Изчисляване на дърва за отопление на къщата. Как да изчислим разхода на дърва за отопление


Фактори, влияещи върху нивото на разход на твърдо гориво

Няма да е трудно да се изчисли колко консумира отоплителният котел на твърдо гориво. По-трудно е да изберете правилно първоначалните данни за извършване на изчисления.

По-долу е изчислена методологията и в същото време е дадено изчислението на потреблението на количеството дърва за отопление на жилище от 100 m². Нека първо разгледаме първоначалните данни:

 • вида дървесина, който е избран за разпалване;
 • степента на влага в дървото;
 • ефективност на пещ или котел на твърдо гориво;
 • топлинна мощност, необходима за отопление на помещението.

Ако някога сте използвали печка, тогава със сигурност сте наясно, че когато изгаряте дърва за огрев, различни количества топлина се отделят от различни дървета. Да приемем, че брезовите трупи отделят повече топлина от топола или бор. Това се дължи на разликата в плътността и топлинната мощност на дървесните видове. Освен това обемът на дърва за огрев на 1 kW топлинна енергия зависи от съдържанието на влага в тях. Съответно, колкото по-висока е влажността, толкова повече топлина се изразходва за изпаряване на течността от дървото и по-малко остава за отопление на жилището. В резултат на това ще се изразходва повече гориво за отопление на къщата.

Колко рационално ще се използва енергията в горивото, зависи от ефективността на конкретен източник на топлина. Например, камина или печка освобождават по-голямата част от енергията в атмосферата заедно с продуктите от горенето, поради което техният топлообмен достига само 60%. В същото време котелът с твърдо гориво или пиролиза (продължително изгаряне) работи с топлинна мощност от 80%. Тези нюанси трябва да се вземат предвид при изчисляване на разходите за отопление на жилище.

Стойността на топлинната мощност, необходима за отопление на къщата, се взема най-добре според изчислението, направено от майсторите през периода на проектиране на жилището. Тези данни обаче често не се съхраняват от собствениците на имота. Следователно количеството дърва за огрев и тяхната цена могат да се определят от средната стойност на консумираната мощност. Определя се по стандартния начин: 1 kW топлина се изразходва за отопление на 10 m² при най-лошите условия, а средната норма за сезона е 0,5 kW. Средната стойност за жилище от 100 m² ще бъде 5 kWh.

Най-добрите начини за подреждане на дърва за съхранение

Изсичате дървета, пилите и цепите дърва. Усилената работа приключи, но едно от най-големите предизвикателства остава - превръщането на разхвърляната купчина дърва в чист, атрактивен стек дърво, което ще поддържа камината ви хладна през студения период.

Що се отнася до добива на дърва за огрев, подреждането може да бъде най-приятната част от работата. Добре подредените дърва за огрев изглеждат привлекателни, но истинското предимство е, че ще са сухи, когато имате нужда от тях. Изсушеното дърво гори ефективно, не изисква постоянно внимание и създава по-малко дим, не само под формата на дим, но и пара, която остава в мокрото дърво.

Има няколко начина за подреждане на дървени купчини:

 1. Кули


  как да сгънете правилно дървения пилот

  Един от най-често срещаните начини за подреждане на дърва за огрев е традиционното подреждане на кулата. Сглобени са две кули, в които са подредени дървата за огрев (всеки слой е перпендикулярен на предишния), а останалите дърва за огрев са подредени хаотично между тях. Номерът тук е, че такава купчина дърва за огрев няма да се руши, благодарение на кулите, разположени от двете страни - те правят разхвърляната купчина дърва за огрев стабилна.

 2. Кръгъл стек Този метод се радва на голям успех в Скандинавия в продължение на много векове. Кръглите дървени подреждачи са по-лесни за подреждане и са по-стабилни от традиционните кули за дърва.
  Около стълба (или колчето) направете кръг с еднометрово въже, като по този начин маркирате перфектен кръг и равномерен вътрешен ръб на бъдещата купчина. Подредете дървото така, че да има място в средата.

  Когато стекът е висок повече от 1 метър, подредете горните редове, за да създадете наклон за оттичане на дъждовна вода. Накрая направете навес от полиетилен или профилиран лист.

Независимо кой метод сте избрали, имайте предвид, че в дъното на купчината ви трябва да има основа (бетон или дърво). Влагата в земята няма да позволи на дървесината да изсъхне, така че направете кота отдолу за вентилация.


Дърва за огрев на палети

Изчисляване на разхода на дърва за огрев от котел с продължително горене

За да изчислите разхода на дърва за огрев в котел на твърдо гориво с продължително изгаряне за един ден, използвайте следната формула.

V = 24Q / (q x 0,01KPD) V - означава обема на дърва за огрев, необходим за 1 час, m³; Q е необходимата мощност за отопление, kW; q - топлинна мощност на определен вид дървесина със специфична степен на влага, kW / m³; Ефективността е ефективността на котела, в%.

Да приемем, че сте закупили котел за пиролиза на твърдо гориво със степен на топлопреминаване 75%. Заредете сухи борови трупи. Изчислението ще изглежда така.

V = 24 x 5 / (2166 x 0,01 x 75) = 0,074 m³.

Проби за правилно изчисляване на разхода на гориво в пиролизен котел, трябва да запомните за нюансите на неговата работа. Ефективността от 75-80% се показва във формулата, ако дървесината има максимално съдържание на влага 25%. Ако индикаторът е по-висок, тогава ефективността на котела спада до 70%.

Консумацията на дърва за огрев в котел за твърдо гориво с продължително изгаряне за един месец се извършва, както следва:

0,074 x 30 = 2,22 m³

Това обаче не е окончателният резултат, тъй като формулата използва калоричността за „чист“ m³, а в действителност дървата за огрев в дървената кутия заемат повече място поради плътността на подреждането. За да изчислите правилно дървата за огрев в кубчета, трябва да знаете броя на метрите за съхранение.

GOST 3242-88, където е посочен стандартът, ще помогне да се извършат тези изчисления. Във връзка с това трябва да се измерват сгънатите дърва за огрев, да се изчисляват метрите за съхранение и след това да се преобразуват в плътни метри, m³. преводът се извършва чрез умножаване на обема на дървената купчина по стойността на пълната дървесина.

Коефициенти на съдържание на дървесина за преобразуване на мярка на сгъване близо до

Дължина, mИглолистни дърветаТвърда дървесина
КръгълСплитСмес от нарязани и кръглиКръгълСплитСмес от нарязани и кръгли
ТънкаСредно аритметичноТънкаСредно аритметично
0,25 0,33 0,50 0,75 1,00 1,25 1,50 2,00 2,50 3,000,79 0,77 0,74 0,71 0,69 0,67 0,66 0,64 0,62 0,610,81 0,79 0,76 0,74 0,72 0,71 0,703 0,68 0,67 0,650,77 0,75 0,73 0,71 0,70 0,69 0,68 0,66 0,64 0,630,77 0,75 0,73 0,72 0,70 0,69 0,68 0,67 0,66 0,650,75 0,72 0,69 0,65 0,63 0,61 0,60 0,58 0,56 0,550,80 0,78 0,75 0,72 0,70 0,68 0,67 0,65 0,63 0,620,76 0,74 0,71 0,69 0,68 0,67 0,65 0,63 0,62 0,600,76 0,74 0,71 0,69 0,68 0,67 0,66 0,65 0,64 0,63

Тъй като в нашия случай има обратен проблем, тогава изчисленият по-горе обем на горивото трябва да бъде разделен на един от коефициентите, който съответства на настоящите условия.

Да приемем, че вземате нарязано дърво с дължина 0,5 м. За иглолистните дървета трябва да вземете показател 0,73. Накрая изчисляваме реалния разход на твърдо гориво от сух бор за месец за жилище с площ 100 m²:

2,22 m³ / 0,73 = 3,04 m³

Четири съвета за сушене на дърво

 1. Берете дърва за огрев през пролетта или началото на лятото, така че да изсъхнат поне 6-9 месеца. Дървата за огрев няма да имат време да изсъхнат, ако сте ги нарязали през есента или зимата, такива дърва за огрев могат да се използват само през следващата година. Някои видове дървесина, като дъб или по-големи гори, могат да изсъхнат една година или повече.
 2. Най-доброто място за сушене на прясно нарязани дърва за огрев е отвън. Ако хвърлите дърва в навес за дърва, ще отнеме два пъти повече време (18-24 месеца), защото дървото няма да получи помощ от слънцето или движението на въздуха.
 3. Много дим и малко топлина излъчват от мокро дърво, всъщност такова дърво може изобщо да не гори. Обикновено дървото има съдържание на влага 30-50% и трябва да доведете тези показатели до 15-20%, за това дървата за огрев трябва да бъдат подредени така, че краищата, където се е извършило рязането, да останат отворени. По този начин въздухът ще изтегли влагата от разреза.
 4. Можете да оставите дървото навън да изсъхне - отворено, това ще ускори процеса на сушене, но е необходим изпъкнал навес. Например, дълъг гофриран лист може да се използва като покрив, който не трябва да лежи директно върху дървото.Долният ред дърва за огрев не трябва да се полага на земята, но е по-добре да се постави вид основа под него - тухли, камъни, палети.

Алгоритъм за изчисляване на потреблението на въглища

Котел от модерен тип може ефективно да работи както на твърди въглища, така и на сондаж. Но ако има избор, тогава е по-добре да изберете висококачествени въглища - антрацит. Именно той се характеризира с най-висок топлинен капацитет и изгаря почти без остатък. Въпреки това, цената на антрацита е по-висока от другите сортове. Необходимо е да се вземе предвид цената на горивото, доставката и неговата топлинна мощност и да се избере най-добрият вариант.

Кои въглища да изберете за отопление в частна къща?

Има два начина за изчисляване на разхода на въглища в котел на твърдо гориво. Първият е елементарен, използвайки кофа. Обикновено въглищата се измерват в тонове, но е малко вероятно вашето котелно помещение да има везна за точно претегляне на необходимата доза за зареждане.

Една кофа съдържа около 18 кг твърди въглища.

Приблизително, за отопление на жилище от 200 m², ще отиде следното количество ъгъл:

 1. През септември-октомври по една кофа на ден.
 2. От ноември до февруари - 10 кофи.
 3. През март-април има около две кофи.

Ако приемете, че има 30 дни в месеца и съберете всички стойности, можете да разберете общия брой групи (780 групи). В килограми се оказва:

780 x 18 = 14040 кг

По този начин, по време на отоплителния сезон за отопление на жилище от 200 m², котел на въглища ще консумира малко повече от 14 тона въглища.

Вторият начин за изчисляване на разхода на въглища в котел на твърдо гориво е по-научен. Изгарянето на 200 g въглища ще отнеме около 1 kW топлина. За комфортен престой през отоплителния период са необходими приблизително 50 000 kW топлина:

50 000 х 0,2 = 10 000 кг (10 тона)

Кой е най-икономичният котел на твърдо гориво?

Естествено, ако думата "икономика" звучи, тогава трябва да започнете да броите пари. Икономичен котел на твърдо гориво, способен да отоплява къща в автоматичен или полуавтоматичен режим, няма да бъде евтин. Разходите за автоматични котли за въглища, пелети и дърва могат да бъдат сравнени - това са номера от един и същ ред.

Консумация на дърва за огрев в котел на твърдо гориво 4

Цената на автоматичен пелетен котел с ниска мощност започва от 120-140 хиляди рубли, въглищата "Karborobot" започват от 170 хиляди рубли, а пиролизата на дърва "полуавтоматична" започва от 90 хиляди рубли.

Можете сами да изчислите разходите за гориво във вашия район въз основа на мощността, необходима за отопление на къщата.

Декларираният от производителя експлоатационен живот на котела да бъде 25 години. Трябва да добавите към цената на котела цената на горивото, което изгаряте през тези 25 години и след това да разделите всичко на броя на годините. Така ще получите разходите за отопление на дома си за 1 сезон, като вземете предвид амортизацията на котелното оборудване.

Онези другари, които започват да изчисляват само разходите за гориво, вършат грешно нещо. Не забравяйте за цената на самия отоплителен уред, както и за разходите за неговата поддръжка и планираната подмяна на частите на котела (решетки, захранващи елементи и др.)

Повече по тази тема на нашия уебсайт:

 1. Котел на твърдо гориво ZOTA Mix - преглед и обратна връзка от собствениците Котлите ZOTA се произвеждат в централата за отоплително оборудване и автоматизация в Красноярск. Заводът е специализиран в производството на котли на твърдо гориво и електрическо отопление ...
 2. Котли на твърдо гориво Aton - описание и характеристики Aton е доказан украински производител на висококачествено отоплително оборудване. Историята на компанията датира от 30-те години на миналия век ...
 3. Котел за отопление на дизел - какъв е нормалният разход на гориво? Ако жилищните сгради имат централизирана отоплителна система, тогава при изграждането на частна къща нейният собственик е отговорен за избора на типа на тази система ....
 4. Калорийна стойност на дървесината - таблица на калоричността на дърва за огрев За тези собственици, които са решили да отопляват къщата си с твърдо гориво, този материал е предназначен. Не е възможно веднага да се разбере какъв вид гориво да се отоплява ...

Алгоритъм за изчисляване на разхода на пелети

Котелът на дървесни пелети е особено подходящ за жителите на тези региони, които нямат възможност да отопляват къщата си с газ. Пелетите се произвеждат от отпадъци от дървопреработвателната промишленост, следователно те са екологично чист вид гориво и освен това с достатъчно висока ефективност.

За какво са полезни котлите за пелети и за техните минуси, е написано тук.

Приблизително, за да изчислите разхода на пелети за отопление на къща от 100 m², можете да използвате следната формула. Броят на гранулите е равен на:

70 W / m² x 100 m² x 24 часа x 180 дни x 0,7 / 5000 W / час = 4234 kg 70 W / m² - показател за топлинни загуби за 1 m² от къщата; 100 м² - площта на къщата; 24 часа - часове на ден; 180 дни са дните на отоплителния сезон; 0,7 - стойност на натоварването на котела; 5000 W / h е количеството топлина, генерирано от изгарянето на 1 кг висококачествени пелети.

Отново тези изчисления са приблизителни. Има много нюанси, поради които стойностите могат да варират.

Безопасно е да се каже, че не е трудно да се изчисли необходимостта от котел на твърдо гориво в количеството гориво. Основното нещо е да не обърквате всички данни, но накрая умножете получените кубични метри по цената на горивото във вашия район. Не забравяйте, че когато поръчвате дърва за огрев, е по-добре да изясните мерките, използвани от доставчика: това са метри за съхранение или "чисти кубични метри". В противен случай рискувате да сгрешите и по този начин да преплатите или да получите по-малко дърва за огрев.

Какво представляват енергоспестяващите котли на твърдо гориво?

Нека се опитаме да разберем какво представляват енергоспестяващите котли на твърдо гориво и какво значение влагат производителите в тази фраза, когато я посочват в своите рекламни брошури и на уебсайтове.

Всеки икономичен котел на твърдо гориво вече ще бъде „енергоспестяващ“ - в него ще изгаряте дърва за огрев с по-добра ефективност, отколкото в конвенционален „котел“. Тоест ще спести енергия - това е аксиома. И така, в тази категория пишем всички котли на твърдо гориво с висока ефективност.

При производството на ТТ котли не се използват строго секретни технологии. Добрият инженерен дизайн, добре изчислената отоплителна технология и напредналите познания за устойчивост са всичко, което е необходимо, за да се проектира правилният топлинен генератор на твърдо гориво.

Консумация на дърва за огрев в котел на твърдо гориво 3

Освен това в играта влизат технологии, съвременни металообработващи машини и заваряване и работници, заинтересовани от работата си в производството.

Склонен съм да приписвам приказката за „енергоспестяващи котли“ на маркетингови трикове. Когато даден продукт няма добри реални характеристики, се раждат „продукти на отбранителната индустрия“ и „странични ефекти от космическите технологии“.

Количеството дърва за огрев през зимата, математическото изчисление на това колко дърва за огрев са необходими за отопление на къщата

Един от парадоксите на Вселената: колкото по-често срещан и познат е обект от естествен произход, толкова по-сложно е неговото математическо описание. За да се изчисли обема на галактика или звезда, е достатъчно да се запомни училищният курс по геометрия. Ако някой наистина трябва да знае точния обем на дневника, е невъзможно да се направи без методи за диференциално смятане. От грешката на астронома, мирянинът не е нито горещ, нито студен; но с неправилно изчисляване на запасите от гориво за зимата, студът в къщата е осигурен.
Всичко изглежда просто: продължителността на отоплителния сезон в дни се умножава по площта на къщата и по средния дневен разход на дърва за огрев. Не вярвайте на тази простота, тя заблуждава и изисква много разяснения. Всъщност също така е необходимо да се вземе предвид височината на тавана, т.е. не площ, а обем. Забавлението започва, когато става въпрос за средната дневна консумация на дърва за огрев. Тази стойност зависи от калоричността на горивото, ефективността на печката, климатичните условия, топлинните загуби и много други фактори, включително радиуса на кривина на ръцете на капитана.Последният параметър е ирационална стойност, която може да намали ефективността на отоплението до нула. Ако си поставите за цел да изведете универсална формула за точно изчисление, ще има достатъчно материал за повече от дузина тези. Много по-бързо се отправят запитвания към съседи или бивши собственици на къщата.

Ако планирате да инсталирате котел на твърдо гориво, е по-лесно да се изчисли неговият "апетит" - основните технически характеристики са известни. Най-лесният начин да получите приблизителна цифра е да използвате формули или онлайн калкулатори, публикувани на специализирани сайтове.

Нека се опитаме да изчислим.

Като ориентир, нека вземем къща с обща площ 150 кв. m и изолирани, съответно, SNiP. В най-студеното време ще са необходими около 100 W / m² за отопление на помещението. Нека вземем средно потребление на енергия от 50 W / m². Отоплителният сезон продължава 7 месеца (214 дни). С непрекъснато отопление получаваме:

150 m² • 50 W / m² • 24 часа • 214 дни = 38,52 MW • h, което приблизително съответства на 33 Gcal.

Специфичната нетна калоричност на абсолютно сухата дървесина е 4440 kcal / kg. При естествено сушене за около две години остатъчното съдържание на влага в дървесината е 20%, специфичната топлина на горене е 3400 kcal / kg. Ще приемем ефективността на котел на твърдо гориво като 70%.

Изчисляваме необходимото количество дърва за огрев: 33000 kcal • 1000/3400 kcal / kg / 0.7 / 0.730 kg / m³≈19 m³, където 0.730 kg / m³ е плътността на дъбовата дървесина. По отношение на клен или бреза, необходимата стойност е 21,3 m³, за бор - 26,4 m³. На практика може да са необходими по-малко или повече дърва за огрев, в зависимост от състоянието на изолацията на къщата и времето.

Всезнаещата статистика твърди, че 4-6 кубически метра дърва за огрев на сезон са напълно достатъчни за отопление на малка изолирана дървена къща в централна Русия. Най-икономически обоснованият запас от дърва за огрев за два или три сезона: текущ + 1-2 следващ. В този случай вероятно ще имате достатъчно гориво дори за най-продължителния студен период. Друга причина: дървата за огрев, подобно на добрия алкохол, се подобряват само с времето.

„Господи, помилуй, каква дървесина? Ние сме цивилизовани хора, имаме бензин! " - тази позиция е коренно погрешна. Първо, защото имахме късмета да живеем в най-невероятната държава в света. тук от незапомнени времена се наблюдават два сценария: невероятният и най-лошият. На второ място, цивилизованият свят се връща към доказани и най-важното възобновяеми енергийни източници. Дърва за огрев, слама и торф са същите като преди стотици години, адаптирани към съвременните технологии.

Наличието на котел за твърдо гориво и поне една година доставка на дърва за огрев в газифицирана къща не е прищявка, а напълно разумно решение. Оптимизмът е добър, но два пъти по-добър - оптимизмът, подкрепен от стратегически резерви.

Можете също да използвате нашия онлайн калкулатор за изчисляване на количеството нарязани дърва за отопление на селска къща, вила или баня.

drova-mo.ru

Пет начина да разберете дали дървото ви е сухо

 • Изсушеното дърво става по-леко по тегло, цветът му придобива по-светъл нюанс и кората обикновено лесно се лющи.
 • Във влакното могат да се появят пукнатини от края на дървото, но това зависи и от вида дървесина.
 • От края дървото ще се чувства топло и сухо и обратно, прясно нарязаното дърво ще бъде студено и влажно.
 • Ударете две трупи заедно, звукът от удара ще бъде кух, докато мокрото дърво има тъп звук.
 • Хвърлете малко парче дърво в горещ въглен - мокрото дърво ще цвърчи, сухото дърво ще се запали в рамките на 1 минута.

Кое е най-доброто дърва за огрев?

Дървесината, която служи като суровина за дърва за огрев, далеч не е еднаква по своите свойства.

 • Твърдите дървесни видове като бреза, дъб, габър, бук, тис горят по-горещо, имат висока плътност на влакната и горят по-бавно.
 • Меките сортове имат своите предимства, например: трепетлика, дава по-малко топлина от бреза с 25%, но перфектно поддържа топлината в разтопена фурна. Елшата също споделя вкусен аромат, както и иглолистните. Елша и трепетлика, добавени към печката в края на процеса на отопление, премахват отлаганията на сажди и сажди в комина. Но образуването на плака, което може да доведе до запушване на комина, се случва, когато се изгарят етерични масла и смола от бор, ела, смърч. Иглолистните дървета също отстъпват по калоричност на бреза и дъб, но изсъхват по-бързо и са по-подходящи за подпалване. Само елата искри силно, а лиственица в края на горенето отделя много въглероден окис и трябва да бъдете по-внимателни с амортисьора.
 • Някои видове овощни дървета са средно твърди и имат средна калоричност. Те изгарят, излъчвайки аромат, лесно се събират, тъй като дърва за огрев могат да бъдат нарязани без много усилия.

Въз основа на горното е трудно да се посъветва какъвто и да е вид дърва за дърва за печки или камини. Като гориво - най-рационални са твърдолистните дървесни сортове. Плавен пламък, висока топлинна мощност, по-малко сажди, пепел. Но ароматът на иглолистни дървета има терапевтичен ефект и е подходящ за възпламеняване. Чрез комбинирането на няколко разновидности е възможно да се поддържа както работното състояние на комина, печката, така и комфортен микроклимат през целия студен период, при условие че първоначално се инвестира в добър. В противен случай всяка топлина, заедно с вашите средства, ще лети в тръбата, ще се изпари през пукнатините.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни