Правила за прехвърляне на газова тръба в кухнята: изисквания на SNIP и работна процедура


Когато се изисква подмяна на тръби

Преместването на газовата тръба в кухнята се счита за отговорна процедура, от която зависи безопасността. Следователно трябва да се има предвид, че за да се свърши работата са необходими умения и обучение. Въпреки че наемането на специалисти може да струва много, по-добре е да инвестирате в сигурност. В противен случай последиците могат да бъдат различни.

прехвърляне на газовата тръба в кухнята

Обикновено пренасянето на газовата тръба в кухнята се извършва по време на основен ремонт. Но тази работа може да се наложи дори при наличие на технически недостатъци в оборудването. Според правилата газоснабдителната система трябва да бъде реконструирана след 20 години експлоатация. Каквато и процедура да се извършва с газ, трябва да се спазват правилата за безопасност.

Инструкция за прехвърляне

Ако трябва да преместите оборудване, трябва да знаете как се пренася газовата тръба в кухнята. Правилата за прехвърляне на системата се определят от капитана. Но във всеки случай се вземат предвид желанията на собственика. Често процедурата се налага поради неудобното местоположение на газовата система. Прехвърлянето на газовата тръба в кухнята се извършва от специалист, като се използват следните правила:

 • апартаментът има специален клапан за подаване на газ, който се затваря преди извършване на работата;
 • газопроводът се продухва, за да се елиминират остатъците от газ от него;
 • в зоната на свързване с газопровода е необходимо да се отреже смущаващата тръба и създадената дупка е заварена;
 • в стената се създава дупка и е прикрепена газова тръба.

Трябва да се има предвид, че разпределението на газ трябва да има отвор за гъвкав маркуч на маншон, през който е свързано газовото оборудване. Дължината му може да бъде не повече от 2 метра.

Как да скриете газов бойлер и тръби в килера

Можете също така да скриете тръбопровода зад кухненските мебели. В този случай са монтирани пиедестали без задни стени - това ще позволи достъп до комуникации по всяко време.

Но с газовия бойлер нещата не са толкова прости. Както споменахме по-рано, от съображения за сигурност е най-добре да се примирите с това и да не го покривате с нищо. Но в преследване на изряден външен вид, собствениците често скриват колоната в килера, както е показано на снимката по-долу:

Как да скриете газов бойлер и тръби - пример преди и след

Ако все пак решите да вградите газов бойлер в шкафа, ето как можете / не можете да го направите:

Как може и не може да скрие газовия бойлер в килера

Снимка 1. Лош пример, тъй като и горната, и долната част на шкафа са затворени, въпреки че има пространство между стените на колоната и шкафа.

Снимка 2. Този метод вече е по-добър, тъй като бойлерът е частично отворен и шкафът е по-широк от колоната.

Снимка 3. Изглежда много спретнато, тъй като шкафовете тук са с почти същия размер като самия бойлер и неговият бял цвят не противоречи на кухнята. Предната, горната и долната част са отворени, но отстрани са сравнително малки.

Снимка 4. Най-добрият вариант, тъй като колоната е отворена (малък шкаф с решетъчна предна част) и практически се слива със светлинната стена.

Вижте и другите ни материали:

По принцип, при желание, колоната може да бъде преместена в коридора, но за това тя трябва да отговаря на следните изисквания:

Преместване на газов бойлер от кухнята в коридора - основни изисквания

 • Прехвърлянето на колоната трябва да бъде договорено с газовата служба, която може да ви откаже. Например в къщи от стария запас и в апартаменти с много стари високоговорители трансферът е малко вероятно да бъде одобрен;
 • Демонтажът и монтажът се извършват само от специалисти;
 • Имайте предвид, че за такава услуга ще трябва да платите много.

Прехвърляне на газов бойлер от кухнята в коридора - нюанси

И ето доказателство за това как най-обикновеният бойлер може да се побере в най-обикновения апартамент, например в сграда на Хрушчов.

Ако сте в процес на ремонт, не искате да прехвърляте колоната и все пак избирате цвета на стените, тогава най-добре стените да бъдат боядисани в светъл цвят и да изберете бели шкафове. В този случай колоната няма да развали външния вид на кухнята, а светлите стени и мебели също визуално ще увеличат пространството. Ето как Юлия и Денис, които живеят в къщата на старата фондация в Санкт Петербург, вградиха бял бойлер във вътрешността на кухнята.

Кухненски дизайн с газов бойлер

Друг трик е да изберете не само бели стени и мебели, но и бяла качулка.

Бял бойлер и бяла качулка в интериора на синя кухня в ретро стил

Вижте също материала: Проектиране и обновяване на кухня с газов бойлер.

Какво да направите, ако трябва да прехвърлите

В апартаментите газовите тръби обикновено се намират в кухнята. Всички хора използват газопровода и устройствата, свързани към него всеки ден. Но когато тръбата пречи, прехвърлянето се извършва.

прехвърляне на газовата тръба в кухнята цена

Преди да се извърши прехвърлянето на газовата тръба в кухнята, е необходимо:

 • изготвя заявление до газовата служба, където е необходимо да се посочат причините за прехвърлянето на тръбата;
 • зоната, където ще бъде монтирана тръбата, трябва да бъде проверена от специалист;
 • извършва се оценка на условията на труд;
 • специалистът взема решение за възможността за прехвърляне на тръбите.

В някои случаи, ако собственикът не харесва развода на системата, се изготвя нов технически план за помещенията. Това отчита местоположението на оборудването.

Затваряме тръбите с фалшива стена

Фалшивата стена е радикално решение, но в някои случаи ви позволява да се отървете не само от отоплителните тръби. но и от работа по изравняване на стената Този метод за скриване на отоплителни тръби се използва, ако тръбите в помещението са разположени без определен ред и схема и не е възможно да ги скриете с помощта на кутия.

Когато използвате този метод, е важно да запомните, че фалшивата стена ще намали площта на стаята.

Безспорното предимство на този метод може да се нарече фактът, че благодарение на него е възможно да се скрият не само вертикално, но и хоризонтално разположени тръби.

Фалшива стена може да бъде направена от: пластмаса, гипсокартон, дърво, както и от ПДЧ материал. В този случай рамката трябва да бъде монтирана на цялата стена.

Изисквания към специалисти

Преди да изпълните работа, трябва да се уверите дали специалистите имат съответната квалификация. Ето защо е толкова важно да погледнете сертификатите, времето на сертифициране и потвърждаването на уменията.

прехвърляне на газова тръба в кухнята стандарти как да се прехвърли

Когато прехвърлянето на газовата тръба в кухнята приключи, на собственика на стаята се издава акт за извършената работа. В него се правят промени в газовата система.

Общоприети правила

Където и да е монтиран газопроводът, на стената, на пода, разстоянието от него до конструкции от строителен характер трябва да осигури възможността за проверка, контрол и монтаж. Системата в кухнята не може да пресича вентилационни решетки, отвори за прозорци.

газова тръба в правилата и разпоредбите за монтаж на кухнята

Разстоянието между тръбата и средствата за телеграфно излъчване се определя въз основа на правилата за безопасност. В жилищните помещения височината на монтажа на оборудването и неговото окабеляване ще бъде най-малко 2,2 метра от пода до дъното на тръбата. Ако тя има изолация, тогава се взема предвид разстоянието до дъното на изолацията.

Газопроводът е обезопасен с помощта на:

 • скоби;
 • куки;
 • щипки;
 • висулки.

Тези инструменти се използват и когато е необходимо тръбата да се закрепи към тавани или колони. С тях газовата тръба ще бъде правилно инсталирана в кухнята. Нормите и правилата за монтаж, които установяват разстоянието между крепежните елементи, са посочени в специални документи.

Сигурност

Обикновено газопроводната система в апартамента се одобрява от документите за оформлението на помещенията. Опциите за прехвърляне и декориране на газовата тръба в кухнята могат да бъдат предложени от капитана, а собственикът ще избере най-подходящия вид работа.Те обикновено са фиксирани към стените. Но ако използвате някакви промени, преместите или отрежете тръбата, тогава трябва да се вземат предвид стандартите за безопасност.

опции за прехвърляне и декориране на газовата тръба в кухнята

По време на ремонта, когато се работи с окабеляването на системата, съществува вероятност от злополука. Ето защо, ако прехвърлянето на тръбата е свързано само с подобряване на външния вид на помещението, тогава е по-добре да не въплъщавате тази идея. Може да се използва в случай на технически неизправности.

Ако е взето решение да се направят промени в газоснабдителната система, работата трябва да се извършва в момент, когато в стаята няма много хора. Ако дейността се извършва от специализирани фирми, собственикът на помещението може да се запознае със сертификатите, потвърждаващи уменията на служителите. В този случай е безопасно да се извърши работата.

Всички дейности, свързани с рязане, прехвърляне, фиксиране на тръби, трябва да се извършват с осигуряване на акт на извършена работа. И едва тогава можете да сте сигурни, че нищо не застрашава вас и вашите близки.

Как да затворите отоплителни тръби със собствените си ръце (видео)

Препоръчваме също да гледате това видео, което подробно описва всички етапи на работа:

Декорирането на отоплителната тръба с растения е може би най-доброто решение. Ако драстичните промени не са за вас, опитайте се да украсите тръбата внимателно

Съществуват и други методи за декориране на помещения, когато е необходимо да се затворят отоплителните тръби. И в повечето случаи този процес може да бъде предоставен като елемент на дизайна чрез избор на подходящия материал. В допълнение, модерният строителен пазар е в състояние да предложи богат избор от материали както за създаване на основните елементи на кутии или фалшиви стени, така и за тяхната декорация.

Общи норми

За да може кухнята да е безопасно място, е необходимо да се запознаете с общоприетите правила. Те ви позволяват компетентно да управлявате газовата система. Ако всичко е правилно оборудвано, тогава стаята е в безопасност.

правила и изисквания за преместване на газопровод

Плочите се монтират в помещения с височина 2,2 метра и повече. Когато таванът е наклонен, тогава за оборудването е необходимо да изберете частта от кухнята, която съответства на нормата. Стаята трябва да има прозорец с прозорец, който ще позволи ремонтни дейности без използването на изкуствено осветление. Това ще проветри кухнята. Вентилацията би била голямо предимство.

Между плочата и отсрещната стена трябва да има поне 1 метър. Ако таваните и стените са направени от материали, които са склонни към изгаряне, тогава те трябва да бъдат обработени с мазилка. Печките могат да се използват в кухни, отделени от коридора със стена или врата.

Тръбите трябва да бъдат положени по такъв начин, че между стената и плочата да има повече от 7 см. Към плочата може да има разклонение, но само на нивото на свързващата тръба. Разединяващото устройство е монтирано над 1,5 метра от пода и 20 см отстрани на печката. При монтажа на оборудването се използва специален гъвкав маркуч. Тя трябва да бъде променена, като се вземат предвид съветите в паспорта за оборудването.

Характеристики на метода за шиене на тръби

Кутия за тръби от гипсокартон, разположена в ъгъла, е голям успех, защото заема малко място и почти не привлича вниманието ви. Преди да зашиете отоплителните тръби с гипсокартон, уверете се, че кухнята ви остава достатъчно просторна и удобна след това

Ако решите да шиете тръби в стената, тогава ще трябва да извършите някакъв работен алгоритъм:

 1. За полагане на тръби е необходимо да се изготви изпълнителна схема, като се обърне специално внимание на диаметъра на тръбите, методите за тяхната топлоизолация. Не трябва да забравяме за дебелината на вградения слой;
 2. В стената е необходимо да се направи стробоскоп, чиято дължина ще съответства на дължината на тръбата;

Когато шиете тръби в стена, е важно да запомните, че този метод е по-подходящ за инсталиране на нова отоплителна система в една стая.

Когато осигурявате стробоскоп в стената, е важно да запомните, че е необходимо да се осигурят местата за монтаж за специални завои и трасиране на тръби, както и да се осигури безпрепятствен достъп до тях.

 1. Преди да помислите как да скриете отоплителните тръби, е задължително да поставите изолация върху тях и да се уверите, че те са надеждно фиксирани в строб;
 2. Тръбите са фиксирани към стените със специални скоби. За да направите това, пробийте стената и вкарайте дюбели в отворите, които държат скобите;
 3. Преди да скрият отоплителните тръби в стената, те се тестват за работоспособност, след което се запечатват със слой хоросан.

Маскиране на тръби

Можете да скриете комуникациите, ако газопроводът е прехвърлен. Трябва да се спазват правилата и изискванията. По-лесно е да скриете системата при ремонт, подмяна на мебели. Има няколко доказани начина да направите това. Най-простият метод е да го покриете с мебели. Благодарение на моливниците ще бъде възможно да скриете щранга в кухнята. Комуникациите няма да бъдат видими и освен това ще им бъде осигурен безплатен достъп.

възможно ли е да прехвърлите газови тръби в кухнята

Друго добро решение е инсталирането на декоративна кутия за тръби. Този дизайн е евтин в сравнение с закупуването на мебели. Този метод е идеален за тези хора, които могат да правят такива неща. За производството на кутията се използват дървени пръти и метален профил. Върху него са фиксирани декоративни панели.

Ако стаята не позволява инсталирането на обемисти конструкции, за да се скрият комуникациите, декор може да се приложи към тръбите. Това ще ги украси перфектно, така че кухнята да е винаги уютна. Можете да използвате ярки магнити. Рисуването с необичайни шарки изглежда красиво.

Редовното боядисване на тръби ще направи, за да съответства на дизайна на стаята. Топлоустойчивата боя работи чудесно. Често срещан метод за покриване на тръби е използването на гипсокартон. Само всеки метод трябва да гарантира безопасността на помещенията.

Монтаж на пластмасова кутия

Пластмасова кутия за тръби, като правило, се използва в банята, но също така ще бъде отлично решение в кухнята. Отоплителните кутии от пластмаса са действителен метод за скриване на тръби, особено ако трябва да скриете батерията в банята, кухнята и другите помощни помещения.

Ако решите да затворите батерията с помощта на пластмасова кутия, тогава трябва да вземете предвид някои от характеристиките на производствения процес:

 1. С помощта на молив и владетел очертайте контура на бъдещата кутия върху пластмасата;
 2. Извършете монтажа на рамката на кутията с помощта на метален профил;
 3. Изрежете необходимите части от пластмаса с помощта на ножовка;
 4. Прикрепете подготвените части към рамката с помощта на самонарезни винтове, пирони или специални скоби;
 5. Затворете фугите на пластмасови елементи и стени със специални ъгли или довършителни елементи.

Когато прилагате технологията за производство на кутии, е важно да запомните, че можете да използвате и метал, който отделя топлина добре и се отличава със своята издръжливост.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни