Гвоздей за дюбели за топлоизолация и закрепване към стената

Надеждното закрепване на изолацията е задължителна стъпка при създаването на топлоизолация за помещение. Като изолационен материал се избират меки, рохкави и порести листове или постелки, които лесно се фиксират. За малки обеми те се фиксират върху лепило или просто се поставят между решетките. В случай на мащабни строителни работи е необходимо да се използват специални крепежни елементи - дюбели. Те се различават по начина на закрепване, материала на производство, дължината и диаметъра. Преди да започнете работа, е необходимо да изберете правилните държачи за топлоизолация.

Видове фиксатори


За фасадата и покрива се използват различни видове дюбели, различаващи се по размера на капачката

Изолацията е разнороден многослоен материал, често с пореста структура. Сложността на закрепването му се крие в риска от нарушаване на целостта на конструкцията, особено при използване на хидроизолация и пароизолация. Поради тази причина фиксаторите са разделени на две основни групи:

 • дюбели за фасадни работи и изолация на стени;
 • дюбели за покривна изолация.

Първият тип крепежни елементи е интегрална или сгъваема конструкция под формата на гъба. Сгъваемият се състои от втулка с дистанционна част, глава под формата на притискащ диск и пръчка. Дюбелът за изолация се различава от обичайния само в увеличения обем на главата. Диаметърът на диска е 45-90 мм. Изработен от различни видове пластмаса и метал.

Вторият тип дюбели е куха пластмасова пръчка с широк затягащ диск. Той има специален начин на монтаж - в тялото на топлоизолатора. Гвоздеят преминава и потъва в бетон или друг плътен материал.

Дюбели: гъби и чинии

За закрепване на твърда и мека изолация, т.нар гъбени дюбели за топлоизолация, или, с други думи, гъби с форма на ястие. Те са в състояние да държат дори хлабава и крехка изолация. С помощта на гъбен дюбел можете да монтирате материала върху почти всички видове плоски повърхности от бетон, тухли, пенобетон и газобетон, както и върху строителен камък.

Дискови дюбели хардуер са широко разпространени поради уникалния дизайн на външната капачка - тя е достатъчно широка по размер и има заострени отвори, които ви позволяват надеждно да фиксирате минералната изолация. Дългата клиновидна зона осигурява добра товароносимост. Дискът на такъв дюбел има грапава повърхност и специални технологични отвори. Те осигуряват надеждно затягане на материала към основата. В допълнение към това, фиксирането на изолацията се улеснява от дистанционна зона (60 mm), състояща се от три секции, което освен всичко друго напълно изключва издърпването на дюбела от отвора.

Основният компонент при производството на дюбела е полиетилен с ниско налягане (HDPE), а дистанционният пирон, като правило, е направен от поцинкована стомана или стъклен полиамид. Хардуерът не само допринася за задържане на топлина, но също така има отлични антикорозионни свойства. Дисковият дюбел е здраво закрепен на правилното място с помощта на дистанционер с пирон, винт или винт. Нещо повече, той се разширява в две или три посоки, което дава възможност за ефективно фиксиране на всички известни видове изолационни материали, както и за увеличаване на якостта на закрепване и носещата способност на самия дюбел.Освен това пластмасовият материал на продукта избягва образуването на студени мостове и се характеризира с устойчивост на стареене, което заедно с други качествени характеристики гарантира висока надеждност на крепежния материал в продължение на много години.

Дюбели за закрепване на изолация

Дисковият дюбел, по-специално главата му, има висока гъвкавост, поради което има компенсация за термично разширение и деформация на материала. Това от своя страна дава възможност да се сведе до минимум увреждането на самия изолационен слой.

Критерии по избор


Когато избирате дюбели за изолация, нейната плътност има значение

Качеството на закрепване на материала към повърхността зависи от правилния избор. Когато избирате дюбели, трябва да обърнете внимание на няколко фактора:

 • Дължина. Това зависи от дебелината на изолатора и други слоеве, отклонението на стената от вертикалата, минимално допустимото задълбочаване.
 • Издърпващ товар.

Формата зависи и от материала. Лекият топлоизолатор не издържа на твърдо закрепване.

Изчисляване на необходимия брой дюбели

За да изчислите общия брой необходими крепежни елементи, първо трябва да изготвите диаграма на местоположението на изолацията на стената. Тук не са необходими уменията на чертожника, достатъчен е обикновен конвенционален чертеж, основното е да се установи броят на листовете, които трябва да бъдат фиксирани, включително малки нарязани парчета, и да се изчислят точките за оптимално закрепване на топлоизолацията. Взема се предвид и плътността на изолацията, т.е. нейното тегло.

Леките материали се фиксират с четири дюбели на квадратен метър, а по-тежките, например базалтова вълна, с шест. Същото количество крепежни елементи се използва и върху ъгловите плочи. При висока височина на изолираната стена броят на точките за закрепване може да се увеличи до седем или девет. Също така трябва да се помни за възможното повишено натоварване от вятър върху сградата.

Закрепващите елементи са направени в ставите на изолацията, така че капачката да притиска няколко листа наведнъж и от един до три симетрично в центъра на всеки лист.

Не забравяйте да вземете дузина дюбели на склад в случай на загуба или повреда. Това няма да ви донесе много финансови щети, но ще ви спести от излишно пътуване до магазина заради няколко парчета.

Разновидности на дюбели

Дюбелите могат да бъдат класифицирани според няколко критерия - по дизайн, материал и дизайн. Изборът зависи от характеристиките на самата изолация.

Дизайн

Има два основни метода за закрепване:

 • Без разпространение. Дюбелът не се нуждае от хардуер. Крепежните елементи са монтирани в предварително пробит отвор през изолацията.
 • Разделител. Пирон или винт се забиват или усукват в тялото на пръта. Под пръта е предварително направен отвор, в който трябва да се постави.


Разделител


Без разпространение

Първият вариант се използва за газобетон, а вторият за плътни материали (тухла, бетон).

Производствен материал


Полиамидният нокът, подсилен със стъклени влакна, има здравина на метала

Самият дюбел е направен от различни видове пластмаси. Забранено е използването на метал поради високата му топлопроводимост. Винт или пирон е направен от пластмаса или метал.

Основните видове пластмаси за дюбели:

 • Найлон или полиамид. Това е лек материал с висока степен на якост. Може да се използва за монтиране на всякакви повърхности. Максимално допустимото натоварване на крепежните елементи за изолацията е 120 кг. Работен - 30 кг.
 • Полипропилен. Различава се с повишена здравина и твърдост. Товарът достига 150 кг.
 • Подсилен със стъклени влакна полиамид. Това е нов материал, който има същата якост като металите. Той има ниска топлопроводимост, което го прави материал с по-висок приоритет от металните части.

Дистанционният прът може да бъде направен от същата пластмаса като гъбения дюбел за топлоизолация или може да бъде направен от метал.


Неръждаемата стомана е по-траен материал от поцинкованата стомана

От металите се използват следните материали:

 • Цинк стомана. Дебелината на цинковия слой трябва да бъде най-малко 6 µm. Използва се при нормални условия с нормални нива на влажност.
 • Неръждаема стомана. Това е по-скъп фиксатор, но не корозира. Основната област на използване на стоманените държачи е на места с високо ниво на влажност.

По дизайн има:

 • Гвоздеят и дюбелът са изработени от един и същи вид пластмаса. Не се препоръчва да се използват различни видове, тъй като техните коефициенти на топлинно разширение ще се различават. Топлоизолационният дюбел с пластмасов пирон се използва при почти всички климатични условия.
 • Дюбелът е направен от пластмаса, пръчката е от метал. Закрепването е подобрено, но металът провежда топлина. Това води до образуването на студен мост.
 • Гъбички от пластмасови дюбели за изолация и метален прът с термична глава. Този дизайн избягва появата на студен мост. Главата на винта е покрита с найлонова капачка и нокътът е вътре.

Всяка от комбинациите дюбели-пирони за топлоизолация има своите положителни и отрицателни страни, както и собствените си разходи. Изборът зависи от климатичните характеристики на помещението, в което се извършва изолацията.

Изгледи

дюбел за топлоизолация с пластмасов пирон

Изолационните материали са направени под формата на плочи. Те идват от минерална вата или стъклена вата, както и от пяна. Ако е необходимо да се закрепи последният материал, тогава монтирането му трябва да се извърши преди нанасяне на мазилката и подсилващия слой.

Дюбел пеперуда за натоварване на гипсокартон и други характеризиращи данни можете да намерите в статията.

Дюбелите, с които е закрепен, го монтират към носещата основа. В зависимост от разнообразието на тези повърхности се използват различни видове дюбели. Самолетите, към които е прикрепен, се подразделят на три типа:

 • пълноценни порести, като газобетон и газосиликатни блокове;
 • куха твърда маса (алкална тухла или кух бетонен блок);
 • твърди твърди материали (бетон, керамика и пясъчно-варови тухли).

Можете да научите как да използвате саморез за метал с бормашина от тази статия.

Ето защо, когато избирате материал, трябва да се съсредоточите върху тях. Обикновено се използват пластмасови разновидности, а за закрепване на пластмасови нагреватели се използват продукти от полипропилен или аналози, направени на основата на найлон.

Дюбелът, предназначен за топлоизолация, е незаменим за монтажа поради своя необичаен дизайн, състоящ се от три части - затягащ компонент под формата на капачка, вътрешна здрава сърцевина и котва елемент - втулка.

Можете да научите как правилно да закрепите велпапето на покрива с помощта на самонарезни винтове от тази статия.

Връзката на капачката, която също се нарича гъбичка, със сърцевината може да има права връзка или преходна конфигурация. Сърцевината под формата на пирон може да бъде пластмаса или метал. Първият материал се използва за закрепване на лека изолация, а вторият за по-тежки основи, например базалт. Когато го избирате, трябва да обърнете внимание на неговата версия с термична глава, тя е специално направена, за да предпази крепежните елементи от корозия и студ.

Самонарезни винтове за тегло на таблицата с размери на дървото и други характеризиращи данни можете да намерите в тази статия.

Във видеото - дюбел за топлоизолация с пластмасов нокът:

Дюбелът-нокът е особено популярен.... Той се използва широко заради поцинкованото си покритие, което е устойчиво на корозия и осигурява трайността на крепежните елементи. За постигане на максимална здравина се използва неговата версия с тристранно разширение.

дюбел-пирон за топлоизолация

Фасаден дюбел често се нарича "форма на чиния" поради шапката си, която прилича на това плоско ястие.Неговата сърцевина има резба, която осигурява перфектното закрепване на изолацията към основата. Може да се използва за монтаж на вентилирани топлоизолационни системи.

фасаден дюбел за топлоизолация

Фасадните дюбели са три вида:

 • С нокът и термична глава... Това е предпочитаният тип дюбели. Състои се от гъбички и пирон с връх от устойчив материал, който осигурява топлоизолация към всяка точка на крепежния елемент. Гъбата е направена под формата на перфориран диск, който осигурява надеждно сцепление и задържане на изолационния лист. Този тип дюбели могат да се използват при всякакви климатични условия.

За това какви самонарезни винтове за фиксиране на гипсокартон можете да разберете от тази статия.

 • С пластмасов нокът... Този тип може да се използва за фиксиране на топлоизолационния материал както към твърда, така и към куха основа. Конструкцията му се състои от дистанционен пирон и задържащ дисков елемент.
 • С метален пирон... Такива дюбели са много сходни по дизайн с предишния тип, но се използват за по-тежки материали.

Дюбелните дюбели за топлоизолация се различават не само по дизайн, но и по метода на закрепване.

Те са:

 • със сърцевина;
 • с резби, които при необходимост могат да се забият в основата.

Дюбелът за нокти пеперуда за гипсокартон се използва в следните случаи, изброени в статията.

Принципът на закрепване на изолацията с дюбели се състои в създаденото триене, което възниква в резултат на работата на разширителния механизъм на дюбела. Благодарение на този дизайн се създава необходимата сила на задържане. Ето защо, когато избирате дюбел, първо трябва внимателно да обмислите използваната сърцевина. Уверете се, че е в състояние да издържи необходимото натоварване. Можете да използвате не само пирон, но и друг хардуер с резба. Но трябва да се уверите, че те се вписват по дължина и диаметър.

Как да използвате ноктите за пневматичен пистолет можете да намерите в статията.

Във видеото - дюбел за закрепване на топлоизолация:

Предимството на дюбелите за изолация:

 • надеждност на закрепване и добра фиксация на топлоизолационни лисици;
 • фасадни гъби не разрушават, гният или корозират;
 • техният дизайн им позволява да издържат на големи носещи натоварвания;
 • изолацията остава непокътната за дълго време, поради факта, че пластмасовите дискове на дюбелите изглаждат промените в материала, когато той се разширява или свива;
 • благодарение на разширителния механизъм на дюбелите се подобрява тяхното прилепване към стената;
 • такова закрепване не създава допълнителни студени контролни точки;
 • трайност и здравина.

Как да използвате строителни нокти GOST 4028 80 можете да намерите тук от тази статия.

Размери на продукта

Няма GOST стандарти за пластмасови дюбели, но те съществуват за полиамидни продукти. Документът посочва коя марка пластмаса може да се използва и при кои макроклиматични условия.


Формулата за изчисляване на дължината на дюбела за различни дебелини на изолацията

Изолационните крепежни елементи трябва да са с достатъчна дължина. Това се дължи на задълбочаването през няколко слоя топлоизолация. Размерите на другите части варират в рамките на малък диапазон:

 • диаметър на главата - от 45 mm до 90 mm;
 • 2 диаметъра на пръта - 8 mm и 10 mm всеки;
 • дължина от 40 мм до 400 мм.

Носещата способност зависи от здравината на фиксатора и материала на стените. Товарът може да варира от 0,3 kN до 23 kN.

Дължината може да се изчисли по формулата L = H + I + K + W. L - дължина на дюбела, H - дебелина на изолацията, K - дебелина на слоя мазилка или лепило (ако има такъв), I - добавка за фиксиране в бетон / тухла / дърво (50 mm), W - запас.

Когато се използва 50 мм пяна, монтирана върху 5 мм лепилен слой, е необходим дюбел 110 мм. В случай на извита стена с наклон 50 mm, размерът ще се увеличи до 160 mm със съответната стойност. За двоен слой изолация е необходим дюбел от 210 мм.

Прекомерната дължина не винаги ще бъде положителен фактор. Това трябва да се вземе предвид при изолиране на тънки стени в апартамент.

Как да изчислим дължината на гъбички?

За да изчислите правилно този параметър, просто добавете следните стойности:

 • Дебелината на изолационния материал.
 • Дълбочина на необходимия монтажен отвор в стената. Тази стойност е изключително важна, тъй като от нея зависи надеждността на цялата връзка. За плътен бетон или тухли минималният отвор ще бъде 50 мм, а с по-хлабава и пореста основа може да достигне 100-120 мм.
 • Дебелината на адхезивния слой. Най-често се приема, че това е около 5 мм.
 • Дебелина на стара мазилка, ако преди това не е била демонтирана.
 • Можете също да добавите 10 мм за грешка на нивото на стената. С по-голяма кривина, равномерната, висококачествена инсталация ще бъде просто трудна.

Струва си да изберете размера на гъбения дюбел близо до полученото количество с толеранс в голямата посока. Например, за закрепване на стандартен лист пяна към плътна тухлена стена са подходящи крепежни елементи с дължина 110-120 мм.

Известни производители

Водещите производители на изолационни дюбели са компании от Германия, Русия и Полша. Най-известните фирми включват:

 • Термоклип. Компанията доставя продукти за Русия и страните от ОНД, изработени от въглеродна стомана с покритие против ръжда. Дюбелите се произвеждат в няколко серии, изработени от блок полимер. Някои модели имат топлоизолационен капак.
 • Изомакс. Произвежда дискови дюбели с диаметър 10 мм. Гвоздеят е изработен от въглеродна стомана с цинково покритие. Възможно е да се инсталира термична глава.
 • Тех-Креп. Руският производител доставя пластмасови крепежни елементи в различни версии. Те могат да имат пластмасов или метален пирон, термо покритие. Те имат сложен химичен състав. Стоманеният пирон е поцинкован.

Всички продукти имат необходимите сертификати и лицензи за монтажни работи.

Инсталационни работи


Броят на дюбелите се изчислява въз основа на наличието или отсъствието на допълнителни крепежни елементи, например лепило

На първо място, трябва да изчислите колко дюбели имате нужда, каква дължина и диаметър трябва да имат. Зависи от изолацията. Теглото му е практически без значение, важни са дебелината и степента на разхлабване.

Дължината на крепежните елементи за изолационната гъба зависи от няколко параметъра. Дебелината на изолационния лист, лепилен слой, пароизолация, хидроизолация. Също така е необходимо да се вземе предвид отклонението от вертикалата и максимално възможното задълбочаване в стената. Всички тези критерии трябва да бъдат посочени в документацията и размерът се избира според тях.

Диаметърът на капачката се определя от степента на разхлабеност на топлоизолацията. Този критерий е приблизителен, точните стойности не са посочени никъде. Ако изолацията е лека и хлабава по структура, диаметърът трябва да е голям. В случай на монтаж на стиропор, можете да изберете дюбели с малка глава. За полагане на минерална вата изберете най-големите шапки.

Броят на крепежните елементи зависи от теглото на изолационните плочи и възможното натоварване на самия дисков дюбел за закрепване на изолацията. На плоча трябва да има поне 5 от тях - 4 са прикрепени в ъглите, 1 в централната точка.

Всички тези стойности са приложими, ако вътрешността на къщата е изолирана.

Ако изолацията ще бъде прикрепена към фасадата, трябва да се вземе предвид натоварването от вятъра. Броят на връзките се увеличава, трябва да има поне 6 от тях, разположени в два успоредни реда. Ако сградата е с височина до 20 метра, 1 кв.м. има 7 дюбели. При височина над 20 метра консумацията на крепежни елементи се увеличава до 9 броя.

Препоръки за избор на дюбел-гъбички за изолация

 • Изолационният дюбел с пластмасов нокът трябва да се използва при монтиране на леки материали като пяна или минерална вата. За изолация с висока плътност е по-добре да използвате метален прът, но не забравяйте за студените мостове, използвайте термични глави.
 • Когато купувате, не забравяйте да проверите продукта за здравина. Ако тя се напука или деформира по време на огъване, не трябва да го използвате.
 • Също така, когато купувате, поставете пръта докрай в втулката; за оптимална надеждност дистанционната част трябва да се удвои поне два пъти.
 • Металният прът трябва да има антикорозионно покритие. Проверете внимателно за следи от ръжда, ако има, тогава не се опитвайте да купувате. Ако те са започнали да ръждясват още в склада, представете си какво ще се случи при по-нататъшна експлоатация.
 • Когато фиксирането се извършва върху пореста основа, например тухла или по-скоро разхлабен бетон, използвайте дюбел за изолация с допълнителни финиши на ръкава. Това ще увеличи надеждността на инсталацията.
 • Винаги купувайте дисков дюбел в комплект с пирони. Опитът да спестите пари и да намерите нокти поотделно рядко може да бъде успешен. Просто си губете времето.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни