Разновидности на топлообменници за захранване с топла вода на частна къща

За да се създаде необходимото ниво на комфорт в жилищни и промишлени помещения, е необходимо да се достави топла вода. Има няколко начина за формиране, но през последните десетилетия системите, които използват топлообменници за захранване с топла вода и отопление, придобиха популярност. Те са надеждни, икономични и ефективни единици, характеризиращи се с компактни размери.

Тези инсталации са направени за обмен на топлина между носители, една от които е отоплението. Това решение се нарича затворен тип БГВ. Устройството е основният елемент за приготвяне на топла вода в системата. Топлообменникът и горелката са основните работни елементи на котела.

Устройство и принцип на действие

Съвременните топлообменници са агрегати, чиято работа се основава на различни принципи:

 • напояване;
 • потопяем;
 • споен;
 • повърхностен;
 • сгъваем;
 • оребрена ламеларна;
 • смесване;
 • черупка и други и други.

Но пластинчатите топлообменници за захранване с топла вода и отопление се различават благоприятно от редица други. Това са проточни нагреватели. Инсталациите представляват поредица от плочи, между които се образуват два канала: топъл и студен. Те са разделени от стоманено и гумено уплътнение, така че смесването на средата е елиминирано. Плочите са сглобени в един блок. Този фактор определя функционалността на устройството. Плочите са с идентичен размер, но са разположени на завой от 180 градуса, което е причината за образуването на кухини, през които се транспортират течности. Така се образува редуването на студени и горещи канали и се формира процес на топлообмен.

Рециркулацията в този тип оборудване е интензивна. Условията, при които ще се използва топлообменникът за системи за водоснабдяване, зависи от материала на уплътненията, броя на плочите, техния размер и вид. Инсталациите, които подготвят топла вода, са оборудвани с два кръга: единият за БГВ, другият за отопление на помещенията. Машините за плочи са безопасни, продуктивни и се използват в следните области:

 • подготовка на топлоносител в системи за топло водоснабдяване, вентилация и отопление;
 • охлаждане на хранителни продукти и индустриални масла;
 • захранване с топла вода за душове в предприятия;
 • за подготовка на топлоносителя в системи за подово отопление;
 • за приготвяне на топлоносител в хранителната, химическата и фармацевтичната промишленост;
 • отопление на водата в басейна и други процеси на топлообмен.

Разновидности на топлообменници за системи за топла вода

Нека разгледаме някои примери за вериги. Уплътненията могат да бъдат стоманени или гумени. Много лесен за изпълнение и относително евтин.

Значителен недостатък: високата цена е два пъти по-висока в сравнение с паралелна верига. Благодарение на това те са с компактни размери, което не влияе по никакъв начин на полезността и производителността.


Както при паралелния, той изисква задължително инсталиране на терморегулатор и най-често се използва при свързване на обществени сгради. Свързването на пластинчатите топлообменници може да се извърши в съответствие с три основни схеми: паралелно, двустепенно смесено, двустепенно последователно. Основното предимство и плюс на работата със сгъваеми конструкции е, че те могат да бъдат модифицирани, модернизирани и подобрени, от там за премахване на излишните или добавяне на нови плочи.Заключение Както показва практиката, съвременният пластинчен топлообменник все още е малко по-нисък от стария топлообменник с черупки и тръби по един критерий.


В IHP Зависима отоплителна връзка с автоматичен контрол на разхода на топлина.


Също така си струва да обслужвате ПОО навреме, като извършвате систематично почистване със собствените си ръце. Подобна схема е най-лесна за изпълнение, но за достатъчно отопление е необходимо охлаждащата течност да се движи активно.


Принципът на действие на двустепенна последователна схема: входящият поток е разделен на два клона. Сгъваем, тоест състоящ се от няколко отделни плочки. БГВ през плоча топлообменник Какво доведе почистването до лимонена киселина Най-добри рецепти

Вижте също: Енергиен паспорт

Схеми на свързване

Ако решите да използвате плоча топлообменник за отопление и захранване с топла вода в системата, тогава преди да изберете конкретен модел, трябва да вземете предвид типа схема на свързване. Има три възможности:

 • Независима конфигурация на връзката от топлоснабдяването (така е свързан котелът).
 • Паралелната или 1-степенна конфигурация включва инсталиране на оборудване успоредно с отоплителната комуникация. Регулирането се извършва от един клапан. Процесът е постоянно фиксиране на определената температура на средата. Това е проста структура, която осигурява достатъчен топлообмен, но консумира големи количества охлаждаща течност и включва свързването на помпени станции. Тази схема е икономична за инсталиране.
 • Двустепенната конфигурация гарантира ефективно използване на обратната енергия. Приготвянето на течности се извършва в 2 единици. Първият загрява водата до 40 градуса, вторият продължава процедурата и довежда показателите до определената скорост. Това е +60 градуса. Вторият топлообменник на БГВ може да бъде свързан паралелно или последователно, в зависимост от избраната инженерна схема. Този метод се характеризира с нисък разход на топлоносител - до 40% и висока ефективност. Тази договореност ще осигури оперативни икономии.

Експлоатационните разходи и дали хората ще получават достатъчно количество топла вода зависят от компетентния избор на схемата за свързване. Но за да бъдат ефективни веригите, е необходимо правилно да изберете топлообменник за отопление. Параметрите отчитат комбинацията от хидравличния режим на водоснабдяване и отопление.

Как да изчислим модел за конкретна сграда

За да бъде топлообменникът ефективен в системата за отопление и водоснабдяване, при избора трябва да се вземат предвид следните параметри:

 • брой потребители;
 • обемът на водата, необходим на 1 потребител на ден (за информация, според SNiP, ограничението е определено на 120 литра на човек);
 • отопление на охлаждащата течност, в централните мрежи температурата й е средно 60 градуса;
 • устройството постоянно се използва или ще бъде изключено - режим на работа;
 • средни температурни стойности на студената вода през зимата;
 • допустими топлинни загуби, стандартна стойност - 5%;
 • броя на водопроводните инсталации, към които е свързана БГВ.

За изчисления ще са необходими други данни, в зависимост от ситуацията и условията. Резултатът от това изчисление ще бъде модел, който ще може да доставя необходимите обеми топла вода за конкретно жилище.

Използване на плочи топлообменници за осигуряване на БГВ

Нагряването на вода през отоплителна мрежа е икономически полезно, тъй като топлообменниците, в сравнение с класическите котли за електрическа или газова енергия, работят само за отоплителната система и за нищо друго. В резултат на това разходите за топла вода на литър ще бъдат много по-ниски.
Плочите топлообменници използват топлинна енергия в отоплителните системи, за да затоплят обикновената вода от мрежата.Нагрята от топлообменните плочи, горещата вода прониква във всички точки за синтактичен анализ, включително смесители, кранове, душове.

Също така е важно да се вземе предвид фактът, че загрятата вода и водата, която е топлоносител, не си взаимодействат по никакъв начин в рамките на топлообменника. Средата за потока на водата е разделена от плочи, поставени в топлообменника, поради което през тях преминава топлообмен.

Невъзможно е да се използва водата в отоплителните системи за осигуряване на битови нужди, тя е вредна и ирационална. Обяснено от следните причини:

 • 1. Процесите за приготвяне на вода за оборудване и котли са скъпи и най-често сложна процедура, която изисква специални знания, опит и умения.
 • 2. За да се омекоти водата и да се направи по-малко трудно за отоплителната система, се използват реагенти и химикали, които оказват неблагоприятно влияние върху човешкото здраве.
 • 3. В продължение на много години в отоплителните тръби се натрупва голямо количество отлагания, които също са вредни за хората и тяхното здраве.

Въпреки това никой не забранява използването на такава вода не по предназначение, а косвено, тъй като топлообменникът за топла вода се отличава с висока ефективност.

Избор на топлообменно оборудване за водоснабдяване с топла вода

Ако инженерното изчисление на топлообменниците за отопление и водоснабдяване е направено правилно и в сградата е монтиран правилно избран модел оборудване, като се вземат предвид условията на работа, можете да разчитате на надеждната работа на оборудването за 15 години . Не пренебрегвайте услугите на професионални майстори, това ще формира допълнителни гаранции за ефективността и сигурността на системата.

На руския пазар има инсталации от добре познати марки и руски пластинчати топлообменници, последните са не по-малко надеждни, но достъпни. И така, топлообменникът за система за водоснабдяване на Ridan (група от компании Danfoss) е търсен, дори богатите потребители предпочитат да го купят. Ето защо е по-добре да изберете устройство не според името на марката, а според параметрите на конкретна структура и техническите характеристики на устройството. По-добре, ако е направено от професионалист.

Избор на топлообменник за получаване на топла вода от отопление

Комфортните условия у дома и на работното място зависят не на последно място от наличието на топла вода. На пазара на отоплително оборудване днес има богат избор от колони, котли и други инсталации, но топлообменниците за топло водоснабдяване, които са избрани, като се вземат предвид характеристиките на оборудването и изискванията на клиента, се считат за най-ефективни и при в същото време икономичен.

Компетентното изчисляване на топлообменник за подаване на топла вода и неговото инсталиране е гаранция за непрекъснато подаване на топла вода и дълъг експлоатационен живот на оборудването. Устройствата се различават по дизайн и форма, но принципът на действие е един и същ - пренос на топлина. Охлаждащата течност, нагрята в системата, се подава в елементите на топлообменника и загрява тръбите. Студената вода е насочена по успоредни тръби, която се загрява от контакт с топлина.

Изборът в полза на решението за закупуване на топлообменник за вода е продиктуван от икономически ползи. В сравнение със стандартните бойлери, използващи електричество и газ, не се изисква допълнително потребление на електроенергия. Крайната цена на топлата вода е значително намалена. Нагрятата вода се прехвърля допълнително към кухненски смесители, отделни кранове, душ кабини и др. Получената вода не влиза в контакт с охлаждащата течност, тъй като средата в топлообменника е разделена херметично.

Някои потребители използват топла вода директно от отоплителната система, за да спестят пари. Това е непрактично поради скъпата обработка на водата, наличието на химикали и вредни вещества, натрупани вътре през годините на експлоатация.Каква ще бъде цената за конкретен топлообменник за топла вода от отопление зависи от марката и вида на оборудването. Независимо от цената, ползите от използването му са очевидни.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни