Гориво за пещ (котел): характеристики на руски марки

Автор: Колесников Юрий Федорович, топлинен и енергиен инженер

Печката е издигната веднъж и трябва да я затопляте през цялото време, от една страна. От друга страна, конструкцията на пещта се определя до голяма степен, ако не напълно, от вида на използваното гориво. А наличността му значително зависи от запасите от местни ресурси в региона. Така печката се танцува от горивото.

Съвременната отоплителна технология ви позволява да изгаряте до въглероден диоксид, вода и пепел всичко, което по принцип може да изгори и нещо, което по принцип не може да изгори. Това не е просто шега. Какво можете да очаквате от изгарянето на гориво в печка? И колко проста и ефективна може да бъде печка на такива и такива или такива видове гориво? Това зависи от неговите свойства:

 1. Събрано състояние - твърдо, течно, газообразно;
 2. Специфична калоричност или топлина на горене;
 3. Специфични разходи;
 4. Скорости на горене;
 5. Температури на горене;
 6. Възможност за напояване;
 7. Съдържание на пепел;
 8. Съдържание на висши органични съединения;
 9. Съдържание на сяра;
 10. Дейност.

Твърдо, течно или газово?


Схема на мини-котелно помещение

При внимателно обмисляне (за което, за съжаление, тук няма място), по отношение на съвкупността от качества, природният газ и течните горива все още се оказват най-добрите. Но е по-добре да не се опитвате сами да направите печка за тях: без промишлено оборудване и добре установена технология, опитен инженер по отопление също няма да предприеме това. По-точно, още повече няма да предприеме, знаейки какво е какво.

И има нюанс: тъй като това гориво отделя топлина почти моментално, не можете да го направите с една печка. За изгаряне е необходим и сложен комплект оборудване. За пример вижте фиг. схема на мини-котелна къща. Струва много и е икономически (и екологично) оправдано за домакинства с жилищна площ над 120-150 кв. м.

Забележка: Ефективността дори на малък котел на газ или мазут с автоматизация достига 90% или повече. Почти всички загуби в централизираните котелни централи се дължат на тръбопроводи.

Домашна печка може да се отоплява и да се захранва с топла вода до 60-100 кв. м. жилищни. Още - сложността на работата и разходите се увеличават толкова много, че се оказва по-евтино и по-лесно да се инсталира двуконтурен газов котел. Ако, разбира се, има доставка на газ. В този случай трябва да се съсредоточите върху най-ниската от посочените стойности; с бутилиран газ - за висше образование.

Изключение е пиролизната (по-точно, генерираща газ) пещ за отработка или тъмно отоплително масло. Лесно е да го направите сами, при спазване на условията за безопасност. Но отопляемата площ е до 40-60 кв. m, извличането на топлина за водоснабдяване с топла вода е трудно и устройството на пълна верига за гореща вода едва ли е възможно. Тези. приложно поле - гараж, лятна резиденция, малка жилищна сграда, при условие че печката е в пристройката.

Забележка: пиролизното масло не е гориво за фурни за пиролиза. Той е продукт на бърза (50-30 s) безкислородна пиролиза на дървесни отпадъци при температура около 600 градуса. Пиролизното масло е доста силно напоено, има кисела реакция, т.е. химически агресивни компоненти в състава си и съдържа до 2% или повече сяра. Изгаря се в промишлени котли и пещи с помощта на специална горелка.

Плюсове и минуси на ZHTKO

Всъщност вече споменахме всички предимства и недостатъци на котлите на течно гориво, но за всеки случай ще ги повторим:

Професионалисти:

 • Висока степен на автоматизация, възможност за създаване на максимален топлинен комфорт.
 • Пълна автономия от други енергийни източници (в допълнение към електричеството, но нуждите от него са малки, можете да се справите с генератор)

Минуси:

 • Високи оперативни разходи.
 • Необходимостта да се разполага с просторно хранилище за гориво, за да се предотврати замръзването му и тръбопроводите.
 • Горещите вентилатори издават много шум, работата им се чува ясно през стената.
 • ZhTKO трябва да се намира в отделна стая с добра вентилация, за предпочитане да не е свързана по никакъв начин с жилищни помещения - "ароматът" на дизеловото гориво е неразрушим.

котелно помещение на гориво
Модерното котелно помещение с течно гориво е чисто помещение, няма да видите локви „солариум“ на пода в него. Но специфичната миризма на гориво все още изтича навън

И така, кой ще инсталира ZHTKO в къщата си? Първо, този, който няма и не се очаква да прокара газопровод в близко бъдеще. На второ място, човекът не е беден, който предпочита да плаща повече пари, но получава комфортни условия на живот. На трето място, този, в чиято къща няма електрическа енергия, достатъчна за организиране на алтернативно отопление, и той не е доволен от удавяне с дърва за огрев.

В заключение нека кажем, че котлите с течно гориво са доста сложна техника, която изисква професионална поддръжка. Следователно работата по монтажа, свързването и сервиза трябва да се извършва от квалифицирани специалисти.

Топлина на горене и разходи

Официалното съдържание на този параграф не изисква специални обяснения: килокалории или джаули. Може да се припомни само, че 1 kcal = 4,3 kJ. Тоест, ако топлината на горене е 10 000 kcal / kg, тогава в джаули тя ще бъде 43 000 kJ / kg или 43 MJ / kg за твърдо гориво. За газообразни - килокалории или кило / мега джаули на кубичен метър. За течност справочниците се дават или за килограм, или за литър / кубичен метър.

Топлината на изгаряне на често използваните горива варира от 1800 kcal / kg (отпадъчна дървесина: елша, върба, изгнила сурова дървесина) до почти 11 000 kcal / kg (полиетилен и други органични полимери), което в мегаджаули ще бъде от 7,74 MJ / kg до 47,14 MJ / kg за полиетилен.

Тук вече е разкрит нюанс: можете напълно да изгорите всичко, но цената на килограм е различна! Затова правим това:

 • Правим топлотехническо изчисление на отоплителната мощност на помещението.
 • Ние му даваме 10-20% марж за водоснабдяване с топла вода.
 • Даваме на получените още 50% марж за необичаен студ.
 • Получената стойност се ДЕЛИ от ефективността на избраната пещ.
 • Въз основа на получената необходима топлинна мощност на пещта и специфичната отоплителна стойност на горивото, ние определяме неговата маса / обемна консумация.
 • Умножавайки потреблението по разходите, получаваме единичните разходи за отопление.
 • Повтаряме процедурата за различни печки и горива, докато достигнем минималната цена.

Забележка: отоплителни устройства с ефективност по-малка от прага 70% могат да бъдат игнорирани. Дори да имаме лично лилава екология от жълтата страна, ще има допълнителни данъци и глоби някъде другаде. Задължително.

Какво да изберем за отопление на къща - котел или печка?

Ако посещавате селската си къща на краткосрочни посещения, през почивните дни или на почивка, тогава нямате конкретна алтернатива - ще трябва да поставите печка, за да отоплявате къщата. Тъй като в случай на котел, ще трябва постоянно да наблюдавате работата на отоплителната система и да се уверите, че CO не замръзва.

Възможно е да се допълни въздушната отоплителна система на къщата, която е всяка печка, с други топлинни генератори за въздушно отопление - електрически или газови конвектори.

За да инсталирате електрически конвектори, ще ви трябва прилично количество специален електрически капацитет. А газовите конвектори могат да се захранват както от основен газ, така и от "балон" втечнен газ.

Ако постоянно живеете извън града в дома си, тогава инсталирането на котел и инсталирането на течна отоплителна система са най-разумната алтернатива на отоплението с печки.

Скорост на горене

В домашно приготвените печки без сложна автоматизация има ясно съответствие: колкото по-бързо горивото гори, толкова по-ниска е ефективността на печката и толкова по-сложен е нейният дизайн. Причината е проста: без технологични трикове, недостъпни за домостроителя, е трудно да се улови голямо количество отделена топлина наведнъж и да се изпрати в стаята или във бойлера, преди да излети в тръбата. Следователно има смисъл само да се направи домашна печка на бавно изгарящо гориво - твърдо вещество, масла, маслена утайка и т.н. Или пещ с бавно изгаряне, където процесът на горене се забавя изкуствено.

По отношение на скоростта на горене въглищата се отличават сред твърдите горива. Има го много неравномерно, тъй като изгаря. В началото, когато тече газификация, пламъкът бушува. И тогава, когато остане чист въглерод (аморфен въглерод, кокс), започва бавно тлеене. И не е толкова лесно да се направи пещ с висока ефективност в двата режима на горене.

Котел или печка - как да отоплявате къщата?

За малка селска къща ми се струва, че въпросът какво да изберем за отопление - бойлер или печка - винаги ще остане актуален.

Когато къщата е голяма, от 100-120 квадратни метра, става трудно да я отоплявате с печка. Особено ако къщата е построена на 2 етажа и разделена от прегради на отделни стаи.

В този случай, за да отоплявате къщата, е разумно да инсталирате котел с течна отоплителна система или да отоплявате къщата с всякакъв вид конвектори - газови или електрически.

Ако по границата на обекта минава газопровод, към който можете да се свържете за малко пари, тогава въпросът с инсталирането на котела обикновено става разрешен и не подлежи на сериозно обсъждане.

Удобството, което предлага отоплението с газ, няма да ви бъде предоставено от друг вид отопление, освен електрическо.

При сегашните тарифи за електроенергия обаче само хора с постоянен добър доход могат да си позволят да се отопляват с електрически котли или конвектори.

Но в случая, когато къщата има малка обща площ, от 40 до 100 квадратни метра, въпросът за това какво да се достави за отопление остава отворен.

Температура на горене

Това е нож с две остриета. Единият край - колкото по-висока е температурата, толкова по-лесно е да се постигне пълно изгаряне и висока ефективност. От друга страна, отново става по-трудно да се извлича и насочва топлината, където е необходимо; поради големия температурен градиент, той просто се стреми да полети в тръбата. Следователно дизайнът на пещта става по-сложен. Освен това горенето при висока температура изисква скъпи топлоустойчиви материали.

Като цяло, колкото по-ниска е температурата на горене, толкова по-проста и ефективна е печката. Удължени домашно приготвени конструкции при тлеене при 600 градуса (бавно горещи пещи) могат да дадат ефективност над 85%. Трудно е да се постигне ефективност над 75% от печка на дърва / въглища (800-900 градуса) в аматьорски дизайн и често се оказва, че конструкцията, гордо показана във видеото, е изгоряла или напукана преди края на отоплителния сезон.

Забележка: максималната температура на горене, постижима в домашно приготвени конструкции, е около 1100 градуса; това са пещи за пиролиза и производство на газ. Горе - без специални стомани и огнеупори, само няколко изпитвателни пещи ще издържат.

Печка или бойлер?

Съвременните производители се надпреварват да предлагат огромен избор от котли: газови, електрически, твърди горива, пелети, течно гориво, отпадъци, комбинирани. Ако сте щастливият собственик на газ в къщата, не можете да разгледате други опции за печки или котли.

Предоставих ми открито поле без газ и електричество с неясни перспективи (нищо не се е променило за три години). Отоплението на къща с електричество с помощта на дизелов генератор е разрухата на най-чистата вода (плюс-минус сто евро).Обявената цена на потреблението на електроенергия за съответния котел обаче не вдъхнови - повече от петнадесет хиляди рубли през зимата за сто и петдесет квадратни метра добре изолирана къща.

В резултат на това възникна изборът между котел с твърдо гориво с дълго изгаряне (по-долу говорим за него) и печка с дълго изгаряне.

Предимствата на такъв котел с дълго изгаряне:

 • икономичен разход на гориво;
 • висок топлообмен;
 • отопление 1-2 пъти на ден, в зависимост от модела и температурата навън;
 • относително равномерно разпределение на топлината.
 • висока цена (покупка плюс монтаж до ключ с гаранция от поне сто до сто и петдесет хиляди рубли);
 • контрол, контрол и повече контрол! (не трябва да се допуска прегряване на системата, подкопаване от радиатори и тръби, необходимо е непрекъснато електричество за различни сензори за автоматизация, навременно добавяне на антифриз и много други);
 • отделно котелно помещение, оборудвано съгласно всички SNIPs;
 • добре, и рискът от експлозия (немотивиран от гледна точка на логиката и съвестта), за което честно предупреждават повече или по-малко приличните продавачи на това оборудване.

В резултат на това, след като разбрах и претеглих, реших да инсталирам фурната. Но кой?

Водно изрязване

Поливането на горивото премахва топлината не само и не толкова за изпарението на водата. При високи температури в присъствието на катализатор - въглерод - още повече енергия се изразходва за химическото редуциране на водата и комбинацията от отделения кислород с атмосферния азот. Съдържанието на вода в горивото в тегловни проценти се обозначава като W.

Способността на горивото да абсорбира влагата, първо, намалява топлината му на горене. За дърва за огрев - два или повече пъти с повишаване на влажността от 20% на 50%. Поливният мазут също може да бъде взривоопасен. И едва мокрите кафяви въглища се възпламеняват спонтанно, така че не се транспортират от минните обекти, в близост до минни ями се изграждат ТЕЦ на кафяви въглища.

Пещта, работеща на напоено течно гориво, трябва да бъде оборудвана със специална горелка и система за подготовка на горивото. Твърдо гориво - сложен път на дим, при който редуцираните компоненти и окисленият азот не се охлаждат, преди да се разпаднат до първоначалните и да върнат топлината.

Топлообменници за петролни котли

Топлообменникът е устройство, при което горивото се изгаря и охлаждащата течност се загрява. В съвременните котли той е разработил перки, което позволява да се отнема максималното количество топлина по време на горенето. Появиха се и кондензационни течни топлообменници с допълнителна топлообменна секция, което дава възможност за оползотворяване на вторичната топлина на отпадъчните газове. Циркулацията на охлаждащата течност е организирана съгласно принципа "водна риза".

Топлообменниците могат да бъдат направени от чугун или стомана. Чугунените пътища са тежки, страхуват се от термични и механични удари, но при внимателно боравене са много издръжливи, служат поне половин век.

Дори стоманените топлообменници за котли на течно гориво са много тежки, да не говорим за чугунени, поради което ZhTKO се произвеждат само в подов дизайн.


Има и комбинирани топлообменници, изработени от чугун и стомана.

Дейност

Активността на горивото е условен параметър. Той характеризира способността на горивото да се самозапалва и изгаря.

Горивото, което мига от искра, се счита за изключително активно и зоната на горене веднага се разпространява по цялата му повърхност. Силно активното гориво изисква малко количество огън или с помощта на фитил, но след това на открито се разгаря бързо и по цялата повърхност. Средно активният изисква запалване с по-активно гориво и не изгаря напълно без допълнителни мерки (шега, завой) или налягане на открито. Изгарянето на гориво с ниско ниво може да се осъществи само в специални устройства след запалване.

Активността на горивото зависи малко от неговата калоричност, но много повече от състоянието на агрегация, точката на кипене (за течно гориво) и степента на финост (дисперсия) за твърдо гориво. Например бензинът и етиловият алкохол са изключително активни при стайна температура. В дизеловото гориво със стайна температура, горелката изгасва, но, напръскана с дюза, тя светва при 90 градуса на открито. Дървесината под формата на дърва за огрев е умерено активна, под формата на сухи стърготини е силно активна, а под формата на дървени стърготини е много слабо активна.

Забележка: според TU, точката на възпламеняване на лятното дизелово гориво е 62 градуса. Но това е в затворен тигел.

Пещи и котли в експлоатация

Всички източници на топлина от твърдо гориво са неудобни, тъй като изискват периодично зареждане с гориво и почистване на пепелника. Автоматично подаване на гориво може да се организира само в котли, работещи на пелети (също съществуват котли с автоматично подаване на дърва за огрев, въглища, брикети, но те се считат за не толкова надеждни), но това не освобождава от необходимостта от почистване на пепелната кутия. Плащането за енергийна независимост и относителната наличност на твърдо гориво е физическата поддръжка на котела, което изисква присъствието на човек. Ако говорим за печки, които отопляват вилата, тогава зареждането с гориво трябва да се повтаря до 7-8 пъти на ден. Традиционните печки консумират повече гориво от съвременните котли на твърдо гориво. Освен това последните се отличават с по-дълъг работен интервал при едно натоварване. Средно между вложките за гориво минават 2-3 часа. Това стана възможно поради увеличения обем на горивната камера, както и системата за подаване на вторичен въздух за доизгаряне на горими газове, отделяни от твърдо гориво. По този начин броят на вложките за гориво в пещта на котела може да бъде намален до 2-3 пъти на ден, което е напълно приемливо.

Какво е по-добре печка или котел на твърдо гориво

Свързани продукти

MaxiTerm (12-20 kW) - Котел на дърва и въглища MaxiTerm

Безплатна доставка. Плащане при получаване на котела. Купувачът на котела получава отстъпка.

Kronas Eko (12-24 kW) - Котел за твърдо гориво Kronas

Безплатна доставка. Плащане при получаване. Котелът на твърдо гориво Kronas EKO е подходящ ..

Marten Base (12-18 kW) - Котел на дърва и въглища Marten

Безплатна доставка до вашата врата. Плащане при получаване, без комисионни. Купувач котка ..

Проскуров AOTV (16-100 kW) - Котел на твърдо гориво Проскуров

Безплатна доставка. Плащане при получаване на котела. Купувачът на котела получава отстъпка от покупката.

Buleryan Канада (7-64 kW)

Безплатна доставка! Плащане при получаване! Купувачът на Buleryan получава отстъпка от ..

Кои въглища да изберем за пещта?

Какво е въглища? Това е растителен продукт, който съдържа въглерод и негорими примеси. Именно те образуват пепел и подобни на шлака вещества след изгаряне. Съотношението на двата компонента е различно навсякъде. Именно това, както и "възрастта" на изкопаемите горива, определят степента на въглищата. Експертите правят разлика между няколко разновидности.

"Най-младият" вид въглища е лингитът. Има доста хлабава структура. Ако вземете бучка лингит, той бързо се разпада и губи формата си. Такива въглища най-често се използват в ТЕЦ, но лингитът не е подходящ за отопление на къща.

Освен лингит се добиват и кафяви въглища, въглища, антрацит.
най-старите въглеродни находища. Всички сортове имат различни нива на влага.
Например в кафявите въглища съдържанието на влага е 50%, в антрацита прагът му не надвишава 7%. Следователно, антрацитът има най-високата специфична топлина. Показателите му са 9 хиляди ккал / кг. Въглищата имат по-нисък показател - 5,5 kcal / kg. При кафявия сорт специфичната топлина е само 3 kcal / kg. Като се има предвид всичко това, лесно е да се разбере какъв тип гориво да закупите за отопление на къща.

Условия за употреба и предпазни мерки

Биоетанолът, който е част от биогоривото, принадлежи към лесно запалими вещества и когато го използвате, трябва да се ръководите и да спазвате някои мерки за безопасност:

 1. Никога не добавяйте гориво в открит пламък или горещ резервоар за гориво. Преди зареждане с гориво изгасете устройството и изчакайте да се охлади (около 15-20 минути).
 2. Забранено е използването на слама, хартия, дърво и други горими материали за запалване на биогорива. Позволено е да се използва само специална дълга метална запалка, електрическо запалване или дълга клечка.
 3. Забранено е съхранението на кутия с гориво в близост до горяща камина или друг открит пламък.
 4. Препоръчва се биогоривата да се съхраняват на място, недостъпно за деца.
 5. Ако горивото е било разлято по време на пълненето на биокамина, е необходимо да се избърше старателно с абсорбираща кърпа.

Общи правила за работа:

 1. Необходимо е да се съхранява контейнер с биогориво на място, далеч от открит огън и отоплителни уреди.
 2. Запалването на биогориво в горелката трябва да става със специална запалка.
 3. Ако биогоривото попадне на повърхността на камината, пода или друга повърхност, е необходимо внимателно да избършете капките със суха абсорбираща кърпа.
 4. Можете да добавяте биогориво само към угасена и охладена екокамина.

За да може екокамината да зарадва собствениците си с равномерно и приятно изгаряне, е необходимо да я снабдите правилно с висококачествено гориво.

Има няколко критерия, поради които ще бъде изключително трудно да сгрешите с избора.

 • На първо място, трябва да изберете онези продукти за камината, които са на пазара повече от една година и са се доказали добре. Продавачът трябва да разполага с необходимите документи за биогориво.
 • Също така си струва да обърнете внимание на показателя за ефективност и да изберете биогориво, което да отговори на нуждите на собственика на камината.
 • При отваряне течността не трябва да отделя неприятни миризми, които рязко удрят носа. Важно е датата на годност, посочена на етикета, да има достатъчна дата на годност.

Само като изберете качествени продукти, можете да сте сигурни, че екологичната камина ще украси дома ви и ще работи възможно най-безопасно.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни