Как да направите котел на твърдо гориво за продължително изгаряне


Кой пуска

Произвежда котли "Кебер" руски, част от корпорацията "Тактическо ракетно оръжие". Тази компания е регистрирана през 2004 г. Тоест тя работи на пазара от около 15 години. Тази компания доставя изключително отоплително оборудване до специализирани магазини. Продуктите от този производител са спечелили много добри отзиви от потребителите. Отоплителните тела от LLC "Търговска къща" Звезда-Стрела "всъщност са много популярни сред населението.

газов котел кебер

В допълнение към самите котли, този производител доставя на пазара компоненти за тях. Намирането на резервни части за оборудване Keber за собствениците на селски къщи, ако е необходимо, няма да бъде трудно.

Обхват

Търговска къща "Звезда-Стрела" ООД доставя на пазара котли, предназначени за монтаж в помещения с различно предназначение. В допълнение към домакинството, този производител се занимава и с производството на индустриални модели на подобно оборудване. Ако желаете, днес можете да закупите и газови котли "Keber", както едно-, така и двуконтурни. Първият тип оборудване е предназначен изключително за отопление на помещения. Двуконтурните котли се използват допълнително за отопление на водата.

Основни технически характеристики

Сглобяването на котли Keber е доста надеждно. Те могат да служат дълго време. Освен всичко друго, производителят дава гаранция за тяхната експлоатация до 15 години. Благодарение на висококачествените компоненти, газовите котли Keber също се считат за много икономични. Ако е необходимо, това оборудване може да се използва и за отопление на помещения в Далечния север.

подов газов котел кебер

Газови горелки

Ефективността и отличните експлоатационни характеристики на котлите от тази марка се осигуряват преди всичко от факта, че производителят е предвидил много качествени горелки Danko в техния дизайн.

Тези елементи са:

 • осигуряват стабилно изгаряне на гориво;
 • отличават се с високи антикорозионни свойства;
 • осигуряват най-пълно изгаряне на гориво.

Използването на висококачествени газови горелки позволи на производителя, наред с други неща, да намали размера на горивните камери в котлите Keber. Ефективната работа на Danko по отношение на изгарянето на гориво всъщност направи това оборудване толкова икономично.

Основна информация за агрегатите за твърдо гориво

Високите цени на дизелово гориво и електроенергия, разходите за свързване на газово оборудване подчертават целесъобразността на решението за закупуване на котел, работещ на твърдо гориво. На негова основа е възможно да се създаде отоплителна система, която не зависи от външни енергийни носители, тъй като в по-голямата си част блоковете от този клас могат да работят без електричество или с минимален разход.

Котлите на твърдо гориво се използват като централни блокове на автономна отоплителна система в райони, където има проблеми с доставката на основен газ. А в някои населени места, които в Русия има немалко, котелът на дърва обикновено е незаменим.

От какво се състои

Схема на апарат за твърдо гориво

За да разберем как функционират агрегатите от този клас, нека разгледаме устройството на котел на твърдо гориво, което включва следните части:

 1. Firebox - така наречената горивна камера за гориво и в същото време топлообменник. Дизайнът на пещта включва: портал за подаване на гориво, зона за отстраняване на летливи продукти от горенето, решетка, резервоари за събиране на пепел и отвори за подаване на въздух.В процеса на изгаряне на твърдо гориво стените на пещта се загряват, водата се загрява, което е около пещта във водната риза на блока.

Firebox

 1. Водна риза... Като правило в камината на котел на дърва има двойни стени, между които има охлаждаща течност (по-долу просто вода) - това е водната риза. Когато горивото в горивната камера започне да гори, водата във водната риза се загрява, което води до топлинни потоци, които издигат гореща вода до горната част на кожуха. От тази част на котела горещата вода навлиза в топлинната тръба. След като е преминала през цялата отоплителна система и е отдала топлина на помещението, вече охладената вода се връща обратно към водната риза през долната разклонителна тръба. За да се ускори движението на водата в цялата система, някои котли на твърдо гориво са оборудвани със специални циркулационни помпи за отопление. Но все пак повечето модели са предназначени за отворени отоплителни системи (т.е. за тези системи, при които водата циркулира не от помпи, а от гравитацията). Това се дължи на факта, че гравитационните системи са прости, надеждни, икономични и независими. Те могат да се използват дори в райони, където няма признаци на цивилизация.

Традиционен агрегат за твърдо гориво

 1. Система за отстраняване на въглероден окис... Поради изгарянето на твърдо гориво в самото устройство се образува голямо количество дим, поради което коминът е задължителен компонент на такива устройства. Димът се отстранява посредством топлоизолирани тръби, преминаващи от котела навън.

Схеми за монтаж на комина

Забележка! Някои модели са оборудвани и с устройства за принудителна вентилация.

Устройството е агрегат за твърдо гориво с принудителна вентилация

 1. Система за контрол и регулиране на температурата... Не е тайна, че всяко горене е просто невъзможно без подаване на въздух. И също така трябва да се отбележи, че интензивността на горенето зависи само от интензивността на подаването на въздух в пещта. А устройството на котлите на твърдо гориво включва регулиране на подаването на въздух с помощта на механични амортисьори и амортисьори. Такава система за управление е много проста и надеждна - амортисьорът е здраво свързан със специален регулатор. Ако температурата се повиши твърде високо, стените на регулатора се разширяват и амортисьорът се спуска, като по този начин се намалява подаването на въздух към пещта. Когато регулаторът се охлади, настъпва обратният процес - амортисьорът се издига, като по този начин увеличава подаването на въздух и в резултат на това интензивността на горенето. Разбира се, този метод може да изглежда много примитивен и остарял. Той обаче е и най-ефективен, поради което се използва в много модели котли за отопление на твърдо гориво. В допълнение, тя все още няма конкуренти, тъй като работата на такъв механизъм не изисква електричество, което струва много пари.

Класификации

Съвременната схема за отопление с котел на твърдо гориво може да включва както най-простите едноконтурни устройства, така и най-мощните високопроизводителни и многофункционални устройства. Нека да видим на какви класификации са разделени котлите на твърдо гориво.

По материал на производство:

 1. Стоманени инертни материали... По-евтини от чугунените им аналози, по-лесни за поддръжка и много по-лесни за почистване със собствените си ръце. Но те са много взискателни към температурата в обратната тръба на отоплителната система (най-малко + 60 ° C). Следователно, те трябва да инсталират специални клапани, които поддържат необходимата температура на връщане (т.е. гореща вода се смесва във връщащия тръбопровод от захранващия тръбопровод).

Стоманен модел Logano S121

 1. Чугунените модули са издръжливи, но за тях е по-трудно да се грижи. Препоръчва се закупуването на котли на твърдо гориво, изработени от чугун, в случаите, когато се очаква постоянното им постоянно използване.И няма смисъл да купувате супер надежден чугунен агрегат само за спешни случаи. По-евтин стоманен котел може да се справи с това.

Чугунен модел SIME SOLIDA 4

По вида на използваното гориво:

 1. Дърва за огрев, торф, отпадъци от дървообработването, техните производни под формата на специални брикети;

Дневници

 1. Въглища;

Въглища

 1. Пелети (представляват гранули, получени в резултат на обработката на дърво, смола, борови иглички и други органични материали);

Пелети

 1. Днес има модели, които работят абсолютно на всички видове твърди горива.

Чрез метод за пренос на топлина:

 1. Въздух;
 2. Пара;
 3. Вода (най-популярна).

По принципа на изгаряне на горивото:

 1. Традиционен (смятаме, че тук не трябва да се обяснява нищо).
 2. Дългото изгаряне е последната иновация в отоплителните технологии. Дълго горещите котли на твърдо гориво представляват вертикална удължена горивна камера, около която е разположен съд с вода. Изгарянето в такава камера се извършва не отдолу нагоре, а отгоре надолу (можете да сравните този процес с изгаряне на свещ). Благодарение на такава система се постига пълно изгаряне на горивото, увеличава се времето за горене на една отметка (до 7 дни), стабилна и висока температура на охлаждащата течност и прилична ефективност.

Устройство за непрекъснато горене Стопува 7

За безпроблемната и безопасна работа на такива агрегати те са оборудвани с вентилатор за аварийно гасене, предпазен клапан и циркулационна помпа за отопление.

Внимание! Котлите с продължително изгаряне са автоматизирани, поради което се нуждаят от електричество. И между другото, инструкцията за това как да управлявате тези устройства е съвсем проста и дори дете може да го разбере.

 1. Пелети - т.е. функциониращи върху специални пелети. Всъщност те се състоят от самия котел, автоматична система за подаване на пелети и бункер. Електронна система за управление проверява наличието на гориво в горивната камера и ако го няма, тогава включва механизма за подаване на пелети от бункера. Доста удобно, но отново летливо решение.

Сладък модел на пелети

 1. Пиролиза (генериране на газ). Уникалността на този тип котли на твърдо гориво се крие във факта, че освен енергията на изгаряне на твърдото гориво, те използват и топлинното отделяне на газове, които се образуват при изгарянето на твърдо гориво. В резултат на това много повече топлинна енергия се генерира от минималния обем гориво, което означава, че ефективността на блока се увеличава и неговите екологични характеристики се подобряват.

Апарат за пиролиза

Автоматизация на котела

Разбира се, модерното отоплително оборудване трябва да бъде не само икономично и лесно за използване, но и безопасно. В крайна сметка природният газ е взривоопасно гориво, за съжаление. В това отношение котлите Keber също са спечелили сравнително добри отзиви от потребителите.

LLC "Търговска къща" Звезда-Стрела "" оборудва котлите, доставени на пазара с изпитаното във времето автоматично оборудване "Arbat". Като цяло устройствата от тази марка осигуряват пет нива на защита. Така например, в случай на спад на налягането в газопровода, котлите Keber автоматично се изключват.

инструкция за газови котли keber

По желание потребителите могат да поръчат и от производителя на това оборудване и пълния му комплект с още по-надеждна скъпа италианска автоматизация EUROSIT. Агрегатите от този тип могат да се експлоатират практически без никаква намеса на собствениците на къщата или персонала в производството.

Кой котел да изберем?

С нарастващата популярност на крайградските жилища, все повече хора са изправени пред въпроса за автономното отопление. Тази статия ще ви помогне да разберете видовете котелно оборудване (част 1) и да изберете най-добрия вариант (част 2).

Част 1.

При избора на оборудване за отопление, на първо място, те се отблъскват от площта на отопляемото помещение, условията на работа (климат, топлинни загуби на помещението), наличния вид гориво и необходимостта от захранване с топла вода. В зависимост от тези параметри се използват или електрически котли, или котли на твърд, течен или природен газ. Тъй като е много скъпо да отоплявате къща с площ от 80 - 100 квадратни метра с електричество и рядко някой има възможност да захранва газопровод, предпочитание обикновено се дава на котлите на твърдо гориво.

И така, нека видим как се различават котлите на твърдо гориво с различен дизайн. Първо, за видовете котли:

Класически опция за директно изгаряне, най-често срещаната и достъпна. Избира се, когато цената е приоритет, когато има достъп до евтини дърва за огрев или въглища и когато можете да жертвате лекотата на използване и собственото си време, тъй като ефективността на такива котли е сравнително ниска и горивото бързо изгаря. В резултат на това за постоянно отопление през зимата ще трябва да правите до 6-8 раздели на гориво на ден. Такива котли се използват най-добре за летни вили и селски къщи без постоянно пребиваване, промишлени помещения, за предпочитане с отделно котелно помещение, тъй като ще са необходими много гориво.

Котел за пиролиза Еволюцията на класическия котел. Структурно е много по-сложно (дизайнът може да се различава значително за различните производители), но в същото време е много по-ефективен! Котлите от този тип имат ефективност от около 80% и продължителността на горенето на един раздел гориво (а това са същите дърва за огрев и въглища) може да бъде до 10 часа. Ясно е, че това значително увеличава комфорта при използване за ежедневно отопление. Как се постигат тези показатели? Пиролизният котел има две горивни камери. Горивото се зарежда в едно, където при недостиг на кислород то тлее, отделяйки газ, който след това следва във втората камера, преминава през специални дюзи, смесва се с въздух и изгаря, загрявайки тръбите и стените на топлообменника. По този начин запасът от горими вещества в горивото се изразходва по-ефективно и горивото изгаря почти напълно. Единственият нюанс, който трябва да се има предвид, е съдържанието на влага в дървото. За пиролизните котли тази цифра не трябва да надвишава 20%, тъй като много мокрите и влажни дърва за огрев изгарят с много по-ниска ефективност и не позволяват на котела да премине към нормално горене. При правилна инсталация и правилна работа пиролизният котел е много по-ефективен от класическия.

Котел на пелети... Като цяло това е най-обикновеният котел, но оборудван с допълнителна горивна камера (горелка), захранващ механизъм и резервоар за съхранение на гориво. Самите пелети са вид гориво под формата на малки гранули от пресовани дървени стърготини и други дървообработващи отпадъци. Котел, оборудван с такава система, има редица безусловни предимства: + много малка топлинна инерция. Малкият обем на горивната камера изгаря много малко количество гориво за единица време. Ако спрете да го подавате, генерирането на топлина ще спре достатъчно бързо (минимизира вероятността от кипене и повреда на тръбопроводите). + висока ефективност, тъй като горивото изгаря в малка камера при постоянно висока температура и изгаря почти напълно. + отлична автономност. Над горивната камера е монтиран контейнер (бункер) с голям запас от пелети, които постепенно навлизат в горивната камера. Такава система може да работи без човешка намеса за доста дълго време в автоматичен режим, в зависимост от производителя и модела, до 7 дни. Разбира се, с всички предимства има и недостатъци и основният е, разбира се, цената. Освен това цената както за оборудване, така и за гориво.

Всички горепосочени котли могат да бъдат стомана изцяло заварени и излято желязо... Стоманените котли са относително евтини; в случай на повреди, течове, те могат да бъдат ремонтирани. Склонни са към корозия (в преходни режими на работа). Чугунният котел е много по-здрав от стоманения и не корозира. Това е плюс. Но от друга страна, поради своята здравина, чугунът е много крехък и се страхува от внезапни промени в температурата. Това е минус. Такъв котел е строго противопоказан за прегряване, рязко охлаждане и т.н. Това означава, че изисква повишено внимание и точност по време на работа. Освен това чугунните котли са много тежки и в някои случаи може да се наложи полагане на собствени основи.

Котли с продължително горене... В интернет можете да намерите много статии по тази тема, където пиролизните котли и котлите с голяма вертикална пещ също се наричат ​​котли с продължително горене. Въпреки че няма отделен тип като котел с дълго изгаряне, но обикновено това се разбира като котли с голям обем зареждане с гориво и контролиран процес на горене, отгоре надолу (така наречените горни котли за горене). Тази конструкция дава възможност значително да се увеличи времето на горене на една горивна вложка, въпреки че количеството на генерираната топлина не се увеличава и работата на такъв котел има свои специфики. Например, след зареждане на горивото и стартиране на процеса на горене, вече не можете да "хвърляте" в процеса, докато вече изложеното гориво не изгори. Размерите на самия агрегат са много големи в сравнение с пиролизните котли със сходни опции за мощност при сравнима цена и време на горене.

Всички видове котли също могат да бъдат оборудвани автоматизация на управлението, което ви позволява да изгаряте гориво по-ефективно и увеличава комфорта при използване на цялата система. Автоматизацията прецизно дозира въздуха, подаван в горивната камера, поддържайки оптимален режим на горене, следи температурата, предпазва системата от повреди и спестява енергия поради рационалното използване на помпите. Също така, автоматичното управление ви позволява удобно да контролирате работата на веригата за БГВ, ако има такава. Това е наистина модерно и ефективно решение в повечето случаи, с изключение на ситуации с прекъсване на електрозахранването или пълна липса на такова.

Част 2.

Разгледахме основните видове котли, сега ще разберем как да изберем най-добрия вариант от тях.

Разбира се, трябва да започнете със силата на оборудването. Мощността се изчислява от площта на отопляемото помещение, височината на таваните и очакваните топлинни загуби. Тук е важно да се има предвид, че е необходимо да се вземе резерв на мощност от поне 20%. Защо е необходимо това?

Първо, котелът за продължителна и безпроблемна работа не трябва да работи в ограничаващи режими. Ако имате достатъчен резерв на мощност, тогава операцията се извършва в щадящ режим и оборудването ще продължи много по-дълго.

На второ място, за компенсиране на топлинните загуби (особено на север).

Трето, експлоатацията на по-мощен котел с твърдо гориво, който не е с пълна мощност, ще увеличи времето за работа на един раздел на горивото.

Най-добре е да се направи запас от 50%. Например, за отопление на къща с жилищна площ от 200 кв. м. трябва да изберете котел с мощност 30 kW.

Към днешна дата котлите от всички горепосочени видове се произвеждат в огромен брой и в различни ценови диапазони. Как да разберем кой производител и коя гама модели са достойни за внимание? За да разберете това, трябва внимателно да проучите характеристиките на оборудването от различни производители и да сравните ключовите параметри.

На първо място, това е марка и дебелина на използваната стомана... Това са термоустойчиви класове като 09g2s, XH78T, котелна стомана 20K и много чужди аналози, като P265GH, P295GH, 16Mo45, 13CrMo45, 10CrMo910. Дебелината на използваната стомана обикновено зависи от мощността на котела и неговите размери. Така че за котли до 100 kW това е 5 мм. Можете да направите по-малко, но тогава трайността на такъв котел ще бъде под въпрос. За котли от 100 до 120 kW - 6 мм, от 150 kW - 8 мм. Друга важна характеристика е размер на горивната камера (пещи). Със същата мощност този параметър може да се различава значително. Лесно е да се досетите, че по-големият размер на пещта ви позволява да зареждате повече гориво, да използвате например големи дърва за огрев. Форма и конфигурация на водна риза, водно съдържание на вътрешните прегради, предната стена на котела. Колкото повече са пълните с вода вътрешни елементи и колкото по-дълъг е пътят на горещите продукти от горенето вътре в котела, толкова повече топлина ще получи охлаждащата течност.Колкото по-висока е ефективността на системата. Напълнената с вода предна стена предпазва предната част на котела от нагряване. Тегло... Характеристика, по която индиректно може да се съди за потребителските качества. Колкото по-голяма е масата, съответно повече метал е изразходван за производството на котела, толкова по-вероятно е самата единица да бъде направена по-задълбочено. От два котла с еднаква мощност, но с различна маса, за предпочитане е по-тежкият. Разбира се, не трябва да сравнявате стоманени котли с чугун и котли, използващи различни технологии в този параметър. Обем на водата в котела... Тук всичко е просто - колкото повече вода, толкова по-малко шансове котелът ще заври. При по-голям обем на водната риза котелът работи по-гладко.

Всички тези характеристики обикновено могат да бъдат намерени в техническия лист за котела, който може да се види на уебсайта на производителя или регионалния дилър.

Това са основните параметри, които трябва да се вземат предвид при избора на котел, въз основа на тях можете да изберете и сравните опции, които са близки по цена и мощност. Освен това има още няколко нюанса, на които си струва да се обърне внимание: + изолация на вратата на камината (трябва да бъде с високо качество, за да се избегне деформация на метала) + закрепване на вратата (в идеалния случай сгъваемо, за да се коригира провисването след продължителна работа) + демпфер на портата (колкото по-дебел е металът, толкова по-добре, толкова по-дълго ще издържи) + чекмедже за пепел (колкото по-голямо, толкова по-удобно е да се използва) + размери на ревизионните прозорци (колкото по-голямо, толкова по-удобно е да се поддържа котел) + подвижни струи (за пиролизни котли - отново е удобно да се почиства, лесно да се замени при изгаряне) + размери на бункера за пелети (за пелетни котли, колкото по-голям е бункерът, толкова по-висока е автономността)

Също така в много котли днес можете да намерите вградени електрически нагревателни елементи. Това изглежда като плюс за купувача, но в действителност такова решение е неефективно и ще бъде подходящо само за много малка стая. Ако има нужда да се използва допълнително електричество за отопление, тогава е много по-ефективно да се използва електрическо в двойка с котел на твърдо гориво в една система. Такава система със сигурност е по-скъпа при покупка, но в дългосрочен план се изплаща.

инсталира и обслужва котли на твърдо гориво на северозапад от повече от 5 години. Нашият опит ни позволява правилно да подберем оборудването и конфигурацията на отоплителната система, така че системата да работи ефективно и надеждно. Освен това компанията се интересува от положителни отзиви на клиентите и извършва годишен мониторинг на инсталираното оборудване през целия си експлоатационен живот.

Технически характеристики на примера на модел 12.5

По този начин използването на котли Keber е доста безопасно и удобно. Отличните характеристики на това оборудване се осигуряват, разбира се, на първо място, от добре обмисления му дизайн. Газовият котел "Keber 12.5" например има следните технически характеристики:

 • мощност - 12,5 kW;
 • Ефективност - най-малко 85%;
 • управление - механично;
 • разход на газ - 1,62 м3 / ч;
 • обща отоплителна площ - приблизително 125 м2;
 • максимално налягане на водата в отоплителната система - 3 бара;
 • тегло - 39 кг;
 • гарантирано време на работа - 22 000 часа

Този подов едноконтурен котел има отворена горивна камера. Този модерен модел принадлежи към групата на нелетливото оборудване.

газов котел keber 12 5

Спецификации и устройство

Котлите Keber се отличават с надежден монтаж и дълъг експлоатационен живот. Производителят дава 15-годишна гаранция. Също така агрегатите от тази марка се характеризират с висока ефективност.

Пълният комплект на устройството за газови котли Keber включва газови горелки, благодарение на които се осигурява:

 • стабилно нагряване на охлаждащата течност;
 • най-пълно изгаряне на гориво.

Освен това тези елементи се отличават с високи антикорозионни свойства.

Поради факта, че котлите Keber имат газови горелки, размерът на техните горивни камери е по-малък от този на подобни отоплителни устройства, произведени от други производители. Благодарение на специалния дизайн на автоматиката Danko, горивото гори възможно най-ефективно, дори ако пламъкът достигне височина от 7 см.

Дюзата Danko е сертифициран дизайн, който по нищо не отстъпва на европейските аналози по качество.

В пакета е включена и автоматизацията Arbat, която отговаря за регулирането на работата на отоплителното оборудване и неговата безопасност. Има пет нива на защита. Когато налягането във водоснабдителната или газоснабдителната система падне, уредът ще се изключи сам. Дизайнът на автоматиката е прост, което има положителен ефект върху нейната надеждност, а в случай на неизправност, ремонтът ще бъде прост.

Струва си да се каже, че ако желаят, потребителите могат да поръчат модел от производителя на котел Keber с по-скъпа, но в същото време по-надеждна и висококачествена италианска автоматизация Eurosit. Такива единици могат да работят практически без намеса на трета страна.

Можете да прочетете за видовете автоматизация за газови котли тук.

Асортиментът на компанията, която произвежда котли Keber, включва богат избор от модели с различна мощност: 10, 12,5, 16, 20 kW и др.

Помислете за техническите характеристики на устройството, като използвате примера на модела Keber 12.5:

 • вид изпълнение - етаж;
 • горивна камера - отворена;
 • мощност - 12,5 kW;
 • Ефективност - от 85%;
 • механично управление;
 • разход на газ - 1,62 m³;
 • тегло - 39 кг;
 • отопляема площ - 125²;
 • максималното налягане на водата в отоплителната система е 3 бара.

Газов енергонезависим котел KS-G Keber 12.5 с автоматизация EUROSIT

Мнение на потребителите

Въпреки факта, че котлите Keber са една от най-евтините марки отоплително оборудване в Русия днес, те са спечелили доста добри отзиви от потребителите. За полюсите на тези единици собствениците на къщи и апартаменти се отнасят предимно към безупречната си работа. През първите няколко години котлите от тази марка обикновено не изискват никаква специална поддръжка. Някои проблеми с тяхната работа сред собствениците на селски къщи могат да започнат да възникват, съдейки по прегледите, само около 5-7 години след инсталирането. По това време се препоръчва почистването на котела Keber веднъж закупен от варовик. Това се дължи преди всичко на факта, че водата на територията на Русия в повечето региони, за съжаление, е доста твърда.

По този начин отзивите за газовите котли Keber в мрежата са предимно положителни. Единственото нещо е, че понякога собствениците на селски къщи все още критикуват работата на домашната автоматизация на тези модели. Случва се след няколко години работа, например, работата на функцията за включване да се влоши в котлите Keber. Горелките се запалват в тях само известно време след натискане на бутона "Старт".

Как да настроите отоплителната система след стартиране на котела

За да настроим отоплителната система, трябва да извършим малки манипулации с управляващите клапани. Факт е, че почти всички вериги имат един малък недостатък - последните батерии от котела, като правило, нямат достатъчно топлинна енергия. Той просто не достига там в необходимия обем и ще трябва да премахнем този недостатък, като разпределим равномерно подаването на топла вода между всички отоплителни устройства.

Не е трудно - регулиращите клапани на първите две или три батерии трябва да се завинтват малко. Ако отидете от котела, тогава кранът на първата батерия се усуква наполовина, вторият е малко по-малко, а третият е още по-малко. Тук ще трябва да експериментирате - може да отнеме няколко дни, за да постигнете равномерно нагряване на всички батерии. Но това вече няма значение, защото като цяло отоплителната система работи нормално, а къщата е топла.

Ето как, без да полагате усилия, се извършва първото пускане на котела и настройката на отоплителната система. Както можете да видите, в това няма нищо сложно и парите, които представителите на сервизните центрове взимат за това, не си заслужават. По-добре ги похарчете за закупуване на електронна система за контрол на стайната температура - този програмист ще намали консумацията на енергия на стенния отоплителен котел!

Да, да, точно това си помислихте ... Прекрасна поредица от компютърни (и по-късно и не само ...) книги, прости и разбираеми, което беше много полезно за мнозина.

Новият ви дом честно се грижи за вас през цялата зима. Спасен от лошо време, защитен от валежи, вятър, студ ... Но сега слънцето се затопли, отдавна пътеката беше изчезнала от зимни снежни преспи. Може. Време е да изключите отоплението в къщата. Но като? В котелното има толкова много от всичко, че можете да отваряте, затваряте, превключвате, изключвате ... Точно там, почти като пилот на самолет :-) Какво да правя? Потърсете по-скоро телефоните на „онези момчета“, които поставят бойлера и ги извикайте за помощ? О, не. Това не е нашият избор. Ако част от живота ви е вашата собствена къща и ако къщата ви не е част от вилно селище, ще трябва да бъдете себе си и електротехник и водопроводчик и много други ... със собствения си дом. И така, обратно към нашия проблем. Лятото чука на вратата. Топлина навън. Необходимо е да изключите отоплението в частна къща. Но като? На първо място, ние определяме какъв котел имаме в нашата къща. Това може да стане например просто като се разгледат документите, които са за този котел. Ако котелът е двуконтурен, тогава всичко ще бъде съвсем просто - просто трябва да го превключите в положение "лято". Какво точно трябва да се натисне и обърне за това - прочетете инструкциите за вашия бойлер - там всичко е написано просто и ясно. (За справка. Двуконтурният котел работи нещо подобно - отоплителната среда гори в кръг по тръбите и радиаторите и "гледа" температурата на охлаждащата течност - ако тя стане по-малка от собственика (или температурния сензор) посочен, той запалва газа и го загрява. Ако собственикът на двуконтурния котел е включил топла вода - котелът "спира" да се грижи за температурата на охлаждащата течност във вашата отоплителна система и посвещава всичките си усилия само на една задача - да загрее студена вода, за да стане гореща и да я даде на собственика. улицата е мразовита, а собственикът на двуконтурния котел час по час източва топлата вода от крана - рискува да замрази цялото семейство. приоритет на захранването с топла вода е умело нареченото това поведение на двуконтурен котел.) Съвсем друг въпрос е за онези собственици, които имат едноконтурен котел. Ще ви кажа ужасна тайна - едноконтурният котел има само една верига :-) Вътре в едноконтурния котел просто няма отделна верига, която да е заета само с отопление и която просто може да бъде изключена за лятото. Но как се прави така, че едноконтурният котел, имащ вътре в себе си един-единствен кръг за циркулация на охлаждащата течност, все пак успява (и много по-ефективно от двуконтурния, с неговия мизантропен „приоритет на подаването на топла вода“) да задвижва гореща охлаждаща течност както през отоплителната система, така и чрез системата за подаване на топла вода? Просто е. Да, вътре в едноконтурен котел има една единична верига, но извън котела, чрез система от външни тръби, клапани, циркулационни помпи и т.н., от този можете да създадете толкова различни вериги, колкото искате. Е, точно всичко. Представете си, тук охлаждащата течност, загрята от пламъка на котела, преминава през тръбите - по единствения кръг, който има едноконтурният котел. Той пусна горещи тръби, обиколи всички радиатори, даде цялата си топлина на къщата, пусна студения обратно в едноконтурния си котел, затопли се, изтича отново.Той тича и тича в същия кръг ... Как да "отщипвам" парче от този поток, циркулиращо през отоплителната система, за да не само затопля къщата, но и да затопля водата с този "отцепен поток" ? Да, ясно е как. Много просто. Нарязахме тройник в отоплителния кръг. Това е всичко, сега охлаждащата течност, достигнала тройника, ще се раздели в две посоки - един поток, както и преди, ще минава през отоплителните батерии - за да отдаде топлината си на къщата, а вторият поток ще попадне в топла вода система. Uf. Е, накрая стигнахме до системата за топло водоснабдяване на едноконтурен котел. Но всъщност почти няма какво да се каже за това ... Здрав варел, в който през тръбите тече студена вода, а вътре в този варел има тръба „спирала - серпентина“, през която „прищипва“ част от горещата охлаждаща течност на разстояние "от нас работи. Това всъщност е всичко. Гореща охлаждаща течност, която тече отново и отново във варел с вода, издава и отделя топлината си на тази вода - опитвайки се да загрее водата до температурата на охлаждащата течност. Този „магически варел“ в системата за водоснабдяване с топла вода се нарича котел за непряко отопление (или по-просто „бойлер вода-вода“). И това е всичко, отоплителната система, системата за подаване на топла вода ... Котел и тръби и радиатори, но сега, сега има този бойлер вода-вода. Цялата система, или какво? Е, почти ... Ето, в края на краищата, у дома имаме с вас, как да го кажем ..., е, "те не са малки." Обикновено е трудно за топлоносителя да се втурне около тези безкрайни и, като правило, много дълги кръгове - докато не изтичате от котелното до най-отдалеченото помещение ... но все пак трябва да бягате обратно към котела, за да „затоплите нагоре "... но няма сила ... За да помогнат на охлаждащата течност, електрическите циркулационни помпи се врязват в тръбите. Включих такава помпа и тази "като такси" движи охлаждащата течност през тръбата. Такава циркулационна помпа също стои в същия отоплителен кръг (където, докато тройникът не е бил вкаран, охлаждащата течност работи самостоятелно) и такава циркулационна помпа стои в тръбата на онзи "притиснат" поток, който тече в котела. В допълнение, в тези системи за отопление и водоснабдяване има "групи за сигурност", разширителни резервоари, много са много (често зависи от фантазията на онези момчета, които поставят тези системи в къщата :-) кранове, и нещо друго това не е за тази тема ... Така че. Засега всичко е елементарно просто. Едноконтурният котел работи и отоплява къщата и загрява водата и най-важното е, че вече знаем как го прави. След малко размисъл разбираме, че самият котел не може да се изключи за лятото - необходимо е да се загрее охлаждащата течност в „притиснат“ поток, в противен случай водата в котела не може да се нагрее. Това означава, че за да изключите само циркулацията на охлаждащата течност през тръбите и радиаторите на отоплителната система за лятото, просто трябва да ги изключите с клапан - така че потърсете и затворете такъв клапан на основния си дебел тръба, която се изкачва от котела - погледнете някъде над "щипка в котела" Tee), докато клапанът, който откриете, че стои веднага след "изтръгване на тройника, но не на основната дебела тръба, която се изкачва нагоре, а на страничния му клон (този клапан определя много или малко за „изскубване“ в котела) - напротив, трябва да е напълно отворен за лятото. Всичко. Сега циркулацията по отоплителния кръг е изключена и къщата вече не се отоплява. Циркулацията по веригата за подаване на топла вода е напълно отворена, което означава, че през лятото в къщата има топла вода. След като сте определили къде и какъв клапан сте инсталирали и след като сте преминали от зима на лято - не бъдете мързеливи, запишете го подробно в собствената си „домашна книга“ - повярвайте ми, ще го използвате повече от веднъж. .

Има някои важни нюанси на работата на едноконтурен котел за "къса", като правило, верига за захранване с топла вода, но аз ще говоря за това в следващата ми статия.

Има огромен брой възможности за отопление на жилищни и нежилищни помещения.По-специално се използват и газови котли поради разумна цена, високо ниво на безопасност и голям брой видове. Правилата обаче трябва да се спазват. Особено знайте как да включите газов котел, когато го използвате за първи път.

Газови котли "Keber": инструкция

Отоплителното оборудване от тази марка, както и всяка друга подобна, може да бъде инсталирано само от лицензирани специалисти. Преди да стартирате в котела, всички връзки трябва да бъдат проверени за херметичност.

неизправности на газови котли Keber

Инструкциите за включване на запалителната глава на Keber са както следва:

 • завъртете дръжката за управление обратно на часовниковата стрелка до иконата за запалване;
 • без да освобождавате дръжката, натиснете бутона за пиезо запалване (трябва да се появи горелка);
 • освободете дръжката 20-30 секунди след натискане на бутона;
 • проверете за наличие на пламък на запалителната глава.

Както можете да видите, инструкциите за работа на газовите котли Keber са доста прости. Ако след изпълнението на горните стъпки няма пламък, всичките четири операции просто трябва да бъдат повторени. В този случай е необходимо да се увеличи времето на задържане на дръжката.

газов котел кебер ръководство с инструкции

Възможни неизправности на оборудването

Както всяко друго оборудване, подовите газови котли "Keber", разбира се, понякога могат да се развалят. Най-често собствениците на селски къщи с това оборудване имат следните проблеми:

 • нестабилна работа на запалителя;
 • изключване на горелката известно време след началото на работата;
 • липса на подаване на гориво към инжекторите.

В първия случай причината за неизправност в газовия котел Keber може да е запушена дюза. Също така, понякога запалителят е нестабилен, просто поради факта, че измервателният уред не пропуска достатъчно количество газ в системата. За да коригира ситуацията, собственикът на селска къща, съответно, трябва или да почисти струята, или да регулира правилно работата на оборудването за наблюдение.

Може да има много причини за изключването на горелката след започване на работа. Но най-често това се случва поради повреда на сензора за тяга. Едва ли ще можете сами да отстраните такава неизправност. Само специалист, повикан в къщата, може да се справи с него.

неизправност на кебер на газов котел

Ако подаването на газ към инжекторите в модела, оборудван със системата за сигурност Arbat, е спряло, тогава най-вероятно стеблото е заседнало в средната част на структурата му. За да отстраните тази неизправност в газовия котел Keber, в този случай трябва да капнете малко машинно масло в устройството. След това не забравяйте да проверите уреда за течове на газ.

Как да премахнете въздушните джобове?

Не е достатъчно просто да свържете системата, като я напълните с вода. Няма да работи или ефективността му ще стане изключително ниска. За да извършите пълноценно първо пускане на оборудването, е необходимо да освободите целия въздух, който се е натрупал в системата от системата. Съвременният газов котел може да има специална система за автоматично обезвъздушаване при пълнене, но ефективността на такива системи е ниска. Това означава, че по време на свързването е необходимо ръчно изчистване на въздуха от основната и други системи. Само тогава може да се извърши изстрелването.

Отстраняването на въздушните тапи по време на свързването се извършва не само при циркулационната помпа, котела, но и във всички отоплителни радиатори. В този случай се препоръчва процесът да започне с радиаторите. Специално за това те са оборудвани с така наречените кранове на Маевски, които просто трябва да отворите, като замените леген под тях. Отначало ще се чуе леко свистене - това е въздухът, който постепенно напуска системата. Ако щепселите бъдат отстранени, тогава водата започва да тече. Ако батериите са освободени от въздушни маси, крановете трябва да бъдат затворени. Такава проста процедура се извършва с всеки радиатор, от който е задължително да се провери и да се изчистят щепселите.Когато въздухът се отстрани от всички радиатори, иглата на манометъра ще се настрои на желаната стойност. Преди да се включи газовият котел, е необходимо да се добави охлаждаща течност към системата, т.е.да се захранва с течност.

След това е необходимо да се премахнат напълно всички въздушни тапи от циркулационната помпа, което изисква разглобяване на някои части на котела. Тази работа е проста, просто трябва да премахнете предния панел на котела, след това да намерите цилиндрична част, която има капак в средата на корпуса, върху него има слот за отвертка. Котелът трябва да бъде стартиран, тоест захранване, настройте управлението на отоплението в необходимото работно положение. След това ще се чуе слабо бръмчене - това ще стартира циркулационната помпа. Можете да чуете буболене и други звуци. С помощта на отвертка капакът в намерената част трябва леко да се развие, това трябва да се направи, докато водата тече. Веднага след като течността започне да се просмуква, капачката трябва да се завинтва обратно. Тази процедура се изисква да се извърши 2-3 пъти, след което въздушните ключалки напълно ще напуснат системата, а звуците и буболенето ще изчезнат, помпата ще започне да работи тихо. Веднага след това електрическото запалване на оборудването ще работи, газовият котел ще започне да работи самостоятелно.

Налягането в отоплителната система трябва да бъде изравнено чрез добавяне на вода до необходимото ниво. Системата постепенно се загрява, започва да влиза в нормалния режим на работа. Свързването и първото пускане за всяко отоплително оборудване е сложен и взискателен процес. Колко ефективно ще бъде отоплението, зависи от правилната подготовка, пускане и настройка на системата.

В последната статия, за която говорихме, но освен това, важен момент е и нейното стартиране. За да се извърши първото пускане на котела, не е необходимо да се канят специалисти от сервизния център. Преценете сами, това условие, при което чисто нов котел се поставя на "безплатно" гаранционно обслужване, не си струва нищожна сума - така или иначе в бъдеще, ако възникне повреда, ще трябва да платите както за резервни части, така и за за работата на майстора.

И така, за какъв безплатен гаранционен ремонт можем да говорим? Освен това, за пускане на котел за първи път

ще бъдете таксувани и доста голяма такса, мотивирайки я с въвеждане в експлоатация. Не искате да си хабите парите? След това четем и научаваме как самостоятелно да стартираме котела и да отстраним грешките в работата на отоплителната система, особено след като не е трудно.

Първоначалният етап, който включва първото стартиране на котела, е пълненето с вода. Мисля, че определено ще се справите с тази задача без външна помощ. Поглеждаме под котела, където всички комуникационни тръби са свързани и намираме там нещо, наподобяващо кран - може да бъде направено под формата на агне, което ни е познато, или може да е флаг или просто въртящ се щифт Във всеки случай е трудно да не го разпознаете, но в този случай местоположението му може да бъде определено чрез разглеждане на инструкциите за котелното оборудване.

Намерих го? Бавно го отваряме, събираме вода в системата и изчакваме индикаторът за налягане на котела да достигне 3,0 атм и докато системата се набира, отиваме и оглеждаме през всички тръби и батерии за течове. И по пътя веднага ги елиминираме - затягаме гайките и затваряме отворените кранове на Маевски.

След като налягането в системата достигне 3 атм., Изключваме крана за грим, преминаваме през всички батерии една по една и с помощта на крана на Маевски изпускаме въздух от тях. Връщаме се отново в котела и добавяме вода към системата, докато индикаторът за налягане на котела покаже 2-2,5 атм.

Е, системата е завършена, можете да започнете директно стартиране на газов котел или електрически, по принцип няма разлика в процеса на стартирането им. За да направите това, ще трябва да разглобите малко котела - не се страхувайте, така или иначе, ние няма да се изкачим там, където нещо може да се счупи.Нашата задача е да стигнем до циркулационната помпа - именно той, или по-скоро натрупаният в него въздух, е причината да не включим котелното оборудване при първото стартиране.

Местоположението на тази помпа е лесно да се види - това е цилиндър, разположен с края си към нас, в центъра на който има широк винт с прорез за отвертка. Това е винтът, от който се нуждаем.

Намерихте този препъни камък? След това можете да включите котела и да настроите необходимите лостове в работно положение - от този момент това се случва първо пускане на котела

... Веднага след като котелът получи енергията си, циркулационната помпа ще се включи и електрониката ще направи напразни опити да включи останалото оборудване. В този момент няма нужда да бързате, бавно развийте централния винт на циркулационната помпа и освободете въздуха от него.

Щом водата изтече изпод винта, ние бързо я затваряме и спокойно наблюдаваме шумната работа на котела. Сега електронният клапан за подаване на газ ще се отвори, електронното запалване ще работи и котелът ще стартира. Той ще изгърми, изсумтява, ще издаде някакви неразбираеми звуци, но това е нормално - котелът просто изтласква въздух, увиснал на места от отоплителната система. Дизайнът на котелното оборудване включва така наречения разширителен резервоар, който е оборудван с автоматичен клапан за освобождаване на въздуха - чрез него се отстранява останалият въздух.

След няколко минути, когато работата на котела се стабилизира и бълбукащите звуци отшумят, проверяваме налягането в системата и при необходимост довеждаме стойността му до 2-2,5 атм. Чрез отваряне на клапана за подаване на вода към системата. Първоначално, докато отоплението е само по-добро, системата може да се попълва с вода няколко пъти - периодично ще трябва да проверявате показанията на манометъра и ако е необходимо да попълвате обема на водата в системата.

Е, разбрахме как да стартираме отоплителния котел, оборудването работи добре, батериите започват да се затоплят - време е да започнете да отстранявате грешки в цялата система.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни