Лакомия на бойлерите: помислете, сравнете


Важно е да знаете

Консумацията на електроенергия за отопление на водата зависи от четири фактора:

 1. Температурата на студената вода, която влиза в котела;
 2. Загуба на топлина в котела;
 3. Консумация на вода на ден;
 4. Температура на изхода на гореща вода.

Ако искате да определите колко кВт нагревателя ви ще намотава на ден или месец, трябва да знаете тези цифри.

Просто ще купите котел и искате да изчислите разхода му на електроенергия? Можете да използвате опростени числа:

 • Средна температура на студената вода: + 5 ... + 10 градуса;
 • Загуба на топлина в котела: 0,008-0,0012 kW на 1 литър вода;
 • Консумация на вода на ден: изчислете консумацията на топла вода на месец и разделете на 30;
 • Средна температура на топлата вода: 60 ​​градуса.

Отделно бих искал да отбележа, че не се препоръчва водата да се загрява под +55 градуса. Поради това в него могат да се развият микроорганизми, във водата от котела ще се появи неприятна миризма.

Разходи за електроенергия за по-голям котел

За семейство от 3 души е подходящ котел от 80 или 100 литра. При консумация на енергия от 2 kW на час, 80-литров котел ще доведе водата до желаната температура за около 185 минути (3 часа). По време на отоплителна сесия такъв котел ще консумира 6 kW енергия на ден или 180 kW на месец, което ще варира от 327 до 448 рубли на месец. Какво трябва да се има предвид?


Схема за монтаж на проточен бойлер.

По този начин не е трудно да се изчисли енергийната консумация на бойлер за съхранение:

 • трябва да решите количеството топла вода, което семейството консумира ежедневно;
 • разберете колко kW енергия изразходва котел с подходящ обем по време на отоплителна сесия (умножете 2 kW / h по времето за отопление в часове);
 • умножете полученото число по броя на дните в месеца (по 30).

Помислете за следното:

 • котелът може да консумира повече или по-малко 2 kW електроенергия на час работа (в зависимост от обема на котела и модела);
 • количеството консумирана енергия от бойлера ще зависи пряко от това колко включвания на устройството се случват през деня. Съответно, горното количество консумирана енергия може да бъде няколко пъти по-голямо, ако котелът включва отопление на вода многократно през деня.

Котел (бойлер за съхранение на вода) е добро решение за частни къщи и апартаменти, където има дългосрочно спиране на топла вода. Устройството му "термос" позволява да се използва топла вода за още 3-5 часа след нагряване, докато котелът не консумира допълнително електричество. Каква мощност на проточния бойлер е подходяща?


Схема на свързване на проточен бойлер.

Проточен бойлер е подходящ за домакинства, където има краткосрочен, но чест отказ в подаването на топла вода. Въпреки че очевидният недостатък на този тип бойлер е, че изходната вода ще бъде доста топла. Но количеството консумирана електроенергия ще бъде по-високо, отколкото в котлите, поради което при свързване на такова устройство може да е необходим отделен кабел и автоматичен електрически щепсел. Проточните бойлери могат да бъдат от 3 до 27 kW. Всичко отново зависи от това за какво ще се използва топлата вода. Ако малко семейство планира да се мие ежедневно, да мие чинии и понякога да си вземе душ, ще е достатъчно устройство с мощност до 8 kW. Ако говорим за често миене на ръцете, вземане на вани, ще ви е необходим по-мощен нагревател, който най-вероятно няма да има нужда от 220, а от 380 волта, а това е допълнителен разход не само за инсталацията, но и за консумирана електроенергия.Колко енергия изразходва един проточен бойлер? Нека изчислим колко приблизително на месец ще струва работата на проточен бойлер. Ще направим изчислението на примера на гореспоменатото семейство, което консумира 50 литра вода на ден. Средната производителност на проточен бойлер с мощност 4,5 kW / h е 2 литра в минута. Времето, което ще му отнеме да загрее необходимите 50 литра вода, се изчислява, както следва: 50 литра: 2 литра / мин = 25 минути (0,42 часа); 0,42h x 4,5kW / h = 1,89 kW. Това е дневната консумация на енергия за отопление на вода до 45 ° C. Проточният бойлер консумира приблизително 57 kW на месец или в рубли от 104 до 142 рубли.

Магическа формула

За да загреете 1 литър вода с 1 градус, трябва да похарчите 1,16 W или 0,0016 kW електроенергия. Тази стойност ще ни е необходима за по-нататъшни изчисления.

Има формула за изчисляване на консумацията на енергия за отопление на водата:

W = 0,0016 x V x (T1 - T2)

 • W е консумацията на енергия;
 • V е обемът на необходимото количество топла вода на ден;
 • T1 е температурата на изходната вода;
 • T2 - температура на входа на студена вода.

Но по този начин получавате само броя киловати, необходими за нагряване на водата. Но в крайна сметка с времето се охлажда

Консумацията на котел в режим на готовност е неговата цена за компенсиране на топлинните загуби.

Консумация

Нагревател

Разходите за плащане на електричество зависят от това колко електроенергия консумира бойлер. Има три вида отоплителна технология и всяка от опциите има свои собствени характеристики:

 1. Бойлер за съхранение. Това е резервоар с различни размери, с нагревателен елемент вътре. Водата се загрява до определена температура, след което нагревателят се изключва. Процесът се контролира от специален сензор. Когато температурата падне под зададената, нагревателният елемент се включва отново и довежда температурата до необходимата. Това води до прекомерна консумация на електричество, ако не използвате навреме нагрята вода и не изключите устройството. Гамата от електрически нагреватели с нагревателен елемент е доста обширна.
 2. Проточен бойлер. Устройството няма резервоар. Водата се движи през тръбите, навлиза в нагревателя. Преминавайки през него, водата достига необходимата температура. Колко консумира такъв бойлер ще зависи от температурата на входящата вода.
 3. Индиректен бойлер. Водата в резервоара се загрява от отоплителната система. Това може да бъде централно отопление или газов котел. Поради функционалните характеристики на котела, водата в нагревателя остава гореща за дълго време, дори и след изключване на основния източник на топлина. Благодарение на допълнителната система за топлоизолация, обемите, консумирани от котела за индиректно отопление, са много малки: поради непрякото използване на електричество се забелязват значителни икономии на разходи.

Чрез изчисления и наблюдения беше установено, че проточните устройства консумират повече електроенергия, тъй като те имат повече мощност. Но от друга страна, поточните системи се включват периодично, докато системите за съхранение се използват постоянно. Мощността на бойлер от акумулаторен тип е различна, поради което те не могат да бъдат наречени напълно енергоспестяващи.

Не харчете много и изберете правилното отоплително устройство, може би ако разберете колко енергия изразходва котелът на ден.

За да направите изчисления, трябва да знаете следните показатели: капацитетът на бойлера, мощността на устройството, консумацията на вода, времето, необходимо за нагряване на водата до желаната температура и консумацията на енергия на устройството във ватове.

Чета

Колко електроенергия консумира прахосмукачката?

Има примерни таблици, които ви позволяват да прецените колко обем на резервоара е необходим за удобно използване. Например, достатъчно е един човек да инсталира бойлер с обем от десет до тридесет литра, докато първото число е минималният обем, последното е нормално.Двучленно семейство се нуждае от петдесет литров котел. Класическо семейство от двама възрастни и две деца се нуждае от бойлер с обем от сто до сто и двадесет литра.

Експертите препоръчват средно да разчитате на един човек петдесет литра вода на ден. Струва си да се отбележи, че числата могат да бъдат много по-ниски или по-високи. Всичко зависи от нуждите за използване на вода: готвене, лична хигиена, пране, миене на съдове, вана или душ. Има установени норми за консумация на вода на човек: за измиване са необходими около осемдесет литра на ден, около двадесет литра за миене на съдове и около сто и осемдесет литра за къпане в банята.

Но при покупка се взема предвид не само изместването. Тъй като има смесване на студена и гореща вода, консумацията е по-малка.

Колко топлина губи котелът?

Ако обмисляте конкретен модел котел, разгледайте неговата спецификация, инструкция или ръководство. Там трябва да се посочи загуба на топлина. Производителят може да ги посочи в проценти на час, киловати на час за пълния обем, проценти на ден и киловати на ден за целия капацитет.

Ако топлинните загуби са посочени като процент на час, следвайте тази формула:

W1 = W х (P x 24 +100) / 100

Когато топлинните загуби са посочени като процент на ден, формулата е следната:

W1 = W x (P + 100) / 100

С топлинни загуби в киловати на час:

W1 = P x 24 + W

Ако топлинните загуби са посочени в киловати на ден:

W1 = W + P

Във всички горни формули:

 • W е количеството електричество. необходими за отопление на вода;
 • P - топлинни загуби в киловати или проценти;
 • W1 е количеството електричество в киловати. Който се консумира от котела на ден.

Видове бойлери

Водонагревателите са от следните видове:

 1. Течаща. Дизайнът на бойлера е пластмасов корпус с вградена нагревателна намотка, която е прикрепена към крана. Водата, преминаваща през спиралата, се затопля до 45-50 градуса. Колкото по-висока е скоростта на водата, толкова по-ниска е нейната температура. Този модел е незаменим в страната, в селото или в градинските къщи.
 2. Кумулативно. Котелът има резервоар за съхранение с вградена спирала. Когато водата се охлади, температурният сензор се задейства автоматично и включва функцията за отопление. Вътре в котела има слоеве изолация, които предотвратяват охлаждането на водата. Предимствата са очевидни: водата се загрява денонощно. Този тип оборудване е подходящо както за семейства с деца, така и за възрастни хора.

Ако разгледаме потреблението на енергия, тогава устройството за преминаване и съхранение консумира приблизително същото количество енергия на ден.

Факт е, че потокът загрява водата, докато се използва, а котелът поддържа зададената температура през цялото време. Следователно, пренапреженията в напрежението в мрежата (можете да забележите как измервателният уред бързо навива диска) ще бъдат много забележими при използване на проточен бойлер.

Котел, който генерира топлина от съществуваща отоплителна система, се нарича индиректно отоплително устройство. Повече за това тук:

Пример за изчисляване на разхода на котел

Да приемем, че има котел с топлинни загуби от 0,5% на час, а едно семейство се нуждае от 200 литра вода на ден. Температура на студена вода +10, а гореща +55 градуса. Следователно имаме:

 • V = 200;
 • Т1 = 55;
 • Т2 = 10.

Нека заместим тези стойности в първата формула:

W = 0,0016 х 200 x (55 - 10) = 14.4

Оказва се, че отоплението на водата изисква 14,4 киловата на ден, или 432 на месец.

Сега нека вземем предвид топлинните загуби. Вече знаем числото W и P ще бъде равно на 0,5. Заместете стойностите във формулата и вземете:

W1 = 14.4 x (0,5 x 24 +100) / 100 = 16.128

Това означава, че средният дневен разход на електроенергия от бойлер е 16.128 kW, а за месец - 483.84 kW.

Изчисление за проточен бойлер

Най-доброто от всичко е, че проточният бойлер е подходящ за домакинство; няма да работи, за да вземете пълноценен и удобен душ с него.Има много мощни модели, но инсталирането им се усложнява от отделна линия за свързване.

Снимка 2: Как правилно да се използва бойлер за пестене на енергия?

За да изчислите консумираната електроенергия, ще са ви необходими следните данни:

 • обем топла вода (50 литра);
 • мощност на устройството (4 kW);
 • производителност (2 л / мин).

Широко разпространеното твърдение, че нагревателите с поток са по-енергоемки, е неправилно.

Калкулатор за изчисляване на котел

Направихме този калкулатор, за да изчислим количеството електроенергия, необходимо за затопляне на необходимия обем вода до необходимата температура. Не взехме предвид топлинните загуби, те са различни за всеки производител и модел.

В тази публикация се опитахме да разкажем подробно колко електроенергия изразходва един котел на месец и да покажем как можете да изчислите това число. Също така научихте за начини за намаляване на консумацията на енергия на котела.

В коментарите можете да оставите въпроса си или да споделите своя опит. Не забравяйте да споделите публикацията в социалните медии

Зареждане ...

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни