Отопление с марж: преглед на котела на твърдо гориво Viadrus U22D-4


Разликата между котлите Viadrus

Модерните котли на твърдо гориво Viadrus са популярни отоплителни устройства. За тяхното инсталиране не е необходимо съгласието на определени служби. Както в случая с други агрегати за твърдо гориво, за да инсталирате котел от тази марка, ще трябва да оборудвате котелно помещение и помещение за съхранение на гориво.

Основните предимства на чешките котли са следните:

 1. Висока ефективност.
 2. Много лесна поддръжка.
 3. Дълъг експлоатационен живот.

За да се осигури стабилна работа на устройството в продължение на много години, е необходимо да се почиства горивната камера от пепел и сажди два пъти седмично и да се извършва пълна поддръжка в началото и в края на отоплителния сезон.

Използване на Viadrus U22 D

Котелно оборудване Viadrus U22 се използва успешно в отоплителни системи от затворен тип, в които се използва принудителна циркулация на топлоносителя. Най-добре е да ги допълвате с устройства, които предпазват котела от претоварване.

Те могат да се монтират и в затворени системи, като се използват акумулатори на топлина и принудителна циркулация. Друг случай на употреба са гравитационните системи. Освен това в този случай котелът ще може да работи не само в затворени, но и в отворени системи. Viadrus U22 отлично изпълнява функцията на основното или резервното отоплително оборудване.

За да промените вида на използваното гориво, като подготвите котела за работа с газ или течно гориво, ще са необходими някои промени в дизайна. Надстройката ще включва подмяна на вратата на котела, инсталиране на допълнителни части за топлообменника.

Принцип на действие

Котелът за твърдо гориво Viadrus взема дърво, кокс или въглища като гориво. Моделната гама включва котли на пелети с автоматично подаване на гориво. Този тип отоплителна единица е най-удобна, поради което не изисква много внимание от собственика.

В горивната камера се зарежда всякакъв вид гориво, след което капакът се затваря херметически. Това минимизира топлинните загуби и подобрява ефективността на оборудването.

Работа на котел Viadrus

Принципът на работа на котела Viadrus

Експертите препоръчват да се използва кокс с размер на зърната 40-60 mm като гориво, докато производителят гарантира ефективна работа на следните видове гориво:

 1. Орех 1. Гориво (кокс или антрацит) с фракция до 40 mm.
 2. Орех 2. Размерът на слепващите се въглищни фракции е до 50 mm.

Подробна информация за видовете въглища и техните характеристики можете да намерите тук.

Обърнете внимание, че ако тягата на комина е добра (т.е. най-малко 20 Pa), тогава могат да се използват бучки с размер на зърната до 80 mm.

Почти всички модели вземат и дърва за огрев като гориво. Важно е да се използват само сухи трупи с максимално съдържание на влага 20%. Ако тази цифра е по-висока, тогава е напълно възможно ефективността на котела да намалее. Възможно е да се използват дърва за огрев с диаметър до 100 mm, дължината се избира въз основа на размерите на горивната камера.

Съгласно инструкциите не се забранява използването на следния вид гориво:

 • чипс;
 • дървени стърготини;
 • гранули от гранули.

Ако решите да излеете чипс или дървени стърготини, за да разтопите устройството, тогава се препоръчва да поставите дърва за огрев на дъното на камерата. По този начин ще изключите падането на малки частици в пепелната камера.

При работа с автоматични котли на пелети горивото се излива в специален бункер, откъдето се подава автономно в горивната камера.

Условия на работа

Собствениците на котли на твърдо гориво Viadrus отбелязват лекотата на работа на устройството. Но все пак, преди да стартирате оборудването, трябва да прочетете инструкциите.

Преди да стартирате чешкия котел:

 1. Вземете показанията от термоманометъра и се уверете, че има достатъчно течност в системата.
 2. Отваря клапаните, които са инсталирани на системните тръби.
 3. Проверете чистотата на димните канали, решетката и камерата за пепел. Ако има сажди, трябва да премахнете всичко.
 4. Поставете дървата за огрев върху решетката.
 5. Отворете капака и затворете вратите за зареждане.
 6. Горивото се запалва през пожарната врата.
 7. Затворете вратата на камината и отворете ауспуха, за да може въздухът да тече.
 8. Основното гориво се излива върху изгорялото дърво и се разпределя равномерно.
 9. Когато пламъкът стане тъмночервен, използвайте ключ, за да отворите амортисьорите на вратите за зареждане.
 10. Когато огънят пожълтява, капаците на вратите се затварят.
 11. След като охлаждащата течност достигне необходимата температура, обемът на входящия въздух се намалява. Използвайки ауспух, подаването на въздух се регулира, за да може котелът да работи в посочения режим.
 12. Ако е необходимо, горивото все още се отчита. Времето между подходите към отоплителния блок за зареждане на гориво зависи от вида на горивото и силата на горене.

Преглед на чугунения котел VIADRUS Hercules U 22 D 4

Преглед на чугунен котел за отопление на твърдо гориво на дърва и въглища VIADRUS Hercules U 22 D 4 (viadrus hercules u 22 d 4)

Viadrus е водещ производител на чугунени котли и радиатори в Централна и Източна Европа. Историята на завода във Виадрус датира от 1888 г., когато са произведени първите чугунени радиатори. Това беше моделът на Бохемия, който се произвежда до този момент. Марката VIADRUS е широко известна в Европа и страните от ОНД. Може би един от най-продаваните чугунени котли в Беларус. Въпреки че няма толкова малко марки, от които можете да избирате от нас, има и достатъчно чешки чугун и чугун от Турция на по-ниска цена. Чешкият чугунен котел Viadrus може да работи както в затворени системи, използващи циркулационна помпа, така и в отворени системи с отворен разширителен резервоар.

Чугуненият котел на твърдо гориво Viadrus Hercules U22 има 7 бойлера.

VIADRUS Херкулес U 22 D 4 секции VIADRUS Херкулес U 22 D 5 секции VIADRUS Херкулес U 22 D 6 секции VIADRUS Херкулес U 22 D 7 секции VIADRUS Херкулес U 22 D 8 секции VIADRUS Херкулес U 22 D 9 секции VIADRUS Херкулес U 22 D 10 секции

Предимства на чугунения котел на твърдо гориво Viadrus

издръжливост на топлообменника, изработен от чешки чугун през годините доказан дизайн на котела възможност за изгаряне на дърва с високо съдържание на влага (20 ~ 25%) ниски изисквания за димна тяга възможност за гравитационен поток - охлаждане на решетките с вода лесен монтаж на котелът благодарение на резбовите фланци има възможност за превключване на котела на газ или течно гориво

Опаковка и оборудване на чугунения котел на твърдо гориво Viadrus

Котлите се доставят с напълно сглобени кожуси, без сглобена топлоизолация и облицовка. Облицовката и изолацията се доставят в картонена кутия. Техническата документация и комплектът за доставка са затворени в пещта на котела (вижте инструкциите).

Тип опаковка - дървен палет - полиетилен - замазка с опаковъчни ленти.

Таблица на характеристиките на чугунения котел за твърдо гориво Viadrus

При избора на котли на твърдо гориво, не само чугун, но и стомана, потребителят прави една много голяма грешка, повечето стойности са посочени в таблицата за вида на въглищата, потребителят избира котел за себе си по отношение на властта, но без да го знае той избира по завишени параметри, защото В Беларус има малко въглища и те обикновено се отопляват с дърва, котелът не е избран правилно, защото мощността при изгаряне на дърва за огрев ще бъде по-малка и при тежки студове котелът може да не се справи. По-добре е, ако изчисляването на мощността на котлите ще се извършва от специалисти! (мениджърите на нашия магазин 100kotlov.by ще изчислят мощността на котлите за вас абсолютно безплатно)

По-долу има таблица на капацитета за въглища и дърва.

Таблица за капацитет на въглищата

Дървена маса за захранване

Чугунен котел Viadrus се доставя без опаковка, той се доставя отделно в картонена кутия. Отворът в пепелните врати (ауспух) регулира подаването на горивен въздух под решетката на котела.

Той се управлява от регулатора на тягата или ръчно от регулиращия винт на вратите.

По отношение на мощността, котелът е много лесен за разграничаване дори визуално, просто пребройте броя на секциите (на снимката котелът Viadrus Hercules е 4 секции)

Амортисьорът на комина на изпускателната тръба регулира изхода на продуктите от горенето от котела към комина

тръба. Задвижва се чрез дръжка за изтегляне в горната лява част на котела близо до вратите за зареждане

Отворът в вратата за зареждане (роза) служи за подаване на вторичен въздух в горивното пространство. За да контролирате отварянето, поради високата температура на вратите, използвайте

инструмент, който е част от доставката.

Комплект чугунен котел VIADRUS Hercules U 22

Чугунено тяло на котела VIADRUS Hercules U 22

Пакет документи за закупуване на котел Viadrus

Чугунният котел за твърдо гориво VIADRUS Hercules U 22 D (Viadrus Hercules u 22 d) може да бъде разгледан, закупен на ниска цена, да разберете цената, да сравните цените, в нашия офис в Минск, ул. Инсталатори 9. Ниска цена за котли Viadrus само в нашия онлайн магазин 100kotlov.by. Голям избор от котли на твърдо гориво в нашия склад. Доставяме и до градовете Барановичи, Бобруйск, Брест, Витебск, Глубокое, Гомел, Гродно, Жлобин, Иваново, Калинковичи, Кобрин, Лида, Минск, Миори, Могилев, Несвиж, Ошмяни, Пинск, Полоцк, Постави, Рогачев, Слон , Слуцк, Сморгон и други градове на Беларус

Елате в нашия офис, ще се радваме на всеки посетител!

100kotlov.by

Различни режими на работа

За да може котелът на твърдо гориво да премине в нощен режим, правя следното:

 1. Почистете решетката.
 2. Зареждат горивото и изчакват то да се загрее.
 3. Завъртете димната клапа и намалете мощността на котела.

На сутринта те отварят капака и дупките на вратите, след което прокарват решетката през отворените врати от пепел. След края на работата вратите се затварят.

Пепелната камера трябва да се почиства два до три пъти седмично; за работа са необходими термозащитни ръкавици.

Котел на твърдо гориво Viadrus U22 С / D

Viadrus U22 cd

Котел Viadrus U22 c / d

Viadrus U22 С / D е отоплителен котел, способен да работи на различни видове твърди горива, включително въглища, трупи, горивни брикети, пелети. Разликата между модификации C и D е само в това, че моделът с индекс D се характеризира с по-широка врата на товарната камера и това прави възможно зареждането на по-дебели дърва в котела при запалване.

Основата на дизайна е секционен чугунен топлообменник. В допълнение към предната и задната секция котлите с твърдо гориво с различни размери имат няколко вътрешни секции. Съответно, колкото повече секции има, толкова по-мощен е моделът. Гамата включва девет стандартни размера за серия C и седем за серия D.

Секциите на топлообменника, свързани помежду си, образуват единичен обем, напълнен с течност. Вътрешното пространство е запазено за камерата за разпалване и пепел. Задната секция има изход за комин, в горната част има захранваща тръба, в долната част - обратна верига. Предната част има врати за товарната камера и пепелника. Размерът на отоплителния блок влияе върху структурата на вътрешните секции.

За по-удобно регулиране на отвора на амортисьора на комина, копчето е монтирано на предния панел. Има и два канала за подаване на въздух към котела. Първият е капак на вратата на пепелната камера. Силата на отварянето му, както и обемът на въздуха, който се подава в горивната камера отдолу под решетката, се регулира или чрез автоматичен регулатор на тягата, или ръчно с помощта на винт. На вратата на товарната камера има и отвор за подаване на въздух директно към горивната камера на отоплителния блок. Силата на отварянето му се регулира от собственика.

За наблюдение на температурата и налягането на флуида в системата има термоманометър на горния капак на чешки котел за твърдо гориво. Сензорът му е потопен в задната секция, а самото устройство се вкарва в контролната кутия.

Корпусът на котела на твърдо гориво Viadrus има специален вид топлоизолация, която намалява топлинните загуби и по този начин увеличава производителността на отоплителното оборудване. Корпусът е покрит върху изолацията с устойчива на износване и топлоустойчива боя.

Прегледайте таблицата, за да разберете основните спецификации на Viadrus U22 C.

Viadrus U22 C Спецификации
Брой секции2345678910
Мощност (въглища), kW11,717,723,329,134,940,746,552,358,1
Отопляема площ, м2120180230290350410460520580
Разход на гориво, кг / ч1,92,93,84,75,76,67,58,59,4
Ефективност%75-80
Диаметър на комина, мм156176
Разходи, търкайте.49 20052 00055 90060 15064 55071 80076 25081 20089 850

Както и параметрите на Viadrus U22 D.

Viadrus U22 C Спецификации
Брой секции45678910
Отопляема площ, м2220270330380440490530
Разход на гориво, кг / ч6,48,09,611,212,814,415,7
Ефективност%75

Преглед на котлите на твърдо гориво Viadrus

Използването на котелно оборудване на твърдо гориво, освен че решава въпроса за доставката на газ, има и икономическа обосновка, тъй като цената на тези видове горива е значително по-ниска от цената на битовия природен газ.

За да се проучи по-подробно този въпрос, в тази статия като пример ще бъдат представени основните видове котли на твърдо гориво от чешкия производител Viadrus, който произвежда котелно оборудване от 1920 г. насам.

Твърдо гориво за битови отоплителни котли.

Котли с директно изгаряне на дърва

Основната отличителна черта, която притежават всички котли на твърдо гориво Viadrus, независимо от вида на работната единица и вида на използваното гориво, е възможността за изграждане на проектния капацитет по секции.

Работната зона на котела е сглобена от няколко чугунени секции, които са свързани помежду си чрез болтови връзки със специални нипелни гайки. Инсталирането на допълнителни секции прави възможно увеличаването на размера на горивните камери, пепелника и водния топлообменник, като по този начин увеличава общия капацитет на агрегата.

Основните технически характеристики на котлите за горене на дърва с директно изгаряне, в зависимост от броя на използваните секции, са посочени в таблицата, показана на фигурата по-долу.

Технически характеристики на котлите на дърва.

Сред основните аспекти, на които трябва да обърнете внимание при покупка, могат да се отбележат следните потребителски качества:

 1. Котлите с твърдо гориво с директно изгаряне са най-простата версия на котелно оборудване от този производител, поради което се постига относително ниска цена, високо ниво на надеждност, както и възможността за инсталиране и свързване със собствените си ръце, без участието на квалифицирани специалисти.
 2. Използването на такива агрегати е разрешено в затворени системи за отопление на вода с инсталирана помпа.осигуряване на принудителна циркулация на охлаждащата течност.
 3. За дълготрайна и безопасна работа, всички модели са оборудвани със система за защита от прегряване на водата и система за водно охлаждане на решетка.

Снимката показва принципа на работа на котел за дърва с директно изгаряне.

Забележка! За нормална работа на котелни единици от този тип относителната влажност на дървесината трябва да бъде не повече от 20%, а максималният диаметър на дървения труп не трябва да надвишава 100 mm.

Котли за пиролиза с дожиг

Пиролизният, или с други думи казано, генериращ газ котел за твърдо гориво Viadrus също предполага секторно увеличение на мощността, но се различава от моделите с директно изгаряне по това, че използва двукамерен принцип на изгаряне на горивото.

 1. В първата, товарна камера, която има относително голям обем, се извършва постепенно изсушаване и дегазиране на дървесина, а в долната й част, т.е. в зоната за оползотворяване има бавно изгаряне на гориво с ограничено количество въздух при температура от + 560 ° C, което води до отделяне на летливи вещества и горими дървесни газове.
 2. При второто доизгаряне протича процесът на смесване на летливи вещества и горими газове с вторичен атмосферен въздух, в резултат на което те изгарят при високи температури, които могат да достигнат +1200 ° C.

Принципът на пиролиза за изгаряне на дърва, въглища или други видове твърдо гориво ви позволява да достигнете по-високи температури и съответно да получавате повече топлинна енергия от всяка конвенционална използвана единица гориво. Това от своя страна значително увеличава ефективността на котлите, а също така води до значителни икономии на горивни материали.

Принципът на действие на котел от пиролизен тип.

Пиролизният котел Viadrus за твърдо гориво, в зависимост от броя на работните секции, може да бъде оборудван с електронна или термостатна система за управление.

 1. Електронната система е инсталирана на котли с 3 до 5 работни секции... Такава система позволява по-гъвкаво регулиране на режимите на работа, но за нейната работа е необходима постоянна връзка с електрическата мрежа.
 2. Системата за управление на термостата е инсталирана на по-мощно оборудванекоито могат да се състоят от 6-8 работни секции. Той е напълно нелетлив и ви позволява автоматично да регулирате подаването на свеж въздух и отвеждането на отработените газове, както и да контролирате температурата в работната зона на котела и температурата на охлаждащата течност в отоплителната система.

.

Технически характеристики на пиролизните котли Viadrus.

Забележка! За нормална работа на пиролизните котли относителната влажност на горивото не трябва да надвишава 20%, а температурата на връщащата вода в системата не трябва да бъде по-ниска от +60 ° С.

Котли за отопление на пелети

Относително ново и най-икономично развитие е котелът на твърдо гориво Viadrus, който работи на пелети. Те представляват компресирани гранули, направени от изсушени и натрошени дървесни отпадъци или отпадъци и сладкиши от земеделски култури.

Увеличаването на работната мощност на котлите за пелети също се извършва чрез инсталиране на допълнителни секции, а настройката на работните параметри може да се извърши в автоматичен или ръчен режим.

 1. По време на работа, определен запас от пелети се съхранява в бункера за горивоот които с помощта на винтово устройство за подаване на гориво те автоматично влизат в горелката.
 2. В горелката, когато първичният въздух влезе и температурата е висока, пелетите светят интензивноотделяне на летливи и запалими газове.
 3. Развитият газ и наситените въглеводороди влизат в горивната камера, където в средата на вторичния атмосферен въздух те са напълно изгорени с отделянето на голямо количество топлина.
 4. Отработените газове, преминаващи през топлообменника, отделят значително количество от топлината си към отоплителния кръг на гореща вода, а на изхода имат температура не повече от +160 ° C.

Всички котли на пелети са оборудвани с електронна система за управление, която ви позволява напълно да автоматизирате работата му. Освен това те са оборудвани със система за защита срещу прегряване на охлаждащата течност, която автоматично изключва горелката, когато температурата достигне + 96 ° C, както и система против замръзване, която автоматично включва горелката, когато охлаждащата течност се охлади до температура от + 5 ° C.

Схемата на работата на котел за отопление на пелети.

Съвет! Фабричните инструкции за експлоатация на този тип котли препоръчват използването на горивни пелети с диаметър от 6 до 10 mm, с относителна влажност до 12% и специфично съдържание на пепел до 1,5%.

Отзиви на собственика

За да разберете напълно каква е единицата на тази марка, трябва да прочетете отзивите за котела на твърдо гориво Viadrus. Например котелът Viadrus U22 D. Потребителите потвърждават, че при внимателна и правилна работа устройството работи стабилно и в съответствие с посочените технически характеристики.Температурата се поддържа според определената грешка от 2-3 ° C. Една отметка за дърва за огрев е достатъчна за 1,5-2 часа. След добро загряване на котела и цялата система потребителят затваря амортисьора и горивото тлее. По този начин дървените трупи горят два пъти по-дълго, но веднага след подпалването собствениците не препоръчват използването на този режим: само на висококачествена отопляема система. Хората отбелязват високата надеждност на Viadrus U22 D, вратите се отварят и затварят лесно и системата работи както трябва.

Обратна връзка от собственика на котела Viadrus Пещта на котела Viadrus се оказа малка и напълно неудобна. Там влиза дърва за огрев 20-25 см. Ако се отоплявате с въглища, те също влизат в малки обеми. Е, и съответно цялото нещо бързо изгаря и трябва често да го обличате. През зимата температурата ни достига - 40 или повече и трябва постоянно да сме близо до котела. Така че никакви плюсове не могат напълно да компенсират това. Ян

Някои собственици на чешки котли от модела U22 4D отбелязват ефективната работа на регулатора на тягата в устройството, но в същото време се оплакват от проблемите с натрупването на сажди поради използването на сурови трупи и понякога образуването на сажди в комин.

По правило отзивите за котела на твърдо гориво Viadrus са положителни. Ако има недостатъци, те се използват неправилно или първоначално грешен избор на устройството по отношение на техническите характеристики. В случай на повреда и валидна гаранция, потребителят може да кандидатства за безплатен ремонт при специалистите на компанията. Следователно котлите Viadrus могат безопасно да се нарекат надеждни.

Процедура за инсталиране

Инсталиране на барабана на котела

1 Поставете барабана на котела върху цокъла

Второ В горната част (фланец) на задната част на котела, монтирайте уплътнение φ 8 × 60 × 3 и прикрепете фланеца на отоплителната вода. Предварително заварете фланеца към системата за отоплителна вода.

3 В долната част (фланец) на задната част на котела монтирайте уплътнение φ 86 × 60 × 3 и прикрепете фланец за връщаща вода с разклонителна тръба за входящи и изходящи клапани. Предварително заварете фланеца към системата за връщане на водата.

4 След свързване на котела към отоплителната система, завийте коляното с входящия и изходящия кран към изхода на фланеца на връщащата вода.

5 Поставете комина върху главата на комина и го поставете в отвора на комина.

6 Завийте регулатора на тягата към отвора в горната част на предната част.

7 Два отвора с резба Js 4.6 "в предната част са затворени с тапи Js 6.4".

Монтаж на черупки

1 Извадете обвивките от картонената кутия

Второ Според снимката инсталирайте свързващия материал върху страничните части на черупката и прикрепете конзолите

3 Развийте долните анкерни болтове, монтирайте конзолите на страничната обвивка. Натиснете предните конзоли между шайбите с гайки и корпуса на предната част, натиснете задните конзоли директно върху анкерните болтове. Докато повдигате, поставете носещите ръбове на черупките зад горните анкерни болтове. Затегнете гайките на долните анкерни болтове.

4 Отстранете изолацията от горната част на черупката. Инсталирайте термоманометър в контролната кутия и завийте кутията към горната част на черупката. Преди да инсталирате горната част на корпуса върху котела, поставете отново изолацията, поставете сензора на термометъра в гнездото на термометъра и завийте сензора на манометъра в гнездото на манометъра.

5 За главите на винтовете за ютията, монтирайте задната част на черупката с изолация.

6 Според фиг. 8 монтирайте контролера на димните капаци.

7 Завийте четката в приставката.

Запълване на отоплителната система с вода:

Водата за пълнене на котела и отоплителната система трябва да бъде чиста и безцветна, без суспензии, масла и химически агресивни вещества. Параметрите на циркулиращата и допълнителната вода трябва да отговарят: ČSN 07 7401, ако твърдостта на водата не отговаря на необходимите параметри, водата трябва да бъде обработена.Дори многократното нагряване на вода с висока твърдост не предотвратява отлагането на соли по стените на тялото на котела. Отлагането на 1 mm варовик намалява преноса на топлина от метал към вода на това място с 10%.

Отоплителните системи с отворен разширителен съд означават директен контакт на нагряващата вода с атмосферата. По време на отоплителния сезон разширяващата се вода в съда поглъща кислород, което увеличава ефекта на корозия и в същото време водата се изпарява. За попълване може да се използва само вода с параметри съгласно ČSN 07 7401. Отоплителната система трябва да бъде добре промита, за да се отърве от примесите. По време на отоплителния сезон е необходимо да се поддържа постоянен обем отоплителна вода в отоплителната система и да се гарантира, че отоплителната система се обезвъздушава.Водата от котела и отоплителната система не трябва да се зауства или приема за различни цели, освен необходимите ремонти от Тай и др. Когато отоплителната вода се изхвърля, добавянето на нова увеличава риска от корозия и образуване на отлагания. Ако е необходимо добавете вода към отоплителната система, винаги добавяйте към охладения котел за предотвратяване на напукване на участъците.

След напълване на котела и отоплителната система с вода е необходимо да се провери херметичността на всички връзки.

Завършването на инсталацията и извършването на теста за отопление трябва да бъдат записани в гаранционния сертификат.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни