Как да прочистим газовия клапан на котела: инструкции със снимка

Начало / Газови котли

Обратно към

Публикувано: 13.11.2019

Време за четене: 5 мин

0

1021

Газовият клапан е необходим за организиране на системата за подаване на гориво към устройството за горелка на котела. Това му позволява да работи в икономичен режим с висока мощност, гарантирайки безопасна работа и автоматичен контрол на топлинните инженерни процеси.


Източник на снимки: ulyanovsk.santechsystemy.ru

Това устройство работи с повишено натоварване, тъй като работи постоянно в тандем с източник на топлина, поради което неговите части и възли са обект на износване и изискват периодичен ремонт и поддръжка. Лесен ремонт на вентил за газов котел може да се извърши самостоятелно у дома.

 • 1 Разновидности на клапани в газов котел
 • 2 Конструкция на клапана 2.1 Принцип на работа
 • 3 Какво може да се ремонтира без работници на газ
 • 4 Основни неизправности и методи за ремонт
   4.1 Проверка на електрическите компоненти
 • 4.2 Проверка на соленоидната намотка и нейният ремонт
 • Автоматизация на газовия котел за отопление

  Съвременните отоплителни устройства, използващи природен газ, са високотехнологични и безопасни благодарение на въвеждането на автоматични системи за контрол и наблюдение.
  Автоматичните системи за проследяване повишават ефективността на оборудването, като същевременно осигуряват използваемост, която не изисква постоянно човешко наблюдение.

  Автоматизацията на котела обикновено се разделя на летливи (електронни) и енергонезависими (механични).

  Принципът на работа на газов котел е прост. Когато се подава газ, електронното запалително устройство се задейства. Фитилът светва, който след това гори непрекъснато - автоматиката няма да подава газ, ако не гори.

  Запалва горелка - нагревателно устройство. Горелката загрява нагревателната среда (вода) до необходимата температура. Веднага след като водата се нагрее, автоматиката изключва горелката. Когато температурата на водата спадне, термостатът ще подаде сигнал на клапана и газта ще започне да тече. Горелката ще стартира отново и така нататък.

  Днес нагревателите получават системи, чийто списък с функции включва автоматично осигуряване:

  • Сигурност.
  • Непрекъснатост - автоматично включване и изключване.
  • Управление по различни критерии - по време, температура през целия ден и други параметри.

  Компонентите, устройството за автоматизация и наборът от датчици на котела са различни, но във всеки случай те отговарят на основните изисквания за надеждност и безопасност. Те са разделени на няколко групи елементи, които изпълняват различни функции и присъстват под една или друга форма като част от системите за управление на газови нагреватели за различни цели:

  • Газови фитинги.
  • Клапани.
  • Превключвател за налягане на газ и вода.
  • Термостат. Във веригата може да се включи стаен термостат.
  • Контролер.
  • Сензор за присъствие на вода.
  • Сензор за сцепление.
  • Програмисти (ежедневно и седмично, включително безжично)

  Газови фитинги

  С помощта на газови фитинги или устройства, които обработват изпълнението на командата на управляващата верига, се регулират процесите - пускане и спиране на котела, промяна на дебита и посоката на газовия поток и мощността на нагревателя. Но основната цел е безопасността на труда.

  • Заключване. Включва амортисьори, различни клапани и кранове. Връзката се осъществява с фланци, съединители и съединения.
  • Регулаторни. За да коригирате дебита чрез промяна на площта на потока. Това включва механични и електронни клапани.
  • Безопасност. Това оборудване включва спирателни и предпазни клапани.
  • Спешен случай.Това включва спирателни клапани, които спират подаването на гориво.

  Основната функция на газовия нагревател е да отваря или затваря подаването на гориво към горелката.

  Всеки нагревател е проектиран за специфично работно налягане на газа. Отклонението от нормата ще доведе до спад в работата или прегаряне на случая.

  В случай на падане, превключвателят за минимално налягане на газа влиза в действие, изключвайки котела.

  Граничната стойност се коригира по време на пускане в експлоатация. Той е монтиран на входящия тръбопровод над блока за управление или нагоре от клапана за подаване на газ.

  Превключвател за минимално налягане

  Когато налягането се повиши, превключвателят за максимално налягане влиза в действие. Устройството предотвратява възможно прегряване и разрушаване на горелката. Връзката се осъществява последователно в същата схема с предишното реле.

  Термостатът се счита за едно от най-сложните устройства в схемата за автоматизация на газов котел. Основната цел е да се поддържа зададената температура на водата. Регулируеми прагове.

  Сензорът за тяга изпълнява важна функция - той следи процеса на източване на продуктите от горенето.

  Ако нещо се обърка, например, по някаква причина се появи обратна тяга, тя ще прекъсне подаването на газ към горелката. Това е жизненоважен елемент, тъй като отравянето с въглероден окис се случва неусетно. Инсталиран в димоотвода над котела.

  За случаи на проблеми с водоснабдяването е предвиден реле за минимално и максимално налягане. Опасно ниско кръвно налягане. Това води до кипене на водата и в резултат води до навлизане на въздух в системата и прегряване на котела с последващите последици. За да настроите релето, използвайте минималните температурни стойности, при които се осигурява функционалността на котела.

  Операцията ще се възобнови едва след отстраняване на фактора, който е причинил операцията. След изключване поради повишаване на налягането е необходимо ръчно активиране. За това е предвиден специален бутон за деактивиране на защитата на газовия нагревател.

  В редки случаи в схемата за автоматизация е включен сензор за присъствие на вода. Поставя се в самия котел. Ако нивото на водата е под необходимото ниво, това няма да позволи на автоматиката да стартира котела.

  Контролер

  Контролерът или мулти-блокът е най-важната и най-сложната част от автоматизацията. Това устройство е проектирано да реализира алгоритъм за управление на газов котел в зависимост от променящите се външни фактори. Такива устройства могат да се различават значително по функционалност.

  Контролната част или контролния панел е два вида - механичен и електронен. В първия случай параметрите се задават с помощта на „копчета“, а във втория - с помощта на бутони, понякога дори докосване.

  Контролерите се различават по оперативни алгоритми, методи за свързване с котела, други параметри и възможности, но осигуряват лекота на четене на информация, светлинна сигнализация на режими и повреди.

  Дизайнът на устройството трябва да включва температурни сензори, сензори за налягане, тяга и филтри. Елементите са комбинирани в един корпус, към който е свързана тръба за подаване на газ. Устройството има капилярна тръба, идваща от сензорите, тръба за подаване на газ към фитила и кабел за свързване на запалителния елемент.

  За обикновен купувач всички газови котли изглеждат еднакво, но това е само на пръв поглед. Всъщност има много нюанси и тънкости, за които професионалистите могат да ви разкажат и всички тези тънкости оказват силно влияние върху характеристиките на котела.

  Всеки котел отстранява продуктите от горенето по различни начини, дори загрява водата по различни начини, техните горелки са различни и методите за директно управление на котела, по-специално методите за неговата автоматизация.

  Какво включва автоматизацията? Как работи автоматизацията на газов котел?

  Има така наречените летливи системи, които работят от мрежата и съответно се нуждаят от електричество и следователно са обемисти, огромни и сложни електрически уреди, чиято автоматизация ви позволява да регулирате подаването на гориво, мощността на пламъка и редица други параметри. Всичко това дава възможност за добри икономии. Системата може да се състои от:

  1. Стаен термостат
  2. Ежедневен програмист
  3. Седмичен програмист
  4. Отопление на котела

  Термостатът е устройство, което се намира в помещение, в което от своя страна трябва да се регулира температурният режим. Сензорите на термостата правят необходимите измервания. В случай, че нивото на топлина стане по-малко от програмираното в термостата, устройството ще изпрати сигнал към котелното оборудване и то от своя страна автоматично ще включи котела и ще започне да работи.

  Когато температурата достигне удобни стойности, автоматиката също автоматично ще спре работата на котела. ...

  Принцип на работа на датчика за газене на газов котел: как работи сензорът за прегряване, йонизацията и наличието на пламък на колона

  Това устройство е много подобно на термостат и изпълнява подобна функция, но има способността да програмира графика на работа на котела за 24 часа.

  Задава се цикъл, в който нивото на температурата за отопление се посочва от времето. Цикълът се рестартира всеки ден. Възможно е да свържете устройството към котела чрез проводник или по радио - това зависи от модела на котела и неговите възможности.

  По-усъвършенствано устройство. Той има по-широки функции и възможности за контрол на вътрешния климат. Можете да изберете предварително зададен режим или да го персонализирате сами. Цикълът е настроен за една седмица и съответно се повтаря на седмична база. Най-често използваната връзка е по радио.

  Устройствата се различават по дизайн и цвят, така че можете да изберете програмист, който да отговаря на вашия вкус и интериор, което също е малък, но приятен плюс.

  Четете следващо: Съдомиялни машини Hotpoint Ariston ТОП на най-добрите модели

  Такива устройства за управление могат да бъдат например механизирани или напълно механични, т.е.не се нуждаят от електричество, но регулирането на автоматизацията на газовия котел се осигурява частично от човек. Разбира се, в пълния смисъл на думата такива устройства не могат да се нарекат автоматизация, но ролята на човека тук е сведена до минимум.

  Всички функции на такава автоматизация се контролират и осигуряват чрез качествени промени в детайлите на самото устройство под въздействието на различни температури. Колкото и да е странно, с цялото разнообразие, удобство и простота на електрониката, много хора решават да използват механични устройства.

  Може би тук цената играе специална роля, която е няколко пъти по-ниска, но по-важното е, че такива устройства не трябва да се страхуват от прекъсване на електрозахранването, всякакви спадове в електропреносната мрежа и не се нуждаят от допълнителни аксесоари, например стабилизатор на напрежението.

  Принципът на действие е най-простият: човек сам задава необходимата температура, като използва регулатор с градуирана скала. Вътре в котела има термодвойка, която се удължава при нагряване и се свива при охлаждане. Термодвойката, която е пръчка, по този начин действа върху вътрешния клапан на котела и регулира подаването на газ. Например, датчик за тяга, който е инсталиран в димния аспиратор, може да работи по приблизително същия принцип.

  Според всички нормативни документи, всяко оборудване за автоматизация на газови котли и инсталации трябва да спре работата си и да спре подаването на гориво в различни потенциално опасни ситуации:

  • Пламъкът в запалителя е угасен
  • Високо налягане в тръбопровода
  • Напротив, налягането в тръбопровода е твърде ниско
  • Ниска тяга в комина

  Тези епизоди могат да доведат до силно замърсяване на стаите с газове, което е много опасно.Следователно автоматизацията за безопасност трябва да бъде инсталирана на всички котли, както нови (вече вградени предварително), така и стари (чрез допълнителна инсталация). Понякога е по-лесно и по-евтино да закупите нов котел с вградена автоматизация, отколкото да инсталирате системата на стари модели.

  Основните видове соленоидни клапани

  1. Електромагнитен спирателен клапан за използване по тръбопроводи, през които се транспортират само течни среди или газове. Това оборудване работи като част от климатизация, вентилация, петролни продукти, газови и водни пари системи.
  2. Пневматично задвижвани клапани.
  3. Взривозащитени и искробезопасни клапани.
  4. Устройства за управление на пневматични задвижвания
  5. Клапани със специално предназначение (соленоиден електромагнитен клапан, който работи с криогенни среди, бензиностанции, вакуумни агрегати).
  6. Електропневматични клапани.

  Представените днес производители създават електромагнитни клапани с нормално затворен дизайн. При наличие на ръчно вдигане на затвора възниква автоматично припокриване, което се задейства, когато на бобината пристигне сигнал (електромагнит). Всички електромагнитни клапани за гориво са инструмент за повишаване на безопасността на съоръжението, тъй като при наличие на неизправности и работата на оборудването е необходимо да се сглоби.

  Нашата компания работи активно по проектирането и разработването на нови модификации на соленоидни клапани. Обадете ни се, свържете се с нас, ние винаги сме готови да предоставим подробни съвети по всички ваши въпроси.

  Устройство за изключване, което се използва в пропан-бутана и ви позволява да изключите подаването на газ, докато е неподвижно или докато колата работи на бензин (или дизел).

  HBO - газово оборудване, инсталирано в автомобил и дава възможност да се избере какво гориво да се управлява: газ или бензин (дизел). Бензинът става по-скъп от ден на ден, а броят на бензиностанциите нараства и се появяват нови модифицирани LPG системи, чиито подобрения позволяват да се спестят пари и да бъдете сигурни в безопасността на себе си, пътниците и автомобилите.

  Газовият електромагнитен клапан също е предназначен за пречистване на газ от примеси с помощта на филтър, управлява се както в ръчен, така и в автоматичен режим (превключване от газ към бензин и обратно).

  Три начина за проверка на функционалността на термично реле

  Понякога се случва дефектен сензор да е виновен за чести изключвания и системата за изпускане на дим е в перфектен ред. Помислете за методите за проверка на датчика за тяга на газовия котел:

  1. На мястото, където се намира сензорът, трябва да инсталирате огледало и да проверите дали се замъглява по време на работа. Ако повърхността остане чиста, тогава сензорът работи. Ако огледалото е замъглено, сензорът е счупен.
  2. Покрийте частично комина с амортисьор. Ако сензорът е наред, котелът ще се изключи.

  Някои потребители се интересуват от това как да изключат датчика за тяга в газов котел, за да се отърват от честото включване / изключване на устройството. Но това не може да се направи, в противен случай ще увеличите опасността от устройството си и ще изложите домакинството си на риск. Ако изключите сензора за тяга, тогава автоматиката няма да може да отстрани неизправности в системата за изпускане на дим и отровните газове ще започнат да текат в хола.

  Повреденият сензор трябва незабавно да бъде заменен с нов. В продажба можете да намерите устройства от различни производители. Забранено е да се работи с газов котел без датчик и е опасно за живота.

  Понякога топлоснабдяването се прекъсва твърде често без външни причини и тогава трябва да се уверите, че устройството работи правилно. Това може да стане по няколко начина:

  • На нивото на термичното реле е прикрепено огледало и системата се стартира. По време на работа на оборудването то не трябва да замъглява.
  • Може да не блокирате напълно комина: ако всичко работи както трябва, системата трябва незабавно автоматично да се изключи.
  • Ако контролерът се изключи, когато режимът за подаване на топла вода е включен без отопление и кранът е отворен, проблемът се крие в термичното реле.

  В определени случаи сензорът може периодично да се изключва сам и такава неизправност трябва да се отстрани възможно най-скоро: при спешни случаи системата за сигурност няма да работи правилно и отпадъците могат да влязат в къщата. За да се избегнат извънредни ситуации, е необходимо редовно да се проверява правилната работа на оборудването и само професионалистите трябва да го инсталират: датчик, инсталиран на грешно ниво или без да се вземат предвид спецификите на дизайна, няма да може да предупреди за опасността във времето.

  Смяна на датчика за тяга на котела може да се наложи, ако има сериозни нередности в работата на отоплителното оборудване. Тоест, ако котелът се изключва постоянно, въпреки че няма сериозни неизправности в комина и всички останали компоненти на системата. Или ако контролерът работи, но около 25 минути след стартирането се изключва. Но следващото стартиране обикновено се случва едва след като сензорът се охлади напълно. И именно поради тази причина сензорът за тяга на котела няма да е излишен. Това може да стане по три начина. В първия случай на мястото, където е фиксиран сензорът, е инсталирано огледало. Не трябва да замъглява, докато устройството работи. Ако случаят не е такъв, нещо не е наред със системата.

  Друг начин е да проверите датчика за димните газове. За да направите това, е необходимо да покриете комина с амортисьор, но това не трябва да се прави напълно. Ако всичко е наред със системата, тогава котелът трябва да се изключи в същия момент.

  Третият начин за проверка е, че двуконтурната версия е превключена в режим на подаване на топла вода, но без поддръжка на отопление. След това кранът се отваря докрай. Ако контролерът се изключи в този режим, вероятно има някои проблеми със сензора за сцепление.

  За да разберете, че е необходимо да смените сензора и няма значение кой - тяга, дебит, налягане на водата, показват следните знаци:

  • котелът постоянно се изключва, въпреки липсата на видима причина за това;
  • топлинният генератор спира да работи половин час след началото на работа и не може да се рестартира, докато не се охлади.

  Ако самият контролер работи перфектно, тогава има смисъл да проверите дали всичко е в ред с тягата. Също така, изключванията могат да се наблюдават в случаите, когато има неизправности в работата на автоматиката. Веднага трябва да се каже, че ако има някакви отклонения, не трябва да се опитвате сами да извършите ремонта. Най-доброто решение би било да се обадите на специалист по газови услуги у дома. Той има опит в ремонта на такива устройства и определено ще може бързо и ефективно да елиминира повредата в най-кратки срокове.

  На пръв поглед може да изглежда, че изборът на сензор за газов котел е много прост. До известна степен това е вярно. Но това не трябва да се приема като нещо просто, на което не трябва да се обръща специално внимание. Тъй като именно сензорът ще бъде защитната система, която в случай на неизправност ще може да предотврати проблеми и да изключи котела почти веднага щом възникнат проблеми.

  Прочетете повече: Устройството и принципът на действие на самозасмукваща помпа за вода »Aqua-Repair

  Същото важи и за проверка на този тип техника. Наложително е датчикът да бъде проверен, дори само за да е сигурен, че е напълно функционален. Поради тази причина трябва да се обърне специално внимание на процеса на избор на такъв измервателен уред и процеса на неговата проверка.

  Вижте по-долу за датчиците за тяга за монтирани котли.

  Диагностика на грешки в системата за изпускане на дим на традиционните газови котли

  Една от най-популярните грешки, с които се сблъсква потребителят на газов котел, е грешката на системата за отстраняване на продуктите от горенето.Ако нормалният поток на въздуха за горене не може да бъде осигурен в горивната камера и продуктите от горенето не могат да бъдат отстранени нормално, тогава от съображения за безопасност работата на котела трябва да бъде блокирана!

  Понякога възникващите проблеми може да не са значителни и да бъдат елиминирани от потребителя самостоятелно. В тази статия ще разгледаме най-често срещаните случаи на подобни проблеми и начини за тяхното отстраняване. Трябва да се отбележи, че препоръките ще бъдат валидни за повечето битови газови котли, но ако потребителят има само повърхностно разбиране за принципите на газовата инсталация, препоръчително е да използвате услугите на специалист с подходяща квалификация.

  И така, основно котлите са атмосферни - където продуктите от горенето се отстраняват поради естествената тяга и с турбокомпресор, където се използва вентилатор за отстраняване на димните газове. Следователно, на първо място, трябва да разберете коя версия е вашият котел и коя коминна система се използва. Принципите на контрол на сцеплението и съответно на отстраняване на неизправности ще се различават.

  В атмосферния вариант на газовия котел (с отворена горивна камера) въздухът за горене се изтегля от помещението. Ето защо за такива котли е необходимо да се осигури нормален въздушен поток на мястото, където е инсталиран. За да се контролира тягата в такива котли, често се използва предпазен термостат.

  В атмосферните котли се използва стабилизатор на тяга - това е структурен елемент на котела, разположен над горелката, който е необходим за осигуряване на стабилно изгаряне и дозирано подаване на вторичен въздух. На този стабилизатор е разположен предпазен термостат и реагира на температурата. Ако по време на горенето на газов котел тягата се е наклонила (въздухът от комина отива в помещението, а не обратно), сензорът неизбежно ще се нагрее от отработените газове и котелът ще бъде спрян.

  Проблемите с отвеждането на изпаренията в атмосферните котли могат да бъдат свързани с конструктивни грешки, запушен комин, липса на нормален въздушен поток или работа на изпускателните устройства. Използването на такива котли в зоната на работа на допълнителни изпускателни устройства по принцип не е разрешено.

  За да обобщим, за да се диагностицира неизправност на атмосферната версия на котела в случай на грешка в течение, се изисква:

  1. Уверете се, че въздушният поток в помещението и в котела не е блокиран - котелът не е обрасъл с прах.
  2. При изключено оборудване проверете дали в комина има естествена тяга и тя е насочена извън стаята. Експертите могат точно да измерват количеството на тягата с устройство (в котлите са предвидени специални отвори), потребителят може само „на око“, чрез усещания, с горящ кибрит или лента хартия и т.н. Често собствениците на котли са предварително убедени, че всичко е в ред с течението! Вероятността за неизправност на контролната платка за грешка на тягата е близка до нула! Причините за блокирането на комина могат да бъдат различни: птици, паяци, мръсотия, лед и т.н.
  3. Проверка на изправността на термостата (сензор за контрол на сцеплението). Процедурата за повечето котли е описана по-горе. Сензорът в повечето случаи е биметална плоча и има две позиции: затворена и отворена.

  В котел, оборудван с вентилатор за отстраняване на продуктите от горенето, гарантирането на безопасността на работата е малко по-трудно. Тягата се проверява от външно устройство - пневматично реле. В комина е монтирано и устройство за измерване на дебита на въздуха (устройство на Вентури или тръба на Пито), което е свързано към пневматичното реле чрез пластмасови тръби.

  Тоест, в този случай принципът на контрол на сцеплението е следният: ако въздушният поток, генериран от вентилатора в изпускателния тръбопровод, е по-голям от минималната стойност, на която е настроено пневматичното реле, тогава контактите на релето се затварят и платката подава сигнал за запалване, ако въздушният поток е по-малък (тягата не е достатъчна) - контактите се отварят и котелът ще бъде спрян.

  Входящият тръбопровод е тръба, през която въздухът влиза в горивната камера (в котел с турбокомпресор той е затворен). Ако например главата на тръбата е покрита със студ през зимата, няма да има приток, докато вентилаторът обикновено е по-тих - котелът няма да се стартира. При условие, че с изпускателната тръба всичко е наред и няма други проблеми - ако отворите горивната камера, котелът ще се стартира нормално.

  Работата на вентилатора може да бъде оценена визуално (лопатките се виждат без демонтиране). Ако вентилаторът не се стартира при включване на котела, тогава в повечето случаи или не се получава сигнал от платката (платката е дефектна), или самият вентилатор е повреден. Повредата на окабеляването е рядка, но рядка. Сервизните работници проверяват работата на вентилатора, като директно подават напрежение към него. Ако вентилаторът работи, най-вероятно ще се наложи диагностика и ремонт на контролната платка.

  Ако вентилаторът се включи и въздухът постъпва нормално в горивната камера, но котелът не стартира поради грешка при изпускане на дим, трябва да проверите дали пневматичното реле работи. Можете да проверите дали релето се задейства визуално (релето издава характерно щракване), а още по-добре с тестер - проверете затварянето на контактите в окабеляването, защото релето може да работи, но по някаква причина сигналът не достига до таблото за управление.

  Ако пневматичното реле не работи, трябва да се уверите, че в захранващите тръби няма замърсяване или конденз, те не са повредени. Като алтернатива можете самостоятелно да създадете вакуум в захранващата тръба и да се уверите, че релето е активирано. Ако не работи, вероятно е дефектен и трябва да бъде заменен (в повечето случаи те не са сгъваеми и не могат да бъдат поправени).

  В случай, че релето се задейства принудително, но обикновено, когато котелът се стартира, той не се задейства, тогава устройството на Вентури (или Пито) трябва да се провери за повреди или замърсяване. Най-малката деформация или замърсяване може да доведе до неизправност.

  Тъй като устройството на Вентури е разположено в изпускателната тръба, то може да се деформира от високата температура на отработените газове.

  Проблемите с изходния тръбопровод могат да бъдат същите като с входящия, но може да се уверите, че няма запушване, може би само визуално или чрез измерване на действителното изпускане от устройството през специално предвидени контролни отвори.

  Устройството за контрол на въздушния поток е монтирано вътре в изпускателната тръба. Има възможност от топлинно увреждане (деформация на тръбата) или замърсяване.

  В някои съвременни котли могат да се монтират вентилатори с променлива скорост, която се настройва в настройките в зависимост от вида на използвания комин и дължината му (например при някои модели Buderus и Ariston). Следователно няма да е излишно да се проучи ръководството с инструкции за оборудването, тъй като на практика има случаи, когато неправилната конфигурация на платката е източникът на проблема.

  Прочетете повече: Направи си сам отопление на вода на частна къща: схеми и съвети

  Тази статия описва най-честите и очевидни причини за неизправности в газовите котли, свързани с отстраняването на продуктите от горенето. Различните котли могат да бъдат оборудвани с различни схеми за управление - ние разгледахме най-популярните.

  Обръщаме също така внимание на факта, че е недопустимо да се деактивират устройствата за управление - всички те са предвидени за безопасна работа на оборудването. Ако има проблем, трябва да го отстраните!

  Видове и разлики

  Налице е основно разделение на всички модели електромагнитни клапани в три групи:

  • Нормално отворен (НЕ). Устройствата от тази група, когато напрежението е изключено, остават в отворено положение и осигуряват свободен поток на газ.
  • Нормално затворен (NC). Соленоидните клапани без електрически ток са затворени и изключват свободния поток на газ в газовата система.
  • Универсален.Този тип газови клапани могат да бъдат или затворени, или отворени, когато напрежението е изключено.

  Струва си да се отбележи, че електромагнитните газови клапани също могат да бъдат разделени според принципа на движение на портата:

  • Директно действие. Това предполага, че затворът се активира само когато сърцевината се движи.
  • Непряко действие. Когато затворът се задейства не само от действието на сърцевината, но и от действието на газа. Изгодно е да закупите електромагнитен вентил за газ от този тип, ако се очаква голям поток, тъй като това спестява усилията на системата.

  По броя на ходовете има:

  • Двупосочни соленоидни клапани. Те имат само два отвора: вход и изход. Този тип устройство се използва най-добре, когато се изисква само подаване или изключване на газ към системата.
  • Трипътни клапани. Те имат три отвора: един вход и два изхода. Предимството му е, че е възможно пренасочването на газовия поток върху системата.
  • Четирипътни соленоидни клапани. Те имат четири отвора: един вход и три изхода. Предимството тук е не само възможността за преразпределение на газовия поток, но и свързване с допълнителни системи.

  Преди да закупите магнитен газов клапан от серия Lovato VH, струва си да обсъдите къде ще се използва това устройство и какви характеристики трябва да има.

  Трябва да обърнете внимание на условия като:

  • Електрическо обслужване. Най-добре е да изберете модели с допълнителна ръчна настройка или искробезопасни с ниска мощност.
  • Налягане на тръбопровода. Не избирайте клапан с номинално налягане, което надвишава налягането в тръбата. Това може да повреди механизма.
  • Околен свят. Проверете рейтинга на клапана и се уверете, че продуктът може да работи при съществуващи условия. Това е от значение, когато се очаква помещението, в което ще бъде монтиран механизмът, да има висока влажност, вибрации, висока (или обратно - ниска) температура, пряка слънчева светлина или други параметри, различни от нормата.
  • Необходимо напрежение. Струва си да проверите захранването за постоянно напрежение. Той използва 220V газов електромагнитен клапан и ако напрежението е по-ниско, това ще доведе до това механизмът да не може да се отваря и затваря нормално. И с повишено напрежение, устройството ще прегрее. На газовото оборудване на автомобилите това също е важно - тогава е монтиран 12-волтов газов електромагнитен клапан.

  Цената на газов електромагнитен клапан ще варира в зависимост от вида, размера и приложението.

  Соленоидният клапан за газовата колона зависи от модела на колоната) ще струва от $ 4 до $ 10. А магнитният газов клапан Lovato за кола е от 10 до 15 долара.

  Устройствата, които не се използват за битовата сфера, са значително по-скъпи. Нека да дадем и няколко примера.

  Газов електромагнитен клапан от типа KGEZ, в зависимост от конфигурацията, ще струва около 20-25 долара.

  Соленоидният клапан от серия BH за газов пистолет ще струва $ 43.

  Преглед на продукта (видео)

  Предназначение на датчика за тяга

  За да разберете по-добре как работи високоговорителят и защо се изключва, трябва да изучите принципа на неговите компоненти. Една от основните части на такова устройство е сензорът за тяга.

  Сензор за тяга или термично реле е устройство за определяне на интензивността на тягата в комина на газов котел
  Сензор за тяга или термично реле е устройство за определяне на интензивността на тягата в комина на газов котел
  Сензор за тяга или термично реле открива силата на тягата в газовия котел. Той е този, който дава сигнал, че тягата на колоната е преминала допустимите граници.

  В допълнение към функцията за осигуряване на отстраняването на продуктите от горенето навън, тягата е отговорна и за нормалното изгаряне на газ. Ако газът в колоната не гори, тогава скъпо устройство може да се счупи.

  Недостатъчното течение може да доведе до избледняване на колоната, така че ако имате такъв проблем, първо проверете тягата в котела. Именно този индикатор е най-честата причина за неправилното функциониране на колоната.

  Сензорът за тяга помага да се избере неправилно работата на котела навреме и да се отстранят причините за него. Без този елемент безопасността на функционирането на такова устройство няма да бъде пълна.

  Как работи сензорът за тяга в газов котел

  Тяговите сензори могат да имат различни структури. Зависи в какъв вид котел са монтирани.

  Функцията на сензора за тяга е да генерира сигнал, когато тягата в котела се влоши.
  Функцията на сензора за тяга е да генерира сигнал, когато тягата в котела се влоши.

  В момента има два вида газови котли. Първият е котел с естествена тяга, вторият е принудителен.

  Видове сензори в котли от различен тип:

  1. Ако имате котел с естествена тяга, тогава може би сте забелязали, че горивната камера там е отворена. Тягата в такива устройства е оборудвана с правилните размери на комина. Датчиците за тяга в котли с отворена горивна камера са направени на базата на биометален елемент. Това устройство представлява метална плоча, към която е прикрепен контакт. Той е инсталиран в газовия път на котела и реагира на температурни промени. При добра тяга температурата в котела остава достатъчно ниска и плочата не реагира по никакъв начин. Ако тягата стане твърде ниска, температурата в котела ще се повиши и металът на сензора ще започне да се разширява. След достигане на определена температура контактът ще изостане и газовият клапан ще се затвори. Когато причината за повредата е отстранена, газовият клапан ще се върне в нормалното си положение.
  2. Тези с котли с принудителна тяга би трябвало да забележат, че горивната камера в тях е от затворен тип. Тягата в такива котли се създава поради работата на вентилатора. В такива устройства е монтиран сензор за тяга под формата на пневматично реле. Той следи както работата на вентилатора, така и скоростта на продуктите от горенето. Такъв сензор е направен под формата на мембрана, която провисва под въздействието на димните газове, които се появяват при нормално течение. Ако потокът стане твърде слаб, мембраната спира да се огъва, контактите се отварят и газовият клапан се затваря.

  Датчиците за тяга осигуряват нормална работа на котела. В котлите с естествено горене, с недостатъчно течение, могат да се наблюдават симптоми на обратен теч. При такъв проблем продуктите от горенето не излизат навън през комина, а се връщат обратно в апартамента.

  Има редица причини, поради които сензорът за тяга може да се задейства. Като ги премахнете, ще осигурите нормална работа на котела.

  Какво може да задейства сензора за сцепление:

  • Поради запушен комин;
  • В случай на неправилно изчисляване на размерите на комина или неправилната му инсталация.
  • Ако самият газов котел е инсталиран неправилно;
  • Когато е инсталиран вентилатор в котела с принудителна тяга.

  Когато сензорът се задейства, е необходимо спешно да се намери и отстрани причината за повредата. Не се опитвайте обаче да затваряте насилствено контактите, това може не само да доведе до повреда на устройството, но и да е опасно за живота ви.

  Принцип на работа на датчика за газене на газов котел: как работи сензорът за прегряване, йонизацията и наличието на пламък на колона

  Газовият сензор предпазва котела от повреда. За по-добър анализ можете да закупите въздушен анализатор на газ, той незабавно ще докладва за проблема, което ще ви позволи бързо да го поправите.

  Прегряването на котела заплашва влизането на продукти от горенето в помещението. Какво може да има отрицателно въздействие върху здравето на вас и вашите близки.

  Какво е сензор за прегряване

  В допълнение към сензора за тяга има и сензор за прегряване. Това е устройство, което предпазва водата, загрята от котела, от кипене, което се случва, когато температурата се повиши над 100 градуса по Целзий.

  Температурните сензори за котела са един от спомагателните елементи на автоматизацията за управление на отоплителната система, която ви позволява да определяте температурата на околната среда
  Температурните сензори за котела са един от спомагателните елементи на автоматизацията за управление на отоплителната система, която ви позволява да определяте температурата на околната среда

  При задействане такова устройство изключва котела.Сензорът за прегряване работи правилно само ако е инсталиран правилно. Повишаването на температурата на водата без това устройство би застрашило повредата на газовия котел.

  Сензор за прегряване следи повишаването на температурата в отоплителния кръг. Той е инсталиран на изхода на топлообменника на отоплителния кръг. Когато се достигне критичната температура, тя отваря контактите и изключва котела.

  Причини за задействане на сензора за прегряване:

  • Такова устройство може да работи, ако водата в колоната е твърде гореща;
  • С лош контакт на сензора;
  • Поради неговата неизправност;
  • Ако сензорът има лош контакт с тръбата.

  За да се направи нагревателният сензор по-чувствителен, се използва топлопроводима паста. В случай на прегряване, сензорът блокира работата на котела. Съвременните устройства са способни да показват код на повреда на дисплея.

  Принципът на действие на соленоидния клапан

  При липса на напрежение възвратната пружина задържа портата в определено положение (каналът е затворен). Когато се подаде напрежение, сърцевината на портата се прибира и портата се отваря.

  За правилната и задоволителна работа на машината с HBO, ви съветваме периодично да преминавате през необходимата поддръжка. проверки и подмяна на газовия електромагнитен клапан.

  Нашата компания предлага да закупи газови соленоидни клапани от водещи производители на разумна цена (въведете имената на компаниите). Ние сме уверени в качеството на продуктите, които предлагаме.

  Рейтинг
  ( 2 оценки, средно 5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни