Какво е по-добре да използвате за хидроизолация на баня преди полагане на плочки?


Начало / Баня / Хидроизолация на баня под плочка: кое е по-добре, примери на видео

Стаята в банята се отличава с висока влажност: частиците влага се натрупват във въздуха, кондензът се утаява по стените и тавана. С течение на времето под тапета, плочките може да се образува гъбичка, но най-лошото от всичко е течовете, когато водата през микропукнатини и тавани ще причини петна по съседния таван или още по-лошо - потоци вода. Едва ли съседите харесват подобен „душ“, а вие сте застрашени от сериозни неприятности и допълнителни разходи - не само за собствените си, но и за съседски ремонти.

Хидроизолацията предпазва бетонната основа на банята от влага

Защо се нуждаете от хидроизолация в банята

В условия на постоянна влажност, особено в малка стая, където естествената вентилация не може да се справи с проветряването на помещението, с течение на времето всички, дори и най-устойчивите на влага материали, ще започнат да се влошават. Ако ремонтът в банята не е извършен много добре, малки капки вода проникват между плочките, фугите на панелите, ролките от тапети и в крайна сметка се натрупват там, причинявайки образуването на мухъл.


Последици от неправилната хидроизолация в банята

Гъбичките не са просто грозни черни петна, ужасна миризма. Способен е да причини алергични реакции, а след това и сериозни заболявания, но да се отървете от него не е лесно. Следователно е необходима висококачествена хидроизолация в банята, тя няма да позволи на паразитните гъби да се заселят във вашата баня, премахвайки необходимостта от извършване на многократни ремонти.


Прилича на гъбички, които са се разраснали в баня без хидроизолация

Подова хидроизолация

Различни материали могат да се използват за правилна изолация на помещението от въздействието на вода и влага. Но все пак, трябва да вземете предвид особеностите на банята при избора на хидроизолация. Например, всякакви материали ще бъдат приемливи за малки помещения. Основното нещо е да се спазва технологията на производство на водоустойчивата мембрана. И за да сте напълно сигурни, че изолацията няма да се провали, опитайте да комбинирате проникващи съединения със смеси за покритие. Първо, основата е покрита с покривен материал, след това се прави бетонна замазка и едва след това се използва проникващ разтвор. С тази технология течовете не са гарантирани.

Какво трябва да се изолира

В идеалния случай всички повърхности в банята. Можете да оставите тавана и горната част на стените сами, но подът, дъното на стените в „мокрите“ зони - близо до мивката, банята или душ кабината - е задължително. Без значение колко внимателно вие и вашето домакинство използвате водата, пръски падат по пода и стените. В случай на проблеми с водопровода, спукване на тръби, запушване на канализацията, течове са неизбежни.

Защита на стената

Счита се за задължително хидроизолация на стената в непосредствена близост до душ кабината, близо до банята, под мивката, близо до тоалетната. Задължително е да се хидроизолира площ от поне половин метър от източник, който създава висока влажност. Стените на банята трябва да бъдат защитени на еднаква височина. Това ще избегне проникването на влага под плочките: с течение на времето може да причини разрушаване на циментовия състав, върху който се държат плочките.


Полагане на цименто-полимерна хидроизолация върху стените на банята

Освен това водата може да направи плочките или други материали, използвани за декорация на стени, неизползваеми или да не са естетически приятни.Имайки предвид разходите за закупуване на материали, работата на специалистите по полагане на плочки, допълнителните разходи едва ли ще зарадват някого.


Най-често гъбичките се появяват на кръстовището на стената и душа или ваната

Подова хидроизолация

Целият под на банята трябва да бъде защитен от течове: не само в „мокри“ зони, но и в „сухи“. Така можете да защитите себе си и съседите си, в случай че водата наводни стаята твърде много. За тази цел, в случай на хидроизолация на покритие, се правят защитни страни, които се простират върху стената на височина най-малко 10-15 сантиметра.


Запечатване на фугите на пода и стените с водоустойчив уплътнител

Особено внимание трябва да се обърне на места в непосредствена близост до водопроводи и канализационни тръби - те страдат от течове по-често и по-силно.


Процесът на инсталиране на хидроизолация под душа

Видове хидроизолационни материали

Съвременните материали, които са в състояние да осигурят добра хидроизолация на пода и стените на банята, се отличават с метода на нанасяне и състава:

 1. Смазочни състави - най-широко разпространени са материалите на основата на битум (битум-каучук, битум-полимер) и на циментова основа (цименто-полимерни мастики), други, например акрили, се използват по-рядко.
 2. Материалите за залепване или ролки се изработват на полимерна или фибростъклена основа.


Хидроизолационна смес

Видове хидроизолация

Има три основни вида хидроизолация: покритие, залепване и импрегниране. Те се различават по своя защитен състав, външен вид и начин на приложение.

Okleechnaya

Този тип подова защита на банята е покритие на повърхности със специален филм, покрит с битумен, каучуков или полимерен състав. Този тип хидроизолация включва познати и модерни покрития:

 • Покривен материал;
 • Ecoflex;
 • Изопласт;
 • Изоеласт.


Полагане на покривен материал под подовите плочки в банята

Всъщност всички те се основават на битумно покритие с пълнител, нанесен върху основа от фибростъкло или полиестер.


Полагане на изопластика на пода на банята

Предимства и недостатъци

Предимствата на такова хидроизолационно покритие са:

 • Не е необходимо да чакате материала да изсъхне напълно - можете веднага да ходите по него;
 • Трайност;
 • Добри хидроизолационни свойства.


Валцуваната хидроизолация прилепва плътно към повърхността, не изисква изсушаване и ви позволява незабавно да продължите ремонтните дейности

Въпреки това, такова покритие изисква специални грижи при полагане, освен това процесът е доста трудоемък, така че е по-добре да поканите специалисти за правилно извършване на хидроизолационни работи в банята.


Полагането на залепена хидроизолация изисква специални знания и опит.

Освен това, преди полагане на защитния филм е необходима цялостна подготовка на повърхността, изравняване - допускат се само разлики не повече от 2 мм.

Покритие

Това е хоросан на основата на битум, каучук или синтетични съставки, който се нанася директно върху пода, стените на банята, преди полагане на плочките. Използва се по-често от други хидроизолационни методи.


Хидроизолация, устойчива на влага, се нанася върху повърхността от един милиметър до няколко сантиметра

Предимства на покритието

За разлика от поставянето на хидроизолация, съставът на покритието може да се нанася върху всяка повърхност, без първо да се изравнява. Освен това не изисква предварително изсушаване - и хидроизолационният разтвор лесно се нанася върху влажна повърхност след измазване, без да губи свойствата си.

Поради течната си консистенция, съставът се нанася равномерно, няма фуги и запълва всички пукнатини и неравности. Поради това дава на повърхността на стените, пода в банята повишена устойчивост на влага.


Полагане на хидроизолационен слой в банята

Сред предимствата трябва да се отбележи, че такъв състав е евтин и е лесно да го приложите сами, без опит и специални умения. Освен това той няма неприятна миризма, за разлика от ролковото покритие.


Обработка на баня с течен разтвор за покритие

Видове хидроизолация на покритие

Основните видове хидроизолационни съединения са битумни и циментови мастики. Първите включват:

 • Битум;
 • Каучукова трохичка, латексни пълнители, пластификатори;
 • Разтворител.


Нанасяне на хидроизолация на полимерно покритие

Резултатът от комбинацията от такива компоненти е траен еластичен състав, който надеждно задържа влагата, предотвратявайки проникването й вътре. В допълнение, тази хидроизолация е в състояние да издържа както на студени, така и на горещи температури.

Важно! Подсилването на повърхността, изискваща хидроизолация, избягва напукване, което води до намаляване на защитните свойства на покритието.


Извършване на армировка преди нанасяне на хидроизолацията на покритието

Циментовите хидроизолационни съединения са смес от цимент, вода, минерален пълнител. Мастикът се нанася лесно върху повърхността и има високи адхезивни свойства. Той е по-устойчив на температурни промени от битума.


За нанасяне на хидроизолация на покритие на циментова основа се използва валяк за боядисване.

Смазочни материали

Съставите за хидроизолационни покрития включват течни агенти, които след втвърдяване са водоустойчиви и водоустойчиви. Освен това тези материали трябва да имат дълъг експлоатационен живот и да издържат на температурни колебания.

Покривните материали включват:

 1. Цименто-полимерни смеси. Това е комбинация от цимент с полимерни модификатори и пластификатори. Готовата смес има необходимите водоотблъскващи свойства и е лесна за използване. Също така тези материали се характеризират с добра адхезия и кратко време за втвърдяване (около 5 минути). Допълнително предимство на този тип изолация на покритието е ниската му цена. Можете да си купите както готов разтвор, така и неговия сух състав.
 2. Мастики на битумна и полимерна основа. Тази група хидроизолатори е спечелила признанието на професионалните строители. Те включват битум, разтворен във вода или специални разтворители, пластификатори и латекс. Готовата смес, когато се втвърди, здраво се полага върху основата, образувайки монолитна еластична мембрана, която е устойчива на вода и температурни промени. Най-често битум-полимерите се използват за обработка на строителни конструкции от бетон.
 3. Битумни разтвори. Това са най-евтините материали, което гарантира тяхната стабилна популярност. Те се прилагат топли или студени. В първия случай мастикът се нагрява до температура не повече от 180 ° C и след това се нанася върху повърхността на конструкцията. Но ще бъде трудно да се използва такъв материал в жилищен апартамент. Поради това ще бъде по-практично да се използва битумен разтвор, с който може да се работи по студен начин. Единственият му недостатък не е толкова добра адхезия на материала, както при нагрятата мастика.
 4. Акрилни съединения. От всички горепосочени материали това са най-модерните и висококачествени. Състоят се от акрил на водна основа. Това покритие има висока якост, еластичност и издръжливост. Пречка за използването на акрил може да бъде само високата му цена.

По този начин, когато избирате състав за покритие, се ръководи от неговия експлоатационен живот и цена.

Подготовка на повърхността

Хидроизолацията на банята се извършва по време на основен ремонт. Подготовката на баня за хидроизолация започва с почистване на повърхностите - от стените се отстраняват стари бои, плочки и мазилка. Подът и стените се почистват до бетонната основа.Стените и пода се изравняват максимално, отпадъците и прахът се отстраняват.


Преди да нанесете хидроизолационния слой, изравнете повърхността на стените и пода

Преди да започнете работа в банята, трябва да почукате всички стени - ако има кухини, пукнатини - да ги бродирате, да премахнете замазката, мазилката, да запечатате всички шевове.

Грунд

Грундирането е първият етап на работа след почистване. Грундът се нанася, ако няма нужда да се извършва изравняваща замазка. Нанесете го с валяк на няколко слоя, като нанесете всеки слой перпендикулярно на предишния. Така че няма да има пропуски. В този случай самият грунд ще се превърне в допълнителна хидроизолационна импрегнация.


Грундът може да се нанася с четка

Обърнете внимание на вида грунд: той трябва да е съвместим с избрания вид хидроизолация.

Важно! Подът на банята трябва да е под нивото на пода в останалата част на апартамента, в противен случай ще трябва да се монтира висок перваз.


Устойчив на влага грунд ще предпази от излишната влага в банята

Подготовка на проблемни зони

Те включват фуги за стени и подове, ъгли, фуги за тръби. Те се нуждаят от допълнителна обработка: те обикновено се залепват със запечатана лента и върху тръбите се поставят плътни гумени тапи.

Технология на работа

Нека разгледаме как хидроизолацията на пода на банята се извършва със собствените ви ръце. Тази операция се извършва, както следва:

 • повърхността се почиства старателно;
 • всички съществуващи дефекти трябва да бъдат отстранени, допустимото ниво на разлики във височината е не повече от 2 mm на 2 текущи метра от повърхността;
 • всички фуги на плочи, места за влизане на тръби и места за пресичане на пода и стените са изпълнени със силиконов уплътнител или шпакловка;
 • на тръбите допълнително се поставят гумени уплътнения, а към фугите се залепва уплътняваща лента;

Изолацията трябва да се повдигне на 10 см от пода

 • не само повърхността на пода е подготвена за нанасяне, но и долната част на стените на височина около 20 см от пода;
 • покривните материали се нанасят с четка или шпатула, листовите материали се нанасят с припокриване и се валцуват с валяк;
 • след нанасяне на покривните материали трябва да им се даде време да се втвърдят;
 • след това се извършва или тънка бетонна замазка, или те веднага започват да полагат плочките.

Така че, има различни материали за хидроизолация на пода в банята, така че е трудно да се избере най-добрият вариант. Експертите не препоръчват използването на бои, те са краткотрайни и не осигуряват високо ниво на защита срещу влага. Слоят от цветна хидроизолация ще се срути след няколко години и това ще допринесе за появата на влага и растежа на мухъл. Най-добре е да изберете рулонни материали или мастики на основата на полимерен цимент за плочки; тези две опции са оптимални за извършване на хидроизолационни работи.

Полагане на хидроизолация

Инсталирането или изливането на хидроизолационни материали в банята може да се извърши само след като грундът е изсъхнал добре. Всеки слой хидроизолационно покритие в банята трябва да бъде поне два милиметра, най-малко четири милиметра в изходните точки на тръбата.

Нанасяне на мастика на пода

На строителните пазари хидроизолационната мастика може да се продава в готов вид или под формата на сух полуфабрикат. Сухата смес трябва да се разрежда преди употреба в съответствие с препоръките на производителя. Понякога за приготвянето на разтвора се използва не вода, а специална емулсия.

В резултат на това готовият състав трябва да бъде подобен по консистенция на разтопен пластилин - вискозен и еластичен - в тази форма е удобно да се нанесе върху повърхността и да се втвърди по-бързо. Нанесете мастика близо до отворите на канализационната система и водопровода - изхода на водопроводите. По-удобно е да работите с четка на труднодостъпни места.

За да направите хидроизолацията на банята правилно, трябва да следвате технологията:

 • Те започват обработката от ъглите, които се покриват особено внимателно.
 • След това се обработват фугите на стените и пода, след което върху тях се нанася водоустойчива гумена лента.
 • Мастикът се нанася върху пода на няколко слоя. Всеки слой се нанася, след като предишният изсъхне напълно. По този начин ще ви отнеме 2-3 дни за обработка на банята.

Важно! Необходимо е да нанесете мастиката на няколко слоя, като внимателно намажете цялата повърхност, така че да не останат необработени участъци.

Хидроизолация на стени

Когато обработвате пода на банята, трябва да намажете и стените - най-малко 15-20 см от пода, а по-добре дори по-високо. Тук се появяват недостатъците на битумната мастика - тя тече, следователно, когато избирате такава хидроизолация за пода на стената, е по-добре да я обработите с циментов влагозащитен състав.

След като подът и стените изсъхнат, те отново се грундират. Ако е била използвана битумна мастика, трябва да направите замазка за полагане на плочките. Когато използвате акрилни или циментови смеси, замазката може да бъде пропусната.

Общи изисквания за хидроизолация

При производството на хидроизолация, на първо място, е необходимо да се обърне внимание на целостта на покритието. Който и материал да бъде избран, той трябва да образува запечатана мембрана, без пукнатини и дефекти. Ако планирате да направите многослойно покритие, всеки следващ слой се нанася след изсъхване на предишния. Тази технология дава възможност да се получи най-трайната материя. Не забравяйте да спазвате препоръчания от производителя размер на припокриване за водоустойчиви листове. За да осигурите добро сцепление на изолацията, почистете добре основата на конструкциите от замърсяване.

Полагане на ролка хидроизолация

Този метод ще струва повече - както самият водоустойчив материал, така и работата по монтажа му. Всички защитни материали за баня на руло се разделят на самозалепващи се и заваряеми. Както подсказва името, първите имат адхезивен слой, докато вторите ще изискват газова горелка.

Лепилна хидроизолация

Полагането на такъв филм е просто:

 • Защитното покритие се отстранява от лепилната страна;
 • Ролката се разстила, улавяйки част от стената;
 • Следващият слой се нанася един до друг, леко се припокрива.

Особеността на този метод за хидроизолация на баня е, че е необходимо да се полага слой по слой много внимателно - ще бъде невъзможно да се коригира грешката. За да може филмът да лежи равен на пода, трябва да го навиете с широка ролка за по-добро сцепление с повърхността.

Нанесен водоустойчив филм

Такъв водоустойчив материал за банята се състои от превръзка от шисти, битумен полимер, нанесен върху стъклен плат (еластичен полиестер). Хидроизолационната "торта" се допълва от филм, който изгаря при нагряване.

За монтаж на хидроизолацията е необходима газова горелка. Нежелателно е да се използва в апартамент, особено в ограничена, лошо проветрива стая. Ето защо е препоръчително да поканите опитни специалисти, които да извършат работата.

Устойчивият на влага "сандвич" се полага по този начин: ролката се разточва, битумният слой се нагрява с помощта на газова горелка, което осигурява адхезията му към бетонната повърхност на пода. Тук също не се допускат грешки - невъзможно е да се откъсне корицата.

Тънкостите при полагане на хидроизолация на ролки

Преди полагане на валцуваната хидроизолация е необходимо всички фуги, ъгли и изходни точки на тръбите да бъдат обработени с битумна мастика. Където трябва да заобиколите инженерните комуникации, трябва да направите дупки във филма за тях с по-малък диаметър от тръбата - тогава можете да организирате малки страни.

Освен това е препоръчително да използвате гумени уплътнения и първо да намажете всички фуги с мастика, а след това да ги укрепите с водоустойчива лента. След като завършите полагането на хидроизолационния слой, можете да направите замазка за полагане на плочки.

Важно! След полагане на плочките, третирайте фугите с уплътнител и едва след това ги фугирайте.Колкото повече хидроизолационни слоеве се правят в банята, толкова по-тихо можете да живеете, без да се страхувате от течове.

Полезно видео за хидроизолация на мокри помещения

Брой гледания: 326

Интересна свързана статия: Боядисване на подови плочки: нов облик с малко усилия

Отлична статия 0

Рейтинг на автора

Авторът на статията

Олег Гришин

Специалистът за подови настилки с 10 години опит. Олег има какво да сподели с нашите читатели

Написани статии

103

  Още по-интересно:
 • Видове подови плочки: класификация и спецификации
 • Как сами да полагате плочки с метлах?
 • Как да монтирам тоалетни плочки?

Характеристики на хидроизолация на дървен под

Такъв под, а понякога и стените на банята, изискват известна подготовка. Тук битумният състав е неподходящ - той е течен и ще проникне в дървения под. Ще отнеме много слоеве мастика, преди да спре да попива. Това е много скъпо.

Обучение

Технологията за хидроизолация в баня с дървен под се състои от няколко етапа:

 1. Почистване на пода от мръсотия;
 2. Полагане на изоставания, след това пароизолационен филм;
 3. След това се полагат плочи с изолация - например експандиран полистирол;
 4. Фугите се обработват с уплътнител.

Когато използвате минерална вата вместо експандиран полистирол, "пайът" ще стане още по-дебел - отгоре на рогозките се поставя водоустойчив шперплат.

Хидроизолация

За да се предпази дървеният под от проникване на влага, се взема течен каучук, който се смесва с активиращо съединение и бързо се нанася чрез валцуване с валяк. Особено внимание трябва да се обърне на фугите на пода и стените, пролуки, които трябва да бъдат запълнени със запечатано хидроустойчиво съединение, доколкото е възможно.

След като изчакате пълно изсъхване, трябва внимателно да огледате повърхността - така че да няма незамазани участъци. Подът трябва да е равен и равномерен. За увереност е най-добре да нанесете втори слой. След това се прави замазка - полага се армираща мрежа. Когато използвате каучукови смеси като хидроизолация, е необходимо да направите замазка - лепилото за плочки не се придържа добре към импрегнираната с гума повърхност.

Ако се планира пода да бъде оставен дървен, се избира така нареченото термо дърво, обработено с пара в специални вакуумни кутии. Вместо конвенционална хидроизолация се използват паркетни лакове, петна, грундови лакове. В този случай всички пукнатини, стави трябва да бъдат внимателно пропуснати. Този метод може да се използва в особено влажни помещения, като вана.

Хидроизолация на баня под плочка - кое е по-добре, необходимо ли е?

За тези, които планират ремонт в банята, често възниква въпросът: необходимо ли е да се направи хидроизолация под плочките, или можете да го направите без него? В тази статия ще говорим за принципа на действие на влагозащитния слой и за това в какви случаи не можете да го направите без него. Също така ще научите за подробната технология за нанасяне на материали и ще намерите отговори на следните въпроси:

 • Какво представлява хидроизолацията на банята?
 • Защо е необходимо?
 • Как работят хидроизолационните материали?
 • Как да изберем технология за нанасяне и материали за вашата баня?

Защо се нуждаете от хидроизолация под плочките?

Защо се нуждаете от хидроизолация под плочките?
Банята е стая с индивидуален микроклимат. Тази стая се характеризира с чести температурни спадове, постоянна висока влажност и конденз. Стените на повечето бани са направени от тухли или бетон, които имат пореста структура и винаги се нуждаят от защита от влага и последващо разрушаване.
Всяко покритие има определен процент наситеност на влага и добив на влага. По време на работата на банята през фугите на плочките през плочките проникват гореща пара, вода и влага.

Този процес е много бавен и може да продължи с години, но след определен период от време плочките, мраморът или гранитът са напълно наситени с влага.

гъвкава хидроизолация на мухъл за баня
Мраморът и гранитът се абсорбират по-бързо, а керамиката малко по-дълго, но след като плочката е напълно наситена с влага, тя започва да я дава на гипсовата смес, която от своя страна постепенно набъбва и губи свойствата си на сцепление с плочката и като в резултат слоят мазилка се разрушава, стените и мухълът на места.

В условия на висока влажност е необходима хидроизолация на пода и стените под плочките, за да се предпазят подовете, стените и таваните от влага, плесен и да се удължи живота на плочките и да се намалят разходите за последващи ремонти.

Къде се нуждаете от хидроизолация?

Преди да започнем работа по хидроизолация на банята, ние определяме нейните "мокри" зони или зони - това е част от стените и целия под.

Къде се нуждаете от хидроизолация?

"Мокра" зона номер 1

Като правило площта на целия под е обект на често намокряне, следователно това е мократа зона №1. Ето защо в идеалния случай трябва да оборудвате хидробариера на целия под с минимален подход към стените от 20-30 cm.

"Мокра" зона номер 2

"Мокра" зона номер 2 се счита за стените, прилежащи към банята или душ кабината и тръбите.

Преди етапа на довършване с плочки е необходимо да се оборудва хидроизолационна престилка с височина приблизително 50 см. На местата, където водни пръски постоянно падат върху облицовката, изолационният материал се полага 50 см нагоре и отстрани на обекта.

"Мокра" зона номер 3

Районът в близост до мивката, душа и на местата, където са разположени водопроводните арматури и аксесоари е „мокра” зона №3. Хидроизолацията на стените за и около тези обекти също се полага на 50 см нагоре и отстрани.

Видове материали за хидроизолация на баня. Кой е най-добрият избор?

Преди това като хидроизолация се използваше само битум, но съвременната индустрия сега предлага по-широка гама от материали с различни разходи с подобрен състав и по-добри технически характеристики.

Най-популярните видове хидроизолационни материали:

Мастика

Мастика е многофункционален синтетичен материал, който е устойчив на напукване и стареене. За хидроизолация на банята се използват битумни и акрилни мастики (полимер).

Битумните мастики са на достъпна цена, имат висока плътност, специфична миризма и черен цвят. Съставът прилепва добре към повърхността, която трябва да бъде покрита, но когато е изложен на пряка слънчева светлина или високи температури, той започва да тече, докато хидроизолационните свойства се запазват. За да се предотврати това, изолаторът се полага само под плочката.

Акрилните мастики не позволяват преминаването на топлина, изолират добре от вода и гореща пара и са устойчиви на температурни колебания.

Предимствата на мастиките са тяхната цена, висока степен на защита на банята от влага, мухъл и плесен, срокът на годност е практически неограничен. Работата с мастики не изисква специални умения, така че те често се използват за хидроизолация на баня и баня със собствените си ръце.

Популярни и известни мастики: Fiberpool (Kiilto Fiberpool) най-популярният в тази категория: Knauf Flahendicht, 5 кг и Bitumast каучук-битумен мастик 3,8 л ,.

Полимерциментова хидроизолация

Полимерциментовата хидроизолация е универсална хидроизолационна смес на основата на цимент, с добавка на хидрофобни вещества. Те имат добри хидроизолационни свойства, висока степен на адхезия към всякакъв вид повърхност.

Такива цименто-полимерни смеси се използват при работа с тавани, стени и подове, тъй като те са абсолютно отблъскващи влагата и лесни за използване. За нанасяне се използва шпатула.

Такова покритие е здраво и издръжливо, тъй като хидроизолационните смеси от тази категория имат повишена механична устойчивост и висока паропропускливост. Обхватът на приложението им е доста широк, така че тези материали се използват за хидроизолация на бани, тоалетни, бани, основи и басейни.

Популярни и добре познати видове циментова хидроизолация: Хидроизолационно покритие "GIDROLAST Universal" и GIDROLAST P 15 кг.

Хидроизолация на руло с импрегниране

Валцуваната хидроизолация с импрегнация е един от материалите, които се полагат върху плоска, обезпрашена основа (допустима височина на неравности - 2 мм). Всички остри издатини трябва да бъдат отстранени и дълбоките пукнатини трябва да бъдат отстранени. За банята е по-добре да използвате самозалепващи се, а не заваряеми материали. Долният слой хидроизолация е импрегниран с лепило, което осигурява здрава връзка с основата, а горният съдържа компоненти, които подобряват контакта с плочките. В случай на извънредна ситуация рулонната хидроизолация на пода е един от най-достъпните и надеждни методи за защита на долния етаж от течове на вода.

Популярни и добре познати марки валцувани хидроизолационни материали: TechnoNIKOL.

Направи си сам хидроизолация в банята

Избирайки правилните материали и метод на приложение, можете сами да направите бариера срещу влага. В зависимост от вида на материала и броя на областите, които трябва да се обработят, технологията на нанасяне е малко по-различна, но принципът на действие на бъдещата хидробариера и началният етап на работа винаги са едни и същи.

Първо, трябва да почистите всички повърхности на помещението от предишното покритие и да премахнете строителните отпадъци. Дефектите и повредите по повърхностите на банята се отстраняват с мазилка.

След това си струва да се поддържа двуседмичен интервал, когато изравнената повърхност изсъхне, и да се пристъпи към директното подреждане на хидроизолационния слой.

Хидроизолация на баня под плочки

Хидроизолация на баня под плочки

Класическата облицовка е популярна както винаги. Огромно разнообразие от видове плочки ви позволява да създавате всеки интериор, но тъй като плочката има способността постепенно да абсорбира, натрупва и след това да дава влага на мазилката, е необходимо да се нанесе хидроизолационно покритие преди полагането му.

Хидроизолация на стени в банята

Хидроизолация на стени в банята

Стените на банята са хидроизолирани не с цел да ги предпазят от течове, а така, че кондензатът да не прониква под плочките, допринасяйки за разрушаването на стените и растежа на вредните бактерии.

За да спестят пари, те правят частична хидроизолация на стените, 50 см нагоре и отстрани на местата на санитарно оборудване и тръби, но за по-ефективна защита на стените се препоръчва да се нанесе хидроизолационно покритие върху цялата повърхност.

Смазочните материали (цименто-полимерни съединения, мастици) се използват като изолатор. Хидроизолационната смес се нанася с мистрия, оформя равномерна повърхност и служи като отлична основа за плочки.

Хидроизолация на душ кабина

Хидроизолация на душ кабина

Ако се планира да се инсталира душ кабина в банята, стените и пода в близост до нея, както и други водопроводни елементи ще се считат за влажни зони. Преди да започнете работа по хидроизолация, подът се изравнява, прави се замазка.

След като замазката изсъхне, залепваме плочи от полистиролова пяна на пода на мястото, където е монтирана кабината, те изолират долния слой на палета и изключват появата на влага. На този етап инсталираме дренаж и обработваме всички шевове и фуги с уплътнител.

След това изолираме пода с помощта на покривни смеси или изолация на ролки. За баня с душ кабина подът трябва да бъде изолиран с минимален подход към стените - 20 см. Стената, близо до която се намира кабината, е напълно изолирана.

Ако имате душ с поднос, първо изолирайте пода под него, след това инсталирайте подноса и кабината, а след това трябва да нанесете хидроизолационно покритие близо до душа. Останалите предмети за баня се обработват съгласно принципа, описан по-горе.

Хидроизолация на баня в дървена къща

Хидроизолация на баня в дървена къща

Дървото е органичен материал, който набъбва, когато е изложен на влажна среда и постепенно се разпада с течение на времето.

Поради постоянните промени в температурата и влажността, стените в дървените сгради често „танцуват“, тъй като под въздействието на различни фактори дървеният материал може да набъбне и да се стесни.

Банята в такава къща трябва да бъде възможно най-тясна спрямо останалите помещения. Преди да подредите дървен под върху дървените трупи, основата на къщата е хидроизолирана с мастика или цименто-полимерен състав. Изоставащите се обработват с антисептик и старателно се изсушават.

Преди полагане на пода дървените дъски се обработват с едно от хидроизолационните съединения. За целта използвайте битумен или грундов лак, които имат висока степен на еластичност (стесняват се и се разширяват при деформация). Паркетният лак се използва след полагане на дървен под, той предпазва външната повърхност на дървото от влага. Стените и таванът на банята се обработват със същите средства, като се обръща специално внимание на ставите или ъглите. Ако стените са направени от гипсокартон, преди да се нанесе хидроизолационният слой, той се обработва с влагоустойчива импрегнация.

Характеристики на приложението на хидроизолация на ролки

Характеристики на приложението на хидроизолация на ролки

Валцуваните материали, за разлика от покривните, изискват по-дълъг монтаж. Предпоставка е равна повърхност на пода и замазка. Преди полагане на плочките, върху хидроизолацията на ролката се нанася допълнителен слой от тънка замазка.

Ламинираните материали имат висока степен на еластичност, така че използването им в дървени къщи е силно препоръчително. Въпреки редовните "движения" на дървото, изолацията не се срутва, а запазва своята цялост.

Паропропускливостта на залепената хидроизолация позволява на дървото да "диша", като по този начин удължава срока на експлоатацията му. Полагането на материала изисква специални умения и в някои случаи използването на специално оборудване.

констатации

След като изучихте технологията, можете самостоятелно да направите хидроизолацията на банята под плочките или като поверите този важен въпрос на професионалисти. Във всеки случай нанесеният състав играе важна роля в подреждането на хидробариера.

В нашия железарски магазин е представена широка гама от материали, сред които ще намерите оптималната хидроизолация за всеки тип помещение, а ако имате въпроси относно хидроизолационните материали, винаги можете да получите безплатна консултация от нашите специалисти.

Колко време хидроизолацията изсъхва

Ако сте избрали рулонна хидроизолация за баня под плочка, не е нужно да чакате, докато изсъхне. Изсъхва незабавно - след полагане на ролките можете да ходите по пода.

Изсъхването на мастиката отнема повече време - за около един ден. Като се има предвид необходимостта от инсталиране на два или три слоя хидроизолация за по-добра защита на банята, ще отнеме няколко дни, преди да продължите с ремонта. Нежелателно е да ходите по пода на банята, докато изсъхне напълно. Не поставяйте нищо върху него, не разливайте вода. След пълно изсъхване можете да инсталирате водопровод в банята, да подавате вода към него, да полагате плочки по стените и пода.

Хидроизолацията на баня е важна стъпка за обновяване, която не може да бъде пренебрегната. Никой не е застрахован от течове, пориви. Дори ежедневните водни процедури могат с течение на времето не само да развалят внимателно направените ремонти, но и да създадат благоприятна атмосфера за развитието на патогенна гъбичка.

Правилната хидроизолация ще помогне да се предпазят плочките от негативните ефекти на влагата и парата, а съседите от неприятни потоци от тавана. След като го завършите веднъж при спазване на всички правила, можете да забравите за възможни „мокри“ проблеми за дълго време.

Видове водоустойчиви материали за баня

Хидроизолацията за обработка на стените на банята е:

 • жилав;
 • еластична.

Твърдата циментова хидроизолация се използва върху солидна, здрава основа, която изобщо не издържа на деформиращи натоварвания. Не може да се използва върху движещи се части, компенсатори.Стените са лесни за обработка, боядисване, хоросани. Всяка плочка може да бъде залепена.


Твърда хидроизолация

Допълнителната мастика с гири принадлежи към твърдите. Производителите препоръчват за запечатване на нередности, заобляне на ъгли. Прониква влагата и е покрита с хидроизолационен филм отгоре. За банята това е допълнителен разход на пари, тъй като можете да използвате по-евтини материали, например обикновен циментов разтвор.

Други циментови смеси съдържат полимер, който прави филма гъвкав. Те са разделени в две категории:

 • еднокомпонентна;
 • двукомпонентен.

Еднокомпонентният се състои от готова суха смес, която трябва да се разрежда с вода. След като нанесете на стената, трябва да изчакате един ден, преди да поставите плочки.

Двукомпонентната хидроизолация се състои от сух прах и течен хоросан. След готвене получената маса трябва да се обработи бързо, някои да изсъхнат много бързо, в рамките на няколко секунди. Но за банята обикновено не го използват. Те се отличават със способността си да се разтягат. Например, ако пролуката, покрита със защитата, се разшири с 0,75 мм, покритието ще остане непокътнато.

В допълнение към цимента има:

 • ролка;
 • течност;
 • стягащо.

Някои не са подходящи за вътрешна работа, други са твърде скъпи. Импрегнационната изолация принадлежи към отделен тип, но използването й в банята също не е рационално. Информация за други видове:

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни