Турбо дефлектор TD-120 (боядисан) за подобряване на тягата в изпускателната вентилация

Примери за инсталиране на дефлектори на вентилационни канали

Подробно описание, приложение и предимства на дефлекторите

МоделДиаметърОписание
TD-110Ø110 Най-препоръчително е да се използва за вентилация на помещения, тоалетни, изби, частни гаражи. Широка гама от стандартни размери ви позволява да изберете дефлектор за монтаж на вече положен въздуховод.
TD-120Ø120
TD-150Ø150
TD-160Ø160
TD-200Ø200 Добро решение за вентилация на дневни с площ до 40м2 и с постоянно пребиваващи там хора до 4 човека. При скорост на вятъра 3-4 m / s, той може да изтегли от помещението до 200 m3 въздух на час.
TD-250Ø250
TD-300Ø300
TD-315Ø315
TD-350Ø350
TD-400Ø400 Те се използват за вентилация на жилищни сгради, помещения с голяма площ, животновъдни ферми, хангари, складове и др. Необходимият обем въздух се постига чрез инсталиране на няколко дефлектора. Количеството се определя чрез изчисление.
TD-500Ø500
TD-600Ø600
TD-680Ø680
TD-800Ø800
TD-1000Ø1000

Габаритни размери на TurboDeflectors

Материал: Дефлекторите са изработени от неръждаема стомана 0,5-1,0 мм. Размери: Дефлекторите се предлагат с два вида основи: НО - дюза за кръгла тръба С - плоска основа

ддХАhA° СHChC
TD-1601602702607029528090
TD-2002002902907029531090
TD-250250350345110350345110
TD-300302400365110390385130
TD-315317400365110390385130
TD-355360450385110490435160
TD-400400495465140490485160
TD-500500615635225615635225

Принципът на действие на вентилационния дефлектор

Вентилационният дефлектор работи по прост принцип, независимо от дизайна и модела на устройството:

 • насочени вятърни потоци удрят металния корпус;
 • поради дифузори, въздушните разклонения, в резултат на което нивото на налягането намалява;
 • в тръбата на системата тягата се увеличава.

Как работят покривните дефлектори

Принципът на действие на устройството

Колкото повече съпротивление създава основата на корпуса, толкова по-ефективен е изтичането на въздух в каналите на системата. Общоприето е, че устройството, монтирано на покрива при лек наклон към хоризонталната равнина, работи по-добре. Експертите заявяват, че ефективността на тези устройства се определя от 3 фактора:

 • дизайн и форма на тялото;
 • размер на единицата;
 • височина на монтаж.

Колкото и надеждни и качествени да са вентилационните дефлектори, те имат както предимства, така и недостатъци, на които бих искал да се спра по-подробно.

Относно "плюсовете" и минусите на дефлекторите

Както бе споменато по-горе, разтворите за чадъри могат ефективно да предотвратят навлизането на мръсотия и валежи във въздуховодите. С правилния подбор и професионален монтаж на дефлектора се подобрява вентилацията. Ефективността на системата като цяло се увеличава с 20%.

Дефлекторът помага да се създаде или увеличи въздушното течение в изпускателните вентилационни канали

Вентилационното устройство помага да се създаде или увеличи въздушното течение в изпускателните вентилационни канали

Съвет! За региони със слаб вятър се препоръчва системата да бъде оборудвана с устройство за увеличаване на притока и изпускането на въздух. Това ще изключи ефекта от "преобръщане" на тягата.

Устройствата не са без недостатъци: с вертикалната посока на вятъра потокът влиза в контакт с горната част на конструкцията, докато въздухът не може да бъде изхвърлен напълно навън. За да се премахне този ефект, са измислени дизайни с 2 конуса. През зимата на основата на тръбите се появява лед, така че е необходимо редовно да се извършват профилактични прегледи.

Изчисляване на броя на турбодефлекторите

Изчисляване на броя на дефлекторите по време на монтажа Вентилиран обем = обем на стаята X обмен на въздух на час (забележка: обменът на въздух на час е различен за различните помещения)

Например: Стаята е дълга 20 метра, широка 12 метра и висока 4,4 метра. Средната сила на вятъра е 3,5 m / s. Обменът на въздух за стаята трябва да бъде 3 пъти на час. По този начин получаваме: Проветрив обем = (20 * 15 * 4,4) * 3 (обмен на въздух) = 3168 м3 / ч По този начин трябва да инсталираме 4 дефлектора TD-400

Вентилационен дефлектор

Всеки турбодефлектор за вентилация се състои от няколко функционални елемента:

 • метални очила (в стандартната версия има 2);

Направи си сам турбодефлектор за вентилация

 • фиксиращи скоби за сигурно закрепване;

Фиксиран дефлектор на покрива

 • захранваща и изходна тръба, която се поставя върху тръбата и се фиксира със скоба.

Формата на външното стъкло се различава по форма, разширявайки се отдолу. Що се отнася до дъното, то е абсолютно плоско. Цилиндрите са поставени един върху друг, а отгоре капакът е фиксиран върху стелажите.

Капак на дефлектора на покрива

Внимание! Диаметърът на капака трябва да е по-голям от изхода, за да се предотврати падането на валежите в системата.

Фигурата по-долу показва компонентите на различни видове конструкции.

Устройството на различни видове дефлектори

Забележка! Инсталирането на отскоци се извършва по такъв начин, че уличният въздух създава допълнително засмукване през вдлъбнатините между съседните пръстени. Това прави възможно ускоряването на отстраняването на „тежък кислород“ от вентилационната система.

Дефлекторните устройства във вентилационната система на къщата са изпълнени по такъв начин, че когато въздушните потоци са насочени отдолу нагоре, устройството не работи добре: отразява се от повърхността на покрива, след което кислородът се втурва към газовете бягство в горната част на дупката. Този недостатък е типичен за всички единици. За да се премахне, са необходими 2-конусни решения, взаимовръзки чрез "мост".

Ако вятърът има странична посока, тогава въздушните маси се отстраняват както отдолу, така и отгоре. Вертикалната ориентация на кислорода улеснява изтичането от дъното.

Препоръчваме ви да гледате кратко видео за устройството

Принципът на действие на устройството

Работата на турбодефлектора се основава на следните принципи: използвайки вятърна енергия, устройството създава разреждане на въздуха във вентилационната шахта, увеличава сцеплението и извежда замърсения въздух от помещението, вентилационния канал и подпокривното пространство.

Без значение как се променят посоката и силата на вятъра, въртящата се глава (работно колело) винаги се завърта в една посока и създава частичен вакуум във вентилационната шахта.

Което увеличава интензивността на движението на въздуха в тръбата, елиминира появата на обратна тяга и подобрява общия обмен на въздух. Освен това устройството предотвратява навлизането на валежи във вентилационния канал.

Принципът на действие на турбодефлектора
Турбодефлекторът е проектиран да подобри ефективността на вентилационните канали и комини. Той подобрява ефекта на естествената вентилация, стабилизирайки го, предотвратява протичането на въздух от един вентилационен канал в друг и проявата на ефекта на обратното течение.

Направи си сам вентилационен дефлектор

Знаейки за устройството и принципа на действие на устройството, много собственици решават да направят вентилационен дефлектор със собствените си ръце. От гледна точка на ръкописното изпълнение, версията на продукта на Григорович е извън конкуренцията, така че ще разгледаме прилагането на тази конкретна опция. Основното предимство е, че такава вентилация работи без електричество, целогодишно.

Първо трябва да подготвите:

 • неръждаема стомана от листов тип, може да бъде заменена с поцинкована стомана;
 • електрическа бормашина;
 • фиксиращи скоби, болтове, нитове и гайки;
 • инструмент за рисуване на метални повърхности;
 • компас;
 • лист картон;
 • владетел;
 • ножици за метал и хартия.

Изчисляване на параметрите на устройството (Григорович)

Даваме ви най-простата опция за изчисление, без формули:

 • височината на дефлектора е 1,6 пъти по-голяма от диаметъра на комина.
 • ширината на дифузора е 1,2 пъти по-голяма от диаметъра на комина.
 • ширината на капака е равна на два диаметъра на комина.

Въз основа на наличните размери и чертежи отделните елементи на дефлектора се изрязват от картона.Необходими са определени умения за създаване на въртящо се устройство, така че е по-добре да се упражнявате върху макети и едва след това да се пристъпва към метален аналог.

Производство на конструкция

Моделите трябва да се прикрепят към металните листове и след това да се нарисуват с писар. Освен това алгоритъмът е прост - изрязваме елементите и детайлите на бъдещата конструкция с метални ножици. Отделните части са свързани с нитове и болтове. Ако механизмът е активен, тогава е по-добре да се фиксират частите чрез заваряване.

Прегради за вентилационни системи от картон

Разпределения на дефлектори за вентилационни системи от картон

За да се закрепи сигурно въртящата се качулка, трябва да бъдат подготвени няколко извити метални ленти, които да действат като скоби.

Качулка със скоби за вентилационен дефлектор

Фиксираме скобите с нитове или болтове

Що се отнася до обратния конус, има смисъл да го фиксирате при чадъра.

Сглобени дефлектори Григорович

Сглобени устройства

Препоръчваме ви да гледате видеоклип за направата на дефлектор TsAGI със собствените си ръце

Инсталационни работи

Долната от 2 чаши е монтирана на изходния комин. Към него е прикрепено горното стъкло. За по-голяма структура на стабилност, 2 части са затегнати със скоба и те правят същото с изпускателните отвори. Качулката се притиска към подготвените скоби. Ако говорим за регион, където посоката на вятъра често се променя, има смисъл да се оборудва инсталацията с обратен конус, който ще позволи на устройството да работи напълно във всички посоки на вятъра.

И така, в тази статия разгледахме какво е вентилационен дефлектор. Обобщавайки, можем да кажем - това е просто и ефективно устройство, което подобрява вентилацията на обекти от всякаква сложност, било то обществени сгради или жилищни сгради. Малък елемент увеличава производителността на вентилационната система с 15-20%, като надеждно предпазва интериора от валежи, малки частици, отломки и прах.

И накрая, препоръчваме да гледате видео сравнение на два вида дефлектори

Разберете как да се предпазите от кражба от управляващи компании

Как да покриете покрива на къща с покривен филц със собствените си ръце

Типове дефлектори

След като анализирате или хвърлите бърз поглед на видовете дефлектори на пазара, можете да влезете в състояние на леко объркване относно броя на наличните решения.

разновидности на покривни дефлектори

От гледна точка на дизайна на устройството е обичайно да се разделят на няколко вида:

 • ЦАГИ - тягата се засилва поради въздушно и термично налягане, висок спад на налягането. Инсталиран директно във вентилационния канал, което усложнява рутинните проверки и почистване;
 • сферични или кръгли (тип Волпер);
 • Решенията на Ханженков под формата на отворена плоча - основната структурна разлика се крие в допълнителна стена, разположена около канала. Качулката е във формата на плоча;
 • ротационни продукти (качулка, мрежа) - улей за вятър, който се върти на специален прът. Поради турбуленцията тягата в канала се засилва;
 • единици, работещи съгласно принципа, описан от Григорович;
 • под формата на звезда.

От гледна точка на простотата на дизайна и възможността за изпълнение, безусловното ръководство се държи от вентилационното устройство Grigorovich. Състои се от няколко двойки чадъри, подредени в една "плоча", която е монтирана над стената на канала.

Покривен дефлектор Григорович

Устройството на Григорович

През последните 2-3 години се продават разнообразни продукти, които нямат ясна принадлежност към какъвто и да е тип: въртящ се дефлектор със спирални остриета, чадър, носещи възли.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни