Как да спестите пари за отопление на частна къща - 12 прости, но ефективни съвета


Старт на отоплението - време

Докато повечето частни домакинства в страната са оборудвани с автономни отоплителни системи, повечето апартаменти са свързани с централизирани системи. Периодите на топлоснабдяване за жилищни сгради са регламентирани в следните документи:

 • Резолюция на правителството на Руската федерация № 354 от 6 май 2011 г .;
 • Федерален закон № 190 от 27 юли 2010 г. "За топлоснабдяването";
 • SanPiN 2.1.22645-10.

Времето за стартиране на отоплението в домовете зависи от региона. Също така определящите фактори са прогнозите на синоптиците и установените метеорологични условия. Стойността на температурата, която се счита за приемлива, е 19-21 ⁰С. В стаите, където малки деца и възрастни хора са постоянно там, има малко по-различен стандарт - 1-2⁰C по-висок.

Правото за започване на отоплителния сезон съществува целогодишно. Услугите са задължени да започнат отоплението на следващия ден след края на период от 5 дни, през който средната дневна температура не надвишава + 8⁰C.

Командата за подаване на топлина се дава от местната власт. Датата се определя от съответния указ, който се публикува на официалния уебсайт на градската или областната администрация. Управляващите дружества и сдруженията на собствениците на жилища нямат право да започнат отопление по свое усмотрение.

Използване на алтернативни източници

Използването на алтернативни енергийни източници може да се разглежда като един от начините за икономия на отопление. Те могат да заменят или частично да компенсират всеки източник на енергия.

Слънчева енергия

Така че, ако искате да спестите електричество, можете да използвате слънчеви панели. Те се предлагат в различни размери и капацитет и могат да бъдат инсталирани на покрива, на стената, на прозореца или в двора. Освен това жителите на жилищни сгради могат да ги закачат на балкона. Около четири или шест такива слънчеви панела могат да произвеждат около киловат мощност на час. Фабричните продукти струват много, но винаги има възможност да сглобите слънчева батерия със собствените си ръце.

Ефективността на слънчевите нагреватели е по-зависима от присъствието на слънце, отколкото от температурата.

Ефективността на слънчевите нагреватели е по-зависима от присъствието на слънце, отколкото от температурата.

Друг тип слънчеви централи могат да загряват водата безплатно за захранване с топла вода или отопление: слънчеви колектори. Тъй като охлаждащата течност се движи в тях, те имат солидно тегло. Окачването на такъв нагревател на прозореца няма да работи. Така че това е по-скоро опция за собствениците на жилища. Колко големи могат да бъдат спестяванията? Ако говорим за централна Русия, слънчевите бойлери ще се справят с отоплението на водата със 100%, а икономиите на отопление ще бъдат около 30% на сезон. Възможно е да се инсталират и по-мощни инсталации, които да блокират 100% от отоплението, но това е нерентабилно. Излишната мощност през топлия период няма къде да отиде, а инсталациите не са евтини.

Има и отопление на въздуха със слънчева енергия: въздушни колектори. Те не могат да се превърнат в основен източник на топлина, но със сигурност ще помогнат за спестяване на пари. Това са много прости устройства, но те трябва да заемат голяма площ, за да бъдат ефективни. Най-често им се възлага цялата южна стена. Конструкцията е следната:

 • Вътрешният слой (първият от стената) е абсорбер - слой, който абсорбира светлината и я превръща в топлина. В най-простия случай това е черна пластмасова обвивка (ако решите да го направите сами).
 • Външният слой е светопропускащ. Тя може да бъде прозрачна пластмаса или стъкло. Пластмасата е по-трайна, така че е по-добре да я използвате.
 • Между тези два слоя има прегради, които образуват лабиринт, през който въздухът се движи.Към преградите е прикрепен прозрачен външен слой материал.

  Принцип на отопление с въздушни конвектори

  Принцип на отопление с въздушни конвектори

Има два метода за слънчево отопление с въздух: затворена и отворена система. В затворена система въздухът се взима от помещението, преминава през слънчев колектор и навлиза през друга отваряща се нагревател. В този случай херметичността на въздушния колектор е важна: колкото по-малко топлина изчезва, толкова по-ефективно ще работи.

При отворена система въздухът се взима от улицата (през малки дупки във външния капак), загрява се и влиза в стаята. Вторият вариант е комбинирана вентилационна система с въздушна отоплителна система.

Въпреки привидната лекомислие на този метод, това може да бъде чудесен начин да спестите от отопление. Например, затворена система при -2оС навън в слънчев ден (в средната лента) затопля въздуха до + 65оС. Можете да опитате сами да направите такова устройство за отопление на гаража. Оценете и разберете дали си струва или не за дома.

Биогазови инсталации

Ако в задния си двор имате животни: крави, прасета, зайци, пилета, пъдпъдъци и др., Имате възможност самостоятелно да си осигурите газ и електричество. Такава възможност е преработката на оборския тор в биогаз. Освен това този абсолютно отпадъчен материал също може да се превърне в източник на доходи. Инсталациите, ако са правилно организирани, се изплащат за 4-5 години, ако продавате само излишен газ и за 2-3 години, ако продавате и торове, получени в резултат.

Наличието на източник на енергия е грехота да не се използва.

Наличието на източник на енергия е грехота да не се използва.

Термопомпи

Собствениците на частни къщи могат напълно да решат проблема с отоплението, като инсталират термопомпа с наземен източник. Това удоволствие съвсем не е евтино (има се предвид инсталация), но ви позволява не само да отоплявате къщата през студения сезон, но и да я охлаждате през лятото. Какво прави термопомпите по-добри? Като харчите 1 kW електроенергия за пренос на топлина, можете да доставите до 4-6 kW топлина в къщата. Но имайте предвид, че най-добрата отоплителна система за термопомпа е водният под. Тогава ефективността ще бъде оптимална.

Подова термопомпа - перфектна съвместимост

Подова термопомпа - перфектна съвместимост

Собствениците на апартаменти също могат да доставят термопомпа, но вече системи въздух-въздух или въздух-вода. Това решение не е толкова универсално: не всички инсталации могат да работят при много ниски температури. Някои са в състояние да затоплят помещението до -20 ° C, има модели, които работят до -40 ° C. Но при ниски температури тяхната ефективност не е най-голяма. Не е най-добрият имот, но инсталирането на въздушни термопомпи е няколко пъти по-евтино и по-лесно. Всъщност това са обикновени климатици, които работят за отопление. Ето защо те имат висока цена: няма спирала, която да загрява въздуха (и да го изсушава). Има термопомпа, която отвежда топлината от въздуха навън и я прехвърля в помещението или отоплителната система.

Как се изчислява таксата

Изчисленията се извършват в съответствие с разпоредбите на Указа на правителството на Руската федерация № 354 от 6 май 2011 г. При извършване на операции се вземат предвид категориите обекти:

 • Жилищни и нежилищни помещения, разположени в жилищни сгради;
 • Общи апартаменти;
 • Собственост на дома.

Жилищни сгради

При извършване на изчисления се вземат предвид показанията на отделни измервателни устройства, инсталирани в апартаменти. Това позволява на собствениците да не плащат прекалено много, няма да позволи на неизпълнителите да спестяват за чужда сметка. Изчислението се извършва, като се вземат предвид следните фактори:

 • Периодът, през който се правят изчисленията;
 • Наличието на общ домакински уред, отчитащ потреблението на ресурси;
 • Начинът на подреждане на апартаменти с индивидуални измервателни уреди;
 • Метод за доставка на топлинна енергия.

Жилищни сгради

Правилата за изчисляване на плащането за отопление на частни домакинства определят собствениците да плащат за отопление директно за жилището и стопанските сгради - ако има връзка със системата. В случай, че в съоръженията не са инсталирани индивидуални измервателни уреди, за изчисления се използват стандартите, установени в регионите. Когато инструментът е оборудван, платката се изчислява според показанията му.

Поддръжката на сгради с големи площи или разположени в региони със сурови климатични условия изисква значителни финансови разходи. Собствениците трябва да прибягват до достъпни спестявания.

Резултати

Най-сигурният начин да спестите от разходи за отопление е да намалите топлинните загуби. Ето защо, на първо място, трябва да направите изолация. Внимателното запазване на топлината може да намали разходите за отопление няколко пъти. Тогава си струва да разгледате критично използваното оборудване. Ако вашият котел е вече на 10 години, помислете за подмяната му: модерното отоплително оборудване използва много по-ефективно топлоносители и всичко това благодарение на "интелигентния" контрол. Е, друг вариант е да се разгледа възможността за използване на алтернативни източници на топлина. Това е не само модерно, но и обещаващо: цените се увеличават, а алтернативните източници са предимно безплатни.

Как да спестите от отопление в апартамент

Понастоящем изобщо не е необходимо да се използват централизирани системи за отопление на апартамент. Има и по-изгодни алтернативи. За да не плащате прекомерно, се препоръчва да се придържате към няколко правила за спестяване.

Апартамент - как да спестите от отопление

Затопляне

Възможно е да се осигурят комфортни условия на живот в къща или апартамент чрез решаване на въпроса за топлинните загуби. В много райони има студени петна. Обикновено това са прозорци, врати, балкони, стени. Пренебрегването на тези точки е често срещана причина за разточителни разходи за отопление.

Инсталиране на брояч - за или против

Не във всички случаи инсталирането на метър за апартамент е оправдано. В допълнение към консумираната топлина, собствениците трябва да плащат за нейната доставка, отопление на стълбища и други нежилищни помещения. Когато оборудвате къща с добра топлоизолация, може да е по-изгодно да се изчисли плащането, като се вземе предвид консумацията на топлина на цялата сграда. Показателите се изчисляват чрез разделяне на дължимата сума на броя на апартаментите в къщата.

Контрол на температурата

Намаляването на температурата в апартамента от собственика, при условие на инсталирането на измервателна система, също ще реши проблема как да спестите от отопление в апартамент... В този случай се изисква регистрация в управляващото дружество.
Намаляването на температурата в къщата с 1⁰ ще спести до 6% топлина.

Отказ от централно отопление

Въпреки факта, че на пръв поглед изглежда невъзможно да се откаже отоплението чрез свързване към централизирана система, съществуват алтернативни опции и тяхното използване е съвсем реалистично. Алтернатива на централното отопление е подреждането на автономно отоплително тяло, чиито компоненти са следните елементи:

 • Налични нагреватели, които могат да бъдат от различни категории - от бюджетни маслени радиатори до скъпи монолитни системи;
 • Топли подове, които също могат да бъдат два вида - кабелни или инфрачервени. Не толкова отдавна само собствениците на жилища с високи доходи можеха да си позволят инсталирането на системи за подово отопление. Сега те стават все по-достъпни;
 • Електрическите и газовите котли осигуряват много предимства. Тяхната инсталация ще ви позволи да контролирате качеството и количеството на доставяната топлина, да поддържате оптимален микроклимат в помещението.

Използването на газов или електрически котел по време на работа е доста полезно. Единственият недостатък е, че в началния етап на инсталацията ще са необходими много усилия.Това е времето, необходимо за координиране на всички въпроси със съответните органи, инсталиране на структурата и т.н.

Икономии при отопление с нагревател

Големият избор от отоплителни системи, предлагани на пазара, ще ви позволи лесно да изберете източник на отопление, който ще допълни централизирана система. Допълнителни устройства - нагреватели могат да бъдат незаменими през зимния сезон, когато ниските температури не позволяват осигуряване на комфортни условия на живот в стаята. Производителите предлагат няколко вида отоплителни устройства, които имат свои собствени предимства и недостатъци:

Масло

Ниската цена и възможността за отопление на помещение до 20 квадратни метра са основните предимства на устройството. Ефективността на отоплението се осигурява от високата проводимост на охлаждащата течност. Оперативната безопасност, поради наличието на сензор за контрол на температурата, също е важна при избора. Това ви позволява да ги оставяте на закрито, без да се страхувате от пожар. Недостатъкът на моделите е продължителността на нагряването и изсушаването на въздуха.

Конвертор

Конверторният нагревател е най-икономичният вариант за осигуряване на спомагателно отопление. Неговите предимства включват също достъпна цена, бързо загряване, леко тегло и нисък разход на енергия. Липсата на модели представлява опасност от пожар.

Вентилаторни нагреватели

Достатъчно практични модели нагреватели, които могат да се монтират на всякакви повърхности - както хоризонтални, така и вертикални. По време на транспортирането няма да има проблеми. Голямата мощност позволява да се отопляват големи площи. Шумът и пресъхването на въздуха по време на работа са недостатъците на инсталациите.

Инфрачервени нагреватели

Идеалното решение за нежилищни помещения са инфрачервените нагреватели. Следните характеристики също говорят в полза на този избор - безшумност, безопасност при работа, икономичност, ефективност, ниска консумация на енергия. Устройството е доста скъпо. Купуването на бюджетни китайски модели е непрактично - по време на работа собствениците често трябва да сменят лампите.

Микатермични нагреватели

Тези устройства са доста скъпи и не всеки може да си позволи да купува. Частите, запечатани в корпус от слюда, излъчват инфрачервени вълни по време на работа на оборудването, отоплявайки помещението. Тихите, напълно безопасни и компактни модели са в състояние бързо да загреят голяма площ.

Затопляне на празнотата

Ако напускате дома си за няколко дни, е неподходящо да го отоплявате. Но няма смисъл да се изключва напълно отоплението - ще отнеме повече от един ден, за да се затопли охладена сграда. Оставете отоплителната система да работи, но я настройте на 15-18 градуса.

Ако семейството ви не прекарва част от времето у дома (родители на работа, деца в детска градина или училище), през това време можете да намалите температурата в къщата с 3-5 градуса. Това става най-удобно с контролер, инсталиран на източник на топлина или в контролен шкаф.

Контролерът не е евтино удоволствие, но ще ви спести от постоянни ръчни температурни промени. И поради спестяванията при отопление, ще се изплати с времето.

Преизчисляване на таксите

Апартамент - как да спестите от отопление
За да не плащате прекалено много на сервизната компания, ако температурните показатели не достигат установените стандарти, трябва да се свържете с компанията за преизчисляване. За обикновените стаи е 18⁰С, за ъгловите стаи - 20⁰С. Постановление № 354 от 06.06.2011 г. определи, че е допустимо превишаване на не повече от 4⁰С. През нощта - от 0,00 до 5,00 часа - възможно е намаление с не повече от 3 ⁰, през деня не се допуска отклонение.При извършване на изчисления за всеки час на нарушение по време на изчислението, размерът на таксата подлежи на намаляване с 0,15 процента от размера на таксата, определен от нормите.

Процедура

След като установите понижение на температурата, с настъпването на отоплителния сезон, трябва да се свържете с ADS с оплакване. Освен това е необходимо да се изчакат специалистите на организацията за управление, които след оглед на помещението и измерване на температурата ще изготвят подходящ акт. Едното копие остава при вас, другото се прехвърля на управляващата компания. Този документ ще служи като основа за получаване на преизчисление.

Намаляване на разходите за електроенергия

В допълнение към всичко по-горе, това е и почти стандартна препоръка: ако котелът е стар, инсталирайте модерен. Просто не се отказвайте от автоматизацията: това наистина спестява енергия. И колкото по-добра е автоматизацията, толкова повече ефективност можете да постигнете. Ясно е, че не всеки се нуждае от дистанционно управление на работата на котела, но зависимата от времето автоматизация в добър дизайн е начин да се поддържа комфортна температура при минимални разходи.

Как да спестите пари за електрическо отопление: използвайте икономични котли

Как да спестите пари за електрическо отопление: използвайте икономични котли

Малко за видовете електрически котли. В допълнение към традиционните агрегати на нагревателни елементи има и индукционни и електродни блокове. Производителите твърдят, че са с 30% по-икономични. Тази теза се оспорва активно на основание, че всеки електрически нагревател, изразходвайки 1 kW електричество, може да произведе малко по-малко от 1 kW топлина (загуби върху преобразувателя). И нищо друго. Но, съдейки по прегледите на собствениците на котлите, има спестявания. Освен това те често влагат технологични иновации в предприятия, както големи, така и малки. И техните собственици говорят за наличните икономически ползи. Така че, най-вероятно тези котли са по-ефективни.

Ако нови елементи не ви съблазняват, купете многостепенни нагревателни елементи. При тях нагревателните елементи се включват на групи, а автоматиката на котела (където без него) ги включва / изключва при необходимост. Въпреки че промяната в мощността не е плавна, но внезапна, такива устройства все още са много по-икономични от обикновените едноетапни модели. Но поради автоматизацията те не са евтини.

Друг начин е да поставите инфрачервена светлина вместо конвенционален електрически нагревател. Целият смисъл тук е, че не въздухът се нагрява, а предметите в стаята.

Вероятно всичко е свързано с това как да спестите от отопление с електричество.

Икономии на отопление - достъпни средства

Има още няколко начина да спестите от отопление в апартамент:

 • Монтаж на топлоотразяващ екран, който представлява алуминиево фолио и допълнителен слой разпенен топлоизолатор. Обикновено тези устройства се продават в магазините за строителни материали. Като отразява топлината далеч от стените и я насочва във вътрешността на стаята, екранът предотвратява топлинните загуби. Приставките са особено полезни в недостатъчно изолирани домове;
 • Отоплението чрез отоплителни тръби е доста ефективно. Много хора, когато извършват ремонтни дейности, се опитват да ги затворят. В резултат на това количеството топлина, подавана в апартамента, намалява;
 • Изолацията на пода ще осигури по-комфортни условия за живот в апартамента. Това може да бъде обикновена подмяна на студени плочки с ламинат, паркет или топъл килим.

Няколко прости съвета ще ви помогнат да разберете как да спестите от отопление:

 1. Опитайте се да затворите вратите на по-хладните помещения. Поддържайки топлина по-дълго в по-топлите помещения, можете да спестите от отопление.
 2. Споделеното свободно време заедно също е чудесно решение. Прекарването на вечери със семейството ви в една стая може да намали интензивността на отоплението в празните стаи.
 3. Намаляване на мощността на радиаторите през нощта. Идеалната температура за сън е 18⁰. Хладният въздух осигурява по-здравословен сън и по-комфортна почивка.Затварянето на прозорци през нощта със завеси или щори също ще намали топлинните загуби.
 4. Спестете пари, докато никой не е у дома. Почти във всяко семейство апартаментът е празен през деня - децата са в училище или детска градина, родителите са на работа. Намаляването на отоплителната мощност за този период е идеално.
 5. Контролирайте нивото на влажност. Оптималните ставки са от 40 до 60%. Твърде високата влажност ще изисква повече топлина, за да се затопли, прекалено сухият въздух е вреден за лигавицата на дихателните пътища.
 6. Топлината на съседните апартаменти също ще служи като допълнителен източник на отопление. Често се случва собствениците на апартаменти, които са заобиколени от няколко страни от добре отопляеми апартаменти, да не трябва да харчат много пари за разходи за отопление. Жилищата им се отопляват от съседни стаи. Отоплението на "съседите" е особено ефективно, чиито апартаменти са оборудвани със системи за подово отопление.
 7. Облечете се топло - през зимния сезон изобщо не е необходимо да се разхождате из апартамента с тениска и шорти. За да е удобно, температурата в апартамента трябва да бъде поне 23-24⁰. Поддържането на температурния режим на ниво от около 21-22⁰ е много по-изгодно. Всичко, което трябва да направите, е просто да се облечете топло.
 8. Проверете чистотата на отоплителните радиатори. На пръв поглед изглежда, че прахът практически не се натрупва в тях и че това, което може да се утаи, не пречи на отоплението. Това мнение обаче е погрешно. Като добър топлоизолатор, прахът може да намали ефективността на радиаторите. Интензивността на въздушното отопление намалява и става не толкова удобно да бъдете в стаята.

Напълно възможно е да спестите от отопление на апартамента. За да не се плаща твърде много, се препоръчва да се придържате към няколко прости правила, да знаете и да можете да оперирате с нормите и разпоредбите на законодателството.

Климат

41 гласа

+

Глас за!

Против!

Как да спестите от отопление? Този въпрос тревожи почти всички в навечерието на студеното време. Както собствениците на апартаменти с централно отопление, така и собствениците на частни къщи обикновено имат за какво да мислят. В крайна сметка, здравомислещ човек, който се грижи за своето благополучие, просто не може да пренебрегне покачването на цените на комуналните услуги.

Възможно ли е да се направи нещо, така че сметките за „благословиите на цивилизацията“ да не са толкова плашещи? Разбира се. Намалявайки топлинните загуби на жилището и оптимизирайки работата на различни системи вътре в него, ще се убедите, че евтиното отопление у дома не е мит, а реалност. Вярно е, реалност, върху която трябва да работите усилено.

Съдържание

 1. Основната препоръка за тези, които искат да спестят пари
 2. Затоплянето на къща или апартамент е гаранция за добри икономии
 3. Как да спестите пари за централно отопление?
 4. Рационално функциониране на автономна отоплителна система
 5. Как да поддържате дома си топъл: полезни съвети за всеки ден

Основната препоръка за тези, които искат да спестят пари

Можете да започнете да говорите за намаляване на разходите за отопление само ако сте 100% сигурни в неговата ефективност. Защо? Преценете сами: ако по-голямата част от вашата топлина вече „лети през прозореца“ и на този фон разходът на енергийни ресурси все още ще намалява, вие просто ще замръзнете. Съмнителни спестявания, нали? В крайна сметка цените на лекарствата в аптеките често са много по-лоши от сметките за комунални услуги.

Първото нещо, което трябва да направите, ако искате да получите евтино отопление, е да изолирате дома си с високо качество. Когато не минава през пукнатините, къщата веднага става много по-топла.

Затоплянето на къща или апартамент е гаранция за добри икономии

Изолация на стени

Загубата на лъвския дял от топлината, генерирана от отоплителната система, се дължи на факта, че стените на сградата не са правилно изолирани.

Разбира се, най-разумно е да се ангажираме с изолация на стени дори на етапа на изграждане на къща, но не винаги се отделя необходимото внимание на този момент по различни причини.Но това изобщо не означава, че е невъзможно да се извършат редица мерки за топлоизолация по всяко време. За щастие днес има много интересни и практични решения.

Много популярни са шарнирните вентилирани фасади. Това е отличен избор за тези, които са решили да се изолират старателно и са готови да се "разклонят". Това решение, в допълнение към високите топлоизолационни свойства, има следните предимства:

 • не изисква предварително изравняване на носещата повърхност на стената;
 • дълъг експлоатационен живот - до 50 години (в зависимост от използваните материали);
 • възможността за извършване на монтажни работи по всяко време на годината.

Ако искате да изолирате стени бързо и евтино, по-добре е да изберете многослойна система за мазилка. Топлоизолационните плочи с подсилваща мрежа, нанесени върху външните стени на корпуса, покрити с основа и след това декоративен слой мазилка, е добър вариант, който изисква възможно най-ниски времеви и финансови разходи.

Подмяна на прозорци

Прозорците от старо дърво са друга често срещана причина за високо изтичане на топлина. Заменяйки ги с модерни дизайни с прозорци с двоен стъклопакет, определено ще забележите, че къщата е станала много по-топла и по-тиха.

Ако това не е възможно, поне сериозно работете със старите прозорци - залепете изолацията, затворете пукнатините и т.н.

Препоръчително е да направите същото с вратите.

Изолация на покрива

Вие сте щастлив собственик на частен дом? Тогава знайте, че във вашия случай ценната топлина може да „избяга“ през лошо изолиран покрив. Помислете за различни топлоизолационни материали, техните предимства и недостатъци, обърнете внимание кои от тях се препоръчват за вашия тип покрив, консултирайте се със специалист за това - и не забравяйте да извършите необходимата работа. И не се притеснявайте: можете да намерите подходяща за изпълнение опция на всяка цена.

Как да спестите пари за централно отопление?

Хората, живеещи в къщи и апартаменти, свързани с централна отоплителна система, дори перфектно изолирани, могат само да мечтаят за спестяване. Тъй като не можете да се измъкнете от установените тарифи и всяка година те достигат нови и нови „висоти“. И всичко би било наред, ако батериите бяха наистина горещи - те често са едва топло. Експертите се шегуват, че срещу парите, които хората плащат за топлина, водата в системата трябва да кипи активно.

Възможно ли е по някакъв начин да повлияя на ситуацията и да платя суми, адекватни на „качеството на топлината“? Разбира се, просто трябва да инсталирате индивидуален топломер. Като цяло тези "устройства" не са особено популярни по една съвсем очевидна причина: тръбопроводите в много високи сгради са направени по такъв начин, че отделен щранг да минава през всяка стая на апартамента. И е съвсем очевидно, че топломер в тази ситуация ще изисква повече от един. И това е много скъпо удоволствие.

Общият топломер за къща помага да се спести поне частично в тази ситуация.

Ако живеете в модерна къща и отделен щранг отива във вашия апартамент, тогава инсталирането на индивидуален метър е не само възможно, но и изключително желателно. С него можете да спестите до 50% от разходите за отопление! Устройството ще се изплати за около 2-3 години.

Рационално функциониране на автономна отоплителна система

За да бъде работата на автономната отоплителна система ефективна, но икономична, всички нейни елементи трябва да бъдат правилно подбрани, поставени и „конфигурирани“, както и редовно да се обслужват. Ако вашият котел е стар, лакомен, с незадоволителни показатели, не трябва да очаквате чудеса от него. Ако сериозно обмисляте въпроса как да пестите газ при отопление, по-добре е да замените "древния" котел с модерна разработка, която е подходяща по отношение на параметрите.

Уред с прекалено голям капацитет не си струва да се купува. Оптималната мощност на котела се изчислява, както следва: за всеки 10 кв.m площ се нуждае от 1-1,2 kW. Препоръчително е да се даде предпочитание на прогресивен интелигентен модел, чиято мощност се регулира автоматично. Интелигентният котел генерира точно необходимото количество топлина в даден момент - това допринася за значително намаляване на разходите за гориво.

Кондензационните котли са много популярно решение днес. В сравнение с класическите газови котли, те са по-ефективни - поради рационалното използване на скритата топлина на продуктите от горенето. Освен това такова оборудване е възможно най-тихо и екологично.

Като допълвате висококачествен котел с разнообразни устройства за управление на отоплението, можете завинаги да забравите за шокиращите цифри в разписките за газ.

Как да поддържате дома си топъл: полезни съвети за всеки ден

Икономичното отопление е не само добро оборудване или набор от мерки за изолация, това е ежедневна работа върху вашите навици и начин на живот.

За да предотвратите ненужни загуби на топлина, започнете правилно да проветрявате стаите в дома си. Първо направете това, ако е възможно, при изключено отопление. Второ, имайте предвид времето. Пълното излъчване за две до три минути на всеки три до четири часа е по-разумно от безкрайното частично проветряване.

През пролетта и есента времето за пълно излъчване може да бъде до 15 минути.

Не забравяйте да обърнете внимание и на работата на вентилационната система във вашата къща или апартамент. Всички видове качулки трябва да се включват само ако е необходимо, защото те не само премахват неприятните миризми и пречистват въздуха, но и отнасят ценна топлина.

Спестяване на топлина в частна къща

За да спестите от отопление на частна къща, можете да инсталирате система с вятърен генератор и слънчеви панели на парцела. Самостоятелното алтернативно оборудване ще осигури независим източник на топлина и енергия.

Освен това можете да инсталирате специална инсталация за изгаряне на отпадъци във вашия дом. Така че, спестявате околната среда и получавате допълнително отопление.

Някои експерти съветват да се инсталира термопомпа, която използва подземна нискотемпературна топлина от почвата или подпочвените води. В този случай температурата не трябва да спада поне плюс един градус.

По този начин ще получите 75% от топлината по естествен път. Този метод обаче охлажда почвата и земята около къщата, което нарушава естествения процес. Между другото, термопомпата е ефективно комбинирана с водния под и дава големи икономии.

Планирайте дома си разумно, така че прозорците да са обърнати към дясната страна. По време на строителството използвайте изолирана основа, мазе и слепи зони. Не забравяйте да осигурите изолация за стени и тавани, под, таван и мазе, прозорци и врати.

Освен това е по-добре да изолирате стените отвън. Можете да направите изолирана фасада, допълнително да изолирате балкони и лоджии, тераси и веранди. Сега нека разберем как да намалим сметките за отопление, ако е газово или електрическо.

Спестяваме от отопление, като правилно изолираме къщата и намаляваме топлинните загуби

Ако искате да намалите разходите за отопление на къща до минимум, тогава трябва да помислите за това на етапа на изграждане на къща. Няма да можете да спестите от всичко и да получите топъл дом. Също така трябва да запомните, че днес сумата за вас, например 6000 рубли за отопление на къща, не е значителна, но когато се пенсионирате или промените в икономиката на страната, такава сума за семейния бюджет може да стане много значителна. Следователно, добре изолираните стени, покрив и прозорци са гаранция за ниски разходи за топлина. От опита на отоплителните къщи можем да кажем, че къщите, изградени от газобетон с дълбочина 300-400 мм с изолация по външната стена от 100 мм и плюс облицовъчна тухла с вентилационна междина от изолацията, се оказват топли. В такива къщи топлинните загуби са много по-малко от 100 W на 1 метър2 и в повечето случаи има достатъчно отопление само с топъл под.

Икономии на газ и електрическо отопление

Спестяващо отопление на газ може да се получи, като изберете правилния газов котел. Най-икономичните модели се считат за модулиращи и многопозиционни горелки. Те ще могат да пестят газ с 15-20%. Кондензационните модели спестяват до 10-30% от газа. Те ефективно се комбинират с воден под и заедно осигуряват икономии до 30-50%.

Освен това е възможно да се инсталират котли, които работят едновременно със слънчеви колектори. Също така поставете стабилизатор на налягането на входа след крана. Той изравнява скоковете на налягането и филтрира въздуха, който се доставя с горивото. По този начин към измервателния уред се подава само газ, без въздух. В допълнение, такъв стабилизатор гарантира безопасност при използване на отопление с газ.

спестяване на отопление

За да спестите електрическо отопление, използвайте съветите, изброени по-горе. Не забравяйте да изберете модерен автоматичен електрически котел. Както показва практиката, най-икономичните са електродите и индукционните типове. Ако закупите класически нагревателни елементи, изберете многостепенни продукти.

В допълнение може да се достави инфрачервен електрически нагревател вместо стандартния. В резултат на това въздухът в стаята ще се нагрява, а не предмети. Как можете да спестите електричество в апартамент или в къща, прочетете връзката.

Пожар, батерия

Тези, които живеят в собствените си домове (често срещана история за Нова Москва), сами решават проблема с „кривото“ отопление - компетентно изолират сградата и обвиват тръбите в специален материал (енергиен флекс). Но жителите на високи сгради не могат да направят това с цялото си желание. Можете само да поставите термостатите в апартамента сами, въпреки че тази манипулация не засяга сумата в касовата бележка. В крайна сметка консумацията на топлина се разпространява върху всички жители „като братя“. Но това не означава, че ще трябва да продължим да погребваме парите си в този масов гроб. Той говори за борбата за икономика инженер Виктор Волчек, който е на борда на HOA на къщата си:

„Жилищната сграда е колективна собственост, поради което е възможно проблемът да бъде решен само заедно. Важен момент: топлината не се вижда от човешкото око и хората трудно спасяват това, което не се вижда. Тук е обратната история с електричеството - хората живеят в здрач, въпреки че диодните крушки и модерната технология от клас А могат значително да спестят този ресурс. А с топлината е точно обратното - хората отварят отворите, обичат топлината в апартаментите в студено време. И така, какво може да се направи, за да се плати по-малко за батериите (това трябваше да е обичайно решение на наемателите).

1) Инсталирайте автоматизацията, зависима от времето, на отоплителното тяло.

2) Балансирайте отоплителната система на къщата, така че да няма такова нещо като +30 в този апартамент и +18 в този.

3) Изолирайте покрива и фасадите (поне крайните).

4) Инсталирайте термостатични клапани или контролни клапани (кранове) на батерии в апартаментите.

5) Елиминирайте незаконните промени в отоплителната система на сградата - всички тези топли подове от отоплителната система, като извадите батериите на балкона. Това уврежда дома като цяло и увеличава разходите за квитанции за отопление.


Не блести, но затопля. Как да изберем правилния нагревател за апартамент Прочетете повече

Трудно е да се биете с „народни занаятчии“, но тук на помощ ще ви дойде термокамера. Има малки преносими модели на цени, доста достъпни за HOA. Съседът не пуска никого в дома си и именно той подозирате за незаконно преустройство, поради което стаите ви замръзват? Използваме термовизор, без дори да влизаме в стаята. Устройството ще покаже дали към апартамента е прикрепена лоджия или балкон (изключително трудно е надеждно да ги изолирате). Но има много други причини, поради които един апартамент може да замръзне.Тук определено трябва да погледнете цялата къща с термокамера.

Всичко това трябва да бъде направено от организацията, обслужваща вашия дом. Но първата точка от препоръките (за поставяне на автоматизацията, зависима от времето на отоплителното тяло) се нуждае от общо събрание на жителите. Нека ви разкажем по-подробно за какво става въпрос.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни