Газопомпен агрегат и оползотворяване на бензиновите пари от резервоара за газ

Дата на публикуване: 13 септември 2020 г. Категория: Автомобили.

Адсорберът (често наричан абсорбер) е един от компонентите на автомобила, който е отговорен за абсорбирането и неутрализирането на бензиновите пари, напускащи резервоара. Много собственици на автомобили смятат, че това е напълно ненужно устройство, което създава само ненужни проблеми, затова често го премахват изобщо.

Адсорбер в колата

Въпреки това, повишената консумация на бензин и други проблеми при работата на системата, като правило, възникват само ако абсорбиращият клапан се повреди. Ето защо, преди безмилостно да премахнете този възел, ще бъде полезно да научите малко повече за характеристиките на неговата работа и процедурата за смяна на устройството.

За какво се използва адсорберът?

По време на работата на двигателя на автомобила бензинът се загрява леко, отделяйки много летливи изпарения. Образуването им се засилва от вибрациите на движещо се превозно средство. Ако превозното средство не предвижда система за неутрализиране на вредните пари и е инсталирана примитивна вентилация, тогава формациите просто се извеждат на улицата през специални отвори.

Тази картина се наблюдава при почти всички стари карбураторни автомобили (поради което колата често миришеше неприятно на бензин), преди да се появи екологичният стандарт EURO-2, който контролира нивото на вредните изпарения в атмосферата. Днес всеки автомобил трябва да бъде оборудван с подходяща система за филтриране, за да отговаря на стандартите. Като правило най-простият от тях е адсорберът.

Подмяна на адсорбера

Можете да замените адсорбера с VAZ 2110 без никакви затруднения. Достатъчно е да проучите нейните закрепващи и свързващи маркучи към него. Покупката на нов адсорбер е минимална инвестиция. Изключваме маркучите и тръбите един по един (за начало можете да ги маркирате с флумастер или цветна лента), отстраняваме стария адсорбер, инсталираме нов. След това в същия ред свързваме маркучите и тръбите. Вниманието към вашата кола винаги е оправдано: навременната подмяна на адсорбера ще ви помогне да намалите разхода на гориво, да намалите риска от повреди в горивната система и да осигурите безопасност за вас и вашите пътници.

Какво представлява адсорбер VAZ 2114 и с каква цел е инсталиран на автомобил? И си струва да си припомним такова нещо като европейските стандарти за токсичност на автомобилите. Всяка година те стават по-твърди, по пътищата се пускат само онези автомобили, които отделят в атмосферата допустимото количество вредни вещества. Някой ще каже, че Европа е малка и тя наистина се нуждае от нея, за да не се задуши в своя смог (а в Англия винаги е можела без автомобили). А за Руската федерация това е без значение - голяма територия и огромно количество гори, които се нуждаят от въглероден диоксид за цял живот.

Но само за да доставят автомобили за други страни, те трябва да бъдат подобрени и адаптирани към стандартите, включително екологичните. И веднага трябва да подчертаете две основни точки:

 1. Абсорбер е вещество, което абсорбира парите. В този случай имаме работа с активен въглен. Използва се и в противогази.
 2. Адсорберът е устройство, в което протича процесът на абсорбиране на парите.

По принцип това е приложимо специално за автомобили. Всъщност абсорбаторите могат да бъдат от няколко вида, като адсорбери. Но ако имате нужда, консултирайте се с учебниците си по химия.

Какво представлява филтърният елемент и как работи

С прости думи, абсорбаторът е голяма кутия, пълна с активен въглен. Освен това системата съдържа:

 • Сепаратор с гравитационен клапан. Той е отговорен за улавянето на частиците гориво.Гравитационният клапан от своя страна се използва много рядко, но при аварийни ситуации (например, ако автомобилът се е преобърнал по време на произшествие), той ще предотврати преливането на гориво от резервоара за газ.
 • Измервател на налягането. Необходимо е да се контролира нивото на бензиновите пари в резервоара. Веднага след като нивото им е надвишено, вредните компоненти се изхвърлят.
 • Филтрираща част. Всъщност това е същата кутия с гранулиран активен въглен.
 • Електромагнитен клапан. Използва се за превключване между режимите на улавяне на отделените бензинови пари.

Как изглежда адсорберът?

Ако говорим за принципа на системата, тогава той е много прост:

 • Първо, бензиновите пари се издигат в резервоара за газ и се изпращат в сепаратора, където се извършва частична кондензация на горивото, което се изпраща обратно в резервоара за газ в течна форма.
 • Частта от парите, която не може да се утаи под формата на течност, преминава през гравитационния сензор и се насочва към адсорбера.
 • Когато двигателят на автомобила е изключен, бензиновите пари започват да се натрупват във филтърния елемент.
 • Веднага щом двигателят стартира, клапанът на резервоара влиза в действие, който се отваря и свързва контейнера с всмукателния колектор.
 • Бензиновите пари се комбинират с кислорода (който влиза в системата през дроселната група) и преминават във всмукателния колектор и цилиндрите на двигателя, където вредните пари изгарят заедно с въздуха и горивото.

Принцип на действие

Като правило, откачащият клапан е този, който се повреди. Ако започне да се отваря и затваря в грешен режим или напълно се повреди, това може да повлияе негативно на работата на цялата кола и да провокира повреди.

За какво е адсорберът VAZ 2114?

Сега нека организираме малка образователна програма, лесна теория, за да се отървем от въпросите. Колкото и да е странно, но не всеки шофьор знае, че в колата му под капака има такова устройство като адсорбер. Автомобилът VAZ 2114 отговаря на стандартите за токсичност EURO-3, което означава, че той не само има минимални отработени газове от изпускателната тръба, но дори от резервоара всички бензинови пари се филтрират и не влизат в атмосферата. Адсорберът действа като филтър за изпарения, абсорбентът в него е активен въглен, който може да се намери дори в аптеката.

Дизайнът на адсорбера VAZ 2114 включва следните елементи:

 1. Парни тръби.
 2. Клапан за продухване.
 3. Източете бензиновите тръби.
 4. Маркучи.
 5. Сепаратор на бензинови пари.
 6. Гравитационен клапан.
 7. Абсорбиращ елемент (активен въглен).

Също така в дизайна има сензор за абсорбатор VAZ 2114, който изпраща сигнал за правилна работа към електронния блок за управление на двигателя. Струва си да се отбележи една важна разлика от автомобилите, които нямат адсорбер - в резервоара има запушалка без дренажен отвор! Не забравяйте този момент, ще се върнем към него в нашата статия.

Неизправност на соленоидния клапан

Ако адсорберът е в безпроблемен режим през повечето време, тогава вентилът за продухване може лесно да спре да функционира. Това ще повреди горивната помпа. Ако адсорберът не осигурява подходяща вентилация, бензинът постепенно ще се натрупва във всмукателния колектор.

Това води до доста неприятни "симптоми":

 • На празен ход се появяват така наречените спадове.
 • Сцеплението е нарушено (изглежда, че превозното средство постоянно губи мощност).
 • Когато двигателят работи, не се чува звук от работа.
 • Разходът на гориво значително се увеличава.
 • Чува се съскане и свирене при отваряне на капачката за газ.
 • Сензорът на резервоара за гориво буквално живее собствения си живот (може да покаже, че резервоарът за гориво е пълен и след секунда - че в него няма нищо).
 • В интериора на автомобила се появява неприятен бензинов „аромат“.

Понякога филтърният елемент, напротив, издава твърде силни звуци, които също не са норма. За да сте сигурни, че причината е дефектният клапан, а не зъбният ремък, достатъчно е да натиснете рязко газта. Ако звуковият ефект остане същият, тогава най-вероятно проблемът е в адсорберния клапан.

В този случай се препоръчва леко да затегнете регулиращия винт на устройството. Трябва обаче да го завъртите не повече от половин оборот. Прекалено плътното заключване ще доведе до грешка в контролера. Ако такива манипулации не помогнаха, тогава трябва да проведете по-подробна диагноза.

Принцип на функциониране

Както можете да си представите, максималното количество горивни пари е в резервоара и те се натрупват в горната част, по-близо до гърлото за пълнене. Ако разглеждахме карбураторните коли, бихме могли да видим дупка в щепсела, през която парите излизат в атмосферата. Но в нашия случай те влизат в сепаратора и се превръщат в течна форма, връщат се обратно в резервоара за гориво. Но част от парите все още не се кондензира и преминава в адсорбера през тръбите и гравитационния клапан.

И тогава активираният въглен поглъща всички пари. В този режим устройството работи при изключено запалване. Когато е включен, електронният блок за управление изпраща сигнал към соленоидния клапан и той се отваря. В този случай адсорберът се продухва и всички пари излизат в горивната система и изгарят. Следователно има две полезни характеристики на този механизъм:

 1. Подобряване на екологичността чрез намаляване на вредните емисии в атмосферата.
 2. Намален разход на гориво. Вярно е, че тази цифра е изключително малка.

Проверяваме ефективността на адсорбера

За да сте сигурни, че неизправността е свързана с клапана на този елемент, можете да изпратите колата за пълна диагностика. Но това е скъпо, така че нека се опитаме да идентифицираме възможните проблеми сами.

На първо място, трябва да видите дали контролерът издава грешки, например "управление на отворена верига". Ако всичко е наред, използвайте ръчната проверка. За да направите това, достатъчно е да подготвите мултицет, отвертка и няколко проводника. След това трябва да изпълните няколко прости стъпки:

 • Повдигнете капака на колата и намерете правилния клапан.
 • Изключете проводника от този елемент. За да направите това, първо трябва да изстискате специалната ключалка на скрепителните елементи за подложката.
 • Проверете дали има напрежение към клапана. За да направите това, трябва да включите мултиметъра и да го превключите в режим на волтметър. След това черната сонда на устройството е свързана към масата на автомобила, а червената към съединителя с маркировка "А", който е разположен на кабелната система. Следващата стъпка е да стартирате двигателя и да видите какви показания дава устройството. Напрежението трябва да бъде същото като в батерията. Ако изобщо не съществува или е твърде малък, може да се наложи да потърсите по-сериозен проблем. Ако всичко е наред с напрежението, тогава можете да преминете към следващата стъпка.

Проверка на клапана

 • Отстранете продухващия клапан. За да го премахнете, трябва леко да разхлабите закрепването на скобите с отвертка. След това ще бъде възможно лесно да преместите клапата леко нагоре и плавно да го издърпате по малката скоба. След това устройството трябва да бъде свързано директно към клемите на батерията. Единият проводник отива към продухващия клапан (към "+"), а другият е свързан към "минус". След това и двата проводника са свързани към съответните клеми на батерията. Ако това не щракне, тогава вентилът е напълно в неизправност и най-добре е да го смените.

Повреди на адсорбера

Въпреки простотата на дизайна, адсорберът VAZ 2114 може да се разпадне и това се определя от няколко знака. Повишаването на налягането в резервоара за гориво е едно от тях. По-рано беше казано, че парите влизат в адсорбера, но ако той се разпадне, те просто се натрупват в резервоара. Това може да доведе до деформация на последния.Много е лесно да се идентифицира повреда - когато развиете щепсела от гърлото за пълнене, можете да чуете съскане, сякаш въздух излиза отвътре.

И по-малко очевиден знак е нестабилен празен ход. Вярно е, че този симптом се появява малко по-рядко. Най-добрият начин за решаване на проблеми е напълно да замените устройството, тъй като цената му е относително ниска. Цената, в зависимост от производителя, варира от 600-1200 рубли. Но някои шофьори решават напълно да премахнат адсорбера VAZ 2114. Какво е необходимо за това?

Поставихме нов адсорбер клапан

Не е необходимо да се свързвате с автосервиз за подмяна на елемент. Работата може да се извърши самостоятелно с няколко отвертки Phillips. Също така трябва да закупите нов клапан (маркировката му трябва да съвпада напълно с данните на старото устройство).

Подмяна на клапана

След това:

 • Ние намираме адсорбера.
 • Изваждаме отрицателната клема от батерията.
 • Изключете кабела, като натиснете ключалката и издърпате устройството към себе си.
 • Разхлабваме закрепванията на соленоидния клапан и изключваме маркучите.
 • Изваждаме старото устройство (скобата ще излезе с него) от абсорбера.
 • Инсталираме ново устройство и сглобяваме всичко в обратен ред.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни