Как да изберем резервоар за канализация и да го инсталираме правилно?


Схеми за водоснабдяване с резервоар за съхранение

Ако например системата за водоснабдяване на частна къща с резервоар за съхранение е такава, че естественият поток на водата в кладенеца или кладенеца е малък, тогава е необходимо да се осигури определен запас от вода, в случай че потреблението й внезапно се увеличи . През деня водата обикновено се натрупва в такъв резервоар, а във вечерния пик се консумира интензивно, когато всеки член на семейството иска да се измие. Понякога водата се подава към жилищна сграда в определени часове. В този случай резервоарът за съхранение на вода ще помогне да се събере необходимото количество вода, така че да може да се използва по всяко време и без прекъсване.

САН САМИЧ


Натрупваща верига с два резервоара

Вярвам, че натрупващата система за водоснабдяване на селска къща или вила най-пълно съответства на реалностите на нашия живот. Никой не може да ви гарантира, че светлината ви няма да бъде изключена или помпата няма да се счупи.

В този случай застраховката може да служи като водоснабдяване за един или два дни за необходимите нужди.


Кумулативна верига с помпена станция и GA.

Най-простото, но не и най-евтиното решение е да се добави един или повече хидроакумулатори (HA) към системата за водоснабдяване под налягане, така че общото количество вода (а именно вода, а не обемът на HA) да бъде не по-малко от 100 литра. Това е достатъчно за двама души за два или три дни без излишни украшения: изплакнете ръцете си, гответе храна, измийте чиниите. Когато инсталирате GA, трябва да бъдат изпълнени определени условия:

- Мястото за инсталиране трябва да е топло. В стаята за GA температурата не трябва да пада под нулата. Освен това можете да слезете с изолацията на самите GA, но никой няма да ви даде гаранция за тяхната безпроблемна работа, с изключение на продавачите на GA.

- От помпата до GA, тръбопроводът трябва да има минимално съпротивление. Тези. тръбата трябва да бъде с по-голям участък от основното окабеляване около къщата.

- Налягането във въздушната част на GA трябва да се контролира и поддържа на необходимото ниво (1,5-2,0 бара).

- Дебитът на източника (кладенец или кладенец) трябва да бъде по-голям от общия обем вода в НА. В противен случай помпата ще върти и изгаря. И за да не се случи все пак, желателно е:

- Помпата трябва да бъде защитена от празен ход.


Натрупваща верига с потопяема помпа и GA.

В допълнение към горните ограничения, съществен недостатък на такава водоснабдителна система у дома е невъзможността да се определи количеството вода, останало в доставката. Въпреки това, ако поставите манометър пред разпределителния колектор, според неговите показания можете косвено да прецените останалия запас. Не бих препоръчал такава водоснабдителна система на летни жители, т.к. почти е невъзможно да се източи напълно GA. Е, собствениците на кладенци и кладенци с малък приток на вода ще трябва да измислят нещо друго.


Резервоар за съхранение, направен от пластмасова цев.

Например поставете обикновен контейнер за съхранение, пластмасова цев или специален контейнер (те се продават) на тавана. Бих препоръчал да сложите два от тях: един за студена вода и един за топла вода. Контейнер с гореща вода ще предотврати замръзването на контейнерите със студена вода при най-силните студове. И с достатъчно простор и правилна изолация, дори ако електричеството е изключено (ако говорим за вградения нагревателен елемент), то ще се охлади много дълго време (няколко дни, проверено).

Можете да затопляте вода не само с нагревателен елемент, за това можете да използвате както отоплителен котел, така и всяка стационарна печка, което няма да е излишно на места, където проблемите с електричеството са постоянни.


Кумулативна верига с помпена станция.

Значителна разлика между тази схема за водоснабдяване от предишната е, че диаметърът на захранващия (подаващ вода) тръбопровод може да бъде малък (16-20 мм, просто не забравяйте, че колкото по-малък е диаметърът на тръбата, толкова по-бързо ще замръзне) , а диаметърът на тръбата за разпределение около къщата трябва да бъде по-голям (20-32 мм), за да се намали съпротивлението на тръбопровода. Опитът показва, че разликата във височината от 5 метра между дъното на резервоара и нивото на смесителя е достатъчна, за да тече вода от крана с прилично налягане. Въпреки това, никой не ви притеснява да поставите помпа за повишаване на налягането в разпределителната система у дома и в случай на прекъсване на електрозахранването да направите байпас.


Натрупваща верига с потопяема помпа, управлявана от програмист.

Ако всичко е в ред с притока на вода от вашия източник, тогава по принцип не е нужно да знаете колко вода има в контейнерите сега. Можете да поставите автоматичен клапан от тоалетното казанче със странична връзка на входа на резервоара за захранваща тръба и той, заедно с помпа и превключвател за налягане, ще поддържа вашите резервоари пълни.


Методи за отопление на резервоар за съхранение на топла вода.

Този автоматичен клапан няма да е излишен дори при малък дебит на кладенец или кладенец, за да се предотврати преливането на резервоари (а бих сложил и преливна тръба, за всеки случай). Защото в този случай помпата ще се включва и изключва автоматично, в съответствие с графика, който сте задали. За това се използва многопрограмен програмист, благодарение на който е възможно да се зададе времето за включване и изключване на помпата с точност от една минута за предстоящия ден. (Много полезно нещо в домакинството. Като цяло не съм безразличен към автоматизацията. За справка: средна помпа изпомпва 10 литра за 1-3 минути, в зависимост от височината на повдигане.)


Програмист.

Ясно е, че в този случай бих искал да знам нивото на пълнене на резервоарите за контрол. Какво може да се предложи тук като решение. Най-простото нещо е да се намери по-точен манометър със стойност на разделяне най-малко 0,05 бара и за предпочитане 0,01 бара. Тогава нивото в резервоарите може да се определи с точност до 0,5 метра (0,05 бара) или 0,1 метра (0,01 бара).


Програмист2

Не можах да намеря такъв манометър. Направих сензор за ниво на резервоара, използвайки проводимостта на водата. За да предотвратя някой, не дай Боже, да почука, използвах напрежение от 12 волта и бутон за незаключване. Натиснат - погледнат, пуснат - изключен.


Домашен сензор за ниво.

Можете също да направите еднопосочен U-образен габарит. Това изисква прозрачна гъвкава тръба с малък диаметър (от капкомер). Ние го огъваме във формата на буквата "U" и го фиксираме върху всяка плоска вертикална повърхност (на стена, шперплат, картон) със скоби или лента. Ние заглушаваме единия му край: огънете и завържете с конец или вмъкнете корк. Другият край трябва да бъде свързан към резервоар или тръба, водеща от него. Водата, изляла се в тръбата, ще остави въздушен балон в запушената зона, чиято височина зависи от нивото на водата в резервоара. Колкото по-високо е нивото в резервоара, толкова повече въздухът ще бъде компресиран в запушения участък на тръбата. Разбира се, първо трябва да калибрирате този манометър, т.е. маркирайте предварително маркираните нива в резервоара върху сламата с маркер. Но тогава - използвайте го за здравето си и прекъсването на електрозахранването няма да навреди. Разбира се, този манометър може да измерва само малко налягане до 1 бара.


Индикатор за ниво на резервоари за съхранение.

Бих могъл да ви кажа как да направите дифманометър с механично или електромеханично задвижване, но ми се струва, че горните примери са достатъчни за решаване на проблема с определянето на нивото в резервоарите. Останалото е с порядък по-сложно, нека оставим този въпрос на специалисти.

Имам негативно отношение към разположението на резервоарите за съхранение на водопровода в подземния или мазето, защото в този случай важи правилото: „няма светлина - няма вода“, и не виждам смисъл в това. Но има ситуации, когато такова подреждане на резервоари е напълно оправдано.

Кимащ мой приятел краде вода през нощта от съседи. През нощта той хвърля помпата си в кладенеца им и пълни резервоарите за съхранение в подземните. Освен това водата се разпределя с помощта на помпена станция. Той казва на съседите си, че има кладенец в подполето. Бог ще го съди.

Колектори, комбиниращи вериги за налягане и съхранение.

Други познати, които нямат кладенец или кладенец на площадката, използват градинарски водопровод, който, уви, не винаги има вода (или може просто да не достига до тях). Те винаги държат кран отворен, от който водата се вкарва в резервоар за съхранение, разположен в мазето. Освен това, стандартната схема с помпена станция.

За съжаление не съм наясно с вашата конкретна ситуация, но искрено се надявам, че моят съвет е помогнал или ще ви помогне при организирането на водоснабдителната система на вашия дом.

Може да се интересувате от подобни материали:

 1. Водоснабдителна система под налягане. Бих искал да поясня, че разделянето на схемите за водоснабдяване на налягане и съхранение е много произволно, защото всяка реална водоснабдителна система ...
 2. Основни схеми за водоснабдяване. Основни схеми за водоснабдяване. Честно казано, в чист вид знам само две възможни схеми за водоснабдяване: налягане и съхранение ....
 3. Как да предпазим отоплителната система от замръзване. Зимата наближава своя финал. Сладовете отшумяват. Слънцето се затопля все повече и повече. И бих искал да "забия последния пирон" в темата ...
 4. Избор на тръби за водоснабдяване. За всеки човек, който започва ремонт на баня и кухня, възниква въпросът за избора на материал, а именно кои тръби да използва? Това беше…

Обем на резервоара за съхранение

Обемът на резервоара за съхранение директно зависи от броя на живеещите хора:

 • На човек обемът вода, който не надвишава 200 литра, се счита за достатъчен за ежедневните битови и икономически нужди.
 • За водоснабдяването в страната, което не предвижда някои елементи от потреблението на вода, например измиване, за да се изчисли обемът на резервоара, трябва да се изхожда от нормата от не повече от 80 литра на ден на човек или дори по-малко. За семейство от 2-3 души е напълно подходящ резервоар за водоснабдяване на дача от 200 литра.
 • Ако водата се използва само за храна, пиене и миене на съдове, както и сутрешно и вечерно измиване, тогава дори 30 литра на човек може да са достатъчни.

Схема за водоснабдяване на частна къща с резервоар за съхранение:

Как да изберем устройство

Когато избирате резервоар, трябва да обърнете внимание на два основни параметъра: обем и материал на производство.

Сила на звука

Резервоарът за съхранение не трябва да се бърка с хидравличен акумулатор. И въпросът дори не е, че вторият е съд под налягане, който регулира налягането в мрежата поради налягането на сгъстен въздух върху гумената мембрана.

Максималният обем на акумулатора е само 100 литра, стандартът е 24-50 литра. Това е много малко за доставяне на вода, както обикновено в гореописаните ситуации.

За да разберете колко капацитет ви е необходим, трябва да анализирате следните фактори:

 • Необходим разход на вода за единица време. Може да се изчисли приблизително, като се събере номиналната консумация на всички уреди, налични в къщата - смесители, тоалетни, пералня и миялна машина. Друг метод за изчисление предлага умножаване на дневната нужда от вода на един човек по броя на членовете на семейството. Но тази нужда е различна за всички и зависи също от наличието на удобства в къщата. Може да бъде 60 или 200 литра на ден. Затова се съсредоточете върху навиците и условията си.

 • Изпълнението на самостоятелен източник или графикът на централизирана система. Например, ако водата или електричеството са изключени за максимум няколко часа, 100-литров варел може да ви е достатъчен и съвсем друг въпрос е дали това се случва често и дълго време. Също така няма смисъл да инсталирате пет кубика, ако вашият кладенец може да изпомпва в него не повече от 500 литра на ден.

Материал

Ако планирате водоснабдяване с питейна вода за лятна резиденция, резервоарът за съхранение трябва да бъде направен от материали, които не реагират с водата и не влияят на нейния вкус, мирис и качество. И това е или неръждаема стомана, или хранителна пластмаса.

Все по-често се отдава предпочитание на пластмасата, тъй като тя е много по-евтина и по-трайна, особено когато става въпрос за подземно съхранение. Освен това е лек: дори резервоар с впечатляващи размери може да се инсталира със собствените ви ръце, без да се включват куп асистенти или специално оборудване.

За да ориентирате приблизително цените, разгледайте опциите, представени в галерията:

Както можете да видите, резервоарите от неръждаема стомана са в пъти по-скъпи. По-изгодно е да купувате пластмаса, но трябва да се уверите в качеството на материала и неговата цел - за съхранение на питейна вода.

Методи за монтаж на резервоар за съхранение

Резервоарът за съхранение може да се монтира под земята, открито и вътре в къщата. При отворения метод резервоарът е инсталиран на хълм, поради което той ще функционира като водна кула и ще направи ненужно използването на помпата.

Вътре в къщата е инсталиран само малък контейнер, който не изисква много място.

Произволно голям резервоар може да бъде скрит под земята, а над него например могат да бъдат поставени градински легла. Но за подземна инсталация ще са необходими допълнителни работи.

Освен това контейнерът трябва да има определена конфигурация. Пластмасовият резервоар трябва да бъде кръгъл или оребрен, с технологични отвори за проверка и почистване. Ако се използва "еврокуб", тогава за него ще е необходима бетонна обвивка, тъй като мрежестата ограда няма да спаси от натиска върху почвата.

Схема за водоснабдяване с резервоар за съхранение:

Автоматизация и почистване на резервоарите

Тези аспекти трябва да се вземат предвид дори при инсталиране на контейнера. Ако водата се доставя с нормално налягане и определена честота, тогава проблемът може да бъде решен съвсем просто чрез инсталиране на поплавъчен клапан за тоалетната на захранващата връзка. Когато пълните контейнера, той ще прекъсне подаването и водата няма да прелее.

Ако водата се взима от плитък кладенец или лошо запълнен кладенец, тогава за да го доставите, трябва да използвате дренажна помпа, оборудвана с поплавъчен превключвател. Когато нивото на водата в кладенеца падне до критично, помпата автоматично ще се изключи.

Ако резервоарът за водоснабдяване подава вода през помпата, тогава е необходим поплавък или друг превключвател вътре в самия резервоар. Когато нивото на водата падне до минимум, помпата ще се изключи. Можете да го дублирате с ниво на вода, което е полезно при използване на пералня, за да сте сигурни, че има достатъчно вода, за да го измиете.

Какво представлява отоплителният буферен резервоар?

В процеса на подбор не само правилното изчисление се счита за важно, но и опитът при използване. Винаги търся подходящата информация за всяка батерия, правя сравнение и след това започвам да търся доставчик. Няколко фактора влияят върху избора на устройството: доста скъпи разходи, малък брой дни с много ниски температури. Ето защо се опитвам да не инсталирам устройство за съхранение на няколко тона вода, което в същото време има значителни разходи и се загрява много рядко. Освен това е доста трудно да се затоплят тонове вода и отнема известно време. В резултат на това отоплението не е напълно оправдано. Дългогодишният опит при използване е доказал, че оптималният обем, който осигурява подходящото ниво на комфорт, е 1 тон на 200 кв. М. площ на къщата. Съответно мога да направя следното изчисление: 100 кв. М. - 0,7 t; 300 квадратни метра - 1,3 тона.

Използването на кота с твърдо гориво е изгодно. Заедно с буферния резервоар той работи по принципа: по-добре е да го загреете веднъж, но добре. От моя опит мога да кажа, че трябва да изберете котел, в който поне 2 пъти повече мощност от топлинните загуби. Ако има нужда от котел с мощност 15 kW, по-добре е веднага да го вземете за 40. Котелът с твърдо гориво е най-удобният за използване.
Също така си струва да се отбележи, че не винаги е практично да създадете буферен резервоар сами.Тъй като самото устройство е много сложно и има нужда от допълнително ниво на защита от повреди, топлоизолация и подходяща намотка, която осъществява добра циркулация на течността, по-добре е да си купите готов контейнер. Ако се съмнявате във възможностите си, тогава препоръчвам да си купите готов.

Основният елемент на резервоара е материал за съхранение на топлина, който е в състояние да разпредели доставката на топлина и да я съхранява. Тази батерия може да бъде от няколко вида:

 1. Течност
 2. Парна
 3. Термохимични
 4. В твърдо състояние
 5. С множество нагревателни елементи

Резервоарът за съхранение повишава нивото на водата, която се използва за отопление. След свързване водата става няколко пъти повече. Батерията се загрява и разпределя топлината при необходимост. Такава координация в работата осигурява непрекъсната циркулация на топла вода, дори когато котелът е изключен.

Почти всеки тип котел има няколко фази на работа. Има 3 от тях: начален, среден и окончателен. Такива процеси провокират значителни промени в температурните нива. Благодарение на задвижването този фактор може да бъде избегнат. Ако настъпи етап на интензивно горене, устройството за съхранение е в състояние да вземе излишното количество топлина за себе си като приоритет. По време на затихването, напротив - дайте го на отопление. Благодарение на настройката на механичния тип, все още няма да е възможно да се изгорят всички опасни вещества.

По време на работа в атмосферата се отделят опасни вещества. Котелът е от стандартен тип с въздушен клапан. Той напълно предотвратява подаването на кислород към горивото. Това може да провокира изпускането на вредни вещества във въздуха. Резервоарът за съхранение е в състояние да намали общото количество емисии на вредни вещества. Топлоакумулаторът спестява достатъчно количество гориво. Освен това предпазва отоплението от прегряване.

Бих искал да подчертая, че течността се нагрява с гориво. В газов котел той се разпределя равномерно. В други инсталации постоянният процес на изгаряне може да доведе до намаляване на подаването на топлина. След анализ на пазара на продажби успях да установя, че повечето дискове, които се продават, имат дупки, които изискват допълнително свързване на тръби. Това значително опростява инсталационния процес.

Нюансите на инсталиране на резервоар за съхранение

За да се предотврати по-дълго замърсяване на резервоара за съхранение, на входа му трябва да се монтира филтър за вода. Обикновено това е мрежа, но за големи контейнери (повече от кубичен метър) и със замърсена вода е по-добре да се замени бързо запушващата мрежа с центробежна филтърна помпа или циклон филтър. Въпреки високата цена, водоснабдяването с резервоар за съхранение и помпа ще бъде по-икономично за работа.

В резервоара, инсталиран на подиума, трябва да направите дренажен отвор, през който утайката ще се оттича по време на промиването.

В случай на подземно устройство резервоарът се почиства през инспекционния люк, откъдето мръсотията се отстранява от дъното с кофа. Най-добре е да използвате контейнер с плоско дъно с лек наклон за това, в който утайката ще се натрупва точно под ревизионния люк и ще бъде по-лесно да се отстрани.

Така че калта да не се издига от дъното на резервоара, когато се подава вода, входящата тръба може да бъде завършена с градинска или душ глава, или мрежест филтър може да бъде инсталиран на изходящата тръба, разположена вътре в къщата, за по-лесно поддържане и почистване по всяко време.

Инсталирали ли сте резервоар за съхранение като допълнение към водоснабдителната система? Или мислите, че това е ненужна подробност? Споделете мнението си в коментарите.

Видове контейнери и цели на тяхното приложение

Първо, нека дефинираме терминологията.

Използва се като резервен източник на вода, както и буферен резервоар в автономна водоснабдителна система с водоснабдяване от кладенец или кладенец: акумулаторът изглажда скоковете на налягането при включване на помпата и прави тези включвания по-редки , спестявайки ресурса на устройството.

КартинаОписание
Вертикални и хоризонтални акумулатори Той осигурява водоснабдяване с свръхналягане, което се осигурява от резервоар за въздух в корпуса му.
Хоризонтален електрически котел
 • Нагревател за бойлер (бойлер).

Той се сравнява благоприятно с потока с по-ниски изисквания за мощността на топлинния източник. Котелът може да има свои собствени нагревателни елементи (тръбни електрически нагреватели) или да използва охлаждаща течност, циркулираща в затворен контур между него и котела за нагряване на вода (т.нар. Котел за индиректно нагряване).

Резервоар за съхранение с гравитачна подаваща вода За разлика от хидравличния акумулатор, налягането във водоснабдителната система се създава само поради разликата във височината между нивото на водата в резервоара и точките на оттичане, поради което резервоарите за съхранение обикновено се инсталират на изолирано таванско помещение или под тавана на жилищен етаж.

Резервоарът може да бъде свързан към системата по два различни начина: чрез позиционирането му на висока надморска височина или на или под нивото на земята.

Подобна схема на водоснабдяване на къща от резервоар се практикува главно в случаите, когато в къщата няма уреди, които се нуждаят от добро налягане, а нуждата на жителите от вода е минимална - за миене, миене на съдове и т.н.

А също и с чести прекъсвания на тока. Тъй като водата от резервоар, монтиран на покрив, таван или надлез, тече към потребителите чрез гравитация и такава система не зависи от наличието на напрежение в мрежата.

Такова налягане в системата ще бъде недостатъчно за пералната машина и дори вземането на душ ще бъде проблематично. Може да се увеличи чрез свързване на бустер помпа на изхода на резервоара. Предимството на такава инсталация е нейната простота и лекота на поддръжка на резервоара.

Не забравяйте обаче за недостатъците:

 • Резервоарът за съхранение заема много място, отнемайки полезната площ от къщата;
 • Ако го инсталирате на тавана или на улицата на специален надлез, тогава можете да използвате водата само през топлия сезон. Или трябва да изолирате и загреете добре както самия резервоар, така и тръбите, които отиват към и от него;
 • Ако инструкциите не са били спазени по време на инсталацията или самата система е износена с течение на времето, са възможни течове, които могат да създадат много проблеми.

Лятна версия - резервоар в студено таванско помещение Зимна версия - изолиран резервоар Резервоарът е монтиран под тавана на специален таван Тук се използват стенни скоби. Друг вариант "под таван" - на шкафа Резервоари за сезонно водоснабдяване и напояване

Както можете да видите, всеки собственик на жилище решава тези проблеми по различен начин в зависимост от нуждите на семейството.

 • За да се предотврати замръзването на водата, резервоарът е инсталиран на отопляем втори етаж или таванско помещение, жертвайки пространство.
 • Или използват електрическо отопление на контейнер на тавана. И доплащат за ток.
 • Или просто го слагат на шкаф, доволен от минималното налягане в системата.

Предлагаме ви да се запознаете с резервоара за вода Bath: дървени бъчви от типа самовар за топла вода, дистанционен резервоар за тръба от неръждаема стомана с топлообменник

Долно местоположение

Това е по-често срещаният и ефективен начин за настаняване на жилищни домове с всички удобства, на които е свикнал градският жител. Такава водоснабдителна система с резервоар за съхранение трябва да бъде оборудвана с допълнителна помпа или помпена станция. Без тях самата вода няма да тече към потребителите и с нея можете да получите необходимото налягане.

Има и няколко опции за поставяне отдолу:

 • Наземен - когато контейнерът се използва само през лятото и не се нуждае от изолация;
 • Подземен - резервоарът е заровен в земята и само гърлото е изведено на повърхността, осигурявайки достъп до него за ремонт и поддръжка;

Водоснабдяване у дома - подземен резервоар за съхранение

 • Мазе - когато къщата има отопляемо мазе или техническо помещение.

Последната опция е най-удобна, тъй като не е необходимо контейнерът да бъде изолиран, винаги има достъп до него и той не заема полезно място.

Вторият по популярност е подземният вариант. Също така ви позволява да не използвате площта на къщата, но в този случай почистването и ремонтите ще бъдат изпълнени с определени трудности. И горната част, разположена над нивото на замръзване, също ще трябва да бъде изолирана.

Освен това не всеки контейнер може да бъде заровен в земята. Той трябва да е плътен, с дебели стени, ребра за усилване или метален кофраж. В противен случай трябва да изградите твърда обвивка за него.

Инсталиране на резервоар в кесон от водоустойчиви плочи

Конструкцията на резервоара за съхранение не зависи от мястото на инсталиране. Има само някои нюанси.

Воден резервоар за кладенец

Резервоарът се доставя със следните конструктивни елементи:

 • Поплавков клапан. Той предотвратява преливането и включва помпата, когато нивото на водата достигне минималната отметка.

Поплавък

 • Преливна тръба в случай на счупване на поплавъчния превключвател. Той се намира в горната част на резервоара и се свързва с канализацията.
 • Дренажна връзка отдолу. Предназначен за отстраняване на утайки. Те са оборудвани с резервоари за съхранение на вода, разположени горе или в сутерена на къщата. Подземните резервоари се почистват от горния люк.

Тази снимка показва двете тръби, свързани към канализационната система.

 • Филтърът, разположен на входа, ще задържа част от суспендираните частици. Може да се инсталира и на изхода с по-фина мрежа.
 • Вентилационна тръба или дихателен клапан. Ако те не са монтирани в капака на резервоара, когато водата се източи, стените могат да се срутят под въздействието на атмосферното налягане.

Капак на дихателния клапан

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни