Как да поставите ламинат на балкона и лоджията със собствените си ръце

ламинат на балкона

Ламинатът е декоративен материал. На балкона често се използва ламиниран паркет. Този материал се състои от няколко слоя:

 • Основа от MDF или ПДЧ.
 • Защитен полимерен слой.
 • Субстрат.
 • Декоративен цветен слой.

Този материал често се използва като алтернатива на паркета.

Предимства и недостатъци на ламиниран паркет

ламинат на балкона

 • Евтиност. Разходите за ламиниран паркет са средно по-ниски от разходите за паркет или плочки.
 • Простата при стилизиране. Полагането на ламиниран паркет на балкон е лесно, така че не се изискват специални умения.
 • Разнообразие от модели и цветове.
 • Възможност за закупуване на ламинат, който е устойчив на увеличени натоварвания.

Основните недостатъци на този материал включват:

 • Липса на херметичност в областта на шева. Поради това прахът, мръсотията, водата проникват в шевовете.
 • Чувствителност към определени химикали.
 • Податлив на излишна влага, драскотини, силни удари.

Също така е доста проблематично премахването на мазни петна, следи от флумастери и лепило от тази повърхност - това изисква специални средства.

Полагане на ламинат

След закупуване на избрания ламинат и субстрат, подгответе повърхността на пода на балкона за полагане на покритието. Тя трябва да е плоска (не повече от 2 мм капки), суха и чиста. Монтажът на ламинираната дъска се извършва след полагане върху замазка или плоча - пластмасов филм и субстрат.


Филмът е необходим за хидроизолация на пода

Започнете да полагате от стената в ивици, успоредни на нея. Възможни са и други методи - диагонално или през балкона. За да отговарят на размера на покритието, ламелите се режат лесно с метален трион. За сигурно прилепване на дъските и закрепването им в брави - те се избиват през дървен блок. Готовото покритие трябва да има задължителни пролуки (от 10 мм) от стените и парапета, за да компенсира линейното разширение на материала под въздействието на температура и влажност. За да направите това, използвайте пластмасови клинове или парчета от същия ламинат. В бъдеще первазите и первазите ще скрият пролуките, ще предпазят ламината от влага и мръсотия.


Оставяне на празнина от стената

Кой ламинат е подходящ за балкон

ламинат за лоджия

Ламинатът се използва широко за довършване на балкони и лоджии. Въпреки това, за да се положи ламинат на лоджия или балкон, трябва да се вземат предвид следните фактори:

 • Балконът трябва да бъде внимателно остъклен, освен това - с топло остъкляване. Оптимално в този случай би било използването на металопластикови конструкции с двукамерни прозорци с двоен стъклопакет. Всички фуги и пукнатини трябва да бъдат внимателно запечатани с полиуретанова пяна - влагата не трябва да има нито един шанс да влезе вътре - нито през лятото, нито през зимата.
 • При остъкляването е монтиран слой хидроизолация и пароизолация. Ако всичко е направено правилно, тогава кондензът няма да се натрупва на балкона. Ето защо всичко, свързано с хидроизолацията, е най-добре да се остави на специалистите.

Ако тези условия са изпълнени, остъкляването е направено с високо качество, тогава за декорация може да се използва всеки ламинат. Всъщност в този случай лоджията или балконът е логично продължение на прилежащата стая, така че декорацията е същата като в останалата част от къщата или апартамента.

Не трябва обаче напълно да се отказвате от използването на ламинат, ако балконът или лоджията не са достатъчно изолирани. Просто в този случай ще е необходимо внимателно да се подходи към избора на материал. Има специални видове ламинат, които са устойчиви на влага, внезапни промени в температурата и други екстремни условия. Да, цената на такъв материал ще бъде малко по-висока. Но така или иначе, по-малко от топло остъкляване.И такъв завършек ще продължи достатъчно дълго.

Освен това на пазара на строителни материали можете дори да намерите не само влагоустойчив материал, но и водоустойчив. Използват се на неизолирани балкони, в банята, в душ кабината, басейна, банята и други помещения с висока влажност. Това се постига чрез използване на плоча от поливинилхлорид вместо ПДЧ.

PVC е материал, който е напълно нечувствителен към влага. Освен това външният водоустойчив ламинат ще бъде същият като най-обикновения. Освен това този материал е абсолютно безопасен за здравето - всички негови компоненти са екологични и не съдържат токсини.

Направи си сам довършителни работи

Няма отделни изисквания за начина на полагане на ламината на балкон или лоджия. Технологията е идентична с изпълнението на работа в други помещения. Основното в тази ситуация е задълбочена и компетентна подготовка на основата.

Изравняване и подготовка на повърхността


За добра звукоизолация поставете подложка под ламината
Тъй като ламинираните панели имат добър акустичен ефект, препоръчително е да се постави пароизолационен филм под покритието. Върху него се полага коркова или полистиролова подложка.

Основната му функция е топлоизолация и защита на ламината от влага, която може да попадне върху основата поради непредвидени обстоятелства. Материалът се разточва на повърхността, това се прави стриктно в перпендикулярна посока към ламината, който ще се полага. Следващата лента трябва да бъде припокрита и свързана с лента.

Завършването на балкон с ламинат с помощта на топъл под се счита за най-кардиналното решение за облицовка и едновременна изолация на стаята.

Полагане на ламинат


Препоръчително е да започнете довършването на балкона с ламинат от противоположната страна на входната врата. В същото време панелите не са прикрепени към основата. Панелите могат да се полагат по няколко начина:

 1. Паралелно на прозореца.
 2. Перпендикулярно на отвора на прозореца.
 3. Рибена кост (по диагонал).

В този случай първият ред се полага с празнина от стената най-малко 2 см. Необходимо е за евентуално изместване на повърхността поради подуване на панелите. В бъдеще тези празнини се затварят с первази и стават невидими.


Покривните панели могат да се монтират без използване на лепило
Важно условие за полагане на модерни ламинирани подове е монтажът без използване на лепило.

Дъските се закрепват заедно, като се използват специални заключващи фуги, предназначени за това.

Практикуват се 3 вида такива елементи:

 1. Вече сглобеният ред се повдига и към него се свързва нов панел.
 2. Сглобеният ред е прикрепен към предишния. Тази опция ви позволява да извършите инсталацията много по-бързо от описания по-рано метод.
 3. Панелите са свързани с помощта на пластмасова вложка. Тя прикрепя дъската към основата. По този начин е възможно да не се повдигне сглобената конструкция, което може да доведе до счупване на заключващата част.

Характеристики на избора на субстрат

подложки за ламинат

За да поставите качествено ламинирани подове на балкона, трябва внимателно да обмислите избора на субстрат. Основната му задача е да изравнява всички възможни нередности и хидроизолация. Също така, правилно избраната подложка премахва шума от случайни удари и стъпки. Така че вие ​​и вашите съседи няма да трябва да трепвате, за да не тропате, ако някой от вашето семейство реши да се разходи по балкона.

Разновидности на основи

Следните материали обикновено действат като субстрат за ламинат:

 • Дъбов корк. Тази естествена основа е много издръжлива, но не прекалено устойчива на влага. Така че това не е подходящо за балкон или баня.

Дъбов корк за ламинат

 • Изолон. Това е евтин, устойчив на влага материал. Но той не е много издръжлив: твърде силните товари го износват бързо, правят го неизползваем.

изолон

 • Стиропор и фолио.Комбинацията от тези два материала дава много добър ефект: изглажда добре всички неравности на подовете, осигурява отлична топлоизолация, звукоизолация и е устойчива на влага. Такъв субстрат опростява инсталацията и се използва за помещения с топъл под.

Направи си сам изолацията на пода на балкона - инструкции

Технологията за изолиране на балкон и лоджия зависи от метода на изолация и използвания топлоизолационен материал, така че нека започнем с изучаването на техните видове и характеристики.

 1. Пасивна изолация. Насочен към намаляване на топлинните загуби. Подобряването на топлоспестяващите свойства на балкона се постига чрез използване на топлоизолационен материал.
 2. Активна изолация. Насочен към увеличаване на количеството топлина, постъпващо в стаята. Той е свързан с инсталирането на отоплителна система "топъл под" на балкона.

Колкото по-добре е да изолирате пода на балкона и лоджията

Помислете за основните опции за топлоизолационни материали, които се използват за пасивна изолация:

Пенофол

Мека изолация, състояща се от два слоя: разширен полиетилен и отразяващо алуминиево фолио. Дебелина - 3-10 мм, което го прави привлекателен за използване, когато не е възможно да се "повдигне" нивото на пода.

Струва си да се отбележи, че изолацията на пода на балкона с пенофол се извършва рядко, често се използва като допълнителна изолация.

Приблизителна цена (40-50 рубли / кв. М.).

Стиропор

Твърда изолация, която се е доказала добре благодарение на оптималната комбинация от цена и качество. Той принадлежи към категорията на нехигроскопичните материали, състои се от затворени пори, които перфектно задържат топлината. Това елиминира необходимостта от хидроизолационен филм.

Пенопластът има различна плътност от 15, 25, 35 кг / кубичен метър. лист, както и различни дебелини от 20 до 100 мм, което прави възможно извършването на висококачествена изолация с минимални разходи. Освен това самата технология за полагане на пяна е повече от проста и достъпна. Както всяка твърда изолация, полистиролът може да се монтира върху трупи или без тях.

Приблизителна цена (2560-3200 рубли / кубичен метър).

Експандиран полистирол (екструдирана пяна или експандиран полистирол)

Той се различава от традиционната пяна с по-висока плътност (40, 100, 150 kg / кубичен метър), по-малък диаметър на порите и наличието на система бразда-гребен, което прави възможно изключването на появата на студени мостове по време на монтажа.

Дебелината на експандирания полистиролов лист варира в диапазона от 20-50 mm. Единственият недостатък на пяната е по-високата цена в сравнение с други нагреватели.

Приблизителната цена (3500-5000 рубли / кубичен метър).

Минерална вата или базалтова вата

Той принадлежи към категорията на меката изолация, поради което при инсталирането на памучна вата е необходимо да се оборудва дървен материал и под. Предимството на меката изолация е, че те могат да бъдат положени в малки пукнатини.

Форма за освобождаване - ролки или постелки. Памучната вата има различна плътност и цена. Minvata е хигроскопична и се нуждае от защита от влага, така че може да се монтира само ако балконът е добре остъклен;

Приблизителната цена е минерална вата (400-500 рубли / пакет = 5,76 кв. М.), базалтова вълна (650-720 рубли / пакет = 5,76 кв. М.).

Експандирана глина

Отнася се за насипни топлоизолационни материали. Използването му на балкона обаче има някои ограничения. По-специално, не се препоръчва да се използва експандирана глина за изолиране на пода на балкона и лоджията, тъй като отличава се със значително тегло и значително повишаване на нивото на пода.

Сравнителните характеристики на материалите за подова изолация са дадени в таблицата

Свойства на топлоизолационни материали за подова изолация на балкон Характеристики на изолационни материали за под на балкон и лоджия

Когато избирате изолация за балкон, трябва да вземете предвид:

 • техническо състояние на балкона: състояние на подовата плоча, вид и състояние на подовата повърхност, размери, конфигурация на повърхността, максимална височина, до която подът може да бъде повдигнат;
 • климат, по-специално нивото на влажност, което ограничава използването на мека изолация;
 • вида на подовата настилка, която планирате да използвате;
 • приблизителна оценка на изолацията.

Технологията за подова изолация също влияе върху избора на топлоизолационен материал.

Може ли ламиниран паркет да се използва по стени и тавани

завършване на балкон с ламинат

Ламинатът е универсален материал, подходящ за довършване не само на подове, но и на стени и тавани. Може да се използва без никакви ограничения. Освен това можете да вземете един и същ материал за пода и стените, буквално от една кутия - това ще бъде много успешно дизайнерско решение.

Ето още няколко предимства:

 • Лесен за инсталиране. Полагането на ламиниран паркет е лесно навсякъде - можете да го направите сами. Дори да сте напълно нови в ремонта.
 • Демократични цени. С добри якостни характеристики тези панели са много по-евтини от паркет или дървени дъски.
 • Способността да се осигури добра звукоизолация и защита от студа.
 • Лесно почистване - за да подредите ламината в ред, просто го избършете с влажна кърпа.
 • Разнообразие от цветове, шарки и текстури.

Декорация на стени

Купете стенен ламинат за балкон, най-вероятно няма да работи. Факт е, че този материал по предназначение се използва само като подово покритие.

Монтирането на стената е модерно дизайнерско решение, насочено към придаване на помещението на определена уникалност, шик и цвят. Разбира се, широка гама от цветови нюанси, имитиращи в по-голяма степен естествени дървесни материали, гарантира широка популярност на ламинираните панели. За повече информация относно основите на полагане на ламинат върху вертикални повърхности вижте това видео:

В този случай изобщо не е необходимо да се вземат предвид свойствата на плоскостите по отношение на здравината на покритието; дори най-тънкият и слабо защитен материал може да бъде монтиран на стената.

Методи за инсталиране

За да фиксирате правилно панелите на стената, можете да използвате 2 метода. Първият е да прилепите ламината към повърхността. За да направите това, внимателно подгответе основата: подравнете и грундирайте. Ако това не бъде направено, последващата инсталация ще бъде усложнена от факта, че свързващите шевове могат да изпъкнат и в цялата конструкция няма да изглежда естетически.

За неравни стени на лоджията оптималното решение би било да се подготвите за облицовъчната система - решетка. Предимството на този метод е, че няма нужда от изравняване и грундиране на повърхността, което изисква допълнително време и пари. Решетката може да бъде направена от дървени греди, които имат ниска цена. Това ни позволява да говорим за ниска цена на работа.

Стените под ламината трябва да са равни, в противен случай конструкцията може да "доведе"

Освен това вътре в него можете да поставите не само електрически кабели, но и нагревател, който едновременно ще играе ролята на звуков изолатор.

След като системата за подплата бъде сглобена и електрическият кабел и изолацията са фиксирани вътре, можете да продължите с фиксирането на ламината към стената. Това може да се направи със скоби, използвани за закрепване на MDF панели.

По този начин можете качествено да завършите не само балкона или лоджията си, но и стените на други стаи.

В този случай се препоръчва да се вземат предвид свойствата на материала, да абсорбира влагата, поради което не се препоръчва да се използва в помещения с висока влажност: бани и душове. Във всички останали случаи е разрешено поставянето на ламинирани плоскости по стените. За повече информация относно друг метод за монтиране на ламинат на стени вижте това видео:

Самостоятелното полагане на ламиниран паркет на балкона не е толкова трудно. Освен това това изисква малко количество материал. Но резултатът няма да ви накара да чакате, след като монтажът на первазите е завършен и покритието придобие окончателния си вид, можете да се насладите с удоволствие на интериорната гледка на стаята, която е трансформирана към по-добро.

Все повече собственици на малки апартаменти искат да използват балкона като допълнителна стая или място за съхранение на различни ежедневни прибори. Декорацията на тази стая обаче има много тънкости и нюанси, за които не всеки знае. Например, ламинат на балкон може да се използва не само като подово покритие - той може да се използва за декорация на стени и тавани. Ако имате остъклена лоджия, ламинатът ще бъде по-малко податлив на висока влажност и екстремни температури, отколкото на открит балкон. Нека разберем как правилно да завършим балкона с ламинат.

Технология на полагане

монтаж на ламинат на балкона

Процесът на полагане на ламиниран паркет е разделен на няколко основни етапа. Всичко се предшества от подготвителна работа, подготовка на инструменти и материали. Успехът на цялото предприятие до голяма степен зависи от това. Така че трябва да вземете това много внимателно.

Инструменти и материали

Преди да започнете да полагате ламиниран паркет, трябва да подготвите инструменти и консумативи. Ще ни трябва:

 • Електрически мозайката.
 • Молив и владетел за маркиране.
 • Ножовка с фини зъби.
 • Рулетка.
 • Ниво на сграда.
 • Чук.

Много от тези инструменти могат да бъдат намерени в килер или в кутия с инструменти - не са необходими скъпи професионални инструменти. В краен случай се наема електрически мозайката. И, разбира се, трябва да закупите самия ламинат. По-добре - с марж.

Подготвителна работа

Сега за подготовката. За да подготвите пода за полагане на довършителния материал, трябва да направите следното:

 • Отстранете всички стари подови настилки.
 • Изравнете пода - всички неравности ще са проблем. Най-често за това се произвежда циментова замазка.
 • След като замазката изсъхне, старателно почистете пода от всякакви замърсявания.
 • Ако балконът има подово отопление, те трябва да бъдат инсталирани предварително.

Специално внимание трябва да се обърне на изравняването на повърхността преди полагане - най-малките дупки и неравности значително ще намалят трайността на довършителния материал. Следователно всички нередности трябва да бъдат отстранени предварително. Дълбочината на ямите трябва да бъде не повече от 2 мм.

Има още някои правила относно правилния монтаж на ламиниран паркет. А именно:

 • Първо сложете подложката - това ще осигури защита от шум и студ.
 • Дъските се полагат успоредно на падането на естествената слънчева светлина в помещенията. Дъските са подредени "карирани", в шахматна дъска.
 • Наложително е да оставите разстояние от около 1,5 см между стените и ръба на дъските.
 • Дължината на най-късата дъска не трябва да бъде по-малка от 0,6 m.

Изравняване на пода

След като основата е почистена и старото покритие е премахнато, можете да пристъпите към изравняване на подовете. Това е внимателно изравняване на пода, което ще помогне да се защити покритието от износване. Затова се придържайте стриктно към технологията.

Както вече споменахме, най-популярният начин е да се направи замазка. Това се прави по няколко начина:

 • С конкретно решение.
 • Със саморазливни смеси.

изравняване на пода със замазка

Също на този етап се извършва допълнителна изолация с помощта на експандирана глина със средни и малки фракции или експандирани полистиролови панели.

Ако основата не е бетон, а дървени дъски, тогава подравняването се извършва с помощта на подовия дневник. Върху тях са монтирани листове от ПДЧ или шперплат в шахматна дъска. Поради това се постига подравняване.

Полагане на ламинатни плоскости

Монтажът на ламината на пода на балкона трябва да се извършва в следната последователност:

 1. Измерете разстоянието между стените в стаята с помощта на рулетка и направете маркировки върху ламинираните листове, като вземете предвид получените данни. Нарежете частите, така че да има малка междина между стената и новото подово покритие, в случай че ламинираната плоскост се оразмери, когато се намокри или нагрее.

  етап 1

 2. Линията на изрязване на ламината трябва да бъде под прав ъгъл, за да се избегнат неприятни изненади под формата на извито покритие по време на монтажа.

  стъпка 2

 3. Нарежете частите до необходимия размер с електрически прободен трион. Препоръчително е да правите разфасовки с ниска скорост, за да се избегнат прорези и стружки по краищата на плочата.

  стъпка 3

 4. Премахнете излишните отломки, поставете основата върху шперплат. Тъй като основата е здрава и равна, не е необходима дебела подложка.

  стъпка 4

 5. Прикрепете подложката към дървената основа с помощта на двустранна лента или строителен телбод, така че да не се движи при полагане на дъската.

  стъпка 5

 6. След това можете да пристъпите директно към монтажа на подовото покритие, като изберете един от подходящите методи.

  стъпка 6

 7. Технологията на закрепване на една част към друга зависи от начина на обработка на краищата на продуктите. Най-често това е ключалка, която с минимално въздействие върху ламелата щраква на мястото си и можете да започнете да закрепвате следващия елемент.

  стъпка 7

 8. Монтажът на последната ламела се извършва след предварително нарязване. Ако изрязването се окаже крива, този участък може да бъде затворен с цокъл и да се скрие дефектът.

  стъпка 8

Ето как изглежда подовата настилка след приключване на работата.

стъпка 9

За информация как правилно да полагате ламиниран паркет, вижте нашето видео:

Монтаж на первази и первази

Монтаж на первази на балкона

След монтажа можете да започнете процеса на инсталиране на первази и первази на балкона от ламинат, което ще направи стаята по-удобна и привлекателна. За балкона експертите препоръчват да се изберат пластмасови изделия, които са с високо качество и отлични технически характеристики.

Монтажът на первази с проводник за проводници се извършва, както следва:

 1. Цокълът се поставя върху стената, след като първо се отстрани щепселът от пластмасовия канал.
 2. На няколко места перфоратор прави дупки в перваза и стената, където е прикрепена частта.
 3. Гвоздеите с дюбели се завинтват в получените отвори, за да задържат здраво детайла в желаното положение до стената.
 4. В ъглите, както и за свързване на части помежду си, се използват специални фитинги.
 5. Последният етап от инсталирането на первазите е поставяне на щепсела в кабелния канал.

схема за монтаж на первази

Пластмасовите первази, благодарение на своята гъвкавост, прилепват перфектно дори към неравни стени след завинтване на винтовете. Ето защо този тип конструкция се счита за най-популярната.

Монтаж на ламинат на балкона

Първото нещо, което трябва да направите преди полагане на ламиниран паркет на балкона, е да изравните основата. Този въпрос е изключително важен, тъй като ламинатът върху неравна повърхност няма да може да издържи дълго.

как да направите праг на балкон от ламинат

Има два основни начина за изравняване на пода:

 • Бетонна замазка;
 • Използването на саморазливни съединения.

Изборът ще трябва да бъде направен независимо - всяка опция има свои собствени характеристики. Например самонивелиращите се смеси са много по-удобни и практични, особено ако старото покритие е било относително равномерно, но те се втвърдяват за много дълго време, до един месец (прочетете също: „Изравняваме пода на пода балкон: опции за замазка ").

Във всеки случай въпросът не свършва с изравняване на пода и трябва да продължите напред. Това, което е добро за ламинираните панели, е изключително простата технология за монтаж, която се дължи на заключващата връзка на отделни конструктивни елементи: когато жлебовете и издатините са подравнени помежду си, монтирането на ламинирани панели е почти завършено.

как да поставите ламинат на балкона

Естествено, преди полагане, не трябва да се забравя за необходимостта от субстрат, който позволява основният слой да бъде изолиран, подобрява шумоизолацията и изравнява някои неравности на основата. В това няма причина за безпокойство: основата може лесно да бъде инсталирана със собствените си ръце, така че не е нужно да се обаждате на специалисти.

За да не се сблъсквате с проблеми в бъдеще, струва си да вземете предвид факта, че ламинатът има тенденция да се разширява с течение на времето под въздействието на температурата, следователно е наложително да се оставят разширителни разстояния между панелите и всякакви препятствия (стени, тръби, и т.н.).Ако не оставите тези празнини, тогава ламинатът ще се подпира на стените и ще се счупи, а размерът на щетите ще бъде значителен.

Разбира се, оставените празнини трябва да бъдат маскирани, за което цокъл и праг към балкона са направени от ламинат. Такъв перваз за ламиниран паркет ви позволява да придадете на помещението добър естетичен вид и е предназначен единствено да подобри визуалните качества на балкона. Ето защо основният критерий за избор на первази е тяхната съвместимост с ламината.

Правила за внимателно използване на ламиниран паркет

Ламинатът е силен и надежден материал сам по себе си. За издръжливост и запазване на приятен външен вид обаче си струва да се придържате към следните прости правила:

 • Ако използвате специални химикали за почистване, те не трябва да са алкални или абразивни.
 • Не почиствайте материала с пара: влагата има отрицателен ефект върху ламината.
 • Ако на дъските се появят драскотини или вдлъбнатини, те се отстраняват със специална паста. Това няма да влоши външния вид - пастата е избрана така, че да съответства на цвета на основния материал.

Изолация на пода с минерална вата

Надявам се, че сте направили своя избор на материал. Сега ще ви разкажа как използвам закупената минерална вата за изолиране на подовете на балкони и лоджии.

Подготвителни дейности

Цялата работа започва с подготовка. Крайната цел на този етап е да се подготви основата, така че довършителната настилка с изолационен слой отдолу да се полага строго хоризонтално.

За да направите това, трябва да преодолеете нулевата граница. Това се прави по два начина:

 1. Използване на лазерно ниво. Фиксирам устройството към пода и го подравнявам така, че въздушният мехур да е строго в определеното положение (в центъра на стъклото). След това включвам устройството и по линията, която се появява по стените, залепвам лепкава маскираща лента от хартия. Тя ще служи като ръководство за изравняване на подовите изоставания.

Щамповане на нулевата марка с лазерно ниво.

 1. Използване на ниво на водата. Слагам маркер на стената с маркер. След това прилагам единия край на хидро нивелирната тръба към него. И облягам втория на срещуположната стена и се уверявам, че въздушният мехур е подравнен с марката. След това поставих риска на отсрещната стена.

След това повтарям операцията, така че да има разстояние от около метър между рисковете, след което очертавам плътна линия.

След това с рулетка измервам разстоянието от маркировката „нула“ до пода и определям най-високата и най-ниската точки. Това е необходимо, за да се поставят дървени клинове под дървените трупи, като се изравнят.

Когато приключа с маркировката, поправям бетонната повърхност на пода. Почиствам големи пукнатини с перфоратор, като се отърва от разпадащия се хоросан и след това го запечатвам с циментов разтвор. Изрязвам малки пукнатини с мелница и след това ги запълвам с полиуретанова пяна. И всъщност, а в друг случай, трябва да изчакате, докато ремонтният състав изсъхне напълно.

Пукнатините в бетонния под се поправят с циментов разтвор.

Сега е ред на хидроизолацията. За да предпазя изолацията от влага, използвам покривен филц, който разточвам на изравнен и ремонтиран под-под. По правило едно платно не е достатъчно. Затова поставям листовете, които се припокриват, на разстояние от 10 до 15 cm.

Не използвам найлоново фолио или друг подобен материал, тъй като при разстилането и след това придвижването му по него често се чупи поради малки неравности и камъчета, налични в стоманобетонната плоча.

Инсталиране на опорни лагове

След хидроизолация можете да продължите с монтажа на опорните изоставания. За тях използвам сух боров дървен материал със сечение 60 на 40 мм. Височината на изоставанията се дължи на дебелината на използваната изолация.

Преди да инсталирате опорните пръти, те трябва да бъдат обработени с антисептичен грунд, който ще предотврати появата на мухъл, плесен и гниене върху дървени части.Това е много важно, като се има предвид, че на балкона често се образува твърде много влага, която може да проникне в изолационния слой.

Антисептик за обработка на дърво преди монтаж.

Изоставащите са прикрепени директно към бетона през положения покривен материал със стъпка от 60 см. В този случай минералната вата ще се превърне в щайгата без пролуки, което може да причини образуването на студени мостове.

Монтаж на трупи на балкона за топлоизолация.

Дървените трупи са прикрепени към основата с помощта на дюбели с винтове. За да направите това, трябва да пробиете отвори с необходимия диаметър (в моя случай 10 mm) в прътите, така че дюбелът да бъде потопен в стоманобетонната плоча на дълбочина най-малко 2 cm.

След това отворът трябва да бъде потапян (задълбочен с по-дебела бормашина, така че след монтажа главата на винта да е напълно вдлъбната в повърхността), след което да се постави пластмасов дюбел и да се завинтва сърцевината.

Резултатът е конструкция, чиято горна точка е с 20 мм по-ниска от нивото на подовата настилка в чистата стая. Понякога трябва да повдигнете някои секции от летвите. За целта използвам дървени клинове, които след това също фиксирам с дюбели, завинтени през дървения материал.

Крайните трупи трябва да бъдат разположени на 10-15 см от стените на балкона. Дължината им трябва да бъде такава, че разрезът да е на 5 см от балконската стена.Тези пропуски са необходими, за да компенсират евентуалното увеличаване на размера на трупите поради намокряне.

Между стената и гредите трябва да има пролука, за да се компенсира разширението.

Ако монтирате частите една до друга при подуване, подовото покритие може да се изкриви, което ще доведе до необходимост от ремонт или подмяна на целия изолационен слой.

Монтират се не само надлъжни, но и напречни части. Стъпката на монтаж на късите пръти е на около 50 см една от друга. На фугите препоръчвам да изрежете решетките с половината от ширината и след това да ги закрепите един към друг с помощта на поцинковани самонарезни винтове.

Монтаж на топлоизолация и подови настилки

След като приключих с монтажа на изоставанията, пристъпвам към полагане на минералните рогозки. Винаги действам по следната схема:

 1. Нарязах изолационните плочи на части с необходимата дължина и ширина. Ако сте положили трупите, като вземете предвид геометричните параметри на топлоизолацията, тогава ще трябва да направите минималния брой облицовки. Базалтовите постелки се изрязват с помощта на ключарски нож.

Минералните постелки се режат лесно с нож.

 1. Поставих изолационните плочи в щайгата. За целта ги огъвам в средата и ги вкарвам в процепа между решетките. След изправяне топлоизолацията е здраво закрепена, образувайки минимален брой пролуки, през които топлинната енергия може да излезе.

Полагане на изолационни плочи в щайгата.

 1. Запечатвам шевовете. Особено внимание трябва да се обърне на зоните, където изолационните плочи са съединени със стените. Там трябва да се постави повече пяна, така че да залепва материалите, които заедно образуват запечатан топлоизолационен слой. Не забравяйте, че в никакъв случай изолацията не трябва да се трамбова. Това съкращава разстоянието между влакната и намалява количеството въздух вътре. В резултат на това коефициентът на топлопроводимост на изолацията намалява и тя изпълнява задачите, които са й възложени по-зле.
 2. Поставих хидроизолационен материал отгоре на рамката с изолация. Използвам паропропусклива водоустойчива мембрана с метализиран външен слой. Последният ще действа като топлинен щит, който отразява енергията, генерирана от отоплителни устройства вътре в стаята. Мембраната е закрепена с метални скоби. Шах между тях е от 15 до 20 см.

Отгоре изолацията е защитена с фолио мембрана.

 1. Поставям 10 мм дебели листове влагоустойчив шперплат върху хидроизолационния филм и ги фиксирам върху трупите с черни самонарезни винтове. Подреждам шперплатовите листове така, че между тях да има празнини от 2-3 мм, за да компенсирам евентуалното разширяване на материала. Също така трябва да оставите празнина между шперплата и стените на балкона.

Подложка, като полиетиленова пяна, трябва да се постави върху шперплата.

 1. Върху шперплата сложих подложката за ламината и самата настилка. Също така трябва да се полага с пролуки близо до стените. След това тази празнина се маскира с цокъл.

Последната стъпка е полагане на ламинат и инсталиране на первази.

При това изолацията на пода на балкона може да се счита за завършена.

Изборът на материал и подова конструкция

Направи си сам изолацията на пода на лоджията започва с въпроса: Какъв вид изолация да изберем?

Най-популярни са следните топлоизолационни материали:

 • Стиропор. Най-популярният материал за топлоизолация, поради ниската си цена и лекота на използване, те изолират 50% от всички балкони и лоджии в страната. Неговите предимства включват ниска топлопроводимост, отлична влагоустойчивост и ниско тегло, а недостатъците са крехкостта.
 • Пеноплекс. Екструдираният пенополистирол, "роднина" на полистирола, който се различава от него в повишена здравина, издръжливост, лекота на монтаж и, в резултат на това, по-висока цена, е представен на следващата снимка.
 • Минерална вата. Счита се за един от най-добрите изолационни материали по отношение на техническите и експлоатационните характеристики. Той е издръжлив, не гори, е паропропусклив материал. Основният недостатък е страхът от влага, поради което минералната вата губи свойствата си, поради което при използването й се изисква висококачествена пара и хидроизолация.
 • Експандирана глина. Разхлабена изолация с добри топлоизолационни свойства и достъпна цена. За висококачествена изолация се изисква голям слой - от 15 см. Недостатъците включват висока хигроскопичност.
 • Пенофол (изолон). Полиетиленова пяна с фолио (снимка). За да се изолира балкон, дебелината му няма да е достатъчна, но успешно се използва като топлоотражател и пароизолация в комбинация с друга изолация, като минерална вата, което прави топлоизолацията идеална.

Има два начина да изолирате пода на лоджията със собствените си ръце:

 • Затопляне по трупите. Прост и бърз метод за монтиране на под с изолация; за изпълнението му може да се използва всеки от горните изолационни материали. Топлоизолационният материал се поставя в пролуките между дървените трупи, отгоре се поставя настилка от дъски или шперплат, както на следващата снимка.
 • Полагане на изолация под замазката. Когато избирате този метод, можете да изолирате пода на лоджията с експандиран полистирол (полистирол, пеноплекс) или кермзит. Замазката е най-добрият избор, когато инсталирате "топъл под" на лоджията, но трябва да вземете предвид, че ще трябва да чакате дълго време, за да изсъхне.

Важно! Полагането на топлоизолатора под замазката е възможно, когато лоджията е изолирана, която има надеждно припокриване. В случай на балкон е по-добре веднага да изберете изостанала подова конструкция, тъй като балконската плоча може да не издържи теглото на замазката.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни