Довършване на руска парна баня до ключ в Москва и Московска област

В какви случаи се прилага

Основата на плочата има голяма площ и следователно, когато се използва, налягането върху почвата се намалява.
Твърдата армировка ви позволява да останете непокътнати при различни движения на земята, включително дълбоко замръзване и много вдигане.

Препоръчително е този тип фундамент да се използва върху блатисти и нестабилни песъчливи почви, при изграждане на конструкции върху тях без мазета.

Какъв трябва да е подът в парната баня?

Независимо дали изграждате руска баня или новомодна суха финландска сауна, подовете й със сигурност ще влязат в контакт с вода. В руска баня този контакт ще се случва по-често и по-интензивно. Това е пръскане на вода върху печката и измиване на пода и отмиване на листата от метлата и така нататък.

В съвременната финландска сауна, разбира се, ще има много по-малко контакт между пода и водата. Но хигиенното измиване на пода след всяка сесия в сауната е задължителна процедура, а това отново е влага.

Какво можем да кажем за това, когато парната баня и пералнята се комбинират и когато банята се използва по прякото си класическо предназначение: не само за „затопляне“ с метла, но и за измиване? Тук следват основните изисквания за пода в парната баня: устойчивост на вода и високи температури.

Организации, ангажирани с изграждането на бани, казват, че в 90% от случаите подът в парната баня е монтиран от дърво ...

Но дървеният под, поне в онази класическа версия на неговото изпълнение, която се използва навсякъде, има своите недостатъци. На свой ред не може да се каже, че плочките на пода в парната баня са също толкова перфектни. Но кой избор е по-добър и защо?

Устройство за фундамент на плоча

Основата на плочата е солидна монолитна бетонна плоча, която е основата за бъдещото строителство. Ако на вашия сайт имате блатисти почви, но искате да поставите вана със солидни размери, тогава просто няма алтернатива на плоча под основата.

Укрепващ изкоп и дренажна тръба

При наличие на силно издигащи се глинести почви монолитът на бетонната плоча през зимата може да се издига заедно със сградата и да пада през пролетта. Поради тази причина той се нарича още плаващ фундамент. Имайки голяма площ в сравнение с "лентата", фундаментната плоча работи като солидна единична платформа. Това води до по-малко налягане на земята.

Монолитна плоча в своята структура може да бъде от два вида: със и без ребра за втвърдяване. Ясно е, че първият вариант прави основата по-устойчива на деформации и хоризонтални измествания. Това се дължи на факта, че ребрата за втвърдяване навлизат дълбоко в почвата по целия периметър, много по-ниско от основната основа. Такава фундаментна конструкция може да бъде представена образно като чаша, обърната с главата надолу, само с много ниски стени.

Вторият тип фундамент е по-лесен и по-бърз за инсталиране, но той няма такива твърди характеристики като първия. Това е обикновена плоска бетонна плоча без никакви допълнителни елементи.

Плоча за баня

Най-рядко използваната основа е плоча за баня. Това се дължи на най-голямата сложност при изграждането му, което ще бъде разгледано по-подробно по-долу. Фундамент от плоча за баня или къща е пример за плоска плаваща основа, която представлява стоманобетонна плоча, направена директно по време на строителния процес.

Основна плоча под ваната

Основна плоча под ваната

Технологията за производство на такава основа изисква голямо количество земни работи, производство на сложна подсилваща рамка и задължително висококачествено уплътняване на бетонния излив за придаване на максимална здравина. В същото време баня на фундаментна плоча надеждно ще служи десетилетия на такива проблемни почви като торф и блатисти, характеризиращи се с висока сезонна подвижност.

Съвети за полагане на плочки

За да могат керамичните плочки да украсят парната, съблекалнята и други отдели на банята възможно най-дълго, е необходимо да завършите в съответствие с препоръките на специалистите. Например, преди започване на работа, плочките трябва да се накиснат в достатъчно вода. Това ще го направи по-влажен, което ще подобри сцеплението на пода. Освен това трябва:

 • започнете да завършвате от най-видимия ъгъл,
 • използвайте специални напречни сепаратори и ниво на сграда,
 • нанесете лепило с мистрия от гребен и отстранете остатъците веднага след нанасяне,
 • разтрийте шевовете с гумена шпатула,
 • почукайте плочките с гумен чук, така че да прилепва здраво към пода на парна баня или друга стая.

След като сте избрали висококачествени керамични плочки за парна баня, съблекалня или други секции на банята, можете да сте сигурни, че това ще спомогне за поддържането на тяхната хигиена и привлекателен външен вид за дълго време.

Няма баня без печка, така че тя трябва да бъде предвидена във всеки проект. Обикновено е инсталирана печка на дърва, която може да работи като печка за генериране на пара в парна баня. Котелът се справя само с отоплителната функция и не генерира пара. Ако в региона има малко дърва за огрев, тогава е инсталирана най-малката печка и липсата на топлина се компенсира от котел.

Печката за сауна може да бъде както готова, така и самостоятелно изградена от тухли. Във всеки случай е необходимо да завършите печката във ваната. Изисква се, тъй като предпазва дървените стени от прегряване. Можете да отрежете фурната, стените или и двете. Печката не може да се използва без декорация, освен в много редки случаи, когато печката е в средата на стаята.

Предимства и недостатъци

Основните предимства на монолитната основа са:

 • Ниска, в сравнение с други видове бази, цената на строителството. Плочата се излива директно от бетонобъркачката без участието на висококвалифицирани специалисти и използването на скъпо оборудване.
 • Добра носеща способност на този тип основи поради голямата площ и целостта на конструкцията.
 • Благодарение на общата плоча, върху която са разположени стените на конструкцията, се осигурява тяхната цялост, дори при сезонно подуване на почвата.
 • Изграждането на монолитна плоча гарантира липсата на големи разходи за труд за земни работи.

Липсата на големи обеми земни работи значително намалява разходите за прогнозната цена на фундамента, който се издига поради безполезността на тежкото оборудване на обекта (булдозер, багер и др.).

Един от основните недостатъци на монолитна плоча е невъзможността да се комбинира структурата на тази основа и мазето.

За тези, които имат подпочвени води в близост до площадката, това не е необходимо, но за изграждането на лятната вила при липса на подпочвени води такъв недостатък може да бъде критичен.

Вторият недостатък на този дизайн е високата му консумация на материали. Необходими са много бетон и армировка.

Подсилващата мрежа трябва да бъде плетена и в големи обеми от основата на плочата това е много време.

И третият недостатък на монолитна плоча е, че изливането може да се извършва само при благоприятни метеорологични условия.

Но сравнявайки всички плюсове и минуси, можем да заключим, че при издигането на този тип основи има много икономии от други материали и работа, така че такава основа не може да се нарече особено скъпа.

Предимства на тухлите

Това решение може да се види във почти всяка баня. Тухленото покритие предпазва стената от прегряване. Много често тази защита се прави още по-мощна и се разширява до пода. Декорирането на печката във ваната с тухли изпълнява както защитна, така и декоративна функция. За него се взема същия тип тухла, както за останалата част от пещта, или допълнително се закупува друга облицовъчна тухла с необходимия външен вид.

Плочка за парна баня в сауната близо до печката

Правилата за тухлена зидария за стени, печка и защитен портал около печката са често срещани.

Необходимо е стриктно спазване на нивата на редовете, спретнати и тънки шевове.

По стените и във фурната се полагат тухли с припокриващи се фуги. Ако порталът е разположен в един слой, изобщо не е необходимо да се спазва това изискване. Ето защо често можете да видите защитни портали, където тухли са подредени една върху друга.

Хоризонталният ред се проверява по ниво. Тухлена облицовка на стените - по отвес. За ъглова печка са разположени три равнини с тухли, две на стените и една на пода.

За печка до стената - само две, от които едната е разположена на пода, а другата е на едната стена. Тухла, дори ако е положена в един слой, има добри топлоизолационни свойства. Неговата зидария се извършва директно върху дървените стени и пода без друга огнезащитна изолация.

Плочка за парна баня в сауната близо до печката

Препоръчително е да поставите хоризонталната част на портала в един ред между основата на пещта и последващото полагане до нея. Този съвет трябва да се следва само при печки за сауна от тухли. За метал не е подходящ.

В баните най-често се използват дебел огнеустойчив картон, минерит или базалтова вата. Има и базалтов картон и други материали, които са разнообразие от предишните. Минеритът е най-предпочитан. Това са готови плочи, специално проектирани за термична защита в помещения около фурни.

Плочка за парна баня в сауната близо до печката

Затопляне и хидроизолация

Когато се използва монолитна плоча при изграждането на баня, самата основа ще бъде основата.

Много частни разработчици се чудят за изолацията и хидроизолацията на такава основа.

За да направите добро отделяне между фундаментната плоча и студената почва, трябва да я направите топлоизолирана, тоест да поставите плочата върху възглавница, направена от изолация.

Като правило у нас се използва екструдиран пенополистирол.

С този материал е облицован вид килим, върху който се полага слой хидроизолация и едва след това се издига самата фундаментна монолитна плоча. Този модерен материал има добри топлоизолационни свойства, не гние, има голяма здравина и издръжливост.

Завършване на печката във ваната с различни материали

Декорацията около печката за сауна може да бъде направена само от безопасни, огнеупорни материали. Най-често срещаният от тях е тухла, но това не е задължително. Подходящи са и други материали:

 1. Пещ червена тухла, декоративна облицовъчна тухла;
 2. Плочки, керамика за декориране на камини;
 3. Естествен камък: различни плочи и плочки от него;
 4. Декоративни мазилки (нанася се само с дебел огнезащитен слой);
 5. Стоманено огнезащитно покритие (изисква добър дизайн).

Както можете да видите, изборът на материали е доста голям. Тухла е надеждна и практична. Останалите материали се вземат или поради дизайна, или когато бюджетът за тухлата не е достатъчен и вече е наличен друг огнезащитен материал. Ще разгледаме довършването на всеки вид материал по-подробно.

Проектиране за баня

При проектирането трябва да вземете предвид няколко основни фактора, които влияят върху здравината на монолитна плоча.

Взети са предвид свойствата на почвата, масата на бъдещата структура, нивото на подпочвените води, разпределението на натоварванията и тяхната посока, моделиране на възможни ролки на плочи.

Силно препоръчваме да поръчате всички изчисления от специализирана организация, която, използвайки специални изчислителни системи, ще издаде подробни работни чертежи.

Технология на строителството

Монолитните фундаментни плочи по правило се издигат върху сложни почви и поради това се налагат най-строги изисквания към тяхното проектиране и изграждане, както и към материали, които се регулират от следните нормативни документи: SNiP 3.03.01-87 и SP 50-101-2004.

Изграждането на всички монолитни плочи се извършва по една схема:

 • Създаване на проект.
 • Маркиране на мястото на контурите на бъдещата структура.
 • Подготовка на почвата за изграждане на основата.
 • Полагане на инженерни комуникации в земята (канализация, вода и др.).
 • Подреждане на възглавница от пясък и чакъл с необходимата дебелина.
 • Полагане на изолационен слой с последваща хидроизолация.
 • Създаване на армировъчна клетка.
 • Сглобяване и внимателно закрепване на кофража.
 • Изливане на "подметката" с бетон.

Ако решите да изградите монолитна фундаментна плоча, тогава трябва да действате по същата схема.

Конструкция на фундаментна плоча

Всички работи по изграждането на плаваща основа започват с маркировка. Всички размери на бъдещата конструкция са точно маркирани. След това се изважда яма с 1-2 метра по-голяма от бъдещата сграда във всяка посока. Тези "допълнителни метри" са необходими за удобството на по-нататъшната работа. Дълбочината на ямата може да бъде различна. Всичко зависи от конкретните условия: вида на почвата, размера и теглото на конструкцията, нивото на поява на подпочвените води и т.н. Но практиката показва, че дълбочина от 50-100 см често се използва от частни разработчици.

Препоръки за пълнене „направи сам“

 1. Най-трудният въпрос е дебелината на плочата. Моля, обърнете внимание, че ако решите да направите монолитна плоча без никакви изчисления, съгласно принципа, че колкото по-дебел, толкова по-добре, може да се наложи избор на дебелина на подметката от 20 см на някои особено натоварени места, допълнителна армировка, тъй като теглото на сградата може да е твърде голяма. Дебелината на плочата от 25 см позволява армировъчната клетка да бъде плетена равномерно, без допълнителна армировка. Дебелина от 30 см ще бъде доста здрава и издръжлива, но няма да се правят икономии поради голямото количество използван бетон.
 2. Когато правите подложка от пясък и чакъл, поръсете материала на слоеве, не повече от 10 см. Всеки слой трябва да бъде внимателно набит. Ако планирате да използвате един пясък, за да създадете възглавница, тогава всеки слой трябва да се разлее с вода.
 3. Преди полагане на изолацията, възглавницата трябва да бъде покрита с плътен полиетилен, за да се предотврати изтичането на вода от бетонната смес. Препоръчва се фолиото да се залепи или запои в ставите или да се припокрие листовете.
 4. Изолационните плочи трябва да са най-малко 100 mm. Използвайте екструдиран пенополистирол като него.
 5. Когато създавате армираща рамка, трябва да знаете, че съгласно SP 52-103-2007, армировката на плочата трябва да бъде най-малко 0,3%. Това може да се изчисли независимо: взема се изрязване на плоча и се изчислява общата площ на изрязване на армиращите пръти. След това се изчислява техният процент в плочата. Може да се улесни: както показва практиката, за нискоетажни сгради е достатъчно да се направи двустепенна подсилена рамка с дебелина на пръта 12-14 мм.

Използвайки нашите препоръки и строителна технология, вие със сигурност ще получите висококачествена и трайна монолитна фундаментна плоча за вашата бъдеща баня.

Особености при избора на вида плочки за баня

Спецификите на всяка стая по един или друг начин диктуват изискванията за избора на довършителни материали. Време е да разберете кои видове плочки са подходящи за използване във ваната и кои най-добре да оставите за по-благоприятни условия.

Коя плочка е подходяща за баня


Банята е зона с "екстремни" условия: влажността е твърде висока, температурните спадове са критично резки. И ако дървото се счита за най-добрия материал за довършване на парна баня, тогава облицовъчните плочки са по-подходящи за душ, съблекалня и стая за почивка. Лесно се почиства, не се поддава на влиянието на околната влажна среда, не отделя вредни пари при нагряване, не губи своя представителен външен вид в резултат на внезапни температурни промени.
Както знаете, плочките могат да бъдат много различни. Разликите му не се ограничават до цветовата палитра, текстурата и размера. Изпълнението все още се счита за по-важен критерий. Съществува мнение, че е обичайно да се използват само остъклени плочки за декориране на баня, но това не е вярно.

Спомнете си, че за производството на неглазирани плочки в повечето случаи се използват огнеупорни глини и високи температури на изпичане. Това само по себе си прави този материал най-подходящ за монтаж в зони с висока температура. Неглазираните нехлъзгащи се плочки за баня на пода се считат в пъти по-безопасни от много гладки видове, защото грубата му повърхност лесно ще изключи възможността за падане върху хлъзгав под.

При избора на плочки за баня, нивото на абсорбция на влага играе важна роля. Ако вземем среден показател, тогава неглазираният метлах се счита за по-подходящ от някои видове остъклени.

Единственият недостатък на такова покритие е еднородността на цветовата палитра. Но при баня това най-вероятно е предимство. Плочките няма да привлекат твърде много внимание, оставяйки акцент върху дървените повърхности.

Кои плочки не са подходящи за баня


Има няколко вида материали, които са напълно неподходящи за монтаж във вана. Качеството им може да бъде доста високо, но техническите характеристики са недопустими при внезапни промени в температурата и високи нива на влажност.
Нека разгледаме тези функции по-подробно:

 • Остъклените плочки не са подходящи за довършване на защитен екран над печка или печка. С течение на времето тя ще започне да се напуква и да се руши под въздействието на високи температури.
 • Порцелановият камък е материал с висока плътност и доста гладка повърхност. Той няма място, където има висока влажност. Като подово покритие, плочките от порцеланов камък рискуват да причинят много травматични ситуации.
 • Гладките плочки също не са подходящи за мивка и душ. Нито на пода, нито на стената. Хлъзгавите повърхности на стените също могат да причинят нараняване.
 • За подове не трябва да купувате плочки с ниско ниво на износоустойчивост и високо ниво на абсорбиране на влага, независимо от техния тип.

Видовете плочки, които не са подходящи за баня, не са непременно с ниско качество или недостатъчно здрави и издръжливи. Най-вероятно такива материали просто не са подходящи за екстремния микроклимат в гореща и влажна стая. В същото време те могат перфектно да се справят с възложените функции в границите на градски апартамент или обществен басейн.

Монолитна плоча и нейните характеристики

Монолитен тип плоча

Монолитна плоча за баня е плоска бетонна армирана конструкция, заровена в земята за кратко разстояние. Ако при конструирането на повечето видове основи е предпоставка основата на конструкцията да лежи под линията на замръзване на почвената основа, тогава монолитната плоча не трябва да се спуска на такава дълбочина. Структурата на фундаментната плоча не се страхува от сезонни движения на земната основа, причинени от постоянната промяна на цикъла на замръзване и размразяване, обилни валежи. Монолитната плоча е класически пример за плаваща конструкция, която може да се повдига и спуска заедно с основата.

Тъй като бетонният монолит има голяма здравина, сезонното движение на почвата няма да причини разрушаване на стените на банята.

Керамични плочки

Керамичните плочки имат същата огнеустойчивост като тухлите.

Нещо повече, тя просто има несравнимо по-голямо разнообразие от външни форми.

Сега, вместо плочки, почти всички производители са усвоили технологията на полусухо пресоване, която ви позволява да създавате всякакви шарки и текстури върху повърхността на плочките.

Този материал получи търговското наименование "Керамогранит", въпреки че в състава му няма гранит. Декорирането на печката в парната с плочки има свои предимства, а основното е дизайнерското разнообразие от решения. За разлика от тухлите, плочките могат да бъдат от всякакъв цвят.

Страницата на старата плочка имаше размер 10-15 см. В съвременните керемидени керемидени плочки дължината на страната може да достигне 40 см. Колкото по-дълга е страничната дължина, толкова по-точно е покритието. Той има по-малко шевове, но сложността на инсталацията е значително увеличена. Порцелановите керемидени плочки трябва да се монтират от специалисти.

Тук е необходим много опит. Ако плочките са малки, тогава облицовката може да се извърши независимо. Тук няма особени трудности. Полагането се извършва с помощта на конвенционален хоросан върху лист топлоизолатор. По-добре е да използвате специален хоросан на основата на суха строителна смес за подходящата цел.

Плочка за парна баня в сауната близо до печката

Предимства и недостатъци

Монолитен бетонен масив като основа за баня има много предимства:

 • "Плаваща" мобилност на фундаментната конструкция.
 • Висока носеща способност на масивна плоча.
 • Горната хоризонтална повърхност на плочата служи като под на банята.
 • Неограничен експлоатационен живот.

Недостатъците на основата за баня с форма на плоча включват:

 • Значителни парични разходи за закупуване на строителен материал и за производство на работа върху устройството на монолита.
 • Голямо количество земни работи.
 • Повишени разходи за труд при извършване на земни работи.

Защита на дървена стена от топлината на печката

Дървените бани изискват особено внимателно спазване на правилата за пожарна безопасност по време на тяхното подреждане. Източник на пожар може да бъде всичко, неугасена цигара, въглища, падащи от пещта, непочистен комин, но основният източник на заплаха е самата печка.

Свързана статия: Трябва ли да шпакловам стените под тапета

Повърхността на печката се загрява до 300 ° - 400 °, топлината пада върху дървените стени, което води до прекомерното им нагряване и овъгляване. Спирането на процеса на изгаряне на дървени повърхности е изключително трудно; най-добрият начин да избегнете пожар е да го предотвратите. Има два наистина ефективни начина за изолиране на повърхността на дървените стени от топлината на печка за сауна - предпазване на оборудването под формата на параван или издигане на специална обвивка от незапалими материали.

Процес на производство на фундаментни плочи

Последователността на устройството на монолитна плоча

Технологичният процес на изграждане на фундамент за баня под формата на плоча се състои в последователно изпълнение на редица междинни процеси, като:

 1. Подготвителна работа.
 2. Маркиране на основата.
 3. Разкопки.
 4. Монтаж на ограничителен кофраж.
 5. Бетонна подложка и изолация.
 6. Сглобяване и монтаж на арматурната клетка.
 7. Запълване на фундаментната конструкция с бетон.
 8. Лечение.

Трябва да се обърне внимание на качеството на материалите, използвани за изпълнение на работата. За изливане на фундаментната плоча се препоръчва да се използва бетонова смес от клас B15.

Винаги, когато е възможно, най-добре е да използвате предварително притежаван, фабрично направен бетон с правилния клас.

Плоча фундамент

1. Разчистване и изравняване на територията... Отстраняване на плодородна почва от място на сградата.

2. Маркиране... След като очертаете размерите на бъдещата баня със строителна резба и колчета, добавете 0,5-1 метра от всяка страна - това ще бъдат размерите на ямата.

3. Подложка от пясък и чакъл изсипва се на дъното на ямата със слой от 15 до 30 см, изравнява се, разлива се с вода и се уплътнява.

4. Кофраж... Подвижният кофраж е направен по същия начин, както при лентовите основи, но е възможно да се направи постоянен кофраж от оптични плочи. В този случай плочите са закрепени с връзки и ъгли. Подобно на подвижния кофраж, и този трябва да бъде подсилен с подпори.

ВАЖНО! Дупки за комуникации се правят на етапа на кофража. Ако забравите нещо, ще трябва да чукнете в бетона.

5. Хидроизолация... Полиетиленът или геотекстилът се поставят върху пясъчната възглавница. Можете да направите с покривен материал. Важно е да направите фугите на хидроизолационния материал с добро припокриване и да затворите кофража също с него.

6. Укрепване... Малките вани могат да бъдат подсилени с мрежа, направена от армировка от 8-10 мм. Разстоянието между решетката е 10-15 см. За по-тежки сгради е необходима по-трайна армировка - 12-14 мм. От него се прави същата мрежа. При голяма дебелина на основата тя може да бъде подсилена няколко пъти.

7. Попълнете... По-добре да попълните с едно движение. Изсипете бавно, равномерно. Запечатването с вибратор е задължително.

След месец и половина основата ще бъде готова за следващите етапи на строителството. Но през първите седмици трябва да се полива с вода, така че плочата да не се напука, когато изсъхне.

Полагане на инженерни комуникации

На дъното на ямата или по-дълбоко, канализационни и водопроводни тръби, се полага електрически кабел, ако входът на банята ще бъде направен от подземен кабел. Канализационните тръби са взети в оранжево, предназначени за полагане в земята, а водопроводните тръби се поставят в втулка - пластмасова тръба с по-голям диаметър, така че тръбите да могат да бъдат заменени. Кабелът също е прокаран в втулка. Всички тръби са положени върху пясъчна възглавница. ВиК и канализацията могат да бъдат изолирани с листове от пяна.

Подготовка на сайта

Монолитна диаграма на фундамента

За да се маркира конфигурацията на фундаментната плоча, е необходимо да се почисти площта на обекта. Горният почвен слой се отстранява на дълбочина 15 - 20 см и се отстранява от площадката. Работата по премахването на растителния слой може да се извърши самостоятелно с помощта на лопата. Ако е възможно да се използва булдозер за тези цели, това ще позволи да се направи подготвителен период за 1 - 2 часа.

Сайтът трябва да бъде освободен от растящи храсти и дървета, като се изкоренява и не се оставят остатъци от корени в тялото на бъдещата основа.

Работа по оформлението

Основата на плочата за банята е маркирана веднага по целия периметър на конструкцията. За маркиране се използват дървени колчета или подрязване на метални армировъчни пръти. Ще ви трябва и здраво въже или цветна полиестерна корда. Маркирането на мястото за изграждане на баня се извършва в следния ред:

 1. Маркиращ колче се забива в земята на 30-40 см в далечния ъгъл на бъдещата фундаментна яма.
 2. В права линия на разстояние, равно на дължината на сградата, се опъва маркиращ шнур и се забива второто колче.
 3. След това се извършва последователно маркиране и инсталиране на маркиращи колове, които се монтират строго под прав ъгъл.

По този начин се получава правилна правоъгълна или квадратна линейна конфигурация с прави ъгли. В строителната практика се използва геодезическо устройство за конструиране на прави ъгли - теодолит. Частните разработчици не винаги имат възможност да използват такова устройство и да използват "правилото за диагоналите" като проверка.

Ако маркировката е направена правилно, тогава диагоналите ще бъдат равни. Допуска се грешка от 10 - 15 mm.

Монтажът на кофража е важен етап от работата

За да може монолитната плоча за банята да има правилната форма, а бетонът след изливането да не изтича от бъдещата монолитна основа, е необходимо да се монтира кофраж по краищата на ямата. Той представлява щитове, чиято ширина е с 30-50 см по-голяма от дълбочината на ямата.Тази стойност ще позволи бъдещата основа да бъде издигната над почвения слой.

Кофражните панели се изработват от кант дъски, влагоустойчив шперплат, OSB, плосък шисти. От външната страна на бъдещата плоча кофражът трябва да бъде фиксиран с дистанционни елементи, които опират върху тапицерията на дъската, забита в земята. Щитовете се монтират директно на строителната площадка на фундаментната плоча или се използват готови такива. Инсталирането, например, на колонен фундамент не се нуждае от кофраж.

Монтаж на кофраж

Кофраж за монолитна плоча

Често плочата изолация се монтира и от вътрешната страна на кофража за плаваща основа. Това се дължи на малката дебелина на плочата, което от своя страна не й позволява да има високи топлоизолационни свойства.

Земни работи - изберете почвата

Под монолитната армирана плоча почвата се избира на дълбочина 60 cm и 1 метър по-широка от плочата. Изхвърлянето се извършва с едър строителен пясък, дебел 40 см с внимателно уплътняване. За добро уплътняване на пясъка той може да се напълни с вода.

В този случай ще се получи самоуплътняване на пясъка и нивото на водата може да се използва като отправна точка за равномерно запълване на пясък в хоризонта.

Задължителен елемент - запълване на дъното на ямата

След като завършите изкопните работи и починете няколко дни, можете да продължите да правите плаващата основа със собствените си ръце. Следващият етап е запълване на дъното на ямата с натрошен камък и пясък. Това е необходимо, за да се създаде компенсационен слой, който намалява ефекта от движението на почвата върху основата на банята. Технологията за изпълнение на този етап от работата е както следва:

Запълване на дъното на ямата

Запълване на дъното на ямата с развалини и пясък

 1. Дъното на предварително изравнената фундаментна яма за плаващата основа е облицовано с няколко слоя геотекстил - специален тъкан материал, широко използван в строителната индустрия;
 2. Върху материала се изсипва чист посевен пясък, кариера или река. Препоръчително е да се запълнят няколко слоя с овлажняване и набиване на всеки. Общата дебелина на пясъчния под за монолитна основа трябва да бъде най-малко 30 см. Можете да уплътнявате насипни материали ръчно, като използвате просто устройство от метърно подрязване на пръчка или труп, до краищата на които парче дебел шперплат 40х40 см и дръжка от дървен блок са заковани. Има и механичен помощник за извършване на такава работа - вибрационна плоча.
 3. Натрошен камък от средната фракция се излива върху пясъчния слой и също се уплътнява.

Създаване на теракотен под

В руските традиции за къпане не е обичайно да се използват плочки за покриване на пода в стаите за баня. Въпреки това, любителите на парата все още избират керамичното поле. При създаването му майсторите вземат предвид вида на пода (бетон или дърво) и наклона му към канализацията. Помислете за създаване на разновидности на подови настилки от плочки.

Гладък под

Преди полагане на керамични плочки трябва да се извърши предварителна подготовка на основата в банята. Следващият етан е маркировката на пода. Това се прави, ако планирате да изложите модел плочки на пода.

Подови маркировки за керамични плочки

Ако полагането ще бъде от едноцветна плочка, тогава маркирането няма да е необходимо. В този случай подът се полага с плочки, започвайки от предния ъгъл на стаята. Използваното лепило трябва да се разрежда във вода съгласно инструкциите за употреба на опаковката. За смесване и получаване на хомогенен състав без съсиреци се използва строителен миксер или бормашина със специално закрепване.

Разбъркайте разтвора

Първо, лепилото се нанася върху площта на пода, необходима за полагане на 4–6 плочки. За да го приложите, използвайте шпатула със средна ширина или мистрия. След това нанесеният слой се разстила с назъбена мистрия.

Лепилото се нанася и върху задната страна на плочката, като се използват същите шпатули (равномерни, след това назъбени).

Нанасяне на лепило

Последният етап от създаването на плосък под от плочки: фугиране и отстраняване на излишното лепило с мокър парцал или влажна гъба.

С канализация

Полагането на плочки на пода във ваната осигурява наклон към канализацията.За забележителност майсторите използват или ниво на сграда, или въдица, или бар с желания наклон. Поставя се върху плочка и вече отгоре се измерва с ниво на сграда. Плочката се изрязва със специален инструмент - резачка за плочки, отворите за изтичане се изрязват с помощта на бормашина със свредло за сърцевина.

Изрязване на отвор за канализация

Ако канализацията във ваната е в средата на стаята, тогава облицовката на пода започва от централната част (от мястото на канализацията). В същото време се формира необходимият довършителен наклон. Първо, плочките се поставят без лепило за по-точно измерване на желания наклон.

На бетонен под

На първо място, цялата площ, която се планира да бъде облицована с плочки, се почиства от отломки и мръсотия. За тази цел можете да използвате прахосмукачка. След почистване пукнатините, пукнатините и недостатъците в основата на пода и в ставите на стените и пода трябва да бъдат запечатани с уплътнител. Когато уплътнителят е сух, излишъкът трябва да се отстрани. След това върху основата се нанася готов течен грунд. Необходимият слой грунд във височина е 20 см (измерен по стената).

Бетонен под

След като почвата изсъхне, подът трябва да бъде хидроизолиран. За такива цели е практично да се използва гума или така нареченото течно стъкло. Тези хидроизолационни съединения се нанасят върху основата с широка четка в два до три слоя. След това трябва да ги оставите да изсъхнат. Плочките се полагат на пода, подготвен по този начин, по обичайната схема.

Прилагаме състава

На дървен под

Дъските на дървената основа трябва да са с добро качество и състояние, да не са изгнили. Ако има повредени дъски, те трябва да бъдат заменени. Най-добрият вариант е да разглобите напълно основата, да поставите изолация, да премахнете лак и боя от стари дъски и да обработите подовите дъски с антисептик. Оставете 3–5 mm празнини между дъските на пода. Запълнете тези дупки с полиуретанова пяна.

След това трябва да замажете всички отвори, да нанесете латексна импрегнация или нагрято изсушаващо масло върху дъските. Това ще бъде първият слой хидроизолация на дървения под. Вторият слой е направен с използване на течни или свободно течащи компоненти или покривен материал или други ролкови материали.

Следващият етап е замазката. По периметъра на банята е монтирана метална мрежа, която допринася за стабилността на замазката. Пълненето се извършва, като се отчита наклонът към канализацията. Полагането на плочки върху дървен под се извършва по обичайния начин. Разбира се, като се вземе предвид пристрастието към канализацията.

Залепете плочките на дървения под

Плочките с плочки са практично решение за декориране на баня. Той е издръжлив, устойчив на износване, естетически приятен на външен вид, лесен за поддръжка и най-важното е, че е най-подходящ за такава "водна" стая като баня или сауна. И е напълно възможно да поставите плочки със собствените си ръце на всеки под: както дървени, така и бетонни. И дори наличието на дренаж във ваната няма да бъде пречка - получавате идеално равна равнина.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни