Използването на въздушен клапан в канализационната система

Отвори за въздух: основната задача

Устройството за изпускане на въздух от отоплителната система дава възможност за отстраняване на натрупаните газове в тръбопровода и радиаторите.

Излъчването на системата се случва по редица причини, включително

:

 • Поради високото съдържание на разтворени газове в охлаждащата течност, която не е преминала специално обучение - обезвъздушаване. Разтворимостта на газовете зависи от температурата на средата и когато охлаждащата течност се нагрява, въздухът се отделя от водата и се натрупва, образувайки тапи.
 • Поради прекалено бързото запълване на веригата с охлаждащата течност, течността в разклонената мрежа няма време да измести въздуха по естествен начин. Охлаждащата течност трябва да се излива от най-ниската точка, така че въздухът да се изтласква нагоре и навън през отворения клапан.
 • Поради проникването на въздух през стените на полимерния тръбопровод, ако е направен от материал без специално антидифузионно покритие. При избора на тръби трябва да се вземе предвид тази точка.
 • В хода на ремонтните дейности, свързани с подмяната на елементи, без да се източва напълно охлаждащата течност - в този случай ремонтираното отоплително устройство или верига се отрязва от останалата част на системата и след това се свързва обратно.
 • Загуба на херметичност.
 • В резултат на корозивни процеси - когато кислородът взаимодейства с желязото, от молекулата на въздуха се отделя водород, който също се натрупва в системата.

Защо въздухът в отоплителната система е опасен?

Въздухът, разтворен в охлаждащата течност, постепенно разрушава стоманени тръби и радиатори, елементи на котелното тяло. Корозивната активност на въздуха, който първо се разтваря във вода и след това се отделя при нагряване, значително надвишава параметрите на атмосферния въздух поради повишеното съдържание на кислород.

Места за монтаж на въздушни сепаратори в системата

Газовете, натрупани в тръбопровода, не само провокират или ускоряват корозията на металните елементи, но и се образуват въздушни брави, които пречат на отоплителната система да функционира напълно

:

 1. Поради газови тапи циркулацията на охлаждащата течност се влошава; в сериозни случаи движението на течност през тръбите може да бъде напълно блокирано. В такава ситуация отоплителните устройства бързо се охлаждат.
 2. Въздушните брави работят като топлоизолатор и ако газовете се натрупват в горната част на батерията, тя се затопля по-лошо и дава по-малко топлинна енергия на помещението.
 3. При наличие на въздушни брави, движението на охлаждащата течност по отоплителния кръг е придружено от силни буболещи звуци и буболене, което нарушава акустичния комфорт в къщата.
 4. Циркулационните помпи не са предназначени за изпомпване на газове; при работа с въздухонапълнена охлаждаща течност лагерът и работното колело на помпения агрегат се износват много по-бързо.

Специалните устройства за обезвъздушаване позволяват да се решат проблемите, свързани с проветряването на отоплителната система. Важно е да изберете правилните клапани за изтичане на въздух и правилно да определите местоположението на тези елементи.

Какви проблеми може да реши вентилационният отвор?

При движение по контура охлаждащата течност избира пътя на най-малко съпротивление и тъй като въздушните участъци са сериозна пречка за преминаването на нагрята вода от котела, батериите с натрупвания на въздушна маса остават студени или се затоплят само частично. В допълнение към факта, че подобно явление влошава качеството на отоплението, то има и вреден ефект върху работата на всички елементи, свързани към веригата.

Ако отоплителната система не използва клапан на отоплителния радиатор за обезвъздушаване, тогава собственикът може да очаква следните проблеми:

 • повреда на котела в резултат на прегряване на топлообменника;
 • корозия на нагревателни устройства;
 • ниска температура на радиаторите, когато котелът работи при пикови характеристики;
 • рискът от размразяване на отделен радиатор или цяла верига при силни студове;
 • внезапни скокове на налягането във веригата, което води до течове и нарушаване на целостта на отоплителните устройства.

Трябва да се разбере, че въздухът във веригата представлява сериозна неприятност. И как да се отървете от въздуха във веригата може да се намери в нашата статия "Как правилно да обезвъздушите въздуха от отоплителния радиатор?" Той има физични свойства, различни от водата - той се разширява повече и по-бързо при нагряване. Това води до сериозни инциденти.

Знаейки как правилно да проветрява отоплителната система, собственикът ще се предпази от ненужни главоболия и разходи и ще изведе нивото на надеждност на отоплителния кръг на ново ниво.

Видове отвори за въздух

За да се премахнат въздушните ключалки в централната отоплителна система, се планира да се монтират дренажни клапани на крайните радиатори във всеки клон. Клапанните клапани позволяват изпускане на въздуха, изместен до крайната точка на клона, когато системата е пълна с охлаждаща течност.

Автономните отоплителни системи, както и новите радиатори, свързани към централната отоплителна мрежа, са оборудвани със специални вентилационни отвори за въздух. Има два вида устройства - автоматичен клапан за освобождаване на въздух и ръчен клапан (клапан на Маевски).

Устройствата са избрани, като се вземе предвид принципът на работа и лекотата на използване, те се монтират в онези места на отоплителния кръг, където рискът от образуване на въздушни брави е най-голям - на горния колектор на всеки радиатор, в най-високата точка на отоплителната система.

Автоматичен обезвъздушител

Автоматичният въздушен клапан се състои от кух цилиндър с пластмасов поплавък вътре. Устройството е инсталирано вертикално, като вътрешната му камера обикновено е пълна с охлаждаща течност, която тече под налягане през отвор в долната част на камерата. Вентилационният отвор е снабден с иглеен изходен клапан - именно към този клапан поплавъкът е прикрепен към лоста.

Принципът на действие на автоматичния обезвъздушител

Когато в тръбопровода се образува въздушна брава, тя се стреми към най-високата точка на радиатора или отоплителния кръг като цяло. Ако на това място е монтиран въздушен клапан, работещ в автоматичен режим, охлаждащата течност от вътрешната му камера се измества от газове. Когато течността се измести, поплавъкът се спуска и отваря клапана, в резултат на което газовете се отделят от отоплителния тръбопровод и камерата отново се пълни с охлаждаща течност.

Забележка! Клапанът за автоматично изпускане на въздух от отоплителната система с времето се затъмнява, обраства с котлен камък. Това води до задръстване на механизма, загуба на херметичност на клапаните - влагата започва да се просмуква през него. Такова устройство изисква подмяна - автоматичните вентилационни отвори не могат да бъдат ремонтирани.

Количеството зависи от характеристиките на отоплителната система.

Устройство, необходимо за инсталиране

:

 • като част от групата за безопасност на котелното тяло на изхода на водната риза, където охлаждащата течност се загрява до максималната температура;
 • в най-високата точка на вертикалните щрангове - там се издигат и натрупват газообразни вещества;
 • върху разпределителни колектори за подово отопление, така че въздухът да може да се изпуска от веригите;
 • върху U-образни контури, изработени от полимерни тръби, които са оборудвани за компенсиране на топлинното разширение на тръбопровода.

Ръчен обезвъздушител

Ръчно управляваният дренажен клапан е известен като кранът на Маевски.Това устройство няма движещи се елементи, поради което е по-трайно и по-надеждно от автоматичното.

Цилиндричното тяло на отвора за въздух е снабдено с външна резба. Надлъжният проходен отвор в корпуса е затворен с винт с конусовиден край. Кръгъл канал се простира от централния отвор.

Принципът на действие на крана на Маевски е изключително прост: развиването на винта освобождава прохода в страничния канал, поради което натрупаните газове излизат през отвора в тялото. След отстраняване на въздушната ключалка, винтът се завинтва на място.

Тип ръчен ъглов отвор за въздух със спирателен конус

Ръчните вентилационни отвори са предназначени за монтаж на тръби като стандарт. Но най-голямо търсене имат радиаторните кранове на Маевски, които са монтирани на секционни и панелни отоплителни устройства.

Как да премахнете въздушен шлюз

В идеалния случай газовете се издигат до най-високите точки във веригата, където са монтирани вентилационни отвори и се отвеждат от там чрез ръчни или автоматични клапани. На практика грешките в проектирането или монтажа на тръбопровода водят до образуване на въздушни задръствания на труднодостъпни места.

За да се премахне такъв щепсел, е необходимо да се намери неговото местоположение - от шума на охлаждащата течност, протичаща през запълнения с въздух участък, от относително ниската температура на тръбата или радиатора, от звука на звънене, когато тръбите се потупват.

Повишаването на температурата на охлаждащата течност и / или налягането в системата ще помогне за изтласкване на щепсела от автономната отоплителна система. За да приложите налягане, е необходимо да отворите доливния клапан и изпускателния клапан най-близо до въздушния щепсел (по посока на потока). Водата, постъпваща в системата, увеличава налягането и принуждава щепсела да се движи. След като се уверите, че щепселът е излязъл през клапана (той спира да съска), системата се връща в нормален работен режим.

Отстраняване на въздушна ключалка от отоплителната система

В по-сложни случаи те действат не само от налягане, но и от температура. Охладителната течност не трябва да се нагрява над максимално допустимите стойности, за да не се повреди отоплителната система.

Важно! Редовното образуване на щепсел на същото място показва грешки в проекта или неправилна инсталация. Препоръчително е да инсталирате отвор за въздух в проблемната зона, като изрежете тройник в тръбопровода.

Принципи на подбор

Въздушните клапани за отоплителната система могат да бъдат част от група за безопасност или комплект колектори за подово отопление, доставени с отоплителни устройства.

Вентилационният отвор се избира, като се вземат предвид неговите работни параметри (максимално допустимата температура и налягане), те трябва да съответстват на характеристиките на отоплителната система. По дизайн те са разделени на прави и ъглови устройства, хоризонтални и вертикални.

Крановете на Маевски се различават по метода на развиване на работния винт

:

 • със стъблена глава за специален ключ (неудобството е, че ключът може да не е под ръка в точното време);
 • с несменяема дръжка (не може да се използва на места, достъпни за малки деца, за да се елиминира рискът от изгаряния от нагрятата охлаждаща течност;
 • с прорез за плоска отвертка (най-удобният и безопасен вариант).

За да оборудвате вашата отоплителна система с надежден въздушен предпазен клапан, препоръчително е да изберете добре познати марки. Трябва да се избягват евтини продукти от крехък силимин, имитиращ месинг.

Много различни елементи са отговорни за нормалното функциониране на системата за отопление на водата, които са неразделна част от веригата с всякаква сложност. Един такъв елемент е въздушният клапан за отопление, който е малка, но много важна част от опростения дизайн. Тази статия ще обсъди как да изберете правилния елемент в зависимост от мястото на инсталиране.

Монтаж на оборудване

Въздушен клапан за невентилируеми канализации не е единствената възможност за монтаж. Клапаните могат да дублират класическата схема на вентилация, да бъдат инсталирани вместо или заедно с вентилаторни конструкции.

Основното изискване при избора на място за инсталиране е да се поддържа температурата на околната среда над 0 ° C. Това ще избегне замръзване и неизправност на оборудването.

Височината има значение, където се извършва монтаж на въздушен клапан за канализационната система.

 • При липса на дренаж за източване на вода в пода, клапанът се поставя с 10 см по-високо от местоположението на най-високия изход на водопроводната арматура или оборудване, консумиращо вода.
 • Ако има стълба, клапанът се поставя на 35 см над нивото на пода.

Важно: Спазването на тези разстояния гарантира, че клапанът за отпадъци е защитен от замърсяване.

Необходимо е да изберете място за инсталиране по такъв начин, че да се осигури лесен достъп до него за проверка и ремонт. Ако се предполага, че вакуумен клапан за отпадъчни води с диаметър 110 mm се затваря с панели, гипсокартон или друга конструкция, е необходимо да се осигури такава конструкция със специални врати или люкове, за да се избегне необходимостта от цялостен демонтаж по време на ремонтните дейности .

вентил за канализационен въздух
Възможности за монтаж на канализационни аератори

Мястото на монтажа е свободният край на тръбата или нейното гнездо.

В някои случаи е препоръчително да се монтира клапан за източване на въздуха на тавана или в специално обособено за целта помещение.

След избора на мястото за монтаж и закупуването на продукта, който напълно отговаря на изискванията и е подходящ по отношение на геометричните параметри (диаметър), вентилът се монтира в съответствие с неговия дизайн (върху резбата, във фланеца, като се използва съединител). Важно е да се осигури херметичността на фугите и да се провери този параметър след приключване на монтажните работи.

Не е необходимо да обърквате клапата за въздух и канализация. За последния имаме отделна статия на нашия портал.

Ако се интересувате от това за какво се използва канализационната тръба в частна къща, тогава говорихме и за това в друга статия.

А характеристиките на независимото изграждане на торфена тоалетна на сайта можете да намерите тук https://okanalizacii.ru/postrojki/tualet/torfyanoj-tualet-dlya-dachi-svoimi-rukami.html

Предназначение и видове вентилационни отвори

Лесно е да се познае предназначението на устройството по неговото име. Елементът се използва във веригата за отстраняване на въздух от системата или отделни устройства и възли, който се появява там при следните обстоятелства:

 • докато запълвате с вода цялата тръбопроводна мрежа или отделни клонове на системата;
 • в резултат на засмукване от атмосферата поради различни неизправности;
 • по време на работа, когато разтвореният във вода кислород постепенно преминава в свободно състояние.

За справка.

В промишлените котелни помещения подправената вода преминава през етап на обезвъздушаване (отстраняване на разтворения въздух), преди да влезе в котела. В резултат на това чешмяната вода, първоначално съдържаща до 30 g кислород на 1 m3, става годна за експлоатация с показател по-малък от 1 g / m3. Такива технологии обаче са доста скъпи и не се използват в частното жилищно строителство.

Задачата на отвора за въздух е да изпуска въздух от отоплителната система, за да се избегне образуването на въздушни джобове. Последните сериозно възпрепятстват свободното движение на течността, поради което някои части от системата могат да прегреят, докато други, напротив, могат да се охладят. В допълнение към въздуха в тръбопроводите могат да се натрупват и други газове. Например, с високо съдържание на разтворен кислород в охлаждащата течност, процесът на корозия на стоманените тръби и частите на котела е значително ускорен. Химична реакция протича с отделянето на свободен водород.

В настоящите схеми на отоплителни системи за къщи се използват 2 вида вентилационни отвори, различни по дизайн:

 • ръчно (кранове на Маевски);
 • автоматичен (плаващ).

Всеки от тези типове е инсталиран на различни места, където има опасност от въздушен шлюз. Крановете на Маевски имат традиционен и радиаторен дизайн, а конфигурацията на отворите за въздух е права и ъглова.

На теория автоматичен въздухоотвод може да бъде инсталиран на всички необходими места. Но на практика обхватът на приложение на машините е ограничен по много причини. Например устройството на крана на Маевски е по-просто и няма движещи се части, така че е по-надеждно. Ръчният кран е цилиндрично тяло, изработено от водопроводни месинги с външна резба. Вътре в тялото е направен проходен отвор, проходът в който е блокиран от винт с конусен край.

Кръгов калибриран канал се простира от централния отвор. Когато развиете винта между двата канала, се появява съобщение, което позволява на въздуха да излиза от системата. По време на работа винтът е напълно затегнат и за да се изхвърлят газове от системата, е достатъчно да се развият няколко завъртания с отвертка или дори на ръка.

На свой ред автоматичният въздушен клапан е кух цилиндър с пластмасова поплавък вътре. Работното положение на устройството е вертикално, вътрешната камера е изпълнена с охлаждаща течност, преминаваща през долния отвор под въздействието на налягане в системата. Поплавъкът е механично прикрепен към изходния клапан на иглата с помощта на лост. Газовете, идващи от тръбопроводите, постепенно изместват водата от камерата и поплавъкът започва да се спуска. След като течността бъде напълно изхвърлена, лостът ще отвори клапана и целият въздух бързо ще напусне камерата. Последният веднага ще се напълни отново с охлаждаща течност.

Вътрешните движещи се части на автоматичния обезвъздушител постепенно се мащабират и работните отвори се затъмняват. В резултат на това механизмът се изземва и газовете излизат бавно, водата започва да тече през устройството с иглата. Такъв вентил за обезвъздушаване е по-лесен за подмяна, отколкото за ремонт. Оттук и заключението: автоматичните вентилационни отвори се инсталират само на тези места, където не можете без тях. Те са избрани за:

 • групи за безопасност на котела, където температурата на охлаждащата течност е най-висока;
 • най-високите точки на вертикални щрангове, където всички газове се издигат;
 • разпределителен колектор за подово отопление, където въздухът се натрупва от всички отоплителни кръгове;
 • контури от U-образни компенсатори от полимерни тръби, обърнати нагоре.

Когато избирате устройство, трябва да обърнете внимание на 2 параметъра: максимална работна температура и налягане. Ако говорим за схема за отопление на частна къща с височина до 2 етажа, тогава по принцип е подходящ всеки автоматичен клапан за изпускане на въздух. Минималните параметри на вентилационните отвори на пазара са както следва: работна температура до 110 ºС, диапазонът на налягане, в който устройството работи ефективно - от 0,5 до 7 бара.

Във високите вили циркулационните помпи могат да развият по-високо налягане, така че когато ги избирате, трябва да се съсредоточите върху тяхното представяне. Що се отнася до температурата, в частните жилищни мрежи тя рядко надвишава 95 ºС.

Съвети.

Експерти - практикуващи препоръчват закупуване на отвори за въздух с нагоре изпускателна тръба. Според прегледите устройството със страничен изход започва да изтича много по-често. Освен това по време на монтажа трябва стриктно да се спазва вертикалното положение на корпуса.

Ръчните вентилационни отвори за отоплителни системи (кранове на Маевски) най-често се използват за монтаж на радиатори. Освен това много производители на секционни и панелни устройства допълват своите продукти с газоотводни клапани. В този случай има 3 вида отвори за въздух според метода на развиване на винта:

 • традиционен, с прорези за отвертка;
 • със стъбло под формата на квадрат или друга форма под специален ключ;
 • с дръжка за ръчно развиване без никакви инструменти.

Съвети. Третият вид продукт не трябва да се купува за дом, в който живеят деца в предучилищна възраст. Случайното отваряне на крана може да доведе до сериозни изгаряния от горещата охлаждаща течност.

Устройство за кола

Клапан за охлаждащ въздух


Радиаторът е проектиран да прехвърля топлина от охлаждащата течност към въздушния поток, т.е. той е основният топлообменник на охладителната система на двигателя. Общото разположение на радиатора на системата за охлаждане с течност на двигателя е показано на фигура 3. Радиаторното устройство е показано по-подробно на фигури 1 и 2.

Горните 9 (фиг. 1, а) и долните 15 радиаторни резервоара са свързани към сърцевината 12. Напълнената гърловина 8 с проба 7 и разклонителната тръба за свързване на гъвкав маркуч, който подава нагрятата охлаждаща течност към радиатора, са споени в горния резервоар. Отстрани гърлото за пълнене има отвор за парна тръба.

В долния резервоар е запоена разклонителна тръба на изпускателния гъвкав маркуч 13.

Страничните стълбове 6 са прикрепени към горния и долния резервоар, свързани с плоча, споена с долния резервоар. Стълбовете и перките образуват рамката на радиатора.

Основният топлообменен елемент на радиатора е неговата сърцевина, която се състои от множество тръби, свързани към медена пита с помощта на метални плочи или ленти. Радиаторните тръби могат да бъдат кръгли, овални или правоъгълни. В този случай, колкото по-малка е площта на потока и колкото по-тънка е стената на тръбата, толкова по-голям е нейният топлообмен. За преминаването на охлаждащата течност се използват конци или плътно изтеглени тръби, изработени от месингова лента с дебелина до 0,15 mm.

Сърцевините на автомобилните радиатори могат да бъдат плоско-тръбни или лентово-тръбни. В радиаторите с тръбна плоча охлаждащите тръби са разположени шахматно спрямо въздушния поток в един ред или под ъгъл (фиг. 2, a-d). Плочите на перките са плоски или вълнообразни. За да се подобри преносът на топлина, върху тях могат да се направят специални турбулатори под формата на огънати процепи, които образуват тесни и къси въздушни канали, разположени под ъгъл спрямо въздушния поток (фиг. 2, д).

В радиаторите с тръбна лента (фиг. 2, д) охладителните тръби са разположени в един ред. Решетъчната лента е изработена от мед с дебелина 0,05 ... 0,1 mm. За да се подобри преносът на топлина, турбуленцията на въздушния поток се създава чрез извършване на къдрави щампования или огънати разрези върху лентата (фиг. 2, ж).

Напоследък широко разпространени са радиаторите от алуминиева сплав, които са по-леки от месинговите и по-евтини, но тяхната надеждност и издръжливост отстъпват на радиаторите от месингови сплави. Освен това месинговите радиатори се ремонтират по-лесно чрез запояване. Частите и конструктивните елементи на алуминиевите радиатори обикновено се свързват чрез валцуване с използване на уплътнителни материали.

Радиаторът е свързан с охладителната риза на двигателя чрез разклонителни тръби и гъвкави маркучи, които са прикрепени към разклонителните тръби със затягащи скоби. Тази връзка позволява относително изместване на двигателя и радиатора, без да се нарушава плътността на системата за охлаждане с течност.

Щепселът 7, който затваря гърлото на радиатора 8, се състои от корпус 18 (фиг. 1, б), пара 22 и въздух 25 клапани и заключваща пружина 21.

На стълб 20, с помощта на който затварящата пружина е прикрепена към тялото, е монтиран парен клапан, притиснат от пружината 19. Въздушният клапан 25 е притиснат от пружината 26 към седалката 27. Плътното прилягане на клапани към седалките се постига чрез инсталиране на гумени уплътнения 23 и 24. Ако гумените уплътнения са повредени, охлаждащата система се отваря и охлаждащата течност кипи при температура 100 ˚С. При изправни клапани налягането в системата е малко по-високо от околното налягане и точката на кипене на охлаждащата течност е 108 ... 119 ˚С.

Ако охлаждащата течност кипи в охладителната система, налягането на парите в радиатора се увеличава.При налягане 145 ... 160 kPa, паровият клапан 22 се отваря, преодолявайки съпротивлението на пружината 19. Охлаждащата система е в комуникация с атмосферата и парата напуска радиатора през тръбата за изпускане на пара 17.

След като течността се охлади, парите се кондензират и се създава вакуум в охладителната система.

При налягане от 1 ... 13 kPa въздушният клапан 25 се отваря и навлиза в радиатора през отвор 28 и вентилът започва да изтича въздух от атмосферата.

Клапите за пара и въздух предотвратяват възможни повреди на радиатора поради високо налягане, както отвън, така и отвътре.

Ако в охладителната система се използва разширителен резервоар, клапаните могат да бъдат поставени в неговия щепсел.

За регулиране на потока въздух, преминаващ през сърцевината на радиатора в охладителната система на камиони и автобуси, както и автомобили с остарели конструкции, се използват щори с задвижване от кабината на водача (фиг. 1, а).

Щорите са направени от набор от вертикални или хоризонтални крила от поцинковано желязо, които са обединени от рамка и шарнирно устройство, което осигурява едновременно (или групово) въртене на плочите около оста. Когато дръжката 4 се премести напред, докато капаците се откажат, капаците се отварят напълно и въздухът преминава свободно между тръбите на радиатора, отнемайки излишната топлина от тях.

За регулиране на температурния режим, задвижващата ръкохватка на щорите може да бъде монтирана на ключалката 5 във всяко междинно положение. В някои автомобили се използват щори под формата на платнени или кожени завеси, пружинирани в специална тръба и оборудвани с повдигащ и спускащ механизъм.

Съвременните леки автомобили, като правило, не са оборудвани с жалузи за регулиране на въздушния поток към радиатора - по-често се използват системи за автоматично включване и изключване на охлаждащия вентилатор с помощта на електрически или хидравлични устройства. Това подобрява комфорта при шофиране.

Ефективността на вдухване на въздуха в сърцевината на радиатора се увеличава чрез използването на направляващ корпус - дифузор 16, който е прикрепен към рамката на радиатора и заобикаля в кръг вентилатора на охладителната система. Дифузорът насочва въздушния поток през сърцевината, елиминирайки движението на въздуха покрай радиатора.

***Тъй като радиаторът е направен от тънкостенни тръби и плочи, той е много деликатно и крехко устройство. Следователно, при обслужване и ремонт е необходимо да се работи внимателно с радиатора, за да не се повредят частите на сърцевината, тръбите или резервоарите.

През летния период шофьорите често използват вода като охлаждаща течност - тя е по-евтина и по-ефективно участва в процесите на пренос на топлина поради физическите си свойства. Но такива спестявания могат да доведат до повреда и дори унищожаване на части и възли на двигателя.

Не трябва да се забравя, че антифризите намаляват образуването на котлен камък по стените на охладителната риза на блока и блоковата глава.

Освен това в съвременните автомобили течностите с ниско замръзване често служат не само за охлаждане на двигателя, но и за смазване на някои компоненти, например лагерите на течната помпа на охладителната система. Водата не може да изпълнява такива функции.

Когато използвате вода в течна охладителна система вместо течности с ниско замръзване през студения сезон, тя трябва да бъде внимателно отстранена от радиатора и охладителната риза на двигателя, когато съхранявате автомобила в неотопляеми помещения и на открит паркинг.

В противен случай замръзналата вода (както знаете, водата се разширява при замръзване) може да наруши херметичността на системата, да повреди челните съединения на части и дори да скъса тръбите на сърцевината и резервоарите на радиатора, главата на блока и картера на блока на двигателя.

Поради тази причина е необходимо да се уверите, че водата е напълно изтекла през отворените кранове на блока и радиатора (в този случай капачката на радиатора трябва да бъде свалена) и след това продухнете системата с няколко завъртания на коляновия вал използване на стартера или дори с пускане на двигателя за няколко секунди без охлаждаща течност.

Видове автоматични въздушни самосвали

Общо има три вида тези устройства - въпреки това, работата на автоматичния отвор за въздух, или по-скоро неговият принцип, остава непроменена. Във всички случаи се използва един и същ иглеен клапан и един и същ поплавък, който го отваря и затваря - единствената разлика е в положението на тялото спрямо свързващата тръба, т.е. резбова връзка.

Директно автоматично

въздушен клапан за отопление. Най-често срещаното устройство за автоматично обезвъздушаване. Предназначен е само за вертикален монтаж - в смисъл, че ако внезапно решите да го използвате за батерия, допълнително ще ви трябва ъгъл под 90 градуса. Оптималната област на тяхното приложение са тръбопроводите, или по-точно горните им точки, където, съгласно всички закони на физиката, въздухът, образуван при нагряване, се втурва. Ако не бяха такива устройства, тогава би било много неудобно да се изхвърля въздух в най-високите точки на отоплителните системи. В допълнение, някои съоръжения на отоплителната система са оборудвани с автоматични самосвали с прави свързващи тръби. Например, автоматичният въздушен клапан е неразделна част от групата за безопасност на котела, която включва също манометър и взривен клапан. Вентилационните отвори са оборудвани и с котли за непряко отопление и друго оборудване, в горната част на което има възможност за натрупване на въздух.

Клапан на радиатора за въздушен релеф

Предпазен клапан

В повечето модели съвременни котли производителите осигуряват система за безопасност, чиято „ключова фигура“ са предпазните фитинги, включени директно в топлообменника на котела или в неговите тръбопроводи.

Предназначението на предпазния клапан в отоплителната система е да предотврати увеличаването на налягането в системата над допустимото ниво, което може да доведе до: разрушаване на тръбите и техните връзки; течове; експлозия на котелно оборудване Дизайнът на този тип клапани е прост и непретенциозен.

Устройството се състои от месингово тяло, в което се помещава пружинно затваряща диафрагма, свързана към стеблото. Пролетната устойчивост е основният фактор, който

поддържа диафрагмата в заключено положение. Регулиращата дръжка регулира силата на компресия на пружината.

Когато налягането върху диафрагмата е по-високо от зададеното, пружината се компресира, тя се отваря и налягането се освобождава през страничния отвор. Когато налягането в системата не може да преодолее еластичността на пружината, диафрагмата ще се върне в първоначалното си положение.

Съвет: Закупете предпазно устройство с регулиране на налягането от 1,5 до 3,5 бара. Повечето модели котелно оборудване на твърдо гориво попадат в този диапазон.

Отдушник за въздух

Претоварване на въздуха. Като правило има няколко причини за появата им:

 • кипене на охлаждащата течност;
 • високо съдържание на въздух в охлаждащата течност, което автоматично се добавя директно от водопровода;
 • В резултат на изтичане на въздух през течащи връзки.

Резултатът от въздушните брави е неравномерното нагряване на радиаторите и окисляването на вътрешните повърхности на металните елементи от CO. Въздушният предпазен клапан от отоплителната система е проектиран да отстранява въздуха от системата в автоматичен режим.

Структурно отдушникът е кух цилиндър, изработен от цветни метали, в който е разположен поплавък, свързан чрез лост с иглена клапа, която в отворено положение свързва камерата за отдушник с атмосферата.

В работно състояние вътрешната камера на устройството е пълна с охлаждаща течност, поплавъкът е повдигнат и игленият клапан е затворен. Ако влезе въздух, който се издига до горната точка на устройството, охлаждащата течност не може да се издигне в камерата до номиналното ниво и следователно поплавъкът е спуснат, устройството работи в режим на изпускане. След освобождаването на въздуха охлаждащата течност се издига в камерата на този вид фитинги до номиналното ниво и поплавъкът заема своето редовно място.

Обратен клапан

В гравитационния СО има условия, при които охлаждащата течност може да промени посоката на движение. Това заплашва да повреди топлообменника на топлинния генератор поради прегряване. Същото може да се случи и при достатъчно сложни CO с принудително движение на охлаждащата течност, когато водата през байпасната тръба на помпения агрегат навлиза обратно в котела в котела. Механизмът на действие на възвратния клапан в отоплителната система е съвсем прост: той преминава охлаждащата течност само в една посока, блокирайки я при движение назад.

Има няколко вида от този тип фитинги, които са класифицирани според дизайна на заключващото устройство:

 1. с форма на диск;
 2. топка;
 3. венчелистче;
 4. двучерупчеста.

Както вече става ясно от името, при първия тип стоманен пружинен диск (плоча), свързан със стеблото, действа като заключващо устройство. В сферичен кран пластмасова топка действа като затвор. Придвижвайки се "в правилната" посока, охлаждащата течност изтласква топката през канала в тялото или под капака на устройството. Веднага щом циркулацията на водата спре или посоката на нейното движение се промени, топката под въздействието на гравитацията заема първоначалното си положение и блокира движението на охлаждащата течност.

В венчелистчето заключващото устройство е пружинно накрито покритие, което се спуска, когато посоката на водата в CO се променя под действието на естествената гравитация. Двучерупчестият елемент е монтиран (като правило) върху тръби с голям диаметър. Принципът на тяхната работа не се различава от венчелистчевия. Структурно в такава арматура, вместо едно венчелистче, пружинно натоварено отгоре, са монтирани две пружинни клапи. Тези устройства са предназначени да регулират температурата, налягането и да стабилизират работата на CO.

Балансиращ клапан

Всяка CO изисква хидравлично регулиране, с други думи - балансиране. Извършва се по различни начини: с правилно избран диаметър на тръбата, шайби, с различно напречно сечение на потока и др. Най-ефективният и в същото време прост елемент за настройка на работата на CO е балансиращ клапан за отопление система.

Целта на това устройство е, че необходимият обем охлаждаща течност и количеството топлина могат да бъдат подадени към всеки клон, верига и радиатор.

Клапанът е конвенционален клапан, но с два фитинга, монтирани в месинговото му тяло, които дават възможност за свързване на измервателно оборудване (манометри) или капилярна тръба с автоматичен регулатор на налягането.

Принцип на действие

балансиращ клапан за отоплителната система е както следва: Завърта копчето за регулиране, за да се постигне строго определен дебит на отоплителния агент. Това се прави чрез измерване на налягането във всяка дюза, след което, съгласно схемата (обикновено се доставя от производителя към устройството), се определя броят на завъртанията на копчето за регулиране, за да се постигне желаният дебит на водата за всяка СО верига . Регулаторите за ръчно балансиране са инсталирани на вериги с до 5 радиатора. На клонове с голям брой нагревателни устройства - автоматично.

Байпасен клапан

Това е друг CO елемент, предназначен за изравняване на налягането в системата. Принципът на действие на байпасния вентил на отоплителната система е подобен на този на безопасността, но има една разлика: ако предпазният елемент изпуска излишната охлаждаща течност от системата, тогава байпасният клапан го връща към връщащата линия покрай отоплението верига.

Дизайнът на това устройство също е идентичен с елементите за безопасност: пружина с регулируема еластичност, спирателна диафрагма със стебло в бронзово тяло. Маховикът регулира налягането, при което се задейства това устройство, мембраната отваря прохода за охлаждащата течност. Когато налягането в CO се стабилизира, мембраната се връща на първоначалното си място.

Въз основа на материали от сайтовете: вентиляцияpro.ru, stroisovety.org

Въздушно-парни помпи и фитинги

Паровите локомотиви и железопътните търгове са оборудвани с тандемни или комбинирани парно-въздушни помпи (Таблица 1-10) и спирачки Westinghouse. Фиг. 1. Тандемна помпа No 208: 1 - въздушен цилиндър с високо налягане; 2 - въздушен цилиндър с ниско налягане; 3 - автоматична мазнина 1053, 4 - парен цилиндър; 5 - капак за разпределение на пара; 6 - нипел за грес No 202, 7 - изпускателна тръба; 8 - смукателни клапани; 9 - тръба за подаване на пара с диаметър 1 ′

Таблица 1. Характеристики на паро-въздушните помпи


Забележка. Въздушно-парните помпи № 204 и 131 и регулаторите на помпи № 91 и 279 и 1952 са прекратени. Фиг. 2. Смесена помпа No 131 1 - блок с въздушен цилиндър, 2 - блок с цилиндър за пара; 3 - нипел за грес No М-5; 4 - изходна тръба с диаметър 2 ″; Инжекционна тръба с диаметър 5 - 2;; 6 - смукателна тръба с диаметър 2 ″; 7 - тръба за подаване на пара с диаметър 1,5 ′; 8 - регулатор на хода на помпата No 91

росова смес помпа 8.5
Фиг. 3. Помпа с кръстосано съединение 8,5 ″ -120D: 1 - капак; 2 - основна макара; 3 - променлива макара; 4 - блок на парни бутилки; 5 - тласкач на променливата макара; 6 - клон на тръбата за подаване на пара; 7 - прът с бутала; 8 - автоматична мазнина; 9 - междинна част с уплътнения на стеблото, байпас и смукателни клапани; 10 - изход към смукателния филтър; 11 - блок от въздушни бутилки с изпускателни клапани; 12 - капак с байпасни и смукателни клапани; 13 - разклонение към основния резервоар; 14 - клон на тръбата за изпускане на пара

Смесена помпа Knorra
Фиг. 4. Смесена помпа Knorra, тип P: 1 - капак с променлив клапан, 2 - мазнинен нипел: 3 - главен плъзгач; 4 - блок на парни бутилки; 5 - пръчка с бутала; 6 - междинна част с маслени уплътнения и клапани; 7 - блок от въздушни бутилки; 8 - разклонение към основния резервоар; 9 - капак с клапани; 10 - смукателен филтър; 11 - разклонение на тръбата за подаване на пара Таблица 3. Размери на паро-въздушните помпи


Продължение на таблицата. 19.

Таблица 3а. Градуиращи размери на цилиндрите на комбинираната помпа № 131 * Ограничен размер по време на ремонти на class = "aligncenter" width = "1410" height = "1501" [/ img] Бележки. 1. За да се натисне втулките, вътрешният диаметър на големите цилиндри на парна и въздушна помпа е пробит до размер 308 + 0,05 mm, а малкият - 208 + 0,045 mm. Външните диаметри на втулките (за пресоване) трябва да бъдат 308 + 0,1 mm за големи цилиндри, 208 + 0,075 ΜΜ за малки цилиндри. Вътрешният диаметър на втулките преди пробиване трябва да бъде съответно 285 и 185 mm, а след пробиване има чертеж размери.

Таблица 4. Размери на цилиндрите, буталата и пръстените на паро-въздушните помпи

Таблица 5. Градационни размери за отвора на цилиндъра на комбинирана помпа № 131, mm * Ограничен размер по време на фабричния ремонт. Таблица 6. Градуирани размери за пробиване на цилиндри на кръстосана помпа 8U2 ″ -120D, mm


* Ограничение на размера за фабричен ремонт. Таблица 7. Норми на допустими отклонения и износване на частите на комбинираната помпа 81/2 ″ -120D, mm

Име на параметър Размер на пейзажа Размерът е разрешен след ремонт
депо фабрика
Диаметър на парния цилиндър: високо налягане 215,9 222,3 220,0
ниско налягане 355,6 363,6 362,0
Диаметър на въздушния цилиндър: високо налягане 209,5 216,1 214,0
ниско налягане 333,37 341,1 339,0
Дължина на цилиндъра (пара и въздух) 345,0 343,5 344,0
Име на параметър Албум Размерът е разрешен след ремонт
размерът депо фабрика
Диаметър на макарата на макарата (вътрешна променлива макара): в горния капак на макарата 37,69 40,9 39,0
в корпуса на капака на помпата 38,2 41,3 40,0
Вътрешен диаметър на главната макара: голям 83,0 86,6 85,0
малък 62,0 65,6 64,0
Диаметър на диска на буталото на парата: високо налягане 214,0 220,3 219,0
ниско налягане 352,0 361,0 361.0
Диаметър на диска на въздушния цилиндър: високо налягане 208,0 214,0 213,0
ниско налягане 331,0 339,0 336,0

Таблица 8. Време за пълнене на основния резервоар със смесена помпа № 131

Налягане на парата. kgf / cm2 Време на пълнене на основния резервоар с обем 1000 l от 2 до 8 kgf / cm2, s Налягане на парата, kgf / cm Време на пълнене на основния резервоар с обем 1000 l от 2 до 8 kgf / cm2, s
10 130 13 115
11 125 14 BY
12 120 15 105

Забележка. При налягане на парата от 6 - 11 kgf / cm2 времето на пълнене на резервоара от 2 до 0,5 kgf / s и 2 е не повече от 90 s Таблица 9. Размери на регулаторите на хода за помпи № 279 и 91

Фиг. 5. Регулатор на хода No 270 за тандемна помпа: 1 - стебло на парен клапан; 2 - направляващ прът 1; 3 - цилиндрична част на тялото; 4 - бутало; 5 - седло на диафрагмата; 6 - метална диафрагма

Фиг. 6. Регулатор на хода No 91 на комбинираната помпа: 1 - стебло на парен клапан, 2 - втулка на стеблото, 3 - втулка на буталото, 4 - бутало; 5 мембранна седалка, 6 - мембранна

Таблица 10. Характеристики и място за монтаж на смазочни материали

Предназначение и характеристики Място на монтаж
Масло № 202 помпа с цилиндър
За смазване на триещите се части на парната част на паро-въздушната помпа. Обем на резервоара за олио 750 cm3, калибриран отвор с диаметър 0,4 mm. Разход на смазка приблизително 0,2 g за 60 двойни хода на помпата На горния капак на парния цилиндър на тандемната помпа, на тръбата за подаване на пара пред регулатора на хода на комбинираната помпа (не на всички парни локомотиви)
Автоматична смазка No 1053
За смазване на триещите се части на въздушните цилиндри на помпите. Обемът на резервоара на маслото от 85 cm3 е проектиран за непрекъсната работа на помпата в продължение на 5 - 6 часа. Разстоянието между пръта и втулката в диаметър е от 0,12 до 0,19 mm На скоба с тръба, захранваща въздуха HPC
Смазка за зърно No M5
За автоматично смазване на триещи се части от пара и въздушни части на помпи и маслени уплътнения с пневматично задвижване от HPC. Капацитетът на масления резервоар за смазване на парната част е 1,4 литра, за въздушната част (три клона) - 2,75 литра. Максимално подаване от всяко бутало за 100 оборота на ексцентричния вал 32 cm3. Диаметър на буталото 8 mm, ход на буталото 8,2 mm, ход на регулатора на подаване 0 до 5 mm (един оборот е равен на 1 mm) На капака на парния LPC има сложна помпа. Смазочните тръби се водят в парната тръба до регулатора на хода на помпата, до променливата макара, към въздушния LPC и към маслените уплътнения (две)

Таблица 11. Норми на допустими отклонения и износване на части на автоматична смазка № 1053, mm


Таблица 12. Списък на частите на помпата и регулатора, които трябва да бъдат проверени по време на промивния ремонт на парни локомотиви

Име на част (устройство) Части за проверка Какво се проверява
Тандем помпа No 208 Скоби за тандемна помпа Закрепване на помпата към скобата
Многобутален клапан Състояние на О-пръстена
Променлива пръчка на макарата Общо състояние - износване в местата за чифтосване на макари и плочки
Променлив бутален клапан и променливи втулки на макарата Състояние на втулките
Плочки за макара Закрепване на плочки за диск, износване
Парен диск и стебло Монтиране на диска върху стеблото. Вертикален канал в наличност
Всмукателни и изпускателни клапани Състояние на седалката, притискане и повдигане на клапана
Фланцови уплътнения Общо състояние
Автоматични и парни смазочни машини Калибрирани отвори във фитингите Няма изтичане на масло във връзките
Компауидна помпа № 131 Основна и променлива макара Състояние на О-пръстена
Основна макара и втулка на клапана с променлива скорост Всмукателни, изпускателни и предпазни клапани Общо състояние Състояние на клапанните плочи, седалките и пружините
Име на част (устройство) Части за проверка Какво се проверява
Фланцови уплътнения Маслени уплътнения Има ли повреди по уплътненията? Закрепване на гайките, има ли пролуки в ставите и по протежение на стеблото?
Мазнинен зърно No M-5 Маслото и неговото задвижване Работа на задвижването (подаване на смазка) и регулиране на подаването
Регулатори за помпи No 279 и 91 Мембрани на регулатора Състоянието на диафрагмата, независимо дали има пукнатини или остатъчно отклонение
Парен клапан Парен клапан. Точки за фиксиране на парна тръба Състояние на притискащата повърхност на клапана, неговата седалка, връзки и точки на закрепване
Клапани за максимално налягане Клапани No3MD и 3MDA Регулиране на налягането в спирачните цилиндри 3.8 -
 1. kgf / cm2 и на парни локомотиви FD ", Si и P36 - 4,8 -
 2. kgf / cm2
Въздушни линии и друго спирачно оборудване Въздуховоди, свързващи маркучи, спирачни клапани (филтри, маслоотделители, прахоуловители и др.) Плътността на връзките, крепежните елементи, правилната настройка, изправността, наличието на пломби или етикети за извършения ремонт
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни