Домашен електромагнитен клапан за въздух 220v. Обратен клапан като соленоид

Основната цел на вентилационната система е да осигури притока на свеж въздух в помещението, като същевременно отстранява отработените въздушни маси. Често обаче се случва вентилационната система да не се справя с преките си задължения, поради което вместо чист въздух в къщата проникват миризми от съседните апартаменти и входа.

Единственото решение е да се монтира възвратен клапан, за да се осигури правилна вентилация. Съгласете се, донякъде е неподходящо да се харчат пари за закупуване на конструкция, която можете да изградите сами. Въз основа на инструкциите стъпка по стъпка можете да направите възвратен клапан за вентилация със собствените си ръце, като използвате наличните инструменти.

По-нататък в статията ще бъдат представени най-често срещаните видове възвратни клапани, характеристиките на тяхната инсталация и изборът на подходящ дизайн за апартамент. След като разбрахте принципа на работа и конструктивните характеристики на възвратния клапан, ще можете самостоятелно да изградите конструкция и да я инсталирате.

Принцип на работа на възвратния клапан

Дизайнът на амортисьора е защитно устройство, което предотвратява появата на вентилация с обратна тяга в апартамента. Позволявайки на потока чист въздух да тече в желаната посока, клапанът инхибира обратния поток.

Основното предимство на дизайна е неговото автоматично задействане.


Липсата на възвратен клапан не само ще доведе до замърсяване на помещението с отработен въздух, прах и насекоми, влизащи вътре, но също така ще доведе до течения.

Във вентилационните системи клапанът предотвратява навлизането на въздух в общия вентилационен канал в отделни помещения. Такива конструкции работят в системи с естествена и механична тяга.

Такива ситуации могат да възникнат поради появата на следните проблеми:

 • неправилен монтаж на комина;
 • недостатъчно подаване на чист въздух към системата;
 • монтаж на принудителна вентилация в един от апартаментите;
 • неизправност на възвратния клапан.

Основният конструктивен елемент на възвратния клапан е затворът. Когато вентилът е инсталиран правилно, клапанът трябва да се отваря под въздушно налягане само в една посока.

Когато въздухът се движи не от стаята, а в нея, затворът автоматично се затваря.

Професионален съвет

Ето няколко съвета от професионални водопроводчици, които да вземете предвид по време на монтажа:

 • Когато инсталирате възвратен клапан върху пластмасови тръби в отрязаната тръба, всички точки на отрязване трябва да бъдат внимателно почистени, така че да не останат неравности. В бъдеще левите резки със сигурност ще се превърнат в място за натрупване на отпадъци, отнесени от канализацията, и ще доведат до запушване на клапана.
 • За да се съберат факелните връзки без усилие, краят, който трябва да се постави, трябва да бъде скосен.
 • Прочетете внимателно инструкциите за закупеното устройство, за да се уверите, че няма конкретни точки в процедурата по инсталирането му.
 • На цена руските устройства могат да бъдат няколко пъти по-евтини от чуждестранните аналози, докато качеството не се различава значително. Но изборът зависи от потребителя.

Освен това препоръчваме да гледате видео урок, показващ стъпките за инсталиране на клапана:

Правилно инсталираният въздушен клапан в канализационната система ще подобри работата му, ще избегне скокове на налягане и проникване на канализационни газове в апартамента.В апартамент с монтиран клапан няма риск от неприятни миризми на канализацията, дори ако въздушният поток през централния щранг е намален. Само не забравяйте, че аераторът, както всяко друго канализационно устройство, изисква периодична проверка и поддръжка.

Проверете конструктивните характеристики на клапаните

Обратните клапани често се правят под формата на диск и могат да бъдат с различни размери и конфигурации на напречно сечение.

Ако е необходимо, устройството може да бъде оборудвано с отопление, но е подходящо само за вентилационна система с електрическо задвижване. Основното предимство на отопляемия клапан е предотвратяването на кондензация в системата и следователно натрупване на лед през студения сезон.


Пластмасовият клапан се счита за идеална опция за жилищно пространство, тъй като за разлика от метала, той не ръждясва под въздействието на влага и не издава груби звуци по време на работа

Днес на пазара има само четири основни типа конструкции на възвратни клапани. Всеки от тях има свои плюсове и минуси, които трябва да се вземат предвид при избора на конкретен дизайн за вашата вентилационна система.

Вариант номер 1 - еднокрилен дизайн

Дизайнът е амортисьор, фиксиран върху хоризонтална ос, който под въздействието на въздушния поток отваря и затваря прохода. По този начин отработеният въздух се отстранява към изпускателната част на системата.

При липса на движение на въздуха в помещението или с обратна тяга клапата на клапана няма да се отвори.

Еднокрилният клапан е най-подходящ за естествена вентилация на помещението, тъй като дори минимален въздушен поток е достатъчен за отваряне на клапана.

Този дизайн от своя страна може да бъде от два вида. В първия случай оста, върху която е фиксиран затворът, е монтирана с отместване спрямо центъра на въздушния канал, а в другия е поставено противотежест отвътре и отвън.


Тъй като възвратният клапан се затваря от гравитацията, ефективната му работа е пряко зависима от перфектно монтираната система в системата.

Когато инсталирате вертикално или хоризонтално, препоръчваме да използвате ниво. Ако е инсталиран неправилно, клапанът няма да се затвори плътно, поради което няма да може да защити стаята от обратна течност.

Ако инсталирате еднокрилен клапан близо до отоплителната батерия, въздухът, идващ от улицата, веднага ще се нагрее. Това значително ще увеличи нивото на температурата в помещението и следователно ще намали разходите за отопление.

Вариант номер 2 - двучерупчест клапан

Поради принципа си на действие такъв клапан се нарича „пеперуда“. В центъра на кръглия отвор има ос с две клапата, които се връщат в първоначалното си положение с помощта на малки пружини.

Монтирането на пеперудата не изисква специални подготовки, тъй като такава конструкция може да се монтира под всякакъв ъгъл.

Често такива устройства се използват в принудителна вентилационна система с аспиратор. Когато механичната качулка е изключена, листовете, оборудвани с пружини, се връщат в първоначалното си положение, като плътно блокират целия участък на канала.


Много съвременни модели на двукрилни конструкции са оборудвани с пружини, които могат да се регулират независимо в зависимост от тяговата сила в системата.

Единственото нещо, което трябва да се направи преди инсталирането на дроселната клапа, е да се провери чувствителността на капаците. Ако налягането на въздуха във вентилационния канал не е достатъчно за такъв дизайн, тогава е по-добре да изберете различен тип клапан.

Този тип възвратен клапан често се инсталира в сгради с голяма вентилационна система.

Вариант номер 3 - инерционен клапан

Този тип клапани са специални жалузи, които се поставят върху вентилационната решетка. Подобно на еднокрилния клапан, инерционният дизайн работи на гравитационна основа. Разликата между тези два дизайна е само в броя и размера на капаците.

Те се издигат свободно и променят ъгъла си в зависимост от силата на въздушното налягане. Щорите се спускат само под собствено тегло, което е възможно само ако вентилаторът спре да работи.

Такава гравитационна мрежа е инсталирана с хоризонтално движение на въздуха. Подобно на пеперудата, инерционният клапан е монтиран само в принудителна вентилационна система.


Поради големия брой клапи, инерционни клапани могат да се използват както вътре в жилището, така и от външната страна на сградата.

По принцип пазарът предлага щори със стандартни размери, които напълно съответстват на размера на качулката и отворите за естествена вентилация.

Ако е необходимо, такъв изпускателен клапан може да бъде изграден със собствените ви ръце, подобрявайки функционалността на устройството с помощта на пружина или мембрана.

Вариант No 4 - тип мембранен клапан

Устройството представлява гъвкава плоча, която се огъва под въздействието на въздушния поток. Дори и малък приток е достатъчен за отваряне и затваряне на клапана, но в този случай много зависи и от правилния монтаж на конструкцията.

По своя принцип на работа мембранният клапан наподобява "пеперуда", но с по-скромни характеристики.

Преди да инсталирате гъвкавата мембрана, вземете предвид количеството обратен поток във вентилационния канал, тъй като има голяма вероятност за деформация на клапана.

При наличие на силно сцепление е по-добре да изберете всеки друг тип конструкция, за да се спасите от допълнителни разходи за усилия и пари. В този случай всичко зависи от размера на стаята и силата на въздушния поток.


Преди закупуването на мембранен клапан е важно да се измери количеството течене във вентилационния канал, което може да се направи чрез спазване на посоката на пламъка на кибритената клечка.

Обратният клапан с диафрагмен тип е идеален за малки къщи и веранди. За разлика от трите предишни клапана, типът на диафрагмата може да бъде изграден самостоятелно, без помощта на майстор.

Следващият раздел ще предостави подробни инструкции, които ще ви помогнат да направите възвратен клапан със собствените си ръце.

Видове клапани, тяхната структура и предназначение

И така, клапанът е вид спирателно оборудване, което е необходимо за регулиране на различни параметри на работната среда: той регулира дебита, поддържа необходимото ниво на налягане, смесва необходимата пропорция, следи дадено ниво на течност или газ.

Дизайн

Размерите на клапаните варират от няколко милиметра до метър и те могат да бъдат свързани към работещо оборудване, устройство, оборудване или продукт посредством резба, фланец или заваряване. Изработени са от материали с различни свойства: чугун, бронз, стомана или никелови сплави, каучук, тефлон, графит, памук и др.

Самоделен възвратен клапан за помпата

Дизайнът на всеки клапан е приблизително еднакъв:

 • тяло;
 • покривало или глава;
 • седло;
 • амортисьор или затвор;
 • вретено или стъбло;
 • маховик или автоматичен за преместване на шпиндела.

Принципът на действие на общото семейство клапани е следният. Когато течност или газ влязат в тялото от едната страна, главата на стеблото с уплътнение на салниковата кутия движи клапана, с помощта на която отворът на седалката или се отваря или затваря, спирайки потока на работната среда или променяйки ъгъла на проникването му в устройството.

Видове и класификация

В зависимост от конструкцията на амортисьора (вратата) е обичайно да се прави разлика между два глобални класа клапани:

 • редов амортисьор - амортисьорът се повдига или спуска, за да се отвори или затвори седалката;
 • дроселова клапа - работи на принципа на клапана, завъртаща се по посока на часовниковата стрелка или обратно на часовниковата стрелка, като по този начин отваря или затваря клапана.

Инструкции за самостоятелна конструкция на клапана

Както вече разбрахте, за да създадете вентилационна система със защита срещу обратна тяга, изобщо не е необходимо да купувате готова конструкция. Разбира се, не можете да се справите изцяло без разходите, тъй като трябва да закупите вентилатор за отработените газове. Той е този, който ще стане основата за възвратния клапан.

Преди да започнете работа, трябва да подготвите всички необходими инструменти и материали. Така че, за да изградите мембранен клапан, имате нужда от парче пластмаса и дебела пластмасова обвивка. Също така е важно веднага да подготвите бормашината, самонарезните винтове, гумените уплътнения и лепилото.

За да разберете как правилно да направите възвратен клапан за вентилация със собствените си ръце, е важно да прочетете следните инструкции.


Всички изпускателни вентилатори са произведени по вече установени стандарти, съответстващи на отворите на вентилационните канали в частни и жилищни сгради

Изрязваме плоча от плътна пластмаса стриктно според формата на отвора на вентилационния канал. Всъщност това ще бъде основата на бъдещия клапан.

По-нататък по краищата пробиваме няколко отвора за фиксиране на панела към стената и фиксиране на вентилатора. Броят на дупките може да се регулира независимо.

В центъра на плочата също пробиваме няколко отвора, през които ще се изхвърля отработеният въздух. Също така ще трябва сами да определите техния брой въз основа на вашите лични нужди. Колкото повече дупки има в центъра на плочата, толкова по-голям ще бъде капацитетът на потока на клапана.

След това фиксираме качулката към завършената основа. За начало ще трябва да инсталирате гумено уплътнение в точката на свързване и едва след това ще бъде възможно да се фиксира вентилаторът. Това ще осигури необходимата плътност и следователно ще подобри качеството на клапана.

За да избегнете досаден шум от вентилатора по време на работа, се препоръчва да поставите малки парчета гума под опорите на устройството.


Дебелината на пластмасата за конструкцията на мембранния клапан трябва да бъде най-малко 4-5 mm, така че под натиска дори на малък въздушен поток гъвкавите мембрани да могат лесно да се огъват

Ние правим клапи за клапана от дебел пластмасов филм. На първо място, трябва да изрежете филма до размера на основата и едва след това да го залепите към основата на клапана. Моля, имайте предвид, че клапите трябва да покриват изцяло вентилационните отвори.

Следващата стъпка е да изрежете клапата на две еднакви части, като същевременно е важно изрязването да е възможно най-равномерно. В този случай се препоръчва да използвате нож с остър нож.

Монтираме готовия клапан във вентилационния канал, като го фиксираме на стената с няколко самонарезни винта. Тъй като има пропуски между стената и клапана, препоръчително е да се отървете от тях незабавно с помощта на уплътнител.

Това завършва процеса на създаване и инсталиране на мембранния клапан. С последователното изпълнение на всички горепосочени действия трябва да получите надеждно устройство, което предпазва стаята от обратното течение.

Необходими материали и инструменти

Инсталирането в пластмасови канали обикновено не изисква никакви специални инструменти. Устройството има стандартен контакт с уплътняваща гума в края и просто се поставя върху канализационната тръба. За допълнителна надеждност на връзката можете да покриете шева с водопроводни уплътнители.

Принцип на работа на въздушния клапан

При инсталиране на клапана в процепа на предварително сглобената секция на пластмасовата канализационна система ще е необходима допълнителна част - компенсаторна тръба. За надеждна фиксация ще е необходима скоба, която няма да позволи на компенсатора да се движи спонтанно нагоре, когато е подкрепен от вода.

Ако на предвиденото място за монтаж няма звънец, ще трябва да закупите друг канализационен съединител.

Заключения и полезно видео по темата

Това видео предоставя инструкции стъпка по стъпка за самостоятелно изграждане на мембранен клапан за вентилация в апартамент:

Сега е напълно възможно да се изгради самостоятелно възвратен клапан за вентилация и да се спести от закупуване на готов продукт. В този случай е важно да се вземе решение предварително за избора на типа на клапана, да се закупи изпускателен вентилатор и да се започне да се прави домашен дизайн.

Предпоставка е запазването на последователността от стъпки, представени в инструкциите по-горе.

Ако вече сте запознати с процеса на конструиране на възвратен клапан или знаете по-лесен начин да направите дизайн с минимални финансови разходи, моля, споделете своя опит с нашите читатели.

Оставете коментара си в специалното поле под статията и, ако желаете, задайте въпроси на нашите експерти.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни