Избор на котел за апартамент - нюансите, които са наистина важни


Какви критерии трябва да се използват

Има 3 основни критерия за този процес:

 • Сила на звука. Не трябва да задавате максималното устройство за тази стойност. Това може да доведе до финансови затруднения в бъдеще. Тъй като повече вода ще отиде в контейнер с достатъчен обем, сметката за неговото потребление ще бъде по-висока. Струва си да се помни, че колкото по-голям е обемът на инсталацията, толкова повече тя ще влезе в контакт с намотката, което може да доведе до нагряване на охлаждащата течност.
 • Мощност. Този критерий засяга нагряването на водата. За пълноценен процес на отопление е подходящ бойлер с индикатор 8-12 kW.
 • Диаметър. Този критерий зависи от площта на помещението, където е инсталирано устройството.

Как да прикрепите бойлер към стената

Един от недостатъците на модулите за съхранение е голямата им маса. Например, монтиран на стената резервоар Ariston (50 литра) тежи 18 кг без вода, бруто - почти 70 кг. Нетното тегло на 100-литров бойлер е 30 кг, общото тегло лесно достига 130 кг.

Необходимо е да се закрепят тежки резервоари за котел към различни стени:

 • от плътни материали - бетон, тухла, дървен материал, трупи;
 • от порести строителни материали - газобетон, блокове от пяна;
 • към преградни стени от рамков тип, обшити с гипсокартон, OSB шперплат.

Направи си сам монтаж на бойлер на бетонна стена се извършва с помощта на разширителни анкери, оборудвани с гайки. Технологията е проста: маркираме точките на закрепване по стандартната скоба на резервоара, пробиваме дупки, вкарваме анкерни болтове и закрепваме котела с гайки. Дълбочина на отвора и дължина на закопчалката - най-малко 7 см.

анкерен болт

Анкерният болт се задържа в бетона чрез разширяване на края на металната тръба с факелна гайка

Малки устройства от 30 ... 50 литра с една окачена скоба могат да бъдат прикрепени към пластмасови дюбели и куки (или болтове). Не можете да закачите бойлери с две скоби на куки - няма да познаете точното положение на отворите, така че натоварването да бъде равномерно разпределено на 4 точки.

метален дюбел и пластмасов дюбел

Вляво има метален дюбел, вдясно - пластмаса

В дървените къщи и къщите от дървени трупи проблемът се решава още по-лесно - болт или кука Ø8-10 мм се завинтват в подготвен отвор с идентичен диаметър. За окачване на котела върху газобетон или пореста тухла се използват следните методи:

 1. Леките бойлери с обем 30-50 литра са прикрепени с помощта на пластмасови дюбели, предназначени за пенобетон (показано по-долу на снимката).
 2. Тежки резервоари над 80 литра са окачени на специални метални дюбели, в които се завинтват болтове с конвенционална метрична резба.
 3. В материали с големи пори и въздушни пространства (например керамични блокове) химически анкери ще задържат котела.
 4. Ако модулът е разположен в котелно помещение или друго помощно помещение, където външният вид няма значение, се заварява кръгла опора от лента и 2 стоманени тръби. Резервоарът е фиксиран към стената с прости дюбели.

Монтаж на котел

Най-трудното е да инсталирате бойлер на гипсокартонени конструкции, особено след ремонт на апартамент, когато стените на банята вече са облицовани с плочки. Въпреки че листове от гипсокартон с дебелина 12,5 мм могат да издържат на доста тежки предмети, невъзможно е да се монтира котелът директно към гипсокартона, скрепителните елементи могат да избухнат по всяко време.

Какви техники използват майсторите, когато инсталират бойлер на основа от гипсокартон:

 1. Най-безопасният начин е да се използват вградени дървени части. Лентата се вмъква във 2 вертикални профила на рамката, между тях на необходимата височина се поставя хоризонтална преграда - дървена дъска с дебелина 30 ... 50 мм.След обшивката към него се завинтва котел.
 2. Подрязваме завършеното покритие от гипсокартон с допълнителен лист гипсокартон върху участъка на стената, където се планира окачването на резервоара за топла вода. За закрепване към двуслойна конструкция използваме дюбел Hartmut от марката Knauff, който може да издържи натоварване от 50 кг в един момент.
 3. Ние правим метална плоча с куки за котела, закрепваме го към профилите на рамката на 6-8 точки. Ако не са монтирани дървени вложки, тогава уредът над 50 литра не може да бъде прикрепен към профилите.
 4. Сгъваемите метални анкери Molly могат да се използват върху стени с плочки. Тук е важно ясно да изберете дължината на закопчалката.

монтаж на бойлер на гипсокартон

Монтаж и експлоатация на отоплителен котел

Котел в отоплителната система

След като извършите всички необходими изчисления на мощността на котела и неговия обем, можете да започнете да интегрирате устройството в отоплителната система.

Определянето на мястото на инсталиране е важна задача. След като сте решили целта на котела в отоплителната система, трябва да прочетете инструкциите за инсталирането му

Най-добрият вариант би бил да го инсталирате в непосредствена близост до котела. В този случай преносът на топлинна енергия от охлаждащата течност към водата е най-ефективен.

Но в същото време можете да се сблъскате със следните трудности при организирането на отопление с помощта на котел:

 • Битова топла вода. В отоплителна система с котел на твърдо гориво е най-удобно да поставите котела директно в котелното помещение. Но тогава, за да подавате отопляема вода в помещенията, ще ви е необходима отделна помпа и контролни устройства за нея;
 • Голям капацитет. ако за големи жилищни райони се планира отопление чрез котел. Има проблем с поставянето на нагревателния елемент;
 • Захранване за осигуряване на работата на нагревателния елемент. За нормалното функциониране на котел за отопление на частна къща също се препоръчва да се инсталира автономен източник на електричество.

След като разрешите тези проблеми, можете да продължите директно към инсталацията.

Температурата на отоплителната вода през котела се следи с помощта на инсталиран термометър. Той не е включен в стандартния пакет и следователно трябва да бъде закупен отделно.

Монтаж на резервоар за отопление

За да инсталирате топлинния акумулатор, е необходимо предварително да подготвите равна площ. Трябва да се вземе предвид голямото му тегло - ако е необходимо, се прави отделна основа или подът се подсилва.

Най-добрият вариант за монтаж е на отделна платформа. Това избягва контакт на корпуса с бетонната повърхност, което ще намали топлинните загуби в електрическия отоплителен котел. Почти всички производители правят контейнери на специални крака. Ако те отсъстват, се препоръчва да се монтира изолация на пода.

Процедурата за свързване на котела към отоплителната система е да се извършат следните действия:

След като инсталирате контейнера, трябва да проверите неговата позиция спрямо хоризонта. Не се допускат отклонения. Свържете към отопление

Важно е диаметърът на дюзите да е равен. В противен случай след свързване на котела към отоплителната система ще се появи прекомерно хидравлично съпротивление. Ако инсталацията се извършва в неотопляемо помещение, тялото на котела е изолирано. Извършва се връзка към захранването с топла вода, така че котелът работи не само за отопление, но и за захранване с топла вода.

След приключване на тази работа е необходимо да се провери херметичността на всички връзки и да се стартира отоплителната система. В рамките на 2-3 седмици се препоръчва да се измери температурата на водата в резервоара и охлаждащата течност в тръбите след изключване на котела. По този начин можете да определите действителното време за поддържане на необходимото ниво на отопление в отоплителния кръг от котела.

За да се направи пълно отопление от котела, не се препоръчва използването на антифриз.Характеризира се с относително ниска топлинна мощност, която ще повлияе на преноса на топлина към вода и обратно към охлаждащата течност.

Условия за правилната работа на котела

Варовик върху нагревателния елемент на котела

Обслужването на резервоара за съхранение практически не се различава от извършването на необходимите процедури за поддържане на работоспособността на всеки електрически котел с нагревателни елементи. И в този случай, за да може котелът да работи нормално в отоплителната система на частна къща, е необходимо да се спазват препоръките на производителя.

Това може да се осигури дори преди да се извърши подаването на топлина от котела. Най-добре е да закупите модели с така наречения "сух нагревателен елемент". На него образуването на мащаб е много по-бавно. Също така трябва предварително да филтрирате водата, преди да я подадете в резервоара за съхранение.

В допълнение към тези процедури трябва да се направи следното:

 • Проверявайте целостта на топлоизолацията на конструкцията веднъж месечно;
 • Контролирайте продължителността на поддържане на температурата на охлаждащата течност по време на работа на топлоснабдяването през котела. Разликата между изчислените и действителните показатели не трябва да надвишава 15%;
 • Проверка на плътността на връзките. Препоръчва се уплътненията да се сменят преди всеки отоплителен сезон. По този начин можете да постигнете по-надеждно отопление на частна къща с помощта на котел.

Блокът за управление на някои модели е чувствителен към пренапрежения на напрежението. За да избегнете повреда на това скъпо устройство, трябва да свържете стабилизатор за котела в отоплителната система.

За да почистите нагревателния елемент от котлен камък, трябва да го демонтирате. Но преди това трябва да попитате продавача дали фабричната гаранция ще бъде запазена.

Как работи котелът в mcd. Котелно помещение в жилищна сграда

Този път ще трябва да тропате от крак на крак и да тракате със зъби.

Особено вярно при малките деца - няма никакъв смях. Приблизително същото е, когато някой отвори втория кран, например в кухнята, съпругата мие чиниите. Опция за решение. Веднага след котела на линията за топла вода поставяте мъничък бойлер от 35 - 50 литра и готово! Проблема решен! И този котел дори не консумира много електричество, тъй като котелът вече подава топла вода към него. Парите са малки, но ефектът е очевиден!

Бойлер - контейнер за топла вода, който е свързан например с котел на твърдо гориво и служи за загряване на вода, която ще се използва за подаване на топла вода в къщата. Ако котелът има способността да свързва котел за индиректно нагряване, тогава такъв котел (след свързване на котела) става двуконтурен. Първата верига е отоплителна система (батерии, топли подове), а втората верига е верига за захранване с топла вода. По този начин е необходим котел за осъществяване на захранването с топла вода в къща, водата в която ще се нагрява от отоплителен котел.

Ако захранването с топла вода ще се извършва само от електрически нагревател или от някои независими източници на топлина, вторият кръг на котлите остава неизползван и е заглушен с тапи. Ако има въпрос за избор на котел за индиректно отопление, можете да посъветвате да обърнете внимание на комбинирания котел за индиректно отопление (топлообменник). Този тип топлообменник има допълнителен нагревателен елемент - Elektroten. Този нагревателен елемент се използва както поотделно - през период, когато котелът не работи - например през лятото, така и в комбинация с работещ отоплителен котел за допълнително повишаване на температурата на водата в системата за подаване на топла вода, ако водата в крана не е достатъчно горещ (например в междусезонния период - когато котелът не работи с пълен капацитет). По този начин комбинираните бойлери са инсталирани и работят както от отоплителен котел, от електрически нагревателен елемент, така и от нагревателен елемент и котел заедно. И модерна технология "Sukhoi TEN" (без контакт с вода, защотоTEN в керамична обвивка) ви позволява да работите с такъв котел (бойлер) за много дълго време, тъй като металният нагревателен елемент на такива нагреватели не докосва водата и съответно мащабът и ръждата не се образуват.

Подготвителна работа преди инсталиране на котела

Самостоятелният монтаж на електрически бойлер ще ви струва по-малко от услугите на специалисти. Средно работата ще отнеме около два часа. Но когато се подготвяте за монтаж и директно в процеса на извършване на работа, трябва да следвате правилата за безопасност.

 1. На първо място, трябва да решите модела на котела: каква система да бъде - проточна или складова, за колко литра е предназначена, как ще бъде монтирана - хоризонтално или вертикално, на стена или под мивка и др.
 2. Следващата стъпка е да се създаде електрическа схема на устройството на хартия с обозначението на вложката за топла и студена вода. След това трябва да направите следното:
   освободете място за бойлера и работата;
 3. проверете здравината на стената за способността да устои на теглото с двоен резерв (например, ако котелът има обем 50 литра, тогава са необходими крепежни елементи за тегло, равно на 100 кг плюс теглото на празния котел) ;
 4. тъй като бойлерът е много мощен консуматор на енергия, е необходимо предварително да се определи вида на окабеляването (алуминиево или медно) и напречното сечение на кабела, положен в стените, както и да се оцени способността на окабеляването да издържат на натоварването на електрически котел (например за свързване на котел с мощност 2 kW е необходим меден кабел с напречно сечение от 2,5 mm2);
 5. проверете състоянието на водопроводите и щранговете (особено за стари къщи) - те трябва да са в добро състояние и да имат точки за свързване на бойлер.
 6. Преди да започнете да инсталирате котела, трябва да прочетете инструкциите, за да разберете характеристиките на модела, след това да изключите електричеството и да изключите тръбите, доставящи топла вода. Трябва да се помни, че ако живеете в многоетажна сграда, това временно ще лиши жителите на други апартаменти с топла вода, така че трябва внимателно да се подготвите за работа, за да я завършите възможно най-скоро.

Можете да проверите здравината на стената по следния начин: монтирайте крепежните елементи, доставени с котела, и окачете две торби цимент върху него. Ако стойката може да се справи с такъв товар, тогава тя ще може да издържи бойлер, който тежи наполовина по-малко.

Особено внимание трябва да се обърне на проверка на якостта на стената при инсталиране на голям 150-литров котел. Закрепването на такъв възел се извършва върху разширителни метални анкерни болтове или специални здрави куки

Препоръчително е да се използват анкери с дължина 100 mm и диаметър 10 mm.

Трябва да се има предвид, че инсталирането на бойлера ще изисква усилията на двама души, тъй като този процес отнема доста време. Обикновено котелът е монтиран в банята или тоалетната непосредствено над тоалетната. Като правило това място не се използва по никакъв начин. В същото време трябва да се подхожда свободно.

В малка стая, за да се спести полезно пространство, котелът обикновено се поставя хоризонтално. Към стената е прикрепен бойлер с малък обем, а на пода са монтирани агрегати с обем от 200 литра или повече.

Как работи електрическият котел?

Този нагревателен елемент се използва както поотделно - през период, когато котелът не работи - например през лятото, така и в комбинация с работещ отоплителен котел за допълнително повишаване на температурата на водата в системата за подаване на топла вода, ако водата в крана не е достатъчно горещ (например в междусезонния период - когато котелът не работи с пълен капацитет). По този начин комбинираните бойлери са инсталирани и работят както от отоплителен котел, от електрически нагревателен елемент, така и от нагревателен елемент и котел заедно. И модерна технология "Sukhoi TEN" (без контакт с вода, защотоTEN в керамична обвивка) ви позволява да работите с такъв котел (бойлер) за много дълго време, тъй като металният нагревателен елемент на такива нагреватели не докосва водата и съответно мащабът и ръждата не се образуват.

Вижте всички статии "

Днес често можете да чуете от приятели и роднини, че е изгодно да плащате на измервателните уреди и това помага да се спести семейният бюджет, но наистина ли е така? Нека да разгледаме този въпрос и да разберем дали е изгодно да се монтират измервателни уреди за топла и студена вода и да се плаща за тях, вместо да се таксува според стандартния стандарт за вода. На първо място, всичко зависи от състава на вашето семейство и от това колко често и колко вода изливате, например, ако се къпете 2 пъти седмично и живеете сами, тогава, разбира се, ще бъде изгодно да платите ти според брояча. Но ако имате семейство от 2 или повече души, то измервателните уреди може да се окажат ненужни разходи за вас, защото ще трябва да платите много пари за тяхното инсталиране, което ще се изплати след няколко години в най-добрия случай. Така че е по-добре да не бързате, мислейки дали да инсталирате метри във вашия апартамент. Законът на Руската федерация не задължава гражданите да инсталират броячи насила, трябва да знаете, че вие ​​сами решавате да инсталирате броячи или не. Комуналните услуги може да бъдат уплашени от повишаване на тарифите и други убеждения, но от вас зависи дали ще ги изслушате или не. Погледнете разписката си, разберете колко плащат съседите, за да вземат информирано решение.

Случва се така, че сте влезли в нов апартамент и в него вече са монтирани водомери и от опит знаете, че имате голямо семейство и няма да ви бъде изгодно да плащате по метри, като в този случай трябва да изоставете ги, за да платите по стандартния стандарт в разписката.

Характеристики на

За разлика от конвенционалните устройства за нагряване на вода, това устройство има входяща тръба (за студена вода), монтирана в долната част на резервоара за съхранение, а на изхода (за топла вода) - отгоре.

По този начин течността трябва да циркулира в затворен отоплителен кръг с фиксирана температура, което се постига в горната част на резервоара.

Котел за непряко отопление с връзка към котела

Как работи котелът в жилищна сграда

Основната разлика между такова устройство и конвенционален бойлер за отопление е наличието на външен източник на отопление на охлаждащата течност. Това могат да бъдат слънчеви панели, бойлер, централно отопление.

От такъв спомагателен източник охлаждащата течност преминава през намотка, преминаваща през вътрешността на котела, която от своя страна загрява течността в резервоара.

Тази система е защитена с изолационен слой.

Устройство за подово отопление в мазето

Наличието на топъл под в жилищно пространство ще бъде отлично решение за създаване на комфортна обстановка. Често топлите подове се правят дори когато в къщата има отопление с печка, тъй като по пода преминават студени въздушни маси, които възникват, когато стаята се проветри.

Трябва да се има предвид, че при инсталиране на топъл под в мазето на частна къща, трябва да се обърне специално внимание на топлоизолацията и хидроизолацията на основата на основата. Препоръчително е да се използва комбиниран разтвор като изолация - минерална вата и експандиран полистирол. Монтаж на допълнителен хидроизолационен слой е необходим, ако районът има високо ниво на подпочвени води или има възможност за сезонно наводняване на мазето.


Опции за монтаж на подово отопление. Щракнете за уголемяване.

При високо ниво на подпочвените води на мястото трябва да се осигури дренажна система. Това е много важно, ако в мазето е монтирано електрическо подово отопление, което по никакъв начин не трябва да се излага на влага.

Електрическо устройство за съхранение на бойлер

Познаването на устройството и принципа на работа на устройството ще ви позволи да избегнете досадни грешки по време на инсталацията и експлоатацията, а това ще увеличи продължителността и безопасността на използването.

Какви са елементите на електрически котел?

 1. Скоба за фиксиране на котела към носещата повърхност. Поставен в горната част на устройството, той осигурява надеждно закрепване на котела. Изработена е от тежка плоча стомана, заварена към външната обвивка чрез съпротивително заваряване.
 2. Тръби за подаване на студена и топла вода. Връзката за студена вода е къса и има струен дифузьор. Поради тази конструкция студената вода се разпределя равномерно в по-ниския обем и налягането на струята не се смесва с нагрятата. Нагрятата вода се издига поради разликата в плътността между студена и гореща вода. Разклонителната тръба за прием на топла вода има увеличена дължина, приемът се извършва в най-горната най-отопляема част на обема.
 3. Топлоизолационен слой. Много важен елемент на котела, показателите за спестяване на топлина до голяма степен зависят от него. Изработен е от различни модификации на полистирол.
 4. Термостат. Регулира температурните стойности, автоматично включва / изключва захранването. Той ще бъде поставен в долната част, трябва да запомните това, когато регулирате температурата на нагряване на водата.
 5. Вътрешен резервоар. Може да бъде направен от неръждаема стомана (скъпи модели) или обикновена стоманена ламарина с антикорозионно покритие.
 6. Нагревателен елемент. Мощност 1,5–2,0 kW, може да бъде „мокра“ или „суха“.
 7. Магнезиев анод. Цел - да се намалят корозионните процеси на вътрешния резервоар. Как функционира? Водата съдържа кислород, който окислява желязото. Магнезият е силно активен и реагира първи с кислорода, поради което концентрацията му във вода намалява и стоманата ръждясва по-бавно. Честотата на подмяна на магнезиевия анод зависи от честотата на използване на котела и е средно 5-8 години.
 8. Термометър. Използва се обикновен биметален термометър, точността на отчитане е ± 2–3 ° С. Някои съвременни модели имат електронни контролни блокове, но това не влияе върху качеството на работа. Но цената на котела се увеличава значително.
 9. Светлинен индикатор. Той се включва, когато напрежението е приложено към нагревателния елемент и се изключва едновременно с него.
 10. Външен корпус. Покрит с трайни прахообразни бои, които надеждно предпазват метала от негативното влияние на външни фактори.
 11. Предпазни и възвратни клапани. Произведени в един корпус, те контролират налягането в котела и предпазват от натрупване на прекомерно налягане по време на нагряване на водата. Обратният клапан изпълнява две функции: предотвратява аварийно излагане на нагревателни елементи и предотвратява връщането на нагрятата вода във водоснабдителната система. При липса на клапан нагрятата вода влиза не само по предназначение, но и в цялата водоснабдителна система.
 12. Пластмасов ръкав. Използва се при свързване на котела към метални тръби, намалява индикаторите на напрежението по време на късо съединение на нагревателния елемент. Но не може напълно да защити потребителите, ще говорим за това в статията по-долу.

Повечето котли са съставени от такива елементи. Малките технически разлики не засягат инсталационния процес.

Обем на резервоара

Преди да изберете типа и дизайна на бойлера, е необходимо да определите обема на неговия резервоар. Това пряко ще повлияе на това колко често ще седите под котела с кърпа за баня в ръце, чакайки желания номер на термометъра му.


Голям и мощен бойлер - гаранцията за липса на проблеми с топлата вода за цялото семейство

Различните източници дават различни стойности за дневната консумация на топла вода на човек. Когато правите своя избор, игнорирайте тези цифри. Всеки човек е различен, така че дори осреднените стойности ще бъдат неподходящи. Една проста инструкция ще ви помогне да изчислите необходимото количество:

 1. Определете необходимия обем топла вода за душ. За това вземаме среден дебит от 6 литра в минута. След това умножаваме това число по времето, необходимо за плуване.За семейство от 3 души, живеещо в къщата, взимащо душ за 10 минути, необходимият обем вода е 180 литра.
 2. Комфортната температура за плуване е средно 38 ° C. Оптималната работа на бойлера предполага, че водата се загрява до температура не повече от 60 ° C.
 3. Водата от чешмата, която влиза в апартамента, има различна температура, в зависимост от сезона. Да вземем краен случай: сезонът е зимен, водата не е по-висока от 12 ° C.
 4. Обемът на котела се определя по формулата Vb = Рв × (t ° - tт): (tv - tт)където:
 • PB - обемът на водата в котела;
 • t ° - температурата на водата, която трябва да бъде получена в точката на оттичане;
 • tt - температурата на водата от тръбопровода, необходима за разреждане на горещата вода, идваща от котела.
 • телевизия - температурата на водата, загрята от бойлера.

Тъй като 180 × (38-12) :( 60-12) = 97,5 литра, тогава изборът на котел за столитер ще бъде оптимален в този случай. Не е необходимо да добавяте допълнителна вода за миене на съдове в изчислението. Топлината вода, натрупана в устройството, ще бъде достатъчна за всички жители на апартамента да си вземат душ последователно. Миенето на съдове не консумира много течност в сравнение с тази стойност. Следователно, обемът на котела, изчислен по този метод, е напълно достатъчен за битови нужди.

Ако сте не само ревностен собственик, но и пестелив човек, тогава направете своя избор в полза на бойлер с резервоар с 20-25% повече от изчисления, просто имайте предвид, че ще трябва да платите допълнително количество за електричество.

Направи си сам котел за отопление

Трябва да се отбележи, че цената на фабричните модели котел за отопление на лятна резиденция е доста висока - от 7000 рубли. и още. Алтернативен вариант е да направите конструкцията сами.

За това можете да използвате всеки стоманен контейнер.

Важно е обемът му да съответства на изчисления. За да организирате схеми за топлоснабдяване от домашен котел, ще ви трябват следните компоненти:

 • Резервоар. Най-добре е да поръчате конструкция от неръждаема стомана или да я направите сами. Тялото трябва да има отвори за запояване на входните и изходните тръби;
 • Намотка. Най-добрият вариант е да инсталирате медна конструкция. Този материал има оптимални параметри за пренос на топлинна енергия;
 • Закрепване на разклонителни тръби за свързване към отопление и водоснабдяване.

Препоръчва се да се направи двоен корпус, за да се осигури топлоизолация. Между стените е монтирана стъклена вата или базалтова изолация. Препоръчителната дебелина на междинния слой е 5 см. Процедурата за монтаж и пускане в експлоатация не се различава от фабричните модели.

Колко ефективно е използването на котел при отоплението на къща? Всичко зависи от коректността на изчисленията на параметрите на цялата система. Само след изчисляване на оптималните характеристики и проверка на практика можем да говорим за реалната ефективност на инсталацията на котела.

Видеоматериалът показва пример за използване на котел в отоплителна система.

Използване на котел за водоснабдителна система за отопление на къща

Един от често задаваните въпроси относно използването на котел в отоплителна система е следният: възможно ли е в отоплителната система да се използва котел, който е проектиран за просто отопление на битова вода. Няма категоричен отговор на този въпрос - всичко зависи от това колко разклонена е самата отоплителна система и какво допълнително оборудване се използва в този случай.

Котел за водоснабдителна система се различава по това, че има и двата отвора (както входа за студена вода, така и изхода за гореща вода), разположени в долната част, и двата отвора са с малък диаметър (най-често те са 0,5 инча или около 1,2 cm ).

Това разположение на отворите изключва възможността за движение на водата през отоплителната система самостоятелно, тъй като тук студената вода няма постоянно да "изхвърля" топлата вода от резервоара и да я принуждава да се движи през тръбите. Но като цяло такъв котел може да се използва и в отоплителната система, ако го допълним с циркулационна помпа, която ще бъде "отговорна" за движението на водата през отоплителната система. Ефективността на такава система зависи от няколко фактора:

 • за това колко мощен е самият котел.Подходящата мощност обикновено се определя в размер на 1 kW на 10 квадратни метра отопляема площ.
 • на каква мощност разполага циркулационната помпа
 • за това колко разклонена е отоплителната система на къщата. Най-добре е да няма много клонове.

Що се отнася до вида на котела, тук можете да използвате както мигновен, така и бойлер за съхранение.

Така че, отоплението на къща с котел изобщо не е измислица, а напълно жизнеспособна опция за отоплителна система. Основното нещо при създаването на такава система е точно да се изчисли необходимата мощност на котела, въз основа на размера на къщата. В някои случаи (например, ако площта на къщата е достатъчно голяма), ефективността на системата може да бъде увеличена чрез разширяване на входа и изхода за вода, както и чрез надграждане на самия котел, което му позволява да се увеличи неговия капацитет.

07.07.2013 в 20:07

Изчисляване на подово подово отопление

Често собствениците на жилища дори не мислят за отопление на мазета и мазета, защото не използват площта си като жилищна площ. А в къщи със сезонно пребиваване проблемите с отоплението не са особено актуални. Ако обаче живеете в частна къща през зимата, ситуацията се променя драстично. За да организирате отоплителна система, ще трябва да направите някои предварителни изчисления.

При избора на отопление на котел е необходимо точно да се изчисли площта на помещението, което трябва да се отоплява (може да бъде или цялата къща наведнъж, или само мазето). Ако площта е достатъчно голяма (от 500 кв. М.), Тогава мощността на котела трябва да бъде повече от 40 kW. Когато е необходимо да се отоплява само мазето на частна къща, тогава просто оборудване с мощност от около 25 kW е напълно достатъчно.

Когато инсталирате печката, на първо място трябва да решите какъв е нейният тип: „печка с камъчета“, печка от тухли или евентуално печка с непрекъснато горене. Когато избирате буржуйка, трябва да вземете предвид, че това устройство може да отоплява само малка изба или мазе на селска къща, следователно, ако е необходимо отопление за голяма стая, трябва да обърнете внимание на други видове печки.

Печката с дълго изгаряне е подходяща за площ до 200 кв. м. Необходимата мощност на такава печка се изчислява по същия начин, както в случая с котелно оборудване. Устройството на традиционна тухлена печка би било добър вариант, защото в този случай няма да се налага да определяте мощността. Основното нещо е правилно да се изчислят размерите на комина и да се оборудва камината.

Ако инсталирате печка в мазето, тя може да реши проблемите с отоплението в цялата частна къща. Важното тук е, че печката трябва да се намира в долните помещения, така че топлите въздушни маси да циркулират правилно - отдолу нагоре. Ако в къщата няма мазе, тогава печката трябва да бъде поставена на първия етаж.

В случай, че в сутерена е инсталирана традиционна тухлена фурна, важно е да запомните, че нейният амортисьор трябва да бъде затворен, когато всичко вече е изгоряло и по въглените не възниква пламък. Това значително ще спести гориво, като запази топлината. Ако това не бъде направено, топлината, излъчвана от въглищата, просто ще излезе в комина.

Характеристики на монтиране на котел на тънка стена

В идеалния случай бойлерът трябва да се монтира върху стени от масивна тухла, бетон или блок, тъй като уредът е доста тежък с вода. Но понякога устройството трябва да бъде окачено на тънка основа от гипсокартон, рамка, дърво, газобетон или пяна. В този случай ще трябва да укрепите стената и да използвате специални крепежни елементи.

Невъзможно е да се монтира бойлер директно върху дървена стена от съображения за пожарна безопасност. Като начало трябва да е добре изолирана от отопление, например с профилна ютия, която се използва за покрива.

В други случаи се използват специални монтажи:

 • спирални найлонови тапи;
 • метални крепежни елементи за монтаж на котли с капацитет от 100 литра или повече.

Ако планирате да закачите бойлера на стена от пенобетонни блокове, тогава ще ви трябват метални дюбели или специални химически (лепилни) анкери за пенобетон. Химичната котва е универсален крепеж, който може да издържи на големи натоварвания. Той е екологичен и устойчив на ниски температури.

Закрепването към лепилна котва се извършва по следния начин:

 1. С разширяването на канала се пробива отвор чрез завъртане на свредлото под ъгъл в различни посоки.
 2. Бетонният прах се отстранява от отвора.
 3. Отворът се запълва с бързо втвърдяваща се смес, в която се вкарва монтажна втулка или шпилка с резба.

Полученият конусовиден щепсел осигурява доста висока якост на закрепване.

Отопление с електрически уреди

Електрическите уреди за отопление на мазе са най-простият и най-достъпен вариант. Днес нагревателят е незаменимо устройство, което се използва, когато е необходимо да се поддържа определен температурен режим.

За да могат нагревателите да работят нормално, в сутерена на частна къща е необходимо висококачествено електрическо окабеляване, проектирано за общата им мощност.

Електрическото оборудване може да бъде много различно. Нека разгледаме основните му видове.

Конвекторни нагреватели

За пълно отопление на голямо мазе на частна къща конвекторите са най-подходящи. Нагревателите от този тип ще помогнат да се справят със студен въздух дори при най-лютите студове. Конвекторите могат да бъдат направени в различни видове конструкции, така че можете да изберете най-удобния тип (на стената или на пода).

Сред основните предимства на такива нагреватели са следните: стаята се затопля бързо и напълно, устройството се инсталира лесно, не вдига шум, може да отоплява цялата сграда или отделни помещения. Основният недостатък са сериозните енергийни разходи.


Конвекторен нагревател.

Маслени нагреватели

Преди това този тип оборудване беше широко използвано. За отопление е необходимо маслото в радиатора първо да се затопли, след което ще започне да отделя топлина в помещението. В този случай времето, прекарано за отопление на избата или мазето, е много по-голямо, отколкото при конвекторите.

Маслените нагреватели са доста евтини, лесни за използване, но тежки и имат някои ограничения за инсталиране. Основни предимства: дълъг експлоатационен живот, без шум по време на работа, разумна цена, лекота на монтаж и поддръжка, възможност за придвижване.


Маслен радиатор.

Инфрачервени нагреватели

Оборудването от този тип за отопление на мазе или изба се използва рядко. Факт е, че устройствата работят по такъв начин, че да загряват само онези предмети и повърхности, които са под тях или пред тях (в случай, че устройството е монтирано на стена). По този начин ще отнеме значително време и електричество, за да се затопли напълно мазето.

Основните предимства на устройства от този тип: тиха работа, високо ниво на надеждност и продължителна работа, безопасност при използване, повишена ефективност, способност за отопление на определена зона. Сред недостатъците ще отделим: стационарна инсталация, високи тавани за монтаж, при продължителна употреба има възможност за прегряване.


Инфрачервен нагревател, монтиран на тавана.

Възможно ли е да се използва котел за топла вода в отоплителната система

За да разберете напълно какъв вид устройство е, трябва да разберете всички нюанси.

Какво е устройството

Визуално котелът за отопление изглежда като контейнер с доста голям обем.Източник на топлина се намира вътре или под него.

Дизайн и спецификации

Сензор за налягане и електронно-механична система за управление на котела са разположени на външната обвивка на устройството. След това има слой топлоизолация, който разделя стената на кутията и резервоара за съхранение и ви позволява да запазите топлината.

Как работи котелът в жилищна сграда

Снимка 1. Котел с индиректно отопление модел 702.1, капацитет - 712 литра, Италия.

Препоръчително е да изберете обема на резервоара за съхранение, в който водата ще се натрупва и затопля в диапазона от 200-300 литра. По-ниски стойности на капацитета на резервоара не трябва да се имат предвид, тъй като това няма да е достатъчно за отопление дори на малка площ.

Водното отопление се извършва с помощта на тръбен електрически нагревател с мощност най-малко 8-12 kW.

Внимание! Важно е да се вземе предвид този показател, тъй като ако е по-нисък, оборудването няма да се справи с отоплението и ще има нужда от денонощна работа на устройството

За какво е

След като резервоарът за съхранение се напълни, нагревателните елементи, разположени вътре в него, започват да загряват водата до зададената температура. Когато се достигне необходимото ниво в градуси, течността започва да тече през дюзите в тръбите на основната отоплителна система.

Как работи котелът в жилищна сграда

Въпреки че принципът на работа на котел за отопление е съвсем прост, важно е да запомните за характеристиките на подготвителния процес:

 • създайте цикъл със затворена циркулация;
 • да се предвиди възможността за добавяне на течност към охлаждащата течност от водоснабдителните системи;
 • инсталирайте помпа, която регулира стабилното движение на водата през тръби, спирателни клапани, разширителен резервоар;
 • за да се установи структурата на филтриране на водата, течността трябва да циркулира по контура вече в пречистена, без примеси форма.

Нагревателните елементи, вградени в котела, контролират температурните колебания на устройството. Веднага щом се достигне дефинираната от потребителя стойност в градуси, системата автоматично се изключва. Ако водата се охлади, тогава се получава обратният процес: нейното нагряване ще започне отново.

Инсталационни характеристики

Когато инсталирате котел в жилищна сграда, не забравяйте да определите местоположението му, като вземете предвид необходимостта от периодична поддръжка. Най-често устройството се поставя в ъгъла на тоалетна или баня. Това е доста практично, предвид наличието както на необходимите тръбопроводи за свързването му, така и на канализационната система за оттичане на вода в случай на профилактична поддръжка. В непосредствена близост до котела на пода или стената е монтиран котел за индиректно отопление.


Гамата от правоъгълни котли на Ariston

Не се закачайте на кръгли модели. Много компании произвеждат правоъгълни или овални бойлери. Може би трябва да изберете точно такъв котел, така че да пасне най-добре в някоя ниша или шкаф.

Имайте предвид, че котлите с голям обем (от 120 литра) имат значително тегло, следователно стенните крепежни елементи трябва да се извършват особено внимателно, като се използват мощни анкери и дюбели, забити в стоманобетонната стена на апартамента.

Повечето модели с голям обем са предназначени за монтаж на пода, така че ако има какво да избирате, спрете се на тази опция - поне от съображения за безопасност.

В заключение, мега полезно видео за избора на котел, в зависимост от ситуацията:

Изолация на котела

За да може котелът да задържа по-добре топлината, той трябва да бъде увит в полипропиленова пяна, полиуретанова пяна или изолон. Изолационният материал е фиксиран с лепило или тел. Топлоизолацията на цялата повърхност на котела не само помага да се запази топлината, но също така намалява времето за нагряване на водата чрез увеличаване на ефективността на охлаждащата течност. Висококачествената изолация няма да позволи на водата да се охлади бързо.

Вторият начин за изолиране на котел е поставянето на по-малък обем вътре в голям резервоар. Полученото пространство действа като нагревател.

И все пак, ако осъзнаете, че не можете сами да инсталирате котела или има нужда от подмяна на тръби поради износване, свържете се със специалист. Техните услуги няма да ви струват твърде много: демонтиране на стар бойлер - около 500 рубли, инсталиране и свързване на ново устройство - около 7000 рубли. В същото време ще сте сигурни, че оборудването е свързано правилно и няма да имате инцидент или експлозия. Има още един важен момент: ако инсталирате сами котела, като правило гаранцията на производителя ще бъде отменена.

Възможно ли е да се направи котелно помещение или котелно помещение в мазето на частна къща

Котелно помещение - какво е това и защо е необходимо
Често възниква въпросът: "Възможно ли е да се изгради котелно помещение в мазето на къща?" За поставяне на котелно помещение мазето е най-удобното място, но има ограничения.

Факт е, че в SNiPs такова споразумение е пряко забранено, но трябва да се има предвид, че това означава котли на втечнено въглеводородно гориво (LPG), което преди е било използвано за захранване на оборудване навсякъде.

Днес устройствата използват природен газ, така че забраната е отменена. Няма ограничения за електрическите котли.

Важно! Газовите котли изискват отделен вход.

Отопление на къщата с котел

Доброто отопление е един от най-важните фактори, които отличават удобния дом от дома, в който човек не може да се чувства комфортно. Днес има много традиционни отоплителни системи, които могат да се използват за отопление на селска къща от всякакъв размер. Една от най-популярните системи е отоплението с газ. Природният газ се счита за един от най-евтините топлоносители у нас. Но за съжаление газопроводите далеч не са опънати навсякъде. Следователно отоплителните системи, които използват различен топлоносител - например топла вода - са много популярни. И основата на такава система може да бъде обикновен котел.

Плюсове и минуси на отопление на базата на котел

Може би има не твърде много предимства на такова отопление:

 • Основното предимство на такава система е простотата. Почти всеки майстор може да сглоби конструкция въз основа на котел и да свърже отоплителни тръби към нея, защото това не изисква никакви специални умения или сложно оборудване.
 • Друго предимство е ниската цена. Като правило котлите са по-евтини от електрическите котли, поради което при проектирането на система с ниска мощност е напълно възможно да се спестят пари.

Що се отнася до недостатъците, говорихме за тях в цялата статия, така че остава само да обобщим:

 • Капацитетът на битовите модели котли не е достатъчен за ефективно отопление на апартамент. Максимумът е отопление на селската къща, а дори и тогава, не през зимата, а през есента, когато няма силна слана.
 • Нагревателният елемент на устройството е постоянно включен, което заедно с редовното обновяване на водата води до ускорена корозия. Разбира се, цената на нагревателните елементи е ниска, но подмяната им е много трудоемък процес.

Как работи котелът в жилищна сграда

Смяната на нагревателния елемент е не само трудоемък процес, но и мръсен

Ако сглобите системата според всички правила (т.е. с избора на нагревател с необходимата мощност, правилни тръбопроводи, монтаж на циркулационна помпа в отоплителната система), тогава спестяванията в сравнение с закупуването на котел са оскъдни.

Обобщавайки всичко по-горе, можем да кажем, че електрическите котли за отопление могат да се използват само в някои ситуации. Във всички останали случаи е по-добре да използвате нагревателни уреди, по-адаптирани за тази цел!

Нагревателни бойлери


Схема за монтаж на бойлер.

Те често са подредени под формата на резервоар, пълен с вода. В него се излива вода, след което се загрява до предварително определена температура.

Такива нагреватели са оборудвани със специална въздушна междина, която не позволява на водата в резервоара да се охлади бързо. Така че, загрявайки вода сутрин, можете да я използвате през целия ден или докато свърши.Устройствата трябва да бъдат постоянно свързани към мрежата.

Поради работата на термостата, водата в резервоара винаги остава загрята до определена стойност: когато водата се охлади до определена температура, нагревателният елемент се включва.

Котелът на това устройство се монтира основно в банята или в тоалетната. Бойлерите за съхранение са привлекателни, защото консумират малко електричество. Ще трябва обаче да се озадачите къде да поставите обемния резервоар и да изчакате поне 1-1,5 часа, докато водата в резервоара се нагрее.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни