Сравнение на сферичен кран и спирателен клапан

Всеки тръбопровод не е завършен без специални фитинги. Той е проектиран да отваря и затваря потока на работната среда (течност, газ, прахообразни вещества). Може да се използва и за регулиране на температура, налягане, дебит. Според тяхното предназначение се различават такива видове клапани като контролни, задвижващи, предпазни и спирателни клапани. Всички устройства също се различават по дизайн. Помислете и сравнете сферичните кранове с възвратните клапани.

Първата стъпка е да дефинирате ясно всяко от устройствата. Клапанът е задвижващ клапан със затворен елемент, въртящ се перпендикулярно на работната среда. Най-простият кран се състои от два компонента - тяло и щепсел, движещи се около оста си. Спирателният клапан е вид фитинг, при който спирателният елемент се движи по посока на работната среда, като същевременно се спуска в седалката. Състои се от тяло, вретено, хомотна конструкция и макара.

Днес спирателните кранове и сферичните кранове са почти универсални и могат да се използват при всякакви условия. И все пак има фундаментални разлики между тези две устройства. Всеки от тях има определени предимства в конкретно приложение. Първата и основна разлика е по-сложният дизайн. спирателен вентил

в сравнение с
сферичен кран
... Може да работи и в частично отворена позиция. Клапанът може да контролира потока, което не е възможно с приложението на клапана.

Такива характеристики пряко зависят от дизайна на устройствата. Сферичните кранове са оборудвани със сферичен спирателен елемент, който, когато не е напълно завъртян, променя налягането, а клапаните са снабдени със заземена кутия на моста, стеблото на която е развито и усукано. По този начин в последната система клапанът, когато се повдига или спуска, блокира или отваря потока на работната среда. Най-подходящото приложение на спирателния клапан е в системи с ръчно управление на потока. Но в сравнение със сферичен кран в него възникват големи загуби на глава и потокът се движи само в една посока, което води до счупване на макарата. Спирателни клапани

се характеризират с по-сложен дизайн и по-малко експлоатационна надеждност. Те са и малко по-евтини от другите видове заключващи фитинги, уплътненията в тях се износват по-бавно.
Сферични кранове
от своя страна те могат да се използват по-дълго без спешни случаи.

Нашите експерти могат да помогнат при избора на оборудване. За да направите това, трябва да изпратите имейл. поща уебсайт

Ще се радваме да получим вашите коментари, поръчки през уебсайта и заявки за поща!

Всички тръбопроводи са снабдени с подходящи фитинги. Целта му е да отваря и затваря потока от течност (газ), да регулира неговата температура, налягане или дебит, а също така да предпазва оборудването от режими, които не са проектирани. В съответствие с предназначението клапаните могат да бъдат спирателни, управляващи, предпазни, задвижващи и др. Към какъв тип клапани са кранове и клапани и каква е тяхната разлика?

Определение

Кран

- тип силови фитинги на тръбопроводи, при които корпусът на клапана се върти около собствената си ос, разположен перпендикулярно на посоката на потока. Типичният кран се състои от два основни елемента: неподвижно тяло и въртящ се щепсел.

Сферичен кран

Клапан

(спирателен клапан) е тип задвижващ вентил, при който спиращият елемент, движещ се в посока на потока, седи на седалката. Клапанът е предназначен за отваряне, затваряне и регулиране на потоци газ или течност.

Клапан

Спецификата на ъгловия газов клапан

Подобно на кран за вода, ъгловият кран за газ е направен от месинг; Седлата-уплътнения около спирателната топка са направени от флуоропласт или нитрил-бутадиенов каучук (по-рядко). Но газът е по-течен от течността; за да се осигури по-добро затваряне, повърхностите на заключващите елементи се подлагат на по-задълбочена обработка: шлайфане и в някои случаи полиране.

Газов ъглов клапан Giacomini
Ъглов газов кран Джакомини

Газовите кранове се експлоатират при по-ниско налягане и температури от водните: обикновено налягането не надвишава 5 атм., Температурата на изпомпвания газ е до + 60 ° С.

Известно е, че свойството на някои газове се възпламенява от искра: следователно стоманените части не се използват при изграждането на газови кранове; дръжките са изработени от месинг или алуминий (или се използват пластмасови клапани).

В момента сферичните кранове обикновено се използват както като кранове за вода, така и като кранове за газ. Статия на нашия уебсайт "Устройство със сферичен кран" ще ви разкаже за тези джаджи и тяхната работа

За по-подробно описание на спирателните кранове прочетете тук: https://remontspravka.com/valves/

В случай, че клапанът е част от преход на фланец между тръбите, той се нарича "фланцов". Можете също така да научите повече за този тип заключващи механизми на нашия уебсайт.

Лесно е да различите газовата чешма от кран за вода по дръжката: те са направени жълти за газови кранове, докато сини, черни, червени и др. За кранове.

Ъглов газов клапан Tiemme
Ъглов газов клапан Tiemme, произведен в Италия

В комуналните услуги тръбите с голям диаметър не се използват за транспортиране на газ и поради това газовите клапани се произвеждат главно в два стандартни размера: за thread "резба и за ¾" резба.

Сравнение

Основната разлика между клапан и кран е, че клапанът може да регулира налягането на работещ поток, но кранът не може (освен това регулирането чрез кран е строго забранено съгласно правилата за работа). Клапанът изпълнява само две функции, като има само положение "отворен" или "затворен", и клапанът може лесно да регулира налягането на работния поток.

Всичко е свързано с конструктивните разлики между клапана и крана. В клапаните спирателният елемент седи на седалката, движейки се в посока на потока, а във клапаните се завърта около собствената си ос. В допълнение, крановете обикновено са от сферичен тип, тоест, когато топката се завърти, диаметърът на отвора се променя, а клапаните са оборудвани със заземена кутия на моста (чрез развиване или завъртане на стеблото на земната кутия на ос, те повдигнете или спуснете клапана, прикрепен към стеблото, като по този начин отваряте или затваряте отвора, разположен в седлото).

Сферичен кран и клапан: разлика и характеристики на продукта!

Какво е по-добре да купите: кран или устройство като клапан? Всъщност е нереалистично да се отговори точно на такъв въпрос. Всъщност в някои ситуации е необходимо да се използва сферичен кран, но в други - специален клапан. Освен това тук се препоръчва да се отбележи фактът, че кранът се счита за по-удобно устройство за използване. В тази ситуация дръжката може да се завърти на всички 90 градуса. Поради това входящата вода се затваря. Но затварящият вентил, присъстващ във клапана, трябва да се завърти, за да се затвори или отвори водоснабдяването.

каква е разликата между клапан и сферичен кран

Освен това на клапана има специални клапани с уплътнения. Когато са износени, достатъчно е просто да ги смените на нова версия. Също така се препоръчва периодично да се подменя самата маслена пломба. Но при сферичен кран такива проблеми всъщност не съществуват. Тук се препоръчва само постоянна и задълбочена грижа за самата повърхност. Тя винаги трябва да е в най-перфектното състояние.

По принцип, ако в помещението се подава достатъчно твърда вода, тогава се препоръчва инсталирането на клапан.В крайна сметка такъв продукт подлежи, макар и частично, но все пак поправен. В ситуация, в която кранът е повреден по определени причини, тогава не можете да направите без пълната му подмяна.

С всичко това клапанът най-често може да бъде закупен на по-ниска цена, ако се вземе в сравнение с втория тип продукт. Такава не твърде висока цена се дължи главно именно на факта, че устройството има прост дизайн на такъв елемент като спирателен вентил.

Във всяка ситуация, затварящ тип фитинги в съвремието се използва за създаване на разнообразни канализационни и газопроводни системи. Често се среща и в тръбопроводи с общо предназначение. Устройството е проектирано да спира газовия или водния поток. За тази цел е възможно да се монтират не само клапани и задвижки, но и такива устройства като кранове и клапани. Всички те имат огромен брой предимства и някои отрицателни характеристики. Всичко зависи от ситуацията.

По този начин разликата между клапан и кран първоначално се крие във факта, че с използването на кран е невъзможно да се регулира налягането на работния поток. Но вторият продукт позволява такова действие.

Сайт за заключения

 1. Клапанът има две позиции - това е положение "отворено" и положение "затворено".
 2. Дизайнът на клапана, освен включване / изключване, ви позволява да регулирате и налягането на работния поток.
 3. Визуално клапанът се различава от клапана по следния начин: ако дръжката е проста и нейният край е прикрепен към стъблото, това е клапан; ако на дръжката вместо дръжката има "агне", това е клапан.

Тъй като подобна дискусия започна, време е да се освежим за следващия брой на лингвистите. Ето само въпросът за болта / винта ще пристигне след време.
1. Фитинги за промишлени тръбопроводи Устройство, монтирано на тръбопровод и съд и осигуряващо контрол на потока на работната среда чрез промяна на площта на потока. Забележка. Терминът "индустриални тръбопроводни клапани" може да се приложи и към набор от устройства, инсталирани на тръбопроводи и резервоари, които отговарят на това определение.

2. Спирателни клапани Промишлени тръбопроводни клапани, проектирани да спират потока на работната среда.

3. Регулиращи клапани Промишлени тръбопроводни клапани, предназначени да регулират параметрите на работната среда чрез промяна на нейния дебит.

4. Разпределителни и смесителни клапани Промишлени тръбопроводни клапани, предназначени да разпределят потока на работната среда в определени посоки или да смесват потоци.

5. Предпазни клапани Промишлени тръбопроводни клапани, предназначени за автоматична защита на оборудването от аварийни промени в параметрите.

6. Фитинги за обратен поток Индустриални фитинги за тръбопроводи, предназначени за автоматично предотвратяване на обратен поток на работната среда.

7. Клапани за разделяне на фазите Промишлени вентили за тръбопроводи, предназначени за автоматично разделяне на работните среди в зависимост от тяхната фаза и състояние.

8. Затворен вентил Промишлени фитинги за тръбопроводи, при които спирателното или регулиращото тяло се движи взаимно перпендикулярно на оста на потока на работната среда.

9. Ndp клапан. Клапан Промишлени фитинги за тръбопроводи, при които спирателен или управляващ елемент се движи реципрочно успоредно на оста на потока на работната среда.

10. Кран Промишлени фитинги за тръбопроводи, при които спиращото или регулиращото тяло има формата на тяло на въртене или част от него, което се върти около собствената си ос, произволно разположено в посока на потока на работната среда.

единадесет.Клапан Промишлени фитинги за тръбопроводи, при които клапан или регулатор се върти около ос, различна от собствената си ос

12. Прави фитинги Фитинги за индустриални тръбопроводи, при които работната среда не променя посоката си на движение на изхода в сравнение с посоката си на входа.

13. Ъглови фитинги Промишлени фитинги за тръбопроводи, при които работната среда променя посоката си на движение на изхода в сравнение с посоката си на входа.

14. Фланцови фитинги

15. Съединителни фитинги

16. Укрепване на щифтове

17. Фитинги за дросели

18. Заварени фитинги

19. Фитинги за пълнеж на кутии Промишлени фитинги за тръбопроводи, при които уплътняването на движещи се елементи спрямо околната среда се извършва чрез опаковане на пълнеж.

20. Силфони за арматура Промишлени арматури за тръбопроводи, при които уплътняването на движещи се елементи спрямо околната среда се извършва чрез духало.

21. Мембранни фитинги Промишлени фитинги за тръбопроводи, при които уплътняването на движещи се елементи спрямо околната среда се извършва чрез мембрана.

22. Клин затворен вентил Затворен клапан със спирателно или регулиращо тяло, в който уплътняващите повърхности са разположени под ъгъл една спрямо друга.

23. Паралелен затворен вентил Затворен вентил със спирателно или регулиращо тяло, чиито уплътняващи повърхности са успоредни една на друга.

24. Затворен клапан с повдигащо се стъбло (стъбло) Затворен вентил, когато се отваря и затваря, шпиндела (стъблото) прави транслационно или ротационно-транслационно движение.

25. Затворен клапан с ненадигащ се шпиндел Затворен клапан, при отварянето и затварянето на който шпиндела прави въртеливо движение.

26. Спирателен вентил Клапан, проектиран да спира потока на работната среда.

27. Регулиращ клапан Клапан, проектиран да регулира параметрите на работната среда чрез промяна на нейния дебит и управляван от външен източник на енергия.

28. Едноместен контролен клапан

29. Двуместен регулиращ клапан

30. Смесителен клапан Контролен клапан, предназначен за смесване на две или повече работни среди с различни параметри.

31. Разпределителен клапан Клапан, проектиран да разпределя потока на работната среда в определени посоки.

32. Предпазен клапан Клапан, проектиран да предпазва оборудването от неприемливо налягане, като освобождава излишната работна течност и гарантира, че освобождаването спира при налягането при затваряне и че работното налягане се възстановява.

33. Обратен клапан Клапан, предназначен за автоматично предотвратяване на обратния поток на работната среда.

34. Обратен спирателен вентил

35. Възвратен клапан Възвратен клапан с принудително отваряне и затваряне.

36. Регулатор Фитинги за промишлени тръбопроводи, предназначени да регулират параметрите на работната среда чрез промяна на нейния дебит и контролирани директно от работната среда.

37. Оттичане на кондензат Фитинги за промишлени тръбопроводи, предназначени за оттичане на кондензат от водни пари.

38. Парен уловител от поплавък Парен уловител със затварящ елемент с поплавък.

39. Термостатичен дренаж на кондензат Кондензационен канал, чийто изключващ елемент се управлява от термостат.

40. Термодинамичен кондензатоуловител Кондензатоуловител, чийто изключващ елемент се контролира поради аеродинамичния ефект на термодинамичните свойства на работната среда.

41. Разпределителен клапан Кран, проектиран да разпределя потока на работната среда в определени посоки.

42. Цилиндричен клапан Клапан, чието спирателно или регулиращо тяло е под формата на цилиндър.

43.Конусен клапан Клапан, чието спирателно или регулиращо тяло е под формата на конус.

44. Сферичен кран Клапан, чието спирателно или регулиращо тяло има сферична форма.

45. Обратен затвор. Ndp. Обратен клапан Затвор, предназначен да предотврати обратния поток на работната среда.

46. ​​Дроселова клапа Клапан, чийто спирателен или регулиращ корпус е направен под формата на диск.

Сред най-често срещаните заключващи устройства са затварящите кранове и кранове. Каква е спецификата и на двете?

Дизайнерски характеристики

Мнозина не разбират как кранът се различава от клапан, така че на този въпрос трябва да се обърне специално внимание, ще разгледаме основните конструктивни и експлоатационни разлики, а също така ще засегнем предимствата и недостатъците на всеки от елементите. (Вижте също как да изберете кран за мивка: характеристики.)

Сравнителен анализ на клапан и кран

Нека разгледаме най-важните нюанси като сравнение:

 • Клапанът е проектиран да спира потока на работната среда и да регулира нейната интензивност, докато вентилът може да се използва само в отворено-затворени позиции... Всякакви настройки с помощта на кран са не само неудобни, но и нежелани - конструкцията се износва и се разрушава много бързо. Тоест основната разлика между клапан и кран във функционален смисъл е възможността за настройка.

Така работи клапата - отварянето и затварянето се извършва по посока на движение на работната среда, а не перпендикулярно на нея

 • Клапанът и кранът могат да изпълняват едни и същи функции, но схемата на тяхната работа е различна.... Ако диск или топка в крана се движат по ос, перпендикулярна на потока на течащата вода, тогава в клапана клапанът се движи по оста на движение на работната среда. Ако вентилът може да се затвори на половин оборот, което може да се счита за предимство, тогава клапанът ще изисква 5-6 завъртания, което не е много удобно в случай на честа употреба.

Съвет! Много е лесно да различите клапан от кран, дори и да не разбирате нищо от този тип устройства. В крана основният управляващ елемент е лост или малък флаг на пеперуда, докато в клапана управлението се осъществява чрез дръжка под формата на диамант или под формата на няколко пръстена.

Копчетата на клапаните са направени така, че да е удобно да ги усуквате

 • Основното предимство на крановете е тяхната простота, защото те са много лесни за използване.... Но ако продуктът се използва рядко, тогава дисковият или сферичният кран е покрит с варовик и в крайна сметка се прилепва към тялото, което прави невъзможно затварянето или отварянето им. В този случай единственото решение е да се замени целия монтаж, което не е много желателно, тъй като цената му е доста висока.

При рядко използване топката се залепва и кранът става неизползваем.

 • Избирайки между опциите на клапана или сферичните кранове, трябва да се отбележи един много важен нюанс - първият вариант може да се поправи ръчно, докато вторият не може да се поправи... Но си струва да се отбележи фактът, че клапаните имат по-кратък ресурс, така че от време на време ще е необходимо да се сменят консумативите.

Какво да търсите при избора на клапан

За да не закупите нискокачествен продукт, който бързо ще се провали, трябва да запомните няколко прости препоръки:

 • Важно е да знаете размера на необходимите възли, за водопроводчиците те са обозначени 1 2, 3 4 и така нататък. Също така трябва да измерите диаметъра на тръбата и продавачът ще избере необходимата, не бива да разчитате на манометър, тъй като е много лесно да направите грешка.
 • Идеалният вариант е да закупите устройства от известни производители, чието качество е известно на широк кръг потребители. Необходимата информация може да бъде получена от консултации със специалисти, както и от специализирани ресурси в Интернет. (Вижте също как да инсталирате мивка: функции.)

Съвет! Продавачът трябва да има сертификат за качество на всички продукти, в идеалния случай, ако те отговарят на стандартите GOST, това гарантира тяхната добра работа.

 • Външно структурата трябва да изглежда спретнато: покритието трябва да е еднородно, отвътре повърхността не трябва да има провисвания и шевове. Всички недостатъци показват ниско качество.
 • Теглото на твърдите кранове е много голямо, това потвърждава дебелината на стените и качеството на използваните суровини.

Месингът е отличен материал за направата на клапани

Какво е затворен клапан?

Под затворен клапан

обичайно е да се разбира спирателен механизъм на тръбопровод, който включва спиране на потока на течност или газ посредством преграда. Той може да се движи през тръбата нагоре и надолу или наляво и надясно. В много случаи клапанът също ви позволява да регулирате дебита на течността или газа. Например, ако преградата на клапана е изместена наполовина, дебитът се намалява с 50%. Докато се движи по-нагоре или наляво (или по-надолу или надясно - в зависимост от първоначалното си положение), интензивността на потока може да се увеличи или намали.

Преградата на клапана най-често се прави под формата на диск, понякога клин или лист. Има клапани, в които преградата се състои от един елемент, но в някои случаи тя е представена от няколко детайла. Например, ако са две, увеличаването на интензитета или отварянето на поток може да се извърши чрез тяхното разширяване. Намаляването на динамиката или затварянето на потока, напротив, се извършва чрез затваряне на компонентите на преградата на клапана.

Основното предимство на задвижващия вентил е способността да се отваря или затваря потока (или да се задава необходимата му интензивност) относително бързо и при относително ниски енергийни разходи.

Вентилите за затваряне могат да бъдат инсталирани на тръбопроводи с високо налягане - например отопление, водопровод. Те са сред най-запечатаните спирателни елементи.

При често използване клапанът може да се износва доста бързо - в много случаи това се дължи на доста голяма сила на триене между ръбовете на преградата и блока, при която се движи наляво-надясно или нагоре-надолу.

Друг недостатък на клапана е необходимостта да се отдели допълнително пространство извън напречното сечение на тръбопровода, за да се постави временно движещата се част на преградата. Монтажът, поддръжката и ремонтът на въпросния затварящ елемент също могат да бъдат доста трудоемки.

По този начин, като се вземат предвид отбелязаните предимства и недостатъци, клапанът най-често се използва не като регулиращ елемент, а като изключващ елемент, който се предполага да бъде поставен в "отворено", "затворено" или по друг начин статично положение за доста дълго време. За да може от своя страна често да се регулира потокът от течност или газ по тръбопроводите, може успешно да се използва друго спирателно устройство, кран. Нека разгледаме неговите характеристики.

Разновидности на клапани и кранове

Такива значителни конструктивни разлики между клапана и сферичния клапан определят принципа на тяхното действие. Първият тип е приложим не само за отваряне / затваряне на потока от вещества, движещи се вътре в тръбата, но и за регулирането му. Вторият тип се използва за подаване или изключване на субстрати в тръбопровод.

Разновидности на сферични кранове

Разновидности на сферични кранове (снимка)

Основната разлика между клапан и кран е, че последните са представени от модели продукти, които не само могат да спрат, но и да променят посоката на движение на веществата:

 • двупосочен - използва се за спиране или отваряне на движението на вещества, транспортирани до една от страните на тръбопровода;
 • трипосочни L-образни - различават се по способността си да променят посоката на потока на основите и да спират напълно движението си в тръбата;
 • Т-образна - използва се за изключване на потока, комбиниране или промяна на посоката му.

Трябва да се отбележи, че крановете също са проектирани да отварят или затварят потока. Ако в определен участък от тръбата е необходимо да се намали силата на потока, се избира устройство със съответния участък на отвора в сферата:

 • пълен отвор - заключващият механизъм не влияе върху подложките, протичащи през него, което се осигурява чрез привеждане на диаметъра, вътре в отвора, към съществуващата тръба;
 • стандартен отвор - луменът на спирателната топка има 20–30% стесняване в сравнение с напречното сечение на свързания тръбопровод;
 • частичен отвор - стеснителната стойност осигурява намаляване на налягането с 30-60% от първоначалната стойност.

В зависимост от материала на производство на сферичния кран неговите технически характеристики се различават.

 1. Месинг. Подходящ само за работа в системи с неутрални вещества, чиято температурна стойност не надвишава 150 ° C и налягане от 40 бара. Номиналните напречни сечения на крановете са в диапазона от 8 до 100 mm. Те се отличават със способността си да издържат ефективно на температурните промени и са имунизирани срещу корозия.
 2. Стомана. Те са податливи на корозия, бързо се рушат при взаимодействие с агресивни съединения, поради което са монтирани на тръби, основната среда е вода или други неагресивни съединения. Крайната сила на потока, която стоманените кранове могат да издържат, е 160 бара и температура от 200 ° C. Те се различават в производството на продукти в широк диапазон от номинални напречни сечения от 15 до 600 mm.
 3. Устойчив на корозия. Те се отличават с устойчивост на агресивни вещества и липса на корозивно разрушаване. Те са в състояние да издържат на налягане до 60 бара, при условие че температурата на веществата в тръбата не надвишава 210 ° С.
 4. Излято желязо. Спирателни кранове, използвани само в тръбни системи за захранване с топла или студена вода.

Видове клапани

Разновидности на клапаните (снимка)

За да разберете как клапанът се различава от клапана, трябва да разберете разликите в материалите, от които е направено тялото. Клапаните се характеризират със следните видове метали:

 • чугун - номиналното напречно сечение на продуктите, изработени от този материал, има обхват 15–300 mm, а максималното налягане, което може да издържи, е 16 bar;
 • стомана - тук диаметърът на прохода на клапана варира от 3 до 200 mm, а максималната сила на потока и температурата на средата са съответно 220 bar и 450 ° C;
 • неръждаема стомана - използва се върху тръбопроводи с напречно сечение 3–200 mm, докато налягането на веществото е не повече от 220 бара, а температурата му е 570 ° C.

В допълнение към материала, клапаните се различават по формата на изпълнение:

 • контролно-пропускателни пунктове - инсталират се само на плоски участъци от тръбата и осигуряват плавно регулиране или спиране на потока от вещества, движещи се в тръбата;
 • директен поток - различават се по минималната стойност на съпротивлението на движещия се поток и са монтирани в почти всяка равнина;
 • ъглови - имат специфична форма, която позволява монтирането им върху ъглови тръбопроводи.

Какво е кран?

Кран

- това е затварящ елемент, основната част от който е затвор, представен под формата на топка, под формата на конус или цилиндър. Те имат канал с диаметър, достатъчен да осигури преминаването на потока, ако съответният канал е разположен успоредно на потока или е разположен под лек ъгъл спрямо него. На свой ред, когато каналът е поставен перпендикулярно на потока (чрез завъртане на топката, конуса или цилиндъра, в който е направен) или под голям ъгъл спрямо потока, движението на течността или газа в тръбата спира или интензивността му намалява.

Промяната на положението на клапана се извършва чрез завъртане на сферичен, коничен или цилиндричен клапан около оста си перпендикулярно или успоредно на потока (това не е важно, основното е да се постигне необходимата плътност).

Клапанът, подобно на задвижващия вентил, се характеризира с висока степен на херметичност. Следователно може да се монтира в тръбопроводи с високо налягане. В същото време основният недостатък на клапаните не е типичен за крановете - износване. При условие, че въпросното заключващо устройство е правилно смазано и поддържано, то може да продължи дълго време.

По този начин клапанът е отличен за регулиране на скоростта на движение на течност или газ в тръба с високо налягане. Това се дължи на честото му използване като спирателен механизъм в крайния участък на тръбопроводите. Например, като основен елемент на битови смесители, които се намират в бани, кухни, душове.

Клапанът, като правило, не изисква голямо пространство извън участъка на тръбопровода, тъй като основният му елемент - портата - се върти около оста си в тръбата. Въпреки това може да се наложи допълнително пространство за управляващия клапан и други механизми, които го допълват.

Разновидности на сферични кранове.

Сферичен кран за прикачване.

Те са инсталирани на тръбопроводи, доставящи вода или газ. Основната част от съставните елементи е направена от стомана, така че продуктът е надежден и издръжлив. Клапанът е свързан към тръбата посредством вътрешна резба. Размерите му трябва да съответстват на свързващата резба. Предлагат се големи диаметри в размери от 2,5 до 4 инча. Малки: 1/4 и 3/8 инча. Среден: 1/4, 3/4 и до 2 инча.

Фланцов сферичен кран.

Той смени клапаните. Те се отличават по отношение на вида на средата, в която ще бъдат инсталирани: на водопровод, газ, топлинни тръби. Това спирателно устройство не само регулира потока на водата и газа, но и ги блокира, ако е необходимо. Състои се от тяло и въртяща се топка. Вентилът е прикрепен към фланеца, което осигурява връзката с допълнителна якост. Представени са в широк диапазон от диаметри: от 15 до 1400 мм.

Сферичен кран с пълен отвор.

Използва се във всички тръбопроводни системи, независимо от тяхното предназначение. Клапите са издръжливи в употреба, не се нуждаят от смазване. Припокриването и преминаването на средата се извършва благодарение на сферичния елемент, който е основната част на конструкцията. Те са в състояние да издържат на спадане на налягането, температури. Кранът има две функции: отваря се и се затваря и следователно еднакъв брой позиции. Диаметърът на устройството с пълен отвор трябва да съвпада с диаметъра на тръбата, върху която е монтирано. Тяхното напречно сечение варира от 15 до 1500 mm.

Сферичен кран месинг.

Сферичните кранове от месинг се използват в тръбопроводи, които преминават през неагресивна течност. Уплътняващите свойства са много високи. Те могат да се използват във водопроводи, тъй като месингът е безопасен и не влияе неблагоприятно върху качеството на водата. Кранът е много лесен за използване и достъпен за ремонт: регулиращата гайка е разположена под дръжката му.

Никелирани сферични кранове.

Никеловите сферични кранове се различават в зависимост от капацитета им: пълно отворен и намален. Диаметърът на първия тип трябва да съответства на напречното сечение на тръбопровода, а размерът на диаметъра на последния тип е с една трета по-малък от диаметъра на тръбата. По метода на свързване най-широко разпространените продукти са с вътрешни и външни резби, заварени, фланцови и резбовани. Покритите с никел тела на клапаните са или еднокомпонентни, или сгъваеми.

Изпускателен сферичен кран.

Този тип кран контролира движението на вода или газ. Използва се например за подреждането на индивидуално отопление. Може да се използва за изключване на някои участъци от тръбопровода. За отстраняване на въздуха от системата и отстраняване на запушалки се използва кран на Маевски. Той се свързва към 1/2 секция в горната част на батерията, като я завинтва.

Сравнение

Основната разлика между затварящия вентил и крана е, че основният елемент на първото спирателно устройство е преграда, която се движи перпендикулярно на потока от течност или газ в тръбопровода. Основният елемент на клапана е клапан с направен в него канал, който, поставен успоредно на потока или под лек ъгъл към него, увеличава интензивността на движението на течността в тръбата, а когато е поставен перпендикулярно на потока или под голям ъгъл към него, намалява интензивността му.

Разликата между разглежданите видове затварящи елементи може да се проследи и в аспекта:

 • износвам;
 • необходимостта от пространства извън напречното сечение на тръбопровода;
 • обхват, разпространение на включването в структурата на битовите миксери.

След като определихме каква е разликата между задвижващия вентил и крана, ние фиксираме заключенията в малка таблица.

Характеристики на клинови вентили

Практическото приложение показва, че когато се използва затварящи клапани Като управляващ клапан задвижващите клапани се отказват доста бързо, преставайки да поддържат потока на средата в затворено състояние, тоест те дори не изпълняват пряката си функция.

Трябва да се отбележи, че говорим конкретно за стоманени вентили, защото чугунени затварящи кранове дори не се разглеждат тук. Основният проблем е, че чугунените машини за леене под налягане са изключително взискателни към условията на работа.

Например чугунните клапани не могат да се използват при температури над +350 градуса и под -20 градуса (тук говорим за най-добрите класове чугун) по скалата на Целзий. Съществуват и ограничения за вида на изпомпваната среда (чугунена машина за шприцоване е почти невъзможно безопасно да се използва в някои видове газопроводи), налягане, диаметър на отвора и т.н. Въпреки че задвижващите кранове все още са най-често срещаният тип машини за шприцоване в различни тръбопроводи, напоследък се наблюдава тенденция към подмяна на затварящите кранове със сферични кранове в много системи.

Основните причини за подмяна:

- задвижващите клапани изискват постоянен мониторинг на техническото състояние (например почистване на уплътненията на салниковата кутия),

- задвижващите клапани не се показват добре в случай на аварийни ситуации, изискващи бързо спиране на потока на работната среда.

Освен това конструкцията на клапана не осигурява добра плътност, освен това това се отнася за почти всички елементи: както самия клапан, така и тялото. Освен това отбелязваме, че клиновидните клапани имат справедливо тегло и солидни размери, а също така често се чупят, което води до редовното възникване на аварийни ситуации.

Таблица

Затворен клапанКран
Какво общо имат?
Задвижващите клапани и клапани осигуряват висока плътност на блокиране на потока течност или газ в тръбопровода, подходящ за тръби с високо налягане
Каква е разликата между тях?
Основният заключващ елемент на задвижващия вентил е преграда, която се движи наляво-надясно или нагоре-надолу (ако не е представена от по-сложен - например двукрилен дизайн)Основният изключващ елемент на клапана е затвор, който може да се върти около оста си и да постави направения в него канал под по-голям или по-малък ъгъл спрямо потока на течност или газ в тръбата
Носи се по-интензивно при често използванеПо-малко износване при често използване
Като правило се изисква значително пространство извън напречното сечение на тръбопровода - за да побере изходящата част на преградатаИзисква място извън тръбопровода само с цел поставяне на управляващи елементи - клапани и техните допълващи механизми
Използва се главно като типичен изключващ елемент, който дълго време е в „отворено“, „затворено“ или по друг начин статично положениеИзползва се като регулиращ елемент, чрез който можете да зададете желания дебит в тръбопровода по всяко удобно време
Обикновено не се използва като компонент на домакински крановеЕ един от основните компоненти в битовите кранове

Основните видове клапани

Като начало помислете какви видове системи съществуват и кои са основните им предимства:

Вентили за затварянеМного често срещан вариант, който се използва най-често при големи тръбопроводи, тъй като осигурява висока надеждност и лекота на работа. Заключващият елемент може да бъде разположен в две позиции: отворен и затворен, заключващият елемент се движи перпендикулярно на оста на потока. Най-често срещаните видове задвижки са клинови, портални и паралелни
КрановеТе могат да бъдат два основни типа: топка и диск. Дисковите конструкции по друг начин се наричат ​​порти, те са затворен клапан, чиято ос е разположена в средата на тръбата, завъртане на дръжката затваря тръбопровода, за да се гарантира надеждност, в дизайна може да присъства ключалка. Сферичният кран има следните характеристики: основният заключващ елемент е куха топка, когато се завърта на 90 градуса поток се затваря
ПортиТази опция се използва почти навсякъде и представлява система, при която клапан с уплътнение е разположен по оста на устройството. Движението му нагоре и надолу позволява не само да затвори изцяло потока, но и да регулира интензивността му, тази характеристика е най-важна, поради което клапаните са толкова търсени.

Дисковият клапан може да се използва само за отваряне-затваряне на системата

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни