Какви инструменти са необходими за полагане на топли подове (описание и избор)

Приятният престой в апартамент или частна къща се дължи преди всичко на факта, че стаята трябва да е уютна и комфортна. И това е възможно само при условие, че жилищното пространство е топло. Много хора задават въпроса: какво е необходимо за топъл под? Как да го направите сами, без да прибягвате до помощта на специалисти? Отговорите са дадени в статията.

Какво е необходимо за топъл под

Воден топлоизолиран под в апартамента

Устройство и принцип на действие

Преди да започнете да изучавате информация за това какви материали може да са необходими за самостоятелно подреждане на топъл под, трябва да разберете какъв е принципът на действие на тази система. И така, топъл под е система от тръби с малък диаметър, сглобени и положени по определен начин, вътре в които има и циркулира охлаждаща течност, доставена с помощта на помпа. Носителят на топлина е обикновена вода, загрята в специално устройство. По време на монтажа, тръбите се полагат под подовото покритие или директно в замазката, в зависимост от метода на монтаж.

Принципът на работа на водно топъл под

Експертно мнение

Афанасьев Е.В.

Главен редактор на инженера по проекта pol-exp.com.

За да бъде приятно да ходите боси по пода, температурата на охлаждащата течност не трябва да бъде висока - не повече от + 40-45 градуса. В този случай самото подово покритие ще се затопли само до + 25-28 градуса. Отоплителното оборудване обаче обикновено затопля водата повече - до + 60-65 градуса.

Схема на свързване за свързване на водно топъл под към котела

Ето защо е необходимо да се регулира температурата на охлаждащата течност. Във вила газов кондензен котел ще помогне да се осигури способността за регулиране, което дори при ниски температури е високо ефективно. Тук водата ще се подава директно към отоплителната система. За някои други видове котли е необходимо да се използва специално проектиран смесител, благодарение на който охладената вода ще се подава към нагрятата вода.

Традиционно радиаторно отопление

Традиционно радиаторно отопление

Освен това водата започва да се разпределя по отоплителния кръг, използвайки разпределителен колектор - система за разклоняване на тръби. Нарича се още колектор. Състои се от две тръби - захранваща и „връщаща“ - които захранват и събират вода от клоновете на системата.

На бележка! Разпределителният колектор може да отсъства, ако подовото отопление е оборудвано в малка стая.

Колектор за подово отопление

Видове замазки, кой да изберете за топъл под

Като замазка на топъл под се използват различни готови съединения, които има много на строителния пазар. В зависимост от характеристиките на сместа те са предназначени за различни условия. Има два вида замазки - мокри (на бетонова или циментова основа) и сухи.

Днес мокрото е популярно, тъй като не е скъпо, поддържа топлината добре и почти всеки може да го направи със собствените си ръце. Но продължителността на инсталацията се увеличава, тъй като отнема време, докато съставът изсъхне (месец), което е голям недостатък.

Сух е лек насипен материал, върху който се полагат листове ПДЧ или шперплат. Монтажът е прост, възможността да се направи тънък слой, особено подходящ за ниска височина на помещението. Смесите са веднага готови за употреба и не изискват време за изсъхване.

На пода се разстила полиетиленов филм, върху който се излива сух материал.Той се изравнява, след което можете да продължите с монтажа на горното покритие.

Тъй като в състава няма вода, той може да бъде положен при всякаква температура, включително при минусови температури. Основният недостатък на тази замазка е страхът от вода, така че не е подходящ за мокри помещения и за подове с топъл вода.

Недостатъци на подово отопление

За съжаление, в многоетажни сгради, построени преди десетилетия, ще бъде доста трудно да се направи топло водоснабдяване - такива апартаменти (или по-скоро отоплителната система в тях) просто не са подходящи за това технологично решение. Ако е монтиран такъв под, тогава през зимата съседите ще се оплакват от студа в апартамента. А собственикът на къщи едва ли ще бъде доволен от показанията на температурата у дома. Управляващата компания също най-вероятно няма да даде разрешение за инсталиране на подово отопление. В този случай е най-добре да инсталирате електрическо подово отопление - не е необходимо разрешение.

Електрическо подово отопление

На бележка! В новите сгради сега по правило е инсталирана специална отоплителна система, която ви позволява да свържете отопляеми подове към нея. В такива сгради дори не е нужно да поискате разрешение от ZhKO за инсталиране.

Топлоизолация и топлопроводимост


Схеми за полагане на тръбопровода за топъл воден под.

Ако вашият апартамент се намира в многоетажна сграда над първия етаж, тогава е естествено подът на вашата стая, като стоманобетонна плоча с много значителни размери, едновременно да играе ролята на таван в апартамента на съсед който живее под вас на пода отдолу. И като затопляте пода си, затопляте тавана на съседа си.

Разбира се, никой от съседите (дори лошите) няма да откаже източник на допълнителна топлина, който е безплатен за тях, но не и за вас. Но ако живеете на първия етаж, тогава под вас ще има мазе, което не възнамерявате да отоплявате, освен ако не е ваше.

За да се реши проблемът, е необходимо да се приложи топлоизолация на цялата повърхност на пода, върху която ще бъдат монтирани елементите на топлинния под. За това са подходящи различни материали, един от които е стъклена вата. Този материал се използва успешно от много години за топлоизолация на предмети и конструкции.

Следващият проблем е топлопроводимостта на използваните материали. Колкото по-високо е, толкова по-добре. Например, ако напълните тръбите с 10-сантиметров слой бетон, поставите отгоре 3-5-сантиметрова дъска с няколко слоя изолация и покриете пода с дебел вълнен килим, тогава никога няма да видите ефекта на вашата отоплителна система.

За да увеличите ефективността на топлопредаването на воден под, трябва да използвате възможно най-тънки материали с висок коефициент на топлопроводимост. Тогава ефективността на вашия под ще бъде видима. Изборът на материали зависи от вашето въображение, но е добре да се консултирате със специалисти.

Материали за подово отопление

Схемата на такъв под на снимката винаги изглежда доста сложна - маса комуникации, свързани помежду си, по които освен това тече вода. В действителност обаче системата не включва толкова обширен списък от елементи.

Материали за водно топъл под

Компоненти за водно топъл под:

 • ако не е възможно да се свържете с топлофикационната система - котел за отопление;
 • помпа, който или е вграден в котела, или е закупен отделно. Той ще изпомпва вода в системата;
 • директно тръбипо която ще се движи охлаждащата течност;
 • колекционер, който ще отговаря за разпределението на водата по тръбите (не винаги е необходимо);
 • за колекционерите ще трябва специален шкаф, сплитери, които разпределят студена и топла вода, както и клапани, аварийна дренажна система, устройства за изпускане на въздух от системата;
 • фитинги, сферични кранове и т.н.

Една от опциите за отоплителната схема в частна къща с подово отопление на приземния етаж

Също така, за подреждането на топъл под, ще ви трябва материал за топлоизолация, крепежни елементи, армираща мрежа, амортисьорна лента. Ако се извърши груб метод за монтаж, тогава има и бетонова смес, от която ще бъде направена замазката.

Крепежни елементи за тръби на воден топлоизолиран под

Монтажна лента за подово отопление

Изборът на материали и инструменти за системата за подово отопление често зависи от метода на монтаж. Има два вида полагане на оборудване - сухо и мокро.

 1. Мокра технология предвижда използването на изолация, система за закрепване, тръби, бетонна замазка. След като всички елементи са запълнени със замазка, самото подово покритие се полага отгоре. По периметъра на помещението трябва да се положи амортисьорна лента. Препоръчително е да поставите хидроизолационен слой под изолацията в случай на изтичане на вода - това ще предпази съседите от евентуално наводнение.

  Подове с водно отопление. Схема за воден под

 2. Суха технология... В този случай отоплителната система се полага върху дървени плочи или полистиролови рогозки в специално направени канали. Върху системата се полагат листове от шперплат или гипсофазер. Отгоре е монтирано подово покритие. Между другото, не полагайте върху ПДЧ или OSB системата, тъй като те съдържат вещества, които под въздействието на повишени температури започват да се изпаряват и да влияят негативно на човешкото тяло.

  Топъл под без замазка

Нито първият, нито вторият метод са идеални - всеки има свои предимства и недостатъци. Въпреки това, най-често се използва мокрият метод, когато системата за подово отопление е положена в замазка. Причината е проста - евтиност, въпреки че този тип е доста труден за поддържане. Например, ремонтът на тръби за замазка няма да бъде лесен.

Замазка за подово отопление

Газов котлон

газов котлон

Газова горелка се използва в различни случаи: за нагряване и свързване на определени елементи, за изсушаване на повърхността, за рязане и запояване на метални елементи и др.

Когато избирате този инструмент, трябва да обърнете внимание на:

 1. Дизайн: той трябва да включва блок за закрепване на цилиндър, глава на горелката, дюзи, редуктор с регулатор, държач за инсталиране на съдове.
 2. Наличието на пиезо запалване, защита от вятър, адаптери за различни монтажи на цилиндър, транспортен капак.

Разпределителен колектор и шкаф за него

Има смисъл да се монтира разпределителен колектор или колектор в специално проектиран за това шкаф, така че масата на тръбите да не привлича вниманието и да не разваля външния вид на помещението. Ширината на такава конструкция трябва да бъде около 12-15 см, но останалите параметри до голяма степен ще зависят от това какви размери има цялата комуникационна система - колкото по-голяма е тя, толкова по-голям е шкафът. При подреждането му трябва да се вземе предвид и нуждата от място за огъващи тръби, подавани към колекторната система.

Колектор в ниша

Важно! Ако системата за подово отопление е разделена на две помещения, тогава кутията с колектора трябва да е в средата между тях. В този случай е по-добре да инсталирате оборудване, което ви позволява да регулирате температурата на отопление.

колектор за подово отопление

Методи за инсталиране на водни кръгове

схеми за полагане на топъл воден под

Има два най-често срещани метода за инсталиране на водните кръгове на системата за подово отопление:

 • спирала;
 • бобина.

Най-популярното от всички е полагането на тръби в спирала. Това се дължи на факта, че този метод на монтаж допринася за по-равномерното разпределение на топлата вода в цялата система и предотвратява загубата на топлина. По този начин той има най-добрата енергийна ефективност.

Вторият тип стилизиране е „змия“. В сравнение със спиралата, тя работи много по-зле. Поради факта, че горещата вода навлиза от единия край и излиза от другия, като същевременно преодолява значително разстояние вътре в тръбите, се губи много топлина. Независимо от това, "змията" е широко използвана.Факт е, че при полагане в спирала е много трудно да се заобиколят препятствията. Например, много е трудно да се поставят тръби по спирален начин в стая със сложно оформление. Но със "змията" няма особени проблеми.

Съществува трети, по-рядко срещан тип стайлинг - двойна „змия“. Когато го използвате, тръбата се сгъва на две и едва след това от нея се формира намотка. Инсталирането на такава система е малко по-просто и топлинните загуби са малко по-ниски в сравнение с традиционната намотка. Неговото изпълнение обаче изисква по-голяма дължина на тръбата, така че е малко по-скъпо.

Тръби

Тръбите в системата за подово отопление са най-важният елемент. В края на краищата именно по тях нагрятата вода ще се движи. Те трябва да бъдат избрани правилно.

Избор на тръби за топъл под

Таблица. Видове тръби за подово отопление.

ИзгледОписание
МедМного хубава, но и много скъпа гледка. Идеален за инсталиране на топъл под, но това е, което самите тръби, че компонентите за тях са много скъпи. Системата за подово отопление се оказва надеждна, способна да издържи почти всяко натоварване и много високи температури на отопление, не избухва по време на хипотермия.
RE-X или XLPEЧесто срещаните тръби са доста издръжливи и могат да издържат на нагряване до +125 градуса. Когато водата тече през тях, практически не се чува поради високото звукопоглъщане на материала. Еластичен и приятен материал.
МеталопластикаСъстои се от 3-5 слоя, които са свързани помежду си със специално лепило. Центърът на тръбата е фолиран, поради което топлопроводимостта на материала се увеличава. Тръбите се огъват добре.

Полипропилен

Евтина опция, която почти никога не се използва за инсталиране на топъл под, тъй като се огъва слабо. Няма да работи за поставянето му с необходимата стъпка и топлопроводимостта му е лоша.

Алуминиеви тръби за подово отопление - друга възможна опция

Медните тръби имат много предимства

Съвет! Най-добре е да закупите XLPE тръби - това е най-доброто съотношение цена-качество.

тръби за подово отопление

Препоръчителният диаметър на тръбата за подово отопление е 16-20 мм. В този случай материалът трябва да издържи нагряване до +95 градуса и налягане до 10 бара.

KAN-therm тръби за подово отопление

Схемите за полагане на тръби са различни, но най-често се използват змийска, двойна змийска и охлювна спирала. Първият е лесен за изпълнение, но докато преминава през веригата, охлаждащата течност има време да се охлади значително. В този случай инсталацията се извършва от студената зона до топлата - например от прозореца до стената. Спиралата и двойната змия са по-трудни за инсталиране, но са по-ефективни по отношение на отоплението.

Как да направите воден топлоизолиран под - схеми за монтаж

Съвети за стилизиране

 1. Контурът винаги трябва да започва само от най-студената стена - от външната носеща или оборудвана с прозорец.
 2. Ако стаята няма обща стена с улицата, тогава системата може да бъде положена от краищата на стаята до нейния център.
 3. Змия ще осигури постепенно нагряване на пода.

Стъпката на полагане на тръбната система обикновено е около 10-30 см: където топлинните загуби са големи, стъпката трябва да бъде 15 см, а където те са нормални или минимални - 30 см.

Последователност на монтажа на топъл воден под

Броят на тръбите ще трябва да се изчислява индивидуално за всяка стая. Това отчита размерите на помещението, стъпката между тръбите, мощността на котела, напречното сечение на тръбата и много други малки нюанси.

Полагане на тръби

Съвет! Най-лесният, бърз и точен начин е да се изчисли броят на тръбите с помощта на специални компютърни програми.

Ако при изчисленията се допусне грешка, впоследствие могат да възникнат различни проблеми:

 • лоша циркулация на водата;
 • ефектът от „термичната зебра“ - редуването на топли и студени зони на пода;
 • изтичане на топлина.

Топъл под

Калкулатор за дължина на контура на тръбата за подово отопление

Отидете на изчисления

Технология на инсталиране


Устройство за водно подово отопление.

Технологичният процес на монтиране на воден под се основава на класическото полагане на тръбопроводни елементи директно върху пода или топлоизолационна облицовка, последвано от изливане с цимент или бетонов разтвор. Полагането в разтвор е необходимо, защото:

 1. Като цяло тръбите за подово отопление не са изработени от метал и полагането е необходимо, за да се осигури правилно разпределение и защита на натоварването.
 2. Повърхността на тръбите е много малка. Въздухът сам по себе си е топлоизолатор. За да се загрее такава маса въздух, е необходимо тя да е в контакт с най-голямата нагрята повърхност, която е циментова или бетонна замазка.

При инсталиране на тръбопровода, като правило, възниква въпросът за фиксирането на елементите към пода. Технологията за закрепване може да бъде различна и се изпълнява или по един начин, или в няколко в комплекс, което при правилен монтаж е много по-ефективно. Ето няколко начина за закрепване на тръби:

 1. Скобите са заковани или завинтени с дюбели към пода директно през изолационния слой.
 2. На топлоизолацията се полага армировъчна мрежа. Към него е прикрепен тръбопровод с прости проводници. Решетката е удобна за маркиране на разстоянието между елементите и в същото време действа като подсилващ елемент при изливане с хоросан.
 3. В магазините можете да закупите двустранна лента или специални скоби, които държат тръбите директно към слоя топлоизолация, без участието на пода в този процес.


Схема на стелажно устройство за подово отопление.

Тръбопроводът се закрепва на всеки 1 м дължина. Когато използвате метода за завиване на тел, оставете малка празнина. Ако завинтите тръбите плътно, тогава при прекомерен натиск върху тях ще останат вдлъбнатини, което ще доведе до протриване и изтичане на това място поради различната топлопроводимост на тръбния и теления материал.

Експертите съветват първоначално само да „хванете“ тръбопровода, да го свържете към вашата система, да го включите с пълен капацитет, да изчакате около половин час и след това да затегнете крепежните елементи на желаното ниво. В този случай тръбите ще се увеличат до работния си обем. Ако след изключване на системата има празнина, не забравяйте: в никакъв случай не "затягайте гайките".

Има няколко правила за най-ефективно използване и получаване на максималната температура от такива подове.

Максималната дължина на една тръбопроводна верига не трябва да надвишава 90 метра (оптимално - 60 метра). Но ако тази дължина не е достатъчна, трябва да инсталирате втора верига.

Не забравяйте, че дължината на контурите трябва да бъде еднаква за равномерно нагряване на пода.

Следователно дължината от 60 + 60 метра е много по-добра от 90 + 30 метра.

Инсталацията започва по следния начин:

 1. Полага се топлоизолатор.
 2. На топлоизолатора се изчертава контурна диаграма, например спирала или прекъсната линия.
 3. Свържете началото на тръбата към системата и поставете една верига (до 90 метра) в едно парче.
 4. След това свържете другия край на тръбопровода към системата.

Ако е необходима втора верига, тогава водопроводните тройници се използват при свързване на краищата на тръбата.

http:

Преди да излеете разтвора, топлият под трябва да се провери два пъти:

 1. Включете системата. Горещата вода се инжектира под налягане над 0,6 MPa за 30 минути. През това време налягането може да спадне само с 0,06 МРа.
 2. Второто изпитване се провежда при налягане от 1 MPa. За 2 часа налягането не трябва да спада с повече от 0,02 МРа при същата температура.

След проверка всичко се запълва със слой разтвор, но не по-висок от 7 сантиметра. Замазката се извършва с помощта на цимент над 300 и всякакъв пластификатор.

http:

Крепежни елементи за подово отопление

Ако подовото отопление, работещо на базата на електричество, е доста лесно да се инсталира - кабелните или ролковите нагреватели просто се закрепват с обикновена лента под нивото на подовата настилка - тогава системата за закрепване на топъл под върху вода е по-сложна.

Методи за закрепване на тръби за подово отопление

Системата за охлаждане може да бъде фиксирана:

 • с помощта на мрежа, към които тръбите са прикрепени с тел или скоби.Стъпката между прътите е 5 см;

  Закрепващи тръби с монтажна мрежа и пластмасови скоби

 • със скоби, които се използват заедно с топлоизолационния слой. Скобите се монтират на основата съгласно предварително разработена схема за полагане на тръби;
 • монтажна лента, полимер или метал... В първия случай има специални дръжки, във втория има венчелистчета, които се огъват назад и след това се увиват около тръбата;
 • в експандирани полистиролови плочи или подложки за подово отоплениев които фиксаторите вече са оформени. Най-скъпият метод за закрепване. Но този метод ви позволява да комбинирате топлоизолационния слой със системата за закрепване.

Най-евтиният вариант е армираща мрежа, а най-скъпият е експандиран полистирол.

Монтаж на тръбна система за подово отопление (без замазка)

Рейков тип монтаж на водно подово отопление

Работа на системата с котел

Не забравяйте, че когато използвате котела, системата се инсталира по два начина:

 • използване на помпа;


Схема на свързващи тръби към колектора.

Топлата вода от отопляем котел под парно налягане преминава през тръбите на затворена система, която я връща обратно към котела. В случай на спад на налягането (подаване на газ е паднало поради запушен клапан или тръби), е предвидена електрическа помпа, която автоматично се включва, осигурява подаване на вода към котела.

 • без помпа, с естествено оттичане.

Водата влиза в котела и се загрява в него до определена температура. Налягането, което възниква в котела, измества горещата вода в системата за подово отопление. Водата, преминавайки през тръбите, ги загрява. Налягането в котела пада и нова порция студена вода автоматично се влива в котела.

За да се осигури постоянно налягане в котела в точката на изтичане, е предвиден клапан със сензор за температурна разлика, който се отваря за освобождаване на студена вода при надвишаване на налягането в системата. Когато температурата, която сте задали, е достигната или когато тя намалее, сензорът се задейства и изключва или позволява подаването на вода към котела.

Топлоизолация за подово отопление

Топлоизолацията е важен елемент при монтажа на топъл под. Това ще ви позволи да избегнете загубата на топлина и да увеличите ефективността на системата. Полага се на самия под, а по стените е монтирана амортисьорна лента, която ще компенсира топлинното разширение на замазката и ще намали топлинните загуби.

Топлоизолация за тръби за подово отопление

Съвет! Препоръчително е да се положи топлоотразяващ слой - благодарение на него топлината, насочена надолу, ще бъде отразена и върната нагоре.

Дебелината на изолационния слой ще зависи главно от това колко добре е изолиран подът. Например, ако под пода има отопляема стая, тогава ще е достатъчна дебелина на слоя от само 1-2 см. Ако корпусът е разположен на приземния етаж или над неотопляемо помещение, то топлоизолационният слой трябва да бъде поне 5-10 см, особено в северните райони на страната.

Устройство за замазка за подово отопление

Структура и дебелина

Преди да извършите работа, също си струва да разберете каква дебелина е оптимална за замазка топъл воден под. Всичко зависи от дизайна на самата замазка, както и от естеството на помещението, в което е монтиран топлия под.

Минимум

Според SNiP този показател може да бъде на 20 mm над тръбите на системата, но това е само ако се използва армировка. При липса на такава се препоръчва полагане на замазка с дебелина най-малко 40 мм. По този начин, като се вземе предвид диаметърът на тръбата, общата дебелина на замазката без армировка ще бъде около 60-70 mm.

Минимум

Не трябва да инсталирате тънкослойна замазка в технически помещения (например в гараж), както и да правите замазка с експандирана глина, в помещения, където подовете са изложени на по-значителни натоварвания (коридор, баня, кухня).

Максимум

Полагане на подово отопление в замазка - стъпка по стъпка технология за водни и електрически подове

SNiP не предоставя информация за това какъв трябва да бъде максималният слой над нагревателните елементи.

Последиците могат да бъдат следните:

 • увеличаване на потреблението на материали и в резултат на това допълнителни финансови разходи;
 • по-дълъг период на повърхностно отопление;
 • намаляване на жилищната площ на стаята.

Най-често изливането на по-дебел слой се дължи на необходимостта от изравняване на повърхността или оформяне на под, чието ниво ще съвпада с подовете в съседните помещения. Как да изберем лепило за плочки с топъл воден под, прочетете тук.

Максимум

За да се решат тези проблеми, е по-добре да се използва груба замазка (основата, върху която е положена системата "топъл под"), което ще помогне да се избегне увеличаване на инерцията в процеса на нагряване на повърхността.

Подово отопление под замазката - многослойна конструкция. Отдолу е монтиран груб слой, предназначен да изравнява неравностите на основата. Ако основата е бетонна подова плоча и е равномерна, тогава този слой не може да се излее.

Полагане на подово отопление в замазка - стъпка по стъпка технология за водни и електрически подове

Вторият слой се прави само с електрически тип подове, той се излива върху хидроизолацията. Третият е задължителен за всеки тип топъл под, върху него се полага финишно покритие.

Най-популярните мокри замазки:

 1. Бетон с малки фракции - използва се за монтаж на под-под или система за топла вода.
 2. Състави на основата на цимент и пясък - това са смесите с добавка на пластификатори, които се използват при монтиране на топли електрически подове.

Когато се монтира като завършващ линолеум или килим, пропорцията е както следва: пясък, цимент и вода (1 - 4 - 0,7). Ако към замазката се добави трошен камък, тогава: цимент - 1 част, пясък - 3, трошен камък - 5.

Няма специални изисквания за технологията на замазката, но има редица правила, от които зависи надеждността на цялата конструкция. Първо, тя трябва да има определена дебелина и да бъде равномерна, в противен случай може да има неизправности във функционирането на системата. Това може да се изрази в образуването на пукнатини, неравномерно нагряване на пода, което ще провокира прегряване на нагревателните елементи.

Монтажът на подово отопление се излива с бетонна замазка, в жилищни помещения с дебелина 3 - 7 см, а в производствени помещения до 10 см. При инсталиране на водна система размерът на слоя над тръбите е от 4 до 7 см. Покритие с дебелина от 3 до 5 см прави възможно почти веднага и равномерно затопляне на пода и помещението веднага след включване на отоплението.

При ниска височина на тавана, която не позволява да се направи замазка от 3 или повече сантиметра, се препоръчва да се използват саморазливни смеси, като нанасянето им върху тръби със слой от 2,5 см е достатъчно за здравината на конструкцията.

Как да си направим водно топлоизолиран под

Направата на прост воден под в малка стая е съвсем проста, дори без помощта на специалисти. Технологията за полагане на воден под е следната.

Етап 1. Подготвя се основата - върху грубия под се изсипва тънък слой пясък, трамбова се и се изравнява.

Подготовка на основата

Стъпка 2. Полага се слой хидроизолационен материал - например полиетиленов строителен филм.

Полагане на найлоново фолио

Стъпка 3. Отгоре се полага топлоизолационен слой - експандиран полистирол с дебелина 5 см. Ако е необходимо, материалът се нарязва до необходимия размер.

Полагане на стиропор

Стъпка 4. По периметъра на стаята е прикрепена амортисьорна лента.

Закрепване на амортисьорната лента

Стъпка 5. Полага се армираща мрежа.

Укрепващо полагане на мрежа

Стъпка 6. Съгласно избраната схема се полага тръба, по която водата - охлаждащата течност - ще тече.

Полагане на тръби за водно подово отопление

Всичко е готово

Стъпка 7. Тръбата е закрепена с пластмасови скоби.

Пластмасови скоби

Стъпка 8. Извършва се оттегляне на доставката и "връщане" от системата.

Оттегляне на доставка и "връщане" от системата

Стъпка 9. След това се работи по полагането на циментовата замазка и нейното изравняване.

Устройство за циментова замазка

Внимание! Струва си да се помни, че слоят бетон над системата за подово отопление трябва да бъде най-малко 3 cm.В този случай замазката трябва да се излее след запълване на системата с вода.

На „връщането“ е монтирана термостатична колона за подово отопление, която ще регулира температурата на водата в нея („връщане“). Работата завършва чрез свързване на системата към отопление. Ще може да се използва топъл под, след като е положен по мокър начин, само след като бетонът е изсъхнал добре. Приблизителният период е 28-30 дни.

Видео - Полагане на топъл воден под

Изчисляване на цената на топъл воден под

Цената на топъл воден под зависи от четири основни фактора:

 • материали, използвани в работата;
 • освен това се работи с участието на изпълнител или независимо;
 • площта на помещението, където е монтирана конструкцията;
 • метод на инсталиране и системни характеристики.

Ако приемем, че по време на монтажа ще се използват материали от средната ценова категория, сглобяването ще се извърши самостоятелно, а конструкцията ще включва термостат за автоматичен контрол на температурата, а след това разходите за инсталацията, като се вземе предвид площта на Стаята, ще изглежда така.

Площ на стаята (в квадратни метри)Общи разходи за монтаж (в рубли)
5-12До 15 000
12-20До 27 000
20-50До 60 000
50-100До 120 000

Трябва да се има предвид, че таблицата показва приблизителни средни цени. В различните региони на Руската федерация те могат да се различават (понякога доста значително). Освен това, когато работите с помещения с голяма площ, е възможно да закупите строителни материали на цени на едро или близо до тях, което значително намалява общите разходи за работа. Следователно изчислението във всеки отделен случай ще бъде индивидуално.

Мазилки за замазки

Замазката ще отговаря на изискванията и ще се представи добре, ако фугиращата смес е правилно смесена. Но първо трябва да закупите необходимите материали за него. Можете също така да закупите готови сухи смеси и да ги разреждате с вода в съответствие с инструкциите, приложени към тях от производителя. Но замазката от сухи смеси е по-скъпа от бетона.

Готова смес за замазка

Ако направите сами циментовия разтвор, ще ви трябва:

 • 50 кг цимент от М400 и по-високи;
 • 200 кг пясък, фракция 0,8 мм;
 • вода 5 кофи от 10 литра, можете да излеете малко по-малко, така че разтворът да не се окаже много течен, и ако е необходимо, добавете необходимото количество течност;
 • пластификатор (течен сапун) за еластичността на замазката, препоръчително е да добавите 150 грама пластификатор;
 • разширени полистиролови плочи за създаване на изолационен слой;
 • като маяци се използва метален профил 20х40.

Когато правим класически циментово-пясъчен хоросан, първо налейте вода в бетонобъркачката. Количеството му се изчислява от количеството цимент. Ако се използват 3 кофи цимент, добавете 3 кофи вода. За да не се получи течен разтвор, оставяме малко вода. Изсипете останалата вода, след като излеете всички съставки в бетонобъркачката.

Каним ви да се запознаете с Инсталиране на хигиеничен душ в тоалетната със собствените си ръце

За системата за подово отопление специалистите препоръчват използването на плаваща замазка. Тя се установява върху топлоизолационен слой.

Избор и монтаж на горното покритие

Порцелановият камък е идеален за системи за подово отопление
Порцелановият камък е идеален за системи за подово отопление

За системата за подово отопление се използва всяко подово покритие с добра топлопроводимост. Идеалният вариант се счита за керамичен гранит или керамични плочки, които имат най-висок топлообмен. В допълнение, този материал има високи експлоатационни характеристики, има устойчивост на износване и издръжливост.

Полагане на подово отопление в замазка - стъпка по стъпка технология за водни и електрически подове

Най-често в жилищните помещения ламинатът се полага върху замазката. Сега много производители, например Parador, Wineo, Tarkett, произвеждат категории ламинат, предназначени специално за топли подове.

Топъл под под ламинат
Топъл под под ламинат

Линолеумът може да бъде положен на топъл под, ако е направен от естествени суровини.Ако подовото покритие има нетъкана основа, при нагряване такъв линолеум ще отделя канцерогени.

Естествените покрития като корк, паркет могат да се комбинират с водни подове, ако това са сертифицирани продукти и производителят позволява тези покрития да се полагат върху замазката за подово отопление.

Как най-добре да инсталирате електрическо подово отопление зависи от вида на нагревателните елементи. За всяко подово отопление е важно да се гарантира, че нагревателните елементи не докосват топлоизолацията. За целта те са отделени от него чрез подсилваща мрежа.

Окабеляване

Избрано е местоположението на термостата. Той е фиксиран на височина повече от 30 см от пода. Ако устройството е от скрит тип, в стената под него се правят канали, както и под проводниците на сензора за мощност и температура. На места с висока влажност не се инсталират термостати. Извеждат се в съседните стаи.

Полагане на подово отопление в замазка - стъпка по стъпка технология за водни и електрически подове

На основата е монтирана монтажна лента на интервали от 50-100 см и с отстъп от стените с 30 см. На пода се правят маркировки, като се вземат предвид отстъпите от мебелите. Разстоянието от стените е 10 см, а от тръбите и радиаторите - 15 см. След това нагревателният кабел е свързан към захранващия кабел с помощта на съединител и след това е прикрепен към монтажната лента.

Захранващият кабел се извежда през жлеба, подготвен в стената, към термостата, а нагревателният кабел се полага съгласно схемата. В този случай радиусът в точките на огъване не трябва да бъде по-малък от 5 см. Огъванията се правят гладки, без излишно напрежение. Фиксирането се извършва със скоби или монтажна лента. Не се допуска контакт или пресичане на завои. Сходимостта не трябва да бъде по-малка от 8 см. Всички отстъпи се спазват стриктно съгласно предварително разработената схема.

Полагане на кабелно подово отопление с вдлъбнатини

Температурният датчик се побира свободно във велпапената тръба заедно с оловните проводници. Гофрирането в единия край е херметично затворено с тапа, така че циментовият разтвор да не влиза вътре. Тръба с температурен сензор е разположена между кабелните завои на разстояние най-малко 50 см от стената и се вписва в подготвения жлеб, след което проводниците са свързани към термостата.

Жлебовете са запечатани с хоросан или шпакловка и след втвърдяване се проверява работата на системата за подово отопление.

Нагревателните рогозки са по-лесни за инсталиране, тъй като кабелът вече е фиксиран върху мрежеста подложка, която трябва само да се разстила върху основата. На местата на въртене мрежата се изрязва добре, без да се нарушава целостта на кабела. На местата, където са разположени препятствия, мрежата се отстранява и кабелът се полага в съответствие с разстоянието от съседните завои в рамките на 6-8 cm.

Предлагаме ви да се запознаете с Боядисване на стените в банята (47 снимки): как да боядисвате стените в банята със собствените си ръце, как да изравнявате повърхността и какъв цвят на боята да изберете

Обръщане на нагревателната подложка при полагане
Обръщане на нагревателната подложка при полагане

Важно предимство на нагревателния килим е неговата малка дебелина, което прави възможно изливането на тънка замазка или полагане на нагревателни елементи в слой лепило за плочки. Тогава дебелината на пълнежа ще бъде само 8-10 см, което ще позволи да не се заема допълнителният обем на стаята.

Инфрачервените нагреватели с пръчки изглеждат като въжена стълба. Те съдържат напречни нагреватели и 2 надлъжни свързващи проводника, през които се захранва.

Ролката на сърцевината се търкаля на пода, започвайки от термостата. В точките на завиване свързващият проводник се отрязва, след което е необходимо да свържете отново краищата с парче тел. Това намалява надеждността на топъл под. Препоръчително е да изберете ролки с подходяща дължина. Тогава няма да се налага да режете нищо.

Основно подово отопление
Основно подово отопление

След полагане на изолацията прозорците се изрязват на шахматна дъска за по-добро сцепление на замазката с основата. Всички връзки трябва да бъдат внимателно изолирани.

След като изпълните всички подготвителни стъпки, можете да пристъпите към инсталирането на отоплителната система.

Воден топлоизолиран под

При полагане на воден под се използват тръби от метал или полиетилен, те имат добра топлопроводимост, лесно се огъват, продават се в намотки, което е удобно, тъй като вътре в плочата няма фуги.

Основните етапи от процеса на полагане на топъл под в замазка са както следва:

 1. Оформление на тръбите според изготвената схема. Популярни начини за поставяне на тръбопровода под формата на змия или охлюв. Тръбите се полагат на разстояние 10 - 30 см една от друга. Препоръчително е да се направи максималната дължина на контура не повече от 80 метра. Завоите трябва да са гладки, остри могат да доведат до спукване на тръбата. Особено е необходимо внимателно да огъвате метални тръби, удобно е да направите това, като използвате специална пружина.
 • Закрепване на елементи. Това може да се направи с помощта на закрепващ профил, който е монтиран на пода с дюбели, фиксиран към армираща мрежа или положен върху рогозки от пенополистирол.
 • Свързване на подаващите и връщащите тръбопроводи на пода. Това се прави с помощта на колекторна разпределителна единица, това е най-добрият начин. Тръбите са свързани към колектора с фиксиращи фитинги. Първо, единият ръб на контура е свързан и след завършване на полагането на втория.
 • Тест за проектиране. Процедурата трябва да се извърши преди изливането на замазката. За целта налягането в системата трябва да се доведе до 4 BAR и да се извърши допълнително наблюдение. Ако налягането остане нормално, тогава замазката може да се излее.

В електрическия под нагревателният елемент е кабелът.

Етапи на инсталиране на кабелно подово отопление в замазка:

 1. Оформление на системата. Определя се местоположението на кабелите и стъпката на елементите. Трябва да отстъпите от стената поне 5 - 10 см, както и от отоплителни уреди и мебели.
 • Подготовка на сайт за температурен сензор и термостат. За гофрираната тръба са подготвени канали, в които сензорът и проводниците ще бъдат разположени по време на бетонирането, в противен случай подът ще бъде неравен.
 • Система за полагане. Ако планирате да монтирате кабела, тогава ще се изисква циментово-пясъчен хоросан, а когато използвате нагревателна подложка, не е необходима циментова подложка.

Кабелът се полага, започвайки с фиксиране на неговото начало и съединителя с монтажна лента. След това се излага по схемата по цялата площ. Участъците на завоите, ако кабелът не е фиксиран върху решетката, се правят с радиус най-малко 5 см. Пресичането на кабела не е разрешено.

 • Фиксиране на кабела. Когато се монтира топъл електрически под върху подсилваща мрежа, кабелът се закрепва с него. Друг начин е закрепването със скоби и монтажна лента.
 • Системна връзка. Кабелът е свързан към захранващия елемент и се скрива в втулката. След това захранващият кабел е свързан към термостата.
 • Проверка на електрическото подово отопление. След като свържете всички проводници, устройството се проверява за работоспособност, като го свържете към захранването и едва след това можете да започнете да изливате.

Трябва да изберете топ лак, като вземете предвид изискванията, които топъл под им налага. Такива покрития имат обозначение върху опаковката, което показва неговата съвместимост с подово отопление.

Снимка - Отопляем електрически под в замазка

Освен това продуктът трябва да бъде избран в зависимост от предназначението на помещението. В баня с висока влажност е по-добре да се полагат керамични плочки, тъй като те не се страхуват от вода, химически препарати и са лесни за почистване.

Освен това плочките са най-добрият топлопроводим материал и са най-подходящи за всякакъв вид подово отопление. Плочката се фиксира със специално лепило, което се нанася върху нея със слой от 50 мм. Кръстовете са поставени в ъглите му, те служат като ориентир за поставяне на следващия продукт.

При избора на дърво си струва да се отбележи, че той е лош проводник на топлина, така че е по-добре да вземете екзотични дървесни видове. Ламинат, линолеум и килим - също по отношение на топлопроводимостта са по-ниски от керамиката и са по-малко екологични. Но по отношение на естетическите показатели те са по-подходящи и са в състояние да създадат отличен интериор.За предпочитане е да ги поставите на топъл електрически под.

Ламинатът е монтиран на топъл под, отгоре на замазката е положен тънък субстрат. Принципът на монтаж на ламинат е стандартен, чрез щракване в ключалката на две съседни дъски.

Линолеумът или килимът е много лесен за поставяне. Веднага след като повърхността изсъхне, тя трябва да се почисти от прах, а върху нея трябва да се положи хидроизолация (пластмасово фолио). След това можете да разпространявате материала.

Ако площта е голяма и са необходими няколко ленти, те се поставят в съединение и се свързват чрез студено заваряване. Както можете да видите, не е трудно да инсталирате топъл под в замазка сами и всеки може да го направи. Основното нещо е правилно да се изготви схема за проектиране и да се избере правилния материал.

За да определите коя замазка е най-подходяща за топъл воден под, струва си да помислите как да я направите.

Бетон

За смесване на разтвора се използва цимент с марка не по-ниска от М-300, смесвайки го с пясък или пресяване. Сместа се разрежда с вода, довеждайки до състояние, в което готовият разтвор изглежда като заквасена сметана. Научете за разхода на циментово-пясъчна смес на 1 м2 тук.

Бетон

Предимствата на такава замазка са по-висока якост и относително ниски строителни разходи. Недостатъкът е дълъг период на пълно изсъхване (около един месец). Тази връзка ще ви разкаже за консумацията на влакна за бетонна подова замазка.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни