Ние правим електрически котел със собствените си ръце

Идеята за това как да направя електрически котел със собствените си ръце ми дойде след закупуване на негазифицирана лятна вила. Има 3 достойни модела за производство - това са нагревателни елементи, електродни (или йонни) и индукционни котли. Опитах всички тези опции и сега ще ви разкажа за тънкостите на самосглобяването на тези котли.

Самоделният електрически бойлер е добра алтернатива на централното отопление.

Готвене на инструмента

Преди да направите какъвто и да е електрически котел, трябва да се погрижите за добър инструмент - това е може би най-слабото място. Не е трудно да се сглобят самите агрегати, но например е нереалистично без заваръчна машина.

Не е реалистично да сглобите добър домашен електрически котел без заваръчна машина.

 • Заваръчна машина - по-добре е да вземете инверторен заварчик (цената започва от 4700 рубли);
 • Фреза - трябва да можете да работите с газорезачка, така че за домашна употреба вземете плазмени модели (цена от 4300 рубли);
 • български - желателно е да имате 2 шлифовъчни машини, голяма за диск от 230 мм (цена от 2800 рубли) и малка за диск от 125 мм (цена от 1800 рубли);
 • Електрическа бормашина;
 • Дебеломери;
 • Чук;
 • Керн;
 • Рулетка.

Сглобяване на нагревател с нагревателни елементи

За да направите домашен електрически отоплителен котел с тръбен електрически нагревател, ще ви е необходим следният набор от материали:

 • стоманен лист с дебелина над 2 mm;
 • парче стоманена тръба (дължината и диаметърът зависят от капацитета на устройството);
 • трифазни нагревателни елементи (не се препоръчва използването на нагреватели с вградено реле, тъй като те се износват бързо).

Първо, бъдещото дъно на котела трябва да бъде изрязано от стоманения лист. Размерите на дъното трябва да съответстват на диаметъра на тръбата. След това от същия метал се изисква да се направи фланец - пръстен, чийто вътрешен диаметър е равен на външния или вътрешния диаметър на тръбата, в зависимост от начина, по който частта е планирана да бъде фиксирана върху тялото. Ширината на пръстена обикновено е 30 mm.

Освен това, капак с диаметър, съответстващ на външния диаметър на фланеца, е направен от стоманен лист. Капакът и фланецът са свързани с 6 болта, в местата за монтаж се правят предварително отвори. В капака се пробиват още няколко дупки - размерът им трябва да съответства на размера на нагревателните елементи, планирани за монтаж.

Заваръчни елементи

Дъното първо трябва да бъде заварено към тялото на котела, а фланецът следва да бъде заварен след това. Капакът се монтира само след като тръбните нагреватели са здраво закрепени върху него. Между нагревателните елементи и капака се поставя уплътнително уплътнение от водоустойчив материал.

Между капака и фланеца има друго уплътнение, направено от автомобилна камера. Това уплътнение трябва да е точно копие на фланеца, включително дупки за болтове.

Монтаж на разклонителни тръби

Преди да затворите котела с капак, в тялото му са монтирани фитинги за свързване на тръби на отоплителната система, като преди това сте изрязали подходящи отвори. Важно е в краищата на дюзите да има резба: това е необходимо за монтиране на входящи кранове, което ще позволи да се изключи циркулацията на охлаждащата течност във веригата, ако електрическият котел се нуждае от ремонт. Тръба за източване на гореща течност е разположена в горната част на уреда, препоръчително е да я вградите директно в капака. Охладеният топлоносител се подава през тръбата отдолу.

Когато тръбите са инсталирани, котелът е напълно сглобен и свързан към мрежата. Понякога дизайнът му може да се промени: например не само капакът, но и дъното е монтирано върху фланеца.Устройството е универсално и може лесно да се адаптира към техническите параметри на отоплителната система на дома.

Електроинсталационни работи

По време на електрическата работа контактите на всички нагревателни елементи на котела са свързани към блока, а нулевият проводник е свързан към него. Понякога нагревателните елементи се свързват веднага към този проводник, без да се използва блок.

Напречното сечение на жилото трябва да съответства на натоварването, което нагревателните елементи създават: тогава самоделното електрическо устройство ще работи без повреди.

Фазен проводник е свързан към контакта на всеки нагревател, преминал през прекъсвача. Напречното сечение на кабела се избира въз основа на натоварването, създадено от всички включени нагревателни елементи едновременно.

Всички проводници трябва да бъдат изолирани, като трябва да се обърне специално внимание, за да се гарантира, че оголените им части не влизат в контакт с металния капак на котела.

Вариант номер 2. Изработване на електроден котел

Електродният котел е по-прогресивно развитие. Такива нагреватели започнаха да се използват широко през последните 10-15 години.

Устройство за електроден котел

Самата вода се използва като нагревателен елемент в електродния котел. Котелът е метален корпус, в който е вкаран стоманен електрод, изолиран от корпуса.

Към електрода е свързана фаза и нула към случая, когато се подаде напрежение, водните йони започват да трептят с честота 50 херца, в резултат на което течността се загрява. Ето защо такива агрегати се наричат ​​още йонни.

Обща схема на електродния котел.

Размерите на такива единици са малки, като тяло се използва тръба с диаметър до 320 mm и дължина до 600 mm, но това е максимумът, за частни къщи йонните котли се правят почти наполовина по-малки.

Схема на отоплителна система с йонен котел.

Достойнство:

 • Доста скромен по размер, този котел няма да се намесва дори в локалната отоплителна система на малък апартамент;
 • В тези нагреватели няма „сухо движение“, тоест без вода котелът просто ще спре да работи, но нищо в него няма да изгори;
 • Системата не се страхува от падане на напрежението;
 • Бързо се загрява и също така бързо се охлажда, което означава, че е лесно да се регулира;
 • В сравнение с агрегатите, захранвани от нагревателни елементи, електродният котел е много по-икономичен.

Електродните котли са много по-икономични от нагревателните елементи.

недостатъци:

 • Йонните котли са много взискателни към качеството и нивото на електропроводимост на охлаждащата течност;
 • Поради повишения риск от токов удар, устройствата се нуждаят от надеждно заземяване;
 • Когато въздухът попадне в системата, електродите активно корозират и бързо стават неизползваеми.

Сглобяване на йонния котел

ИлюстрацииПрепоръки

Материал на тялото.
 • Метална тръба с вътрешен диаметър около 50 mm и дължина 400 mm;
 • Монолитна пръчка с напречно сечение 20 mm, дължина 300 mm;
 • Два адаптера с вътрешна резба.

От края на пръта е пробита сляпа дупка и е изрязана резба за 10 мм болт.

Регулираме разклонителната тръба.
Едната клонна тръба ще бъде заварена отстрани, а втората от края на тръбата. Първо, трябва да отрежем страничната тръба, така че тя да приляга плътно към тялото на тръбата.

Нарязах тръбата с мелница и след това я докарах до съвършенство с кръгла пила.

Изрежете дупка.
По това време нямах плазмен резач, така че трябваше да гризам тръбата по обиколката и да пробивам 5 мм отвори.

Регулиране на отвора.
След това с помощта на natfel и кръгла пила кръгът се довежда до идеала.

Разстоянието от ръба на тръбата до страничния разклонител е 10–15 mm.

Заваряваме тръбите.
Тръбите първо трябва да се залепят чрез заваряване на няколко места, за да не се водят, а след това да попарят шева.

Изрежете платформата.
Като платформа използвах лист от фибростъкло с дебелина 20 мм, приблизителен размер 120х120 мм, изрязах го с ножовка за метал.

Подготовка на платформата.
Пробийте 5 дупки в платформата, 1 в центъра и 4 по периметъра (както е на снимката). Диаметри на отворите 10–12 mm.

През централния отвор ще бъде прикрепен стоманен електрод, а страничните отвори са за закрепване на барабана на котела.

Прикрепване на тялото към платформата.
За да закрепя здраво тялото на котела към платформата, заварих 12 мм гайки от 4 страни. Те лесно преминават 10 мм болтове.

Но тези "уши" трябва да бъдат леко повдигнати над платформата, за да се осигури тази празнина, завих "родните" гайки на болтовете отдолу и фиксирах държачите със същите гайки отгоре. Твърдите уши се заваряват по-лесно.

Сглобяване на котел.
 • Изрежете гуменото уплътнение, малко по-голямо от външния диаметър на котела;
 • Правим дупка в центъра на уплътнението и прикрепяме стоманен електрод през уплътнението;
 • Инсталирайте тялото на котела и го закрепете с болтове към платформата.

Направи си сам електрически бойлер за отопление от полипропилен

За да намалят потреблението на природни ресурси, хората все по-често прибягват до електрическо отоплително оборудване, но докато запазват естествените органични вещества, те трябва да плащат огромни сметки за електричество. В същото време има един ефективен начин да спестите пари - да направите електрически отоплителен котел със собствените си ръце.

Направи си сам електрически отоплителен котел

Съдържание на инструкции стъпка по стъпка:

Сред многото предимства на електрическите котли, заслужава да се подчертае:

 • висока ефективност (над 97%);
 • малък размер;
 • безшумност;

автоматичен контрол на температурата (в съвременните модели).

Възможност за свързване на електрически котел

Поради увеличения разход на енергия (повече от 4 kW), такива котли трябва предварително да бъдат оборудвани с електрически вход със съответната мощност, в противен случай може да възникне авария на линията. За уреди с мощност не повече от 6 kW е необходимо еднофазно захранване, а за котли с мощност 6 kW или повече - трифазно захранване. Оборудването е свързано към стандартна 220 V мрежа.

Важно! 1 kW електрическа мощност на котела обикновено е достатъчна за 10 m² отопляемо помещение. Следователно за средна селска къща с площ от 250 m² е необходим котел с мощност 25 kW.

Електрически отоплителни котли

Според метода за нагряване на охлаждащата течност електрическите котли могат да бъдат:

Помислете за характеристиките и технологията на производство на всеки тип.

Класическата версия на електрическо нагревателно устройство, при което охлаждащата течност се загрява в контакт с нагревателния елемент (нагревателен елемент под формата на спирала). Течността, циркулираща през отоплителната система, отнема топлина от нагревателния елемент и го прехвърля към радиаторите.

Важно! С повишена твърдост на водата, нагревателният елемент с времето се покрива, влошавайки преноса на топлина. Следователно нагревателният елемент трябва периодично да се обработва със специални средства за отстраняване на варовикови отлагания.

Ако температурата на елемента надвишава необходимата, тогава най-вероятно веригата изтича. Последиците от такъв срив могат да бъдат най-тъжни, чак до пожар. Съвременните модели котли за такъв случай са оборудвани със защита, която изключва системата в случай на теч. Ето защо, когато купувате, трябва да обърнете внимание на наличието на такава защита.

 1. Широка гама от конфигурации.
 2. Устойчив на механични повреди и силни вибрации.
 3. Обвивката на нагревателния елемент не е под напрежение.
 4. Системата функционира правилно дори при слаб контакт с охлаждащата течност.

За да спестите пари и свободно пространство, можете да направите домашен електрически котел от този тип. Това ще изисква:

 • Български;
 • заваръчна машина;
 • шлифовъчно устройство;
 • мултиметър;
 • термостат;
 • стоманен лист;
 • адаптери за свързване към багажника;
 • тръба ø12 см, няколко тръби с по-малък диаметър;
 • електрически нагревателни елементи, 2 бр.

След като сте се погрижили за всичко, от което се нуждаете, можете да се захванете за работа.

Етап 1.Първо се приготвят метални тръби за котела, три парчета ø1,25 см и две ø3 см. Те се изрязват от тръбите, подготвени по-рано.

Стъпка 2. След това вземете голяма тръба с дължина около 65 см (това ще бъде отоплителният резервоар). Заваряването изгаря през отвори в предварително определени места за разклонителни тръби - за подаване, "връщане", нагреватели, разширителен резервоар и дренаж.

Краищата на отворите се шлайфат с мелница, за да се предотврати увисване.

Етап 3. Накрайниците са заварени към съответните отвори.

Стъпка 4. Кръг с необходимия диаметър се изрязва от ламарината и се заварява към дъното на отоплителния резервоар. Изпъкналите ръбове се отрязват, фугите се шлайфат.

Етап 5. Към горната част на конструкцията е заварена дълга тръба ø1,25 cm - към нея ще бъде завинтен вторият електрически нагревателен елемент.

Етап 6. В дъното на конструкцията се правят чифт отвори за инсталиране на електрически нагревател от 1,5 kW. Нагревателният елемент е фиксиран, след което котелът се завинтва към отоплителната система (посредством дюзи) и проводниците се свързват.

Етап 6. След това, друг нагревателен елемент с по-ниска мощност (0.9 кВт е достатъчен), оборудван с термостат, се завинтва към горната разклонителна тръба.

Етап 7. Всичко е свързано и системата е пълна с вода. След няколко часа работа можете да проверите системата с мултицет. Ако всичко е направено правилно, устройството ще покаже минимум 70 ° C - тази температура е напълно достатъчна.

Остава само да се шлайфа и боядисва котела.

Появили се сравнително наскоро котли от този тип вече са спечелили огромна популярност. Принципът на тяхното действие е съвсем прост: работещо устройство генерира електромагнитни вълни, които взаимодействат само с метал. Те не засягат по никакъв начин други материали, поради което е невъзможно да се изгорите дори при директен контакт с котела.

Индукционният котел се състои от два основни елемента:

Тръбопроводът (друго име е приемникът) има доста големи размери, следователно, ако на вътрешните му стени се образува отлагане, това скоро няма да повлияе на ефективността на работата.

Тръбопровод (наричан още приемник)

Сред положителните качества на това устройство заслужава да се подчертае:

 • надеждност;
 • сигурност;
 • способността да се работи с всякакъв вид охлаждаща течност;
 • защита срещу плака;
 • постоянно висока ефективност;
 • бърз изход в работен режим;
 • липса на разглобяеми връзки.

Индукционни отоплителни котли

Дизайнът на тези котли, като този на нагревателните елементи, е доста прост, така че ако желаете, можете да го направите сами. Просто трябва да подготвите:

 • заваръчен инвертор;
 • щипки;
 • мелница;
 • метална жица;
 • тел от неръждаема стомана;
 • дебелостенна пластмасова тръба;
 • адаптери;
 • метална мрежа;
 • медна емайлирана тел.

Важно! Препоръчително е да използвате заваръчен инвертор 15 A като източник на енергия (възможно е повече).

Етап 1. Материалът, който ще бъде облъчен от електромагнитни и вълни, ще бъде малки парчета телена пръчка или стоманена тел ø7 mm. Максималната дължина на сегментите е 5 cm.

Етап 2. Също така е необходимо да се подготви делото. Той едновременно ще:

 • основата за създаване на индукционна намотка;
 • част от топлофикацията.

За производството на корпуса се използва пластмасова тръба с вътрешен диаметър малко по-малък от 5 cm.

Етап 3. За свързване на котела към водопровода се използват адаптери. Чрез тези адаптери охладената охлаждаща течност ще влезе в котела, а нагрятата отново ще се върне към тръбопровода. В този момент първият адаптер е прикрепен към основата.

Етап 4. В дъното на конструкцията се полага желязна мрежа. Това ще предотврати попадането на парчета тел в багажника.

Етап 5. След това самият проводник се пълни. Трябва да има точно толкова, че да запълни напълно цялото свободно пространство на контейнера. Горната част на тялото е затворена с втори адаптер.

Етап 6.След създаването можете да продължите към основното - индукционната намотка. Взима се емайлирана медна тел и се увива около тялото на деветдесет оборота. Те трябва да бъдат поставени приблизително в центъра на конструкцията.

Стъпка 7. Тогава електрическият отоплителен котел трябва да бъде свързан към отоплителната система. За да направите това, малък участък се изрязва от тръбопровода и вместо него се прикрепва конструкция.

Етап 8. Намотката е свързана към инвертора, системата е пълна с вода.

Важно! Включването на инвертора е допустимо само след запълване на линията, в противен случай пластмасовият корпус ще се стопи.

Това устройство се различава по това, че е в пряк контакт с топлоносителя. Изводът е следният: котелът е оборудван със специален преобразувател, който въздейства на йоните в течността. След изстрелването йони се движат хаотично, влизат в контакт с други частици и в резултат освобождават топлинна енергия.

Основното предимство на електродните модели е абсолютен имунитет срещу повреда на веригата. Ако йонната камера остане без охлаждаща течност, тя просто ще се изключи. Всичко това осигурява повишена оперативна безопасност и почти пълна липса на плака.

Важно! Поради трудността при изпълнението е невъзможно да се направи такъв котел у дома, освен това без уменията за работа с електротехника.

Веднага отбелязваме, че е по-добре да поверите връзката на специалисти. Но ако се оказа, че е изграден самоделен котел, тогава не би трябвало да има проблеми с това.

Етап 1. Първо трябва да получите съответното разрешение от електроснабдителната организация. Това е необходимо, за да се разбере дали генерираната електроенергия ще бъде достатъчна за новия котел, без да се засягат останалите потребители.

Етап 2. След това се определя мястото на инсталиране. Тук всичко е просто: ако се планира естествена циркулация на течността, тогава устройството е инсталирано в най-ниската точка на системата, ако е с принудително, тогава на всяко удобно място.

Етап 3. Електрическият котел се срива в разкъсване на тръбопровода (на кръстовището на веригите).

Етап 4. След това трябва да донесете окабеляването. За котела трябва да се отдели отделен ред. Кабелът, използван за свързване, трябва да е подходящ за мощността на веригата, тъй като при най-малкото съпротивление ефективността ще спадне и самата система може да се повреди.

Етап 5. Остава само заземяване. За да го създаде, отоплителната система е свързана с един от заземените метални елементи на къщата (например към фитинги).

Електроден котел Galan Ochag 3

Както можете да видите, можете да направите електрически котел у дома. За да направите това, трябва да се придържате към инструкциите, да подготвите цялото необходимо оборудване и да имате минимални умения за работа с оборудване.

Поради определени обстоятелства мнозина инсталират електрическо отоплително оборудване, за което трябва да платите много пари за сметки за електричество. Но има едно решение, което ви позволява да спестите доста - да сглобите електрически котел със собствените си ръце. Почти всеки може да направи домашен електрически котел за отопление, който по нищо няма да отстъпва на фабричните продукти. Ако подходите внимателно към този проблем, тогава такъв продукт може да се окаже дори по-добър от фабричния модел.

Има три вида електрически котли за отопление на дома. Първите работят от нагревателни елементи. Оборудван с тръбен електрически нагревател, който се загрява с електричество, прехвърляйки температурата си към течността. Нагревателят има изолация, поради което охлаждащата течност не се захранва от 220V.

Този тип котел има следните положителни качества:

 • доста ниска цена;
 • възможността за късо съединение е изключена.

Недостатъкът на такива устройства е вероятността от образуване на котлен камък върху нагревателните елементи.Това се отразява негативно на работата на нагревателя и оборудването като цяло и дори може да доведе до неговата повреда. В случая, когато дестилирана вода или специални течности се използват като топлоносител, такива недоразумения не възникват.

Вторият вариант е индукционен електрически отоплителен котел със собствените си ръце. Той е оборудван с трансформатор с намотка, отоплителната тръба в този тип котел играе ролята на индукционна намотка. Охлаждащата течност се загрява от вихрови токове, които възникват върху намотката.

Индукционните котли имат следните предимства:

 • възможността за използване на всяка охлаждаща течност;
 • бързо нагряване (около 5-7 минути);
 • сигурност;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • малки размери.
 • висока цена;
 • голямо тегло (от 20 кг или повече).

И третият вариант е електроден електрически котел - този тип използва течност не само като топлоносител, но и като част от електрическа система. Този котел може лесно да бъде сглобен сам, но на това оборудване се налагат високи изисквания за електрическа безопасност.

Този тип домашни електрически котли има следните положителни качества:

 • рентабилност. В сравнение с моделите на нагревателни елементи, потреблението на електроенергия е наполовина по-малко;
 • малък размер и опростен дизайн;
 • нечувствителен към пренапрежения на напрежението. Устройството ще работи дори при 180 волта.
 • работи само със специална охлаждаща течност;
 • необходимо е да се установи надеждно заземяване, поради спецификата на работата на това оборудване, то не може да бъде оборудвано със защитни устройства за изключване, което увеличава вероятността от токов удар.
 • изисква се периодична подмяна на електродите.

Често срещан недостатък на всеки електрически нагревател може да се счита за опасност от превишаване на границата за свързване на електрическо оборудване в къщата. По този начин общата мощност на цялото електрическо оборудване в едно жилище не трябва да надвишава 15 kW.

Поради високата консумация на енергия (повече от 4 kW) за това отоплително оборудване е необходимо предварително да се направи електрическа мощност с необходимата мощност, за да се предотврати авария на линията.

Устройствата, чиято мощност не надвишава 6 kW, се нуждаят от еднофазно захранване, а оборудването, чиято граница на мощност е по-висока от 6 kW, трябва да бъде трифазно. Оборудването се захранва от стандартна електрическа мрежа с мощност 220 V.

Важно! Като правило, 1 kW електрическа мощност на котела може да отоплява 10 m2 от помещението. Въз основа на тези данни може да се приеме, че отоплението на жилище от 250 м2 ще изисква оборудване с мощност 25 kW.

За да се отоплява къща с площ приблизително 100 м2, е необходимо оборудване с капацитет най-малко 10 kW. По този начин, след свързване на котела, на останалите устройства се разпределят само 5 kW. За да увеличите лимита на потребление, трябва да получите специално разрешение.

Като правило, самоизработеният електрически котел е разрез на тръба, вътре в който са вградени електрически аксесоари. Това е доста удобно, особено ако направите отоплителните тела сменяеми, което значително ще улесни поддръжката на оборудването.

Ако уредът не е поставен в тръба, но е оборудван с отделен корпус, тогава е възможно да се инсталират допълнителни сензори, които автоматизират работата на отоплителната система, увеличават ефективността и намаляват консумацията на електроенергия. Освен това, ако е необходимо да се подмени котелът, това може да се направи, без да се нарушава целостта на системната верига.

Ще разберем характеристиките и технологиите за това как да направим електрически котел от всеки тип.

Този тип е най-често срещаният. Нагревателните елементи се използват за нагряване на охлаждащата течност. Те са разположени в топлообменник, който всъщност представлява запечатан топлоизолиран резервоар, снабден с дюзи за вход и изход на охлаждащата течност.

Нагревателен елемент - представлява тънкостенна тръба от алуминий, стомана или титан, вътре в която има нихромова спирала. Стените на тръбата и спиралата са разделени от диелектрично съхранение, обикновено кварцов пясък играе своята роля.

Принципът на действие на такова оборудване е следният: спиралата се загрява от факта, че през нея преминава електрически ток, топлината от нея се предава към пясъка и тръбата и тръбата вече загрява охлаждащата течност. Водата се загрява приблизително 15-20 минути след стартирането на оборудването.

За да спестите пари и свободно пространство, можете сами да направите подобен електрически котел. За да направите това, трябва да имате под ръка:

 • мелница;
 • оборудване за заваряване;
 • шлайф единица;
 • термостат;
 • мултиметър;
 • стоманен лист;
 • адаптери за свързване към тръбопровода;
 • тръба ø12 см и 3-5 тръби с по-малък диаметър;
 • 2 нагревателни елемента.

След като всички необходими инструменти и материали са подготвени, можете да започнете работа:

 1. Подготвят се метални тръби: три тръби с диаметър 12,5 мм и две с диаметър 30 ​​мм. Тези части се изрязват от предварително подготвени тръби.
 2. Необходим е участък от голяма тръба с дължина около 65 см, той ще действа като отоплителен резервоар. На места, които са предварително маркирани, се правят дупки чрез заваряване за дюзи - захранване, "връщане", дренаж, разширителен резервоар, нагреватели. С помощта на мелница ръбовете на отворите се шлайфат.
 3. Към съответните отвори са заварени нипели.
 4. Кръг се изрязва от стоманена ламарина с желания размер и се заварява към дъното на отоплителния резервоар. Изпъкналостите се отрязват, свързващите шевове се шлайфат.
 5. Към горната част е заварена дълга тръба с диаметър 12,5 мм - към нея е завинтен втори електрически нагревателен елемент.
 6. В дъното са направени няколко отвора за монтиране на нагревателен елемент с мощност 1,5 kW. След като нагревателният елемент е фиксиран, котелът се завинтва към отоплителната система с помощта на дюзите и проводниците са свързани.
 7. След това към горния разклонителен тръбопровод е свързан по-малко мощен нагревателен елемент (около 0,9 kW), който е оборудван с термостат.
 8. След като всичко е свързано, водата се излива в системата. След няколко часа работа системата се проверява с мултицет. В случай, че всичко се извършва съгласно инструкциите, показанията на устройствата ще бъдат 70 ° C - тази температура е оптимална.

Финалните щрихи са шлайфането и боядисването на котела.

Недостатъкът на такова оборудване е вероятността от натрупване на котлен камък върху нагревателните елементи. Което води до намаляване на ефективността на работа или повреда на устройството. Когато използвате специални течности или дестилирана вода като топлоносител, този проблем е предотвратен.

В котли от този тип охлаждащата течност се загрява с помощта на индукционен ток, генериран в топлообменник от феромагнит. Индукционният котел прилича на цилиндрично тяло, вътре в което е разположена индуктивна намотка, в която е разположена сърцевина на топлообменника. Може да бъде лабиринт от тръби или кухини.

След като напрежението е приложено към индукторната намотка, се създава електромагнитно поле, което бързо загрява металната сърцевина, която от своя страна пренася топлината към охлаждащата течност, която преминава през нея.

Обикновената вода може да се използва като топлоносител, независимо от нейната твърдост, антифриз и дори масло. Поради факта, че тези котли имат нулева вероятност от образуване на котлен камък, тяхната ефективност не намалява с времето.

Тези котли, както и нагревателните елементи, са доста просто подредени, така че ако желаете, можете лесно да го направите сами. За това ще ви трябва:

 • заваръчен инвертор;
 • щипки;
 • Български;
 • метална жица;
 • тел от неръждаема стомана;
 • дебелостенна полипропиленова тръба;
 • адаптери;
 • метална решетка;
 • медна емайлирана тел.

Важно! Като източник на енергия се препоръчва да се използва заваръчен инвертор 15А (възможно е повече).

Стъпки за монтаж на индукционен котел:

 1. За материал, облъчен с електромагнитни вълни, изрежете телена пръчка или стоманена тел с диаметър 7 mm. Максималната дължина на сегментите трябва да бъде 5 cm.
 2. Необходимо е да се направи тяло. Той ще служи едновременно: основата за производството на индукционната намотка и част от отоплителната мрежа. За да се създаде тяло от полипропиленови тръби, се използва тръба, чийто вътрешен диаметър е малко по-малък от 5 cm.
 3. За да свържете котела към водопровода, трябва да използвате адаптери. С тяхна помощ нагрятата охлаждаща течност ще влезе в тръбопровода, а охладената отново ще се върне към котела. На този етап първият адаптер е прикрепен към основата.
 4. В долната част на конструкцията е необходимо да се положи желязна мрежа, която ще предотврати навлизането на парчета тел в тръбопровода.
 5. След като мрежата е положена, е необходимо да се напълнят парчетата тел. Те се нуждаят от такова количество, че в контейнера да не остава свободно място. След това горната част на тялото се затваря с втори адаптер.
 6. Този етап е може би най-важният, тъй като създава индукционна намотка. За това се взема емайлирана медна тел, която трябва да се навие около тялото на 90 оборота. Завоите трябва да бъдат поставени приблизително в центъра на конструкцията.
 7. Конструкцията е свързана с отоплителната система. За да се изпълни тази задача, малък участък се изрязва от тръбопровода и на негово място се инсталира блок.
 8. Намотката трябва да бъде свързана към инвертор и системата да е пълна с вода.

Важно! Инверторът може да се включи само след като системата вече е напълнена с вода, в противен случай пластмасовият корпус просто ще се стопи.

Този тип електрически котли в конструкцията на топлообменника има два електрода, към които се доставя електричество, което създава потенциална разлика. Солите в охлаждащата течност го правят електрически проводник. Електричеството преминава през електролит с висока устойчивост, който се загрява. Номиналната мощност се достига само за няколко минути.

Ролята на охлаждащата течност (електролит) в електродните котли може да играе покрив, приготвен по специален начин, или течност на основата на етилен гликол.

Достатъчно е просто да сглобите този тип нагревател сами. За да направите това, трябва да имате под ръка:

 • желязна тръба, с диаметър 57 mm с дебели стени;
 • железен лист, с дебелина повече от 2 мм;
 • вътрешен електрод с диаметър 25 mm;
 • уплътнения от паронит или гума и свързващи скоби.

Етапи на сглобяване на електродния котел:

 1. Преди да започнете работа, трябва да получите съответното разрешение от организацията, занимаваща се с доставката на електричество. Това разрешение е необходимо, за да се разбере, че след монтажа на оборудването, доставеното електричество ще му бъде достатъчно, без да се засяга доставката за съседите.
 2. Необходимо е да се определи мястото на инсталиране. Тук е съвсем просто: при естествена циркулация устройството трябва да бъде инсталирано в най-ниската точка на системата, с принудителна циркулация - на всяко друго място.
 3. Както по време на сглобяването на гореописаното оборудване, е необходимо да свържете дюзи за тръби към бъдещото тяло. Единият край на тръбите е заварен към блока, а другият край е с резба.
 4. Когато правите електроден котел самостоятелно, в тялото се пробива отвор за щепсел. Към него е прикрепен електрод, който е монтиран вътре в котела.
 5. В края домашното тяло се заварява чрез инсталиране на дъното и капака, изрязани от железен лист.
 6. След като заваръчните шевове са почистени, е необходимо да ги проверите за пропускливост. Това се прави по следния начин: заваръчните шевове са покрити със сапунена пяна и вътре в корпуса се генерира налягане.Ако някъде се появят мехурчета, трябва да знаете, че на тези места котелът ще изтече.
 7. Окабеляването се доставя. Котелът трябва да бъде свързан към отделна линия. Свързващият кабел трябва да съответства на мощността на контура, тъй като при най-малкото съпротивление ефективността спада и съществува вероятност от повреда на цялата система.
 8. Монтаж на заземяване. За да направите това, отоплителната система трябва да бъде свързана към някакъв заземен елемент на къщата (например към фитинги).

След като всички грешки бъдат открити и отстранени, тялото трябва да бъде покрито с емайлирана боя.

Правилната работа на котела зависи от наличието на сода във водата, която играе ролята на охлаждаща течност. Той се добавя, за да се увеличи текущата сила: този показател се изчислява чрез разделяне на мощността на устройството на 220.

Преди да стартирате котела, е необходимо да проверите напълно всички връзки, окабеляване и да напълните системата с вода.

За по-ефективна работа на системата към нея може да се свърже циркулационна помпа. Неговата задача ще бъде да дестилира охлаждащата течност, поради което тя ще се затопли по-равномерно.

В случая, когато системата е направена с естествена циркулация, би било по-добър вариант да се направи лек наклон от изхода към връщането, така че охладената вода да се връща по-бързо в котела.

Ако в окабеляването се открият скъсани или прищипани проводници, незабавно ги сменете и ги изолирайте добре. Игнорирането на тези дефекти не може да бъде пренебрегнато поради факта, че има доста висока сила на тока в трифазна система.

Подготовката е почистване на устройството от прах и мръсотия. Също така, по време на първото стартиране и по време на по-нататъшна експлоатация е необходимо да се предотврати скокове на напрежение. За да избегнете това, трябва да инсталирате RCD.

Първо, системата се пълни с вода, така че в нея да не остават въздушни брави. Обикновено радиаторите са оборудвани със специални кранове за тази цел. След това просто трябва да включите котела към електрическата мрежа и да изчакате да се загрее.

Вариант номер 3. Индукционни котли

От широко използваните модели индукционният котел може да се счита за най-новата разработка.

Как работят индукционните нагреватели

Ако не навлизате в тънкостите на устройството, тогава индукционният котел е същата микровълнова фурна, охлаждащата течност се нагрява от магнитно поле.

Схемата на отоплителната система предполага работа в даден интервал от време.

Достойнство:

 • Сигурност;
 • Висока ефективност;
 • Всяка охлаждаща течност може да се използва в тези агрегати, нейното качество няма значение;
 • В индукционните котли практически не се образува скала.

недостатъци:

 • Цената на индукционните котли е доста висока;
 • Тези устройства имат сравнително сложна автоматизация на управлението. Сглобяването му със собствените си ръце е проблематично за аматьор.

Съставяне на обикновен индукционен нагревател

Когато започнах да изучавам самоделни индукционни нагреватели, разбрах, че инструкциите там не са прости и чертежите са доста сложни за домашен майстор, но има едно интересно решение, за което ще ви разкажа по-късно.

Илюстрации.Препоръки.

От какво се състои котелът.
За да сглобите такъв котел, трябва да закупите индукционна печка с мощност 2,4 kW (струва около 2000 рубли) и 3 m профилирана тръба с участък 25x50 mm с дебелина на стената 2,5 mm.

Принцип на действие.
Трябва да изградим един вид плосък контейнер от профилирана тръба, през която ще циркулира вода.

След това прикрепете индукционна печка към този контейнер и го включете. Това е същото като да сложите тенджера с вода върху печката.

Нарязахме тръбата.
Най-трудното нещо в тази работа е да направите всичко възможно най-точно. Нарязах тръбата с цилиндричен трион на ограничител.

В моя случай тръбата беше нарязана на парчета от 400 мм, след което изчистих ръбовете от неравностите с пила.

Диаграма на капацитета.
Както е показано на схемата, водата циркулира като змия през този импровизиран радиатор.

Не случайно направих точно 6 регистри, така че подаването и връщането ще бъдат от едната страна и печката ще бъде по-лесна за свързване към отоплителната система.

Изрязване на свързващите отвори.
Свързващите отвори трябва да са ясно една срещу друга.

В този случай пробих 2 дупки по краищата с бормашина 10 мм и след това изрязах средата между тях с малка мелница.

Номериране на тръбите.
Има много важен момент: профилираните тръби не са идеално симетрични, от една страна са леко заоблени, а от друга са равномерни. Ако се вгледате внимателно, можете да го видите на снимката вляво.

И така, първоначално трябва да сгънем острия ръб на тръбите с тъп. За да не се обърка по-късно, тръбите веднага се номерират.

Събираме капацитет.
Сега трябва да сварим всички шевове между тръбите, за това ги поставяме на идеално равна повърхност и ги затягаме със скоба.

Освен това, така че печката да не води, първо хващаме всички шевове по посока и след това заваряваме старателно шевовете.

Затваряме края на контейнера.
За да заварявам едната страна на контейнера, изрязах лента. Лентата беше отрязана от същата профилирана тръба, аз просто отрязах една от страните с мелница.

Заваряваме както обикновено, първо го хващаме, след това го попарваме.

Заваряваме тръбите.
На обратната страна правим почти същото нещо, с единствената разлика, че входящите и връщащите тръби са заварени към крайните тръби.

Контактната площ на нашия метален контейнер с индукционната печка трябва да бъде възможно най-голяма, следователно заваръчните шевове трябва да се почистват с мелница.

Монтираме водачите.
За да окачим цялата тази конструкция на вертикална стена отзад, заваряваме 2 ъгъла, в които след това ще бъде вмъкната нашата индукционна печка, като в ниша.

Живопис.
В края на заваръчните работи боядисах цялата конструкция с топлоустойчива боя и заварих на пантите за окачване на нашия индукционен котел на стената. По принцип това е, сега можете да свържете котела към отоплението и да го използвате.

Когато купувате печка за котела си, уверете се, че тя може да работи непрекъснато, в противен случай ще трябва да рестартирате системата на всеки 2 часа.

Малко по-трудно ...

Чертеж на домашен котел
Въпреки наличието на алтернативни начини за използване на електричество в отоплителни системи, пълноценният котел все още остава най-добрият вариант. Тялото на котела е най-добре направено от стомана. Този избор е оправдан от гледна точка на безопасността, трайността на конструкцията, както и лекотата на производство. Можете да създадете тяло с помощта на конвенционална машина за заваряване. Такава работа няма да изисква сериозни специални умения.

Не правете голям случай. Колкото по-компактен е котелът, толкова по-ефективно работи. Какво да направите, ако къщата е голяма и имате нужда от единица, чиято мощност ще ви позволи да загреете голямо количество вода? Откажете електрическия котел в полза на различен тип оборудване. Електрическите уреди са подходящи за отопление на малка селска къща, но когато отопляват големи вили, те няма да бъдат най-добрият избор.

Тялото може да бъде с всякаква форма, но трябва да бъде запечатано от двете страни. От двете страни са направени две дупки. Чрез едната охлаждащата течност се подава към системата, през другата охладената вода навлиза в котела.

Видове нагревателни елементи

Най-голямата трудност при производството на електрически отоплителен котел е да изберете правилния нагревателен елемент. Неговата мощност трябва да е достатъчна за нагряване на охлаждащата течност и водата в системата за топла вода (ако е необходимо, я оборудвайте). Мощността се избира въз основа на извършените изчисления. При проектирането на система за водоснабдяване с топла вода е по-добре да изберете нагревателен елемент с индикатори с висока мощност.

Нагревателният елемент е монтиран в корпуса на долния капак, срещу отвора, през който охладената охлаждаща течност се подава към нагревателя. Струва си да се монтират спирателни кранове в тръбопровода до котела, за да се осигури поддържането на устройството.Спирателните клапани ще ви позволят да изключите котела, ако е необходимо, без да източвате водата от системата. По правило отоплителните системи с електрически котел се правят с принудителна циркулация, което също ще изисква свързването на помпено оборудване.

Ел табло

Работата на електрическото оборудване се осигурява от енергията на електрическата мрежа. За да свържете домашно устройство към последното, ще трябва да проектирате електрическо табло. Определено ще трябва да свържете трифазен вход. По-добре е да поверите тази част от работата на квалифициран електротехник, тъй като цената на грешката е непропорционално висока.

В метален щит са монтирани стартер, автоматика, релета, управление на електрическите устройства. Системата трябва да бъде заземена. Ефективността на заземяването трябва да се проверява ежегодно от служители на специализирани организации. Данните, получени чрез измервания, задължително се записват в протокола. Най-простият начин за извършване на заземяване е както следва.

Фабрично електрическо табло

Електрическата верига на устройството ще включва следните елементи:

 • Машина.
 • Магнитен превключвател.
 • Бутони за управление.
 • Превключвател и реле.
 • Верижни прекъсвачи.
 • Термични сензори.
 • Допълнителна автоматизация (ако е необходимо).

След свързване към електрическата мрежа можете да стартирате котела за първи път и да тествате системата.

Изход

Всеки от представените от мен котли е тестван многократно и гарантирано ще работи, кой да изберете е ваш бизнес. Видеото в тази статия има много препоръки и също така показва тънкостите на процеса. Ако имате някакви идеи или въпроси, пишете в коментарите, аз ще се опитам да помогна.

Малък домашен електрически котел може да отоплява средно голяма частна къща.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни