Промишлени котли: описание, видове, функции. Промишлено изследване на котли

Начало / Котли на твърдо гориво

Обратно към

Публикувано: 14.05.2019

Време за четене: 5 мин

0

1682

Производителите на котли предлагат широка гама котли, различни по характеристики, предназначение, вид и качество на горивото. Промишлените котли могат да бъдат газови, електрически, твърди горива, газ и нефт, комбинирани, топла вода и пара.

Индустриалните котли на твърдо гориво се използват от предприятията за отопление и водоснабдяване. Такова оборудване се използва в промишлени, административни, търговски, селскостопански сгради. Тъй като такива помещения, като правило, са големи по площ, там се използва мощно оборудване, което работи на твърдо гориво (пелети, брикети, въглища) с мощност от 100 kW и повече.

 • 1 Плюсове и минуси на промишлени котли на твърдо гориво
 • 2 Видове индустриални котли на твърдо гориво 2.1 Парни котли
 • 2.2 Топла вода
 • 3 Изисквания към помещението за инсталиране на индустриален ТТ котел
 • 4 Блокирайте котлите на твърдо гориво
   4.1 Изисквания за ТТ котелни помещения
 • Видове котли за топла вода

  Такова отоплително оборудване се използва повече от дузина години, като непрекъснато се подобрява с появата на нови разработки и технологии. Това доведе до факта, че котлите за твърдо гориво за промишлена употреба са представени в голям асортимент и е доста трудно за потребител, който няма конкретни познания, да го разбере.

  Котел KVaGn Volcano VK-2000

  Ето защо, когато избирате, имате нужда от експертни съвети и ние ще разгледаме основните видове оборудване, работещо на твърдо гориво:

  • Най-изгодно е дървообработващото предприятие да инсталира котел за дървесни отпадъци. Тези промишлени агрегати са непретенциозни в поддръжката и работят с всякакви производствени отпадъци: стърготини, дървени стърготини и дори дървесен прах. Единствената забележка е изискването финозърнестите отпадъци да са не повече от 30% от масата на едно гориво.
  • Селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост често инсталират парни котли на твърдо гориво. За производствените нужди на такива производства (сушене или овлажняване на продукти) е необходимо голямо количество пара, което това оборудване може да произвежда.
  • За отопление на големи площи се използват промишлени котли на въглища. Механизираното подаване на гориво и принудителното смесване осигуряват пълно изгаряне на горивото, което значително увеличава ефективността на такива агрегати. Трябва да се отбележи, че мощните устройства от 2,5 MW се различават значително по конфигурация от по-малките аналози. Техните характеристики са достатъчни дори за преработка на мокро гориво.
  • Апарати, работещи на брикети, се използват рядко. Характеристика на пресованото гориво (най-често дървообработващи отпадъци) е голямото отделяне на сажди и сажди, запушвайки комини.
  • Горещи водогрейни котли с голям капацитет се използват за отопление на големи площи от промишлена и битова употреба. Освен дърва за огрев, агрегатът може да работи и с други твърди горива. Автоматичното подаване на гориво и подвижните решетки правят работата на оборудването лесна и удобна. Някои модели са оборудвани с предварителни пещи, където суровината се суши преди да влезе в горивната камера.

  Съвет! Комбинираните агрегати за топла вода, работещи на няколко вида гориво, се считат за най-успешните и популярни. Но съставът им е силно ограничен от сложността на производството и експлоатацията на такова оборудване.

  Универсални котли

  Понятието универсално оборудване днес е най-пълно разкрито от примера на твърдо гориво и био-котли. Уместността на моделите, способни да работят на няколко вида горива, се дължи на желанието на производителите да популяризират биогоривата. Не всички потребители са готови да преминат към горивни пелети, така че разработчиците почти като опция предлагат класически индустриални котли с камери за работа със същите пелети. Резултатът е хибриден дизайн, който е универсален и рентабилен.

  Предимства на оборудването за твърдо гориво

  Оборудването за твърдо гориво е икономически изгоден заместител на газовите колеги. Наличието на евтино гориво в някои случаи прави инсталирането на такива котли единствената рентабилна алтернатива. Освен това газовото оборудване изисква специални разрешения и одобрения от обслужващия персонал.

  Котли за пара и гореща вода на твърдо гориво

  Други предимства на индустриалните котли на твърдо гориво са:

  • Лесна работа и непретенциозна поддръжка.
  • Възможност за създаване на комплекси с увеличена мощност - до 40 MW.
  • Широка гама от опции за твърдо гориво, можете да изберете най-достъпните и печеливши в даден случай.
  • Имайки такова устройство в производството, можете значително да спестите два пъти: от гориво, изгаряне на твърди отпадъци и при изхвърляне - те вече няма да имат нужда да бъдат изнасяни.

  Наличието на механизирано подаване на гориво и автоматичен контрол върху оборудването позволяват да се сведе до минимум персоналът на обслужващия персонал.

  Единственият недостатък на отоплителните системи, в които се използват промишлени котли за гореща вода, работещи на твърдо гориво, е следният фактор. Поради отделянето на голямо количество сажди и сажди е необходима периодична поддръжка и почистване на комини.

  Съвет! Такова почистване може да се извърши със специални механизми в края на отоплителния сезон.

  Обем и структура на пазара

  От 2020 до 2020 г. динамиката на пазара на стоманени промишлени котли за гореща вода с нетвърдо гориво във физическо изражение показва стабилно нарастване. Според оценките на GKR, през разглеждания период обемът на потребление на водогрейни котли се е увеличил с 13% и възлиза на около 10 хиляди единици.

  Динамика на пазара на стоманени промишлени котли за гореща вода с нетвърдо гориво в Руската федерация

  Котлите с чуждестранно производство са широко представени на пазара - те съставляват 42% от всички продадени продукти. Обемът на руското производство през 2020 г. възлиза на около 6 хиляди единици (58%).

  Пазарна структура на стоманени промишлени котли за гореща вода с нетвърдо гориво в Руската федерация

  Устройството и принципът на работа на водогрейни котли

  Котелът за гореща вода с твърдо гориво е с модулен дизайн, направен в едно тяло и има следните основни възли и механизми:

  • топлообменник;
  • люк за топлообменник за почистване и поддръжка;
  • врата на горивната камера;
  • горивна камера с решетъчна система;
  • механизъм за почистване на решетки;
  • механизъм за подаване на гориво.

  Освен това котелът на твърдо гориво е оборудван с въздушна помпа, която поддържа необходимото ниво на горене.

  Принцип на действие

  Принципът на работа на промишлените котли е същият като този на по-малките аналози:

  • Горивото, изгаряйки в горивната камера, загрява водата, циркулираща в топлообменника, който е свързан към отоплителната система.
  • Интензивността на изгаряне и скоростта на движение на газовете в горивната камера се регулира от инжекционната и димната помпа.
  • Движението на охлаждащата течност в системата се осигурява от ефективни циркулационни помпи.
  • Групата за безопасност и предпазните клапани в димоотводите осигуряват защита срещу прегряване и експлозия на горими газове.
  • След пълно изгаряне на горивото пепелта навлиза в пепелника, откъдето се отстранява механично през специален люк.

  Съвет! В продажба има както местни, така и чуждестранни промишлени котли, работещи на твърдо гориво.Струва си да изберете вътрешни разработки, тъй като те са по-приспособени към трудни условия на труд.

  Котлите за гореща вода с твърдо гориво са доста разпространени във всички региони. Изгодно е да ги използвате в индустрии и на други места, където има достъп до евтин вид твърдо гориво. Също така такова оборудване се използва за отопление на жилищни райони, където не е възможно да се проведе газопровод.

  Източник: masterotopleniya.ru

  Дизайнерски характеристики на бойлер за топла вода

  Традиционна единица от този тип е метално заварена конструкция, в която винаги има носеща рамка, рамка, оборудвана с топлоизолационни, защитни материали. Основният структурен елемент, както беше споменато по-рано, е тръбната система за отопление на водата - топлообменника, през който циркулира водата на котела. Отвън котлите са обшити с ламарина.

  Самият дизайн на устройството и принципът на работа показват, че тези единици са доста големи по размер. В модели от различен тип има горивни камери, проектирани за различни методи за зареждане и подаване на гориво.

  Фабрично сглобеният готов котел за твърдо гориво с гореща вода е единична единица, в която всички структурни елементи могат условно да бъдат разделени на две части: екран и конвективна повърхност. Повърхностите са произведени от твърдо валцовани стоманени тръби с диаметър 76 mm. Между тръбите са предвидени перки. Тази характеристика на конструкцията на топлообменника позволява да се минимизират топлинните загуби и да се намали изтичането на горещи газове през корпуса на блока. Всички елементи са свързани в една структура с помощта на заваръчна връзка, способна да издържи на налягане до 10 атм.

  Важно! Всички вътрешни връзки на контура за отопление на водата трябва да бъдат само заварени. Високите температури и налягания в системата поставят особени изисквания към заваряването.

  Зареждането на въглища или дърва за огрев се извършва през горивния блок, който е оборудван с конвенционални или ротационни решетки (за котли с ръчно подаване на гориво). Под горивната част, по време на монтажа на котела в носещата рамка, в най-ниската част е монтиран въздуховод, през който въздушните маси ще бъдат инжектирани в горивната камера.

  Почистването на отоплителното оборудване изглежда особено интересно. В единици с ръчно подаване пепелта и саждите се отстраняват през специален люк. В устройства с механично подаване всички подобни процеси се извършват от специални механизми - конвейери.

  Назначаване

  Котлите за гореща вода с твърдо гориво ви позволяват да получавате отопление и топла вода на места, където няма газопровод и използването на котли на газьол не е изгодно, като същевременно получавате доста евтина топлина, продължителна работа и безопасност. Понастоящем се използват главно единици за дългосрочен лизис на пара. За разлика от класическите системи, котлите за лизис на пара изискват по-малко зареждане с гориво и тяхната ефективност е по-висока поради доизгарянето на въглероден диоксид, отделен по време на изгарянето на горивото.

  Индустриалните котли на твърдо гориво са едноконтурни и двуконтурни. Обикновено за промишлени цели се използват двуконтурни котли за топла вода, които осигуряват не само топлина в пилотираното помещение, но и топла вода. Не е необходимо индустриален котел на твърдо гориво да се свързва към електрическата мрежа, което създава допълнителни икономии.

  констатации

  Котлите за отопление с топла вода с твърдо гориво са основателно търсени сред потребителите. Те са особено търсени за организирането на отопление на големи производствени съоръжения и обекти с малка инфраструктура на града.

  Популярността на водогрейните котли се дължи на тяхната ефективност и икономичен разход на горивни ресурси.Освен това за инсталирането на котли на твърдо гориво, които изгарят дърва, въглища или друг вид органични изкопаеми, не е необходимо да се получава специално разрешение.

  котли на твърдо гориво

  Поради простотата на дизайна такова устройство може бързо да се монтира директно на място и да се свърже към отоплителната система. По-нататъшната експлоатация и поддръжка на устройството не е трудна и не изисква техническо обучение. За да улесни потребителите да разглобяват принципа на действие на оборудването, върху него е инсталиран минимум елементи за управление и автоматизация.

  Забележително е, че не само често срещаните видове твърди горива могат да се изгарят в котел с топла вода, но и почти всичко, което гори. В този случай горивото се изгаря практически без остатъци, поради което се постига висока ефективност. Такива устройства се считат за екологични и практически безвредни за околната среда.

  https://youtu.be/GuwNAT_Jw_A

  Характеристика

  Най-важният фактор при избора на нова единица е горивото, тъй като именно горивото е основният елемент на потребление след закупуване на оборудване. Горивото се определя въз основа на задачите и възможностите на региона. Например, на места, богати на дърво, единица, работеща на DVO, ще работи по-икономично, отколкото на въглища. Но за отопление на малка автомобилна работилница, например, котелът за отработено масло е по-подходящ дори от оборудването, използващо най-евтиното гориво - газ. По-лесно е да се получи гориво за котел за гореща вода на въглища, а цената на самия агрегат е по-ниска от тази на конкурентите му. Но има и такива агрегати, които могат да работят на различни твърди горива, без да изискват промени в дизайна при промяна.

  Следващият фактор е мощността на котела. За да се изчисли правилно мощността, е необходимо да се вземе предвид площта на отопляемото помещение и всички възможни топлинни загуби. Универсална формула за котли с ниска мощност е 1 kW на 10 m². За да се изчислят всички топлинни загуби в промишлени помещения, има специални калкулатори с по-сложни формули и отчитащи всички нюанси. И специалист ще може да изчисли мощността на котела възможно най-точно.

  Друга характеристика на индустриалните котли на твърдо гориво е подаването на гориво и отстраняването на пепелта. Необходимо е да зареждате гориво в тези котли на редовни интервали, така че работата на оборудването да не спира. И в резултат на изгарянето на твърди горива се образуват отпадъци. Тези два фактора принуждават човек постоянно да регулира процеса и да бъде в котелното. Но ако тази опция е неприемлива, тогава всички котли могат да бъдат оборудвани с автоматични системи за подаване на гориво или почистване от шлака и пепел. И можете да направите и двете. Съответно цената на такова оборудване ще се увеличи. Поради това е необходимо също така да се вземе предвид степента на автоматизация при избора на котелно оборудване.

  И най-важният фактор при избора на котел е производителят. Котелът за гореща вода с твърдо гориво е устройство, което работи при високи температури и налягания, така че е важно да изберете безопасен и доказан продукт. Експертите препоръчват да се вземат котли от руски производители, тъй като те са проектирани за трудните климатични условия на отделните региони и са много по-евтини от чуждестранните аналози, тъй като производството им обикновено е местно. Също така се препоръчва използването на системи за контрол и автоматизация за индустриални блокове, които повишават безопасността на котелното помещение.

  По този начин можем да заключим, че при избора на котел е важно да се вземе предвид наличието на каквото и да е гориво в региона, площта и степента на отопление на помещението, необходимостта от автоматизация и доказан производител.

  произвежда модерни индустриални котли за топла вода за твърдо гориво, които отговарят на всички необходими стандарти за качество и безопасност. Ние даваме гаранция за нашите котли до две години, а собствената ни производствена база ни позволява да поддържаме цените ниски.Можете да закупите котел за гореща вода с твърдо гориво на нашия уебсайт или да поръчате обаждане чрез формата за обратна връзка, а нашият мениджър ще се свърже с вас, където ще предостави професионална помощ при избора на котел.

  Източник: kotelzavod.ru

  Внос и износ на промишлени котли

  От 2020 до 2020 г. обемът на разглежданите котли, внесени на територията на Руската федерация, се е увеличил с 9%. В същото време в стойностно изражение доставките са намалели с 3%, което се дължи на общата тенденция на спад.

  Общият обем на вноса на промишлени стоманени водогрейни котли за нетвърдо гориво през 2020 г. възлиза на 4,2 хиляди единици. в размер на 3,2 милиарда рубли.

  Структура на вноса на промишлени стоманени водогрейни котли за нетвърдо гориво по производители

  Основните вносители са Viessmann (Германия) - 33%, Unical (Италия) - 8%, F&H Crone (Холандия) - 7%, ICI Caldaie (Италия) - 5%, Baxi (Италия) - 4%, като по този начин петте най-големи вносителите осигуряват около 60% от промишлени стоманени водогрейни котли за твърдо гориво, внесени на територията на Руската федерация.

  Износът на пазара за водогрейни котли все още е незначителен, но темповете на растеж и динамиката позволяват да се направи положителна прогноза за развитието на посоката на износ. От 2020 до 2020 г. обемът на износа се е увеличил със 17% във физическо изражение и с 29% в стойностно изражение. Общият обем на износа на индустриални стоманени котли за гореща вода през 2020 г. възлиза на 321 единици. в размер на 214 милиона рубли. Основните износители са 14%, BOSH Thermotekhnika LLC - 13%, Завод за котелно оборудване Energoresurs LLC - 9%, Mimax LLC - 8%, Vissman LLC - 6%.

  Видове ТТ котли с топла вода

  Котелът на твърдо гориво е отоплително устройство, което използва енергията от изгарянето на твърдо гориво. Най-често това са дърва за огрев или въглища. Някои производители обаче произвеждат модели, които работят върху пелети и горивни брикети.

  По вида на използваното твърдо гориво котлите се разделят на:

  Снимка 1: Горивни пелети за котел на твърдо гориво
  Според материала на топлообменника те се разделят на:

  • излято желязо

   Предимството на чугунения топлообменник е неговият висок топлинен капацитет и устойчивост на корозия. Такива продукти ще издържат 30% по-дълго от аналозите от стомана. Недостатъкът на чугунените топлообменници е крехкостта и чувствителността към екстремни температури. Също така отбелязваме, че чугунът е 2-3 пъти по-тежък от стоманата, в резултат на което дори модели с ниска мощност трябва да се монтират върху бетонна основа.

  • стомана

   Котлите със стоманен топлообменник са с 30-60% по-евтини от техните чугунени аналози. Недостатъкът на стоманения топлообменник е образуването на корозия поради кондензация на вода.

  Има два начина за изгаряне на твърдо гориво: класически и пиролиза. В зависимост от това кой метод се използва, всички модели са разделени на два типа:

  • класически

   При класическите котли процесът на горене протича по естествен път. Те се характеризират с простота на дизайна и в резултат на това ниска цена. Недостатъкът им е ниската им ефективност (75-85 процента) поради непълно изгаряне на горивото.

  • пиролиза (или генериране на газ)

   Характеристика на тези устройства е, че твърдото гориво и излъченият от него газ изгарят отделно. По този начин се постига по-висока ефективност в сравнение с класическите (около 85-92%). Такива устройства са много по-икономични и екологични от класическите. Съвременните отоплителни котли за пиролизно изгаряне са около 1,5 пъти по-скъпи от традиционните.

  Според метода на зареждане се отличават котлите на твърдо гориво:

  • с ръчно зареждане

   За да се поддържа постоянна температура на нагряване, е необходимо ръчно да се добавя нова порция твърдо гориво на всеки 2-4 часа.

  • с автоматично зареждане

   Дизайнът на отоплителната система се допълва от бункери за автоматично подаване на гориво. В зависимост от обема на бункера и количеството твърдо гориво в него, животът на батерията достига от няколко десетки часа до един месец.

  Снимка 2: Котел с автоматично подаване на гориво
  Според степента на зависимост от електричеството те се разделят на:

  • нелетлив

   В летливите котли въздухът ще бъде изтласкан в горивната камера от механичен термосифон.

  • летлив

   Летливите котли използват електрически вентилатор, за да вкарват въздух в горивната камера. Този процес се контролира от електронно устройство, което изисква електрическа връзка.

  Разбрахме класификацията, сега нека разгледаме устройството и принципа на действие на ТТ на отоплителния котел. Състои се от следните компоненти и възли:

  • Горивна камера

   Процесът на изгаряне на горивото протича в този участък на котела;

  • Топлообменник

   Това устройство е направено от чугун или стомана. Той прехвърля енергията на изгарящото гориво към охлаждащата течност;

  • Почистващ люк

   Особено дупката в пепелника. През него се извличат пепел и отпадъци от горенето;

  • Настържете

   Метална решетка между горивната камера и пепелника, върху който протича горивният процес. Пепелта пада през отвори в решетката в пепелника, откъдето след това се отстранява ръчно;

  • Термостат

   Механично или автоматично устройство, което регулира интензивността на горенето и следователно температурата на охлаждащата течност;

  Снимка 3: Устройство на котел за гореща вода на дърва
  Работата на котел с воден кръг за отопление е много проста. Твърдото гориво се поставя през вратата за зареждане в горивната камера. По време на горенето топлообменникът се загрява и прехвърля енергия към топлоносителя, например вода. Охлаждащата течност циркулира през отоплителната система, отоплявайки помещението. Пепел и други отпадъци от изгарянето се натрупват в пепелника.

  Източник: kotlydlyadoma.ru

  Видове промишлени котли на твърдо гориво

  Според принципа на работа класическите агрегати на практика вече не се използват. Вместо тях все по-често се инсталират индустриални пиролизни котли на твърдо гориво с продължително изгаряне. Принципът на действие на оборудването за генериране на газ се основава на доизгарянето на въглероден диоксид, получен при изгарянето на горивото. Индустриалният пиролизен котел е най-икономичният модел. Възвръщаемостта на оборудването се постига за 2-3 отоплителни сезона.

  Промишлени котли за топла вода

  Според степента на автоматизация индустриалните котли за отопление с гореща вода на твърдо гориво се предлагат с механично и ръчно подаване на гориво. Работата на автоматичните модели се контролира изцяло от микропроцесорен контролер. Автоматизацията регулира подаването на гориво, впръскването на въздуха в пещта и отстраняването на продуктите от горенето. Съвременните модели са оборудвани с автоматично отстраняване на сажди. Използването на контролера увеличава ефективността на устройствата в сравнение с класическите модели с 30-40%. Допълнителни икономии от автоматизацията се постигат поради липсата на необходимост от постоянно присъствие на обслужващ персонал в котелното помещение.

  Промишлени котли за топла вода

 • Допълнителни функции - освен отопление, котлите работят и за производство на топла вода и пара.
 • Принципът на работа на индустриален котел за твърдо гориво не се различава много от обикновеното домакинско оборудване.Основната разлика е висока производителност и съответно увеличен разход на гориво.

  Парни котли с голяма мощност

  Индустриалните парни котли с голяма мощност на твърдо гориво, едновременно работят за нагряване на охлаждащата течност и производство на пара. Принципът на действие е следният:

  • Водата, постъпваща в топлообменника, се загрява предварително от въздуха, нагрят в процеса на изгаряне на горивото.
  • Горивото се изгаря при високи температури. Водата се довежда до точка на кипене и се изпарява.
  • Влажната пара постъпва в специален колектор, където се отстраняват частиците влага. След това парата се нагрява допълнително до необходимата температура.

  Отличителни черти

  Двойно горещият двуконтурен котел на твърдо гориво е модернизирана версия на класическото отоплително оборудване.

  В него освен всичко друго има и вграден топлообменник, който осигурява на жилището пълноценно захранване с топла вода.

  Дизайнът на двуконтурния модел включва следните елементи:

  1. Жилище - може да се произведе от ламарина или чугун. Дебелината на метала е от 4 до 6 мм.
  2. Пещна камера... Обикновено се прави от същия материал като тялото на инструмента.
  3. Тип решетка... Той се намира вътре в горивната камера, материалът е чугун. Обогатява горивото с кислород, необходим за поддържане на горенето.
  4. Тиган от пепел... Натрупва твърди отпадъци, образувани при горенето.
  5. Комин - премахва продуктите от горенето извън помещението.
  6. "Водна риза"... Най-често той се вгражда в тялото на котела и се пълни с вода, която получава топлина от стените, след което влиза в отоплителната система.
  7. Допълнителна бобина на топлообменника - разграничава двуконтурните модели от едноконтурните. Той е вграден във водната риза на отоплителното оборудване, за да осигури захранване с топла вода в къщата.

  Основният недостатък на този дизайн е ниската степен на производителност.... Следователно моделите от чугун са по-популярни, тъй като те се охлаждат по-дълго.

  Видове устройства

  Според метода на изгаряне на гориво, двуконтурните котли с дълго изгаряне могат да бъдат подразделени:

  • Пиролиза... Оборудван с две горивни камери. В единия от тях протича процесът на тлеене и отделяне на газ за пиролиза, в другия полученият газ се смесва с кислород и се изгаря. Оборудването от този тип се характеризира с висока екологичност - в атмосферата се отделя минимално количество вредни вещества. Процесът на горене произвежда малко сажди. Ако котелът е оборудван с автоматизация, също така ще бъде възможно да се регулира мощността.
  • С горна горивна камера... Тези котли са много лесни за поддръжка. Броят на автоматиката за тяхната стабилна работа се нуждае от минимум, възможно е да се работи в автономен режим на работа без електричество. Има и недостатъци - по време на работа се образува много пепел, има списък с изисквания за видовете горива. Например малки дървесни стърготини или дървени стърготини не са подходящи за разпалване.
  • Пелети... За подпалване на такова оборудване се използват специални пелети или сгъстени горивни брикети. Такива котли са екологични, икономични и ефективни и имат дълъг експлоатационен живот. Един от основните недостатъци е високата цена на котела и специалните условия, които ще трябва да се поддържат за съхранение на гориво. Помещението трябва да е сухо, високата влажност на въздуха ще влоши гранулите.

  Как да изберем и какво да търсим?

  Най-важните показатели при избора на котли на твърдо гориво за продължително горене с вградена водна верига са:

  1. Наличност на необходимото гориво.
  2. Нивото на мощност на устройството - зависи от площта на отопляваните помещения и необходимия температурен режим на охлаждащата течност.
  3. Типът тяга, генерирана вътре в горивната камера. Тя може да бъде принудителна или естествена.Този параметър влияе върху възможността за поставяне в определено помещение и нивото на работата на котела.
  4. Ефективност. Това ще зависи от вида на използваното гориво, конструктивните характеристики и използваното допълнително оборудване (наличие или отсъствие на аспиратор, автоматизация на подаването на гориво и др.).
  5. Материалът на топлообменника - обикновено чугун или стомана - влияе върху надеждността на устройството и характеристиките на отоплителната технология.
  6. Видът на местоположението на водната риза е важен, за да се определи правилно мястото за монтаж на котела по отношение на правилата за пожарна безопасност.
  7. Теглото на агрегата е важен фактор за определяне на основата, където ще бъде разположен котелът. Тя трябва да е достатъчно здрава и да не подлежи на деформация.
  8. Методът на зареждане с гориво и размерите на горивната камера са важни за определяне на цикъла на използване на агрегата и възможността за настройка на автоматизираната му поддръжка.
  9. Конструктивните характеристики на пепелника и неговата достъпност ще повлияят на удобството при извършване на поддръжка и поддръжка на котела.
  10. Ниво на разходи - Зависи от комбинация от факторите, изброени по-горе, и репутацията на марката на OEM.

  Популярни производствени компании

  Отоплителното оборудване винаги е в голямо търсене, поради което повечето технически развити страни в света се занимават с производството на такива агрегати.

  Следните марки са най-известни от чуждестранни производители.:

  • Стропува - произвежда котли с продължително горене, работещи на твърдо гориво, комини и системи за отопление на вода, както и спирателни и регулиращи клапани (Литва).
  • Будер - немски специалист по отоплителна техника.
  • WATTEK Е чешка компания, занимаваща се с широк кръг въпроси - проектиране, производство, монтаж и поддръжка на отоплително оборудване.
  • ACV Е белгийски производител на оборудване за отопление и водоснабдяване за битови и промишлени цели.
  • Уирбел Е компания от Австрия, която произвежда различни видове отоплителни котли, както на твърдо гориво, така и на електрически.

  Рейтинг на ТОП-9 най-добри модели

  МястоИмеЦена
  ТОП-9 от най-добрите котли с твърдо гориво за дълго изгаряне с водна верига
  1Stropuva Mini S8 8 kWРазберете цената
  2ZOTA Topol-22VK 22 kWРазберете цената
  3ZOTA Topol-16VK 16 kWРазберете цената
  4ZOTA Topol-32VK 32 kWРазберете цената
  5Stropuva S30 30 kWРазберете цената
  6Stropuva S40 40 kWРазберете цената
  7TEPLOV Universal TA-40 40 kWРазберете цената
  8SAS UWT 14 14 kWРазберете цената
  9TRAYAN TPG-15 15 kWРазберете цената

  Най-добрите котли на твърдо гориво за продължително изгаряне с водна верига

  Stropuva Mini S8 8 kW

  Котел за отопление на твърдо гориво. в състояние да отоплява жилищни или промишлени помещения с площ до 80 м2.

  Той е ефективен и напълно подготвен за интензивни работни условия, включително целогодишна употреба. Отделно предимство е независимостта от електричество. Котелът може да работи с различни видове твърди горива - въглища, дърва, пелети.

  Различава се с компактен размер... Зареждането с гориво се опростява от вертикалното разположение на вратата на камината. Тавата за пепел е проектирана така, че почистването може да се извършва само няколко пъти месечно.

  Специалната технология на изгаряне, използвана в този модел, позволява дългосрочно изгаряне на гориво с висока ефективност..

  Един раздел суровини ще ви осигури топлина за поне един ден. Продължителността на изгарянето на пелети е до 48 часа, в зависимост от външните условия и качеството на горивото.

  Характеристики:

  • мощност - 8 kW;
  • отопляема площ - до 80м2;
  • предназначение - отопление;
  • обем на котела - 40л;
  • тип горивна камера - отворена;
  • тегло - 145кг;
  • размери - 55,5 * 136,5 × 55,5 см.

  ZOTA Topol-22VK 22 kW

  В този модел конфигурацията на топлообменника беше успешно променена и бяха използвани напълнени с вода решетки.... Корпусът на устройството е надеждно изолиран.

  Той има 2 горивни камери, поради което е възможно както хоризонтално, така и вертикално зареждане с гориво. Вратите на камерата са здраво заключени.

  Котелът съчетава относително ниска цена с висока ефективност на устройството..

  Има отделна врата, която позволява отстраняване на пепел, дори когато уредът работи. Един товар гориво ще ви осигури топлина за 10-12 часа.

  Освен това можете да инсталирате външен контролен панел, който да блокира нагревателния елемент, да автоматизира процеса на горене.

  Характеристики:

  • мощност - 22 kW;
  • Ефективност - 70%;
  • нелетливи;
  • отопляема площ - до 200м2;
  • предназначение - отопление;
  • тегло - 128кг;
  • размери - 90,5 * 47 * 87 см.

  ZOTA Topol-16VK 16 kW

  Друг представител на линията котли с напълнена с вода решетка, която гарантира увеличаване на топлопредаването на устройството..

  Тръбата му е с триъгълна форма, за да премахне запушванията и да увеличи експлоатационния живот. Котелът може да консумира пелети, дърва или въглища като гориво.

  Котелът е удобен за работа, благодарение на значителните размери на пещта и два начина за зареждане на гориво - удобно е да зареждате въглища отгоре и дърва за огрев - във вратата на шиш.

  Ниската цена се комбинира благоприятно с ефективността на отоплението на помещенията.

  Характеристики:

  • мощност - 16 kW;
  • Ефективност - 70%;
  • отопляема площ - до 160м2;
  • предназначение - отопление;
  • тегло - 108кг;
  • размери - 80,5 * 44 * 87 см.

  ZOTA Topol-32VK 32 kW

  Котелът, работещ на различни видове твърди горива, има високо ниво на производителност, което прави възможно отоплителната система на къщата да бъде качествена и стабилна.

  Оборудването се счита за много практично, тъй като може да се преобразува в потребление на природен газ.

  Корпусът на оборудването е с добра топлоизолация, което позволява да се монтира на всяко удобно място.

  Ефективността на устройството е доста висока, предвид ниската цена сред аналозите... Еднократното зареждане с гориво ви позволява да поддържате топлината в отоплителната система до 12 часа.

  Характеристики:

  • мощност - 32 kW;
  • Ефективност - 70%;
  • нелетливи;
  • отопляема площ - до 320м2;
  • предназначение - отопление;
  • тегло - 143кг;
  • размери - 87 * 44 * 100,5 см.

  Stropuva S30 30 kW

  Котел за отопление на твърдо гориво за жилищни и търговски инсталации... Рентабилно, готово за сезонна или целогодишна употреба.

  Не зависи от електричеството, може да работи на различни видове твърди горива, има висока ефективност.

  Компактен и не изисква отделно помещение за монтаж, има сертификат за екологична безопасност... Продължителност на изгарянето на дърва за огрев - до 30 часа, пелети - до 2 дни. Не е необходимо захранване.

  Характеристики:

  • мощност - 30 kW;
  • Ефективност - 85%;
  • отопляема площ - до 300м2;
  • предназначение - отопление;
  • тегло - 143кг;
  • размери - 87 * 44 * 100,5 см.

  Stropuva S40 40 kW

  Котел на твърдо гориво за дълго изгаряне с една верига за осигуряване на отопление на помещения до 400 м2. гориво могат да бъдат дърва за огрев или дървесни брикети.

  Има отворена горивна камера, монтиран е под.

  Характеристики:

  • мощност - 40 kW;
  • Ефективност - 85%;
  • отопляема площ - до 400м2;
  • предназначение - отопление;
  • тегло - 143кг;
  • размери - 87 * 44 * 100,5 см.

  TEPLOV Universal TA-40 40 kW

  Котел за дълго отопление и отопление на вода, може да отоплява жилищни и промишлени помещения и да им осигурява топла вода.

  Подходящи горива са брикети, дърва и въглища.

  Можете да изберете опция за автоматизирано или нелетливо устройство.

  В първия случай ще получите надеждна защита срещу прегряване, замръзване на течност в системата, възможност за регулиране на нивото на температурата за дневен и нощен режим.

  Характеристики:

  • мощност - 40 kW;
  • Ефективност - 82%;
  • отопляема площ - до 400м2;
  • предназначение - отопление и водоснабдяване;
  • тегло - 390кг;
  • размери - 147 * 48 * 77 см.

  SAS UWT 14 14 kW

  Котел на твърдо гориво, изработен от стомана и изолиран с минерална вата за намаляване на топлинните загуби... Може да се инсталира като част от затворени или отворени системи.

  Оборудван със система за автоматично управление.

  Възможно е да се свърже бойлер за топла вода.

  Предпочитаното гориво е въглищата, но е възможно и изгарянето на дърва.

  Характеристики:

  • мощност - 14 kW;
  • Ефективност - 83,5%;
  • отопляема площ - до 120м2;
  • предназначение - отопление;
  • тегло - 310кг;
  • размери - 54 * 141 * 101 см.

  Промишлени котли

  мощност от 100 до 3000 kW

  Стоманените котли на твърдо гориво с механизирано зареждане с гориво са предназначени за отопление на битови, промишлени и други помещения, в които е оборудвана централна отоплителна система, за приготвяне на топла вода и подаване на топлина за технологични нужди. За тези котли се използва механизирана система за подаване на гориво.

  ШИРОК ИЗБОР НА ГОРИВА

  ШИРОК ИЗБОР НА ГОРИВА

  Използват се като гориво: дървесни отпадъци (дървени стърготини, стърготини, дървесни стърготини), дървени стърготини и торфени гранули, смлян торф. Фракция на гориво 15x35x80 mm съдържание на влага не повече от 50%.

  КОНСТРУКЦИЯ НА КОТЛА

  КОНСТРУКЦИЯ НА КОТЛА

  В процеса на производство на котела се използват висококачествени котелни стомани с дебелина 10-16 mm и безшевни тръби D76 mm. Котелът е изолиран с минерална вата с дебелина 50-100 мм. Топлообменникът на котела е барабанен тип димна тръба. Камината е тръбна рамка с редуващи се висококачествени шамотни тухли. В зоната на горене на горелката има допълнителна облицовка, която осигурява висока температура на горене на горивото. В пещта на котела е разположен вторичен разпределител на въздуха. Оригиналният дизайн на този разпределител ви позволява да регулирате вторичния въздух не само количествено, но и да го подавате точно до необходимите зони на пещта, което ви позволява да изгаряте гориво с различна сложност, със същото качество.

  ВИСОКА ЕФЕКТИВНОСТ НА КОТЛА

  ВИСОКА ЕФЕКТИВНОСТ НА КОТЛА

  • Благодарение на оптимално облицованата камина с шамотни тухли;
  • Автоматично поддържан зададен режим;
  • Правилно разделяне на първичен и вторичен въздух.

  Безопасност при употреба

  Удобен е фактът, че използвайки разпределителя на въздуха, можете лесно да изберете необходимото съотношение на първичен и вторичен въздух, осигурявайки пълно изгаряне на горивото и по този начин получавайки възможно най-висока ефективност. Големият отвор на пещта осигурява удобно зареждане на гориво в котела, както и поддръжката на котела.
  Врата на камината, е оригинална конструкция с многослойна топлоизолация по принципа "бутер торта". Топлоустойчива плоча 1600 ° C (този материал се използва в доменните пещи) е монтирана в метална рамка, предварително изолирана с няколко слоя топлоизолация. Плочата е защитена от механично разрушаване от параван от високолегирана неръждаема стомана, който осигурява здравината на вратите и висока температура на горене в камината. Вратата на камината има прозорец за наблюдение, изработен от специално кварцово стъкло, което може да издържи на високи температури и допълнителен защитен капак от неръждаема стомана.

  Всички врати са прави. Възможно е да се промени местоположението на контролния панел, който обикновено се намира от дясната страна на котела отляво.

  Автоматизация на котела осигурява консистенцията на тягата в пещта с помощта на "текущ" вакуум сензор. В шнековите конвейери има интелигентна система "против изгаряне на гориво". Режимите за регулиране на бойлер се появяват по време на пускане в експлоатация.

  Подаването на въздух към котела автоматично се спира, когато отоплителната среда в котела достигне зададената температура, зададена от регулатора на температурата; когато охлаждащата течност се охлади и температурата му спадне с предварително определена стойност, вентилаторът се включва автоматично отново. Амортисьорът, монтиран на комина, ви позволява удобно и бързо да изберете желания поток на димните газове, в зависимост от използваното гориво или интензивността на пещта.

  Принципът на работа на котлите с механизирано изгаряне на гориво.

  С помощта на винтов транспортьор или конвейери горивото се подава надолу по котела в ретортата, откъдето се издига под формата на вулкан и излива скръб върху решетката. Решетките са изработени от легиран чугун, със съдържание на хром най-малко 26-30%, което осигурява тяхната висока термична и износоустойчивост.

  Първичният въздух се подава в няколко зони под решетката през отвори, разположени на повърхността на решетката. Решетката се охлажда с първичен въздух.

  Котлите и оборудването за подаване на гориво са модерни, контролирани от процесора системи, които могат да работят в автоматичен режим с минимален периодичен надзор и поддръжка.

  За гориво се използват стърготини или дървесни стърготини с до 50 процента влага и дължина до 80 мм. Дългите отпадъци могат да се нагряват ръчно, като се зареждат в камината през вратата на камината.

  Оборудването за котелно помещение е проектирано и произведено в съответствие с индивидуалните изисквания на клиента в съответствие с конкретните условия за монтаж.

  Контролен панел на котела:

  ГАРАНЦИОННИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ:

  Гаранционният период е 24 месеца от датата на първото стартиране на оборудването (подлежи на задължителна поддръжка в рамките на първите 12 месеца), но не повече от 30 месеца от датата на пускане на устройството. Възможно е да удължите гаранционния срок до 36 месеца, при условие че котелът се обслужва от производителя за 24 месеца.

  ВИДОВЕ КОТЛИ

  Тази серия включва котли KVDG-100M, KVDG-150M, KVDG-195M, KVDG-250M, KVDG-300M, KVDG-400M.

  Каним ви да се запознаете с подробната спецификация на всички параметри.

  Спецификация

  ПЪЛЕН КОМПЛЕКТ:

  Основна конфигурация:

  • бойлер;
  • механизиран бункер за гориво MPT005 1,5 м3
  • духащи вентилатори 3 бр;
  • табло за управление на котела;
  • димоотвод D5
  • инструмент за пожарникар;

  Пълен комплект:

  • бойлер;
  • механизиран бункер за гориво MPT005 1,5 м3
  • духащи вентилатори 3 бр;
  • табло за управление на котела;
  • димоотвод D5
  • инструмент за пожарникар;
  • мултициклон економайзер
  • паспорт, ръководство за експлоатация.

  Индикаторите с висока производителност на котлите могат значително да намалят разходите ви за отопление!

  Рейтинг
  ( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни