Химическа обработка на вода за парни и водогрейни котли


Експлоатация и изграждане на водогреен котел


Независимо от модела на оборудването, всички устройства работят по един и същ начин: охлаждащата течност се нагрява до необходимата температура и предава топлината към отоплителната система.

Има следните видове водонагревателни агрегати:

 • Газ.
 • Течно гориво
 • Електрически
 • Твърдо гориво.

Устройството на котел за топла вода е структурно различно в зависимост от вида на избрания котел и съответно в зависимост от използваното гориво се използват различни горелки. Те могат да бъдат атмосферни вградени атмосферни или сменяеми компресорни. Вградените горелки са проектирани да използват само определен вид гориво. Сменяемите горелки са по-удобни, тъй като позволяват при необходимост лесно да се превключва от един вид гориво към друг.

Защо е изгодно да се използва котелно с топла вода?

Задачата на водогрейните котли е да осигуряват топлина и топла вода за различни строителни и промишлени съоръжения, образователни и медицински институции, обекти на селското стопанство и жилищно-комуналните услуги.

В момента такава котелна къща е икономически изгодно решение, освен това е едно от най-модерните съвременни устройства за генериране на топлина от инженерна гледна точка.

Днешните котли за гореща вода с голям, среден и малък капацитет консумират гориво и електричество доста ефективно и по-икономично. Разходите за изграждане на котелна къща в наши дни са приблизително същите като при свързването към централно отопление.

Но най-важното е, че котелните помещения с режим на топла вода, разположени недалеч от потребителите, поради което те могат значително да намалят дължината на отоплителните мрежи, а това може значително да намали дължината на топлинните загуби, което има благоприятен ефект върху ефективността на цялата система, като цяло.

Използването на котли за топла вода, изработени от модерно оборудване, е икономически изгодно за потребителя поради следните причини:

 • Ефективността на котелната централа е 92-93%, благодарение на автоматизацията на работните процеси, използването на котли за гореща вода, помпи, горелки, клапани и друго съвременно оборудване, което има висок коефициент на надеждност;
 • средствата се спестяват доста силно поради намаляване на разходите за заплащане на енергийни носители, намаляване на топлинните загуби по време на транспортиране до потребителя, поради факта, че CWR са монтирани възможно най-близо до потребителя;
 • дизайнът на самата котелна централа също може да бъде намален чрез използване на стандартни възли и блокове, които вече са тествани в други съоръжения и са доказали своята надеждност и ефективност;
 • доста ниски разходи за транспортиране на котелни блокове до мястото на инсталиране;
 • ниски разходи по време на инсталацията, всички блокове и модули се сглобяват от бързо сглобени възли и възли;
 • процесът на работа, благодарение на автоматизацията на управлението, позволява значително да се намалят разходите за експлоатация на котелно помещение с топла вода;
 • като правило, нова котелна централа за топла вода обикновено се изплаща за 2-3 години.

В същото време най-популярни са котлите за гореща вода, работещи на електричество, тъй като такива блокове имат по-малко сложен дизайн, за разлика например от газовите, и не изискват постоянна поддръжка. Освен това те са лесни за експлоатация и невзривоопасни.

Фактори, които осигуряват ефективната работа на устройството

Има няколко изисквания, които трябва да бъдат изпълнени за ефективната работа на бойлер за топла вода.

Преди да опишете основните структурни и технически характеристики, струва си да подчертаете няколко основни показателя, които влияят върху качеството на работа, които се считат за често срещани и подходящи за всяко устройство.

Те включват работата на водогреен котел и параметри като:

 • Производител на оборудване.
 • Качеството на устройството и неговите елементи.
 • Наличие на гаранционен срок за експлоатация и поддръжка на оборудването.

За ефективна работа трябва да обърнете специално внимание на горивната камера. Той трябва да има достатъчен обем, за да изгори целия обем на зареденото гориво.
Според експерти именно този параметър е важен изчислен показател, който определя общото количество механично гориво.

Каква е разликата между огнеупорните и водопроводните конструкции?

Котлите за топла вода, които могат да се намерят на пазара в наши дни, не се различават особено в устройството. По-съществените разлики се крият в максималната мощност на устройствата и конкретните производители.

Ако вземем предвид конструктивните характеристики, тогава котлите могат да бъдат разделени на газови тръби (другото име е пожарни тръби) и водопроводни тръби:

 • Модели на пожарни тръби. Основната отличителна черта е наличието на специални тръби, с помощта на които нагретите продукти от изгарянето на енергийния носител се движат. Ако разгледаме принципа на действие на това оборудване, тогава неговата основа може да се счита за използването на автоматизирани горелки, които са оборудвани с вентилатори за духане. Водата се загрява с помощта на димни тръби, разположени отвън. Необходимо е да се вземе предвид фактът, че като ежедневие такива модели практически никога не се използват.
 • Модели за водни тръби. Тяхната конструктивна особеност са специални тръби за отопление, с помощта на които се движи охлаждащата течност. И тези тръби се загряват с помощта на продукти за изгаряне на гориво. Котлите от този тип се затоплят доста бързо и в случай на промени в натоварването те са доста лесни за регулиране. Освен това такова оборудване е доста устойчиво на сериозни претоварвания. Ако разгледаме от гледна точка на експлозивността, тогава вероятността му е доста ниска.

Всички отоплителни съоръжения за гореща вода също са разделени според нивото на температурата. За нискотемпературни модели максимално допустимата максимална температура е 115 градуса, а за котлите за прегряване на гореща вода тази температура е от 150 градуса или повече.

Трябва да се отбележи, че нискотемпературният режим на работа изразходва гориво доста икономично, но в същото време повърхността на устройството е покрита с кондензат, което не влияе по най-добрия начин на материалите, които са в пряк контакт с продуктите на изгаряне на енергийни ресурси. Поради това се налагат доста високи изисквания към материалите, които се използват при производството на котли.

Устройствата, генериращи прегрята вода, могат да се характеризират с достатъчно дълъг експлоатационен живот и висока степен на надеждност. Процесът на работа на такива блокове е практически безшумен и емисиите на отпадъци са минимални. Също така, това оборудване е оборудвано с прости и удобни системи за управление. Инсталацията е достатъчно бърза, не изисква сложна поддръжка.

Повечето тръбни агрегати за отопление и вода са двуконтурни, но има много едноконтурни котли за топла вода. В случай, че устройството е оборудвано с две вериги, тогава нагрятата течност ще се използва не само за отопление на помещението, но и за битови нужди (водоснабдяване).

Също така си струва да се отбележи, че конструкцията на тези блокове предполага специални циркулатори, чиято задача е да засили циркулацията на водата, а в дизайна могат да бъдат включени и мембранни разширителни резервоари.

Дизайн на бойлер за топла вода

Принципът на работа и схема на бойлер за топла вода

Охлаждащата течност се загрява до 115 градуса и след това предава топлината към отоплителната система. Водата се превръща в пара при температура от 100 градуса, поради което, за да се предотврати кипенето, постоянно се поддържа високо налягане в котела.

Колкото по-високо е, толкова по-добре, тъй като тогава вероятността от кипене на стената намалява, което означава, че се образува по-малко скала.

Независимо от вида на горивото, принципът на работа на котлите за гореща вода е един и същ: горивото се изгаря в камината, а през стените му топлината се предава към водата, която циркулира през отоплителните тръби. Всеки дизайн е проектиран да осигури максимално изгаряне на гориво и ефективен топлообмен.

Деаератори на атмосферното налягане се използват в схемите за приготвяне на захранваща вода за парни котли и допълваща вода за топлоснабдяване и системи за топло водоснабдяване в ТЕЦ-ове и в котелни помещения.

Тук можете да разберете какви са вакуумните обезвъздушители.

Специални конвективни опаковки могат да присъстват в дизайна на котел за топла вода. Те са предназначени за ефективно охлаждане на димните газове и намаляване на тяхната температура.

Повърхността на торбите във висококачествени системи е в състояние да намали температурния режим до 190-200 градуса. Не трябва да се допускат по-ниски температурни показатели, тъй като ще има възможност за образуване на конденз.

Ако след известно време се смеси с пепелни отлагания, които съдържат сяра, това може да доведе до разрушителна сярна корозия, съответно котелът ще се повреди много бързо.

Качествената и в същото време най-ефективната работа на оборудването се определя от високи показатели за надеждност и издръжливост на устройството. В процеса на работа водата на всички панели и екрани извършва многопосочно движение.

Подобен резултат се постига чрез инсталираните щепсели в колекторите. Тяхното количество регулира параметрите на скоростта на движение на охлаждащата течност в устройството. По-подробно този процес отразява схемата на работа на котел за топла вода.

Котлите за отпадъчна топлина имат следния принцип на работа: те генерират енергия под формата на нагрята вода, пара или въздушен поток.

Можете да научите повече за котлите за оползотворяване на газ тук.

Ако закупите бойлер за топла вода от сериозен производител, можете да сте сигурни в качеството и издръжливостта на устройството.

Това до голяма степен се основава на правилния подбор на скоростта на движение на водата, което дава минималното съпротивление на веригата. Това ще сведе до минимум натрупването на сол и образуването на котлен камък.

Промишлени газови котли на котелния завод REP

КЪМ КАТАЛОГА НА ВОДНИ ГАЗОВИ КОТЛИ
КЪМ КАТАЛОГ НА ПАРНИ ГАЗОВИ КОТЛИ

Промишлените газови котли са проектирани да генерират топлинна енергия, с помощта на която се извършва отопление и подаване на топла вода и, ако е необходимо, пара до промишлени съоръжения.

Предимства на индустриалните газови котли:

 • висока ефективност;
 • евтино газообразно гориво;
 • компактен размер;
 • лекота на монтаж и експлоатация;
 • различни характеристики на мощността на котлите;
 • бърз достъп до зададената мощност;
 • екологична чистота на емисиите.

Промишлените котли се произвеждат главно в хоризонтален дизайн. Дизайнът на всички видове газови котли се основава на котелното тяло, газовата горелка и топлообменника. Горивната камера е изолирана от стените на котела с топлоизолационни материали, за да предпази стените от прегряване и персонала от изгаряния.

Промишлените газови котли се различават от битовите модели по външен вид, габаритни размери и вътрешна структура. Корпусът на индустриалните котли е изработен от висококачествена легирана стомана.Този клас стомана е в състояние да издържи на високото налягане, което се появява вътре в котела.

Според местоположението на топлообменника вътре в котела, индустриалните газови котли са разделени на две групи. Първата група е представена от котли с топлообменник с огнеупорни или газови тръби. Тръбите, вътре в които се случва движението на горещи газове, са разположени хоризонтално във водния стълб. Нажежени, тръбите отдават топлината си на водата. Този дизайн е в състояние да нагрее значителни обеми вода за кратко време.

Вторият тип промишлени котли са котли, при които топлоносителят (водата) се движи по вътрешната страна на тръбите на топлообменника, поставени около газовата горелка. Топлообменниците от двата вида са изработени от материали с висока топлопроводимост.

По вида на топлоносителя индустриалните газови котли се разделят на топла вода и пара. Най-голямо е търсенето на газови котли за топла вода, способни да решават проблемите с отоплението на обекти и да ги снабдяват с топла вода. Котелната централа произвежда широка гама котли за гореща вода от серията KVa с мощност от 0,4 до 4 MW.

Модели на индустриални газови котли KVA:

 • Котел 400 kW;
 • Котел 500 kW;
 • Котел 600 kW;
 • Котел 800 kW;
 • Котел 1000 kW;
 • Котел 1100 kW;
 • Котел 1500 kW;
 • Котел 2000 kW;
 • Котел 2500 kW;
 • Котел 3000 kW;
 • Котел 3500 kW;
 • Котел 4000 kW.

За какво е химическо пречистване на вода за котелна централа?

Поради високата способност за разтваряне на минерални и органични вещества, водата от естествени източници не е химически чиста. Съдържа примеси от естествен и изкуствен произход. Те могат да бъдат разделени на три групи според техните физикохимични свойства и въздействието върху топлообменниците на котелни инсталации:

 • Механични.
 • Корозивен.
 • Разтворени утайки, образуващи.

Основната задача на пречистването на водата в котелните е да се получи технически чиста вода, подходяща за използване като топлоносител в парни и водогрейни котли, както и в тръбопроводни мрежи. Става въпрос за отстраняване на нежелани примеси. В повечето случаи механичното почистване не е достатъчно и се изисква по-дълбока обработка - химическа обработка на вода за котли.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни