Как да изберем източник на топлинна енергия за частна къща, ако няма газ и електричество.

Принципът на работа на електродните котли

Принципът, по който охлаждащата течност се разпространява през отоплителната система, зависи от вида на оборудването:

 • Ако системата е от затворен тип, се изисква инсталиране на циркулационна помпа, в противен случай движението на охлаждащата течност няма да се случи.
 • При отворена система охлаждащата течност протича естествено.

Работата е да се спазват законите на физиката. Течността се нагрява, защото водните молекули се разпадат на различно заредени йони.

Охлаждащата течност се загрява поради движението на йони между два противоположни електрода. Създава се хаотично движение на положително, отрицателно заредени частици, освобождава се топлинна енергия. Енергията се използва за загряване на вода, антифриз.


Принцип на действие

Електроди - производители на електрическо поле с променливо действие.

Методът на отопление елиминира образуването на котлен камък по стените на отоплителното оборудване, удължава експлоатационния живот.

Видове котли по броя на веригите

Едноконтурните устройства са отоплителни тела, предназначени само за отоплителна мрежа. Двуконтурните устройства също така осигуряват допълнително захранване с топла вода. Те са добър вариант за монтаж в селски къщи. В същото време се решават две важни задачи: висококачествената работа на отоплителната система и постоянното наличие на топла вода са гарантирани.

Едно верига


Едноконтурен котел, котел се използва за БГВ

Мощността на такива устройства е напълно достатъчна за отопление на помещенията. Но такова устройство не може да осигурява редовно топла вода. За тези цели трябва да се свърже допълнителен бойлер за БГВ.

Двойна верига

Ако оставането без топла вода е невъзможно, трябва незабавно да закупите двуконтурен газово-електрически котел. За разлика от едноконтурния, неговият дизайн съдържа допълнителен топлообменник, който решава проблема с отоплението на водата. Ако мощността позволява, можете да увеличите броя на крановете. За да се сведе до минимум загубата на температурата на водата, те трябва да бъдат разположени близо един до друг (точки на котела и парсинга).

Всички недостатъци на газо-електрическите агрегати се определят от техническите характеристики и зависят от производителя. При избора на нагревател се препоръчва да се свържете със специалист.

Изисквания за охлаждащата течност

Електродният котел е много чувствителен към състава на охлаждащата течност. Обикновената вода от чешмата няма да работи. Необходимо е да закупите дестилирана вода, добавете малко трапезна сол. Пропорция: 100 грама сол на 100 литра течност.


Готови течности за пренос на топлина

За нормална работа течността трябва да се доведе до желаната плътност и проводимост. Солта се различава по състав и резултатите могат да варират.

При завършване на подготовката на разтвора се ръководете от стойността на тока в електронния котел. В инструкциите за устройството можете да намерите подробна таблица на необходимите стойности. Те се вземат в зависимост от мощността, обема на напълнената охлаждаща течност. Постепенно добавяйки сол, дестилирана вода, трябва да постигнете необходимата производителност.

Преди да напълните системата с електролизен разтвор, извършете задължително почистване от котлен камък и отлагания на сол. В противен случай проблемът може да промени топлопроводимостта на течността.

Плюсове, минуси на оборудването

Отзивите на клиентите за електродни котли са много различни. Ползи:

 • Устройството е компактно. Устройството може да се транспортира без проблеми.
 • Устройството е лесно за свързване.


Инсталирано устройство

 • Поради малкия размер на устройството, то може да се използва като допълнителен, резервен топлинен генератор.
 • За да инсталирате устройството, не е необходимо да съставяте проект, свържете се с услугата за одобрение.
 • Ако се появи изтичане на охлаждаща течност, устройството ще функционира както преди. След отстраняване на проблема можете да рестартирате устройството в експлоатация.
 • Електролизните котли са удобни при падане на напрежението.
 • Те не отделят вредни вещества, не създават мощни електромагнитни полета.

Недостатъци:

 • Използването на стоманени, чугунени радиатори в отоплителната система е неприемливо. За ефективна работа са ви необходими устройства, изработени от биметал, алуминий. Нюансът оскъпява системата.
 • Използването на чешмяна вода не е разрешено. Необходимо е да се използва дестилирана вода, смесена с готварска сол, когато се прави течност за електролиза.


Забрана на чешмяна вода

 • Котелът може да се монтира в затворен кръг. Изисква закупуването на запечатан разширителен резервоар, авариен клапан за освобождаване на налягането, въздухоотвод.
 • Топлоносителят не трябва да се нагрява над 85оС.

След анализ на минусите на апарата може да се разбере какво е свързано с качеството на охлаждащата течност, химичните свойства.

Други характеристики на топлинните генератори

 1. Метод за отстраняване на продуктите от горенето и подаване на кислород:
   Котли с естествена тяга. Отворена горивна камера, атмосферна горелка, вертикален комин.
 2. Котли с принудителна тяга. Затворена горивна камера, горелка под налягане, възможно е да се използва хоризонтален коаксиален комин.
 3. атмосферна горелка
  Котел с атмосферна горелка

 4. Електрозависимост. Някои устройства за твърдо гориво не изискват 220 волта връзка. Те не са много функционални, но в системи с естествена циркулация осигуряват пълна автономия. Агрегатите за други видове гориво, както и котлите за пелети и пиролиза не могат да работят, ако в къщата по някаква причина няма светлина. Следователно е необходимо да се използва резервен генератор или батерия. Но електрическите котли в такива случаи най-вероятно няма да могат да се съживят - трябва да се генерира твърде много енергия.
 5. Възможността за автоматично включване. Газовите котли с пиезоелектрическо запалване се стартират, ако е имало прекъсвания в газа или електричеството. И например, дизелов топлинен генератор ще трябва да се стартира ръчно.
 6. Налични режими на работа на горелката. Те са:
   Едноетапен (той е включен или изключен).
 7. Двустепенен (има максимален режим, а има и "лек" режим с около 40% мощност).
 8. Модулиран (производителността се регулира плавно, практически в целия диапазон). Това са най-икономичните устройства.

 9. Модерен панел за управление на котела

 10. Автоматизация и безопасност. Може би най-малко възможности за регулиране и управление се осигуряват от прости генератори на топлина, които изгарят твърдо гориво. По принцип съвременните котли имат цял ​​набор от технологични системи. Една от най-търсените функции е програмирането на работата според показанията на термостат или таймер. Газовите отоплителни устройства могат да бъдат защитени срещу амортизация на горелката, прегряване на топлообменника, прекъсване на подаването на газ или електричество. Много топлинни генератори помагат да се предотврати замръзването на охлаждащата течност, да реагират на всякакви нарушения на комина и спад на налягането на водата.

Последици от електролизата, действие на постоянен ток

По време на работата на разтвора за хидролиза водата се разлага на водород, кислород и води до образуването на въздушни джобове. Предотвратява нормалната циркулация на течността в системата

Някои потребители са открили следи от корозия върху алуминиеви радиатори - следствие от електрохимично излагане.

Ако в отоплителната система са монтирани чугунени радиатори, качеството на охлаждащата течност ще се промени към по-лошо.Дестилираната вода премахва примесите от порите на чугуна. Електродният котел изисква инсталирането на биметални конструкции.

Течността в системата е под постоянен ток и е необходимо заземяване. Процесът е сложен, не е възможен при всички видове отоплителни системи.

На стоманена тръба може да се монтира скоба, ако системата се състои от чугунени радиатори и пластмасови тръби - процесът е почти невъзможен за решаване.

Изключителни митове за ефективност

Рекламните материали твърдят, че котелното оборудване на електродите извлича топлинна енергия от кухината. Индикатори - 120-150% от приложената електрическа мощност. Но те напълно не обръщат внимание на законите на физиката, топлинното инженерство.

Мит - многократно преобразуване на електрическа енергия от електроден котел. Ние се фокусирахме върху популяризирането на топлинната технология, която работеше от термопомпа с положителен коефициент на COP.

Не вярвайте на твърдението, че електрическата енергия се преобразува на 100% в топлина. Загубите са неизбежни.

Как да изберем правилния бойлер

В днешно време можете да си купите газов котел за отопление на частна къща във всеки строителен супермаркет. При избора на немски или руски агрегат е необходимо преди всичко да се обърне внимание на неговата топлинна мощност. Квалифицирани търговски консултанти, които трябва да информират площта на помещенията, предназначени за отопление, ще ви помогнат да изберете стена или подов блок.

барета

Как да изчислим мощността

Точното изчисляване на топлинните системи включва отчитане на десетки параметри и е прерогатива на професионалистите. За да изберете сами котел, можете да използвате проста формула, която е подходяща за стандартни частни къщи с височина на тавана до 3 метра. За това се приема стойността, че за отопление на 10 m2 е необходим 1 kW декларирана мощност.

За по-точно изчисление можете да използвате онлайн калкулатори, които са специални помощни програми. Чрез въвеждане на данни за броя на прозорците, дебелината на стената и други параметри в програмата можете сами да получите необходимата мощност на отоплителното оборудване.

Има и опция за изчисление, която отчита регионалния климатичен коефициент.

барета

Възможност за използване

Използва се за отопление на малки помещения. Оборудването от електроден тип има лека инерция, нагряването се случва почти моментално, за кратко време можете да отоплявате малка стая.

С компактните си размери може да се постави във всяка част на отоплителната система.

Електродните котли са проектирани за системи от затворен тип, където изместването е сведено до минимум. Устройството може да се използва едновременно за отопление на подово отопление, радиатори. Процесът изисква внимателна подготовка на охлаждащата течност, сложни електронни схеми за термично управление.

Поддръжка на отоплителна система на електродно оборудване

Електродните котли са техническа разработка за отопление на лятна вила с малка площ. Характеристика, която го отличава от устройство, работещо върху нагревателен елемент, е невъзможността за повреда от спад на напрежението.

По време на работа на устройството, работещо на границата, вътре в корпуса се образува висока температура и налягане, възниква циркулация на нискокачествена охлаждаща течност, устройството се износва много бързо. При такива условия електродите, изолаторите се износват, херметичността на съединенията ще стане неизползваема.

В случай на некачествено нагряване на охлаждащата течност, изтичане е необходим спешен ремонт на оборудването. Преди започване на работа устройството трябва да бъде обезсилено.


Почистване на уреда

 • За да извършите поддръжка, трябва да демонтирате устройството. Развийте винтовата връзка на фланеца, издърпайте електрода.
 • Оценете колко са износени електродите. Уверете се, че изолаторите са непокътнати. По корпуса няма пукнатини.Ако електродите са износени с повече от 40%, се изисква подмяна на оборудването.
 • Почистете повърхността на електродите, държачите.
 • Почистете вътрешността на кутията.
 • Можете да сглобите устройството в обратен ред.
 • Обезмаслете повърхностите, нанесете уплътнител. Ще ви трябва вещество с висока температура.


Ремонтен комплект

Газов топлинен генератор за въздушно отопление 120 kW

Газовият топлинен генератор с мощност 120 kW е предназначен за въздушно отопление на производствени и складови помещения, строителни площадки, работилници, спортни, изложбени и търговски зали, селскостопански съоръжения, хангари, оранжерии и други подобни помещения.

Индустриалният газов въздушен нагревател е топлинна единица с рекуперативен топлообменник, при който с едновременния поток на топлообменната среда топлината от продуктите от горенето към нагретия въздух се пренася през стената, която ги разделя. Нагрятият въздух се разпределя както директно, така и през специални въздуховоди.

Индустриалният топлинен генератор за въздушно отопление на оранжерията осигурява функционалността на конструкциите през студения сезон. При избора на подходяща отоплителна система се взема предвид площта на отопляемото помещение. За отопление на фермерски индустриални оранжерии се използва специална многоконтурна въздушна отоплителна система.

Подаването на топъл въздух под тавана осигурява топене на снега по време на обилни валежи. Разпределението на топлина по горната технологична верига ви позволява да регулирате температурния режим в билната част на оранжерията, като изключите проникването на студен въздух в зоната на растежа на растенията. Отоплението от долната страна поддържа зададения топлинен режим.

Предимства на въздушен газогенератор:

 1. Бързо нагряване на помещението и възможност за регулиране на температурата;
 2. Няма риск от изсъхване на растенията поради подаване на въздух в горната част на оранжерията;
 3. Доставеният топъл въздух се разпределя равномерно по цялата площ на оранжерията;
 4. Висока ефективност на термозадвижванията за оранжерии и друго оборудване.
 5. Системите за въздушно отопление за оранжерии създават оптимални условия за отглеждане на различни култури.
 6. Възможността да работи на три вида горива: основен газ, внос втечнен газ, дизелово гориво.

Разходи за генератор на топлина:

1. Топлогенератор 120 kW с дизелова горелка - 277 657 рубли.

2. Топлогенератор 120 kW с газова горелка + комплект за втечнен газ - 330 241 рубли.

3. Топлогенератор 120 kW с газова горелка (мрежов газ) - 328 318 рубли.

4. Топлогенератор 120 kW с маслена горелка - 573 852 рубли.

5. Топлогенератор 120 kW с двустепенна дизелова горелка - 303 565 рубли.

6. Топлогенератор 120 kW с двустепенна газова горелка (мрежов газ) - 364 099 рубли.

7. Топлогенератор 120 kW с комбинирана горелка с двойно гориво (основен газ / дизелово гориво) - 492 342 рубли.

Отзиви

„Пенсионирах се, поех домашните задължения, хладно през пролетта и есента. Чудех се как да затопля дачата. Наскоро закупих електроден котел. Къщата ми е изолирана, защитена от вятър, уредих опцията. Котелът не работи непрекъснато, всичко е наред “.

Надежда, Стари Оскол.

„Със съпругата ми купихме устройство специално за нашата дача. Момчета, бойлерът работи добре. Не съм го пробвал в големи стаи. Може да се инсталира в стая, без да се притеснява да се отдели отделна стая за котелно помещение. Съветвам. "

Владимир, Краснодар.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни