Компоненти за котли на твърдо гориво. Какво може да ви е необходимо първо


Начало / Котли на твърдо гориво

Обратно към

Публикувано: 27.02.

Време за четене: 5 мин

0

368

Вентилаторът за издухване е монтиран на котел за твърдо гориво, за да оптимизира процесите на горене, което води до увеличаване на ефективността на топлинната верига и икономия на гориво.

Вентилатор за котел на твърдо гориво може да бъде направен самостоятелно, което ще позволи на собственика да спести значителни средства за закупуване на фабричен аналог.

 • 1 Предназначение на вентилатора за котела
 • 2 Дизайн и принцип на действие
 • 3 разновидности 3.1 Електрокомутиран мотор
 • 3.2 Синхронен двигател
 • 3.3 Асинхронни двигателни вентилатори
 • 4 Характеристики по избор
 • 5 Направи го сам
 • За какво е фен? Основните му функции

  Котелът на твърдо гориво в обичайния изглед е нагревателно устройство, където основната работа се извършва поради изгарянето на горивото. При наличие на течение и естествен въздушен поток интензивността на горенето е слаба, съответно нисък топлообмен. Пример за това е камина. Естественият въздушен поток не позволява пламъкът да се разпали силно в горивната камера, поради което това отоплително устройство има ограничени технологични възможности.

  Съвсем друг е въпросът, когато компресорът е включен. Допълнителен обем въздух се изпомпва в пещта на нагревателя. Изгарянето става интензивно, горивото изгаря напълно, отказвайки максималното количество килокалории.

  Следователно, за съвременните модели котли на твърдо гориво, от почти всички видове и видове, вентилаторът е един от най-важните елементи на системата за управление. Обикновено комплектът автоматични нагревателни устройства днес включва вентилатор, димоотвод и контролен блок. Компетентната и правилна инсталация на такива устройства и устройства върху котелното оборудване ще осигури на вашето устройство надеждна и балансирана работа.

  На бележка: процесът на горене зависи на 90% от работата на вентилатора. Благодарение на действието на това устройство, въздухът се впръсква в горивната камера, интензивността на горенето се увеличава и ефективността на отоплителното оборудване се увеличава съответно.

  Днес местната и чуждестранната индустрия произвежда огромен брой домакински вентилатори (охладители), специално проектирани за монтаж на отоплителни устройства. Когато избирате вентилатор за вашия агрегат, трябва да се съсредоточите върху мощността на котела и собствените си ежедневни нужди. Уредът за твърдо гориво с вентилатор е високотехнологична и ефективна отоплителна машина. Всички процеси, от извличането на димни газове до по-доброто представяне на горивната камера, зависят от работата на вентилаторите.

  Вентилатор за котел на твърдо гориво

  Предназначение на димоотвода

  Качествен комин, добра тяга са условията, които осигуряват дългосрочна и правилна работа на котела. Ефективното отстраняване на продуктите от горенето е предпоставка за максимална ефективност при пълно изгаряне на твърди горива. Следователно правилното проектиране и конструкция на комина е от голямо значение. Грешките водят до факта, че тягата не е достатъчна и стабилна.

  Димоотвод за котел на твърдо гориво е наложително, ако естествената вентилация в комина не е достатъчна. Обаче неговата инсталацията ви позволява да решите редица други задачи

  :

  • Намален разход на гориво.
  • Ще трябва да почиствате комина от сажди и катран по-рядко.
  • Минимизиране на риска от изгаряне и пушене в помещението.
  • Повишаване на ефективността на котела, осигуряване на стабилната му работа.
  • Възможността за по-точен контрол на температурата на нагряване на охлаждащата течност.
  • Отърви се от специфичната миризма, която се появява по време на работа на котела.

  Вентилатор за вентилатор за котел
  Изпускателен вентилатор, като неразделна част от котел на твърдо гориво
  Освен това димоотводът осигурява комфортни условия по време на полагането на дърва за огрев, тъй като предотвратява натрупването на дим в пещта. Така че, когато се отвори главната врата, няма да се отделят продукти от горенето в стаята.

  Важно е мощният димоотвод да ви позволи да се отървете от дим и сажди дори при неблагоприятни метеорологични условия (валежи, силен вятър). В края на газо-въздуховода са монтирани димоотводи за битови котли

  Целта на тяговите машини е да осигурят вакуум в пещта. Това е необходимо за нормалната работа на агрегата за твърдо гориво. Оборудването на котелно помещение с вентилатори ще бъде по-скъпо и от техническа гледна точка това решение е много по-сложно.

  В края на газо-въздуховода са монтирани димоотводи за битови котли. Целта на тяговите машини е да осигурят вакуум в пещта. Това е необходимо за нормалната работа на агрегата за твърдо гориво. Оборудването на котелно помещение с вентилатори ще струва повече и от техническа гледна точка това решение е много по-сложно.

  Устройство на устройството и видове вентилатори

  Според функционалните си характеристики и параметри вентилаторите са разделени на три вида, всеки от които се определя от конструкцията на двигателя. Електрическите двигатели, използвани за тези цели, могат да работят както с променлив, така и с постоянен ток. Появата на електронно оборудване създаде предпоставки за активното използване на променливотокови двигатели. За разлика от двигателите с постоянен ток, двигателите с променлив ток практически нямат недостатъци. Простият и непретенциозен дизайн на електрическите двигатели направи възможно създаването на масово производство на голямо разнообразие от електромеханични устройства. Повечето от вентилаторите са оборудвани с точно такива електрически двигатели.

  Днес на пазара могат да бъдат намерени следните видове вентилатори:

  • устройства в електрически комутирани двигатели (EC);
  • продукти, оборудвани със синхронни двигатели;
  • асинхронни двигателни вентилатори.

  Всички продукти имат своите очевидни предимства и недостатъци. В случай на електрически комутиран двигател можем да говорим за едно качество. Самото устройство може да променя броя на оборотите, като получава съответния сигнал от управляващото устройство. Тук можем да говорим за широк спектър от контрол на работата на вентилатора. Устройството обаче има значителен недостатък - устройството не е съвместимо с повечето домашни температурни контролери. Освен това тази техника е скъпа на цена.

  Вентилатор за котел на твърдо гориво

  Говорейки за вентилатори със синхронни електродвигатели, можем да се съсредоточим върху следното: устройствата са доста евтини и лесни за производство. Този тип оборудване обаче има определени недостатъци. Такива устройства имат минимален въртящ момент по време на стартиране и малък обхват на контрол на скоростта.

  За справка: обикновено се използват вентилатори със синхронни двигатели за непрекъснато изпомпване на въздушната маса в горивната камера. Синхронните двигатели, с които са оборудвани устройствата, са доста големи по размер. Обикновено двигателят на вентилатора се помещава в отделен блок. Когато се работи при ниски скорости за синхронни двигатели, прегряването на намотката е често.

  Вентилатор за котел на твърдо гориво

  Последният, третият тип вентилатори, използвани в съвременните отоплителни системи, има редица предимства. Асинхронният електродвигател улеснява регулирането на броя на оборотите. На някои модели има дори рейвъри. Основните предимства на такова устройство са следните:

  • Такива вентилатори са лесни и лесни за използване;
  • Те имат надежден дизайн;
  • Конвенционална схема за контрол;
  • Поддържа се от всички налични в момента ЯМР.

  Единственият недостатък, който имат асинхронните двигатели, е високият им стартов ток.

  Видове димоотводи

  Ако във вашата къща е изградена коминна шахта, чиято тяга не е достатъчна за функционирането на нова отоплителна единица, тогава най-простият димоотвод за котела ще помогне за решаването на този проблем. Изобщо не е необходимо да се купуват незабавно електромеханични устройства; достатъчно е да се монтира специален дефлектор в края на тръбата, който създава допълнителна естествена тяга. Но когато всички подобни опции бъдат изпробвани, можете да закупите и инсталирате едно от предложените устройства:

  • вентилатор - усилвател с естествена тяга;
  • проточен димоотвод;
  • центробежна тягова машина.

  Тягов усилвател е устройство, оборудвано с аксиален вентилатор, той е поставен в края на изпускателен вал или тръба. Ефективността на устройството може да се регулира ръчно с помощта на тиристорния блок за управление.

  Проточните димоотводи за котли се монтират непосредствено на изхода на блока и служат също за увеличаване на силата на тягата. Конструкцията на апарата е такава, че само работното колело е разположено вътре в димния канал, който не припокрива напречното си сечение. Електродвигателят и другите елементи са разположени навън, което позволява при необходимост да се включи устройството, а през останалото време мината може успешно да отстранява дима, използвайки естествена тяга. Можете да контролирате включването и работата на устройството както в ръчен режим, така и в автоматичен режим, като го свържете към автоматизацията на котелната централа.

  Вентилатор за вентилатор за котел

  Всъщност този тип димоотводи не винаги могат да служат като пълноценна тягова единица, а само като усилвател на отработените газове. Причината е недостатъчно високото налягане, развито от работното колело на апарата поради неговата конструкция. За да получите добър резултат, е по-добре да поставите центробежен тип димоотвод на котел на твърдо гориво. В този случай контролът на всички функции на устройството трябва да бъде обвързан с електронния блок на топлинния генератор, след което работата на всички елементи на системата ще бъде координирана. Освен това центробежните вентилатори са в състояние не само да създадат вакуум в горивната камера, но и да развият високо налягане, което ще накара всеки комин да работи.

  Вентилатор за вентилатор за котел

  В отоплителни тела с висока мощност се използва принудителна верига за издухване на тяга с два вентилатора, това е идеална опция. Но изпълнението на такава схема е свързано с определени трудности, тъй като за балансираната работа на системата се изисква да се изчисли изпускателният вентилатор и вентилаторът, количеството въздух за изгаряне и съпротивлението на целия газово-въздуховоден канал, включително изпускателния канал.

  Класификация на котлите на твърдо гориво

  Днес пазарът предлага най-широк избор от модели с буферен резервоар, котли на твърдо гориво, както местни, така и чуждестранни. Компонентите за котли на твърдо гориво също са широко представени. Те могат да се използват както за работа само за отоплителната система, така и за отопление на котел за битови нужди.

  • от материала, от който са направени:
  • стомана - продуктите са много по-евтини от чугунните котли, по-лесни за почистване и поддръжка. Но те са много чувствителни към температурната стойност във връщащата верига (не по-ниска от 60 градуса). Следователно те изискват инсталирането на блок от специални вентили на котела, които са един вид управляващ елемент и поддържат необходимата температура в него чрез смесване на охлаждащата течност от захранващия тръбопровод в "брат";
  • чугун - по-траен, но по-труден за поддръжка. Препоръчва се само за продължителна целогодишна употреба.Като резервно копие неприемливо, твърде скъпо;
  • по вида на използваното гориво:
  • торф, дърва за огрев, дървесни отпадъци, получени от тях, доставени в специални брикети;
  • пелети (специални гранули, получени при обработката на игли, смола и други органични вещества);
  • въглища;
  • универсално оборудване "на всички горива";
  • чрез внедрения метод за топлообмен:
  • воден котел (най-често използван);
  • парен котел;
  • въздушен котел;
  • според принципа, залегнал в основата на изгарянето на горивото:
  • традиционен начин;
  • продължително горене - използвани са най-новите разработки и иновативни решения, внедрени в отоплителната технология. Структурно те са проектирани под формата на вертикално удължена горивна камера (камина), около която е разположена водна риза, с блок за управление.

  Какво е дълго изгаряне

  Специфичността на принципа на продължителното горене е, че горивото изгаря отгоре надолу (аналог на свещ), което осигурява по-пълно изгаряне и увеличава времето за горене на всяка отметка. При някои модели с буферен капацитет може да достигне почти седем дни. В същото време се осигурява прилична ефективност, висока и стабилна температура на водата в котела, която играе ролята на топлоносител.

  За да се осигури безопасна и непрекъсната работа, котлите на тези блокове системи имат димоотводи, специални вентилатори за котел на твърдо гориво, предназначени за аварийно гасене, циркулационна помпа, вградена в отоплителната система и предпазни клапани (и аксесоари за тях), както и като блокове за управление.

  Фиг. 2 Центробежен димоотвод

  Всички котли от този тип имат предварително инсталирана автоматизация, която включва и вентилатор за котел на твърдо гориво. Това означава, че се нуждаят от източник на електричество.

 • пелети - тези модели с вентилатор се отопляват със специални пелети. Основните конструктивни елементи са самият котел, бункерът за гориво и автоматичната система за подаване на пелетен вентилатор. Вградената електронна вентилаторна система (контролен блок) следи за наличието и количеството гориво в горивната камера (горивната камера). При липса на последния той доставя пелети от бункера.
 • Оборудване за пиролиза с вентилатор - иначе наричано оборудване за генериране на газ. Много икономични продукти с вентилатор, като в допълнение към топлината, получена при изгарянето на гориво, се използва топлина от доизгарянето на газове, образувани по време на изгарянето на горивото. На изхода с минимален разход на изгорения материал се получава максимална топлинна енергия. Оттук - увеличаването на ефективността и привлекателността на конструкцията за околната среда.
 • Фиг. 3 Домакински димоотвод

  За да разберете какъв вид компоненти с вентилатор може да са ви необходими за среден или основен ремонт на инсталиран котел с фабрично направен вентилатор или за неговото самостоятелно производство, трябва да имате представа за неговата структура и принципи, лежащи в основата на нейната работа.

  Изработване на пиролизен котел

  Ефективността на този тип инсталации на дърва се превърна в причина за тяхната популярност сред майсторите, които могат сами да изработят котли от твърдо гориво с пиролиза от налични материали. Този процес е доста трудоемък и изисква умения за извършване на ключарски и заваръчни работи, определен минимум инструменти и оборудване:

  • апарати за електрическо заваряване;
  • ъглошлайф;
  • електрическа бормашина;
  • набор от ключарски инструменти.

  Ако имате умения, инструменти и голямо желание, тогава можете да направите единица, като използвате следния чертеж на пиролизен котел на естествена тяга:

  Вентилатор за вентилатор за котел

  1 - въздушен канал; 2 - врата за зареждане на гориво; 3 - врата на вторичната камера; 4 - амортисьор с пряка тяга; 5 - първична камера; 6 - горен капак; 7 - входен канал за подаване на въздух; 8 - въздушен амортисьор; 9 - разклонител за групата за безопасност; 10 - вторична горивна камера; 11 - тръба за свързване на комина; 12 - дюза; 13 - топлообменник на пожарна тръба.

  Топлоустойчивата легирана стомана може да служи като материал за производството на камери, но това е скъп материал, така че майсторите вземат обикновена въглеродна стомана с дебелина 5 мм. За да се предпази от високи температури, пиролизният котел е облицован с огнеупорни тухли в долната част на пещта.Те също така трябва да защитят дъното на вторичната камера, където е насочен пламъкът. За обшиване на водната риза се използва ламарина с дебелина 3 мм, тя е заварена към ребра за втвърдяване, направени от лентова стомана. Вратите, капакът и рамката на отворите са направени от същия метал.

  Вентилатор за вентилатор за котел

  Устройството на котела осигурява пренос на топлина от димните газове през топлообменник с пожарна тръба, разположен във водната риза. За неговото производство са подходящи безшевни тръби от въглеродна стомана с външен диаметър 48 или 57 mm. Броят на тръбите трябва да бъде избран в съответствие с необходимата площ на топлообменната повърхност, за която се извършва изчисляването на пиролизния котел.

  Като се има предвид, че горивото в блоковете за пиролиза гори дълго време (до 12 часа) и ефективно, някои собственици на класически агрегати за директно горене обмислят дали могат да бъдат модернизирани. Такова преобразуване на котел на твърдо гориво в котел за пиролиза е възможно, но при условие че пещта на блока е направена от метал, а не от чугун. Решетката се отстранява и с помощта на електрическо заваряване на нейно място се фиксира преграда, разделяща основната горивна камера и пепелника, който ще действа като вторична камера. Между тях е монтирана дюза. Освен това ще е необходимо да се организира подаването на въздух към двете камери, необходимо е да се направят въздушни канали и да се инсталират, както е показано на чертежа.

  По правило преобразуването на котел в пиролизен котел не се случва в завода, а в домашно приготвени, това разширява възможностите за подобряване на дизайна. Възможно е да се променят площта на потока на дюзата, размерите на двете камери или площта на повърхностния топлообмен, като се постигат най-добрите показатели за продължителността на горенето и се повишава ефективността на инсталацията.

  Устройство за котел на твърдо гориво

  Firebox

  Това е основният елемент на всяко компонентно оборудване, което изпълнява двойна функция: топлообменник и горивна камера.

  Детайлизирайки своя дизайн, трябва да се отбележи, че продуктът има:

  • отвор на вентилатора за отработени газове, осигуряващ достъп на въздух до мястото на горене;
  • тиган за пепел;
  • решетка решетка;
  • куполна горна част на димоотвода (за събиране и последващо отстраняване на газове и продукти от горенето, които са в летлив етап);
  • портал, през който се подава гориво.

  Изгарянето в пещта, твърдо гориво загрява стените на оборудването с вентилатор и загрява водата до висока температура, която е във водната риза на котела с буферен резервоар. За по-добро представяне често е оборудван с димоотвод.

  Водна риза

  В почти всички модели съоръжения за твърдо гориво с вентилатор ризата е разположена между двойните стени на камината. Водата, действаща като топлоносител (в преобладаващото мнозинство от случаите), преминавайки през кожуха, отнема топлина от горивната камера, като по този начин я предпазва от прегряване и я пренася в отоплителната система. Топлата вода напуска якето през тръбите на горната му част, а охладената вода в системата навлиза в кожуха през долните тръби.

  Оборудването за твърдо гориво с вентилатор може да работи, когато охлаждащата течност се движи по гравитационните линии на отоплителната система (така наречените отворени системи). Въпреки че е технически възможно да се оборудват котли с циркулационни блокове и помпи с различна мощност и мощност (в този случай винаги трябва да имате необходимите компоненти за тях). Наличието на системни блокове значително увеличава топлопредаването на устройството.

  Въпреки това, отворените системи с вентилатор са много търсени, тъй като са независими от външни захранвания, икономични и много надеждни. Оборудването с буферен резервоар, оборудвано с вентилатор, използвано не само за отопление на помещението, но и за снабдяване на потребителите с топла вода, има котли, свързани към тях и трябва да бъде оборудвано с контролен блок.

  Система за отстраняване на газ

  В процеса на горене в котела с вентилатор се образува много дим. Ето защо, ако не му осигурите правилно работещ димоотвод, всичко това ще влезе вътре в стаята. Като правило ролята на комина се изпълнява от топлоизолирани тръби, които отстраняват продуктите от горенето извън сградата. Тук често са инсталирани димоотводи и / или вентилатор за котел на твърдо гориво.

  Система за контрол и контрол на температурата

  Постоянното подаване на свеж въздух от изпускателя на дим до мястото на горене е предпоставка за всеки процес на горене. Колкото повече въздушен поток, толкова по-интензивно изгаряне може да се постигне.

  Ето защо дизайнът на всяко оборудване за твърдо гориво задължително има механични врати и амортисьори, използвани за регулиране на подаването на въздух (и компоненти за техния бърз ремонт и подмяна). Често се инсталират димоотводи.

  Фиг. 6 UPS за котел на твърдо гориво

  Системите за управление, базирани на използването на такива методи за управление, са прости и много надеждни. Клапата за изпускател на дим е специално закрепена върху регулатора. Когато зададената температура е значително надвишена, стените на регулатора се разширяват, което води до понижаване на амортисьора (площта на потока на подаващия въздуховод намалява), което допринася за охлаждането на пещта и я предпазва от прегряване .

  По време на обратния процес стените на регулатора, съответно, се компресират и инициират издигането на амортисьора. Интензивността на изгаряне отново се увеличава.

  Въпреки много почитаната възраст на това техническо решение, то все още остава едно от най-ефективните и ефикасни. Следователно, той се прилага в по-голямата част от моделите котли на твърдо гориво. Въпреки че новите модели често имат специални системи и контролен блок за тях.

  Характеристики на използването на димоотводи

  При избора на тягов димоотвод е необходимо да се изчисли напречното сечение на изпускателната тръба и капацитета на изпускателния блок. За разлика от инжекционните инсталации, те са по-гъвкави и ефективни, позволяват ви да полагате дърва за огрев по време на работа на котела и не позволяват на продуктите от горенето да влизат в помещението.

  Принудителното изпускане на димни газове ще помогне да се направи престоят в стаята безопасен и да се намали рискът от отравяне с въглероден окис до минимум.

  Използването на димоотводи за пелетни горелки или котли, работещи на дървени стърготини, торф е единственият възможен начин за организиране на процеса на отопление. При нормални условия те изгарят лошо.

  Предимства на използването на аспиратор за комин:

  • Подобрявайки ефективността на отоплителните устройства, дърва за огрев изгарят почти без остатъци;
  • Елиминира натрупването на дим в помещенията, премахва неприятните миризми;
  • Изгорелите газове не се вливат обратно в стаята, когато вратата на камината е отворена;
  • Намаляват отлаганията по стените на комини поради системата за филтриране и разделяне.

  Те практически нямат недостатъци. Ако по време на монтажа не са допуснати грешки, тогава експлоатационният живот на димоотводника в комина е сравним с този на самия котел. В този случай трябва да се извършва редовна поддръжка.

  Какви компоненти и възли могат да са необходими за самостоятелно производство на котела или неговия ремонт

  Компонентите за котли на твърдо гориво имат различна степен на търсене. Някои гарантират, че ще служат, докато котелът бъде изведен от експлоатация. Последните разполагат с определен ресурс. Именно за последното ще стане дума по-долу.

  На първо място се изисква да се осигури гарантирана, защита на котела за твърдо гориво от прегряване. В този случай е необходимо да се вземе предвид инерцията на изгарянето на горивото, присъща на котлите на твърдо гориво, чието присъствие изключва възможността за безопасно изключване на цялата система за управление, докато горивото не изгори напълно.Не можете да спрете процеса на изгаряне на дърва или въглища, можете само да намалите интензивността на горенето. Именно това определя необходимостта от задължителна защита срещу евентуално прегряване.

  Защитата на котел на твърдо гориво от прегряване се извършва чрез използване на следните технически решения:

  а. охлаждащ топлообменник

  Чрез инсталирания термичен клапан, който е управляващ елемент, студената охлаждаща течност се подава към този продукт, който не губи своите характеристики почти до 95 градуса над нулата. Когато оборудването се затопли до зададената гранична температура, термичният клапан се задейства и охлаждащата течност се пренасочва към топлообменника, където бързо се охлажда от вентилатора до разрешеното ниво. Цикълът се повтаря, докато температурата на водата падне до +60 градуса.

  Фиг. 7 UPS за котли

  Топлообменникът може да бъде конструктивно вграден в котела или монтиран между отоплителната система и изхода на бойлера. Използването на този метод първоначално предвижда наличието на несъкратимо необходимо подаване на студена охлаждаща течност. В случай на аварийно изключване на устройството без такава система за защита, то може да се повреди поради прегряване. Ето защо е много важно да се уверите в качеството на всички компоненти.

  б. превключващ клапан

  Спирателният (известен също като превключващ) клапан (управляващ елемент) се използва за прекъсване (блокиране) на подаването на вода при прегряване на котела. Веднага щом температурата на охлаждащата течност в системата надвиши разрешената, тя се източва в канализацията. В същото време към котела се подава студена вода от чешмата. За да може да се гарантира, че ще влезе в захранващата тръбна система, трябва да се подава при определено налягане (до 3 бара).

  Автоматизация за котли на твърдо гориво

  Тази група оборудване с вентилатор съчетава контролни блокове и вентилатори. В момента можете да изберете както първото, така и второто с параметрите, необходими за вашия котел. Благодарение на буферния капацитет, а именно посочените структурни елементи в отоплителната система, е възможно да се поддържа дадена температура без постоянно присъствие на човек.

  Контролен блок

  Благодарение на използването на блок за управление на котел на твърдо гориво, системата за управление на отоплението във вашия дом може да работи напълно в автоматичен режим. В същото време зададената температура се поддържа в системата с буферен резервоар.

  Блокът за управление на котела за твърдо гориво е избран, като се вземе предвид марката на продукта, който сте инсталирали, и следи за правилното функциониране на вентилатора и вградената циркулационна помпа (ако последният е наличен).

  Фенове

  Вентилаторът за котел на твърдо гориво е второто по важност устройство, използвано за автоматизиране на система за управление на котел с вентилатор. Някои модели вентилатори се наричат ​​турбини. Те изпомпват въздух в горивната камера (в пещта) на котела и се използват за вентилация на използваното технологично оборудване с буферен резервоар, различни помещения и за стабилизиране на температурата.

  Регулатори на течение

  Това е третата група продукти с вентилатор, свързани със средствата за автоматизация на котел на твърдо гориво. Енергийните регулатори на тягата в традиционния им дизайн се използват широко в оборудването за твърдо гориво. Те са лесни за инсталиране. Те са лесни за работа. Те са надеждни и достъпни.

  Тези устройства с буферен резервоар се използват за регулиране на температурата на водата (друг топлоносител), циркулираща в отоплителната система, което се извършва чрез промяна на положението на амортисьора в зависимост от необходимата температура. Съответно подаването на въздух към мястото на горене се увеличава или намалява. Това влияе върху скоростта и интензивността на горенето и чрез това температурата на охлаждащата течност в линията.

  Използването на такива регулатори с буферен резервоар прави възможно увеличаването на ефективността на котела с 15 - 20 процента.

  Дизайн и принцип на действие

  Независимо от производителя, вентилаторът се състои от алуминиев или поцинкован корпус, вътре в който има електродвигател, направляващи остриета и защита, под формата на решетъчна ограда.

  Този дизайн, със своята простота и малки размери, е надежден. На вентилатора е монтиран амортисьор, който е проектиран да ограничи проникването на димни газове в горивната стая в случай на обратна тяга.

  Също така, амортисьорът намалява естествената тяга, когато въздухът не се подава.

  Свързващите тръби могат да бъдат разположени в горната част на корпуса или в предната част на продухващия блок и да имат различни форми на съединители за свързване към котела. Алгоритъм на функциониране на системата за управление на котела с използване на въздух от взрив:

  • нагревателното устройство се пълни с твърдо гориво и се запалва;
  • вентилаторът се включва и въздушният поток се регулира;
  • когато въздухът се подава в зоната на горене, започва интензивно изгаряне на горивото и следователно температурата на охлаждащата течност започва да се повишава;
  • когато температурата достигне зададената стойност, контролерът на блока за управление подава сигнал за изключване на вентилатора;
  • недостигът на въздух ще доведе до намаляване на интензивността на изгарянето на горивото и намаляване на температурата на охлаждащата течност.

  Непрекъсваеми захранвания (UPS)

  Източникът на UPS (непрекъсваемо захранване) за оборудване, работещо на твърдо гориво, иначе наречено непрекъсваемо захранване, се избира, като се вземе предвид общата електрическа мощност, необходима за него.

  В най-простата версия, когато версията на инсталирания котел има ръчно зареждане с гориво, подаването на кислород към мястото на горене се регулира чрез механично въртене на вентила на вентилатора и системата работи поради температурната разлика между подаващата и връщащата охлаждаща течност , ще се вземе предвид само консумацията на енергия на циркулационната помпа. В този случай мощността на непрекъсваемото захранване за котел на твърдо гориво се изчислява, като се вземат предвид броят на помпите, тяхната мощност, вероятността за едновременно включване и т.н.

  Това е първият компонент на оценката. Второто се дължи на факта, че при евентуално продължително прекъсване на захранването от външната мрежа непрекъсваемото захранване за котел на твърдо гориво (UPS) трябва да гарантира работата на котела през целия период на изключване, който може да бъде няколко часа.

  Като се вземе предвид всичко по-горе, следните модели се считат за най-приемливи за котли на твърдо гориво:

  • линия за непрекъсваемо захранване-интерактивна (например - INELT Intelligent 500LT2) с една или две батерии;
  • UPS с двойно преобразуване (тип East EA910 LCDH).

  Цел на разпенващите вентилатори

  Духащите вентилатори се използват във всички котелни помещения за котли, работещи на всички видове горива (включително котли на газьол, прахообразни въглища), в ТЕЦ, както и в технологични линии в различни индустрии, при производството на черни метали. Те се използват за подаване на чист въздух и могат да преместват въздушни маси с температури в диапазона от –30 до +80 ºС. Може да подава въздух към газовите горелки на доменните пещи. Инсталира се на закрито и на открито - под навес (за защита на двигателя). Проектиран за непрекъсната непрекъсната работа. Във въздушните маси, движени от вентилатора, не се допуска наличието на експлозивни вещества и твърди прахови примеси в концентрации над 0,1 g / m3.

  Рейтинг
  ( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни