Прилагане на предпазен клапан за отоплителна система

Във всяка отоплителна система може да възникне аварийна ситуация, свързана с повишено нагряване на охлаждащата течност, при която тя се разширява и деактивира котела. За да се предотврати инцидент, водещ до значителни финансови загуби, в отоплителната система се използва предпазен клапан, монтиран в непосредствена близост до котела.

Предпазният клапан се използва във всички комунални и индивидуални отоплителни системи на частни къщи, където е основният елемент за защита на котелното оборудване и повишаване на безопасността при неговата поддръжка. За правилното му инсталиране трябва точно да изберете устройството според техническите характеристики на системата и да познавате технологично компетентната инсталационна площадка.

предпазен клапан в отоплителната система
Изпускателен клапан в тръбите на котела

Предназначение на предпазния клапан

За разлика от отоплителните системи с отворен разширителен резервоар, при които падането на налягането води до увеличаване на обема на охлаждащата течност в резервоара или, при аварийни ситуации, изпаряването на водата в околната среда, в затворен цикъл всички процеси протичат вътре в котела и тръбопровода. За да се премахне излишъкът от разширената работна течност от затворената система, се използват автоматични клапани, настроени на нейните физически параметри, по-точно налягане.

По време на работа топлоносителят има най-високо налягане и температура на изхода на котела, освен това отоплителното оборудване е най-скъпо в системата - поради тези фактори до котела е монтиран предпазен клапан на системата за освобождаване на отоплението и е предназначени да го предпазват.

принцип на работа на предпазния клапан
Как работи предпазният клапан

Назначаване

Предпазният клапан за предпазване предпазва отоплителната система от последиците, свързани с прегряване на охлаждащата течност. Това устройство е необходим атрибут на тръбите на котела за твърдо гориво и също е част от отоплителна система с топлообменник, монтиран в пещта.

За разлика от течните горива, газовите и електрическите котли, агрегатите за твърдо гориво се характеризират с висока инертност и невъзможност за бързо регулиране на интензивността на нагряване на течността във водна риза или топлообменник. При прегряване охлаждащата течност кипи и в резултат на изпаряването налягането в затворения обем рязко се повишава.

Може да се обърне

:

 • течове в ставите на елементите на тръбопровода;
 • повреда на фитинги и тръби от полимерен материал;
 • експлозия на водната риза на котела, която е опасна за хората и може да причини късо съединение на електрическото оборудване в котелното помещение.

Предпазният клапан за свръхналягане може да се монтира отделно, но обикновено това устройство е част от групата за безопасност, в комплект с манометър и отдушник.

Принцип на действие

Клапанът, предпазващ котела, е с опростена конструкция и работи по принцип, разбираем дори за ученик. Инструментът се състои от прав фитинг с 90-градусов лакът и пружинно, херметично уплътнение, което затваря страничния проход. Когато налягането в системата се увеличи от прегряване, надвишавайки силата на затягане на пружината, задържаща клапана в неподвижно положение, тя се издига нагоре и отваря страничния отвор.

Излишната течност започва да се излива отстрани и се изпраща в контейнер, дренажна или канализационна система. След обезвъздушаване на част от охлаждащата течност, налягането в системата и върху клапана отслабва, пружината го поставя на място, блокирайки страничната тръба.

елементи на предпазния клапан
Конструктивно устройство от тип пружина

Разновидности на клапани


Мембраната под действието на налягането на прегрятия топлоносител се издига и се изхвърля в канализацията

Следните видове механизми са подходящи за монтаж в отоплителна система:

Нулиране

Предпазният клапан за отопление функционира според принципа на най-простото предпазно устройство: образуваните газове или топлоносител, след достигане на границата на свръхналягане, натискат мембраната и напускат системата.

Лост-товар

Подходящ за тръби с диаметър 0,2 m и по-голям. В отоплителни системи, в които източникът на топлина е котел, лостово-товарни клапани не са инсталирани. Тези механизми използват тежест, за да увеличат ефекта върху мембраната. За да се определи силата на налягане, при достигане на която клапанът е пуснат в действие, настройката се извършва чрез промяна на теглото на товара.

обратно

Аварийно устройство от този тип е монтирано за облекчаване на прекомерното налягане. Освен това позволява на охлаждащата течност да се движи през тръбите само в един поток, определен от проекта.

Пролетно натоварено


При конструкцията на сферичен кран свръхналягането зависи от теглото и размера на топката.

Най-търсеното устройство, използвано за автономна отоплителна система. Устройството е издръжливо, опростен дизайн: стеблото е притиснато от пружина. Регулирайте параметрите на задействането на устройството с евентуално наличен контролен механизъм. Силата на удара се определя от степента на компресия.

Топка

Той има много прост дизайн: отворът се затваря с обикновена стоманена топка (по сила на тежестта). Налягането на отваряне на клапана се изчислява предварително, то пряко зависи от диаметъра на отвора и теглото на топката.

Въздух

Целта на такъв клапан е да освободи системата от образуващите се газове, които създават задръствания и пречат на отоплението да работи правилно.

Дизайн

Типичен предпазен клапан на котела има сгъваем дизайн и се състои от следните основни елементи:

Жилище... Обикновено е направен от месинг и прилича на тройник. Отстрани има входящ отвор с долна резба, странична изходна тръба и горна седалка, върху която е поставено оформеното уплътнение.

Заключваща група... Представлява пружинна ролка с цилиндричен (дисков) краен заключващ елемент, върху който е поставено еластично гумено уплътнение под формата на чаша (диск).

Шапка с козирка... В горната резбова разклонителна тръба на месинговото тяло е завинтена черна топлоустойчива полимерна капачка, която държи пружинно натоварено стебло в работно положение. По горните ръбове на капака има издатини, по които се плъзга горната капачка, оформена в долната част, свързана със спирателния прът. При завъртане под определен ъгъл капачката се издига заедно със стеблото и отваря страничния разклонител - това позволява предпазният клапан да се използва за отопление, винаги отворен в ръчен режим.

Шапка с козирка. Полимерната част обикновено е червена на цвят с оребрена странична повърхност, завинтена с кухо стъбло с винт. Плитките издатини в долната част на капачката, когато тя се върти, падат върху зъбите на капачката - дръжката се издига заедно с пружинния затвор и отваря страничния канал, позволявайки ръчно освобождаване на налягането.

Регулираща шайба... Вътрешната стена на капака има резба, в която регулиращата гайка се върти, когато е спусната надолу, тя компресира пружината - като по този начин увеличава прага на реакция на клапана. Чрез развиване на гайката нагоре пружината се отслабва и налягането на реакцията намалява. За завъртане гайката е снабдена с напречен прорез в горната част за плоска отвертка.

клапан за котли
Вентил за бойлери за отопление на вода - дизайн и външен вид

Препоръки при избора


Месинговите клапани имат нисък коефициент на топлинно разширение, рядко се чупят, не се деформират

Преди да закупите специфично оборудване за безопасност, е необходимо да проучите подробно техническите параметри на котелната централа. Силно се препоръчва да прочетете внимателно инструкциите на производителя, които определят граничните параметри на оборудването.

Следните критерии играят основна роля при избора на необходимия клапан:

 • производителност на отоплителната единица;
 • допустимо налягане в системата за топлинната мощност на отоплителното оборудване;
 • диаметър на клапана.

В допълнение към горното, проверете дали регулаторът на налягането на защитния механизъм има диапазон, подходящ за параметрите на отоплителния блок. Налягането на реакцията трябва да надвишава работната стойност на нормалното функциониране на системата с 25-30%.

Диаметърът на клапана трябва да съответства на размера на входа. В противен случай под въздействието на хидравличното съпротивление клапанът няма да може да изпълнява напълно функциите си.

Не е лошо, ако устройството е направено от месинг. Той има малък коефициент на топлинно разширение. Тази характеристика изключва разрушаването на тялото при прекомерен натиск. Контролният блок е изработен от материали, устойчиви на високи температури, които запазват необходимата твърдост дори в случай на контакт с вряща вода.

Сортове

Съществуващите видове клапани са в състояние да работят с котелно оборудване от водещи чуждестранни (Vaillant, Baxi, Ariston, Navien, Viessmann) и местни (Nevalux) производители на газ, течни и твърди горива в ситуации, при които се извършва автоматичен контрол върху работата на системата е трудно поради вида на горивото или е счупено, когато автоматиката откаже. В зависимост от конструкцията и принципа на действие предпазните клапани се разделят на следните групи:

 1. Според предназначението на оборудването, в което са инсталирани:
 • За отоплителни котли те имат горепосочения дизайн, често се доставят на фитинги под формата на тройник, в който допълнително са монтирани манометър за проверка на налягането и вентилационен клапан.
 • За котлите за гореща вода в дизайна има флаг за източване на вода.
 • Контейнери и съдове под налягане.
 • Напорни тръбопроводи.
 1. Според принципа на задействане на механизма за натиск:
 • От пружина, чиято сила на затягане се регулира от външна или вътрешна гайка (нейната работа е обсъдена по-горе).
 • Товарен лост, използван в индустриални отоплителни системи, проектирани да изхвърлят големи обеми вода, прагът им на реакция може да се регулира с окачени тежести. Те са окачени на дръжка, свързана със спирателния клапан на принципа на лост.

разрезен клапан
Устройство за модификация на натоварване с лост

 1. Скорости на реакция на заключващия механизъм:
 • Пропорционално (пружина с ниско повдигане) - запечатаната брава се издига пропорционално на налягането и е линейно свързана с увеличаването му, докато дренажният отвор постепенно се отваря и затваря по същия начин с намаляване на обема на охлаждащата течност. Предимството на конструкцията е отсъствието на воден чук при различни режими на движение на спирателния клапан.
 • Двупозиционни (лост с пълно повдигане) - работят в отворени затворени позиции. Когато налягането надвиши прага на реакция, изходът се отваря напълно и излишният обем на охлаждащата течност се обезвъздушава. След нормализиране на налягането в системата, изходът е напълно затворен, основният недостатък на дизайна е наличието на воден чук.
 1. Чрез корекция:
 • Нерегулируем (с капачки от различни цветове).
 • Регулира се с винтови части.
 1. Според дизайна на регулиращите елементи на компресията на пружината с:
 • Вътрешна шайба, чийто принцип на действие беше обсъден по-горе.
 • Външните винтове, гайки, модели се използват в битови и комунални отоплителни системи с големи обеми охлаждаща течност.
 • С дръжка, подобна система за регулиране се използва във фланцови промишлени клапани, когато дръжката е напълно повдигната, може да се извърши еднократно източване на вода.

клапани за отоплителни котли
Проекти на различни модели дренажни клапани

Инсталационни характеристики

Устройството за облекчаване на излишното водно налягане е инсталирано, като се има предвид наличието на разширителен резервоар в отоплителната система - клапанът се задейства след изчерпване на обема на мембранния резервоар.

предпазен клапан
Група за безопасност на котела

Предпазното устройство е монтирано на тръбопровода, свързан към изхода на котела, на разстояние 20-30 см от него.

В този случай са изпълнени следните условия

:

 • ако вентилът е монтиран отделно, а не като част от група за безопасност, пред него е монтиран манометър за контрол на налягането;
 • забранено е да се монтират спирателни кранове (кранове, задвижки) между котела и предпазния клапан, както и циркулационна помпа (не е предназначена за изпомпване на смес от вода и пара);
 • към изходната тръба на клапана е прикрепена дренажна тръба, която отклонява излишната охлаждаща течност към връщащата тръба или към канализацията;
 • в система с естествена циркулация на охлаждащата течност аварийният клапан е монтиран във възможно най-високата точка.

Аварийното устройство, инсталирано на отоплителния котел, трябва да бъде заменено след 7-8 операции, тъй като клапанът губи своята плътност поради износване на диска и пружината.

Как да изберем вентил за отоплителен котел

При избора на предпазен клапан за отопление те се ръководят от следните съображения:

 1. Решаващият фактор за избора на предпазен клапан е зададеното му налягане. Обичайният стандарт за домакински уреди, използвани в отоплителна система, се изчислява на 3 бара. Този показател се дължи на факта, че в повечето отделни затворени вериги с радиатори, използващи циркулационни помпи, топлоносителят се транспортира със стандартно налягане от 1,5 бара. Неговите колебания при нагряване до най-високите температури могат да достигнат 2,5 бара, а гранична стойност от повече от 3 бара показва прегряване на охлаждащата течност и може да стане критична за полимерните тръбопроводи (котелът може да издържи значително по-високи хидравлични натоварвания).
 2. Сред моделите на пазара има много продукти от Китай на малко известни марки. Руско-италианският продукт Valtex, клапани от италианския производител на котли Baksi, имат добро съотношение между цена и качество. Много известни доставчици на електрически котли с марките Vailant, Ariston, Baksi допълнително произвеждат свързано оборудване, което включва и предпазни клапани.
 3. По отношение на разходите, лекотата на инсталиране и функционалността, най-добре е да закупите група за сигурност. Уредът допълнително включва манометър (позволява ви да контролирате процеса на регулиране и налягането в системата) и автоматичен клапан за обезвъздушаване на въздуха във веригата.

Забележка: Някои производители (Valtex) правят дръжката на нерегулируемите предпазни клапани червена, жълта и черна, за да укажат максимално допустимото налягане (напр. Черна дръжка 1,5 бара, червена дръжка 3 бара и жълта дръжка 6 бара) ...

монтаж на предпазен клапан
Схема за монтаж на предпазен клапан

Вентилационни отвори в отоплителната система

Възможно е да има гърбица в захранващата линия в системата. Балонът лесно ще влезе в тази гърбица, но ще бъде изключително трудно да излезе. Понякога изобщо е невъзможно. Тук имаме най-трудния случай. В зависимост от стръмността на гърбицата, изобщо не можем да премахнем този въздух от системата. Само ако отрежете тръбата в самия връх и вкарате клапана, за да обезвъздушите въздуха.

В отоплителната система има сложни устройства, от които въздухът по принцип не може да излезе. Това е например радиатор.Ако радиаторът има вход и изход от едната страна (например отляво), а втората страна (вдясно) има тапи отгоре и отдолу, тогава този радиатор ще събира въздух отдясно и никога няма да остави там . И ние няма да можем да изгоним този балон от там с никакви манипулации. Друг популярен случай е, когато водата влиза в радиатора отдолу и излиза от дъното. Тогава в горната част на радиатора може да се образува балонче и вие също не можете да го изхвърлите през дъното на радиатора.

Мехурчета в отоплителната система

Ясно е, че въздухът може да заеме цялата тръба по някаква дължина от нея. Това е въздушен шлюз. Той е неустоим за естествена циркулация и за малки (конвенционални) циркулационни помпи. Но може да има малки мехурчета, които се втурват през системата заедно с водата. Такива мехурчета могат просто да циркулират или да се комбинират, когато се срещнат. Ако в системата има място за събиране на тези мехурчета, тогава по време на работата на отоплителната система на това място ще се събере въздушна брава. След това циркулацията ще спре. Мехурчетата също могат да се събират в капани (радиатори). В този случай частта от радиатора, в която се е събрал въздухът, става студена.

Ако циркулацията в нашата система е доста бърза и няма очевидни гърбици и капани, тогава мехурчетата циркулират през системата и създават бълбукащи звуци. Сякаш вода се излива на тънка струя от един съд в друг. Редовно чувам този вид звуци в една от баните си, в която има красива, но не особено успешна в конфигурация, подгряваща кърпа. Мехурчетата преминават през него толкова активно, че някои части от моята подложка за отопление за кърпи понякога са студени, понякога горещи.

Как да инсталирате

Когато инсталирате фитингите за обезводняване, спазвайте следните правила:

 1. Обикновено предпазен клапан в отоплителната система е монтиран в битова верига в едно копие. Основните му точки на поставяне са непосредствено над електрически, твърдо гориво, газов котел на изхода му или до хоризонтално разположен тръбопровод. Ако това не е възможно поради технически причини, основното условие за правилна инсталация е монтаж в захранващия тръбопровод до първия спирателен вентил.
 2. Изходната странична тръба обикновено е свързана с канализация или дренажна система, ако е технически трудно или обемът на охлаждащата течност във веригата не е голям, можете да използвате гъвкав маркуч, който се спуска в контейнер с подходящ обем.
 3. Течността трябва да се отстрани с разкъсване на струята през фуния или хидравлично уплътнение, за да се гарантира, че системата работи, когато канализацията е запушена.
 4. За монтиране в тръбопровод използвайте ДОЛНО тройник с подходящ диаметър, като стандартът е 1/2, 3/4, 1 и 2 инча. Диаметърът на входа на тръбопровода към клапана не трябва да бъде по-малък от този на системата.

група за безопасност за отоплителни котли
Групи за безопасност на клапаните - разновидности и цена

Когато клапанът се задейства

Ситуации, когато възникне аварийно освобождаване на налягането:

 1. В тръбопровода има малко охлаждаща течност.
 2. Неуспешно автоматично попълване.
 3. Липсата на разширителния резервоар или неговото припокриване. Също така влияе много на кръвното налягане.
 4. Разпадане на оборудването, липса на въздух в горния му сегмент влошава ситуацията.


Функционалност на клапана
Когато котелът работи с много висока мощност, се получава много пара, която е невъзможна за работа дори с най-надеждния разширител.

Защо клапанът може да изтече

Предпазният клапан в отоплителната система може да изтече по различни причини. В някои ситуации това е приемлив естествен процес, в други случаи течът показва неизправност на устройството.

Течът на предпазния клапан може да бъде причинен от следните причини:

 1. Повреда на запечатаната гумена чаша, диск в резултат на многократна употреба.Ако по време на ремонт резервната част не може да бъде намерена в продажба или не е включена в пакета, ще трябва да смените устройството изцяло.
 2. При пролетни типове отварянето на страничната дренажна тръба става постепенно, със гранични стойности на налягане или краткотрайни скокове, клапанът може частично да работи и да капе, което не означава неизправност.
 3. Течът може да бъде причинен от неправилни настройки или неизправности на разширителния резервоар - повреда на мембраната му, изтичане на въздух през обезвъздушен корпус или повреден нипел. В този случай са възможни внезапни скокове на налягането в резултат на хидравлични удари, причиняващи периодичен краткотраен поток на охлаждащата течност през предпазния клапан.
 4. Някои регулируеми клапани изтичат, тъй като течността се просмуква надолу по стъблото по време на задействане.
 5. Ако се създаде обратно налягане в разклонителната тръба над прага на реакцията на уреда, също възниква теч.

предпазни клапани цена
Външен вид, цена на някои марки дренажни клапани
Предпазният клапан на парните котли е проектиран да ги предпазва от свръхналягане в системата, причинено от различни фактори, и е незаменим елемент в работата на този тип оборудване. Широка гама от предпазни устройства от китайски, местни и европейски производители се предлага за продажба на относително ниска цена. Когато купувате, е рационално да изберете защитна група от няколко устройства, които допълнително включват манометър и клапан за изпускане на въздух.

Предпазен клапан при отопление, монтаж, експлоатация, конструкции

Предпазният клапан в отоплителната система се отваря, когато налягането се повиши над зададената стойност, след което част от охлаждащата течност се изпуска през него. Тогава налягането намалява и вентилът се затваря. Простият принцип на работа също предполага опростен дизайн. Въпреки това има няколко важни правила за инсталиране и работа на аварийния клапан, които е по-добре да не се нарушават, за да не се стигне до разрушаване на котела, например ...

Кога е необходим предпазен клапан?

В затворена хидравлична система, където течността се нагрява, трябва да се монтират предпазен клапан и разширителен резервоар. При нагряване материалите и веществата увеличават обема си, особено газовете и течностите "нарастват" значително.

Ако няма свободно пространство, тогава налягането в системата ще започне да се повишава. Тялото ще се деформира, разтегне и колабира в крайна сметка, освобождавайки течността навън. Във всички затворени, отопляеми, пълни с течност системи се изисква предпазен клапан.

Предпазен клапан в системата

Съвместна работа на клапана и разширителния резервоар

Разширителният резервоар в отоплителната система е проектиран да стабилизира налягането. Но е грешка да се смята, че предпазен клапан не е необходим с такъв резервоар. Резервоарът може да не работи правилно, просто няма въздух.

Друга грешка е противоположното мнение, че вентилът може да поеме функциите на разширителния резервоар - да освободи налягането веднага щом леко се увеличи. Това устройство не е конструктивно проектирано за множество операции и след няколко разреждания през него се появява постоянен теч ...

Предпазният клапан е проектиран само да работи в случай на аварийно повишаване на налягането, над нормата, след което персоналът трябва да вземе мерки за отстраняване на причините за тази ситуация.

Кога обикновено работи клапанът?

Има четири типични ситуации, когато клапан се задейства при отопление.

 • Течността се изпомпва в системата с ръчна помпа без контрол на налягането, или автоматичното пълнене се оказва дефектно и дава повишено налягане.
 • Отоплителната система е повредена - разширителният резервоар не е инсталиран или е блокиран от кран.
 • Разширителният резервоар не работи правилно - в него няма въздух.
 • Котелът кипи с масивно отделяне на пара.

В кои системи е инсталирана защита от налягане

 • Отоплителната система на частна къща е оборудвана с предпазен клапан. Дори ако автоматичните котли имат бързо изключване при повишаване на температурата, препоръчително е да оборудвате системата с независим клапан за освобождаване на налягането.
 • Той се инсталира и в системата за подаване на топла вода (БГВ), с изключение на случая, когато водата се нагрява по течащ начин ....
 • Аварийното освобождаване на налягането се инсталира в отделни затворени вериги на системата, отоплявани от топлообменник или друг източник на енергия.
 • В различни хидравлични (въздушни) системи, работещи под налягане или с компресор ...

Дизайн на предпазния клапан, как работи

Основният конструктивен елемент на напорния клапан е пружината, действаща върху затварящия отвор. В нормално положение дискът е притиснат към седалката и не отделя течност от тръбата. В случай на аварийно повишаване на налягането то се повишава и течността започва да се просмуква в страничния изход.

Конструкция на напорен клапан

Как и къде е монтиран предпазният клапан

Аварийният клапан в отоплителната система винаги е монтиран на главната поточна линия, напускаща котела.

Не монтирайте спирателни клапани между клапана и основната линия. Всъщност предпазният клапан трябва да бъде монтиран в захранването възможно най-близо до топлообменника на котела и между тях не трябва да има кранове и диаметърът на тръбите не трябва да намалява.

При котлите на твърдо гориво аварийният клапан е инсталиран като част от отдалечена група за безопасност.

Клапан в групата за безопасност

На автоматизирани котли клапанът може да се намери под котела в захранването.

Клапан, монтиран под котела

Препоръчва се изходът на клапана да се оборудва с прозрачен маркуч, насочен към дренажа.

Какво е налягането на реакцията, кой клапан да изберете

Стандартното зададено налягане на предпазния клапан за система за отопление на дома е 3 атм. Обичайното предварително налягане на въздуха в разширителния резервоар е 1,5 атм. Работното налягане в системата след затопляне до максимални температури е 2,0 - 2,5 атм.

Съответно, с увеличаване на тази стойност, ситуацията става „спешна“. След достигане на 3.0 атм или малко по-ниско, клапанът трябва да започне да работи. Спомнете си, че най-ниската якост на опън на отделно отоплително оборудване, нискокачествени разширителни резервоари, например, е само около 4,0 атм и често е надвишена при ръчно изпомпване на охлаждащата течност

Необходимо е само да изберете предпазен клапан за отоплителна система от известен производител. Това устройство е просто, но трябва да бъде направено точно и не всички жители ще харесат експлозията на котела ...

Какво изискват разпоредбите

От стандартите можете да разберете, че по пътя към клапана от топлообменника не трябва да има не само спирателни устройства, но и регулиращи устройства, както и тръбопровод с по-малък диаметър от самия клапан. Настройката на налягането трябва да бъде с 15 до 25% по-висока от работното налягане на флуида. Прагът на отговор трябва да се проверява поне веднъж годишно по време на плановата поддръжка на системата ....

Как работи устройството

Въздушен клапан (или няколко) е инсталиран в отоплителната система, на места, най-вероятни за натрупване на въздушни мехурчета. Това предотвратява образуването на големи задръствания, отоплението работи безпроблемно.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Ремонт и подмяна на повредени участъци от полипропиленови тръби

Кран на Маевски

Такива устройства са кръстени на фамилното име на техния разработчик. Кранът на Маевски има резба и размери за тръба с диаметър 15 mm или 20 mm. Той е подреден просто:

 • В корпуса на корпуса на клапана са направени 2 проходни отвора, които в отворено положение на крана на Маевски са свързани към отоплителната система.
 • Тези отвори са запечатани с конусен винт с резба.
 • Въздухът се изхвърля през малък (2 мм) отвор, насочен нагоре.

клапан

За да отделите въздух от системата, развийте винта с 1,5-2 оборота. Въздухът издухва със свирка, тъй като комуникациите са под натиск. Краят на изхода на шлюза се характеризира с спад в налягането и появата на вода.

Забележка! Кранът на Маевски е просто и надеждно устройство за изтичане на въздушни натрупвания. Той не се запушва или счупва, тъй като няма движещи се части. Дизайнът му е прост и надежден.

На пазара можете да намерите няколко разновидности на крана на Маевски, които са еднакви по дизайн, но се различават по начина на регулиране на заключващия винт. Има:

 • с удобна дръжка за отвиване на ръка;
 • с обикновена глава за плоска отвертка;
 • с квадратна глава за специален ключ.

За възрастен принципът на развиване на заключващия винт няма значение. Въпреки това, в дом с деца е по-безопасно да се използват устройства, които трябва да се развиват със специално устройство. След отвиване на обичайния кран с удобна дръжка, детето може да се опари с вряща вода.

Автоматичен кран

Автоматичният въздушен предпазен клапан се основава на принципа на поплавъчна камера, дизайнът включва:

 • вертикален калъф с диаметър 15 мм;
 • плуват вътре в тялото;
 • пружинен клапан с капак, който е свързан и регулиран от поплавък.

Автоматичният въздушен клапан за отоплителната система работи без човешка намеса. Обикновено, когато в системата няма въздух, поплавъкът се притиска към капака на клапана от налягането на течния пълнител. В същото време капакът е плътно затворен.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Как да направите топъл под от полипропиленови тръби със собствените си ръце

Когато въздухът се натрупва в корпуса на клапана, поплавъкът се спуска. Веднага щом падне до критичното ниво, пружинният клапан се отваря и изпуска въздуха. Под натиска на носителя в системата пространството отново се запълва с течност. Поплавъкът се издига, за да затвори капака на пружинния клапан.

Когато в комуникациите няма охлаждаща течност, поплавъкът лежи в долната част на клапана. Докато системата се пълни, въздухът напуска крана в непрекъснат поток, докато охлаждащата течност достигне поплавъка.

Забележка! Под капака на автоматичния клапан постоянно присъства малко количество въздух. Това е нормално и по никакъв начин не засяга работата.

Прави се разлика между следните конфигурации на автоматични въздушни клапани за отопление:

 • с вертикално изпускане на въздуха;
 • със странично изпускане на въздуха (чрез специална струя);
 • с долна връзка;
 • с ъглова връзка.

Връзка

За неспециалистите конструктивните характеристики на автоматичния кран нямат значение. За професионалист обаче има разлика в избора между устройства.

Вярва се, че:

 • устройство с дюза и страничен отвор е по-надеждно в експлоатация от автоматичен клапан с вертикално изпускане на въздуха;
 • Свързаният отдолу клапан е по-ефективен при улавяне на въздушни мехурчета от странично монтирания клапан.

Ако дизайнът на крана на Маевски не е претърпял промени в продължение на много години, тогава устройството на автоматичните клапани непрекъснато се подобрява и допълва.

Производителите предлагат автоматични клапани с допълнителни устройства:

 • с мембрана за защита срещу воден чук;
 • със спирателен вентил, за удобство при демонтиране на устройството по време на отоплителния сезон;
 • мини клапани.

Забележка! Недостатъкът на автоматичния клапан е, че той бързо се замърсява.Варовик, отломки запушват вътрешните, движещи се части на устройството. Това води до отслабване на ефективността на работата му или до пълен провал.

Автоматичните въздушни клапани за отопление се нуждаят от честа проверка и почистване. Несъмнените предимства на тези устройства включват възможността да ги инсталирате на труднодостъпни места.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни