Как работи регулаторът на тягата за котли на твърдо гориво - видове, принцип на действие, предимства

За да се запали твърдото гориво и да продължи да гори (било то дърва за огрев, дървесни отпадъци, въглища или торф), трябва да се подава кислород в горивната камера. За да се получи желаната температура на охлаждащата течност в котлите на твърдо гориво, се използва все по-усъвършенствана автоматизация с използване на вентилатори и димоотводи. Съществува обаче компактно механично устройство - регулатор на тяга, който поддържа зададената температура в отоплителната система с доста приемлива точност, без да използва електричество.

Принципът на действие и функциите на регулаторите на тяга за котлите на твърдо гориво

Управлението на амортисьора на котела или вратата на вентилатора на пещта от оператора (пожарникар) променя количеството кислород в пещта и променя температурата на охлаждащата течност в една или друга посока (поради повече или по-малко интензивно горене). Принципът на действие на механично устройство, способно да изпълнява тази работа, също е доста прост.


Ето как изглежда стандартният механичен горно разположен регулатор на етикети. Има и странични модели.

Такъв термостат се състои от следните части:

 • ръкав с термочувствителен елемент;
 • механичен усилвател за промяна на температурата;
 • калибрирана температура на настройка на копчето;
 • пружина, чиято компресия ще определи нивото на задачата;
 • лост с верига, която управлява вратата на пепелника (вентилатор).

Настройката на температурата на охлаждащата течност се задава от копчето на регулатора, което компресира пружината с необходимата сила. Разликата между него и здравината на студения термочувствителен елемент е голяма, така че лостовият механизъм отваря амортисьора чрез верига до определен голям ъгъл. В камината влиза много въздух, настъпва интензивно горене. С нагряването му линейните размери на чувствителния елемент се увеличават, разликата между зададените и работните температури става нула. Вратата за пепел, плавно спускаща се, заема позицията, съответстваща на дадената, и след това реагира на температурни отклонения.

Функциите на проекта за регулатор включват следните задачи:

 • стабилна поддръжка на зададената температура на охлаждащата течност в контролния диапазон, предотвратявайки нейното кипене;
 • контрол на мощността и ефективността на котела поради подаването на кислород, постигане на пълно изгаряне на горивото, което намалява разхода му.

Важно. Не всички блокове за твърдо гориво първоначално са оборудвани с механичен регулатор на тягата, така че потребителят се изкушава да използва предпазен клапан като регулатор на тяга, който облекчава излишното налягане, когато охлаждащата течност кипи. Такива спестявания ще доведат до факта, че в случай на истинска аварийна ситуация, тя ще работи късно или изобщо няма да работи, което ще доведе поне до сериозни ремонти.

Модерен дизайн на регулатора на тяга

Външно това устройство е вид малък поплавък, който е вързан за здрава метална верига. Можем да кажем, че управлението и настройката на устройството се извършва лесно само с едно движение на ръката.

Важно! Регулаторът на тяга е проектиран по такъв начин, че механизмът му да реагира чувствително на промените в позицията си, поради което трябва да се използва с повишено внимание и внимание.

Ако преместите регулатора много силно спрямо първоначалната му точка на фиксиране, можете да предизвикате доста неочаквани и неприятни последици. По време на процеса на отопление всеки детайл трябва да бъде под бдителния контрол на самия потребител.По този въпрос не може да има дреболии и нюанси, тъй като безопасността на цялата къща и хората, които живеят в нея, зависи от правилността на действията.

Регулаторът на тяга за котли на твърдо гориво със собствените си ръце може да бъде направен бързо и ефективно дори във вашия гараж. За да приложите тази идея, ще ви трябва минимално количество консумативи и доста прост набор от основни инструменти, които има във всеки дом. Самата работа ще ви отнеме само няколко часа.

Механизмът ще се състои от следните елементи:

 • Самият корпус на регулатора, който е изработен от траен и надежден метал.
 • Главата на устройството е направена от пластмаса.
 • Ръкав, който е изработен от месинг или друг материал, който е топлоустойчив.
 • Лост, изработен от добър метал, позволяващ контролни действия.
 • Веригата, прикрепена към лоста, ще служи за директно управление на механизма.

Регулаторът на проект за котли на твърдо гориво, инструкциите за събиране на части от които са съвсем прости, се правят независимо, без особени затруднения. Намирането на елементите на устройството е съвсем просто - те дори могат да бъдат намерени във вашия гараж. Основната задача е да заточите добре ръкава. Той трябва да се вписва идеално в отвора, предвиден за него, и да не е твърде голям или твърде малък. Когато размерът на подложката не е подходящ, започват проблеми с управлението на подаването на кислород.

Обратна връзка за използването на механични регулатори на тягата: предимства и недостатъци

Собствениците на котли на твърдо гориво говорят положително за устройството на различни производители и признават неговата полезност при създаването на комфортни условия в частна селска къща.

Маса 1. Предимства и недостатъци на механичните термостати за котли на твърдо гориво.

Ползинедостатъци
Ниска цена за предоставения комфортДекларираните характеристики са напълно изпълнени в съответствие с инструкциите, не са установени недостатъци.
Пълна независимост от захранването, сложната електроника и автоматизацията
Достъпност за разбиране на инсталирането и използването на устройството за нетренирани потребители
При правилна инсталация и експлоатация ще продължи дълго време
Поради простотата на дизайна, обикновено висококачествена изработка

Ако опаковката на котела не включва регулатор на тяга, при отделно закупуване е необходимо да изберете измежду препоръчаните за това устройство. Единственият отрицателен момент обаче е, че не всички котли на твърдо гориво са оборудвани с резбован контакт, който е необходим за използване на термостат.


Ето как изглежда седалката за термостата с странично течение.

Инсталиране на подготвен регулатор на проект

Разположението на регулатора върху самия котел може да бъде строго вертикално или хоризонтално. Този фактор директно зависи от това къде е предвиден малък отвор за последваща инсталация.

Монтажът на регулатора е бърз и лесен:

 • Хоризонтална опция. Фиксиращият винт е в горното положение.
 • Вертикална опция. Фиксиращият винт е разположен от другата страна.
 • Когато извадите регулатора от опаковката му, може да забележите, че лостът е свален. Това прави опаковката по-компактна. Лостът е фиксиран с винт в желаното положение, така че самата стойка да е точно в плоската част.
 • Веригата е прикрепена така, че позицията между дросела и лоста да е изключително вертикална. Като начало веригата е фиксирана към лоста и е необходимо да се фиксира директно към амортисьора при настройката на устройството.

Важно! Във всяко ръководство за регулатори с различни модификации е посочена максималната маса на амортисьора, която е разрешена при активното използване на регулатора на тягата. Веднага трябва да обърнете внимание на този фактор.

Как да изберем правилния механизъм

Възможността за инсталиране на механичен термостат се показва от наличието на втулка, заварена в барабана на котела отстрани, отпред или отгоре, освен това вратата на пепелника трябва да се отвори нагоре. За блокове, при които вратичката на вентилатора се отваря отстрани, все още няма серийни регулатори. Пространството около кутията трябва да позволява лесното монтиране и регулиране на устройството.

Избраното устройство трябва да отговаря на следните изисквания:

 1. Вътрешната резба на втулката определя външната резба на регулатора.
 2. Дизайнът и мощността на лостовия механизъм трябва да позволяват безпрепятствено изцяло да се повдига и спуска вратата на вентилатора, така че вижте за каква сила е предназначен механизмът и го сравнете с теглото на вратата на вентилатора.
 3. Повечето регулатори работят надеждно в диапазона 60 ° -90 ° C.

Изборът на модел и марка на устройството зависи от предпочитанията на потребителя и бюджета за покупка. Опитът показва, че е достатъчно да вземете някой от добре познатите термостати, всички те са доста точни, с високо качество и надеждни (с оглед на простотата на дизайна като цяло).

Видове регулатори и характеристики на избор

Ако основната конфигурация на нагревателя на твърдо гориво не е оборудвана с регулатор на тяга, устройството ще трябва да бъде инсталирано независимо.

Предпоставка за това е

:

 • наличието на специален ръкав, монтиран във водната риза (ръкавът може да бъде разположен отгоре, отпред или отстрани на тялото);
 • вратата на пепелника се отваря нагоре.

Видът на устройството зависи от местоположението на втулката - произвеждат се модели, които работят само във вертикално положение (монтирани в горната част на тялото), само в хоризонтално положение (монтирани на предния или страничния панел) и универсални.

Монтаж и настройка на регулатора на тягата на котел на твърдо гориво
Вляво е котелът с възможност за инсталиране на регулатор, вдясно - с ръчно управление

Когато избирате модел, обърнете внимание на следните параметри

:

 • усилието, което задвижването развива (стойността е посочена в паспорта, трябва да е достатъчно за повдигане на вратата на пепелника);
 • температурен диапазон на нагряване на охлаждащата течност (60-90 ° С);
 • работен ход на задвижващия механизъм (той трябва да е достатъчен за пълно отваряне и затваряне на амортисьора);
 • тип резбова връзка на корпуса - тя трябва да съответства на резбата в втулката на котелното тяло (обикновено 3/4 ″).

Дизайнът на регулатора на тягата може да предвижда ремонт или подмяна на задвижващия механизъм, без да се демонтира самото устройство и да се източи охлаждащата течност от водната риза на котела. При тези модели потапящата втулка е подвижна.

Свързана статия: Елементи на отоплителния кръг

Най-известните производители и модели: характеристики и цени

Пазарът на котли на твърдо гориво е наситен с голям брой все по-сложни системи за автоматично управление на процесите на производство на топлина и топла вода. Те са по-точни и не изискват участие на потребителя в повечето операции. Такива системи обаче стават все по-зависими от електричеството и по-скъпи за закупуване и поддръжка. Автономността, простотата, качеството на съвременните термостати и ниската цена ги правят доста популярни и конкурентни.

ESBE ATA 212

Един от най-добрите регулатори на тяга за котел на твърдо гориво от известен шведски производител. Работи надеждно в диапазона от 35˚-95˚С, работни температури от –20 ° C до + 150 ° C. Може да се използва с различни антифризи и термостатичният елемент може да бъде заменен. Изисква отопление, когато се използва в среда с ниска температура. Инсталиран във всяка позиция, не се нуждае от сервиз. Побира се в 3/4 инча тръбна резба. Тегло 0,38 кг.

Цена: от 2800 рубли.

Regulus RT4

Най-популярният механичен регулатор на тягата на котлите на твърдо гориво, поради изключителната си простота, ултра-надеждност и ниска цена. Корпусът е изработен от отливен месинг, което гарантира дълъг експлоатационен живот. Устройството е монтирано вертикално и хоризонтално, скалата за нивото на температурата го позволява. Диапазонът на температурен контрол на нагревателния агент е 30–90 ° C, максималната работна температура е + 120 ° C. Съединител с вътрешна резба G3 / 4 ”. Тегло на устройството 0,42 кг, производител - Чехия.

Цена: от 1500 рубли.

Honeywell FR 124

Висококачествен механичен термостат от Германия, съвместим с много местни и чуждестранни котли. Диапазонът на контрол на температурата на водата е от +30 до + 90 ° С, максималната работна температура е +115 ° С. Товар на веригата от 100 до 600 грама, ход на повдигане до 60 мм. Стандартна инсталация в резбова втулка G 3/4 ″. Особеността на този регулатор е наличието на подвижна потапяща втулка, за подмяна на която не се изисква източване на водата от котела. Тегло на устройството 0,47 кг,

Цена: от 1900 рубли.

Тягова сила

Силата на тягата зависи от различни фактори:

 • Температури на димните газове.
 • Напречни сечения на комина.
 • Метеорологични условия (влажност, външна температура и др.).

Влиянието на тези параметри върху работата на отоплителните устройства може да бъде различно, поради което винаги е необходимо да се вземат предвид специфичните условия за работа на комуникациите. Трябва да се отбележи още един параметър, който често избягва вниманието на потребителите, но има значително въздействие върху тяговата сила - вида на котелното оборудване. Както показва практиката, зависимостта на работата на газовите котли и котлите на твърдо гориво от техния тип е следната:

 • По време на работа на газовото оборудване силата на тягата леко се колебае, индикаторът може да се счита за стабилен. Това се дължи на факта, че димните газове, генерирани по време на работа на котела, имат практически същата температура. Неравномерността може да възникне само когато коминът се загрява и е краткосрочен.
 • Котлите на твърдо гориво показват различни данни. Невъзможно е еднозначно да се прецени влиянието на абсолютно всички модели върху сцеплението. Това се дължи на използването на различни видове горива (дърво, торф, въглища, пелети, дървени стърготини). Също така хетерогенността на индикаторите може да зависи от вида на котела на твърдо гориво.
 • Независимо от вида на котела и вида на твърдото гориво, има редица прилики. Най-важните са следните: продължителното време, необходимо за запалване на горивото, значителна температурна разлика между отработените димни газове в началото на работата на оборудването и след като котелът се върне към нормална работа.
 • При експлоатация на котли на твърдо гориво съществува възможност не само за намаляване на тягата и влошаване на процеса на горене, но и за поява на хипер-тяга. Признак за такова явление е силен шум по време на работа на оборудването, а най-"приятните" последици са димът и увеличения разход на гориво.

Инсталирането на регулатор на тяга ви позволява да получите важно предимство - да компенсирате характеристиките на котелно оборудване, гориво, комин.

Цени: обобщена таблица

МоделОбхват на регулиранеМаксимална температура на сензораТегло, кгРазходи, търкайте.
ESBE ATA 212, Швеция35–95 ° C150 ° С0,382 800
Regulus RT4, Чехия30–90 ° C120 ° С0,421 500
Honeywell FR 124, Германия30–90 ° C115 ° С;0,471 900

Как да инсталирате и регулирате регулатора

В повечето случаи инсталирането на термостат със собствени ръце води до изпразване на водната риза на котела. Това няма да създаде голям проблем, ако тръбите на котела за твърдо гориво са направени правилно и системата за отопление на водата може да бъде прекъсната с кранове. В противен случай ще трябва да източите цялата охлаждаща течност. След това щепселът се отстранява от втулката и вместо него устройството се завинтва и системата се зарежда отново с вода.

За да настроите регулатора на тягата, трябва да запалите котела и да следвате инструкциите:

 1. Без да закрепвате веригата към вратата, отворете я, за да може въздухът да влезе.
 2. Разхлабете заключващия винт на регулиращата дръжка.
 3. Поставете дръжката в положение, съответстващо на необходимата температура, например 70 ° C.
 4. Наблюдавайки термометъра на котела, свържете верижното задвижване към амортисьора, когато той отчете 70 ° C. В този случай клапата трябва да е само леко отворена с 1-2 mm.
 5. Затегнете фиксиращия винт.

Внимание! Трябва да се гарантира, че свободният ход на веригата не надвишава 1 mm.

След това трябва да проверите работата на термостата във всички режими, до максимум. Трябва да се има предвид, че между момента на затваряне на амортисьора и падането на температурата на охлаждащата течност минава известно време и не бързайте да преконфигурирате устройството. Генераторите на топлина за твърдо гориво са склонни да изостават, тъй като дърва за огрев или въглища в горивната камера не могат да излязат наведнъж.

Принцип на действие

Регулирането на теченията се извършва чрез промяна на степента на разреждане на газовете в тръбата. За целта е вграден стабилизатор между комина от камината и входа на комина. Може да се управлява в ръчен или автоматичен режим.

Регулаторът на тягата на комина е амортисьор (клапан), вграден в отделен корпус. Когато тягата се увеличи, клапанът се отваря леко и освобождава част от въздуха от помещението. Газовият поток се охлажда, силата на повдигане от термичния компонент намалява и скоростта на изхвърляне намалява. И обратно, с затварянето на клапана, потокът на студен въздух намалява, силата на изхода се увеличава.

Забележка! Тоест, когато вентилът е затворен, се осигурява максималната мощност на продуктите от горенето. Напълно отворен амортисьор - минимален дебит на газа.

Препоръчително е да монтирате стабилизатора на тягата на котли на твърдо гориво, работещи:

 • на въглища;
 • дърво;
 • пелети;
 • торфени или въглищни брикети и др.

Това се дължи на наличието на време, в което котелът достига планираната мощност и съответно стабилен режим на работа. Тоест фурната трябва да се разтопи.

Как работи

Изглежда много трудно да се контролира процесът на изгаряне на въглища или дърва. По всяко време настройката на котела беше чисто индивидуална за всеки котел, извършваше се ръчно и изискваше много опит и умения. Като добър резултат беше постигната максимална ефективност в комбинация с икономия на гориво. Въпреки това, при неправилна настройка, по-голямата част от топлината просто лети в тръбата.

Процесът на автоматизация, който отдавна се е превърнал в обичайно за всякакви други видове котли, достигна котлите на твърдо гориво. Оказа се, че е достатъчно да се използва много ограничен набор от инструменти и сензори, за да се осигури контролиран процес на горене, да се повиши безопасността на котлите и точно да се поддържа температурата на водата в отоплителния кръг.

Автоматизацията за котли на твърдо гориво включва:

 • вентилатор на вентилатора;
 • контролер;
 • циркулационна помпа (по избор);
 • регулатор на тягата (по избор).

Принципът на действие на автоматиката е изключително прост. Достатъчно е да се поеме управлението на издухването, да се контролира обемът на въздуха, постъпващ в горивната камера, за да се осигури оптималният режим на изгаряне на горивото и безопасността на работата на цялото котелно оборудване.

Вентилаторът е инсталиран вместо стандартния амортисьор, през който свеж въздух навлиза в горивната камера. Контролерът контролира вентилатора и в съответствие с настройките може да променя обема на входящия въздух:

 1. Ако е необходимо да се получи максимална топлинна мощност, вентилаторът се включва с пълна скорост и доставя голям обем на богат на кислород въздух. Активното изгаряне на гориво е придружено от нарастваща мощност на топлинна енергия
 2. В работен режим вентилаторът превключва на умерена скорост и поддържа горенето на оптималното ниво, необходимо за получаване на желаната температура на охлаждащата течност.
 3. В случай на прегряване или намаляване на целевата температура на водата във веригата, вентилаторът спира и без достъп на кислород горивото едва тлее, отделяйки минимално количество топлина.

Подобен цикъл се повтаря отново и отново, осигурявайки макар и поетапно, но редовно управление на горенето.

Референтните данни за контролера са показанията на датчика за температура на водата в котела. Всъщност това е достатъчно, за да се осигури нормалната работа на автоматиката. В допълнение, някои видове автоматизация контролират температурата на изходящите газове, влизащи в комина, температурата извън къщата и вътре в стаята. В този случай се осигурява допълнителна защита и безопасност, както и възможност за разширени настройки на котела с автоматична корекция на целевата температура на водата в котела, възможност за управление на отоплението за поддържане на комфортна температура в къщата.

В допълнение към контролирания вентилатор, автоматиката може да управлява циркулационна помпа, за да насърчи постоянно и равномерно разпределение на топлината в отоплителния кръг. Чрез увеличаване или намаляване на скоростта на циркулация на водата във веригата е възможно да се повлияе на ефективността на преноса на топлина от горивната камера към охлаждащата течност, директно увеличавайки ефективността на котела.

Допълнителните функции на блока за автоматизация на котела за твърдо гориво могат да включват:

 • GSM-модул за дистанционно управление на работата на котела и възможност за дистанционна настройка.
 • Планиране на работата на котела, съгласно графика, задаване на желаната температура в зависимост от времето на деня и деня от седмицата.
 • Въвеждането на котел на твърдо гориво в общата система за управление "Умна къща".

Схема за автоматизация
Схема за автоматизация
С автоматизацията на котлите на твърдо гориво вече не е необходимо постоянно и независимо да наблюдавате работата му, да регулирате настройките на амортисьорите и да се притеснявате, че горивото ще бъде изхабено или очевидно неефективно. Освен това се получават реални икономии на разходи, тъй като с точно регулиране и постоянно наблюдение на изгарянето на горивото се изразходва по-малко гориво, то се използва по-ефективно и целенасочено. Контролерът следи състоянието на водата и контролира процеса на горене 24 часа в денонощието през целия отоплителен сезон.

Разходите за автоматизация на котлите на твърдо гориво, ако вземем оферти в средния ценови диапазон, са сравними с разходите за гориво за половината от отоплителния сезон или дори една трета. Ако вземем предвид, че при използване на контролера горивото се спестява за отопление, тогава оборудването ще се изплати буквално за два до три сезона. И все пак, основното предимство остава, че потребителят не трябва, както преди, да проверява работата на котела на всеки половин час или час и да го коригира с надеждата да получи желаната температура на водата, освен това с голяма грешка.

Автоматизацията за котли на твърдо гориво се произвежда по-често от производители, които не участват пряко в производството на котли. Това са фирми и компании, които по принцип са специализирани в автоматизацията на процесите. Затова ще бъде полезно да разберете списък с най-често срещаните и вече доказани производители на командни контролери на пазара.

Какво представлява стабилизаторът на тягата на комина

Стабилизатор на тяга или прекъсвач е специален механизъм, който извършва вторично подаване на въздух в определени дози, което дава възможност за поддържане на оптимална тяга в комина за работа на котел или пещ в автоматичен режим без човешка намеса. Прекъсвачът е снабден с предпазна клапа, за да се предотврати свръхналягане.

Коминните стабилизатори на комина са универсални, изработени от неръждаема стомана и могат да се използват с всяко устройство за генериране на топлина, изискват минимална площ и са доста лесни за инсталиране. Устройствата могат да функционират при работна температура до 500˚C, както и в отоплителни системи с кондензиращи устройства, генериращи топлина, при които температурата на изгорелите газове е под точката на оросяване.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни