Защо издухва газов котел в частна къща. Ако газовият котел издухва с вятъра - какво да правя и видео


Газов котел духа на вятъра какво да се прави

Често причината за спирането на работата на газовия отоплителен котел е духащ вятър. Изключването му през зимата е много неприятна изненада за собствениците. Това може да доведе не само до рязко понижаване на температурата в къщата, но и до увреждане на цялата отоплителна система. Нека да се справим с проблема.

Причини за продухване на котела през комина и как да ги премахнете

Ако вашият газов котел внезапно се изключи, не се паникьосвайте и в началото изключете такава възможна причина като рязък спад на налягането на газа в тръбопровода. За да направите това, можете просто да включите газовата печка и да погледнете пламъка, неговите размери, да проверите колко бързо водата ще заври. Веднага ще забележите ниското налягане на газа върху плота. В този случай вашият бойлер определено не е виновен, обадете се на бензиностанциите и разберете причините за проблема. Най-вероятно това е не само за вас, но и за всички съседи.

Освен това проверете и премахнете възможността от изтичане на газ - с помощта на сапунен разтвор, който се нанася с гъба или спрей бутилка върху фугите на тръбите и частите. Няма миризма или мехурчета, така че не е изтичане.

Причини за продухване на котела през комина и как да ги премахнете

Причината за спирането на газовия котел обаче често е очевидна - отвън има ураганен вятър, който просто свири в тръбите. Силните пориви на вятъра, влизащи в комина, причиняват обратна тяга, клапанът се задейства и пламъкът в котела автоматично се гаси.

Трябва да помислите за предотвратяване на риска от издухване на котела дори на етапа на инсталиране на комина. Препоръчително е да вземете предвид розата на вятъра във вашия район. Коминът, неправилно разположен спрямо зоната на налягането на вятъра, значително увеличава риска от издухване на горелката на котела. Неправилната конфигурация на комина също може да причини този проблем.

Причини за продухване на котела през комина и как да ги премахнете

Дефлектор, инсталиран на главата на комина, се справя добре с проблема с издухването на котела. Това е доста опростен дизайн, който подобрява теченията в комина, предпазва го от валежи и издухвания. Не забравяйте да помислите за инсталиране на дефлектор или незабавно да закупите дизайн с такова устройство.

Важно! Действията с газово оборудване изискват съгласуване със съответната служба. Ето защо, преди да инсталирате дефлектор или ветрови лопатки, консултирайте се с работниците на газ.

Причината за издухването на газовия котел може да бъде и изгарянето на металната тръба на комина. В резултат на изгарянето се образува дупка, където навлиза въздушният поток - появяват се проблеми с комина. Само подмяната на тръбата ще помогне да се справите със ситуацията. В случай на коаксиални комини, няма риск от изгаряне, тъй като горещият газ от котела преминава през вътрешната тръба, като се охлажда от идващия студен въздушен поток.

Причини за продухване на котела през комина и как да ги премахнете

Още две възможни причини за издухване на газов котел:

Натрупване на лед върху комина. Това често се случва с коаксиални структури при замръзване от -10 ..- 15 ° C. Горещата пара излиза от комина, постепенно се охлажда, превръща се във водни капчици, кондензат, който замръзва, образувайки ледени висулки и дебел слой лед. Това води до нарушаване на сцеплението, автоматиката на котела се задейства, спира работата. Ако възникне такъв проблем, не бързайте да сваляте натрупването на лед - можете да повредите самия комин. Най-добре е да премахнете главата, горната част на тръбата и да я донесете в топло помещение, така че ледът да се разтопи естествено. Преди да извадите и почистите тръбата, подаването на газ трябва да бъде спряно! Допълнителната изолация на комина помага да се избегне появата на лед;

Причини за продухване на котела през комина и как да ги премахнете

Лошата вентилация в котелното може да доведе до проблеми в работата на атмосферния котел. Подреждането на принудителна вентилация в помещението или отвори с фина мрежа в долната част на вратата на котелното ще помогне.

Причини за продухване на котела през комина и как да ги премахнете

Те помагат да се справите с издухването на котела, като манипулирате тръбата - диаметърът на изхода му може да бъде намален или увеличен по дължина. Прекалено големият отвор на комина може да бъде намален чрез инсталиране на допълнителна вътрешна тръба. Не забравяйте, че вертикалният комин трябва да е с 50 см по-висок от билото на покрива.

В същото време твърде дългият комин може да причини прекомерна, силна тяга, която буквално ще откъсне пламъка от горелката на котела.

Силно ви съветваме да се обадите на специалисти в случай на проблеми в работата на газовия котел! Само те ще могат точно да определят причината за изключването на устройството и да го премахнат.

Създаване на система за прекъсване на тягата

Друг начин спасете горелката в котела от затихване

- това е да се изгради зона в тръбата, която ще осигури
позволявам
въздушните маси отиват
в обратна посока
.

Един от най-простите варианти за осигуряване на разрушаване на тягата е frustum

което е поставено в празнина в
комин
.

Поставете устройството един

посока с горещ въздух.

Същността на този метод при изолиране на въздушните потоци

, тяхното завихряне и в резултат не влияе по никакъв начин на крайната сила на сцепление.

Важно:

преди да продължите с инсталацията, е необходимо да получите съвет от експерт. Неграмотно прекъсване на тягата може да доведе до инцидент или образуване на голямо количество въглероден окис.

Инсталиране на специално проектиран дефлектор

За да се постигне максимален резултат при решаването на проблема, какво да се прави, ако котелът изгасне на вятъра, позволява дефлектор със специална конструкция - аеродинамично устройство, инсталирано на комина.

В обикновен дефлектор основната функция се изпълнява от външната част, която се влияе от въздушния поток. В точката на контакт на въздушния поток с повърхността се създава зона на разреждане, която увеличава тегленето в коминния канал. В резултат на използването на обикновен дефлектор тягата може да се увеличи с 15-20 процента. Следователно устройствата с по-сложен дизайн ще бъдат много по-ефективни.

Сложни конструкции се инсталират в случая, когато използването на конвенционален дефлектор не помага за решаването на проблема с издухването на котела от пориви на вятъра. От големия брой дефлектори със сложен дизайн се различават няколко вида, които най-често се срещат на потребителския пазар:

 • Дефлектор "Димен зъб".
 • Дефлектор Григорович.
 • Дефлектор "Voller"
 • Дефлекторите са сферични и въртящи се.

Лидерът сред изброените опции е дефлекторът Григорович, така че може да се обърне малко внимание на устройството му.

Причини за продухване на котела през комина и как да ги премахнете

Това устройство има специален дизайн, при който всеки контур и елемент е пряко свързан с аеродинамиката. Ако обикновен дефлектор, инсталиран на тръба на частна къща, е направен под формата на чадър, тогава дефлекторът Григорович се отличава с наличието на преден и обратен конус. Поради тяхното взаимодействие се създава необходимото движение на въздушните потоци, в резултат на което около комина се създава зона на намалено налягане. Различните температури на горещи и студени въздушни потоци умножават тягата в комина и предотвратяват проникването на въздух отвън в комина.

Дефлекторите, които имат сложен дизайн, правят силни пориви на вятъра, за да увеличат тегленето в комина. Във всеки случай въздушните маси попадат под долния конус на дефлектора и засмукват потока, идващ от котела в канала на комина.

Правилното позициониране и разположение на комина в комбинация с дефлектор със сложен дизайн ви позволява да решите проблема с обратната тяга. Поради това поривите на вятъра с всякаква сила не издухват пламъка на горелката на котела, а само увеличават течността в комина, което позволява на оборудването да работи по-ефективно.

Особено внимание трябва да се обърне на ситуации, когато газовият котел изгасне на вятъра и стартирането на отоплителната система не дава положителен резултат. В този случай причината е недостатъчно отопляем комин.

Селските къщи и вили се посещават рядко, така че отоплителната система не функционира дълго време. В резултат на това първото пускане на отоплителния котел не води до нищо, пламъкът на горелката угасва след кратък период от време. Много собственици се чудят каква е причината за това поведение на газовото отоплително оборудване. Факт е, че отпадъчните продукти от горенето с голяма трудност издигат студения комин и поривът на вятъра с всякаква интензивност не позволява на канала да се загрее.

Причини за продухване на котела през комина и как да ги премахнете

За да се реши този тип проблем, е необходимо да включите котела с минимална мощност и да загреете комина. В този случай мощността на устройството постепенно се увеличава до определени стойности. В резултат горещият поток с продуктите от изгарянето на гориво се издига естествено.

От голямо значение при създаването на ефективна отоплителна система в частна къща са компетентно извършени изчисления при съставяне на проект

В този случай обаче вентилационната система е също толкова важна. Правилно избраният дизайн и висококачествената инсталация на вентилацията ще осигурят безпроблемната работа на отоплителното оборудване

Спестяването на отработени газове и вентилация, когато решавате какво да направите, за да предотвратите издухването на котела, може да даде отрицателен резултат по време на работа

Ето защо при планирането на къщата трябва да се обърне специално внимание на вентилационната система, в противен случай естетическият външен вид може да се превърне в дискомфорт през зимата. Ще има нужда от преоборудване на канала на комина и изкачване до покрива при всякаква слана

https://youtube.com/watch?v=QFqyaaim-HE

Ако угасне котел с турбокомпресор?

Рядко се появяват проблеми с затихването на газовите котли с турбокомпресор - те имат малка тръба и продуктите от горенето се изтласкват с помощта на вентилатор. Те обаче имат и неизправности, за които предупреждава тяговият сензор.

По принцип причините за бързото разпадане на моделите с турбокомпресор са свързани с:

 • неправилен монтаж на комина;
 • недостатъчна вентилация на помещението, където се намира котелът;
 • изгаряне на тръбата.

В първия случай ще трябва да се обадите на специалист, който ще преинсталира коаксиалния комин. Вторият вариант предполага необходимостта от установяване на вентилационна система в стаята.

Когато тръбата изгори, въздушните маси влизат в отвора и издухват фитила в газовия котел. Появата на допълнителни дупки може да се покаже от бръмчене и шум в комина. В този случай тръбата трябва да бъде заменена.

Производство на дефлектори

Най-простата версия на дефлектор като устройство на Волперт-Григорович е доста проста да се направи със собствените си ръце.

Необходими инструменти и материали

 1. Маркер или флумастер.
 2. Владетел.
 3. Ножици от желязо.
 4. Чук.
 5. Дървен бар за стойката.
 6. Нитово устройство.
 7. Свредло, свредла за метал (или - самонарезни винтове).
 8. Лист от поцинковано желязо с дебелина 0,3–0,5 mm (подходящ е алуминиев лист или тънка неръждаема стомана).
 9. Налични метални части: ъгъл, щифтове, дебела тел и други подобни.

Изчисляване на размерите и схемата

Тъй като качеството на работата на дефлектора зависи от точността на производството, съставянето на правилния чертеж е най-важният етап в целия процес. Размерите са проверени от учените във вятърния тунел и те трябва да бъдат спазвани.Параметърът, от който трябва да надграждате, е диаметърът на канала на комина D.

Причини за продухване на котела през комина и как да ги премахнете

Размерите на всички части на дефлектора се задават пропорционално на неговия диаметър

Таблица: размери на частите на дефлектора спрямо неговия диаметър

ИндексКоефициент по отношение на диаметъра
Долен диаметър на дифузора2
Диаметър на горния дифузьор1,5
Височина на дифузера1,5
Вдлъбнатина на тръбата вътре в дифузора0,15
височина на конуса0,25
височина на чадъра0,25
обратна височина на конуса0,25
Пропаст между чадър и дифузер0,25

Инструкции за направата на дефлектор със собствените си ръце

 1. Прехвърляме изтеглените детайли върху картон и правим картонено оформление. Проверяваме съответствието на частите помежду си.
 2. Отваряме оформлението обратно. Очертаваме този картон, положен върху поцинкована ламарина, с маркер.
 3. Изрязваме всички детайли с ножица върху ютията.
 4. Навиваме кожуха и пробиваме дупки в краищата му.
 5. Закрепваме корпуса с нитове (или не пробиваме и не закрепваме, а използваме самонарезни винтове с пробивна точка).
 6. По същия начин закрепваме на свой ред долната и горната плоча на конуса.
 7. Горната плоча е по-голяма, затова отрязваме 6 фута в ръба, за да я прикрепим към долната плоча.
 8. Към долната плоча закрепваме шипове за връзка с корпуса.
 9. С тях прикрепяме чадър към корпуса.
 10. За да укрепите готовия дефлектор на комина, по-добре е да отделите горната част на тръбата и да го свържете с дефлектора на земята. Силата на тази връзка е изключително важна. Натоварването от вятъра на височина ще бъде силно и може да попречи.

Дефлекторът може да не се окаже много красив, но веднага ще усетите неговата полезност: тягата ще се увеличи с една четвърт, покривът ще бъде защитен от искри. Тръбата с него може да бъде с един и половина до два метра по-ниска.

Видео: самостоятелно производство на дефлектора TsAGI

Веднага ще усетите предимствата, когато инсталирате какъвто и да е усилвател за сцепление. Но самоизработеният дефлектор също ще създаде сериозна причина да ви накара да се гордеете със себе си.

Реконструкцията на комина е едно от решенията на проблема

Първият признак на постоянно изгасване на пламъка е неправилен дизайн на комина. Няма смисъл да търсим други причини, поради които газовият подов котел издухва на вятъра, с такова оборудване. Доставката на газ се извършва при постоянно налягане, почти няма значителни разлики. Всякакви неизправности в оборудването са малко вероятни, тъй като модерните котли са надеждни и прости по дизайн. Например котелът Conord е известен със своята надеждност и производителност.

Причини за продухване на котела през комина и как да ги премахнете

Що се отнася до комина, тук отговорът на въпроса защо котелът издухва в частна къща е следният:

Вентилационният канал на нагревателя е покрит с ледена кора. В резултат на това циркулацията на въздуха вътре в комина е нарушена и газовият котел не получава достатъчно кислород. Освен това водната пара навлиза в канала на комина, който се охлажда от ледения слой и образува кондензат. На свой ред капките вода замръзват по стените на комина и ледената кора расте. Изолацията на комина помага да се реши проблемът какво да се направи, за да се предотврати издухването на газовия котел. В този случай получената кондензация ще потече по стените. Обратна тяга поради недостатъчна височина на комина. Увеличаването или промяната на посоката на вятъра създава силен въздушен поток, който навлиза в канала на комина и достига горивната камера на горивото. В резултат на това пламъкът в горелката се гаси.

Тази ситуация се счита за по-опасна, затова е важно да знаете какво да правите, когато котелът издухва при силен вятър. Обратното движение на топъл въздух по пътя улавя продуктите от горенето, поради което те навлизат в котела и замърсяват горивната камера

Попадането на вредни газове в жилището не е изключено.

Причина - обратна тяга

Този проблем възниква, когато външният вятър се увеличава или променя посоката.Въздухът навлиза в комина и издухва пламъка в котела. В някои случаи това се дължи на ниската височина на тръбата. Това явление е доста опасно, ако котелът работи с лоша автоматизация. Страхът трябва да бъде, че продуктите от горенето ще влязат в къщата, издухани от вятъра, вместо да бъдат изхвърлени на улицата. Ако проблемът е възникнал поради малкия размер на тръбата, тогава капитанът трябва да го увеличи. Височината му трябва да бъде повече от 50 сантиметра спрямо билото на покрива.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни