Топлоизолация за топъл електрически под, кой да изберете?


Необходимостта от хидроизолация

Тук всичко е съвсем очевидно. Такава мярка ще позволи на топлината да бъде насочена нагоре, предотвратявайки преминаването й през подовете. Много често много хора забравят за хидроизолацията под топъл воден под, но нуждата му се обяснява с няколко причини едновременно:

 • наложително е да се организира хидроизолация под топъл воден под, тъй като нарушенията на плътността на тръбите, в които се движи топлоносителят, могат да причинят повреда на основата. И ако апартаментът не е на първия етаж, съседите, живеещи под вас, ще страдат от наводнението;
 • под водния и електрическия под е необходим хидроизолационен слой за отделяне на изолационния материал от бетонния под. От промени в температурата и студа, излъчвани от основата, ще се появи конденз, който се отразява отрицателно на слоя изолационен материал;
 • в помещенията на първия етаж или разположени на земята, се препоръчва да се монтира хидроизолация между земята и замазката, за да се създаде защита от капилярна влага. Вторият вариант за решаване на проблема е полагане на хидроизолация между изолационния слой и грубата замазка.

Когато използвате изолационен материал, който е уязвим на вода от двете страни, експертите съветват да го поставите между два хидроизолационни слоя в следните ситуации:

 • монтира се системата за подово отопление, но има възможност за течове;
 • устройството на пода се извършва с мокър метод, а изолацията трябва да бъде защитена от водата, която е в разтвора;
 • подът е монтиран в баня или друго помещение с високо съдържание на влага и има възможност за проникване на вода през подовите настилки.

Като правило в системите за подово отопление подложката действа като хидроизолационен слой за изолация отгоре. Например, разпененият полиетилен с повърхност на фолио е отговорен за намаляване на топлинните загуби, равномерността на неговото разпределение и предпазва изолационния слой срещу влага.

Мнозина се интересуват дали по принцип е необходима хидроизолация под топъл под и дали е необходимо да се поставят хидроизолации върху топъл под в мокри помещения - корозията може да започне от течове на вода, а в случай на електрическа система, има възможност за късо съединение.

Такива вълнения са безпочвени, тъй като нагревателните елементи и тръбите за охлаждащата течност са създадени по такъв начин, че да могат лесно да бъдат монтирани под замазка, което създава агресивна среда преди окончателното изсъхване.

Кабелните и електрическите системи на подово отопление, подобно на водните системи, имат своя собствена хидроизолация, така че проникването на влага отгоре не представлява заплаха за тях.

Устройство за хидроизолация на пода


Висококачествената хидроизолация помага да се защитят не само структурните елементи на пода, но и да се удължи живота на подовата настилка.

Този тип изолация се използва за защита на бетонната основа, предотвратяване на гниене на дърво и други материали, които са били използвани при изграждането на къщата. Високата влажност има вредно въздействие не само върху материалите, използвани за декорация на помещенията, но дори и върху конструктивните елементи на самата сграда, което ги прави неизползваеми за по-нататъшно използване. Висококачествената хидроизолация на основата позволява да се избегнат тези проблеми.

Когато купувате материал за хидроизолация, трябва да се съсредоточите върху избраната технология:

 1. Подовото покритие се извършва с помощта на епоксидни смоли, синтетични или битумни мастики.
 2. Хидроизолацията на ролки (залепване) включва използването на покривен филц, покривен филц и други материали с добри показатели.

Какъвто и вид хидроизолация да изберете, последователността на работата ще бъде еднаква за всички:

 • подготовка на основата;
 • полагане на изолационен материал;
 • хидроизолационно уплътнение.

Ако в процеса на изграждане на къща искате да изолирате цялата стая, тогава най-добрият вариант би бил използването на лепилни материали. Ако работата се извършва само с пода, тогава би било по-добре да използвате опцията за покритие.


Залепената хидроизолация е по-лесна за използване от хидроизолацията с покритие, освен това е достатъчно здрава и създава допълнителна звукоизолация.

За създаване на изолация на покритието се използват мастици: битум-каучук или битум-полимер. Те съдържат окислен битум, комбиниран с органичен разтворител, и пълнител (каучук на трохи, пластификатор, латекс). Мастикът може да се нанася без специални подготвителни работи, има добра адхезия. Този тип хидроизолация може да се направи с минимално време и усилия.

Необходимо е да започнете да нанасяте мастика от стената срещу вратата. В този случай материалът се изравнява с шпатула или широка четка. Всички материали за този тип изолация съдържат инструкции върху опаковката, които посочват начина на нанасяне, необходимия брой слоеве и времето за пълно изсъхване.

Хидроизолационните материали се продават на рула. Те включват битумна основа, полимери, армираща фибростъкло и полиестер. Сред основните предимства на тази изолация си струва да се подчертаят като:

 • лекота на монтаж;
 • възможността за използване на пода веднага след поставяне;
 • висока якост;
 • допълнителна звукоизолация.

Недостатъци:

 • изисква се внимателна подготовка на основата;
 • в процеса на работа се появява неприятна миризма на битум;
 • при полагането му височината на пода поради замазката се увеличава с 50 mm или повече.

Критерии за избор на хидроизолационни материали

Според спецификата на приложението такива материали се разделят на различни видове, но при избора им се налагат едни и същи изисквания:

 • атомна устойчивост - защитата от влага трябва да се отличава със способността да запази първоначалните си свойства и качествени характеристики за възможно най-дълъг период;
 • влагоустойчивостта и устойчивостта на вода е много важен критерий, който определя способността да не се пропуска или абсорбира вода;
 • химическа устойчивост - този параметър е важен, за да се избегне разрушаване от въздействието на химични елементи по време на работа;
 • устойчивост на температурни крайности - това свойство помага да се запазят първоначалните характеристики при определени температури;
 • биологична устойчивост - тази характеристика ви позволява да предотвратите проникването и въздействието на бактерии и микроорганизми върху структурата на хидроизолационния материал.

Когато решавате кой хидроизолационен материал да използвате за подово отопление, препоръчително е да обърнете внимание на следните важни аспекти:

 • цена. Като правило рулонните материали са по-евтини. Мастичните материали и грундовете са по-скъпи, но по-добре предпазват от влага;
 • характеристики на помещенията - за стаи с малка площ е по-добре да се използва мастика, но е по-лесно да се покрият големи стаи с ролкови материали;
 • възможността за хидроизолация сами - най-лесно е да се работи с импрегниращи състави, но може да възникнат трудности с нанесения слой.

В повечето случаи производителите на системи за подово отопление препоръчват видовете хидроизолационни материали като препоръки. Те включват:

 • полиетиленови и поливинилхлоридни филмови материали. Те са оборудвани с термоотражателни слоеве.За удобство на полагане ръбовете се затоплят и съединяват, изолацията се извършва с лепяща лента;
 • цимент-полимер - прясно приготвен еластичен състав се нанася върху повърхността с валяк или шпатула, на фугите се полага специална лента. Резултатът е трайно и водоустойчиво покритие, което е отлично за бетонни повърхности. Много хора отбелязват нейната еластичност, което е много важно при промени в температурата и свиване на сградите, наскоро пуснати в експлоатация;
 • гласове - най-надеждният вариант. Днес за тази цел се използват течни силиконови мембрани, които създават добра адхезия и се отличават с еластичност.

Хидроизолация на подово отопление
Течни силиконови мембрани - вид хидроизолация за подово отопление

Видове хидроизолация под водния под

Има няколко вида хидроизолационни материали, които се различават по състав, принцип на действие, ефективност.

Ролка

Евтиният и най-често срещаният вариант на изолация. За този вид защита се използва покривен материал, плътен пластмасов филм. Свързаните хидроизолационни материали се нанасят чрез залепване с предварително загряване с газова горелка или строителен сешоар.

Мастика на водна основа

Създава максимална повърхностна защита срещу проникване на влага. Препоръчва се за използване в многоетажни сгради, за максимална защита срещу изтичане на вода, ако водният кръг е загубил своята цялост. За да се предотвратят течове, водните кръгове на отоплителните системи са вградени в специални гофри като допълнителна мярка. Тази мярка гарантира, че ако целостта на тръбите е нарушена, водата няма да наводни долния етаж.

Хидроизолация на подово отопление
Мастиката на водна основа е една от възможностите за хидроизолация на подово отопление

Подготовка на подовия под в банята

Преди да започнете хидроизолационни работи, трябва да подготвите основата на пода. Първоначално е необходимо да се отстранят всички замърсявания, прах, отломки от пода и да се обезпраши повърхността на основата. Ако е необходимо, ако подът е неравен и има сериозни пукнатини, изравнете го със замазка. В случай, че подът е равен и разликата е не повече от два милиметра, просто го грундирайте.

Във всеки случай, независимо дали ще замазвате или не, основата на пода трябва да бъде грундирана, за да се увеличи адхезията към хидроизолацията на основата на пода. След като грундът изсъхне, можете да продължите с хидроизолацията. Не забравяйте, че всички фуги трябва да бъдат залепени с подсилваща уплътняваща лента, така че водата да не изчезва.

Принцип на полагане

Техниката на полагане и предварителната подготовка на повърхността ще се определят от избрания материал. Има прости опции за приложение, които се изпълняват независимо, в други случаи се изискват специални умения и подходящи инструменти.

Ролкови материали

Такава хидроизолация под топъл под се полага по протежение на грубата замазка. Материалите се разстилат по повърхността по такъв начин, че свързващите области да образуват припокриване от няколко сантиметра.

Ако се използват битумни покривни материали, хидроизолацията се подрежда по следния начин. Основата първо трябва да бъде изравнена и обработена с грунд. Ролката от хидроизолационен материал постепенно се разточва, докато долната му повърхност се затопля. Шевовете се обработват особено внимателно. Битумните материали са залепени към основата, създавайки висококачествена защита срещу проникване на вода и конденз.

Хидроизолация на подово отопление
Рулонни материали за хидроизолация под подово отопление

Течна мастика

Съвсем лесно е да работите сами с такъв материал. Мастикът се нанася с четка или пистолет за пръскане на няколко слоя. Импрегнациите проникват дълбоко в повърхността, създавайки влагозащитен слой.В крайна сметка се осигурява надеждна защита срещу течове, ако водният кръг пробие. Струва си да се отбележи, че този тип хидроизолация под топъл под се препоръчва за устройство в банята.

Технологичният процес на работа с мастика предполага цялостна повърхностна обработка, като се полага следващият слой перпендикулярно на предишния.

Хидроизолацията предотвратява образуването на конденз, осигурява висококачествена защита срещу течове, ако възникне повреда във водния кръг. Ако няма такъв слой, това означава, че монтажните работи са извършени с грубо нарушение на технологията.

Смазочни материали

Хидроизолацията с покривни материали се прави най-често от окислен битум и различни пълнители, добавени към него. За пълнители са избрани латекс, каучукова трохичка и пластификатор, тъй като с тяхна помощ се наблюдава значително повишаване на еластичността на покритието, а също така става по-надеждно и стабилно.

Битумните мастики имат много добра адхезия към основата на пода, но такава хидроизолация ще бъде защитена само ако основата на пода е замазка на основата на армиращо влакно.

За хидроизолация на пода се използват и цименто-полимерни мастики. Те са направени от сух цимент, вода и минерален пълнител. Тази смес наподобява течен пластилин.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни