Преглед на най-добрите котли с твърдо гориво с дълго изгаряне в Русия


Не всички населени места са снабдени с природен газ и затова човек трябва да търси алтернативни възможности за отопление.

Днес има много от тях, но в същото време електричеството или дизеловото гориво са доста скъпи, така че най-често потребителите избират твърди горива.

На него работят голям брой устройства, но не всички чуждестранни проби съответстват на нашите климатични условия, поради което най-голямо търсене имат местните продукти. Представен е от различни предприятия, произвеждащи отоплителни котли на твърдо гориво от нашето руско производство. И всеки от тях има свои собствени характеристики, които ще бъдат разгледани по-долу.

Продукти от Сибир


Тези котли на твърдо гориво се различават от другите модели по наличието на стоманен плот, който им позволява да се използват не само за отопление на помещението, но и за готвене. Те могат да работят на дърва, въглища и други видове твърди горива, имат мощност до 30 kW и са в състояние да отопляват частни домакинства и летни вили.

Котел за твърдо гориво Сибир с воден кръг, представен под формата на котел, може да осигури на жителите топла вода.

Произвеждат се и котли на твърдо гориво, произведени в Русия под марката Сибир с водна верига. Водното отопление в тях се извършва с помощта на електрически нагревателни елементи, които също могат да се използват в процеса на готвене, както в независим режим, така и при изгаряне на гориво. Наличието на вграден термостат в нагревателния елемент принуждава котела да се включи, за да поддържа необходимата температура.

Гледайте видеото на продукта:

Външните стени на устройството имат полимерно покритие, което го предпазва от ръжда и механични повреди. Голямата пещ позволява използването на дърва с дължина до 60 см, а въглищата могат да се зареждат отгоре чрез чугунени горелки. В барабана на котела е вграден термометър, който показва температурата на отоплителната среда.

Предимството на това оборудване включва още:

 • Възможност за работа върху въглища, брикети и дърво
 • Малък размер
 • Може да се използва с всеки комин

От недостатъците си струва да се подчертае само системното почистване на пепелта и контрола върху процеса на горене, с необходимостта периодично да се добавя гориво.

Поради своите конструктивни характеристики, котелът за твърдо гориво Сибир има добри отзиви и е най-добрият вариант, когато няма газ.

Отоплително оборудване Viadrus

Продуктите на чешкия производител са представени от широка гама от модели. Най-често срещаният е моделът Viadrus Herkules U22 C / D. Произвежда се от края на миналия век и през това време не е загубил своята актуалност, благодарение на постоянното усъвършенстване.


Котелът за твърдо гориво от Viadrus има две модификации:

 • Стандартен
 • С увеличена горивна камера

Освен това, той ще работи еднакво добре за всеки вид твърдо гориво, независимо дали:

 1. Кока Кола
 2. Въглища
 3. дърво
 4. Брикети

Котелът има доста обемни размери и впечатляващо тегло, тъй като е направен от чугун. За такова оборудване трябва да се отдели отделно помещение - пещ.

Котлите за твърдо гориво Viadrus имат положителни отзиви, благодарение на висококачествените си характеристики и модерното оборудване. Уредите с мощност 20 kW могат да отопляват помещение с площ до 200 m². Снабден е с монтиран отгоре термоманометър, който следи температурата и налягането.


Използва се в системи с атмосферна и принудителна циркулация.Ефективността на апарата е 80% за въглища и кокс и 78% за дърва за огрев.

Предимствата на този модел:

 1. Устойчивост
 2. Висока ефективност
 3. Простота на дизайна
 4. Голям диаметър на комина
 5. Възможност за преобразуване в друго гориво

Цени за котли руско производство

Цените на котлите на твърдо гориво, произведени в Русия, варират значително. Те зависят от фактори като: материал на топлообменника, мощност, метод за контрол на температурата и наличие / отсъствие на автоматично подаване на гориво.

Най-евтината версия на котел, произведен в Русия, ще струва 180 долара и ще има стоманен топлообменник, пасивен контрол на температурата и мощност от 12 kW.

По-скъп модел с чугунен топлообменник, пасивно охлаждане и номинална мощност от 20 kW ще струва 330 долара.

Един от най-скъпите котли, произведени в Русия от компанията Bourgeois-K, ще бъде двуконтурен котел на твърдо гориво с ефективност 85% и номинална мощност 24 kW. Такава отоплителна система ще струва в района 1200 долара.

В заключение можем да кажем, че Русия произвежда огромен брой различни котли, подходящи за най-тежките условия и най-различни нужди.

Модел отоплително оборудване огнище

Устройствата от тази марка са изработени от стомана и са най-ефективни при отопление на помещения до 250 m². Това са продуктите на OOO Gazstroy, те се считат за едни от най-добрите сред местните колеги.


Котлите на твърдо гориво Hearth са от три модела:

 • Ново
 • Стандартен
 • С нагревателни елементи

Тъй като всички устройства на този производител са универсални, те са оборудвани с газови горелки.

Котел на твърдо гориво Избухването има отзиви само по положителен начин, въпреки факта, че все още е само на 2 години. Има модерен дизайн и е оборудван с регулатор на тягата.

Стандартното оборудване е разделено на едно и двуконтурно. Последните са оборудвани с бобина. Тяхната мощност варира от 6 до 31 kW.

Модерната модификация е оборудвана с два специални отвора за нагревателни елементи и има удължена камина, предназначена за дърва за огрев.

Но най-голямото им предимство е възможността за превръщане в друг вид гориво - газ. Така че, когато линията е свързана, котелът не трябва да се сменя, ще бъде достатъчно да инсталирате подходяща газова горелка в него.

Видове котли на твърдо гориво, произведени в Русия

Котлите за твърдо гориво могат да бъдат класифицирани по материала, от който е направен топлообменникът.

Топлообменниците на руските котли могат да бъдат направени от стомана или чугун. Чугунените топлообменници имат функция, която охлажда и загрява дълго време, поради факта, че чугунът има висок топлинен капацитет. Освен това този материал е крехък, поради което може да се получи напукване, ако температурата на връщащата вода е твърде ниска. Но при правилна работа на котел с чугунен топлообменник, той ще продължи много по-дълго от котел със стоманен топлообменник.

Котлите на твърдо гориво със стоманен топлообменник се загряват и охлаждат много по-бързо от чугунените и такива топлообменници също не се страхуват от температурни промени. Те обаче корозират и изгарят по-бързо.

Тъй като повечето къщи в Русия се строят "от векове", предпочитание се дава повече на котлите с чугунен топлообменник.

Нагревателен апарат Zota

Продуктите на завода в Красноярск са известни на местния купувач за такива марки оборудване като Dymok и Zota Mix. Те са с добро качество и са се доказали като ефективни и икономични устройства. Котли на твърдо гориво Русия Топол стана една от най-новите разработки на завода.Те са предназначени за отопление на домове и индустриални зони и имат заварено стоманено тяло.


Основната им отличителна черта е начинът на зареждане с гориво.

Те са оборудвани с две противопожарни врати:

 • Вертикален
 • Хоризонтално

И дърва за огрев могат да бъдат заредени през всеки от тях. Структурните характеристики на горивната камера позволяват на производителя да постигне ефективност на устройството в 70%. Котлите за твърдо гориво Zota са оборудвани с електрически комплект с контролен панел за захранване.

Техните предимства включват:

 1. Възможност за работа на всякакъв вид твърдо гориво
 2. Автоматичен преход към работа от нагревателни елементи
 3. Поддържане на необходимата температура във всеки работен режим
 4. Приложение в режим на продължително изгаряне
 5. Добри икономически резултати
 6. Високо качество и разумна цена

Всички изброени предимства характеризират продуктите на този производител по най-добрия начин, поради което котлите с твърдо гориво с марка Zota получават изключително положителни отзиви. А възможността да ги превключвате на други видове гориво позволява оборудването да се използва почти навсякъде.

Гледаме видеото, котли Zota mix:

В допълнение, котелът на твърдо гориво Zota Carbon може да бъде включен във всяка отоплителна система. Това им позволява да бъдат инсталирани в малки пространства.

Лесна поддръжка, здрава ламарина за корпуса и в резултат на това минимум заварени шевове, направиха котлите Zota един от най-популярните сред потребителите.

Летлива технология

Някои модели котли зависят от електричеството или по време на работа използват електричество за циркулационни помпи.

Ако няма прекъсвания на тока, по-добре е да си купите летливо оборудване, което е много по-удобно за използване.

Автоматичните котли на твърдо гориво сами регулират температурата и интензивността на подаването на гориво. Те са по-скъпи, плюс те трябва да бъдат свързани към електрическата мрежа. Но благодарение на автоматизацията те спестяват гориво и време на собственика. По този начин отоплението на къщата става ефективно и не изисква неуморно внимание.

бойлер с отделение за дърва

Оборудване марка Prometheus


Руските котли на твърдо гориво за продължително изгаряне се произвеждат от различни производители. Но не всички от тях могат да претендират за ролята на водещо производство, като Sibenergoterm.

Произвежда котел за твърдо гориво Prometheus с мощност до 45 kW. Които могат да се използват за отопление дори на производствени халета с размер до 450 m².

Основният вид гориво за тях са въглищата. Но в сравнение с други модели те са с малки размери, икономична консумация на дърва за огрев, нелетливи.

Гамата от такива устройства е оборудвана с обемна товарна камера, която осигурява дългосрочна работа. Изработен от стомана с антикорозионна обработка, котелът за твърдо гориво Prometheus има отзиви, в които говорят за неговата надеждност и ефективност.

Функционалната характеристика на апарата е значителна външна площ на топлообменника, обгърната от горещи отработени газове и пламъци, което гарантира висок топлообмен и дава възможност за постигане на висока ефективност. Топлинната изолация на предните стени на котела също допринася за увеличаване на този показател.

Зареждането на дърва за огрев се извършва ръчно, докато по време на изгарянето на долните трупи горните слоеве изсъхват, което също увеличава ефективността. За запалване горивната клапа се отваря, което води до повишено теглене. Той се затваря, след като горивната камера се загрее и след това котелът работи както обикновено.


Чекмеджето за пепел е с удобен дизайн и се отстранява лесно, което значително опростява почистването му. Комплектът на устройството включва и необходимите устройства за това:

 • Покер
 • Лъжичка

Използването само на висококачествени материали при производството на устройството значително е увеличило периода на неговата работа.Неговият топлообменник е направен от котелна стомана, а в зоните, изложени на най-голямо нагряване, има огнеупорна тухла, която може да издържи до 1800 ° C. Това предотвратява изгарянето на стените на топлообменника.

Системата за управление на устройството не зависи от електричеството. Оборудван е с термостат, който контролира отварянето на амортисьора. Наличието на разклонителни тръби по двете линии позволява устройството да се използва в различни отоплителни системи. А лекотата на работа дава възможност да се използват промишлени котли на твърдо гориво в най-отдалечените села.

Характеристики на устройството на котел на твърдо гориво

Най-популярното оборудване за отопление на селски къщи е котлите на твърдо гориво или директно изгаряне. Популярността се дължи на простотата на дизайна и надеждната работа.

Отличителна черта на котлите с дълго изгаряне е:

 • големи размери на горивната камера;
 • начинът на горене се случва отгоре надолу;
 • цилиндрична форма на камерите.

Изгарянето в камерата се поддържа от потока въздух през телескопична тръба, който под въздействието на товар постоянно се спуска при изгаряне на горивото. По този начин пълното изгаряне на дърва за огрев става в рамките на 12 часа, а въглищата могат да изгорят до 2 дни или повече, в зависимост от обема на камерата и използваното гориво.

Оборудването за пелети заслужава внимание, скъпо е, но доста обещаващо. Агрегатите са автоматизирани и липсата на инертност определя ефективността на ефективността до 85%, при условие че се използва сухо и висококачествено гориво.

котли на твърдо гориво с дълго изгаряне на руската производствена цена

Котел дим

Оборудването с тази марка се произвежда в завода в Красноярск. Използва се за използване в жилищни сгради и може да им осигури не само топла и топла вода, но и храна, благодарение на наличието на горелки.


Котелът на твърдо гориво Dymok може да работи на дърва или въглища. Може да бъде оборудван с нагревателни елементи като допълнително оборудване. Обикновено съставът на комбиниран апарат за твърдо гориво включва:

 • Група от 3 нагревателни елемента с мощност от 3 до 9 kW
 • Датчици за температура на водата и въздуха
 • Контролен блок

Котелът може да бъде оборудван с една или две горелки. Като охлаждаща течност в системата се допуска антифриз.


Камината с хоризонтално зареждане е много лесна за използване. Дълбочината му се изчислява за дърва за огрев с дължина до половин метър. Устройството е в състояние да осигури нагряване на водата дори с малко количество гориво.

Някои модификации на Haze се правят без плоча, това значително увеличава мощността, като същевременно запазва размерите. Може да се монтира в стая, оборудвана с комин.

Всички продукти на компанията са сертифицирани и отговарят на съществуващите стандарти за качество. Това прави котлите на твърдо гориво Dymok, прегледите на които съответстват на тяхното качество, най-търсени.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни