Как правилно да се полага субстрат под линолеум


За какво се използва ламинирана подложка?

Следните функции са възложени на подложката под ламиниран паркет:

 • Звукоизолация. Ако не използвате ламинатна подложка, всички звуци при ходене ще бъдат усилени поради контакта на материала с основата. За да се премахне този проблем, е необходим допълнителен омекотяващ слой;
 • Изравняване на повърхността. Използваният материал също ще се справи с тази задача. Ако не изравните повърхността възможно най-много, тогава ключалките, които държат ламелите заедно, с времето ще се разхлабят, което ще предизвика скърцане;

Подложка от фолио
Основно изравняване

 • Хидроизолация. Тази настилка се основава на влакнести плочи, поради което по време на работа материалът може да се увеличи по размер и в резултат на това да се деформира. Това се дължи на проникването на вода. Субстратът увеличава влагоустойчивостта на материала;

Хидроизолация

Внимание! Преди полагане на пода е необходимо да се уверите, че бетонната замазка, която е в основата на основата, е добре изсъхнала. Това се случва след около месец. След този период полиетиленът се разстила върху повърхността на замазката за през нощта. Ако сутрин по него няма изпарения, тогава работата може да започне.

Бетонна замазка

 • Топлоизолация. Ламинираните подложки увеличават топлоизолацията, особено ако са фолирани. Въпреки това, слой, поставен над топъл под, ще намали неговата топлопроводимост.

Дебелина на основата

Субстратът трябва да бъде избран правилно от самото начало, така че да допълва напълно ламината. Този материал се различава по дебелина, състав и ниво на звукоизолация. Преди да изберете окончателната версия, препоръчително е да определите вашите нужди и обхват на работа. Освен това се оценява състоянието на основата:

 • ако подът е равен, тогава тънкият материал ще свърши работа;
 • ако на повърхността има малки неравности (до 2 мм), тогава пред ламинирания паркет трябва да се постави по-плътен материал.

Някои хора смятат, че за ламиниран паркет трябва да се използва най-дебелата подложка. Често не една, а две основи се купуват наведнъж и се подреждат в два слоя, за да се увеличи ефектът на звукоизолация и топлоизолация на пода.

Важно! Ако материалът под подовата настилка е твърде дебел, той ще разпита, което може да доведе до деформиране или дори счупване на дъските.

Ако закупите субстрат, който е по-дебел от необходимото, бравите от ламинат ще се повредят с времето. И ако ключалките се деформират, тогава самите дъски скоро ще се огънат и подът ще започне силно да скърца.

Дебелина на материала

Внимание! Не се притеснявайте и купувайте субстрат от същата фирма като ламинирания паркет. Ако поставите материал от друг производител под подовата настилка, нищо ужасно няма да се случи.

Материали за производство на основи

Изолон (основа - полиетилен)

Разпененият полиетилен не е много здрав и при повишено натоварване той просто се влошава или се счупва. Следователно, изолон, който се основава на полиетилен, днес се счита за евтин и ненадежден вариант.

Изолон

Предимства на Isolon:

 • полиетиленът не се страхува от прекомерна влага;
 • не е податлив на инфекция от гъбички и плесени, гризачите не го ядат;
 • осигурява добро ниво на звукоизолация;
 • пасва лесно и безпроблемно, свързва се с обикновена лента;
 • има опции, когато изолон се произвежда с фолио на алуминиева основа, което отразява топлината;
 • материал от този тип изглажда неравностите на основата, предотвратява деформацията на подовото покритие;
 • не се влияе от химикали.

Отрицателни качества на изолон:

 • кратък експлоатационен живот - след около няколко години полиетиленът губи първоначалната си форма и престава да държи добре ламелите;
 • полиетиленът, който дълго време е под слънцето, става сух и чуплив;
 • основният недостатък на разпенения полиетилен е натрупването на статично електричество, което създава дискомфорт по време на работа на „топлия под”.

Не трябва да използвате полиетиленова пяна, ако финансите ви позволяват да закупите друг материал. След като спестите пари, можете да съжалявате много пъти по-късно. Ако желаете, можете да закупите полиетилен с чуждестранно производство, с по-високи качествени показатели.

Коркова подложка

Положителни страни:

 • Корковият материал има отлична устойчивост; когато се компресира, той се връща в първоначалната си форма за кратко време. Следователно, дори ако ламинатът е положен в детска стая, основата не се деформира с постоянни увеличени натоварвания;
 • Поради ниското ниво на топлопроводимост, коркът осигурява добро ниво на топлоизолация, което го прави популярен сред потребителите;
 • Коркът е еластичен материал, следователно основата от него удължава живота на ламината, като допълнително защитава ключалките му;
 • Работата с такъв субстрат е много проста;
 • Въпреки че е естествен, коркът не е податлив на гниене и нападение от вредители.

Отрицателни качества:

 • Продуктите от този тип са хигроскопични, те позволяват преминаването на влага, която може да премине под дъските и да се натрупа под тях;
 • Плътният корков материал не трябва да се полага върху неравни повърхности и основи, поради което са необходими допълнителни изравнителни работи преди полагане на подовото покритие.

Опция за корк

Внимание! Корковата подложка не е подходяща за използване в помещения с постоянно висока влажност, в този случай материалът за ламинат е по-добре да изберете материал на базата на гумена основа.

Подложка от фолио

Такава основа за ламинат се използва днес доста често поради способността му да задържа топлината възможно най-много. На строителните пазари има различни опции, които се различават по броя на слоевете и цената.

Важно! Подложката от фолио за ламиниран паркет е подходяща за помещения с висока влажност.

Фолио материал
Предимства на материала:

 • Нивото на топлоизолация на помещението в случай на използване на такъв субстрат под ламината се увеличава значително;
 • Подът получава допълнителен слой хидроизолация;
 • Ламинатът, под който се намира такъв субстрат, не се страхува от влага, поради което не е необходимо допълнително да се използва полиетилен;
 • Гъби и плесени няма да се появят при използване на такъв материал.

Фолиевият субстрат под ламината също има недостатък - той не може да бъде възстановен, ако се деформира.

laminatepol.com

Фолио за подове с водно отопление

Когато се монтира воден под, традиционно се излива замазка от бетонна смес. В основата на фолиото се излива слой цимент, като по този начин плочата е в близък контакт с разпенения полиетиленов изолационен материал и фолиото. В този случай използването на материали не дава никакъв ефект, с изключение на минималната изолация от фолиото - 0,5%.

Структурата на подложката от пяна и дебелината от 0,05 см е незначителна, но 5 см замазка на квадратен метър подове тежи около 120 кг. Тази маса изравнява въздушната изолация и обезсилва очакваните й характеристики.

Циментът има склонност да корозира фолиовия слой. Можете да проверите това, като оставите парче фолио в циментовата замазка за няколко дни.

Ако подовете са направени от дърво, тогава замазката вече не е необходима и ефектът от основата с фолио ще бъде по-голям. Но само ако в състава на материалите остане слой въздух.

Изолацията с фолио за дървени къщи ще бъде полезна, но не трябва да очаквате, че ще спести пари за плащане на сметки. Преди да започнете работа, струва си да вземете решение за подовото покритие, като сте изчислили очакваната полза като процент от цената на подреждането.

Монтаж на фолио изолация

Изолацията с фолио има доста широк спектър на приложение, използва се за изолиране на тръби със студена и топла вода, за изолиране на стени, като подложка при полагане на паркет или под ламинат, за изолиране на кошери, шумоизолация на помещение, покриви, изолация на вентилационни канали , изолиращо промишлено оборудване.

Тази изолация се използва за обшиване на стените от вътрешната страна на помещението зад батериите, за да се намалят топлинните загуби, тъй като е топлоустойчива. На нашия пазар са представени следните марки: Alufom, Ursa, Penofol, Folgoizol, Izolon, Knauf, Lavsan, Magnel, Megaflex, Penoplex, Ecoteplin, най-популярният тип е с фолио и разпенена пяна.

Колко струва този материал? Всичко зависи от предпочитания от вас производител, цената варира от $ 1 до $ 4 на метър2. Нека се опитаме да разгледаме по-отблизо как правилно да полагаме този материал върху различни повърхности.

На стената

Често стените са изолирани с подобен материал във вани, сауни, на балкони, в този случай се използва материал на основата на полиетиленова основа. Препоръчително е да се използва изолация с дебелина най-малко 10 мм, такъв материал може да бъде покрит с фолио както от едната страна, така и двустранно.

Ако разгледаме опциите за това, към какво може да бъде прикрепен, най-подходящ е строителният телбод, двустранна лента, можете да използвате и специално лепило на каучукова основа, ставите на листа са залепени с лента. Ако говорим за изолация на балкона, тогава трябва да положите допълнителен топлоизолационен слой, например, пяна, базалтов материал или други.

Възможно ли е да се изолира без тях? Разбира се, да, но няма да получите желания резултат. За да може изолацията да изпълни възложената й задача, е необходимо да се измисли как правилно да се полага. Разстоянието между материала и кожата трябва да бъде приблизително 20 мм, това ще създаде един вид въздушна междина, която ще служи като въздушна бариера.

 • Прикрепете стиропора към предварително подготвената повърхност.
 • Закрепете изолацията от фолио върху него.
 • След това инсталирайте дървените блокове отгоре, след това зашийте всичко с избрания материал (гипс, сайдинг), зашийте фугите с фолио лента.

До тавана

Като правило максималната дебелина на изолацията се избира на тавана, тъй като цялата топлина се издига нагоре и нейните максимални загуби възникват там. Поради своята отразяваща повърхност, изолацията е в състояние да отразява до 90% от топлината, като по този начин увеличава общата ефективност на изолационната система с 60%. Тези характеристики ще бъдат получени при спазване на правилата за инсталиране.

 • Строителен телбод.
 • Малки нокти.
 • Чук.
 • Изолационен материал.
 • Алуминиева лента.

Такъв продукт се продава на рула; за по-лесна инсталация го нарежете на необходимите дължини. И на коя страна да го положа? Монтажът трябва да се извърши така, че фолиото да е вътре в стаята (със сребърната страна, обърната към вас). И така, нека да разберем как да заковаваме този материал.

Разликата между довършителния материал и изолацията трябва да бъде около 20 mm, тази буферна зона предпазва помещението от топлинни загуби.

Когато фиксирате към тавана, фиксирайте го с помощта на телбод, фиксирането трябва да бъде съединение към съединение и залепете монтажните шевове с алуминиева лента, за да осигурите хидро и топлоизолация.

На пода

Може би процесът на монтаж на пода е най-трудоемък и има повече възможни вариации, тъй като можете да полагате под линолеум, паркет, ламинат, система за подово отопление (не само воден под). Всичко това е възможно благодарение на негоримата основа, тъй като от едната страна има отразяващо фолио, а от другата пяна.

Някои производители имат варианти, при които от двете страни има гума от пяна. Така че, ще опишем по-подробно процеса на инсталиране на дървен под. За целта ни трябва следното: строителен нож, изолация, алуминиева лента, метър, шлайф, антисептичен грунд, шпакловка.

За този вид работа е по-добре да се даде предимство на материал с лепилна основа, но можете да излезете от ситуацията с двустранна лента.

 • Подгответе основата, отстранете перваза, шлайфайте пода, ако има нередности, отстранете ги с помощта на шпакловка.
 • Третирайте с антисептична течност. След изсушаване направете измервания и нарежете на желаните парчета. Поставете лист, отвътре трябва да има пяна, а отвън фолио.
 • Запечатайте шевовете с помощта на метализирана лента.
 • След това поставете паркет, ламинат.

Ако изолирате бетонен под, технологията е подобна, но е по-добре да използвате специализирано гумено лепило за залепване. Иначе технологията е същата. Ако имате много студен под, в такъв случай дървени трупи се натъпкват върху изолацията, нишите в тях се запълват с изолационен материал, зашит отгоре с листове от OSB плочи, след което избраният материал за покритие се грундира и полага.

Изолация на подово отопление: необходимо ли е фолио?

Монтажът на подово отопление се извършва по същата рецепта. На първо място се полага изолацията на ръба и се полага пяната. Това е необходимо, за да се покачи топлината, т.е. така че тръбите или кабелите да отопляват пода ви, а не да затоплят тавана на съседите. На върха на пяната някои инсталационни организации съветват да се постави така наречената фолиева пяна, т.е. полиетиленова изолация, покрита с алуминиево фолио. Причината за това е, че първо, пяната с дебелина няколко милиметра дава допълнителна изолация, и второ, фолиото е необходимо, за да отразява топлинните лъчи нагоре от повърхността си. Наистина ли е така и доколко е препоръчително използването на такова фолио? Помислете за първото съображение: допълнителна изолация с пяна под фолиото. Дебелината на основната изолация - полистирол или полистирол, която се полага върху подовото покритие, трябва да бъде най-малко 3 см за междуетажни подове и 5-8 см за подове на земята или над мазета. Допълнителна 1-2 мм пяна под фолиото ще даде увеличение на устойчивостта на топлопреминаване от порядъка на 1-5%. Има ли смисъл да купувате такава изолация и да плащате за подовата й настилка, ако изолацията се подобрява толкова малко? Не. Ако има такава необходимост, тогава ще бъде по-евтино полагането на по-дебела пяна. Вторият аргумент: фолиото в замазката действа като огледало за "лъчи топлина", отразяващо топлината и не я оставя. Понякога се цитират термос колби като пример, където колба с гореща вода се спуска в друга колба, която има огледално покритие от вътрешната страна. Нека разгледаме това съображение. Ще трябва да запомним малко физика, но можем да се справим. Топлината в природата може да се предава по три начина:
 • 1. Конвекция. Този метод на пренос на топлина е основен за много отоплителни уреди, но няма нищо общо с нашите въпроси. Обмисляме предаването на топлина вътре в подовата замазка и няма конвекция на въздуха.
 • 2. Топлообмен. Това е преносът на топлина между контактиращи тела, газове, течности. Полагайки пяната между тръбите и подовото покритие, ние намаляваме точно преноса на топлина чрез топлопроводимост.
 • 3. Радиация. Топлото тяло винаги излъчва инфрачервени лъчи към студено тяло. По този начин топлината се пренася от планетата Земя в околното пространство. Около планетата има вакуум.Нито конвекция, нито пренос на топлина с вакуум са възможни и единственият начин за пренос на топлина в околното пространство е радиацията. За да се намалят топлинните загуби от радиация в термосите, от вътрешната страна на външната колба се прави огледало.

Ключовият момент, необходим за пренос на топлина чрез излъчване, е както следва. Средата, в която се осъществява такъв топлообмен, трябва да бъде прозрачна. Слънцето няма да ви стопли под земята (извинете за тъмната аналогия). Греди от всякакъв спектър, вкл. инфрачервена, не преминават през бетон. Вътре в бетонната замазка няма радиационен топлообмен. Фолиото не може да отразява нищо вътре в конструкцията на подово отопление. Следователно, само по себе си фолиото в подовата замазка няма смисъл.

Освен това бетонът много бързо корозира цинк, фолио и като цяло метал. Направете експеримент. Вземете парче такава изолация и я намажете с тънък слой бетон, който лесно може да се изтрие с парцал след няколко дни. Погледнете какво ще бъде под бетона след няколко дни. Ще видите, че фолиото вече го няма. Циментът ще изяде цялото отразяващо покритие в рамките на няколко дни. Следователно нито един от горните аргументи в полза на използването на облечен с фолио пенофол или неговите аналози не издържа на критика.

Ако нашите аргументи ви се струват недостатъчни, тогава разгледайте друг метод за полагане на тръби за подово отопление, който се предлага от почти всички производители на компоненти за подово отопление.

Това са профилирани с полистирол плочи с "коноп", между които е положена тръбата. На върха на такива рогозки веднага се излива бетон, там няма отражатели и това се счита за по-добро и професионално решение, отколкото просто пяна. По този начин не трябва да плащате прекалено много за изолация с фолио, когато инсталирате подово отопление. На общия фон цената му не е много значителна, но тъй като там е напълно безсмислена, тогава не бива да правите това. И широко отворената челюст на инсталаторите, когато им кажете всичко това, ще ви достави много удоволствие.

Voila. Прекрасна си!

Разновидности на материала

 • С разпенения полиетилен изглежда като ролка от самозалепващ се материал, подобно на филм с фолио. Обхватът на приложение в различно оборудване, обшивка на тръби, шахти, покриви, тъй като има висок температурен диапазон от -160 до +160 градуса, е огнеустойчив.
 • Минералната вата с фолио покритие, може да бъде под формата на плоча, цилиндър. Също така има висока степен на огнеустойчивост.
 • Експандиран полистирол, обработен с фолио от двете страни. Също така има широк температурен диапазон, диаметърът може да бъде 5 мм, 10 мм, 15 мм.
 • Базалтът, точно както горните материали, е направен на базата на облицован с фолио материал, но благодарение на уникалната технология той може да издържа на температурни колебания от -200 +600 градуса и е устойчив на агресивна химическа среда.

Как се поставя изолация на тръби

Като правило такъв материал има формата на тръба "пашкул", изработена от минерална вата (издържа на високи температури) или експандиран полистирол (устойчива на влага). И как да ги изолираме, въпросът изчезва сам по себе си, тъй като те имат формата на "пашкул", който се поставя отгоре и се фиксира. Има основни линии за комини с различни диаметри и температурни режими.

Ако обаче решите да закупите лист изолация, може да се сблъскате с въпроса как да го залепите към метала? На помощ ще ви дойде алуминиева лента, която е увита около изолацията над тръбата. И, както в горните варианти, трябва да се обличате с лъскавата страна към себе си.

Възможно ли е да се изолират стените отвън

За изолиране на стените отвън се използва перфорирана фолиоизолация. Този материал, който освен всичко друго има и звукоизолиращи качества, е в състояние да предпази дома ви от влага и вятър, а освен това не пречи на влагата да напуска помещението. Тази опция е идеална за тези, които нямат възможност да извършват този вид работа на закрито.Такива дейности обаче могат да се извършват само през топлия сезон и при сухо време.

 • Ако сте имали някакво покритие на стената си, трябва да се отървете от него. След това обработете повърхността с антисептичен разтвор. По-добре е да направите това в горещо време, така че всичко да изсъхне добре, особено внимателно третирайте долната част на сградата. Повърхността ще изсъхне напълно в рамките на два дни.
 • След това изградете рамка от бар, фиксирайте я с самонарезни винтове. Поставете Penafol, след това оставете въздушния тунел, залепете ставите, след това монтирайте външната рамка.

В заключение предлагаме да гледате видео за инсталирането на топлоизолация Penofol:

kotletvdom.ru

Описание

Днес в продажба можете да видите различни опции за субстрати. Всички те зависят от дебелината и материала, който е бил използван при тяхното производство. Всеки продукт има своите плюсове и минуси. Най-често за монтиране на защитния слой се използва разпенен с фолио разпенен полиетилен, полистирол или корк.

В допълнение към облицовките, които се състоят от един вид материал, можете да намерите комбинирани покрития. Те се състоят от няколко слоя. Единият слой е алуминиево фолио, а другият е пенополистирол или полиетилен. И двата слоя са залепени заедно със специално лепило. Благодарение на тази структура на материала е възможно да се увеличат неговите защитни свойства.

На снимката - фолиева подложка за ламинат

Наличието на фолио слой увеличава топлоизолационните свойства на подове с 30%. При полагане на материала се постигат повишени влагоустойчиви свойства, така че няма нужда от допълнително монтиране на полиетиленов филм.

Освен това подплатата с фолио е надеждна защита срещу проникването на гъбички и образуването на мухъл. Материалът се използва активно при подреждането на пода в онези помещения, където има висок риск от проникване на влага в замазката. Това включва банята, кухнята и мазето.

При избора на защитен слой за ламинат е необходимо да се вземе предвид такъв параметър като дебелина. Може да достигне 2-10 мм. Оптималната дебелина се определя от вида на подовата настилка и степента на неравности в пода. Освен това трябва да се има предвид, че с течение на времето полиетиленовата пяна провисва, така че при неправилно избрана дебелина качеството на ламинатната инсталация и периодът на нейното използване се намаляват. За монтаж под ламинат е необходимо да закупите субстрат с дебелина на слоя до 5 мм.

На подложка за видео фолио за ламинат:

Подложка от фолио

В допълнение към облицовките, направени от един вид материал, вече има няколко вида комбинирани основи, състоящи се от два или три слоя. Те включват фолиото за ламинат. Като основа се използва полистирол или полиетиленова пяна, от едната страна на която е покрито фолио от алуминиево фолио. И двата материала са залепени заедно с лепило.

Подложка от фолио

Един слой фолио може да увеличи топлоизолационните свойства на пода с около една трета, а освен това е друг слой хидроизолация. Използването на субстрат за ламинат с фолио ви позволява да не полагате хидроизолационен слой от полиетиленов филм.

В допълнение, фолиото, покрито с фолио, предпазва от мухъл и плесен.

Днес този тип подплата увеличава своята популярност и търсене. Ще бъде много удобен за използване в помещения с възможно навлизане на влага в подовата настилка от пода, разположен отдолу, където например е разположено влажно мазе.

Когато избирате основен слой за ламинат, трябва да се има предвид каква трябва да бъде неговата дебелина. Тя може да бъде от 2 до 10 мм. Оптималната дебелина трябва да бъде избрана въз основа на следните фактори:

 • вид ламинирано покритие, дебелина на панелите му, клас на якост;
 • степента на изравняване на основната повърхност;
 • микроклимат в стаята: влажност, температура;
 • подложка за ламинат.

Предимства и недостатъци

Процесът на инсталиране на ламината се извършва по плаващ метод. За това не е необходимо да използвате специални лепила. Монтажът на плочите за покритие се извършва директно върху основата, която изпълнява своите преки функции.

По този начин могат да се разграничат следните предимства на материала:

 1. Звукоизолация... Поради деформацията, на която са подложени ламинираните плоскости, при ходене по пода могат да възникнат различни шумове. Доброто качество на фолиото може да помогне за предотвратяване на скърцане. Това се постига чрез поглъщане на звукови вълни и надеждна поддръжка на ламината. На снимката - фолиева подложка за ламинат като звукоизолация
 2. Изолация на пара и влага... Когато инсталирате ламинирани плоскости върху основа, която не е била напълно суха, излишната влага и пари започват да се натрупват. Ако инсталирате подплата от фолио, е възможно да предпазите подовата настилка от негативните ефекти на изпаряването. На подложка от фото фолио за ламинат като пароизолация и влага
 3. Дълъг експлоатационен живот... Можете да се наслаждавате на естетическата красота на подовата настилка повече от 10 години. По този начин подплатата с фолио трябва да издържи още по-дълго. Устойчивостта зависи от вида на използваната настилка, плътността и натоварването, за което е предназначена.
 4. Топлопроводимост. Ако трябва да се използват системи за подово отопление, тогава високата топлопроводимост е една от функциите, които подложката трябва да изпълнява. Поради топлопроводимостта топлината ще се прехвърля равномерно и ефективно към ламината. В този случай бетонната замазка няма да се нагрее.

Коя страна да поставите основата под ламината и как да го направите правилно, е посочено в тази статия.

В кои случаи се използва 5 мм ламинатна подложка, тази информация ще ви помогне да разберете.

Но какъв вид подови ламинирани настилки трябва да се използват и какво е най-добре да откажете, тази информация ще ви помогне да разберете: https://resforbuild.ru/paneli/utepliteli/podlozhka-pod-laminat-dlya-teplogo-vodyanogo-pola .html

Но каква е цената на коркова подложка за ламинат и къде да я използвам. описани в тази статия.

Инсталация

Процесът на полагане на подово подово отопление на пода се извършва с припокриване или челно съединение. Изборът на подходящ вариант на монтаж се определя, като се вземе предвид дебелината на материала. Ясно е, че е нереалистично да се припокрие топлоизолатор с голяма дебелина, тогава методът на съединение към съединение идва на помощ.

Дебелината на фолиото може да бъде 2-20 мм. Като се вземат предвид тези параметри, се избира методът на инсталиране.

За материал с дебелина не повече от 6 mm може да се използва методът на припокриване, т.е. да се изпълнява един върху друг. Оформените фуги фиксирайте с лепяща лента, така че направената настилка да е трайна. Неприемливо е да го измествате, когато инсталирате тръби или скоби. Ако като подово покритие се използва ламинат, тогава може да се използва не дебел рефлектор. Ако използвате дебел материал, тогава ще се появи мека възглавница. Това ще повлияе отрицателно на горната замазка, която ще бъде подложена на деформации и пукнатини. Как изглежда и как линолеумният субстрат е положен върху бетонен под, може да се види в тази статия на видеото. Но как иглолистният субстрат е положен под ламината и как да го направите правилно, можете да видите цялата процедура на диаграмата в тази статия.

На видео монтаж на фолио за подово отопление:

Ако е необходима спомагателна изолация, под тънкия изолационен материал трябва да се положат листове от екструдиран пенополистирол. Също така се различава по дебелина. И зависи от какъв вид изолационна мощност е необходима.

Инсталирайте хидробариера под рефлектора, ако не сте сигурни, че замазката е снабдена с хидроизолация. Благодарение на положения плътен целофан се създава надеждна бариера.

Когато инсталирате подплата от фолио под топъл под, трябва да се придържате към следните прости препоръки:

 1. Задължително е да използвате подплата със слой от фолио. Това е единственият начин да запазите до 98% от топлината и да елиминирате загубата му в стаята.
 2. За ламиниран паркет подложката трябва да има мека подложка. Това ще коригира неравностите на дъската.
 3. За основа на линолеум трябва да изберете солиден топлоизолационен материал. Тогава подът няма да бъде изцеден под въздействието на мебели.
 4. Ако има значителни неравности във височината на пода, тогава меката подплата ще може да ги премахне, защото е пластмаса. Когато се монтира фолирана облицовка на повърхност със значителни дефекти, трябва да се използва твърд конфигурационен материал.

Как изглежда коркова подложка за паркетна дъска и как да я използвате правилно. описани в тази статия.

Но какви са основите за ламинат и как да ги изберете правилно, е описано в тази статия.

Каква дебелина на корковата подложка за ламинат трябва да бъде и как да изберете правилния вариант е посочено много подробно със снимката тук в статията: https://resforbuild.ru/paneli/utepliteli/tolshhina-podlozhki-pod-laminat -kakaya-luchshe.html

Как изглежда и се използва ламинатът за подово отопление arbiton, може да се види в тази статия на снимката.

Процес на инсталиране

Можете да поставите фолиото сами. Процесът се отличава със своята простота и бързина. Състои се от два етапа - самата подготовка и монтаж.

Обучение

Преди да полагате ламинирани дъски, трябва добре да подготвите повърхността на пода. Трайността на подовата настилка ще зависи от качеството на подготвителната работа.

Подготовката включва спазване на следните действия:

 1. Подовата повърхност трябва да е равна, твърда и суха. Първата стъпка е да се демонтира старото покритие и да се оцени състоянието на съществуващата замазка. Ако по него има много пукнатини и стружки, той се руши и ексфолира, след това трябва да се демонтира и да се създаде нов. Ако дефектите са незначителни, тогава съществуващите стружки и пукнатини трябва да бъдат отстранени с шпакловка и повърхността да бъде изравнена.
 2. При избора на материала, използван за изравняване на повърхността, е необходимо да се вземе предвид дълбочината на неравностите.... Измерете пода с нивото на сградата и изчислете разликата между най-високата и най-ниската точка. Ако получената стойност е повече от 3 см, тогава е препоръчително да се извърши традиционна циментово-пясъчна замазка. Ако дълбочината на неравностите не надвишава 1 см, тогава ще трябва да използвате саморазливна смес.
 3. Преди поставянето на ламината замазката трябва да е напълно суха.... Ще трябва да изчакате около 14 дни. За да проверите готовността на повърхността, трябва да използвате прост метод: инсталирайте стъклен буркан с гърлото, насочено надолу. Изчакайте един ден и огледайте стъклото. Ако влагата се е настанила върху него, тогава все още трябва да изчакате, тъй като замазката не е изсъхнала.
 4. Ако монтажът се извършва на дървена основа, тогава трябва да се оцени състоянието на повърхността, за да се установи наличието на неравности, пукнатини и нестабилност.... Ако състоянието на пода е незадоволително, тогава дъските ще трябва да бъдат възстановени. Незначителните нередности могат да бъдат отстранени чрез прилагане на монтажа на плочи от влакнести плочи.
 5. Подготвителните дейности завършват с цялостно почистване на отломки и прах... Прахосмукачка ще ви помогне да се справите с тази работа.

Видеото показва подготовката на субстрат за ламинат с фолио:

Що се отнася до недостатъците, има само един. Това е висока цена, поради която не всеки може да си купи толкова висококачествена облицовка под ламината.

Инсталация

Необходимо е да поставите фолиото в посоката, в която ще бъде монтиран ламинатът. Поставете подложката така, че рефлекторът да е отгоре. Оставете надбавка върху лентата, която е концентрирана по стената.Ще бъде дълъг няколко сантиметра.

Монтажът на всички ленти се извършва от край до край и се закрепва с фолио лента. Трябва да се залепи много внимателно, за да няма намачкване на ръбовете на материала и пукнатини.

За да не се разруши целостта на подовата настилка с обувките, процесът на полагане на основата трябва да се извършва на етапи.

Материалът се полага в обем, който ще бъде достатъчен за полагане на 2-3 реда ламинирани дъски. След това монтирайте подовата настилка и поставете следващата ивица подложка. Квотите, които са близо до стената, след инсталиране на ламинирани плоскости, трябва да бъдат маскирани под первазите.

На видеото как да поставите субстрат с фолио:

За да може процесът на инсталиране да се извърши възможно най-точно и ефективно, трябва да се придържате към следните препоръки:

 1. Не избирайте дебел субстрат или го полагайте на 2 слоя. За да скриете силните неравности на пода, е по-добре да извършите подготвителна работа, за да изравните повърхността възможно най-равномерно и след това да поставите тънка изолация върху изсушения слой.
 2. При полагане на облицовката е необходимо да се гарантира, че няма съвпадение на шевовете му със ставите на подовото покритие.
 3. Монтажът на ролковия субстрат трябва да се извършва с припокриване на стените. По-нататъшни ленти се полагат без припокриване, фиксиране с маскираща лента.
 4. Изолационният лист се подрежда на шах и след това се закрепва с лента.

Може би ще ви е интересно и да знаете какъв цвят ламинат да изберете за апартамент.

Но как да изберем висококачествен ламинат за апартамент и на какви критерии трябва да обърнете внимание, е описано много подробно в тази статия.

Също така ще бъде интересно да се знае кой клас влагоустойчив ламинат е най-добрият и кой трябва да се използва.

Но какви са плюсовете и минусите на иглолистния субстрат за ламинат и на какво трябва да обърнете внимание, тази статия ще ви помогне да разберете.

За тези, които искат да научат повече за това как да поставите субстрат под ламинат, трябва да гледате видеоклипа в тази статия.

Коя страна да се положи

Можете да поставите фолиото сами. Процесът се отличава със своята простота и бързина. Състои се от два етапа - самата подготовка и монтаж.

Обучение

Преди да полагате ламинирани дъски, трябва добре да подготвите повърхността на пода. Трайността на подовата настилка ще зависи от качеството на подготвителната работа.

Подготовката включва спазване на следните действия:

 1. Подовата повърхност трябва да е равна, твърда и суха.
  Първата стъпка е да се демонтира старото покритие и да се оцени състоянието на съществуващата замазка. Ако по него има много пукнатини и стружки, той се руши и ексфолира, след това трябва да се демонтира и да се създаде нов. Ако дефектите са незначителни, тогава съществуващите стружки и пукнатини трябва да бъдат отстранени с шпакловка и повърхността да бъде изравнена.
 2. При избора на материала, използван за изравняване на повърхността, е необходимо да се вземе предвид дълбочината на неравностите. Измерете пода с нивото на сградата и изчислете разликата между най-високата и най-ниската точка. Ако получената стойност е повече от 3 см, тогава е препоръчително да се извърши традиционна циментово-пясъчна замазка. Ако дълбочината на неравностите не надвишава 1 см, тогава ще трябва да използвате саморазливна смес.
 3. Преди поставянето на ламината замазката трябва да е напълно суха.
  ... Ще трябва да изчакате около 14 дни. За да проверите готовността на повърхността, трябва да използвате прост метод: инсталирайте стъклен буркан с гърлото, насочено надолу. Изчакайте един ден и огледайте стъклото. Ако влагата се е настанила върху него, тогава все още трябва да изчакате, тъй като замазката не е изсъхнала.
 4. Ако монтажът се извършва на дървена основа, тогава трябва да се оцени състоянието на повърхността, за да се установи наличието на неравности, пукнатини и нестабилност. Ако състоянието на пода е незадоволително, тогава дъските ще трябва да бъдат възстановени. Незначителните нередности могат да бъдат отстранени чрез прилагане на монтажа на плочи от влакнести плочи.
 5. Подготвителните дейности завършват с цялостно почистване на отломки и прах
  ... Прахосмукачка ще ви помогне да се справите с тази работа.

Видеото показва подготовката на субстрат за ламинат с фолио:

Що се отнася до недостатъците, има само един.Това е висока цена, поради която не всеки може да си купи толкова висококачествена облицовка под ламината.

Инсталация

Необходимо е да поставите фолиото в посоката, в която ще бъде монтиран ламинатът. Поставете подложката така, че рефлекторът да е отгоре. Оставете надбавка върху лентата, която е концентрирана по стената. Ще бъде дълъг няколко сантиметра.

Монтажът на всички ленти се извършва от край до край и се закрепва с фолио лента. Трябва да се залепи много внимателно, за да няма намачкване на ръбовете на материала и пукнатини.

Материалът се полага в обем, който ще бъде достатъчен за полагане на 2-3 реда ламинирани дъски. След това монтирайте подовата настилка и поставете следващата ивица подложка. Квотите, които са близо до стената, след инсталиране на ламинирани плоскости, трябва да бъдат маскирани под первазите.

На видеото как да поставите субстрат с фолио:

За да може процесът на инсталиране да се извърши възможно най-точно и ефективно, трябва да се придържате към следните препоръки:

 1. Не избирайте дебел субстрат или го полагайте на 2 слоя. За да скриете силните неравности на пода, е по-добре да извършите подготвителна работа, за да изравните повърхността възможно най-равномерно и след това да поставите тънка изолация върху изсушения слой.
 2. При полагане на облицовката е необходимо да се гарантира, че няма съвпадение на шевовете му със ставите на подовото покритие.
 3. Монтажът на ролковия субстрат трябва да се извършва с припокриване на стените. По-нататъшни ленти се полагат без припокриване, фиксиране с маскираща лента.
 4. Изолационният лист се подрежда на шах и след това се закрепва с лента.

Може също да ви е интересно да знаете за

Скритата система за подово отопление е отличен вариант, както за създаване на допълнителен комфорт в стаята, така и за пълно отопление на къщата. Ако разгледаме в раздел структурата на класическата версия на такова отопление, тогава можете да видите поне четири отделни слоя. Всеки от тях има свое собствено предназначение и изключването на което и да е от тях ще се отрази негативно на ефективността на целия отоплителен блок. Един от тези конструктивни елементи е подово отопление с фолио. И каква е целта му, ще ви разкажем в тази статия.

Производители и цени

Днес няма да има трудности с избора на фолио за субстрат за ламинат. Той присъства във всеки железарски магазин и се различава по дебелина, както и материалите, от които е получен.

Таблица 1 - Производители и цена на фолио за ламинат

ПроизводителОрт-Пласт РусияИзолон РусияWicanders ПортугалияTuplex ФинландияAlloc Норвегия
Цена, руб. / М²108014590112

Прочетете за други видове изолация с фолио.

Полагането на ламинирани плоскости не може да се извърши без първо да се монтира материал като фолио. Благодарение на него е възможно да се увеличат топло- и звукоизолационните свойства. Продуктът се произвежда в широк диапазон от ширини, така че става възможно изравняването на подовата повърхност и премахването на малки дефекти.

resforbuild.ru

Отзиви на местни производители

Според отзивите на клиентите, 5-мм LMP Normaizol ламиниран субстрат е с високо качество. Произведен е от местен производител. Структурата на клетките на материала е затворена. Това гарантира висока производителност на полиетиленовата подложка. Цената на този материал е приблизително 800-850 рубли. на руло.

Друго търсене. Компанията произвежда полиетиленови основи с различна дебелина. Те могат да бъдат монтирани както под електрически отоплителни системи, така и просто под ламинат. Цената на производството на този brent е около 750-850 рубли. на руло.

Друг популярен производител е. При производството на субстрата се използват иновативни технологии.В резултат на това на пазара се доставят материали с най-високо качество. Тази подложка е направена от омрежен полиетилен. Клетките му са затворени. Това увеличава топлоизолационните свойства на материала. Цената на основите е приемлива. Това е около 700-750 рубли. на руло.

Друг известен производител на универсални ламинирани подложки е. Тази местна марка произвежда много разновидности на материали за подреждане на представената настилка. Средната цена на фолио за ламинат на представената марка е около 850 рубли.

Какво е фолио изолация

Отразяващият слой се предлага от едната или от двете страни

Това е комбиниран материал, който се състои от слой алуминиево фолио или метализиран филм, комбиниран с топлоизолационен материал. Отразяващият слой може да бъде едностранен или двустранен. Различава се с лесен и бърз монтаж поради своята еластичност. По-тънки от другите топлоизолационни материали.

Алуминиевото покритие има максимална ефективност на отразяване на топлината, но се разрушава от действието на алкали в бетона. Метализираното покритие е устойчиво на алкална атака. Пръскането практически не изпълнява функцията си.

В допълнение към запазването на топлината, той може да се използва като хидроизолация, тъй като не позволява влагата да преминава през себе си. Колкото по-тънък е слоят фолио, толкова по-добре той позволява преминаването на топлина през себе си.

Фолио в топлоизолационни материали

Монтажът на топъл под не е завършен без топлоизолационни материали. Намаляването на топлинните загуби по време на работа на отоплителната система значително спестява финансите на собственика, изразходвани за плащане на отопление или електричество. Фолиевото подово отопление се счита за най-ефективно от гледна точка на енергоспестяването.

Когато инсталирате подово отопление, можете да използвате всякакъв субстрат, със или без фолио. Но инфрачервените филмови системи за подово отопление изискват изключително фолиеви повърхности като субстрат.

Топлоотразяващите и други свойства на фолиото, благодарение на които той толкова успешно се използва при монтажни работи, са частично включени в производството на материали, които изолират топлината. Всички те се предлагат на рула, което е много удобно за монтажниците.

Основата се използва от полиетилен, минерал, експандиран полистирол, базалт. Структурата на мехурчеста пяна не позволява преминаването на топлина поради голямото количество въздух в състава.

Използването на материали с фолио е безопасно от гледна точка на пожарна опасност, екологично и безвредно за човешкото здраве.

Видове топлоизолационни материали с фолио

Съвременната гама строителни материали предлага няколко основни (основни) опции за изолация със слой фолио:

 1. разпенен полиетилен;
 2. традиционен експандиран полистирол;
 3. минерална вата;
 4. фолгоизолон;
 5. мулти-фолио;
 6. базалтова изолация.

Най-популярният от всички е разпененият пенополистирол. Като топлоизолатор е изключително издръжлив, устойчив на температурни промени от 180 градуса на замръзване до 180 градуса на топлина.

Субстратът, направен от такъв материал, не се страхува от използването на химикали, устойчив е на микроорганизми и не представлява заплаха за здравето и благосъстоянието на собственика.

Видове нагреватели

Има голямо разнообразие от облицовки с фолио.

Те се различават по материалите, използвани при производството.

Характеристиките на нагревателите със слой фолио са описани в таблицата:

Фолио материалХарактеристика
1Експандиран полистиролЗдрав, надежден изолационен материал, предлага се под формата на твърди плочи. Използва се за топлоизолация на вода и електрическо подово отопление. Работа в температурен диапазон от -180 до +180 градуса
2Минерална ватаЕкологичен, огнеупорен материал, с дебелина 50-100 мм. Произвежда се в плочи, ролки, цилиндри.Използва се във всички области на изолационните работи.
3Разпенен полиетиленПредлага се на рула, покрити с алуминиево фолио. Материалът има малка дебелина от 2 до 10 мм. Долният слой може да бъде самозалепващ се.
4Разпенен полиетиленПредлага се на рула, покрити с алуминиево фолио. Материалът има малка дебелина от 2 до 10 мм. Долният слой може да бъде самозалепващ се.

Когато избирате, трябва да вземете предвид изискванията за стаята и нейното функционално предназначение. Най-горният слой трябва да бъде покрит с алуминиево фолио, а не пръскан.

Видове топлоизолация

Пенофол

Термостат за подово отопление

Пенофол се произвежда и продава на рула.

Пенофол е покрита с фолио полиетиленова пяна. Това е мек и гъвкав материал, произведен на рула.

Коефициент на топлопроводимост - 0,037 - 0,052 W / m × ° С.

Пенофол е лесен за инсталиране, лесен за рязане. Един слой фолио ефективно разпределя топлината по цялата повърхност на топъл под.

Този материал обаче има и недостатък: под тежестта на замазката и подовото покритие той може да се свие, докато обемът на въздушните мехурчета, влизащи в неговата структура, значително ще намалее, което ще доведе до загуба на топлоизолационни качества.

Важно! Като правило този материал се използва на горните етажи на жилищни сгради, където под топъл под има топла отопляема стая и подовата плоча е достатъчно нагрята. ... За мазета и първи етажи, както и балкони и лоджии, мазета и гаражи, този материал не е подходящ

Понякога обаче не е възможно да се повдигне пода на значително разстояние, тогава използването на пенофол може да бъде оправдано.

За мазета и първи етажи, както и балкони и лоджии, мазета и гаражи, този материал не е подходящ. Понякога обаче не е възможно да се повдигне пода на значително разстояние, тогава използването на пенофол може да бъде оправдано.

Съвет! Когато избирате подови нагреватели, потърсете фолио материали с дебелина на алуминиевото фолио поне 30 микрона. Ние не се интересуваме от лавсанни покрития с отразяващи свойства, само дебело фолио!

Корково дърво

Изолаторът Balsa се продава на рула, понякога под формата на рогозки или плочи.

Топлопроводимостта на дървото от балса варира от 0,035 до 0,05 W / m × ° С. Както можете да видите, тази характеристика е сравнима с тази на пенофола.

Смята се обаче, че слой корк, дебел 2 - 3 мм, е достатъчен за изолиране на топъл под. Това със сигурност е противоречиво мнение.

Предимството на корковата изолация е нейната естественост. Състои се от абсолютно естествени суровини и не отделя токсични химикали при никакви условия.

Има обаче и недостатъци:

 • висока цена на материала;
 • възможността за гниене, среда за размножаване на гъбички и плесени;
 • щети от биологична корозия;
 • коркът се нуждае от хидроизолация.

Следователно за корк също може да се заключи, че той е подходящ само за подове с малки загуби и топли отопляеми подове. Най-често коркът се използва като субстрат за ламинат.

Експандиран полистирол

Фолиева полистиролова пяна за топлоизолация на подове с маркировка.

Експандираният полистирол е най-подходящият вариант за топлоизолация на подове.

Това се дължи на редица причини:

 1. Материалът има плътност, достатъчна за полагане под замазка - повече от 35 kg / m³;
 2. Разширените полистиролови плочи имат достатъчна дебелина - 50 мм, благодарение на което лесно можете да организирате ефективна 100-мм топлоизолация на подовете на мазета и мазета, първи етажи и др .;
 3. Материалът има ниска топлопроводимост - 0,039 W / m × ° С, което със слой от 50 - 115 mm дава пълна изолация и намалява топлинните загуби до нищо;
 4. Експандираният полистирол за подове е покрит със слой ламинирано фолио с дебелина 30 микрона, което прави този тип изолация оптимална;
 5. Инструкциите за монтаж предполагат лесна работа, направена самостоятелно, а маркировките върху фолиото опростяват монтажа на нагревателните елементи;
 6. Плочите не се свиват под тежестта на замазката и поддържат стабилни стойности на топлопроводимост в продължение на много години;
 7. Полистиролът е химически инертен към разтвори на соли, киселини и основи;
 8. Материалът е биологично неактивен и не е храна за живите организми или субстрат за гъбички;
 9. Не променя параметрите и не отделя вредни химикали в температурния диапазон от - 180 до +180 ° С.

Съвет! Когато купувате топлоизолатор на базата на експандиран полистирол, потърсете точно пода, тъй като фасадата и други конфигурации може да не са пригодени да работят в близост до нагревателни елементи и да отделят вредни вещества или да променят техните параметри и форма.

Експандираният полистирол е особено удобен за подове с топла вода, ако е оборудван със специални ключалки за закрепване на тръби.

Важно! Според повечето експерти именно екструдираният пенополистирол с плътност 35 kg / m³ или повече е най-добрата топлоизолация за топли подове, особено на мазета и в случай на неотопляеми помещения отдолу.

Имоти

Използваните в производството материали са най-често екологични, безопасни за здравето и околната среда.

Ползи:

 • леко тегло;
 • трайност;
 • устойчивост на товари;
 • защита срещу проникване на влага;
 • високи нива на спестяване на топлина и звукоизолация;
 • устойчивост на температурни промени;
 • лекота на стилизиране;
 • високи отразяващи свойства.

Такава изолация може да се използва във всяка стая. В допълнение към описаните качества, той е способен да отразява радиационно лъчение.

За какво е фолиото в топлите подове?

Под системата за подово отопление материалът е необходим за насочване на топлинния поток нагоре, а не през замазката отдолу. Такава система ви позволява да затопляте стаята стабилно и с еднакви топлинни потоци без допълнителни разходи за електричество. Фолиевото подово отопление е станало изключително популярно както в големите градове на Руската федерация (Москва, Санкт Петербург), така и в периферията.

Топлоизолацията запазва топлината, особено ако материалът е направен върху фолио. Пенопластът с дебелина 8 см има същите параметри на топлоизолация като полиетиленовата пяна на слой фолио.

Фолиото за подово отопление трябва да отговаря на следните параметри:

 1. качеството на отразяване на топлината;
 2. неуязвимост към температурни промени;
 3. изолация на шума;
 4. високи хидроизолационни характеристики;
 5. висококачествена топлоизолация;
 6. лекота и простота на инсталацията;
 7. безопасност - екологичност и безвредност.

Почти всички съвременни материали с фолиева основа отговарят на тези изисквания, особено в процеса на топлопредаване - отразяване на топлинните потоци.

Методи за полагане

Помислете коя страна да поставите правилно изолацията с фолио на пода.

Топлоспестяващите свойства зависят от това колко добре е положена изолацията.

Фолиото отразява инфрачервеното лъчение, поради което метализираният слой трябва да бъде положен така, че да гледа в стаята.

Изолация на бетонен под

Поставете опаковъчния материал с фолиото надолу.

Най-често материалът за ролки е фиксиран към бетонна основа върху специално лепило, направено на основата на гума.

Последователност на инсталиране:

 1. Подготовка на повърхността. Подравняваме плочата така, че да няма голяма разлика във височината. Всички пукнатини и пукнатини запечатваме с циментов разтвор.
 2. Разстиламе материала на пода със слой фолио нагоре, изрязваме го до необходимата дължина. Преместете лентата настрани, нанесете лепило на мястото на нейното полагане. Стоим няколко минути според инструкциите за лепилото. Полагаме и притискаме материала добре. Поставяме лентите близо една до друга.
 3. Фиксираме фугите с фолио лента, която се продава в железарските магазини.

За допълнителна изолация на студените подове отгоре могат да се положат дървени трупи, пространството между които е запълнено с плоча изолация. Върху него се поставят дъски за подови настилки или листов материал (OSB, ПДЧ, ПДЧ). За интересно сравнение на фолио материали, вижте това видео:

Можете да фиксирате материала върху двустранна лента, залепена по периметъра или дюбели.

Топлоизолация на дървени подове

Най-удобният начин за полагане на материала върху адхезивния слой

Най-удобно е да се постави изолация с фолио върху дървен под, който има по-нисък самозалепващ се слой.

Ако сте закупили материал без залепваща основа, тогава трябва да го фиксирате върху скоби с помощта на строителен телбод или на двустранна лента.

Последователност на полагане:

 1. Премахваме первазите, отстраняваме отломки и прах с прахосмукачка.
 2. Ако има нередности на дъските, ние ги смиламе със специална машина, ако е необходимо, извършваме изстъргване (отстраняваме горния слой на дъската).
 3. Всички съществуващи пукнатини са запечатани с шпакловка за дърво.
 4. Грундираме го с антисептичен състав.
 5. Измерваме стаята, изрязваме рулото, поставяме го с фолио. Лесно може да се изреже по размер с остри ножици за шиене.
 6. Излагаме на ленти от край до край. Изчакваме един ден материалът да се уталожи и да се оправи. Ако топлоизолаторът има самозалепваща се основа, постепенно отстранете защитното фолио и го притиснете плътно към повърхността. Поставете следващата лента от край до край.
 7. Съединенията на лентите са фиксирани с фолио лента.

След като материалът е монтиран, може да се монтира избраното подово покритие.

Фолио изолатор за подово отопление

Когато инсталирате изолатора под подово отопление, поставете материала с фолиото нагоре, така че да отразява топлината в помещението.

Основата за подово отопление трябва да е равна, без височинни разлики и дефекти. Всички грешки трябва да бъдат отстранени.

Етапи на полагане на топлоизолация със слой фолио:

 1. Разпределяме фолиото в ленти от край до край, залепваме фугите със специална лента.
 2. Отгоре монтираме система от електрически или водно отопляеми подове.
 3. Полагаме хидро- и пароизолационен материал. Той ще предотврати изтичането на бетона върху подовите нагревателни елементи.
 4. Запълваме замазка с дебелина 30-50 мм, в зависимост от вида на нагревателните елементи и функционалното предназначение на помещението.

Топлите подове могат да се включват само след като замазката е напълно изсъхнала. Ще отнеме около месец.

Видове топлоизолация с фолио

И така, на пазара на строителни материали можете да намерите разнообразие от видове топлоизолационни материали, покрити с фолио; по-специално, това може да бъде:

 • разпенен полиетилен;
 • експандиран полистирол;
 • базалтова изолация;
 • минерална вата;
 • мулти-фолио;
 • фолгоизолон.

Нека ги разгледаме по-отблизо. Най-популярният топлоизолационен материал, използван за подово отопление, е разпененият пенополистирол. Доста траен материал, който не се страхува от внезапни температурни колебания. Като цяло той е в състояние да се справи с промените в температурата на въздуха от -180 до +180 градуса, без да засяга себе си, но, разбира се, в домашни условия подовете не се нагряват точно до такава степен. Също така, експандираният полистирол не се страхува от въздействието на различни химикали. Не се страхува от гниене, върху него не се заселват различни патогени, което също демонстрира материала като безопасен за човешкото здраве.

Минералната вата се купува и използва много по-рядко, дори и със слой фолио. Особено не е подходящ за полагане на водна отоплителна система. Факт е, че в случай на изтичане на течност материалът лесно се насища с него и ще загуби всичките си качества - няма да може да задържа топлината. И минералната вата не се препоръчва за електрически подове с отопление. Основната причина за отрицателните отзиви е, че този материал, когато се нагрява, започва да отделя вещества, които влияят негативно на тялото. Ето защо такава изолация често се използва само в промишлени съоръжения.За справедливост трябва да се отбележи, че минералната фолиева вата има предимство - нисък клас на опасност от пожар.

Разпененият полиетилен е друг често използван вид подово отопление. Издръжлив, пластмасов, не се страхува от влага, не се страхува от различни химикали и върху него не се заселват патогени. Всички тези предимства превръщат облицования с фолио полиетилен един от най-добрите материали за топлоизолация. Може да се използва както под воден топъл под, така и под електрически, а полезният му живот може да бъде много дълъг.

На бележка! Разпененият полиетилен се справя отлично с абсорбирането на шума. Основният му недостатък е страхът от ултравиолетово лъчение, но под подовата настилка слънчевата светлина няма да достигне материала.

Базалтова изолация не се използва в жилищни сгради. Той не се страхува от внезапни температурни промени и може лесно да издържи от -200 до +700 градуса и следователно не изгаря. Този топлоизолационен материал се използва в авиационната индустрия.

Фолгоизолон често се използва при изграждането / ремонта на сауни и бани, тъй като не се страхува от влага или резки промени в температурата. Срокът на експлоатация на материала е доста дълъг, той не гние, има повишени звукоизолационни свойства и е безопасен от гледна точка на околната среда. Но фолгоизолонът е много скъп, поради което практически не се използва в жилищни.

Има и друг вид изолация с фолио слой. Известно е като многослойно фолио и се състои от няколко слоя. Слоят фолио е покрит с мехурче, напълнено с въздух, след което се полага полиетилен и полипропиленов филм. Под слоя фолио има специално защитно покритие. Ако използвате този вид топлоизолация, тогава топлинните загуби ще бъдат намалени до минимум. Освен това мултифолиото не се страхува от висока влажност.

Внимание! Не е необходимо да се използват материали за монтаж на системата за подово отопление, предназначени за изолация на стени и други части на сградата. На пода те ще изпитат силно механично напрежение и следователно могат бързо да загубят свойствата си.

Използвайте само материали, специално проектирани за подови настилки.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни