Кой котел е по-добър, чугун или стомана (както на газ, така и на твърдо гориво).


Предназначение, видове метални топлообменници

Дизайнът и работата на нагревателните устройства зависят от целта, принципа на действие и материала на топлообменника. Например, невъзможно е да се създаде компактен чугунен продукт за парапет или нагревател за стена. Тъй като въглеродната стомана или чугунът има значителна плътност, а оттам и маса. Старите чугунени котли остават в миналото. Днес са популярни малки по размер отоплителни конструкции с леки части и по-високо ниво на пренос на енергия. Те включват газови стенни котли с меден топлообменник.

При производството на термодинамична структура се използват материали като: • мед; • стомана от различни класове; • излято желязо; • алуминий; • силумин.

В съвременните битови отоплителни котли един топлообменник заема по-голямата част от повърхността си. Икономическите и екологични параметри на котела зависят от конструкцията и вида на материала.

Топлообменниците са класифицирани в зависимост от предназначението за такива видове като отопление, охлаждане, кондензация, изпаряване. Според принципа на действие блоковете са регенеративни, рекуперативни и смесващи се. Първите два типа имат общото наименование „термичен повърхностен апарат“. Един пример за такива агрегати са радиаторите в автомобилите. Тяхната цел е да участват в работата на охлаждащата система на двигателя. Нагрятата вода влиза в контакт с въздуха през стените на медно-алуминиевите топлообменници.

В смесителните (контактни) машини два работни потока (топъл и студен) се смесват помежду си. Подобен процес се наблюдава в реактивни кондензатори, където пръсканата течност използва кондензационната енергия. Те са по-лесни за производство и имат по-висока топлинна мощност. Но обхватът е ограничен.

Направи си сам топлообменник на въздушен плоча с вентилатор

Нека направим битов нагревател от плоча топлообменник. Например може да бъде свързан към котел с водна риза.

 • завършен плоча топлообменник, малък размер;
 • канални връзки;
 • вентилатор;
 • шперплат за сглобяване на рамката (размерите му трябва да съвпадат с размерите на страничните стени на топлообменника) - 4 бр;
 • шперплат за предната част на рамката - 1 бр;
 • Метален лист;
 • бар (достатъчно дълъг за рамка и 4 къси пръта);
 • самонарезни винтове;
 • рулетка;
 • мозайката;
 • отвертка.
 1. От парчета шперплат се избива кутия. Вътрешните ъгли са фиксирани със самонарезни пръти. Топлообменникът трябва да се побере плътно в рамката.
 2. Прикрепяме лист метал от едната страна на рамката, в средата изрязваме дупка, в която ще се вмъква вентилаторът.
 3. Ние правим рамка от бар. Фиксираме го от противоположната страна на рамката.
 4. Тръбите за изпускане на въздух са прикрепени към рамката.

Нагревателни устройства от стомана и медни сплави

Тъй като масовото производство на домакински уреди е фокусирано върху производството на топлообменници от черни метали, газовите котли с меден топлообменник се считат за престижен продукт. Медта има високи характеристики на пренос на топлина. Следователно малки котли с малко количество топлоносител могат да се използват за отопление на голяма къща. В резултат на това устройствата са много компактни.

Важно! Често купувачите се интересуват кой топлообменник да изберат - стомана или мед. Трябва да изхождате от физичните и химичните свойства на черните и цветните метали. Специфичният топлинен капацитет на медта е по-нисък от този на стоманата.

Тоест, за да загрее еднакво количество вещество, медта трябва да предава по-малко топлина от стоманата. Съответно, инерцията на отоплителната система, където има стоманен блок за пренос на топлина, е по-голяма. Автоматиката на котела, работеща с меден блок за пренос на топлина, реагира по-бързо на повишаване на температурата на охлаждащата течност. В резултат това води до икономия на гориво. Още по-голяма реакция на отоплителната система към отоплението се получава, когато помпата работи. Освен това осигурява подобрена циркулация дори при нарушени наклони на тръбите и предотвратява кипенето на водата.

Сравнявайки медни топлообменници за котли със стомана, можем да кажем, че последните са по-пластични. Този фактор е важен, защото има постоянен процес на взаимодействие с открит огън. В резултат на това се развиват топлинни напрежения в метала и се появяват пукнатини. Стоманата е по-трайна в това отношение и може да издържи на голям брой цикли: отопление - охлаждане.

Бележката! Недостатъците на стоманата, освен инерцията, увеличения специфичен топлинен капацитет, включват: • податливост на корозия; • увеличен обем на повърхността на въздушния нагревател; • голямо количество охлаждаща течност; • значителна маса отоплителни уреди.

Кой газов котел е по-добър: стомана или чугун?

Когато спешно трябва да отоплявате селска къща, по-добре е да използвате доказани газови котли, които твърдо гарантират високо ниво на топлинна мощност с нисък разход на гориво. Но газовите котли, широко достъпни на пазара, се намират не само от класически сив чугун, но и от стомана. Но кой вариант се счита за предпочитан априори?

Газов котел Buderus Logano G234 WS-55 kW

Ако вземем предвид ресурса на експлоатация, по-добре е да закупим чугунени газови котли, които в нашите реалности са се превърнали на практика в жива класика. В действителност, поради наличието на превишен процент въглерод (2%) в чугуна, чугунът има тенденция да корозира изключително бавно.

Имайки предвид факта, че в частния сектор се използва главно висококачествена охлаждаща течност под формата на обикновена мека вода без добавяне на соли или фосфати, в реалната практика може спокойно да се очаква, че чугунен газов котел от най-добрите производители наистина може да издържи до 50 години без корозия и ремонт.

Кой газов котел е по-добър: стомана или чугун?

Чугунът се отличава и със своята ремонтоспособност. Ако някъде се появи фистула, тогава всичко може да бъде заварено с обикновено газово заваряване. Между другото, това правят повечето продавачи на газово отоплително оборудване - те сглобяват повечето чугунени газови котли, използвайки ацетиленово заваряване точно на мястото на клиента, което ви позволява да донесете компактни моноблокове предварително и след това да заварявате едно- парчен газов котел с всякакъв капацитет! Котлите със средна мощност (до 20 kW), като правило, се произвеждат от производители в готов вид, което позволява на купувача да ги закупи, да ги донесе в дома си, бързо да инсталира и веднага да започне да ги използва.

Но стоманените котли имат и своите предимства - те се отличават с по-висока топлопроводимост, ниско тегло и демократична цена, благодарение на която повечето собственици на жилища могат да си ги позволят. В стоманените котли не само вътрешните стени са направени от неръждаема стомана, но дори и топлообменника, поради което охлаждащата течност има тенденция да се нагрява много по-бързо, а самият котел ще започне да консумира минимум газ, което в действителност позволява стоманен котел, който да се изплати само за няколко отоплителни сезона!

Стоманените котли са изключително леки. Например, ако вземем предвид подов чугунен котел с мощност 17 kW, тогава теглото му ще бъде около 180 кг, което ще изисква отделна бетонна подова замазка в сервизното помещение. Но ако закупите стоманен котел, тогава теглото му със същата мощност ще бъде 3-4 пъти по-малко, което ще ви позволи да използвате всеки по-слаб под както в жилищно, така и в сервизно помещение.Срокът на експлоатация на стоманените котли е малко по-малък от този на чугуна (средно не повече от 15 години), но ако вземем предвид тяхната висока горивна ефективност и ниска цена, тогава закупуването на това отоплително оборудване за домакинството ще първоначално да бъде печелившо финансово и практично решение.

Газов бойлер с меден топлообменник

Газовата колона съдържа топлообменник, в който водата се нагрява от горелка. Медта с висок коефициент на топлопреминаване бързо пренася топлината във водата, която се използва за къпане. Колкото по-малко са примесите в сплавта, толкова по-добре работят медните продукти. Ако те присъстват, стените на контейнера се нагряват неравномерно, което ги кара да изгарят бързо. Понякога, за да се намали цената на меден топлообменник, дебелината на стената и диаметърът на тръбата се намаляват. Теглото на празния апарат е до 3,5 кг.

Топлообменната единица е произведена под формата на тръба. В долната част има формата на змия с ребра. Около него е монтиран метален лист, а отгоре е спирална тръба. В допълнение към медта се използва поцинкована и неръждаема стомана. Кой топлообменник е по-добър, мед или неръждаема стомана, казва самият факт на цената на устройството. Медта е 20 пъти по-скъпа от стоманената сплав. Но той предава топлината по-добре и е по-икономичен в експлоатация. Неръждаемата стомана е по-трайна.

Важно! Преди да закупите газов бойлер с меден топлообменник, трябва да проучите неговите технически параметри. Едно добро нещо няма да е евтино. Медта силно се окислява при контакт с вода. Този процес се наблюдава особено на мястото, където се подава студена вода. Там се образува конденз. Високата влажност разяжда стената на тръбата и се появяват фистули. Те се образуват бързо на тънки стени. Качествените стоки ще издържат определеното време.

Дизайн на системата

И така, целта на устройството е да прехвърля температурата от една среда в друга. Различни течности, газове и пара могат да бъдат източници на топлина и топлоносители. Нестабилните среди са разделени от материал, който има подходящ за това индекс на топлопроводимост. Най-простият пример за топлообменник е конвенционален стаен радиатор. Източникът на топлина е вода в отоплението. Нагрятата среда е въздухът в стаята. А разделителният материал е металът, от който е направен радиаторът.

Важна роля, при която междинен материал да се използва, играе неговата степен на топлопроводимост. Лидерите по този показател са среброто и медта. Но по очевидни причини най-често се използва мед.

Медта предава топлината 7,5 пъти по-добре от стоманата, а пластмасата е 200 пъти по-лоша от стоманата. Оказва се, че при равни други условия 1,7 метра мед, 12 метра стомана и 2000 метра пластмасови тръби ще предават същото количество топлина.

По предназначение топлообменниците са разделени на:

Първите съдържат студен газ или течност. В контакт с него, нагрятата охлаждаща течност се охлажда.

Нагревателите, напротив, съдържат нагрят газ (течност), който споделя топлината с циркулиращата студена течност (газ).

Устройство за повърхностен топлообменник

Както "нагревателите", така и "охладителите" могат да се различават по дизайн:

 1. Повърхност (случаят, когато средата е в контакт през междинната повърхност).
 2. Регенеративна (алтернативно подаване на студена и гореща среда към специална дюза, която чрез нагряване и охлаждане регулира температурата на средата).
 3. Смесване (подаване на една среда директно в друга и смесването им).

Трябва да кажа, че повърхностните топлообменници се използват най-често. Те се различават значително по форма. Тук могат да се разграничат три типа:

 1. Ламеларен (много плочи, събрани в касети, през лабиринтите на които преминава течността).
 2. Намотки (тънка тръба, усукана в спирала).
 3. Тръба в тръба.

Двойното отопление с гориво може да бъде много удобно, особено когато има прекъсване на един от източниците на отопление. Комбинираните отоплителни котли имат две горивни камери и се произвеждат в различни версии: газ - електричество, газ - въглища и така нататък. Ще разгледаме дизайна на системата и методите за инсталиране по-долу.

Тук ще разгледаме характеристиките на избора на термостат за отоплителен радиатор.

Обичайните методи за отопление могат да бъдат неудобни в някои ситуации. Отоплението без газ или дърва може да бъде добра алтернатива. Тук https://microklimat.pro/sistemy-otopleniya/bez-gaza-i-drov.html, помислете как да организирате отоплението на помещението, без да използвате дърва за огрев и газ.

Ремонт на медни топлообменници

По време на експлоатацията на изпарителите се появяват различни видове повреди: • прекъсвания на тръбите в точката на водоснабдяване и изхода му; • нарушаване на целостта в резултат на воден чук; • вдлъбнатини, фистули; • нарушаване на плътността на резбовите връзки.

Преди започване на ремонта се извършва търсене на микропукнатини, които не се забелязват визуално. Скритите дефекти могат да бъдат открити само чрез кримпване. Фистулите се отстраняват чрез спояване на меден топлообменник с помощта на високотемпературни спойки.

За работа се нуждаете от поялник, флюс и спойка. Първо се прилага поток, който почиства повърхността от окислени частици. Също така помага за равномерното разпределение на спойката. Като флюс се използва паста, която съдържа мед. Ако го няма, тогава можете да вземете колофон и дори таблетка аспирин.

Бележката! При заваряване на меден топлообменник е необходимо спойката да се стопи от тръбата, а не от контакт с поялника.

Слоят припой на мястото на повредата се натрупва постепенно, докато дебелината му достигне 1-2 мм. Пламъкът на горелката трябва да е среден, в противен случай изпарителят може да бъде допълнително повреден. След края на запояването трябва да премахнете останалия поток. Тъй като съдържащата се в него киселина разяжда медта.

Изработване на топлообменник "тръба в тръба" със собствените си ръце

Как работи, плюсове и минуси

Както подсказва името, топлообменникът е голяма тръба с по-малка тръба вътре. Охлаждащата или отоплителната среда се движи през вътрешната тръба, а течността, която трябва да се охлади, се подава към външната.

Топлообменник от тръба може да се състои от няколко единици, свързани последователно.


Този опростен дизайн има следните предимства:

 • подходящ за всеки топлоносител;
 • лесно да направите сами;
 • лесно се почиства;
 • служи дълго време;
 • подходящ за работа под налягане (за разлика от плочата);
 • можете да изберете скоростта на движение на течности, като промените размера на тръбите.

Всичко обаче трябва да бъде внимателно изчислено и тръбите могат да бъдат доста скъпи.

производство

 • Тръби с различен диаметър (за предпочитане медни) - 2 бр.
 • Тройници Т-образни (диаметърът е същият като този на по-голямата тръба) - 2 бр.
 • Къси тръби с еднаква дължина, диаметър = изход за тройник. - 2 бр.
 • Заваряване и електроди, или мощен поялник и спойка за мед.
 • Български.
 • Рулетка.

Ще използваме тънкостенни медни тръби. Избираме сегменти, които са подходящи по дължина, така че диаметърът на единия да е поне 4 мм по-голям от другия (празнината ще бъде 2 мм от всяка страна).

 1. Заварете тройници от двете страни на външната тръба (отстрани).
 2. Вмъкваме вътре тръба с по-малък диаметър и, кипвайки краищата на по-голямата тръба, фиксираме вътрешната тръба в нея.
 3. Заваряваме къси тръби към изходите на Т-образните тройници, през които течността ще дойде.
 4. Ако беше използвана стомана, а не мед, нейната ефективност ще бъде значително по-ниска. Има смисъл да се увеличи площта на работната повърхност, като се направи батерия от отделни топлообменници. Те са свързани последователно с малки парчета тръби, заварени към единия или другия тройник. Резултатът трябва да бъде змия.

Какво да правим с регулатора на мощността?


Малко, евтино устройство ще спести много пари и ще ви помогне да зададете температурата, от която се нуждаете на топлообменника.

За да го инсталирате на тръбата на топлообменника, трябва да свържете термостата с клемите и след това захранващите проводници.

Можете да избегнете ненужната работа, като закупите регулатор с вградено отоплително устройство. Няма да има осезаема разлика в цената.

Топлообменникът може да бъде отлично допълнение към фурната, това ще увеличи нейната ефективност. Може да се инсталира на вентилационни отвори и да затопля въздуха, преминаващ в къщата, да осигурява на къщата топла вода, да прави обикновена печка да отделя повече топлина и много повече.

Печката в страната не е излишен дизайн, тъй като времето може да бъде непредсказуемо в извън сезона. Направи си сам тухлена фурна за лятна резиденция: видове фурни, правилният избор на място, препоръки за работа.

Прочетете за това как правилно да изчислите мощността на отоплителния котел в тази статия.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни