Трябва ли стабилизатор на напрежение за газов котел

За какво служи стабилизаторът на котела?

Газовите котли в съвременните системи за топлоснабдяване са сложни инсталации с електрически компоненти, които са податливи на потребителското качество на напрежението, а именно: табла за управление и автоматика за безопасност, помпи за циркулация на отоплителна среда, системи за запалване на гориво и включване на вентилационния блок.


По-добре е да вземете избора сериозно. Източник на снимки: rusthermo.ru

Поради тази причина, когато купувате скъп котел, трябва предварително да се притеснявате за специалната защита на цифровите му карти от мрежови нарушения. Ето защо в Русия като цяло няма спор дали стабилизаторът на напрежението е необходим за отоплителното оборудване, всички потребители разбират какво е необходимо.

Руските енергийни мрежи не гарантират потребителското качество на електроенергията, необходима за правилното функциониране на отоплителните системи, което е много важно при използването на внесени газови агрегати, скъпо „съдържание“, което изисква строги параметри на захранването.

Използването на стабилизатори предпазва скъпото оборудване от повреди, което е важно и за оборудването, което е в гаранция.

Всички дефекти на газовите агрегати в резултат на пренапрежение на тока не се покриват от гаранцията, поради което възстановителните работи се заплащат от собственика на блока за негова сметка.

Устройство за стабилизация на напрежението

Основите на работата на такова оборудване трябва да бъдат известни, преди да изберете стабилизатор на напрежение за газов котел.


Основните компоненти на регулатора на напрежението

Устройството е направено от следните структурни единици:

 1. Автотрансформатор с различни намотки, той отговаря за съответствието на изходните индикатори с общо установените характеристики.
 2. Устройство за наблюдение, което определя конфигурацията на входящото напрежение.
 3. Предпазители, които изключват устройството, когато характеристиките на електрическата мрежа надхвърлят допустимите стойности.
 4. Автоматизация на управлението, която променя посоката на протичане на тока през намотките.
 5. Батерии, които захранват устройството при липса на електричество.

За релейни стабилизатори на напрежение за газов котел с 10% работна скала, напрежението се променя около 220 V, варирайки с 10% в различни посоки от основата.

Ето защо стабилизаторът щраква, когато релетата често се задействат поради лошо качество на захранването. Технологично ефектът от стабилизацията се получава по различни начини, в зависимост от модификацията на устройството.

Задължителни изисквания към стабилизатора

Мощността е основен параметър, производителността на устройството зависи от него. Тази стойност се взема предвид при избора на стабилизатор на напрежение за газов котел.

Колкото повече електричество използва котелът, толкова по-голяма е необходимата стабилизационна мощност. На пазара на електрическо оборудване се произвеждат модификации от 0,50 до 3,50 kW.

Също толкова важен параметър за избора на устройство е скоростта на реакция, която характеризира реакцията на трансформация на напрежението.

Колкото по-рано устройството открие повреда, толкова по-слаба ще се огъне текущата крива. Така че при инверторните устройства стабилизацията настъпва моментално на 2 етапа, така че котелът е напълно защитен от повреда на мрежата.

При избора на защитно устройство трябва да се обърне внимание на нивата на безопасност. Всички защитни комплекси с двойно преобразуване предпазват от късо съединение, грешна връзка, обръщане на полярността и презареждане на батерията.

Основните видове стабилизатори

Нека да обсъдим кой регулатор на напрежението е по-добър за газов котел, защото има много от тях в продажба. Първо, помислете за сортовете:

 • Реле - тези устройства са изградени на базата на трансформатори с множество намотки, които се превключват с помощта на високоскоростни релета. Те не се нуждаят от поддръжка, но нямат най-дълъг експлоатационен живот от 3 до 5 години. По време на работа те щракат, изходното напрежение се променя рязко и не винаги отговаря на номиналната стойност - точността на съответствие на напрежението е в рамките на 5-8%. Времето за реакция е 50 волта в секунда;
 • Електромеханичните стабилизатори не са най-често срещаните стабилизатори. Те са предназначени не толкова за газови котли, колкото за цялата къща като цяло. Тези устройства имат нисък експлоатационен живот, шумни са по време на работа, имат бавен процент на реакция и изискват редовна поддръжка. Но те осигуряват плавно регулиране на изходното напрежение без никакви стъпки - отлично решение за газови котли;
 • Електронни - тук са едни и същи трансформатори, само превключването на намотките се извършва от тиристори или триаци. Срокът на експлоатация на тези устройства е до 15 години, те реагират много бързо на промени във входното напрежение, не щракат и не издават шум, изходното напрежение се променя на малки стъпки (от 2 до 10 волта);
 • Хибрид - комбинация от електромеханични и релейни стабилизационни вериги, осигуряващи възможност за работа в широк диапазон на входното напрежение.

Електронният стабилизатор на напрежението за газов котел е най-доброто решение, макар и най-скъпото.

Феромагнитни стабилизатори и устройства за двойно преобразуване също се продават. Първите са много шумни, не могат да работят без товар и имат висока цена. Последните са още по-скъпи, но осигуряват абсолютно стабилно напрежение от 220 волта на изхода - най-често те се използват за защита на скъпа електроника.

Какъв тип е подходящ за котела

Днешният пазар на електрическо цифрово оборудване предлага богат избор от защитни устройства с разнообразни принципи на работа. Преди да изберете стабилизатор на напрежение за газов котел, трябва да разберете основите на тяхното функциониране.

Инвертор

Това са устройства за трансформация на две системи. Първичен при преобразуване на променлив ток в постоянен. Вторичен - напротив, във връзка с което се появи друго тяхно име: инвертор.


Инверторен стабилизатор SHTIL. Източник на снимки: shop.ecoteco.ru

Първоначално нестабилният ток от мрежата постъпва в токоизправителя и коректора на мощността на апарата, където протичат процесите на филтриране и стабилизация. След това енергията се натрупва върху плочите на огромен брой кондензатори.

За стабилна и дългосрочна работа на котела се изискват мрежовите параметри с правилни синусоидални качества.

Този тип защита създава перфектна синусоида поради използването на инвертор. Зарядът от кондензаторите, след завършване на 1-ви етап на преобразуването, се прехвърля във втората част на устройството, където отново се трансформира - обратно със стабилни изходни синусоидални параметри.

Реле

Релейните устройства имат автоматизиран трансформатор и специализирана електронна схема, която управлява трансформатора. Те имат разлика - те са релета, поради което са получили името си.

С подкрепата на това малко устройство се прави токов преход между различни намотки. Първоначално такива регулатори на напрежение от 220 V са произведени във бустер формат.


Релейна стабилизаторна верига

По-късно бяха направени промени в устройството, което направи възможно използването им както за увеличаване, така и за намаляване на напрежението.

Трябва да се признае, че тези модификации, продавани на пазара, не могат да демонстрират добро качество. Някои производители, главно от Азия, намаляват цената на стабилизатора, като използват не много висококачествени компоненти, което се отразява на ниския експлоатационен живот на устройствата.

Електронна

Този тип често се нарича триак, днес те се считат за най-добрите с добри технологични и експлоатационни параметри. Принципът на работа на устройството се основава на автоматичния метод за превключване на преобразувателя с поддръжка на цифрови ключове - триаци, които са основната причина за моментната реакция на устройството към всякакви деформации на мрежовите характеристики.

Само един недостатък е приличната цена на устройството. В тази група устройства рейтингите се оглавяват от стабилизатора на напрежението за газовия котел Shtil.

Електромеханичен

Този тип принадлежи към много прости, но супер-качествени устройства, методът на работа се основава на плъзгането на плъзгача по вторичната намотка на задвижването. Плъзгачът движи четките, намалявайки или увеличавайки броя на завъртанията, които се захранват.

Разбира се, плъзгачът няма да може да се движи спонтанно. Това се прави от електрически мотор или, както се нарича, серво задвижване.


Електромеханичен стабилизатор

Двигателят е директно под контрола на процесора, който контролира напрежението. Когато характеристиките на мрежата се променят, микропроцесорът ще изпрати сигнал към електродвигателя, който стартира и инициира посоката на плъзгача по намотките, в една или обратна посока, въз основа на която параметрите на мрежата са намалели или се увеличили .

Видове стабилизатори за газови котли

Днес модерният пазар на електронно оборудване предлага богат избор от стабилизатори на напрежение. Те са разделени на няколко групи, които се основават на различни принципи на работа на устройството. Оттук и различната степен на безопасност на блока за автоматизация на котела.

Електромеханичен (серво)

Те са най-простите, но най-надеждни устройства, чийто принцип се основава на движението на плъзгача по завоите на вторичната намотка на електрическото задвижване. Плъзгачът премества четките, намалявайки или увеличавайки броя на оборотите под напрежение.

Разбира се, плъзгачът не може да се движи сам. Това се прави от електрически мотор или, както се нарича, серво задвижване, директно свързано с плъзгача. Двигателят се управлява от микропроцесор, който реагира на промени в напрежението в мрежата. Оказва се така: веднага щом напрежението в мрежата се промени, контролерът (известен също като микропроцесор) сигнализира за двигателя. Последният се включва и започва да движи плъзгача по намотките на трансформатора в една или обратна посока, в зависимост от това дали напрежението в мрежата е намаляло или се е увеличило.

серво стабилизатор
Надежден серво задвижван стабилизатор за газов котел

Производителите на различни марки предлагат принципа на преместване на плъзгача с помощта на различни технологии. Например, един от най-ефективните начини е да преместите самия серво с плъзгач по направляващите от мед. Те са кръгли в напречно сечение и са разположени по протежение на намотката на трансформатора.

Говорейки за предимствата на този тип, трябва да се отбележи:

 • плавно регулиране;
 • висока точност на настройката на напрежението;
 • устройството може да издържи дълго време на големи претоварвания;
 • при претоварване работата му винаги ще бъде стабилна.

Що се отнася до недостатъците на електромеханичните стабилизатори, те включват кратък експлоатационен живот, не по-дълъг от 1 година. След това устройството трябва да бъде занесено в сервизен център, за да замени износените четки и да провери други части. По време на работа уредът издава шум и се загрява. Ето защо производителите препоръчват да се третира като оборудване от категорията на пожарната опасност.

Реле

Подобно на повечето стабилизатори на напрежение, релейните имат автоматичен трансформатор и специална схема от електронен тип, която управлява трансформатора. Но те също имат отличителен детайл - това е реле, откъдето по принцип и името им. Това малко устройство превключва между различни намотки на трансформатора.

Първоначално такива стабилизатори на напрежение 220 V са били използвани като регулатори на напрежение за усилване. Тоест те са били инсталирани в електрическа мрежа, в която напрежението обикновено е било под номиналното. Но с течение на времето бяха направени промени в дизайна, което направи възможно използването им за понижаване на напрежението.

реле стабилизатор
Как изглежда релеен стабилизатор отвътре

Предимствата на този тип стабилизатори включват

:

 • малки размери;
 • доста приличен диапазон на стабилизиране на входното напрежение (например обхватът на стабилизаторите на марката Resant е 140-270 V с номинална мощност 80%);
 • претоварването може да бъде с 10% повече, а продължителността му е 4 секунди;
 • същите устройства Resant могат да работят в температурния диапазон от -20 ° С до + 40 ° С;
 • релейните стабилизатори работят почти безшумно;
 • експлоатационният живот е не по-малък от 10 години, при условие че се използват висококачествени релета.

За съжаление, не всички модели релета на пазара могат да се похвалят с високо качество. Много производители, особено азиатските, се опитват да намалят цената на устройството, като използват части с не много високо качество. Оттук и намаляването на експлоатационния живот.

верига на реле стабилизатор
Релейна стабилизаторна верига

Електронен (тиристорен)

По-често се наричат ​​триак и днес са най-добрите с високи технически и експлоатационни характеристики. Принципът на действие на устройството се основава на технологията за превключване на автоматичен трансформатор с помощта на електронни ключове (триаци). Именно те са причината за бързата реакция на устройството, което реагира на всякакви промени в напрежението в мрежата.

триак стабилизатор
Shtil високотехнологичен триак стабилизатор

Оттук и положителните характеристики на устройството.

 • Времето за реакция е 10-20 ms.
 • Точността на изходното напрежение не надвишава 2,5%.
 • Диапазонът на пренапреженията на напрежението (например за Resant - 120-280 V).
 • Максималната грешка на изходното напрежение е 0,5% от номиналната.
 • Срокът на експлоатация е практически неограничен.
 • Работата мълчи.
 • Ако един електронен ключ се повреди, устройството продължава да работи нормално.

Единственият недостатък е високата цена на оборудването.

верига на триак симулатор
Триакова регулаторна верига

Как да изберем мощността на стабилизатора

Защитното устройство трябва да има добра мощност, за да осигури работата на абсолютно всички елементи, свързани към котелното устройство: блока за управление на блока, циркулационната помпа на охлаждащата течност и вентилатора.

Следователно, на първо място, е необходимо да се изясни колко възли за консумация на електрически ток ще бъдат свързани през стабилизатора.

Данните за мощността се регистрират в паспортите. Освен това трябва да се има предвид, че настоящите консуматори, например помпа, имат повишени характеристики на стартовата мощност. Следователно изчислената стойност трябва да се увеличи с 1,3.

Най-добрите стабилизатори на напрежение за газови котли

Не всички компании произвеждат устройства от няколко разновидности едновременно. Обикновено компаниите се фокусират върху един тип развитие. Изборът на защита за котелния блок се определя значително от параметрите на регионалната мрежа и натоварването на включените котелни единици.


Инсталиране на стабилизатора във веригата: Снимка източник: fenixled.ru

Можете да измислите характеристиките на прилично устройство:

 1. Най-малката мощност е 1000 VA.
 2. Вградена защита срещу прегряване на контактите и късо съединение.
 3. Диапазон на входното напрежение 90-290 V, абсолютно некритичен за товара.
 4. Извеждане на перфектна синусоида.
 5. Нивото на захранване с ниско напрежение е по-високо от нормалната стойност на централната електрическа мрежа.
 6. Автостартирайте със спиране на процеса, след завършване на защитната операция.
 7. Наличието на заземителен терминал.
 8. Скоростта на регулиране на напрежението е не повече от 20 ms, с точност на обработка 2-3%.

Според този списък с параметри, рейтингът на стабилизаторите на напрежението:

 1. Охладен стабилизатор 220v тип реле за газов котел Baxi - LogicPower LPT-1000RV, цената към 1 декември 2019 г. - 2180 рубли.
 2. Реле стабилизатор Топло устройство TEPLOCOM ST-222/500, цена към 1.12.2019 г. - 2970 рубли.
 3. Най-добър серво мотор стабилизатор - Resanta ACH1000 / 1-EM, цена към 1.12.2019 г. - 3120 рубли.
 4. Отлично тиристорно устройство - стабилизатор на напрежението Спокоен за газови котли R 1200SPT, цена към 1 декември 2019 г. - 13 070 рубли.

Критерии за избор на стабилизиращо устройство за отоплителен котел

За да изберете най-добрия стабилизатор за газов котел, трябва да знаете основните му характеристики. Всички устройства, проектирани да стабилизират мрежовото напрежение, имат следните основни параметри:

 1. Мощност;
 2. Скорост на реакция;
 3. Точност на изходното напрежение;
 4. Диапазон на входното напрежение.

В допълнение към тези параметри, цената на устройството, неговата надеждност и допълнителни фактори като шум и топлина могат да бъдат важни за потенциалния потребител.

 • Всички стабилизатори имат вградена защита срещу претоварване, късо съединение и изключване на товара, когато входното напрежение е значително надвишено. Мощността на стабилизатора се определя от мощността на газовия котел и ако отоплителната система е оборудвана с циркулационна помпа, а след това от мощността на помпата;
 • Скоростта на реакция определя колко бързо регулаторът реагира на промененото входно напрежение. В този смисъл устройство със серво мотор е най-бавното, последвано от релеен стабилизатор. Електронните устройства извършват почти моментално превключване на напрежението, така че рискът от повреда на газовото оборудване в този случай е минимален;
 • Газовите котли с чуждестранно производство, като правило, са предназначени за малки колебания в захранващата мрежа. Тази стойност е посочена в паспорта на устройството и може да бъде решаваща при избора на стабилизатор на напрежение;
 • Най-висока точност се осигурява от инверторни и серво стабилизатори. В релейните и тиристорните устройства нивата на изходното напрежение се превключват на стъпки на определени интервали, което осигурява точност на инсталиране от около 5-6%. В повечето случаи тази точност е достатъчна за нормалната работа на системата за управление и автоматизация на газовия котел;

 • Важен параметър на всеки стабилизатор е допустимият диапазон на входното напрежение. В зависимост от конструкцията, стабилизиращите устройства могат да поддържат постоянно изходно напрежение само при определени граници на входното напрежение;
 • Обикновено стабилизаторите работят успешно с входно напрежение от 140-150 до 240-260 волта. Този параметър е посочен в паспорта на продукта и може да се различава леко. Ако мрежовото напрежение се отклонява значително от допустимото, електронният предпазител ще разкачи потребителя (товара) от електрическата верига. След нормализиране на входното напрежение, натоварването се свързва автоматично към стабилизатора;
 • По отношение на разходите стабилизаторите с различен дизайн могат да варират значително. Мощните тиристорни или инверторни стабилизатори са няколко пъти по-скъпи от релейните, но това се отплаща с тяхната висока надеждност и пълно отсъствие на шум по време на работа;
 • За удобство на потребителите повечето модели стабилизатори са оборудвани със светодиодни индикатори за работни режими и дисплей, където са посочени някои цифрови параметри.

Как да се свържете

Производителите на стабилизатори ясно посочват в инструкциите как да включите устройството. На първо място, трябва да подготвите работното място, което трябва да е сухо. Освен това инсталацията се извършва по такъв начин, че да има безпрепятствен подход към апарата.

В същото време трябва да се има предвид, че регулаторът се охлажда с въздух. Поради тази причина пред него ще се изисква много свободно пространство. Поради това е забранено да го поставяте в бюфет или чекмедже. И последното ограничение, инсталацията е поставена далеч от пожароопасни строителни материали.

Монофазното устройство е свързано чрез стандартен контакт. Щепселът с регулираните мрежови стойности е свързан към контакта на тялото на котела.

Въз основа на горното може да се твърди, че е необходим стабилизатор, за да функционира правилно газовият котел и да не се повреди от повреди в електрическите мрежи.

Специфичните условия на захранването и мощността на защитеното оборудване ще определят кой стабилизатор на напрежението ще се справи по-добре със задачите си.

Правила за свързване на стабилизатори за газов котел

Производителите ясно определят как правилно да инсталирате и свържете стабилизатора. Първо, мястото на инсталиране трябва да е сухо. На второ място, инсталацията се извършва така, че устройството да има свободен достъп. Трябва да се има предвид, че самият стабилизатор се охлажда от околния въздух. Следователно трябва да има много свободно пространство. Това означава, че е забранено да се монтира в шкаф или чекмедже. Трето, инсталацията трябва да се извършва далеч от мястото за съхранение на пожароопасни материали.

избор на стабилизатор
Правилният избор на стабилизатор

Еднофазното устройство е свързано към обикновен контакт. Няма изисквания за тази позиция. Щепселът с изходното напрежение е свързан към гнездото, което е разположено на корпуса на газовия котел, или по-скоро на неговия блок за управление.

Обобщавайки всичко по-горе, трябва да се отбележи, че въпросът дали стабилен стабилизатор е необходим за газов отоплителен котел от летлив тип вече не си заслужава. Устройството е необходимо, за да може отоплителното оборудване да работи правилно. В края на краищата всеки знае какви скокове на напрежението присъстват в битовите електрически мрежи.

Най-важното е, като се вземат предвид техническите му характеристики, да се избере правилната марка на желаното устройство. Затова избирайте точно според тях и не мислете какъв вид стабилизатор имате нужда, каква марка и тип.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни