Предимства и недостатъци на мини-котелно помещение в жилищна сграда

При отопление на частни домакинства или селски вили често се използват комбинирани котли за отопление на къщата - те ще осигурят комфортна температура във всички стаи, независимо от наличието или липсата на централизирано газоснабдяване или дърва за огрев.

Значителен плюс на такива единици е коригирането на оценката на разходите не само за отопление на сградата, но и за подаване на топла вода. Освен това е много удобно да можете да използвате различни видове гориво, не сте ли съгласни?

Ефективността на комбинираните котли при липса на достъп до централната система за доставка на енергийни ресурси се потвърждава от многобройни прегледи на техните собственици. Основната задача е да се избере оптималният тип отоплителна единица.

Ние ще ви помогнем да направите правилния избор. Статията описва характеристиките на работата, експлоатацията и поддръжката на различни видове комбинирани котли. Очертахме основните критерии за оценка на оборудването и предоставихме практически препоръки за избор на отоплителна единица.

Изисквания за използваните тръби

Разклонение на отоплителната мрежа

Материалът на тръбопровода трябва да е подходящ за температурните натоварвания и налягането в тръбопровода. Най-малкото трябва да поддържа производителност при 95 ° C. Що се отнася до налягането, за автономно отопление нормата е ниво от 1,5 атмосфери. При монтажа на отоплителни мрежи за отопление с такива изисквания обикновено се използват следните тръби:

 • Поцинкована стомана. На практика няма температурни ограничения, а границите на налягането са около 12 атмосфери. Механичната якост и устойчивост на деформиращи товари също могат да бъдат подчертани. Стоманата обаче може да създаде много проблеми поради резбови връзки, да не говорим за факта, че металът по принцип е доста трудоемък материал от гледна точка на физическата обработка по време на монтажа.
 • Полипропиленови тръби. Има температурни ограничения (до 95 ° C), а максималното налягане е 9 атмосфери. Комбинацията от механична якост, херметичност на съединенията и умерено тегло обаче компенсира тези недостатъци.
 • Усилени пластмасови тръби. Оптималното решение, което е трайно, гъвкаво и практично. Такива тръби за отоплителни мрежи се използват както в промишлеността, така и в частните домакинства.

Как да изолираме отоплителни тръби

Какъв материал се взема за изолиране на отоплителни тръби, за да се постигне висок защитен ефект и минимални топлинни загуби: минералната вата е популярна поради своята евтиност, висок коефициент на задържане на топлина и лекота на монтаж навсякъде и на всякаква повърхност. Минералните нагреватели за отоплителни тръби се произвеждат в няколко версии:

 1. Базалтовата вата се произвежда от скали, съдържащи базалтов минерал. Основното качество на тези топлоизолационни материали е високата пожарна безопасност (групата NG е негорим материал). Започва да се топи (но не и да гори) само при температура от поне 650 0С. В същото време в атмосферата не се отделят токсини. Недостатъкът на изолацията с всякакъв материал от минерален произход, произведен под формата на памучна вата, е неговата тенденция към бързо овлажняване, дори с влага от атмосферния въздух, а това води до нарушаване на параметрите на топлоизолацията. За да се увие правилно и правилно отоплителната тръба на улицата с памучна вата, първо се нанася хидроизолационен слой върху тръбите. Хидроизолацията предотвратява появата на контакт между топлоизолационните материали и влагата (включително кондензация върху въздушен надлез), тъй като минералната вата е порест материал и водата бързо прониква във въздушните пори. Като се има предвид, че влагата е отличен проводник на топлина, получаваме максимално възможно изтичане на топлина, ако не нанесете слой хидроизолация. Най-простият хидроизолационен материал е покривният материал, той се закрепва, като се увива около тръбата и се закрепва с мека стоманена тел.Също така, всички хидроизолационни материали могат да се използват като хидроизолационни слоеве, включително течни втвърдяващи разтвори - битум, мастики, уплътнители, катран, топлоизолационна боя за тръби. Основното е, че защитната повърхност има висока устойчивост на механично напрежение. Препоръчително е да използвате топла боя в двойка с някаква друга изолация;
 2. Изолацията от фибростъкло се състои главно от кварцов пясък, не е задължително рафиниран. Стъклената вата се използва за изолиране на тръби не само отвън, но и за топлоизолация на сгради в закрити помещения - в тавани, в междустенното пространство, в подполето. Като противопожарен материал стъклената вата се е доказала перфектно (пясъкът не гори) и се използва успешно в отоплителни мрежи с температура на охлаждащата течност до 2000C;
 3. Обикновената строителна пяна е последният от изолационните материали, които могат да бъдат препоръчани за външна изолация на отоплителни мрежи. Материалът е запалим, няма да работи, за да го прилепне плътно около тръбите - ще трябва да изградите специална кутия от пяна. Освен това пяната е крехка и чуплива.

В допълнение към тях, най-често срещаните материали, как и как да изолирате отоплителните тръби на улицата със собствените си ръце, така че резултатът да е евтин и дългосрочен:

 1. Изолация с полистиролова пяна със специална форма (обвивка): формата се състои от две половини, повтарящи формата на тръбата или изолираната част на отоплителната мрежа. Половинките на жлеба са свързани в жлеба и тази ключалка служи като допълнителна бариера за влага;
 2. Екструдираната полистиролова пяна е много по-плътна от обикновената пяна, по-добре задържа влагата и по-добре толерира механичното натоварване.
 3. Полиуретанова пяна - от нея са направени както отделни елементи, които са прикрепени към изолирани тръбопроводи, така и части от монолитна конструкция на многослойна тръба. Полиуретановата пяна може да се прилага и в течна форма, което е много удобно при изолиране на сложни или извити участъци на отоплителната мрежа. За работа с течна полиуретанова пяна се използват въздушни компресори, а изолацията се напръсква под високо налягане върху работната повърхност. Пръскането гарантира пълна плътност на слоя;

Помислете какво още можете да изолирате топлопровод:

 1. Изолация от пяна за отоплителната мрежа в къщата, която прилича на своеобразно покритие. Материалът за изолационни покрития в частна къща е каучук, полиуретан и / или полистиролова пяна. Вътрешният диаметър на багажника трябва в идеалния случай да съответства на размерите на отоплителния кръг. Капакът просто се поставя: той има надлъжен разрез, който след обвиването на тръбата се залепва с лента или специално лепило, което не разтваря материала;
 2. Фолиеви топлоизолатори за отоплителни мрежи с отразяващ ефект.

Следва пенофол - това е отразяващ синтетичен материал, който насочва топлинните потоци обратно, тъй като има огледална повърхност, най-често изработена от алуминий. Изолирайте коловоза с пенофол, навивайки го върху основния слой топлоизолация, след което двойно изолираните тръби се обвиват с лента или мека стоманена тел, изолацията се закрепва със скоби или лепило.

Фолиоизолацията работи в няколко посоки наведнъж:

 1. Отражение на топлинните потоци обратно към тръбата;
 2. Задържане на външни по-ниски температури;
 3. Защита на отоплителната мрежа от студ, вятър и влага.

Също така, изолацията от фолио често се използва в тандем с разпенен полиуретан или NPE (разпенен полиетилен) за подобряване на топлинната защита.

Топлоизолационната боя - иновативен топлоизолатор, е изобретена за космически кораби и сега се използва успешно в националната икономика, тъй като нейното производство е значително по-евтино. 1-2 мм термо боя е достатъчна, за да замени някой от изброените по-горе топлоизолатори.Топлоизолационната боя се използва както в частния сектор, така и в индустриален мащаб.

Изолация за отоплителни мрежи

Полагане на отоплителни мрежи

Дори правилно подбраните тръби не гарантират икономия на топлина по време на транспортиране. Това свойство зависи от покритието на веригата - топлоизолатор. Днес за такива цели се използват следните материали:

 • Стъклена вата. Той се съчетава добре с металопластика, има ниска плътност и е евтин. Но ефективно спестяване на топлина от стъклена вата може да се осигури само в комбинация с покривен филц или фибростъкло. Съответно се увеличават както разходите, така и времето за монтажни работи.
 • Базалтов изолатор. Той има цилиндрична форма, характеризира се с лекота на монтаж и висока топлоизолационна ефективност. Единственото отрицателно е, че само по себе си е скъпо.
 • Полиуретанова пяна (PPU). Вид пластмаса, която демонстрира устойчивост на екстремни температури. Но основното предимство на този материал е различно. Практически няма ограничения за инсталирането на PPU отоплителни мрежи по отношение на сложността на тръбопровода. Изолаторът може дори да се използва в течна форма, което им позволява да забележат третиране на труднодостъпни местни зони.
 • Омрежен полиетилен. Структурен изолатор на полимерна основа, сред основните предимства на който са здравина, устойчивост на термофизичен стрес, химически и механични натоварвания.

Изолация на отоплителната мрежа

Относно топлоизолацията на тръбопровода

Повечето висококачествени и трайни топлоизолатори за битови и индустриални системи са направени от каучук или минерална вата. Най-търсените марки за топлоизолация на отоплителни тръби са Paroc, Isover, Rockwool, Linerock и др. Тези производители произвеждат висококачествени и трайни продукти.

Видове топлоизолатори

PPU черупки с различни диаметри.

Независимо от материала се различават следните видове нагреватели за тръбопровода:

 1. Черупки... Може би най-лесният за инсталиране изолатор, който се предлага под формата на цилиндри с различна плътност и диаметър. Черупките са много търсени като изолация за студени тръбопроводи.
 2. Плочи... Топлоизолационната плоча от минерална вата е универсален топлоизолатор. Плочите от минерална вата се използват за изолиране на лоджията, подовете, таваните, вътрешните прегради и покривите. Използват се и за изолиране на тръби със студена вода.
 3. Рогозки... Основната разлика между рогозки и плочи е наличието на шевове, които предпазват материала от разслояване. Постелките са по-меки от плочите, те са по-гъвкави и се предлагат в три версии от различни производители:
   Без покривен материал.
 4. С облицовъчен материал, представен като фолио.
 5. С облицовъчен материал, представен от фибростъкло от едната страна.


Топлоизолационна постелка със фолио слой.

Съвет! Минералната вата е известна със своята непоносимост към влага. Поради това е препоръчително да закупите материал със страна от фолио или да му осигурите допълнителна защита чрез полагане на хидрофора.

Характеристики на топлоизолаторите

Съвременните производители правят всичко възможно, за да поддържат материалите си конкурентоспособни на пазара.

В тази връзка топлоизолаторите за отоплителни мрежи имат следните свойства:

 • Направи си сам лесна инсталация.
 • Приемлива цена.
 • Способността да понася добре както положителни, така и отрицателни температури.
 • Предотвратяване на корозивни процеси в тръбите.
 • Поддържане на температурата на средата в изолирани зони.

Технология на инсталацията за отопление

Организацията на основната система за топлоснабдяване се извършва на няколко етапа:

 • Дизайн.Въз основа на резултатите от цялостно проучване на посоката на полагане на линията, като се вземат предвид изискванията за транспортиране на охлаждащата течност, се определя списък на материалите, техните експлоатационни характеристики и конфигурацията на инсталацията.
 • Подготовка за полагане. Създават се технически условия за бъдещ монтаж на тръби. Зоната на уплътнението се почиства и при необходимост се монтират тави (канали) за задна защита на веригата.
 • Монтаж на тръби. Извършва се директният монтаж на отоплителната мрежа, при който субстратът и изолационният материал са прикрепени към подготвените тави. За това могат да се използват скоби, анодизирани защитни средства и фиксиращ хардуер.
 • В ход са тестването и въвеждането в експлоатация.

Конфигурации за полагане на отоплителни линии

Отоплителна линия

Няколко тръбопровода могат да бъдат положени в една линия. В тази връзка се прави разлика между едно- и двутръбна, както и метод на полагане на лъч. В първия случай се използва само една верига, във втория, съответно, два канала. При радиална инсталация на отоплителна мрежа няколко вериги са свързани към колектор, от който потоците са насочени към отделни точки на потребление. Тази система е полезна с това, че ви позволява да регулирате работата на потоците, като ги редувате, зареждате и разпределяте в зависимост от текущите нужди.

недостатъци

Нека да поговорим за недостатъците на такива системи.

 1. Автономно мини-котелно помещение трябва да бъде поставено в отделно помещение: то се намира в непосредствена близост до обекта, понякога под формата на стационарна сграда, понякога под формата на разширение.
 2. Необходимо е да се помисли върху системите за пречистване. Всяка котелна централа замърсява околната среда по един или друг начин, което е неприемливо за дворовете на жилищните сгради. Следователно той трябва да бъде оборудван с почистващи системи в съответствие с правилата и разпоредбите. Това увеличава цената на строителството.
 3. Висока себестойност, свързана с ниското разпространение на автономните котелни централи - те все още не са пуснати в движение. Следователно не всички разработчици могат да си ги позволят.

Съвременните инженерни решения обаче позволяват да се премахнат някои недостатъци. Например на покрива може да се инсталира автономно котелно помещение, ако сградата отговаря на стандартите, предписани в SNiP. Добре е покривното котелно помещение да бъде включено в проекта на етапа на строителството.

Имате ли нужда от надежден проект на автономна мини-котелно помещение за жилищна сграда? Попълнете въпросника в AllianceTeplo - ние ще ви помогнем при проектирането и изграждането на всякакъв вид котелни помещения.

За да изчислите цената на котелното, моля попълнете въпросника за котелното. Въпросникът може да бъде попълнен онлайн или изтеглен. За всякакви въпроси, които може да имате: многоканален телефонен имейл

Попълнете онлайн въпросника

Изчислете цената на котелното помещение

Може да се интересувате и от

Неоправдани разходи за котелно помещение и начини за тяхното намаляване

Неоправдани разходи за котелно помещение и начини за тяхното намаляване Повечето от разходите за котелно помещение са, както знаете, за гориво. Не е възможно обаче да се намали покупката и разхода на гориво при съвременни икономически условия, включително поради появата на неоправдани разходи.

Каскадни котелни помещения

Каскадни котелни централи По-голямата част от котелните централи не използват своята топлинна енергия на 100%. Така че, в отоплителния сезон, мощността се консумира само с 50%, а в между отоплителния сезон - с приблизително 25%, което пада върху осигуряването на съоръжения с топла вода.

Дърва за огрев

Дърва за огрев Дървата са дърва, които се изгарят, за да генерират топлина и светлина. Изгарянето може да стане в печка, казан и дори на огън. Според ГОСТ 3243-88 дърва за огрев с дължина до 1 метър се наричат ​​трупи.

Надеждност на котелните помещения

Надеждност на котелната къща Надеждността на котелната къща е способността на системата да произвежда и разпределя топлоносител между своите потребители при нормални работни условия.Основният критерий за надеждност е безотказната работа на цялата котелна централа като цяло и по-специално на всеки от нейните елементи.

Характеристики на производството на модулни котелни помещения

Характеристики на производството на модулни котелни Модулните котелни са котелно оборудване, разположено в специален модул (или няколко модула). Характеристиките на дизайна ви позволяват лесно да транспортирате готовото устройство до всяко място, бързо да инсталирате и извършите пускане в експлоатация, както и да гарантират висока ефективност на модула поради сглобяване от производителя.

Характеристики на безканално полагане

Основната разлика между този метод за организиране на отоплителни мрежи е отхвърлянето на носещи уплътнения. Тоест, инсталирането на тави за отоплителна мрежа от този тип не е необходимо - инсталирането се извършва директно на земята. Липсата на допълнителна защита и опора на тръбопровода се компенсира от използването на специални фитинги в изолация от полиуретанова пяна с полиетиленова обвивка. Също така за такива мрежи е предвидена система за дистанционно наблюдение в режим онлайн, която непрекъснато следи състоянието на изолация.

Отоплителни мрежи за отопление на частна къща

В частните домове топлинният ресурс често е извън дома. За да се осигури високоефективна отоплителна система, е необходимо да се достави топлоносителят в помещението, тогава топлинните загуби ще бъдат минимални. Независимо от мястото, където е положен отоплителният възел - на земята или под почвата, трябва да се погрижите за избора на тръбопровод от оптималния материал. Също така ще трябва да осигурите висококачествена топлоизолация.

LLC "Отоплителна вода" предлага модерни гъвкави тръби флексален различни маркировки. Нашата компания е директен дилър на тръбопроводи от производителя Thermaflex. Можете не само да закупите Flexalen от нас, но и да поръчате бърз и висококачествен монтаж. Нашите специалисти извършват повърхностно и подземно полагане на топлопроводи практически на всяка територия.

Ремонт на отоплителни мрежи

Ремонт на отоплителни мрежи

Поддръжката с диагностични и ремонтни процедури може да се извършва както по планиран начин съгласно графика, така и по сигнал от оборудването за наблюдение. Операциите по ремонт и възстановяване се извършват в следния ред:

 • Локализация на щетите с помощта на специално оборудване.
 • Демонтаж на тавани на тави.
 • Демонтаж на дефектната секция.
 • Подмяна, фиксиране или допълване на проблемната зона с необходим елемент. Често инсталация за електрическо заваряване на отоплителна мрежа се извършва в точка с повреда на тръба в газова среда.
 • Почистване на веригата от мръсотия и чужди предмети.
 • Пресоващи работи, насочени към проверка на херметичността след ремонт.
 • Сглобяване на конструкцията.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни