Нагревателни елементи за отоплителни радиатори: предназначение, видове, критерии за избор, характеристики на свързване


Устройството за отопление на електрически котли

Работата на нагревателните елементи на котлите се основава на преминаването на охлаждащата течност през резервоар с монтирани тръбни нагревателни елементи. Поради голямото съпротивление на спиралата вътре в тръбата се увеличава количеството топлинна енергия, когато токът тече по спиралата. Той също така отива за отопление на охлаждащата течност, преминаваща през нагревателните елементи.

Автоматизацията на нагревателните елементи на котлите ви позволява да контролирате тяхната работа, контрол на температурата и автоматично включване и изключване.

Радиаторно електрическо отопление на дома

Схема за монтаж на нагревателния елемент в радиатора

Преди да вградите нагревателния елемент в отоплителната система, са необходими параметрите на радиатора. Основният е диаметърът на свързващата тръба. В момента производителите произвеждат продукти в два размера - 1/2 и 3/4 инча. След това се извършва сравнителен анализ на нагревателните параметри преди и след монтажа на нагревателния елемент.

Свързване на нагревателния елемент към съществуващото отопление

Ако ще се използва като допълнителен метод за нагряване на вода, е необходимо да се вземе предвид промяната в хидравличната глава при преминаване през радиатора. Тъй като диаметърът на потока на системата ще бъде по-малък този месец, препоръчително е да инсталирате по-голяма помпа.

Когато към системата е свързан радиатор, инсталирането на нагревателен елемент за отопление на къщата ще бъде невъзможно. За да направите това, или сменете електрическата схема на горната част, или инсталирайте нагревателен елемент в горната част на батерията, което не се препоръчва от специалисти.

Монтажът често се извършва в стари чугунени батерии. Преди да извършите работа, първо трябва да проверите посоката на резбата на разклонителната тръба (дясна или лява) и също така да измерите нейния диаметър. След това трябва да се придържате към следната схема:

 • Изтичане на охлаждащата течност. Забранено е инсталирането на нагревателен елемент в отоплителния радиатор, ако в него има вода;
 • Проверка на нивото на батерията. Дори при малък ъгъл на наклон, вероятността от образуване на въздушни задръствания значително се увеличава;
 • Монтаж на нагревателен елемент в тръбата. За да запечатате дупките, трябва да използвате уплътненията, доставени с нагревателния елемент, или да ги направите сами;
 • Монтаж на блок с термостат, ако има такъв в комплекта.

Пример за инсталиране на нагревателен елемент в чугунен радиатор

След това е необходимо системата да се напълни с вода. С помощта на инсталирания кран на Маевски се отстраняват възможни въздушни задръствания. Преди да се включи, от съображения за безопасност, с помощта на тестер се проверява възможна верига нагревателна намотка-батерия. Ако е така, трябва да демонтирате нагревателния елемент и да го инсталирате отново, като подобрите уплътнението.

Радиаторно електрическо отопление

При организиране на самостоятелно направено отопление върху нагревателни елементи не е необходимо инсталиране на тръбопровода. На всеки радиатор трябва да бъде монтиран нагревателен елемент. В този случай е възможно да се монтират модели с различна мощност, в зависимост от топлинния режим в определена стая на къщата. Предимствата на такава система са следните:

 • Спестяване от закупуване на материали и намаляване на трудоемкостта на монтажните работи;
 • Ако се използва нагревателен елемент с термостат за отопление и свързан към него температурен датчик, степента на отопление на помещението ще се регулира автоматично;
 • Минимална инерция на отопление на системата.

Но всички тези положителни качества могат да бъдат заменени от общите разходи за услуга.Следователно, преди отопление с електрически влакна, трябва да изчислите не само разходите за закупуване на материали и компоненти, но и последващите разходи за електричество. Едва след това трябва да се въведе отоплителна система от този тип.

Препоръчително е да закупите фабрични радиатори с монтирани нагревателни елементи. Ефективността на тяхната работа е по-висока от тази на домашно приготвените, тъй като като охлаждаща течност се използва специално масло. Дори при изключен нагревателен елемент, той ще отдаде топлина на помещението за известно време.

Недостатъци на нагревателните елементи на котлите

Непрякото нагряване на охлаждащата течност в резервоара на нагревателния елемент на котела, значително увеличава времето за нагряване. Отнема повече от 10-15 минути, за да се загрее такъв котел.

Това е субективен недостатък, който се компенсира перфектно от безопасността и чистата работа на нагревателните елементи на котлите.

Въпреки това, поради непрякото нагряване, 10-15% от топлината, отделяна от нагревателните елементи, се губи дори на етапа на отопление. Това се отразява негативно на ефективността на такива котли.

Слабото място на нагревателните елементи на котела са самите нагревателни елементи. Постоянно в агресивна среда те ръждясват, корозират и отлагат сол. Един прост метален нагревателен елемент ще изисква подмяна след 5-6 години.

Минуси и плюсове на радиаторния нагревателен елемент

Електрическите нагреватели от тръбен тип позволяват да се сглоби практична и доста ефективна отоплителна система за основно или допълнително отопление.

Предимствата на устройствата включват:

 1. Изключително лесна инсталация... Всеки начинаещ майстор ще се справи с тази работа.
 2. Ниска цена на устройствотообаче имаме предвид цената на един нагревателен елемент, без допълнително оборудване.
 3. По-голяма надеждност в сравнение с маслените охладители. Освен това батериите с нагревателни елементи са ремонтируеми. Ако оборудването се повреди, ще бъде достатъчно да замените нагревателя.
 4. Наличие на допълнителни опции и функционалност.
 5. Възможност за автоматично управление отоплителна система, но това ще изисква допълнително оборудване.

Изброихме основните предимства на радиаторните нагревателни елементи, разгледайте техните значителни недостатъци. Има доста от тях. На първо място, това са впечатляващи експлоатационни разходи поради високата цена на електроенергията. Те могат да бъдат намалени чрез напълно автоматизирано управление на отоплителната система.

В този случай нагревателните елементи ще се включат само след като температурата в помещението спадне до определена минимална стойност. И изключете, когато достигне температура, определена като комфортна. Работата в този режим е възможно най-икономична.


Най-простият дизайн радиаторни нагревателни елементи не са оборудвани с автоматично управление. За да автоматизирате такава система, ще трябва да закупите допълнително оборудване.

Оборудването за автоматизация обаче ще изисква финансови инвестиции. Ако обмислим закупуването на нагревателен елемент в комплект с радиатор и автоматика, цената на такъв комплект ще бъде много по-висока от цената на електрически конвектор или маслен радиатор.

Но в същото време последните по никакъв начин не отстъпват по нивото на осигурен комфорт и в някои отношения дори превъзхождат радиаторите с нагревателни елементи. Например последните изискват постоянна инсталация, докато електрическите конвектори и маслените охладители са по-мобилни и компактни.

Освен това, както всяко друго електрическо устройство, нагревателните елементи генерират магнитно поле по време на работа. Не е доказана опасността му за организма, както и безопасността. Следователно си струва да се отдаде присъствието на такова поле на отрицателните качества на устройствата, тъй като те са монтирани в радиатори, тоест те са в непосредствена близост до хората.

При други отоплителни системи, захранвани с електричество, този недостатък до известна степен е изравнен. Например електрическите котли се намират в нежилищни помещения, където присъствието на човек е краткотрайно.

Един от най-съществените недостатъци на радиаторните нагревателни елементи е относително ниската им ефективност. Ако го сравним с ефективността на традиционните системи, работещи с течен топлоносител, той ще бъде много по-нисък.

Това се дължи на факта, че в първия случай охлаждащата течност се движи с доста висока скорост. Благодарение на това радиаторът се загрява бързо и напълно.

Радиатор с връзка
За да увеличите топлопредаването на радиатори, оборудвани с нагревателни елементи, можете да покриете стената и към която е фиксирано устройството, с отразяващо фолио. Топлинното излъчване ще се премести само в стаята

Работата на нагревателния елемент не е в състояние да осигури такава висока скорост. В резултат на това нагряването на корпуса на батерията ще бъде неравномерно. В долната част температурата ще бъде много по-висока, отколкото в горната.

Като се има предвид, че от съображения за безопасност батерията не трябва да се загрява над + 70 ° C, такава температура ще има само в долната част на радиатора, където се намира нагревателният елемент. Следователно, за да се предотврати прегряване на оборудването, ще е необходимо да се намали мощността му с около една трета.

Видове нагревателни елементи на нагреватели

Въпреки това, в допълнение към металните тръбни нагревателни елементи, има и по-скъпи и трайни аналози. Днес в продажба можете да намерите електрически котли със следните видове нагревателни елементи:

 • Метална сплав с мелхиор и нихром;
 • Нагревателни елементи от керамика;
 • Нагревателни елементи от композитни материали.

Най-скъпият керамичен нагревателен елемент има най-дълъг експлоатационен живот.

Пример за нагревателен елемент на котела

Нека разгледаме пример за популярен производител на нагревателни елементи за котли, завод Teplotekh, котли с марка EVP (електрически бойлери).

Котел EVP-18M, 380V

Този котел има мощност от 18 kW, което е достатъчно за отопление на къща с площ от 160 метра. Котелът струва 7800-7900 рубли. Голямата мощност на котела осигурява възможност за трифазно захранване. Това обаче усложнява връзката му в селските къщи на физически лица.

 • Този котел има голям обем нагревателна колба, която позволява равномерно нагряване на охлаждащата течност на системата без възможно прегряване.
 • Котелът има стъпково превключване на мощността. Превключването се контролира от три клавиша от контролните индикации на включената мощност.
 • Температурата на охлаждащата течност се следи от температурен сензор.
 • Възможно е да се свърже температурен сензор в стаите и да се ограничи температурата на отопление на помещенията.

Термостатът на котела регулира температурата на отоплителната среда в диапазона от 0 до 85 ° C.

© Obotoplenii.ru

Нагревателни елементи в отоплителната система

Различни видове нагревателни елементи

Електрическите отоплителни уреди често се използват за отопление на помещения. Една от разновидностите на такива нагревателни нагревателни елементи е тръбните електрически нагреватели. Какво е това широко разпространено устройство? TEN е устройство за среднотемпературно нагряване на топлоносителя. Конструктивно това е тънкостенна метална тръба с поставена вътре спирала, която е изработена от високоустойчив материал - нихром. Краищата на спиралата излизат под формата на контактна пръчка, са запечатани и служат за свързване към електрическата мрежа.

Самата тръба е изработена от стомана, въглерод или неръждаема стомана. След поставяне вътре и центриране на спиралата, тръбата се пълни със специална охлаждаща течност - периклаза и се запечатва. Под високо налягане, периклазата фиксира спиралата по оста и след това нагревателният елемент се огъва и получава необходимата форма, в зависимост от модела.

Независимо от това как ще се използват нагревателните елементи - в котел за отопление на твърдо гориво или в инфрачервен нагревател - има определени правила за инсталиране и работа на нагреватели от този тип. В същото време електрическите нагревателни елементи могат да се използват за различни цели: за отопление на гаража. домашно отопление, за монтаж в отоплителни котли или радиатори.Нека разгледаме по-подробно начините за използване на нагревателни елементи за отопление.

Тръбно електрическо нагревателно устройство

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни