Направи си сам горещ ремонт на хладилник аристон видео

Бойлер Ariston ръководство за употреба
Наличието на автономна система за отопление на водата осигурява не само комфортен живот, но и независимост от капризите на комуналните услуги. Работата на такива системи, тяхната ефективност и безопасност зависи от техническите характеристики на котела Ariston, схемата на свързване и качеството на инсталацията.
Ключът към продължителното и безпроблемно обслужване е спазването на всички експлоатационни правила и навременната поддръжка. Пренебрегването на изискванията, предписани от производителя, може да доведе до преждевременна повреда както на отделни части на котела, така и на целия продукт като цяло. Освен това възможността от токов удар се увеличава многократно.

Ръководството за експлоатация съдържа цялата необходима информация относно монтажа, свързването, условията за употреба и честотата на поддръжка на бойлера за съхранение Ariston. В допълнение, документът включва списък с най-често срещаните проблеми и метод за тяхното самостоятелно решаване, но за ефективно решаване на възникналите проблеми ще са необходими познания за дизайна и основните принципи на продукта.

Устройството и принципът на действие на бойлера "Ariston"

Модерният котел Ariston за 30, 50, 80 и 100 литра е запечатана конструкция, състояща се от следните части и възли:

 1. Резервоар за съхранение:
 2. Електрически нагревателен елемент (нагревателен елемент);
 3. Магнезиев или цинков жертвен електрод;
 4. Уред за настройка и управление;
 5. Корпусът.

Устройство за бойлер Ariston

Вътрешната повърхност на резервоара трябва да бъде подложена на антикорозионна обработка. В зависимост от цената на продукта, различни модификации могат да имат като антикорозионна защита:

 • Разпръскване на титан;
 • Стъклено порцеланово покритие;
 • Слой от топлоустойчив емайл, устойчив на агресивни съединения.

В допълнение, скъпите модели водонагреватели могат да имат заварени метални резервоари за съхранение, изработени от легирана неръждаема стомана.

Въздушната междина между корпуса и вътрешния контейнер е запълнена с полимерно изолационно съединение (най-често полиуретанова пяна). Топлоизолацията може значително да забави процеса на охлаждане, като по този начин намалява консумацията на енергия.

Бойлер Ariston мокър нагревателен елемент

Нагревателните елементи са класифицирани в два основни типа: "мокри" и "сухи". Мокри нагреватели се наричат ​​нагревателни елементи, които влизат в пряк контакт с нагрятата течност. В процеса на взаимодействие с работната среда, върху външната повърхност на нагревателния елемент се образува устойчиво покритие от неразтворима скала, което предотвратява нормалния топлообмен. За защита на нагревателните елементи и вътрешната повърхност на резервоара срещу корозивно разрушаване се използва цинков или магнезиев анод.

Функционалността, информационното съдържание и ергономичността на бойлера до голяма степен зависят от дизайна и дизайна на блока за управление и настройка. Има два вида механизми за управление: електронни и механични. Цифровите системи са привлекателни на външен вид и прецизни в настройката, но са изключително чувствителни към колебанията на напрежението.

Бойлер Ariston control

Механичният блок изглежда "по-опростен" и точността на настройка не е една и съща, но надеждността на такива устройства напълно компенсира тези недостатъци. Освен това цената на моделите с електронна настройка е забележимо по-висока.

Корпусът на модула може да бъде направен както от метал, така и от полимерни материали.Най-често срещаната е цилиндричната форма, но се търсят модели от други конфигурации.

Преглед на често срещаните повреди

За да се елиминират неизправностите, възникващи в хладилните агрегати, е необходимо да имате минимално разбиране за най-често срещаните повреди. Тъй като самовъзстановяването е просто невъзможно без адекватен отговор на възникналия проблем, проучете подробно причините, поради които възникват определени ситуации.

Хладилник тече

Тя може да бъде причинена от механични повреди на корпуса, разрушаване на топлоизолационния слой и в резултат на това нарушение на температурния режим. В този случай на мястото на повредата се образува конденз, който се стича по хладилника. За да отстраните проблема, е необходимо да възстановите топлоизолационния слой и да закърпите дупката.

Хладилникът замръзва и се появява слана

Ако при отваряне на вратата станете свидетел на замръзнал слой слана и замразена храна, тогава такава ситуация може да възникне, ако:

 • Нивото на охлаждане е зададено твърде високо, изисква се настройка;
 • Неизправности на температурен датчик, компресорен блок и др .;
 • Уплътнението на вратата не приляга плътно, което може да възникне поради загуба на еластичност;
 • Неуспешен и изисква подмяна на термостата;
 • Вратата не се затваря напълно поради пренаселеност в охлаждащата камера.

За да се провери фабрично плътността на вратите, се използва специална метална сонда, която у дома може да бъде заменена с лента хартия. На мястото, където хартията прониква под магнитната лента, въздухът се засмуква отвън, което води до отлагане на лед и по-усърдно охлаждане.

Хладилникът се включва, но не замръзва и не се охлажда

Такъв проблем може да възникне поради:

 • Неизправност на термостата или настройка на режима на охлаждане на минимум;
 • Неуспех при конфигуриране на сложни електронни контролни блокове в съвременни модели;
 • Случайно начало на размразяване, докато е необходимо хладилникът да се размрази напълно и да се включи отново;
 • Рязко зареждане на двукамерни хладилници с големи обеми продукти, които той няма време да изстине;
 • Изтичане на хладилен агент, докато спешно трябва да намерите мястото на повредата и да го отстраните;
 • Неизправност на двигателя на компресора или запушване на цялата охладителна система.

Хладилникът не се включва

В случай на такава неизправност, проверете целостта на електрическата верига. В този случай са възможни следните причини за повреда:

 • Домакинските уреди не са включени в контакта, нивото на напрежение в мрежата е недостатъчно или контактът е повреден;
 • Необходимо е да се провери веригата на щепсела и кабела за непрекъснатост;
 • Разбивка на релето или електродвигателя.

Съвременните хладилници Atlant, Samsung и други може да не се включат поради повреди в контролния блок. Доста трудно е да намерите такива проблеми у дома.

Дълга работа без изключване

В нормален режим чувате активна работа в продължение на 10 до 20 минути. След това трябва да се изключи до следващия цикъл. В противен случай има бързо износване на въртящите се елементи. Причината за проблема може да е:

 • Слабо затворена врата или горещ въздух на околното пространство, поради което в тези домакински уреди не се достига необходимото ниво на температура;
 • Устройството работи в режим на супер замразяване, но такава работа не може да продължи по-дълго от тази, регулирана от фабричните инструкции;
 • Термоелектронният сензор не работи;
 • Фреонът изтича от охладителната система.

Повишено ниво на шум

За коректна работа на уреда, монтирането му се извършва с помощта на строително ниво и върху здрава основа.Ако тези изисквания не са изпълнени и хладилникът се клати, тогава ще има шум от трети страни по време на работа.

Когато се монтира надеждно, звукът може да се издава от корпуса на компресора, докосвайки задната стена на тръбата, контактите на защитното реле, от вентилатора на изпарителя. За да се премахнат такива ситуации, се изисква да се коригира работата на съответните елементи.

Как да изберем обема на бойлера

Капацитетът на котела е един от основните критерии, които трябва да се вземат предвид при покупката. Отзивите на клиентите и статистическият анализ позволиха да се определи необходимото количество топла вода в зависимост от броя на потребителите.

Как да изберем бойлер Ariston

30-литров нагревател Ariston е достатъчен за един човек. Ако двама души живеят в един апартамент едновременно, "Ariston" 50 литра напълно ще задоволи нуждата от топла вода. Семейство от трима или четирима души ще се нуждае от 80 литра Ariston. Ако говорим за предоставяне на частна вила или малък ресторант, най-добрият вариант би бил "Ariston" за 100 литра или повече.

Магнезиев анод

Този структурен елемент на газов бойлер е подобен на външен вид на щифт, направен от метал. Ако говорим за неговото функционално предимство, тогава магнезиевата сплав трябва да се разглежда като такава. Той се нанася равномерно върху повърхността на детайла. Максималната дебелина на този слой за газови котли Ariston не надвишава 30 mm. Благодарение на него вътрешността на резервоара е защитена бойлер от корозионни процеси. И това има положителен ефект върху експлоатационния живот на това оборудване.
Не инсталирайте анода сами, ако вашият котел го няма. По-добре е да потърсите помощта на специалист. В допълнение към инсталирането на анода, той може да оцени състоянието на вашето оборудване, да провери степента на износване, а също така да извърши всички необходими работи за поддържане на устройството в работно състояние.

Трябва да се каже, че части като нагревателния елемент и магнезиевият анод, използвани в газовите котли Ariston, имат специфичен срок на годност. В много отношения това зависи от товара, който пада върху оборудването по време на неговата работа. Околната среда също влияе върху срока на годност. Специалисти препоръчайте да замените тези важни елементи веднъж на година и половина. Ако пренебрегнете тази препоръка, тогава съществува риск от разрушаване на стените на нагревателя. Отвътре ще се развие ръжда, която може да доведе до разрушаване на резервоара в даден момент.

Не във всички случаи проблемът с увеличаването на живота на оборудването може да бъде решен чрез подмяна на част като магнезиев анод. Всичко поради лошо качество на водатакойто тече от нашите кранове. В днешно време не е необичайно елементите на бойлер просто да не се справят с лошо филтрирана вода. В такива случаи става необходимо напълно да се подмени котелът. Ако говорим за средните стойности на експлоатационния живот на устройство за отопление на вода, тогава обикновено не надвишава 7 години, при условие че се използва непрекъснато с необходимите процедури за ремонт, извършени по време на работа.

Инструкции за експлоатация на бойлер "Ariston"

Началото на експлоатацията може да се счита за инсталиране и свързване на котела към централизираната система за захранване със студена вода и електрическата мрежа. Качеството на монтажа зависи от безопасността, ефективността и експлоатационния живот на продукта. Ако по една или друга причина котелът е пуснат в експлоатация самостоятелно, трябва да обърнете специално внимание на точките, посочени по-долу.

Препоръки за инсталиране и свързване

Необходимо е да започнете работа по закрепване и свързване на бойлер с марка Ariston с задълбочено проучване на приложените към него инструкции.

 1. Тъй като консумираната от устройството мощност е доста голяма, е необходимо да се уверите, че характеристиките на окабеляването, използвано за свързване, напълно съответстват на предвидените товари и има заземен контур. Най-добрият вариант за свързване към електрическата мрежа е отделен кабел от разпределителния шкаф или панела.
 2. Не използвайте компоненти, които имат зрителни дефекти, повредени нишки и др. Особено забележителен е предоставеният предпазен клапан.
 3. Тъй като масата на продукта е достатъчно голяма и температурата на водата, съдържаща се в него, може да достигне + 750C, котелът трябва да бъде прикрепен към носещата повърхност върху метални анкерни болтове с диаметър най-малко 10 mm. Позволено е да се използват пластмасови дюбели със същия капацитет.
 4. Монтажът на захранващите и изпускателните тръбопроводи трябва да се извършва в строго съответствие със схемата, доставена с нагревателя от производителя.
 5. Мястото на свързване към електрическата мрежа трябва да бъде надеждно защитено от конденз, влага и директен контакт с вода.
 6. Възможно е да свържете "Ariston" към захранването само след напълване на резервоара за съхранение със студена вода, в противен случай нагревателният елемент на бойлера може да се повреди.
 7. Ако цялата работа е извършена правилно и продуктът е в изправност, след включване трябва да светне съответният индикатор, показващ, че котелът работи.

Електрически

Проточен бойлер Ariston Bravo M Този тип водонагревателни устройства са представени от марки:

 • Ariston Bravo M - оборудван с механични контроли. В комплект с вграден филтър и душ глава;
 • Ariston Bravo E - оборудван с електронно регулиране на процеса, LED индикатори за изключване / включване и регулиране на нивото на температурата на нагряването на водата.

Бойлерите Bravo E и Bravo M имат редица предимства:

 • много компактен, тъй като няма капацитет за съхранение (тъй като той просто не е необходим);
 • малък размер ви позволява да монтирате устройства във всяка удобна точка, лесно да се премествате и инсталирате на ново място;
 • конструктивните характеристики не изискват инсталирането на допълнително оборудване (комин);
 • водата се загрява моментално, възможно е да се регулира температурата;
 • възможността за избор на мощност на тръбния електрически нагревател при покупка, въз основа на обема на потреблението на енергия.

Трябва да се отбележи: инсталирането на бойлери трябва да се извършва възможно най-близо до захранващите кранове, тъй като при достатъчно големи разстояния на пренос на вода има забележимо преразход на електрическа енергия.
Проточен бойлер Ariston Bravo E Но има една важна отрицателна точка на тези единици: висока консумация на енергия - от 3 до 24 kW и повече. В този случай се изисква надеждно окабеляване и монтаж на допълнителна автоматична машина и електромер.
Малките водни проточни нагреватели с минимална мощност са подходящи за инсталиране в частни къщи, където е възможно да се определи ограничение на консумираната електроенергия. А новите градски апартаменти с подобрена електрическа инсталация могат да бъдат оборудвани с бойлери с всякакъв капацитет.

Може би ще ви заинтересува и статия за ремонт на бойлер Ariston със собствените си ръце. Прочетете статията за това как да подмените нагревателния елемент в бойлер за съхранение на вода Ariston тук.

Бойлер Ariston: експлоатация, поддръжка и ремонт

За да се осигури ефективна и безопасна експлоатация, е необходимо да се знаят и спазват основните правила за използване на продукта.

 1. Не включвайте устройството, докато резервоарът за съхранение не се напълни.
 2. Не се допускат механични или други повреди на електрическите кабели;
 3. Преди да използвате бойлера Ariston, трябва да се уверите, че заземяването работи правилно;
 4. В случай на неизправност, устройството трябва незабавно да се изключи от захранването, да се източи и да се свърже с него за обслужване.

Дори при правилна работа е необходима навременна поддръжка на системата, за да се поддържа работоспособността. На първо място, това се дължи на ниското качество на доставената вода. Въпреки наличието на филтри, голямо количество химически съединения и механични примеси навлизат във вътрешния резервоар, допринасяйки за образуването на котлен камък и други замърсители. Редовното почистване на нагревателния елемент и вътрешната повърхност на резервоара за съхранение значително ще увеличи експлоатационния живот на котела. Плановата поддръжка включва:

Предварително оттичане на вода от резервоара за съхранение;

Прекъсване на водопроводни инсталации;

Демонтаж на корпуса на бойлера;

Почистване на нагревателния елемент и вътрешната повърхност на резервоара без използване на особено агресивни препарати, по възможност избягвайки механични и абразивни ефекти;

Оценка на състоянието на магнезиевия анод и, ако е необходимо, неговото заместване.

Навременното прилагане на тези препоръки ще осигури дългосрочна и ефективна работа на автономната отоплителна система Ariston.

Запазването и последващото включване на котела заслужават отделно внимание.

Видове нагревателни елементи

Важен детайл в конструкцията на газовия котел за съхранение Ariston е нагревателният елемент. Благодарение на него водата се загрява до желаната температура. Той се намира във резервоара за вода. Има няколко вида нагревателни елементи:

 • суха;
 • мокър.

Сух нагревателен елемент

Този нагревателен елемент е разположен така, че по време на работа на оборудването той по никакъв начин да не влиза в контакт с вода. Това има положителен ефект върху експлоатационния му живот. Освен това осигурява надеждна защита срещу варовик и е изключен токов удар.
Наред с предимствата, нагревателните елементи от този тип имат и своите недостатъци. Основната е високата цена на такива части. В сравнение с мокри нагревателни елементи, цената за сухи елементи е 2 пъти по-висока.

Мокър нагревателен елемент

Под името на този елемент всеки разбира, че в процеса на работа той е потопен във вода. Това означава, че има проблеми с варовика, който трябва да се отстрани. Това е основната причина за ранния му провал. В допълнение, образуването на бяла кора на повърхността му води до намаляване на топлопроводимостта нагревателен елемент. Освен това, ако не премахнете котлен камък, тогава цената на електричеството за отопление на водата се увеличава.
Моделите на газови котли Ariston с такъв нагревателен елемент са евтини. Следователно, ако потребителят е направил избор в полза на такова оборудване, неговата покупка няма да удари много портфейла. Всеки може да си купи такова устройство за нагряване на вода.

Има още една важна подробност в дизайна на газови нагреватели от тип съхранение. Това е магнезиев анод. Помага за намаляване на отрицателното въздействие върху нагревателния елемент на входящата вода. Той също така защитава стените на котела.

Как да включите бойлера Ariston след зимата: ръководство за употреба

Ако не планирате да използвате устройството през студения сезон, трябва да вземете мерки за запазване на системата и най-вече самия бойлер. Това изисква:

 1. Изцедете резервоара напълно;
 2. Изключете водопроводните фитинги от входящите и изходните тръби;
 3. Почистете нагревателния елемент и вътрешната повърхност на резервоара;
 4. Смажете свободно резбованата повърхност на разклонителните тръби с грес или друга грес и я увийте с парцали или PVC фолио.

За да включите нагревателя Ariston след зимата, трябва:

 1. Почистете тръбите от остатъци от мазнини;
 2. Свържете устройството към основните тръбопроводи;
 3. Уверете се, че заземяването и окабеляването са в добро състояние;
 4. Напълнете резервоара със студена вода;
 5. Включете захранването.

Важно!

Строго е забранено да свързвате празен нагревател за съхранение към електрическата мрежа!

Поради простотата на дизайна, надеждността и достъпната цена, бойлерите за съхранение Ariston за 30, 50, 80 и 100 литра са заслужено популярни. Широка гама от модели ви позволява да изберете модел в съответствие с нуждите и финансовите възможности. Не трябва обаче да се забравя, че само пълното спазване на инструкциите за експлоатация и навременната поддръжка ще осигурят ефективна работа и ще предотвратят преждевременна повреда на котела Ariston.

Превантивна поддръжка на бойлера за съхранение

Независимо от това как водата влиза в къщата ни за битови нужди, независимо дали е градска мрежа или индивидуален източник на водоснабдяване (добре, добре), тя има определена твърдост. А именно в него се разтварят химични съединения на алкалоземни метали. Тези соли са в състояние да се събират в стабилни форми. Високата температура действа като катализатор за процеса на тяхната кристализация. В резултат на това се образува котлен камък във водонагревателя, плака в електрическата кана и в други устройства, които използват нагряване на вода с помощта на термоелектрически нагревателни елементи (TEN).

Признаците, показващи, че котелът не е бил обезмаслен от дълго време, са:

 1. Увеличение в периода на нагряване на обема на водата;
 2. Появата на страничен шум по време на работа;
 3. Месечното потребление на енергия се увеличава значително;
 4. Температурата на течността не достига индикатора, зададен на термостата;
 5. Предпазният клапан често се задейства, което показва неразрешено прегряване.

Периодичната поддръжка на бойлерите може да се извършва самостоятелно; това изисква ясно разбиране на работния алгоритъм. Първо, необходимо е да разглобите устройството, като преди това сте го изключили от захранването и водоснабдителната система. Трябва да се вземе предвид, че изходящата тръба не може да осигури максимален изход за течност при почистване на бойлера за съхранение, това се дължи на факта, че горещата вода се изтегля в резервоара за вода отгоре. Следователно изпразването се извършва чрез подаване на студена вода. Предпазният клапан се завинтва непременно, тъй като паралелно изпълнява функцията на възвратен клапан. По този начин се постига потапяне на нагревателния елемент в течността и предотвратяване на преждевременната му повреда.

Ефективното промиване на котлите е възможно само чрез пълно отстраняване на фланеца, върху който са закрепени нагревателните елементи. Различните производители могат да използват различен брой монтажни болтове, но всички те използват дистанционер. Тя може да бъде гумена или силиконова. Когато фланецът се отстрани, те се наблюдават внимателно, за да не причинят механични повреди на тази част. В противен случай по време на сглобяването ще бъде невъзможно да се постигне херметичността на резервоара.

Освен това почистването на бойлера за съхранение продължава в хоризонтално положение. Стените се измиват под напора на вода, докато се използва парцал. Не използвайте метални мрежи за миене на съдове, тъй като вътрешната повърхност на резервоара е емайлирана и такова почистване на бойлера скоро ще доведе до разрушаване на ламарината, от която е направен резервоарът.

Особено внимание се обръща на долната част на контейнера. Скалата обикновено се утаява на дъното.

Той визуално представя как котелът Ariston се почиства чрез видео, с наистина въплътена последователност.

Видео:

След като почистите котела със собствените си ръце, те започват да промиват частите на демонтирания фланец.Доста лесно е да се подреди медна втулка, в която е поставен елемент, който да отчита показанията на температурата, необходими за правилната работа на термостата. Самите нагревателни елементи са много по-трудни за почистване и не трябва да се допуска появата на пукнатини по тях. Ако след промиване на нагревателните елементи на повърхността им се открият механични повреди. Нагревателните елементи трябва да бъдат заменени с нови, закупени в сервизни центрове или на специализирани интернет сайтове.

За неутрализиране на отрицателното въздействие на разсеяните електрически заряди (токове на Фуко) в котела е предвиден магнезиев анод. Той се срива в хода на продължителна експлоатация, като поема изхвърлянията. Когато сами обслужвате котела, трябва да осигурите неговата подмяна. Анодът е прикрепен с помощта на резби M4, M6. Завинтено по посока на часовниковата стрелка, съответно, демонтирането се извършва в обратна посока.

След като котелът е бил почистен със собствените си ръце, те продължават към сглобяването на водното отоплително устройство в обратен ред. Фланцовата част се сглобява в ръцете и след това се закрепва през уплътнението към резервоара. Важно е да затегнете гайките достатъчно здраво, за да предотвратите изтичане. Пълненето на устройството е не по-малко решаващ момент. За да направите това, кранът за гореща вода се отваря във всяка точка на консумация и те изчакват, докато се появи струя.

Още веднъж, след като визуално проверихте плътността на всички инвестиционни връзки и се уверите, че няма капки на дъното на котела, свържете го към електрическата мрежа. По този начин рутинната работа по почистване на бойлера на видеото, за което е представено, позволява не само да удължи експлоатационния живот на устройството, но и да увеличи производителността му. Със същото потребление на електроенергия обслужваният котел ще може да загрява повече вода, а термостатът му ще отговаря по-точно на зададения параметър.

Видео:

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни