация на мазето

Наличието на сутеренния етаж в оформлението на къщата го прави на практика основата. Следователно е съвсем очевидно, че върху стените и тавана се оказва колосален натиск от всички страни. За правилното подреждане и рационалното функциониране на такава стая трябва да се вземат предвид следните фактори:

 • Изчисляване на натоварванията върху стените и равномерното му пренасяне;
 • Топлоизолация на цялото помещение;
 • Оптимална вентилация
 • Качество на въздуха, което пряко зависи от състава на определена почва;
 • Хидро и газова изолация.
 • Температурен режим и ниво на влажност;
 • Електроснабдяване.

Както беше посочено по-горе, качеството на въздуха в мазето директно зависи от почвата, където се намира къщата. Много често в хода на необратими органични реакции в мазето се натрупват вредни газове, включително радон.

Вредните примеси не могат да бъдат определени от миризмата или други показатели, но след дълъг престой в такива помещения се появява доста сериозно неразположение на тялото. И при продължителна експозиция и развитие на най-лошите случаи могат да се образуват сериозни заболявания.

Ето защо е необходимо да се мисли за вентилационната система на мазето в къщата. Най-оптималната височина на тавана в сутерена е 2,1 m. Важно е да се вземе предвид, че помещението трябва да бъде само частично под земята. За да можете да инсталирате windows. Но не за естествена светлина, а за най-примитивната вентилационна система - вентилация.

Вентилация на мазето

Такава система обаче не може да се възприема като пълноправен вариант. Много често се приема като аксиома, че дори в най-горещите дни на лятото е доста хладно в мазетата. Разбира се, това е много удобно, особено когато стаята е била предназначена за съхранение на провизии. За съжаление, това е едно от доказателствата за недостатъчна вентилационна система. Освен това, ако не подходите правилно към проблема, в стаята може да се образува влага, а след това бактерии, гъбички и плесени.

В частна къща

Въз основа на горното става ясно, че вентилацията във всяко мазе е задължителна. В тази връзка си струва внимателно да се разгледа въпросът какъв вид вентилационна система ще се използва там:

 • Естествено. Подреждането на такава вентилация трябва да бъде обмислено предварително, дори на етапа на създаване на проект за къща. Това е обикновена тръба, която се извежда на улицата и въздухът циркулира поради разликата в налягането между улицата и стаята. Ефективността на такава система е доста относителна и зависи от много фактори, включително силата на вятъра и метеорологичните условия. За малките мазета ще бъде много добър вариант;
 • Принуден. В този случай името говори само за себе си. Движението на въздуха се случва поради специални вентилатори, които в хода на своята работа изпомпват въздуха от улицата и отстраняват застоялия въздух от мазето. Идеален за всяко пространство;

Разбира се, сега технологията е тръгнала много отдавна. Следователно отоплителната система може дори да бъде отговорна за стайната температура и влажността на въздуха. Но такива инсталации са много скъпи и трудни за поддръжка, тъй като имат многостепенна система за филтриране.

Докато естествена или принудителна система с помощта на вентилатор, можете да се инсталирате и поддържате. Друг важен фактор обаче е, че трябва внимателно да оградите вентилационните отвори със специални решетки. Те не предотвратяват навлизането на въздух вътре, но ще предпазват от гризачи и улични отломки.

В жилищна сграда

Вентилацията в жилищна сграда също се разделя на принудителна и естествена. Той се намира във всеки щранг, отива до кухнята и тоалетната. Тоест, тези места в апартаментите, където най-висока концентрация на неприятни миризми.

На такива системи са инсталирани специални абсорбатори и само квалифицирани специалисти могат да ги обслужват. В новите домове има сложни сплит системи, които отговарят за температурните условия. По-старите сгради често имат конвенционални вентилатори за циркулация на въздуха.

Естествената вентилация в жилищна сграда е представена под формата на специален канал, водещ до тоалетната и кухнята на всеки апартамент. Също така от мазето излизат дупки, чийто брой директно зависи от площта на мазето.

Какво да направите, ако по време на строителството на къщата вентилационните отвори в мазето не са оборудвани

Когато строителството на къща се извършва без спазване на правилата или от лица, които не са запознати с някои проблеми, може да възникне ситуация, когато въздушните отвори просто се забравят при подреждането на основата. Но строителната технология включва полагането им заедно с изграждането на основата. Има няколко опции за коригиране на строителни грешки.

Въздухът трябва да е на поне 15 см от нивото на земята.

Възможно е да се пробият (или да се прорежат) вентилационните отвори след приключване на строителните работи само от екип от професионални строители, които разполагат с цялото необходимо оборудване за процедурата. Тези специалисти ще пробият отвор с диаметър приблизително 150-250 мм. Цената на извършената работа ще зависи от това какъв материал е бил използван при изграждането на основата. Ширината на стената, която ще се пробие, и необходимият брой отвори също ще бъдат добавени към цената на работата. При условие, че частта от основата, която излиза над земята, е направена от тухла, възможно е въздушният поток да се извърши самостоятелно. Но трябва да се има предвид, че този процес е доста трудоемък и е необходим минимален набор от инструменти: перфоратор, чук, длето.

Възможни проблеми при липса на захранваща и изпускателна вентилация

Както бе споменато по-рано, липсата на вентилация в мазето на жилищна сграда може да доведе до много проблеми. Разбира се, най-лошият сценарий са здравословни проблеми, дължащи се на постоянно излагане на газ радон. В големи количества това е силно радиоактивно вещество, което има сериозни последици за здравето.

Но освен това си струва да помислим и за по-мащабни проблеми. Ако сутеренният етаж е бил замислен като складово помещение за ненужни вещи или склад за провизии, то при липса на естествено захранване и изпускателна вентилация той няма да може да служи за такива цели. Първо, влага и висока температура. Тя ще го унищожи напълно от запаса на добра реколта след няколко дни. Извивките също не могат да се съхраняват дълго време при такива условия. Разбира се, с времето всички неща ще изгният и ще станат неизползваеми.

Много е вероятно гъбичките и плесените, вредните насекоми да започнат. И, разбира се, такива условия могат да причинят сериозни щети на основата и подовете.

Оптимална температура в избата за съхранение на зеленчуци

Оптималната температура за съхранение на зеленчуци се счита за нула градуса, но когато се полагат продукти в мазето, трябва да се има предвид, че всеки вид зеленчуци и плодове изисква свои собствени условия на температура и влажност (таблица 1).

Забележка: Традиционно се смята, че при нулева температура влажността трябва да се поддържа на 70-95%. Ако температурата е по-ниска, зеленчуците могат да замръзнат, а ако е по-висока, ще започнат да гният.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Таблица 1. Оптимална температура за съхранение на различни зеленчуци в мазето

Ако планирате да използвате една стая за съхранение на цялата реколта, не забравяйте да оборудвате захранващата и изпускателната вентилационна система и да изолирате стените и пода. Това ще помогне да се създаде оптимален микроклимат и да се предотврати развитието на бактерии, които провокират гниене.

Картофи и моркови

Преди да съхранявате тези зеленчуци за съхранение, трябва внимателно да изследвате реколтата и да премахнете всички повредени и изгнили плодове. Ако това не бъде направено, заразените екземпляри ще развалят останалите по време на съхранението.

За дългосрочно съхранение на картофите трябва да направите следното (Фигура 5):

 • Отстранете останалата почва и изсушете клубените в тъмно, хладно помещение;
 • Температурата се поддържа на + 2 + 4 градуса с относителна влажност не повече от 90%;
 • Всички грудки се сортират в големи и малки и се изсипват в отделни кутии или кошници с дупки, разположени на известно разстояние от пода. Не позволявайте кутиите или самите картофи да докосват пода или стените. Това ще наруши циркулацията на въздуха и ще съкрати времето за съхранение.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Фигура 5. Методи за съхранение на картофи и моркови в избата

Морковите могат да се съхраняват по няколко начина, но преди всичко върховете им се отрязват, а самите корени леко се изсушават. В бъдеще морковите могат да се поставят на слоеве в кутии, като всеки слой се поръсва с пясък или иглолистни дървени стърготини. Можете също така да съхранявате моркови в отворени найлонови торбички. Но ако имате малка реколта, всеки морков може да се потопи в глинен разтвор и да се остави да изсъхне.

Цвекло и зеле

За да запазите цвеклото по-дълго, също така трябва да отрежете върховете от тях и да ги задържите на открито за няколко часа, така че корените да изсъхнат (Фигура 6).

Забележка: Основното условие за успешното съхранение на цвеклото е прохлада, поради което е задължително да се оборудва мазето с вентилация и редовно да се следи нивото на влажност.

Дървените кутии с пролуки между дъските са най-подходящи за съхранение на цвекло. Но те не трябва да се инсталират на пода, а на малка дървена платформа на разстояние 15-20 см от пода и стените.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Фигура 6. Опции за съхранение на зеле и цвекло в мазето

Доста трудно е да се държи зеле в обикновена изба, тъй като този зеленчук изисква относително висока влажност - 90-98%. Най-добре е главите на зелето да се закачат на корен непосредствено след прибиране на реколтата, за да изсъхнат. Когато настъпи слана, зелето може да се прехвърли в мазето, но е по-добре да се съхранява в същото окачено състояние.

Съхранение на лук и чесън

Лукът и чесънът се съхраняват в изсушено състояние. Те могат да бъдат плетени и окачени на стените. Но можете да го направите по различен начин: изрежете върховете, поставете главите в стар чорап и ги закачете от стената (Фигура 7).

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Фигура 7. Методи за съхранение на лук и чесън

Невъзможно е да поставите лук и чесън в подземното хранилище, тъй като повишената температура на помещението ще доведе до бързо гниене на зеленчуци.

Характеристиките на съхранението на различни зеленчуци в мазето са показани във видеото.

Как да направите вентилация на пода на мазето с помощта на отвори за въздух

Ако беше решено да се направи мазе стая дори на етапа на разработване на проект на къща, тогава вентилационната система трябва да бъде разработена предварително.Естествено, така наречените "въздушни отвори" са най-евтиният вариант и ще бъде много лесно да направите вентилация на мазето дори сами. Когато планирате, просто трябва правилно да изчислите броя и диаметъра на отворите, а основната движеща сила на този механизъм ще бъде тяговата сила.

вентилационни отвори

Фактори, които трябва да се имат предвид при планирането на вентилация на мазето:

 • Помислете за дълбочината на основата;
 • Близост до отпадъчни води;
 • Количеството на пасещите валежи през различни периоди от годината;
 • Промени в температурата, налягането;
 • Диаметърът на самия отдушник трябва да се изчисли от съотношение 1/400 от площта на мазето;
 • Диаметърът трябва да бъде 12,5 см или повече;

Както показва практиката, за малка стая са достатъчни две дупки от различни страни. За големи - две отвори за въздух на всеки четири метра. При желание такава вентилационна система може да се направи контролируема чрез инсталиране на специални амортисьори. През лятото те почти винаги се държат отворени, през зимата са покрити. При силни студове остават малки пукнатини.

Важно е да се вземе предвид, че въпреки това такава вентилационна система не е подходяща за големи площи и помещения, където се планира да се съхраняват запаси. Тъй като през зимата запасът от чист въздух е ограничен, храната ще започне да се разваля.

Характеристики на местоположението и необходимия брой отвори

Диаграма на подреждането на въздушния поток.

Клауза 9.10 от SNiP 31-01-2003 установява определени стандарти, според които в сутеренната част на мазето общия обем на въздуховодите не трябва да надвишава 1/400 от общата площ на мазето. При условие, че зоната е податлива на радиационно замърсяване, площта на въздуха вече е 1/150 от общата площ на подземните. Минималният размер на въздушния поток за 1 m² не трябва да бъде по-малък от 0,05. Като се вземат предвид спестяванията на пространство при изграждането на жилищни помещения, максимално допустимият размер на въздушния поток е 0,85 на 1 m². Ако направите по-големи дупки, ще трябва да се справите с тяхната армировка. Например размерите на въздуховода от 300x300 мм са подсилени по целия периметър.

Геометричната форма на такива дупки може да бъде различна: можете да направите както традиционни правоъгълници, така и квадратни форми, както и по-"екзотичен" триъгълник.

За по-естетичен външен вид е обичайно да се изпълняват правоъгълни отвори за въздух.

Въпреки че по желание на клиента е възможно да се изпълнят различни форми.

Оптимално разположение на правоъгълния канал.

Тези вентилационни отвори са разположени равномерно по целия периметър на основата. Правенето на това е необходимо, за да се изключат местата, където въздухът ще застоява, така наречените "невентилирани торби". Следователно отворите за въздух трябва да се поставят на не повече от 900 mm от ъгъла на сградата (по вътрешните граници) и след това равномерно по целия периметър.

За да се определи височината, на която трябва да бъдат разположени отворите за въздух, е необходимо да се знае до каква височина ще бъде повдигнат първият етаж спрямо земната повърхност. Минималното разстояние от земната повърхност до долния ръб на отвора трябва да бъде най-малко 300 mm. Ако тази дупка е поставена по-ниско, тогава има вероятност топенето на вода през пролетта и дъждовната вода да падне в мазето през есента.

Таблица на състава на циментовия разтвор.

По-добре е в този случай да се придържате към по-високо разположение на вентилационните отвори над земята.

Инструменти, необходими за организиране на отворите:

 • циментов разтвор;
 • тухли;
 • тръби;
 • дъски;
 • ножовка или верижен трион.

Други методи за вентилация

Възможно е да е такава ситуация, че при наличието на мазе не е било възможно да се развие естествена система. Или не се справя със задачата си, или е допусната грешка в дизайна. Във всеки случай е необходим принудителен обмен на въздух.

За да инсталирате принудителна вентилационна система в мазето на частна къща, трябва:

 • Инсталирайте захранващи вентилатори в стената;
 • Свържете вентилаторите към изпускателните канали;
 • Или, като алтернатива, използвайте най-често срещания вентилатор, който трябва да поставите близо до канала.

Важно е да се вземе предвид, че тръбите в такава система трябва да бъдат с по-малък диаметър, тъй като въздухът се движи през тях много по-бързо, отколкото при естествения въздушен обмен.

За ефективна инсталация помислете за следното:

 • Коминът трябва да е по-дълъг и по-висок от билото;
 • Интензитетът може да се регулира от диаметъра на изхода за въздух; колкото по-голям е диаметърът, толкова по-активно работи;
 • Ако стаята е влажна, тогава негасената вар ще ви помогне в това. Поставете в голям контейнер за няколко дни на закрито, така че да абсорбира излишната влага;
 • Най-добре е да проветрявате мазето при лошо и ветровито време.

Ако цялата система е инсталирана правилно, мазето ще функционира нормално. Най-оптималната температура ще бъде 16-21 градуса, а влажността ще бъде 50-60 процента.

Правила за работа

В допълнение към изчисляването и инсталирането на вентилационните отвори е също толкова важно да можете да ги използвате правилно. Според стандартите на SNIP основното изискване за микроклиматични условия в мазето е разликата в температурата на въздуха с не повече от 2 градуса. Не е трудно да се предоставят такива показатели. Основното нещо е да знаете за характеристиките на работата на продуктите:

 1. През зимата и лятото е забранено да се затварят отворите. Затварянето им води до увеличаване на влажността в земята.
 2. За да се предпазят животните от навлизане под земята, се използват специални решетки или мрежи.
 3. Трябва систематично да наблюдавате показателите за температура и влажност в мазето. При неблагоприятни условия е необходимо да се увеличи броят на "прозорците" или да се провери качеството на топлоизолационните покрития на подовата настилка.

Някои експерти не са съгласни с изискванията на SNIP, който гласи, че вентилационните отвори трябва винаги да бъдат отворени. През зимата, по време на силни студове, вентилацията на подземните води до загуба на топлина в апартаментите на приземния етаж в сградата. И това не може да задоволи наемателите. Поради това е препоръчително зимното пространство на мазето да бъде напълно затворено.

Ако в къщата няма отвори, експертите съветват да ги покриете със сняг. През зимата трябва да хвърлите купчина сняг по стената, която напълно ще покрие вентилационния прозорец. Необходимо е и навреме да се изкопае въздухът през пролетта. При активно топене на снега, мазето може да бъде наводнено. И това само ще усложни ситуацията. Излишната влага влияе негативно на строителните материали и отделните елементи. Вече ще е трудно да изсъхне пространството.

Според сегашния SNiP строителите трябва да оставят дупки във външните стени на мазето за естествена циркулация на въздуха. Въпреки това работниците в жилищните и комуналните услуги смятат тези дупки за вредни, тъй като трябва да осигурят висококачествена поддръжка на къщата. Често инспекционните органи са принудени да блокират комуналните си услуги или от самите жители, които не са доволни от бездомните котки. В този случай от страна на противниците на близостта с животни има заповед на Държавния комитет по строителството на Руската федерация, която е в сила от 2003 г. за тухлиране на отворите. Защитниците на правата на животните могат да обжалват член 245 от Наказателния кодекс на Руската федерация „Жестокост към животните“.

Въпреки това, както Ана Фелдман, заместник-директор на Фондацията за защита на градските животни, обясни пред "Российская газета", тази статия на практика не работи по отношение на бездомните котки. За да привлече предприятието за комунални услуги към правосъдие, животното първо трябва да умре. „Само проверката на мазето за животни преди погребване на въздуха не е достатъчна. Котките знаят как да се крият и понякога може да отнеме повече от един месец, за да ги хванат “, отбелязва експертът.

Изготвените изменения отразяват, че управляващото дружество трябва да защитава помещенията само от проникването на гризачи.Също така е посочено, че мазетата и техническите подземни площадки трябва редовно да се проветряват, като се използват изпускателни канали, вентилационни отвори в прозорци и цокли или други устройства, като същевременно се осигурява поне един въздушен обмен. „Вентилацията на сутерена и техническия подземен трябва да бъде осигурена, наред с други неща, чрез постоянно отваряне на един отвор за въздух в жилищна сграда с размери най-малко 15 на 15 см.“, - се казва в документа.

В същото време се отбелязва, че по решение на общото събрание на жителите, решетки с размер на клетката от 0,5 см могат да бъдат инсталирани на всички въздушни потоци в жилищна сграда.

Експертен съвет

Вентилацията на лентовата основа е изключително важен аспект, който трябва да се вземе предвид при изграждането на частна къща. За да се избегне корозия на материалите на основата и самото мазе, по-добре е да се въздържате от блокиране на въздуха в каналите, дори при ниски температури. Самата почва няма да позволи на стаята да замръзне и като спомагателна опция може да помогне добрата изолация. Ако сутеренният етаж е планиран като складово помещение, въпросът за комфортната температура е второстепенен. Основното нещо е да настроите вентилационната система, така че да не се появява влага. По-късно е много трудно да се отървете от него, но е много лесно да се размножават плесенни бактерии в стаята.

Ето защо, дори ако има някаква домашно приготвена система от амортисьори във въздуховодите, струва си да се уверите, че стаята е преди всичко добре проветрена през зимата.

Видове вентилация

Вентилационните системи могат да бъдат разделени на два вида. Първият тип е естествената вентилация. В този случай движението на въздушните потоци става спонтанно, под въздействието на природните сили на природата. Не се използват електрически устройства, използва се само разликата в температурата, налягането и силата на вятъра.


Естествена вентилация на мазето

Вторият тип вентилация е принудителен. Основният му елемент е вентилатор, с помощта на който се премества въздух. Задължителните вентилационни системи се използват за оборудване на помещения на голяма площ и места с голяма концентрация на хора.


Вентилационно оборудване на мазето

Схема за вентилация на мазето

Най-простият вариант за естествена вентилация

Най-лесният начин за проветряване на мазето е вентилацията, която функционира само с въздушни отвори (отвори), дупки в основата или мазето на сградата.


Въздухът в мазето

Важно!Препоръчително е само да се осигурят въздушни потоци предварително, дори преди изграждането на сграда, било то гараж, селска къща или вила.

В противен случай ще трябва да пробиете дупки в стените, което е доста трудоемко. Методът на диамантено пробиване е подходящ за създаване на спретнати, красиви парфюми.


Организиране на естествена вентилация с използване на отвори за въздух в началния етап на строителството

За да се предотврати добавянето на влага в сутерена от влажно дъждовно време, отворите за въздух трябва да бъдат разположени на поне 30 см от повърхността на земята. Диаметърът на отворите се избира от диапазона 125–225 cm, колкото по-голямо е мазето, толкова по-голяма трябва да бъде вентилацията.


Вентилационните отвори в основата се използват за осигуряване на нормална циркулация на въздуха под пода

Отворите за въздух трябва да бъдат покрити с решетки откъм улицата. Това се прави, за да се избегне проникването на различни животни в мазето - мишки, плъхове, котки. Освен това вентилационните отвори трябва да бъдат оборудвани с амортисьори. Те ще дадат възможност за регулиране на въздушния поток - да го увеличат през лятото и да намалят (или напълно да спрат) през зимата, когато има опасност от замръзване на мазето.


Сутеренни отвори с решетка

Предимството на тази опция за вентилация е минималните финансови и трудови разходи.Съществуват обаче по-ефективни системи, основани на природните закони и не изискват инсталирането на електрическо оборудване.


Въздухът в основата е необходим, за да се осигури правилна вентилация

Естествена вентилация с тръби

По-ефективна версия на естествената вентилация се получава чрез инсталиране на две тръби (въздуховоди) - захранваща и изпускателна.


Вентилация на мазето с тръба

Те трябва да бъдат разположени в противоположните краища на мазето, като по този начин осигуряват най-пълната вентилация. Когато инсталирате тръби, трябва да се опитате да спазвате следните условия:

 • захранващата тръба, долният й край, трябва да се издига с 20-50 см над пода;
 • горна - стърчи на 0,5–1 м над земята;
 • коминът трябва да има дължина 2,5–3 m, това ще осигури температурната разлика, необходима за движението на въздушните потоци;
 • горният край на комина трябва да е с 40-50 см по-висок от покрива или билото;
 • долният отвор на комина е разположен възможно най-близо до тавана на мазето.


Пример за вентилационно устройство в мазето

Съвет!Ако изпускателният канал е разположен близо до нагревателните елементи, това ще увеличи въздушното течение, като по този начин ще подобри вентилацията.

Изолацията на горната част на комина също ще допринесе за по-интензивно движение на въздушните маси.


Схема за естествена вентилация

Полезно допълнение към захранващата и изпускателната система на естествената вентилация е дефлектор, благодарение на който въздушната тяга се увеличава. Дефлекторът е монтиран на горния ръб на комина. Увеличаване на тягата ще се случи с всеки порив на вятъра: вятърът духа от едната страна на дефлектора, което води до разреждане от другата страна, област с намалено налягане. Това стимулира въздуха да излиза нагоре по тръбата.


Изпускателна тръба с дефлектор

Кои тръби трябва да използвате?

Преди да започнете да оборудвате мазето с вентилация, трябва да изготвите неговата схема. Дори един прост схематичен чертеж ще ви помогне да определите точно дължините на тръбите и точното им местоположение.


Схема за вентилация на мазето в гаража

Що се отнася до материала на тръбите, често се използва метал, но инсталирането им може да бъде твърде трудоемко и неизбежната кондензация в крайна сметка ще доведе до ръжда. PVC тръбите са чудесни за самостоятелна инсталация. Те са достатъчно леки, за да можете сами да направите инсталацията, те са по-добре запечатани, не ръждясват. Освен това за пластмасовите тръби има много допълнителни части, които опростяват монтажа - различни адаптери, ъгли и др. За източване на натрупващия се кондензат е монтиран специален кран.


Пластмасови тръби за вентилация

Опростени опции

Ако мазето е с малък обем, може да е от значение опростен дизайн на предишната опция за вентилация. Единичен въздуховод с преграда е направен от дърво, в който и двата канала са разположени наведнъж - както захранващ, така и изпускателен. Тъй като входът и изходът в такава система са близо един до друг, ще се проветри малко пространство.

Съвет!За да се разширят възможностите на тази конструкция, тя може да бъде допълнена, например, с улук, който ще отвори отвора на захранващия канал до друга част от мазето.


Опростена вентилационна система в сутерена Друга възможност за опростяване на схемата за вентилация е премахването на захранващия канал. Ако има само изпускателна дупка, въздухът ще навлезе в мазето чрез пукнатини и течове. В някои случаи това е достатъчно.


Естествена вентилация в мазето

Как да направите хол от мазе

Днес е много популярно да се правят жилищни или работни помещения в сутеренните етажи, тъй като това значително увеличава използваемата площ на цялата сграда.Подобни нововъведения засегнаха не само частните къщи, но и високите сгради - все по-често в мазето се отварят офиси, работилници и дори кафенета.

Как да премахнете влагата в мазето и да направите тук функционална стая? За това, разбира се, е необходима мощна принудителна вентилация на мазето, която няма да позволи на въздуха в стаята да застоява и да се влага. Освен това трябва да се извършат следните ремонти:

 • подово отопление или системи за подово отопление;
 • осигуряване на добра хидроизолация и топлоизолация на стени и подове;
 • инсталиране на сензори и таймери за автоматизиране на вентилационната система;
 • осигуряване на циркулация на въздуха между мазето и останалата част от къщата.

вентилация на мазето

Такава сложна вентилационна схема практически не се поддава на независима инсталация, тъй като е необходимо в помещението да се поддържа необходимата температура и влажност. За това се използва специално оборудване със система от филтри, сензори и клапани. Ориентировъчните стойности за жилищни мазета са: температура 17-22 ° C и 55-65% относителна влажност. По този начин в този материал открихме, че инсталирането на прости вентилационни системи в мазето (естествени и захранващи и изпускателни) може да се извърши независимо. Те са евтини, но напълно освобождават основата от влага и плесен. По-сложни схеми - принудителната и сложна вентилация може да изисква помощта на специалисти, но те ще работят независимо от метеорологичните условия.

Принудителна вентилация на мазета

Методът за принудителна вентилация осигурява високо течение на въздуха вътре в комина поради система от вентилатори, работещи за входящ или изходящ поток. Поради факта, че системата се захранва от електричество, тя има достатъчно мощност, за да обнови напълно въздуха в стаята.

Принудителната вентилация в мазето е подходяща за почти всяка конструкция и е задължителна за монтаж в жилищни сгради с големи мазета.

Доста трудно е да изградите самостоятелно принудителна вентилация. За това наемателите обикновено се обръщат към услугите на специализирани фирми. Проблеми с монтажа възникват главно по време на фазата на синхронизация на вентилаторите, свързването им към електрическата мрежа и при проектирането на въздуховодите. Ето защо, ако не знаете как да направите сутерен качулка, трябва да използвате помощта на професионални майстори.

Когато инсталирате такава вентилационна система, е много важно правилно да изчислите обема на въздушните маси в стаята. Това може да стане чрез изчисляване на площта на стаята и умножаването й по три. В зависимост от получената фигура си струва да изберете мощността на вентилатора - тя се изчислява от обема въздух, който преминава през устройството за един час, както и от производителността на въздуховодите. За да не се объркате в изчисленията, можете да поискате помощ от консултанти в магазина, където планирате да закупите фенове.

Съвсем лесно е да направите инсталацията на вентилатори във вече завършената вентилация в мазето със собствените си ръце. В магазина можете да вземете устройства, които в идеалния случай ще отговарят на диаметъра на стандартните тръби. В продажба има модели с различен капацитет - за малки мазета е подходящо устройство с ниски цени, а за големи мазета ще трябва да изчислите обема на въздуха. Вентилаторите обикновено се произвеждат в корпуси със специални фитинги за тръби. Остава само да изберете запечатан материал, за да свържете сигурно всички части.

принудителна вентилация в мазето

Системата се управлява с помощта на специален панел, на който може да има бутони за превключване на следните режими:

 • включване и изключване на вентилационната система;
 • регулиране на захранващите и изпускателните вентилатори;
 • сензори за топлина и влажност;
 • таймер - за автоматично активиране на системата.

Разбира се, ако мазето се използва за битови цели, можете да направите с най-простата версия на изпускателната и захранващата система, без допълнителни функции.

Въпреки това, ако храната се съхранява в стаята, прането се суши или се планира да се създаде хол, струва си да закупите подобрен модел на устройството. Това ще ви позволи да не губите допълнително време и усилия за настройка на вентилационните системи.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни